Dodaj do ulubionych

TK, urzędy centralne w Polsce Wschodniej

26.12.15, 16:34
Praktycznie powtarzam niemal w całości swoja wypowiedź w wątku (TK w Przemyślu) lecz tym samym chciałbym zaznaczyć iż nie tylko o TK chodzi ale również o siedziby urzędów centralnych (dlatego otworzyłem osobny wątek).

W pkt. 11 uzasadnienia dokumentu sejmowego z 15.12.2015 (druk nr 122 - o zmianie ustawy TK) czytamy: cyt. "....projekt dotyczy przeniesienia siedziby niektórych urzędów centralnych ze stolicy do innych miast w kraju. Celem tego jest dowartościowanie innych ośrodków miejskich, w szczególności Polski Wschodniej (.....) Przeniesienie siedziby Trybunału Konstytucyjnego z Warszawy do innego miasta ma także ten dodatkowy walor, że zapewni większą izolację sędziów od ośrodków władzy politycznej a przez to wzmocni ich apolityczność i bezstronność. Podobne rozwiązania przyjęto w innych państwach (...) Stosowne rozwiązanie zostanie zaproponowane w nowej ustawie o TK".
Czyli jeszcze nic pewnego co do konkretnej lokalizacji, choć mowa jest o miastach Polski Wschodniej (siedziby urzędów centralnych, siedziba TK). Odnoszę jednak wrażenie, że to będzie dość trudny wybór aby większość zadowolić (chyba, że już nieformalnie zapadł) no i znacząca "operacja logistyczna".
Mam nadzieję iż "obietnice" te staną się faktami i Podkarpacie (nie tylko Przemyśl - skąd jest Marszałek Sejmu) ale Rzeszów, Krosno, Tarnobrzeg - na tym zyskają. Czas pokaże...

PS> miejmy nadzieję, że wszystko nie pójdzie do Mielca bo w tej chwili Rzeszów czeka na "dokładkę ze środków unijnych" za remont Al. Sikorskiego (dla tych co nie wiedzą: Marszałek Województwa Podkarpackiego dał 500 tys. zł [liczono na 8 mln zł]. Ma czas do stycznia aby rozliczyć projekty i dołożyć odpowiednią sumę).
Obserwuj wątek
    • von_bellow_11 Re: TK, urzędy centralne w Polsce Wschodniej 26.12.15, 16:54
      Ale masz Ptysiu problemy. A co do srodkow unijnych - jak tak dalej bedziecie cwaniaczyc to kasa sie skonczy i granice beda zamkniete. Dosyc tego zebrania. Martin Schulz nie gada wiele ale jest sluchany i jego slowa maja znaczenie. A ze nie lubi polaczkow - no coz macie pecha. Zreszta kto was lubi.
      • rz2014 Re: TK, urzędy centralne w Polsce Wschodniej 26.12.15, 20:51
        No bo Schulz to żyd. Jemu nie jest na rękę, że w Polsce zmiany (pewnie myśli o utracie wpływów a oni się tego boją - w sumie niepotrzebnie). Węgrzy im już tez d..pkę pokazali i co?
        Rozumiem, że masz już inne obywatelstwo skoro tak wyrażasz się o Polakach? Tak?
        Narodowość jednak pozostaje, pamiętaj.
        Dobra, wyrocznio:) Co do zamknięcia granic to jestem ZA. Warto jednak poznać osoby inaczej myślące tak jak ty - aby nie popaść w monotonię :)
        • wislocki12 W obydwie strony? 27.12.15, 00:30
          "Co do zamknięcia granic to jestem ZA."?
          W obydwie strony? ;-))
          PS. Kłania się Kali! ;-)
          • rz2014 Re: W obydwie strony? 27.12.15, 10:43
            O kontrolę paszportową (przywrócenie starych punktów odprawy)!!! - co by było wskazane dla znacznej już ilości imigrantów na zachodzie Europy i wybierających się w tamtym kierunku m.in. Syryjczyków (choć raczej sam kierunek Polska - nie wybiorą, co najwyżej potraktują Polskę jako kraj tranzytowy). Ale zabezpieczyć się warto, szczególnie jeżeli chodzi o granicę z UA, Słowacją.
      • rz2014 Re: TK, urzędy centralne w Polsce Wschodniej 27.12.15, 10:48
        cd. do Von_bellow_11
        M. Schulz, tak na marginesie, posiada jedynie podstawowe wykształcenie i jest marionetką w rękach Parlamentu. A że nie lubi Polaków - to mnie najmniej interesuje.
        Źródła mojej wypowiedzi znajdziesz w Gazecie Polskiej i Warszawskiej.
        pozdrawiam
        • wislocki12 Ogrodnik... 28.12.15, 23:01
          Skoro o wykształceniu M. Schulza mowa, to jakie wykształcenie, twoim zdaniem, ma Marek Kuchciński, który absolutnie nie jest marionetką w rękach Kaczyńskiego? ;-))

"Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" (J. Kaczyński)
          • rz2014 Re: Ogrodnik... 29.12.15, 18:12
            Znalazłem informację, że średnie choć studiował historię sztuki na KUL
            Policealne Studium Ogrodnicze - to skończył na pewno :)
          • franek Re: Ogrodnik... 29.12.15, 18:42
            Ale Polacy,którzy uważają się za wykształconych,najczęściej doskonale imitują Żydów.
            • franek Re: Ogrodnik... 29.12.15, 18:48
              Czego można spodziewać się po Judeopolonii?
              • wislocki12 Może lepiej wprost? 29.12.15, 23:33
                A od Polonii? No, właśnie... zawoalowanych aluzji? A może lepiej wprost? Przecież rządzą nasi - PiS! ;-))
                • franek Re: Może lepiej wprost? 30.12.15, 00:04
                  Może potrzebna jest armia terminatorów afgańskich?
            • wislocki12 Aluzja? 29.12.15, 23:27
              I tego mi w tej dyskusji brakowało... Czy to aby nie aluzja do owego ogrodnika? ;-))
    • wislocki12 Przewietrzanie? 26.12.15, 20:42
      Zastanawiam się, czy zamierzone przeniesienie niektórych urzędów centralnych nie oznacza próby ich przewietrzenia. No bo kogo z fukcjonariuszy czy urzędników w nich zatrudnionych znęci perspektywa pracy np. w Przemyślu? ;-)
      • rz2014 Re: Przewietrzanie? 26.12.15, 21:07
        Zamierzone. Nie wyobrażam sobie pracy przez osoby mieszkające w Warszawie - na Podkarpaciu. Musiałoby to się wiązać ze zmianą miejsca zamieszkania lub rezygnacją z pracy. Dojazdy przecież odpadają. Czyli pozostaje opcja obsadzenia na nowo powstałych wakatów. Do tego ogromne koszty (adaptacje budynków, koszty osobowe: np. szkolenia). Dziwne to dla mnie i nieracjonalne.
    • wislocki12 Jednak Warszawa! 28.12.15, 22:56
      Prezydent jednak, co by to nie mogło oznaczać, podpisał! Czyli nici z sądu w Przemyślu! ;-))

"Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" (J. Kaczyński)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka