Dodaj do ulubionych

Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem!

10.11.04, 20:38
Ciągle chcą coś zabrać, albo przeszkodzić Przemyślowi:

www.zycie.pl/index.php?show=podstr/n041006/txt6.php

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2384344.html

-----------
Obserwuj wątek
    • Gość: fpx Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:54
      • Gość: też nie rzeszowiak Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:14
        Rychu, mam pytanie czy ty przypadkiem nie cierpisz na manie prześladowczą ?
        Wiesz taką , ze trzeba sobie znaleźć wroga, może i być urojony. Czytając te
        twoje komentarze, równiez i te wczesniejsze to można odnieść jedno wrażenie -
        zadaniem Rzeszowa jest zniszczyć Przemyśl. Tylko pytam po jaką cholerę niby?
        Pomijam już fakt , że tymi niszczycielami są głównie urzęnicy . A przeciez
        Rychu świetnie wiesz, że nikt z tych co rządzą w podkarpaciu nie jet z
        Rzeszowa.praktycznie to samo jest z przewodniczącymi sejmiku z urzędem
        wojewódzkim. Łącznie z deptułą i wice marszałkami byli z tarnobrzegu, z
        przeworska i był tez jakis tam wazny nie pamietam gdzie pracował w Rzeszowie
        ale dawniej był wojewodą przemyskim. Tak więć pomyśl chłopie i nie napuszczaj
        ludzi na siebie. Bo jednak Przemyślowi nie zagraża Rzeszów,chyba że cykliści?
        Może lepiej zamiast narzekać zabrać się za własnną Radę Miasta , za własny
        samorząd co on robi dla miasta ? W Rzeszowie np. różni prezydenci byli ale
        przeciez nie można podważyc ich starnia dla miasta . może byś tak skierował te
        soje żądania do swoich władz? a tak w kwesti tej gammakamery- zapytaj może ile
        szpitala na ile badań wystawił rachunek do nfz? Zobaczymy wtedy czy ten sprzęt
        jest użzywany, bo skoro nie to może lepiej przenieść do Brzozowa. tam ponoc
        jest rewel. szpital onkolog. Niech ludzie sie leczą.
      • Gość: NIE sIUN Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: 81.15.189.* 21.11.04, 19:02
        siunki do domu!!!
    • Gość: Władek z Rzeszowa A CZEP SIĘ SWOJEJ BABY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:57
      Dziadu zbuntowany!
    • Gość: laka Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:11
      o rychu naziol lokalny z kompleksami wrócił. już nawet w przemyślu cie nie lubią
      bo ty im wszystkim swoimi poglądami życie niszczyśz i opinie szargasz.
    • Gość: Laka Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:14
      aha no i pewnie przez ten wredny judo komunistyczno prawicowy mojrzeszów
      przemyśl niema dostępu do morza - oczywiście adriatyckiego bo bałtyk jest za
      zimny też zresztą przez rzeszów. RYCHU idż się ochłodzić najlepiej na Grenlandie
    • Gość: @rze Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:24
      Rychu masz rację, powiem nawet więcej, Rzeszów od kilku lat pracuje nad bombą atomową, podobno właśnie w ten sposób chce zniszczyć Przemyśl, prace są już na ukończeniu - uciekaj Rychu!!! Hehehehehehehehe...
      ;-)
    • Gość: przemyślak Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: 217.113.224.* 11.11.04, 17:36
      Spadaj na drzewo Rychu. Hańbę Przemyślowi przynosisz!!!
    • Gość: jazon Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.158.75.119.Dial1.Chicago1.Level3.net 12.11.04, 05:10
      To wszystko po to aby dokuczyc Rychowi.
      • rychu_z_przemysla Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! 15.11.04, 15:13
        Dziękuję wszystkim za posty, choć niektóre mnie obrażają.
        Dlaczego odpowiedzi na mój wątek nie dotyczą treści zamieszczonych artykułów,
        tylko mojej osoby?
        Czy ktokolwiek z piszących przeczytał artykuły z prasy, do których podałem
        linki?
        Zapraszam do dyskusji.
        Pozdrawiam
        • drewniany_pajacyk Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! 15.11.04, 16:16
          Obrażają Cię Rychu? Niemożliwe!
          Przecież sformułowane są dokładnie w konwencji, którą sam zaproponowałeś
          tytułem wątku i pierwszym wpisem. Wątpię, żeby ktoś zechciał przyjąć Twoje
          zaproszenie do "dyskusji" na inny temat. Nawet, gdyby miał negatywną opinię co
          do zamierzeń NFZ.
        • Gość: Jilka Re: Cholera mnie bierze z tym Rzeszowem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:41
          No i przeczytałą te wiadomości i dalej nie rozumiem skąd taka nienawiść do
          rzeszowa. Może to jakaś przykra choroba, ponoć tam w Zurawicy można leczyć.A
          tak swoją drogą to Rychu zastanów się chociaż troszkę- w przypadku powołania
          Akademii Wschodnioeuropejskiej w przemyślu i dotacji z Funduszu - nie ma ani
          słowa o tym , że ktoś( w domyśle Rzeszów)zamierza cokolwiek zabrać. Wręcz
          przeciwnie zdementowano ustami Pani Zioło pogłoski o konkurencji.
          W drugim przypadku tej gammakamery, hm jeżeli w Przemyślu służy do robienia
          zwykłego, trywialnego usg- to może jednak niech za jej pomocą diagnozują i
          leczą poważne sprawy. A gdzie ona będzie to myślę ,że jest najmiej ważne.
          Zdecyduje Marszałek ( mieszka w Mielcu ) he he Rychu i co teraz wrogirm kto
          będzie? Może Mielec ? a skąd był poprzedni gnębiciel Przemyśla czyż nie był to
          Marszałek z Jasła?
    • Gość: etyk Rychu, dobrze że jesteś.. Merytorycznie cholera.. IP: *.osk.enformatic.pl 15.11.04, 19:09
      Ta banda urzędników w ogóle nie ma pojęcia, że przecież do Przemyśla bliżej
      jest niż do Rzeszowa z Dębicy, Mielca, czy Jasła. A w zasadzie takie urządzenie
      powinno być w każdym powiecie..
      Mam propozycję, aby zorganizować jakąś grającą orkiestrę na rzecz gammakamery
      dla każdego powiatu.. Owsiak będzie miał konkurencję..
      A w Przemyślu trzeba wybudować albo Sejm, albo Port Pónocny (na Sanie), albo
      fabrykę Toyoty, albo.. Rychu, zostawiam Ci inwencję.
      A Przemyśl jest taki piękny.. Lubię tam jeździć.
      Szkoda, że łatwiej Ci krytykować, niż budować..
      • Gość: Leku Re: Rychu, dobrze że jesteś.. Merytorycznie chole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:45
        Chciałem wyjaśnić - takie urządzenie wcale nie musi być w każdym powiecie , bo
        by było niewykorzystane, abstrahując od przypadku Przemyśla.
        Na całe województwo - dwa nowoczesne z dobrym zapeleczem to aż nadto.
      • lekkozdystansowany Re: Rychu, dobrze że jesteś.. Merytorycznie chole 15.11.04, 20:53
        A ja tak troszke z boku,gdyz nie jestem z tych stron.Na pewno historycznie
        Przemyśl siegając w stecz miał większe znaczenie w historii Polski na przełomie
        ostatniego tysiąclecia,ale cóż ostatnie kilkdziesiąt lat komuny pewne rzeczy
        odwróciły.Nie mam nic do Rzeszowa,nawet podziwiam to w końcu niewielkie
        miasto,ze w ciągu kilkunastu lat potrafilo wybić sie na quasi
        metropolię,posiada Uniewerek/o jakości nie dyskutuję,Rzeszów dorobił się kilku
        ważnych instytucji,ma Ośrodek TV,jakiś przemysł/lotniczy,Zelmer/.Nie był brany
        pod uwage do likwidacji przy reformie z 1998roku,przecież Marian by nie
        pozwolił.Ale właściwie to przecież jako ośrodke administracyjny został
        wykrowany przez komunę troche sztucznie,po utracie kresów wschodnich,gdzieś
        trzebabyło ulokowac siedzibę nowego województwa rzeszowskiego,wybór padł na
        Rzeszów bo leżał centralnie,wielu towarzyszy z PPR pochodziło z tych stron i
        tworzyli lobby.A Przemysl znalazł się na uboczu,tam był zywioł ukraiński i z
        jakichs względów nie brano tego miasta pod uwagę.Potem Rzeszów pieknie rozwijał
        się przez okres realnego socjalizmu,powstały nowe osiedla
        mieszkaniowe,drogi,zakłady pracy.W okresie rządów AWS iMariana Krzaklewskiego
        pochodzącego z pobliskiej Kolbuszowej Rzeszów przy pomocy prominentych
        ministrów pochodzacych z tych stron/Bentkowski/załapał sie na kilka ważnych
        instytucji.A dalej to juz jakoś poszło.
        Tylko prawda jest taka,ze to miasto nadal nie ma masy krytycznej.Jest po prostu
        za małe/bo te 160tysięcy mieszkańców/ to za mało aby bć metropolią.I tego jak i
        mentalności zaściankowej w Rzeszowie długo się nie zmieni,bo gros ludzi
        mieszkających w tym mieście to przyjezdni z okolicznych wsi.To tyle dla Rycha z
        Przemysla dla jego pokrzepienia serca.A poza tym Przemyśl cholernie mi sie
        podoba,ale przydałoby się go trochę odremontować.
        • Gość: etyk Re:Historycznie.. IP: *.osk.enformatic.pl 16.11.04, 09:52
          Rzeszów zawsze był jakąś tam małą miejscowością pomiędzy Lwowem a Krakowem, a
          że leżał w tej samej odległości od Przemyśla i Sandomierza, to był niczyj. Nie
          kwestionuję historii i Przemyśl (podobnie jak Sandomierz) ma o wiele większe
          tradycje jako gród. Należy się olbrzymi szacunek dla ich historii. Obawiam się
          jednak, że dziś myślenie kategoriami "nasze - wasze" nie przystaje do tego
          historycznego szacunku. Równie dobrze można mówić, że kiedyś w historii to
          Przemyśl czy Sandomierz swoim położeniem ograbiał Rzeszów z bogactwa handlu, a
          co za tym idzie zamożności mieszkańców i historii. Śmiesznie brzmi.. :)
          Podobnie jak wywody Rycha..
          A co do zaściankowości - miałem okazję poznać wielu ludzi z całego świata i
          wszędzie są podobni, lepsi i gorsi, mądrzejsi i trudniejsi, wrażliwsi i mniej
          wrażliwi. Wydarzenia pokazują, że mentalność bambra spod stolicy i sołtysa z
          Koziej Wólki nie odbiega niczym od mentalności najprominientniejszych figur z
          pierwszych stron gazet. Śmiem twierdzić, że wcale nie ma mniej ludzi wrażliwych
          na cudzy los w Rzeszowie niż w miejscowościach "awangardowych".
          A pamiętając historię z szacunkiem wspominam, że gdyby nie jeden król, to nawet
          Wars i Sawa nie mieliby wspólnego końca.
          • rychu_z_przemysla Re:Historycznie.. 16.11.04, 11:36
            Gość portalu: etyk napisał(a):

> Wydarzenia pokazują, że mentalność bambra spod stolicy i sołtysa z
            > Koziej Wólki nie odbiega niczym od mentalności najprominientniejszych figur z
            > pierwszych stron gazet.

Tak niestety jest w Polsce.
            Różnica miedzy Polska, a Zachodem polega tez na tym, że tam są elity
            z wielowiekowymi tradycjami zainteresowane rozwojem panstwa.
            A u nas jest to "inteligencja", w co najwyzej drugim pokoleniu.
            Elity wydają się być pochodną istnienia silnej klasy średniej, której w Polsce
            brak. To tej klasie średniej chce się patrzeć władzy na ręce,
            uczestniczyć w życiu obywatelskim itp.
            • odpady_selektywne Re:Historycznie.. 16.11.04, 13:05
              Burżuazyjno-kapitalistyczne bzdury.
              • rychu_z_przemysla Re:Historycznie.. 18.11.04, 13:12
                odpady_selektywne napisał:

> Burżuazyjno-kapitalistyczne bzdury.

Czy mozesz rozwinac?
                Moze jakies podasz argumenty?
                • odpady_selektywne Re:Historycznie.. 18.11.04, 14:52
                  To z tym pochodzeniem elit, z silną klasą średnią, której się chce patrzeć
                  władzy na ręce itp. bla bla bla...
                  Nie od dziś wiadomo, że podstawą i ostoją państwa jest ziemiaństwo. Na
                  podawanie argumentów za mało tu miejsca.
                  • rychu_z_przemysla Re:Historycznie.. 22.11.04, 12:53
                    odpady_selektywne napisał:

> To z tym pochodzeniem elit, z silną klasą średnią, której się chce patrzeć
                    > władzy na ręce itp. bla bla bla...
                    > Nie od dziś wiadomo, że podstawą i ostoją państwa jest ziemiaństwo. Na
                    > podawanie argumentów za mało tu miejsca.

Ziemianstwo w XXI wieku?
                    W wieku, gdy z rolnictwa zyje w wysoko rozwinietych panstwach 2% ludzi?
                    A chyba do tych krajow chcemy aspirowac...
                    Wiek XIX juz sie skonczyl, nie wrocimy do epoki dworkow.

---
            • Gość: etyk Re:Historycznie.. O Jarosławiu.. IP: *.osk.enformatic.pl 17.11.04, 23:28
              Dziś usłyszałem ciekawą wypowiedź od jednego z jarosławskich przewodników:
              "- Gdy w Jarosławiu kwitło bogate życie handlowe, na Przemyślu jako grodzie
              kwitły kwiatki. A podstępem Przemyśl kosztem Jarosławia został województwem w
              poprzedniej epoce"
              Myślisz, że to przekoloryzowanie faktów?
              • rychu_z_przemysla Re:Historycznie.. O Jarosławiu.. 18.11.04, 13:14
                Gość portalu: etyk napisał(a):

> A podstępem Przemyśl kosztem Jarosławia został województwem w
                > poprzedniej epoce"

Ciekawe jaki to byl "podstep".
                To malo powiedziane, ze jest to przekoloryzowanie faktow.
        • Gość: Robert Do lekkozdystansowanego IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 11:49
          Chłopie! Poczytaj sobie dokładnie historię Rzeszowa to się dowiesz że Rzeszów
          już w okresie międzywojennym jako jedno z COP-owskich miast miało zostać stolicą
          województwa między woj.krakowskim i lwowskim ( polecam lekturę ,,Dzieje Rzeszowa
          tom III'' praca zbiorowa pod red. prof. Feliksa Kiryka).W Rzeszowie istnieje
          nie jakieś tam WSK i Zelmer tylko po prostu dwa duże powstałe w związku z
          budową COP-u zakłady WSK i fabryka obrabiarek-filia Cegielskiego w Poznaniu
          przekształcona po wojnie w Zelmer , które w latach powojennych zatrudniały
          łącznie 25 tys. ludzi z tego mogło żyć 100-tysięczne miasto.Gdyby nie te dwa
          zakłady to prawdopodobnie mielibyśmy dzisiaj stolicę podkarpacia w Przemyślu a
          nie w Rzeszowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka