Dodaj do ulubionych

!!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 11:20
Umiłowani bracia i siostry!!!
Za mało kasy chyba dostał ksiądz proboszc za pierwszą komunię, bowiem w
pierwszy dzień białego tygodnia trzymał dzieciaki w kościele i przed około 3
godziny. Piękne święto TYch małych katolików przerodziło się w koszmarnie
długie jak na dzieci nabożeństwo spędzone w zimnym otoczeniu po deszczu. Czemu
ma to służyć pytam się jako rodzic? czy Checie doprowadzić do tego że dzieci z
obrzydzeniem będą patrzeć na wasze świętne poczynania . i jeszcze jedno pytanie
Czy Bóg nakazuje odesłać dziecko proszące w płaczu siostrę opiekującą się
dziećmi pierwszokomunijnymi o pomoc w odnalezieniu rodzica gdy po zakończeniu
imprezki przed katedrą było już ciemno. DZIECKO siostro nie mogę znaleśźć mamy
SIOSTRA to idź poszukaj cudownie siostrzyczko cudownie niechaj bóg ci
wynagrodzi. i księdzu tesz ament
Obserwuj wątek
    • Gość: Reformat Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 14.05.02, 11:35
      Wszystko, co kler robi w Polsce to skandal, a to, o czym piszesz jest kolejnym
      przykładem!
      Ludzie czy wy nie widzicie, że im chodzi tylko o pieniądze, oni maja gdzieś
      Boga. Budują tylko światynie, w których kolejne roczniki znajdują zatrudnienie.
      Okradają was, a wy płaczecie. Ale nie potraficie uczyć się na błędach. Za rok
      będzie to samo. Chyba, że zaspokoicie ich finansowe żądania to wtedy będzie
      lepiej, ale do czasu.
    • Gość: siostra skandal to za mało IP: *.rsk.pl 14.05.02, 21:49
      w tym wszystkim brak mi tylko tego by w ramach składki ofcjalnie kupowac
      księdzu samochody, fundować panny, itp. popieprzyło się w narodzie oj
      popieprzyło. Ludziska weźcie się opamiętajcie dajcie więcej na tacę to
      będziecie mieli droższe pogrzeby śluby komunie i inne sympatyczne imprezy z
      których nikt tak na prawdę nie wynosi nic więcej niż wspomnienia finansowe. Mam
      propozycję niech każdy kto mysli że dobrym pomysłem jest opodatkowanie kleru w
      polsce wpisze się chodx raz tutaj przynajmniej tak sobie ulżymy zresztą ciekawe
      jak długo te nasze wpisy pobędą na formum hehe. A propozycja dla kościoła w
      mieście zróbcie chłopcy składkę i zorganizujcie nie koniecznie dla "swoich"
      dzieci np. plac zabaw, boisko albo jedno mieszkanie na rok dla jakiejś biednej
      rodziny ......... co wy chłopcy na to amen
    • Gość: mjot Czy tylko kler? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 20:35
      Tak naprawdę to można czepiać się każdej grupy zawodowej.
      Faktem jest, że bardzo się skundliliśmy! Etyka zawodowa, honor, patriotyzm,...
      Toż to puste słowa! Wszystko zostało przeliczone i zamienione na szmal!

Kiedyś, nawet w czasach wczesnej komuny dobrodziej (nawet ten wiejski)
      to był ktoś!
      Potrafił rozegrać roberka i wypić kieliszek naleweczki, podyskutować,
      powiedzieć dowcip, .... Potrafił „bywać”! Jakaś selekcja w naborze jednak była
      i czegoś ich tam jednak uczyli. Jak zresztą w każdej innej szkole. Ale kadra
      była jeszcze bandycka sanacyjna a może i szkolona przez (tfu) zaborcę! No i
      była inteligencja!
      Inteligencji już nie ma. Czego nie wybił Hitler dokończył batiuszka przy
      gorliwej pomocy naszych obywateli z czworaków. A ci, co się ostali przy życiu
      niestety zostali złamani i sprzedali się za to właśnie życie. Wykombinowano
      karykaturę pod nazwą „inteligencja pracująca”.
      Czasy jakości niestety już minęły. Teraz trwa czas „na ilość”! Wszyscy z
      maturami! Wszyscy z dyplomami!

Przecież tych wszystkich absolwentów nie zsyła nam żyd sowiet czy dojczland
      umiłowani przez nasz tolerancyjny naród!
      Przecież to jesteśmy MY!
      To naszym jedynym Bogiem jest złoty cielec – szmal!
      Przecież dla Niego to MY jesteśmy zdolni do największych poświęceń!
      I naprawdę nie jest ważne, w jakim mundurze aktualnie występujemy. Czy to
      garnitur urzędnika, czy to sutanna, czy kitel szpitalny, czy toga prawnicza czy
      profesorska. Po sposobie bycia, po obyczajach, po pazerności widać z daleka –
      to kundle!
      Prostactwa nie wyeliminuje żadna liczba fakultetów ani ich jakość. Ono zawsze
      wylezie.
      Tak jest niestety też (a może przede wszystkim) z klerem!

Najniższe ukłony!
      No taki jakiś chyba wkurzony... M.J.
    • Gość: Maciejka Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 11:01
      Mam propozycję na zmniejszenie bezrobocia.
      Kościoły w naszym mieście sprzątają parafianie. Często zdarza się tak, że
      przychodzi JEDNA osoba. Jak z kolei przyjdzie więcej, to wszyscy rzucają się na
      mycie ławek, bo to jest najprostsze, a pajęczyny jak wisiały, tak wiszą nadal.
      Niech więc w każdej parafii zostanie ZATRUDNIONA jedna osoba, która będzie
      sprzątać kościół. Tylko niech ma zapłacone wszystkie świadczenia, zgodnie z
      prawem. Z tacy powinno wystarczyć, kler faktycznie okaże swoje zrozumienie i
      miłosierdzie (w kazaniu co niedzielę słyszymy, jakźle się dzieje, tylko co
      kościół robi, żeby to zmienić?) Jedyna strata może objawić się w ten sposób, że
      księża nie będą jeździć samochodami prosto z salonu za 60 tys.zł, tylko za
      45.... Poza tym każdy ksiądz, który uczy w szkole bierze piękną pensyjkę, do
      tego dochodzą "fuchy" - śluby, pogrzeby itd. On nie płaci rachunków, nie opłaca
      przedszkola, nie musi się dokształcać, kupować biletów sieciowych dla całej
      rodziny i wychodzić z siebie, żeby choć raz w roku wysłać dziecko na wakacje.
      Może by tak choć pół pensji przeznaczyć na hospicja, domy dziecka, letni
      wypoczynek dla biednych dzieci. Skoro człowiekowi z rodziną, pracującemu, MUSI
      wystarczyć 800 zł na wszystko, to może i księża daliby sobie jakoś radę ....
      • Gość: radek Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 15:40
        Maciejka mylisz się ;-)
        Ksiądz potrzebuje duuużo kasy na dobry wóz (utrzymanie kosztuje), karty i
        prostytutki.
        Ja to rozumiem, za przyjemności się słono płaci.

A co do 1 komunii, to uważam że:
        Jak będę miał kiedyś dzieci (oby nie), to niech same wybiorą świadomie w co
        chcą wierzyć lub może nie wierzyć (zostać ateistą).
        Aby wynór był świadomy nie mozna chrzcić niemowlak ani wysyłać do komuni nie
        wiele wiedzącego o świecie dzieciaka.
        Wyboru może dokonać dopiero dziecko, gdy dorośnie.

Więc... Niech moc będzie z Wami!!! (dla żartu podam rachmistrzowi religię yedi).
        • Gość: trigger Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 12:07
          Gość portalu: radek napisał(a):

> Maciejka mylisz się ;-)
          > Ksiądz potrzebuje duuużo kasy na dobry wóz (utrzymanie kosztuje), karty i
          > prostytutki.
          > Ja to rozumiem, za przyjemności się słono płaci.
          >
          > A co do 1 komunii, to uważam że:
          > Jak będę miał kiedyś dzieci (oby nie), to niech same wybiorą świadomie w co
          > chcą wierzyć lub może nie wierzyć (zostać ateistą).
          > Aby wynór był świadomy nie mozna chrzcić niemowlak ani wysyłać do komuni nie
          > wiele wiedzącego o świecie dzieciaka.
          > Wyboru może dokonać dopiero dziecko, gdy dorośnie.
          >
          > Więc... Niech moc będzie z Wami!!! (dla żartu podam rachmistrzowi religię yedi)
          > .

Piszesz bzdury. Czy naprawdę myślisz, że nawet kilkunastoletnie dziecko będzie
          świadomie wybierać religię? Myślisz, ze będzie ono analizować czy zostać
          katolikiem, czy protestantem, czy też buddystą. Dziecko religię i stosunek do
          wiary wynosi z domu. To od rodziców, którzy go wychowują zależy wpojenie mu
          wartości i przekonań.
      • Gość: Shastan Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 20:20
        Gość portalu: Maciejka napisał(a):

Jedyna strata może objawić się w ten sposób, że
        >
        > księża nie będą jeździć samochodami prosto z salonu za 60 tys.zł, tylko za
        > 45.... Poza tym każdy ksiądz, który uczy w szkole bierze piękną pensyjkę, do
        > tego dochodzą "fuchy" - śluby, pogrzeby itd. On nie płaci rachunków, nie opłaca
        >
        > przedszkola, nie musi się dokształcać, kupować biletów sieciowych dla całej
        > rodziny i wychodzić z siebie, żeby choć raz w roku wysłać dziecko na wakacje.
        > Może by tak choć pół pensji przeznaczyć na hospicja, domy dziecka, letni
        > wypoczynek dla biednych dzieci. Skoro człowiekowi z rodziną, pracującemu, MUSI
        > wystarczyć 800 zł na wszystko, to może i księża daliby sobie jakoś radę ....

Ja zapytam tak: dlaczego Maciejka nie wybrales(as) tej samej roboty?

A bardziej generalnie, co do komunii w katedrze to słów mi brak. Kłaniajcie się
        ode mnie tej siostrze.
    • Gość: Monika Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 09:22
      Ja też byłam w katedrze na komunii ale msza trwała "tylko" 2 godziny a nie
      trzy:-)
      Faktycznie nawet z tymi dwoma godzinami to skandal. Od mamy mojego chrześniaka
      wiem, że wszyscy rodzice musieli słono zapłacić za tą komunię min: tylko "60
      zl" od dziecka!! na kwiaty do przystrojenia katedry. Policzcie sobie to przez
      ponad setkę dzieci... A kościół sam sobie wychowywuje młodzież siedziącą przed
      kościołem no bo jak dziecko od pierwszych klas widzi, że każda msza jest
      bardziej dla księdza niż dla wiernych.. no to dochodzi samo do własnych
      wniosków. Wiem też, że siotry na lekcjach religii od pierszej klasy pytają
      dzieci czy rodzice chodzą co niedziela do kościoła, czy dziecko też uczęszczą
      itp. Jeśli dziecko nie chodzi na majówkę to już się czuje źle bo siostra
      wygłasza komentarz przy całej klasie.
      Szkoda słów..
      • Gość: jaboco Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 10:07
        moniczko nie chodziło o 3 godzinną impreze komunijna tylko pierwszą w białym
        tygodniu
        • Gość: Monika Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 10:31
          Okhay:-)
        • Gość: PIERRE Re: !!!!PIERWSZA KOMUNIA!!!! W KATEDRZE TO SKANDAL IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 21.05.02, 13:22
          Gość portalu: jaboco napisał(a):

> moniczko nie chodziło o 3 godzinną impreze komunijna tylko pierwszą w białym
          > tygodniu

Jak by nie było - kościół równa się przerost formy nad treścią. Typowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka