Dodaj do ulubionych

"Żadne "czary-mary"?

30.03.19, 11:34
"W kaplicy Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 1 przy ul. Szopena w Rzeszowie są trzy relikwie. Pacjenci wierzą, że działają cuda, i z ust do ust przekazują sobie przykłady niezwykłych uzdrowień. - Zdarza się, że człowiek, którego choroba rokuje beznadziejnie, nagle wraca do zdrowia. I to nie są żadne "czary-mary", tylko mobilizacja niezwykłych możliwości naszego organizmu - mówi prof. Dominika Dudek, psychiatra z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego"
Nie bardzo tylko rozumiem, co do owej mobilizacji mają rzeczone relikwie. I co w tym szpitalu robi pani profesor oraz reszta jej utytułowanych kolegów i koleżanek? ;-)

rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,24595136,przychodzi-pacjent-po-relikwie-i-wychodzi-uzdrowiony-czary-mary.html
Obserwuj wątek
    • wacky Re: "Żadne "czary-mary"? 30.03.19, 13:33
      Kiedyś wmawiało się ludziom, pacjentom, że pozytywne myślenie w takich chociażby sytuacjach powiększa szanse na wyzdrowienie a okazuje sie obecnie ze na reprezentatywnej grupie cięzko terminalnie chorych wykonano badanie i własnie ci pesymisci mieli nieco większy odsetek wychodzenia z raka.
      • wislocki12 Zlikwidować etaty medyczne 30.03.19, 15:04
        Mam wrażenie, że personel medyczny Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 1 przy ul. Szopena w Rzeszowie z prof. Dominiką Dudek na czele jest kompletnie zbędny. Wystarczą trzy relikwie i... ks. Krzysztof Bal, kapelan rzeczonego szpitala. ;-)
        PS Kiedyś w Rzeszowie rządził prałat, niejaki Walenty Bal... ;-)
      • genia50 Re: "Żadne "czary-mary"? 31.03.19, 21:39
        Ja , gdybym była chora to bałabym się księdza w szpitalu, myśląc że idzie z ostatnim namaszczeniem. Podobno dużo ludzi tak ma, ale są też i inaczej myślący.
        • wislocki12 Msze niedzielne 01.04.19, 00:12
          Mnie to najbardziej razi niższy personel szpitali robiący za publikę i zaliczający msze niedzielne... :-(
        • franek Re: "Żadne "czary-mary"? 06.04.19, 13:55
          To fakt,ale umierający wierzący powinni być szczęśliwi,że umierają,bo zmierzają do domu swojego Boga-ojca.
          • wacky Re: "Żadne "czary-mary"? 07.04.19, 19:10
            Lepiej żyć używać do woli nie bacząc na opłakane skutki w niebiesiech czy też życie cnotliwe prowadzić nudne cnotliwe z obietnicą spotkania Pana na wysokościach?
            • franek Re: "Żadne "czary-mary"? 07.04.19, 19:50
              Nie można żyć normalnie,bez wiary w religię,Boga i popadanie w skrajności?To takie trudne dla wielu.
            • franek Re: "Żadne "czary-mary"? 07.04.19, 20:13
              Bez wiary,religii masz trudność być normalnym człowiekiem?Jakieś problemy psychologiczne?
          • wislocki12 Skromność? 07.04.19, 22:27
            Nie bardzo mogę zrozumieć o co chodzi z tym domem ojca i o którego ojca chodzi - tego karolowego czy Boga Ojca? I czy JPII ma jakieś podstawy do tego, aby podejrzewać, że Bóg Ojciec jest jego ojcem? Czy nie przesadził ze skromnością... ;-)
            • franek Re: Skromność? 07.04.19, 22:40
              Bez względu na zagadnienie,urojeń religijnych nie da się zrozumieć,wytłumaczyć.
              • wislocki12 Włosy... 07.04.19, 23:03
                "W 14. rocznicę śmierci papieża w rzeszowskiej bazylice oo. Bernardynów poświęcono nową kaplicę św. Jana Pawła II. Umieszczono w niej relikwie papieża. Od 2 kwietnia w kościele można zobaczyć włosy ze skroni św. Jana Pawła II.
                Relikwie do Sanktuarium Matki Bożej Rzeszowskiej w bazylice trafiły za pośrednictwem abp. Mieczysława Mokrzyckiego, sekretarza polskiego papieża. To właśnie arcybiskup odprawił wtorkową mszę św. z udziałem biskupa Jana Wątroby, ordynariusza diecezji rzeszowskiej i ojca Teofila Czarniaka, prowincjała oo. Bernardynów. W uroczystości wzięły też udział władze samorządowe."
                Ciekawe, ile tych włosów jest? ;-)

supernowosci24.pl/relikwie-sw-jana-pawla-ii-w-bazylice-oo-bernardynow/
                • franek Re: Włosy... 07.04.19, 23:24
                  Włosy się jeżą,że można tak zdziwaczeć i nie być zamkniętym w szpitalu psychiatrycznym.
                • franek Re: Włosy... 07.04.19, 23:40
                  Pewnie kleryków nie zamykają w psychiatryku,bo jest ich za dużo,nie pomieściliby się.
                  • wislocki12 Nie przesadzaj... 08.04.19, 11:08
                    "Bp Janiak: Kościół potrzebuje powołań.
                    Kościół potrzebuje powołań. Europa stygnie w sensie chrześcijańskim, dlatego potrzeba młodych odważnych ludzi dających piękne świadectwo swoim życiem – mówił biskup kaliski Edward Janiak, który przewodniczył Mszy św. na zakończenie rekolekcji w Wyższym Seminarium Duchownym w Kaliszu. W trzydniowych rekolekcjach uczestniczyło 15 młodych chłopców."

ekai.pl/bp-janiak-kosciol-potrzebuje-powolan/
                    • franek Re: Nie przesadzaj... 08.04.19, 16:31
                      Pewnie ekscentryczne ubiory i zachowania kleru to nie przesada.
                    • franek Re: Nie przesadzaj... 08.04.19, 20:12
                      Co ciekawe,mimo wszystko chrześcijaństwo,w tym katolicyzm,odbieram zdecydowanie pozytywniej,niż inne ideologie.
                      • wislocki12 Wiosna 08.04.19, 20:55
                        15 młodych chłopców nie czyni jeszcze wiosny. Dobrze, że już kwiecień... ;-)
                      • franek Re: Nie przesadzaj... 08.04.19, 21:39
                        I dlatego będąc ateistą wolę rządy chrześcijańskich partii,również socjalnego PiSu.
                        Przynajmniej umieli znaleźć kasę na programy społeczne,bo poprzednicy nic nie mogli w dziedzinie ekonomii.
                        • wislocki12 Żeby jeszcze... 08.04.19, 22:11
                          Żeby jeszcze tylko przestali rozwalać sądownictwo, politykę zagraniczną, tudzież edukację, armię, służby specjalne i kulturę. ;-)
                          • franek Re: Żeby jeszcze... 08.04.19, 22:21
                            A kiedy było lepiej?Jakoś funkcjonuje państwo.A ekonomia nawet podoba mi się.
                            • wislocki12 Konkordat 08.04.19, 23:59
                              Konkordat też Ci się podoba? ;-)
                              • franek Re: Konkordat 09.04.19, 12:07
                                Chyba nic mi,ateiście,do tego,jak chce żyć i w jakim państwie,wierząca zdecydowana większość narodu polskiego.
                                Nadmienię,że nie mam rozdętego ego i jestem kulturalnym,dobrze wychowanym człowiekiem,więc byłoby nawet głupie będąc ateistą,abym nadmiernie interesował się kwestiami religijnymi,czy KK.
                                Czasami lubię porozmawiać w kwestiach światopoglądowych,ale nie walczę z wierzącymi.
                                • wislocki12 Kwestia światopoglądowa 09.04.19, 19:52
                                  Naprawdę uważasz, że postulat przeniesienia religii do sal katechetycznych jest kwestią światopoglądową? ;-)
                                  • franek Re: Kwestia światopoglądowa 09.04.19, 20:06
                                    Nie interesuje mnie ta kwestia,bo jak pisałem powyżej,jestem normalnym ateistą,więc nie mam fobii na tle KK.
                              • franek Re: Konkordat 09.04.19, 14:02
                                Będąc konserwatywnym ateistą zdecydowanie bliżej mi do wierzącej prawicy,niż do formacji lewicowych.
                                • wislocki12 Potter 09.04.19, 19:54
                                  A co sądzisz o paleniu Pottera? :-(
                                  • franek Re: Potter 09.04.19, 19:57
                                    Nie wiem,o czym mówisz.To jakiś żart?
                                    • wislocki12 Żart 09.04.19, 19:59
                                      Wyjątkowej zresztą klasy... ;-)
                        • wacky Re: Nie przesadzaj... 09.04.19, 12:36
                          Te programy społeczne obawiam się sponsorują mniej lub bardziej świadomie osoby takie jak ja, niekorzystające w najmniejszym stopniu z 500+ zasiłków na krowy tudzież świnie.
                          • franek Re: Nie przesadzaj... 09.04.19, 13:23
                            Też nie korzystam z tych programów,a jednak popieram je,bo liberalizm gospodarczy w czystej postaci szerzy duże nierówności ekonomiczne.Jakaś doza interwencjonizmu państwowego i socjalu sprawdza się.
                            Piszesz,że to są twoje pieniądze na te programy np:500+,a przypomnij sobie,że tych pieniędzy w ogóle nie było za poprzednich rządów.
                            • wislocki12 Konserwatysta i socjalista w jednym? 09.04.19, 19:56
                              Czy mam rozumieć, że jako zdeklarowany konserwatysta jesteś przekonanym socjalistą? ;-)
                              • franek Re: Konserwatysta i socjalista w jednym? 09.04.19, 20:00
                                Socjalizm pełną gębą był w PRL-u,więc przyrównywanie mnie jest nietrafione.
                                • wislocki12 Dwa w jednym 09.04.19, 20:03
                                  A konserwatyzm? ;-)
                                  • franek Re: Dwa w jednym 10.04.19, 00:26
                                    Poza aspektem religijnym konserwatywny jestem,jak chociażby polska prawica.
                            • wacky Re: Nie przesadzaj... 10.04.19, 08:59
                              Czyli wracamy do sedna, wszystkim nie można dogodzić a punkt widzenia zależy od...itd
                              Taki dajmy na to Ludwik XVI jak mniemam nie narzekał przesadnie na swój los ale ciemny lud tego nie zrozumiał i spadła mu główka. I znów ta rozbieżność interesów w morde jeża.
                          • franek Re: Nie przesadzaj... 09.04.19, 16:15
                            Poczekaj,poczekaj,może prędzej,czy później spłodzisz jakiejś kobiecie dziecko i też poczujesz się beneficjentem polityki,ekonomii państwa.haha
                            • wislocki12 Argument 09.04.19, 19:57
                              Myślę, że przytoczyłeś wątpliwej wartości argument... ;-)
                              • franek Re: Argument 09.04.19, 20:01
                                Stwierdziłem fakt,prawdę.
                                • wislocki12 Tryb przypuszczający 09.04.19, 20:04
                                  Fakt? Tyle, że trybie przypuszczającym, niestety!
                                  • franek Re: Tryb przypuszczający 09.04.19, 20:11
                                    Domniemywam,że "wacky" nie jest mizoginem,ani niedojdą klerykalną,więc jakaś kobieta mu się przydarzy.Takie są prawa natury.Przecież to nienormalne,żeby zdrowy facet przez całe życie żył sam.
                                    • wislocki12 Niedojdy? 09.04.19, 20:38
                                      A co sądzisz w związku z tym o naszych wielebnych? ;-)
                                      • franek Re: Niedojdy? 09.04.19, 20:52
                                        Przecież o nich mówiłem.
                                        • wislocki12 Nie pomnę... 09.04.19, 20:57
                                          Że niedojdy? A w którym miejscu? Nie pomnę... ;-)
                                          • franek Re: Nie pomnę... 09.04.19, 21:01
                                            Kler to niedojdy życiowe z zaburzeniem pociągu seksualnego do kobiet.To chyba jakiś przypadek psychiatryczny.
                                            • wislocki12 Nic ująć... 09.04.19, 21:08
                                              Nie mam nic do dodania... ;-)
                                              • franek Re: Nic ująć... 09.04.19, 21:29
                                                W psychiatrii powinni sklasyfikować ten typ zaburzenia osobowości,jako zaburzenie klerykalne.
                                                • wislocki12 Dobra rada? 09.04.19, 21:36
                                                  Albo jeszcze śmieszniej... ;-)
                                                  Św. Paweł:
                                                  "7 Teraz chciałbym odpowiedzieć na pytania z waszego listu. Uważam, że najlepiej jest się nie żenić."

www.biblegateway.com/passage/?search=Pierwszy+List+św.+Pawła+do+Koryntian+7&version=SZ-PL
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 21:40
                                                    Jak widać,od samego zarania kler,to czubki.Takie zaburzenie osobowości.
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 21:45
                                                    Ale żeby było jeszcze zabawniej:czubki klerykalne podobają się wierzącym.
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 22:06
                                                    Mnie osobiście kler swoim przebraniem bawi:szczególnie jak zakładają te wysokie czapy i peleryny.he
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 22:10
                                                    Przy nich świadkowie Jehowy przynajmniej wyglądają,jak ludzie,bo ubrani w gajerki.
                                                    Kler to wybitne dziwaki.
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 22:32
                                                    Tak na marginesie:"- Wszystkich nas łączy to, że jesteśmy zwolennikami rozdziału Kościoła od państwa, chcemy, żeby nasze państwo funkcjonowało według cywilizowanych standardów europejskich – mówiła na wspólnej konferencji przedstawicieli SLD, Zielonych, Partii Razem, Inicjatywy Feministycznej i innych organizacji Bożena Przyłuska,"

Ta lewica to takie nieroby polityczne,karierowicze.Po 1989r. nic nie zrobili dla zwykłych ludzi i tylko pieprzą ideologicznie,istnieją sami dla siebie,własnych tyłków upasionych.
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 22:50
                                                    Nic nie robić i pieprzyć ideologicznie,to każdy przygłup potrafi.
                                                  • franek Re: Dobra rada? 09.04.19, 23:04
                                                    W ogromnej mierze polska klasa polityczna to banalne,ideologiczne pajace.
                          • wislocki12 Skóra na niedźwiedziu 09.04.19, 20:02
                            Na te dotacje z Unii Może tylko liczyć. Prezes zdecydowanie pospieszył się... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka