Dodaj do ulubionych

Rzeszów w walce o metropolię

10.05.05, 22:09
Racje, a nie emocje, to najlepszy argument w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:34
      UE daje szanse rozwoju dlatego trzeba ja wykorzystac. Tylko niekonwencjonalne
      pomysly maja szanse na dokonanie prawdziwych "rewolucji". Miasto takie jak
      Rzeszow musi robic cos "rewolucyjnego" bo przez ewolucje bedzie sie przebijac
      przez dlugie dziesieciolecia. Metropolia i Euro 2012 to brzmi jak cos
      nierealnego ale teraz jest wlasnie czas na takie pomysly - bo kiedy jesli nie
      teraz na poczatku drogi w UE - tak trzymac!!!
      • Gość: obserwator Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:54
        Rzeszów w roku 2006 będzie mieć powierzchnię ok 120 km (jeśli wszystko pójdzie
        zgodnie z planem), liczbę ludności 180 tys. mieszkańców, międzynarodowy port
        lotniczy po modernizacji, wyremontowane wszystkie najważniejsze drogi (prawie
        100 mln zł na remonty ulic), 12 centrów handlowych i 4 multipleksy, nowe, ładne
        osiedla. Co z wymienionych tu atutów ma Białystok albo Lublin? Nawet jeśli nie
        teraz, w przyszłości Rzeszów na pewno uzyska taki status. Już teraz jest
        zapisany jako potencjalna metropolia. A to dlatego, że w przeciwieństwie do
        większości polskich miast, szczególnie w tej części kraju, tu się po prostu coś
        dzieje.
        • Gość: marek Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:02
          podoba mi sie to optymistyczne spojrzenie rzeszowiaka i oserwatora. Jak
          bedziemy optymistami to wszystko bedzie mozliwe nawet to co teraz brzmi jak
          science fiction. Rzeszow metropolia - to mi sie podoba.
        • Gość: Asprokol Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.05, 22:04
          Bedzie miał tez najwyższą stopę bezrobocia , najniższe średnie zarobki i bedzie
          przedostatnim regionem w UE przed Białostockim.
    • Gość: Signal Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:01
      Nawet gdyby nie powiększono Rzeszowa, miasto ma większy obszar niż np Lyon,
      który jest metropolią. A wiele osób przytacza tu argument powierzchni. Dla
      waszej wiadomości - powierzchnia Lyon to 48 km. A taka Dąbrowa Górnicza ma 188
      km. I jak, nadal uważacie że powierzchnia to wyznacznik znaczenia miasta?
      Pozdrawiam.
      • Gość: jaro Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:06
        Rzeszow jest silny - prowincja. Pomysl polaczenia jej w metropolie pokaze
        prawdziwe oblicze Podkarpacia - jednego z najliczniej zaludnionego regionu
        Polski.
    • Gość: Paweł Nie ma się co łudzić IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 02:32
      Rzeszów nigdy metropolią nie był i nigdy nie będzie- życzę Waszemu miastu jak
      najlepiej, ale warto zwrócić uwagę, że w naszym kraju jest co najmniej kilka
      miast, które nie mają statusu wojewódzkiego, a dysponują bez porównania
      większym od Rzeszowa potencjałem ludnościowym, gospodarczym czy kulturalnym-
      wystarczy tu wspomnieć Gdynię, Częstochowę, Gliwice czy nawet Płock (mniejszy
      od Waszego miasta, ale zdecydowanie zasobniejszy). A mimo to żadne z tych miast
      nie rości sobie statusu metropolii. Jedynym ośrodkiem miejskim, które we
      wschodniej Polsce może ubiegać się o ten tytuł jest Lublin, 400-tysięczne
      miasto z przebogatą historią, długą listą zabytków i dwoma wielkimi
      uniwersytetami.
      Trzeba powiedzieć sobie prawdę: Rzeszów jest metropolią jedynie w stosunku do
      województwa podkarpackiego, pozostającego we wszelkich statystykach dotyczących
      stopnia rozwoju polskich regionów- i mówię to z prawdziwym ubolewaniem - na
      szarym końcu.
      • Gość: Monroe Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:16
        Znalazł się cholerny ekspert, co Ty możesz wiedzieć czy Rzeszów będzie
        metropolią. Czy miasta które są dziś metropolią były nią od zawsze? Płock
        dysponuje większym potencjałem ludnościowym? Chyba źle się czujesz. Jesteś
        nienormalny człowieku. Poza tym ten post już kiedyś pisałeś. Chciałbym wiedzieć
        gdzie to Rzeszów plasuje się na szarym końcu. Czy w dochodzie na jednego
        mieszkańca, 4 w Polsce? Wydatkach inwestycyjnych na jednego mieszkańca, 2 w
        Polsce? Bezrobocia 9.3%, pensji na 6 miejscu w kraju? Infrastruktury na 2
        miejscu w Polsce według CBR? A może w rankingach Polityki (7 miejsce w kraju),
        Wspólnoty (6 miejsce), Centrum Badań regionalnych (3 miejsce). Wypowiadasz się
        o czymś, o czym nie masz pojęcia. Podejrzewam że nigdy tu nie byłeś i pieprzysz
        bez sensu to czego się nasłuchałes. Bo żeby powiedzieć żeby porównać
        Częstochowę (która nie dysponuje niczym i w 50% wygląda i funkcjonuje jak
        wiocha) i Płock (to pozostawię bez komentarza) do Rzeszowa, trzeba naprawdę nic
        o tym nie wiedzieć. Czy Płock ma port lotniczy? Uniwersytet, 60 tysięcy
        studentów? Taką "prawdę" to sobie możesz mówić do siebie. I nie wprowadzaj
        ludzi w błąd, bo nie podałeś żadnych argumentów. Twoja wypowiedź to puste
        stereotypy. I na przyszłość nie kopiuj tego co już pisałeś. I przypomnij sobie
        jaką metropolią była Gdynia 100 lat temu, skoro ją porównujesz do Rzeszowa. I
        chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz. A 350-tysięczny (A nie 400-tysięczny i to
        kolejne Twoje oszustwo) Lublin nie ma żadnego sensownego centrum handlowego,
        kina, lotniska, perspektyw na autostradę i wielu innych rzeczy, które ma
        Rzeszów. Mam dość ludzi mówiących takie głupstwa.
      • Gość: obiektywny Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:21
        Heh, chcialbym wiedziec jakim to potencjalem kulturalnym dysponuje Gdynia i
        Plock, ze jest wiekszy od Rzeszowa? Czy Ty czlowieku widzisz co piszesz? Gdybys
        choc troche znal sie na rzeczy, wiedzialbys ze Rzeszow predzej czy pozniej
        bedzie metropolia. Miasto ma bardzo szczesliwe polozenie - Krakow i Lublin sa
        wystarczajaco daleko. Gdynia i Plock maja zbyt duza konkurencje. Nie mowiac o
        Gliwicach (Gliwice i potencjal kulturowy :)) i Czestochowie. Brak mi slow na
        taki post. Rzeszow po powiekszeniu bedzie miec blisko 180 tys i ta liczba
        bedzie sie ciagle powiekszac. I do wiadomosci pana eksperta - jeszcze 20 lat
        temu miasto mialo ok 80 tys mieszkancow. Zdanie ze Czestochowa, Gdynia i Plock
        (zdecydowanie zasobniejszy, z bezrobociem 20%, nizszym dochodem na jednego
        mieszkanca) maja wiekszy potencjal gospodarczy i kulturowy (!) to tekst roku.
        • Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:29
          Spokojnie - wyciszcie emocje. Może warto przyglądnąć się temu bardziej
          obiektywnie. Mam propozycję - sprawdźcie jakie inwestycje przygotowane są na
          lata 2005-2006 i odpowiedzcie sobie czy przypadkiem miasto nie przebija
          dwukrotnie większego Lublina.
          • Gość: Krzych Re: Nie ma się co łudzić IP: 80.48.232.* 11.05.05, 08:14
            Tak - Rzeszów się rozwija, szkoda tylko, że inne miasta w regionie się zwijają.
            No ale w końcu Rzeszów to centrum i stolyca Podkarpacia - więc cóż Rzeszowiaków
            może obchodzić co się dzieje w regionie? Niech się martwią same Mielcoki,
            Stalowioki, Przemyśloki i inni. Ale może i im cos skapnie jak Rzeszów będzie
            metropolią? A poza tym może porzucą swoje ciągotki do pobierania nauk w
            stołecznych miastach Krakowie i Warszawie i ruszą na uczelnie rzeszowskie - bo
            wiadomo, że gwałtownie podniesie sie poziom studiów w uczelniach metropolii?
            A teraz mała uwaga - przestańcie widzieć koniec własnego nosa i zobaczcie co
            sie dzieje w całym regionie. Rzeszów w Polsce i UE nie jest odbierany jako samo
            miasto ( nawet jak sie dynamicznie rozwija), ale w połączeniu z całym
            Podkarpaciem, a to we wszelkich statystykach znajduje się wśród najbiednijszych
            regionów UE, nawet za nielubianym przez Was Lublinem, Białymstokiem i Kielcami.
            Należy więc dbać o rozwój całego regionu, a przede wszystkim o budowę dróg, aby
            można było tu dojechać inaczej niż przez słynny port lotniczy ( który notabene
            powstał nie dlatego, że istnieje jakiś przeogromny ruch pasażerski, a dlatego
            że miasto leży na peryferiach ).
            • Gość: obserwator Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:22
              Można tu dojechać na lepszych warunkach niż do miast które wymieniłes.
              Autostrada A4 powinna dojść do Rzeszowa w latach 2009-2010. Próbowałeś kiedyś
              pojechać do Białegostoku? Czy korzystałeś z lotniska? :D

I jeszcze jedno - ten biedny region oznacza niskie PKB, a to jest efektem
              rolniczego charakteru. To w żaden sposób nie odnosi się do Rzeszowa. Jesli
              chcesz zobaczyć biedę to popatrz sobie na pomorze zachodnie (szczególnie były
              region koszaliński), warmię i mazury, region kujawsko-pomorski, łódzki i
              inne "bogate" miejsca. Ja sobie tam ostatnio pojeździłem i wiem że PKB to nie
              wszystko. Pozdrawiam.
              • Gość: aga Re: Nie ma się co łudzić IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:33
                Obserwator, pozdrawiam Cię gorąco! Bo masz, chłopie ( nie odbierz tego jakoś
                źle:)) 100 % racji! To, że statystyczny mieszkaniec Kujaw czy okolic Piotrkowa
                bedzie zarabiał wiecej od przeciętnego mieszkańca Podkarpacia nic nie znaczy.
                Bo temu pod Solcem czy Piotrkowem nic się nie chce- zarobi, kupi nowy
                telewizor, a resztę przeżre. A wokól domu nadal będzie miał syf, taki sam będą
                miały jego dzieci.. Pół roku temu jechałam trasą z Krosna do Stalowej przez
                Rzeszów i myślałam sobie: kurczę, jakie to Podkarpacie jest sliczne. Bo tutaj
                jest inna mentalność! I to jest coś najwazniejszego: mentalne przygotowanie na
                zmiany na lepsze, trening, jak zagospodarować pieniądze, jak je wydać, zeby
                było lepiej i sensowniej.
            • Gość: Crux Re: Nie ma się co łudzić IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.05.05, 22:18
              Rzeszowianie nie lubią Kielc? :( A czemuż to?

Pozdrawiam z Kielc wszystkich walczących o aglomeracyjny charakter Rzeszowa :)
              • Gość: Rohan Re: Nie ma się co łudzić IP: 80.51.255.* 12.05.05, 07:30
                Nie lubią Kielc? Nic o tym nie wiem. Nie, żebym je zaraz kochał, ale żadnej
                niechęci nie czuję :)
            • Gość: . Re: Nie ma się co łudzić IP: 57.66.193.* 12.05.05, 19:46
              .
      • Gość: aga Re: Nie ma się co łudzić IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:22
        Ty, Pawełku, czy jak Ci tam... Czy Ty aby nie jesteś mieszkańcem pewnej wioski
        pod Gdynią? Bo argumentacja wypisz- wymaluj, jak pewnego Gdynianina. Obsesyjka
        jakaś?
      • Gość: To sie nie łudź Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:11
        Niestety koleżko nie do końca masz racje! Jeżeli chodzi o statystyki: Rzeszów
        na 4 miejscu w Polsce co do wielkości dochodów na 1 mieszkańca
        • Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:50
          Przypominam że Rzeszów od listopada ma regularne połączenia lotnicze z
          Warszawą, Krakowem, Frankfurtem (Hahn) i Londynem (Stansted). Może metropolie
          typu Lublin czy Białystok pochwalą się swoimi lotniskami. A może metropolie
          Bydgoszcz czy Szczecin które mają jak na razie kilka lotów do Warszawy i
          perspektywę lotów do Londynu (jedyne międzynarodowe połączenie w tych
          miastach). Statystyki pokazują, że Rzeszów ma jeden z najniższych wskaźników
          bezrobocia, jeden z największych odsetków podmiotów gospodarczych, największy
          odsetek studentów w kraju i wiele innych atutów. Miasto ma też perspektywy, w
          przeciwieństwie do wielu upadających ośrodków. Rzeszów prędzej czy później
          ukształtuje swój obszar metropolitarny i otrzyma status metropolii. Jest to
          naturalny proces, patrząc na obecny kierunek rozwoju miasta.
          • Gość: ;) Re: Nie ma się co łudzić IP: 213.199.233.* 18.05.05, 13:00
            www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050518/ekonomia/ekonomia_a_3.html
            • Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:08
              I znowu ten sam JEDEN artykuł który pojawia się na tym forum chyba po raz setny
              jako argument. Znowu Rzeczpospolita przypomina o PKB z roku 2003. Pytam więc -
              czy zadaliście sobie trud by DOWIEDZIEĆ SIĘ jakie PKB ma sam RZESZÓW bez
              regionu, w którym 40% ludności mieszka W MIASTACH. Region rolniczy nie może
              mieć wysokiego PKB. Czy to tak trudno zrozumieć? Jakie PKB miałaby np
              Wielkopolska gdyby 40% ludności mieszkało tam w miastach? Rzeszów jako miasto
              ma wysokie PKB na jednego mieszkańca ale to jest 180 tys. ludzi a tu do
              statystyk wzięto region mający 2.2 mln mieszkańców. Region, powtarzam, rolniczy
              i słabo zurbanizowany. Czy na Górnym Śląsku który to ma tak wysokie PKB żyje
              się lepiej? Ktoś chce się może przeprowadzić do Tarnowskich Gór, Zabrza czy
              Sosnowca? Bo ja na pewno bym tego nie chciał.
            • Gość: Rzeszowiak Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:11
              Heh, opolskie wśród najbiedniejszych a śląskie drugie w kraju. Rewelacja, ale
              jakoś wolałbym mieszkać w opolskim (jednym z najlepszych regionów w kraju) niż
              zbierać węgiel na śląsku.
          • Gość: gf Re: Nie ma się co łudzić IP: *.n.net.pl 22.05.05, 00:51
            rzypominam że Rzeszów od listopada ma regularne połączenia lotnicze z
            Warszawą, Krakowem, Frankfurtem (Hahn) i Londynem (Stansted). Może metropolie
            typu Lublin czy Białystok pochwalą się swoimi lotniskam
            A po ch..j mi w lublinie lotnisko?2 godz. i jestem na okęciu,a te wasze
            połączenia przetrwają 2 miesiące najwyzej,na stansted moze ktos za robotą
            poleci(zresztą lepiej juz do Luton),ale frankfurt/main ?chyba was pogięło ,tam
            latają ludzie z kasą
            • nekroskop88 Re: Nie ma się co łudzić 06.06.05, 21:38
              popieram, Białystok tak samo - 2 godziny i jestem na Okęciu

oczywiscie nie obrazając Rzeszowa, lotnisko na pewno nie zaszkodzi :)))
              • Gość: Mirek Re: Nie ma się co łudzić IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:23
                Jesteście pesymistami. Walczyć o metropolię trzeba.
        • Gość: Anemik Re: Nie ma się co łudzić IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.05, 22:08
          Czyli 560 zł na miesiąc :-)
          • Gość: Kierowca Re: Porównajcie Kieleckie, Białostockie IP: *.man.rsk.pl 20.05.05, 23:06
            Porównajcie Kieleckie i Białostockie z Podkarpaciem. Jeżdże dużo po Polsce,
            więc widze, że nasze Podkarpacie nie wyglada wcale ubogo.
          • Gość: Optymista Re: Nie ma się co łudzić IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:35
            Nie jest tak źle!
      • Gość: adi BRAWO PAWEŁ ! IP: 82.160.22.* 21.05.05, 20:49
        ma poprostu chłopak racje ! i pewnie znowu zaczniecie mnie wyzywać tylko
        dlatego że mam inne zdanie niz wy a póxniej bedzie że to ja zaczołem !poprostu
        bądzcie realistami a nie bujającymi w obłokach wesołkami.....
        • Gość: Daniela Re:RZESZÓW JAKO METROPOLIA IP: *.man.rsk.pl 21.05.05, 22:19
          Pojmowanie metropolii zależy od układu, do którego ją odniesiemy. Metrolia jest
          najważniejszym miastem w regionie.
    • Gość: obserwator Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:20
      Gdyby odłączono ten region od Rzeszowa, mielibyśmy piękne wyniki. Rzeszów jako
      miasto ma PKB na dwukrotnie większym poziomie niż ten region.
    • Gość: Korek Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.etobres.com.pl 11.05.05, 08:23
      Wracając z Wrocławia czy Krakowa do Rzeszowa można się przekonać, że Rzeszów
      metropolią nie jest. Nie zmienią tego żadne zapisy w ustawie. Trzeba stuleci aby
      się stał metropolią. Na razie się na to nie zanosi. Wszyscy, którzy mają trochę
      oleju w głowie wieją stąd czym prędzej.
      • Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:50
        Ciesze sie ze dyskusja jest nie tylko emocjonalna ale rowniez merytoryczna, sam
        o wielu faktach nie wiedzialem, ktore zostaly przytoczone. Problem nie polega
        na tym aby zwymiarowac stan obecny i powiedziec czy Rzeszow jest metropolia czy
        nie, ale chodzi o to czy sa ludzie i warunki aby ten region (i jego stolice)
        wydzwignac znacznie wyzej. Z zadowoleniem stwierdzam iz te dwa warunki maja
        sznse na spelnienie, ale to jest tylko (i az) szansa z ktorej nalezy
        skorzystac. Dobrze ze sa w Rzeszowie tacy ludzie jak Ferenc czy Janowski bo
        wtedy nie jest wazne czy czarny czy czerwony liczy sie dobry gospodarz, pasja i
        cel (a cele nalezy ustawiac wysoko) - tylko wtedy mozna cos zdzialac
      • Gość: obiektywny Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:01
        Ja wracając z brudnego Wrocławia, w większości składającego się z wielkich
        bloków i dziurawych ulic, jestem zadowolony że wracam do czystego i
        estetycznego miasta, które ma perspektywy rozwoju, Bogu dzięki, po upadku
        komunizmu, a nie w czasie jego trwania. Stuleci nie potrzeba. Obecnie miasta
        mogą rozwijać sie szybciej niż kiedyś. Za ok 20 lat Rzeszów będzie nowoczesnym
        dobrze prosperującym miastem. A jeśli ja miałbym stąd wyjechać, to nie przez
        miasto, a przez kraj. Bo jak na ten kraj, to miasto jest i tak świetne.
        • Gość: Crux Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.05.05, 22:15
          > Ja wracając z brudnego Wrocławia, w większości składającego się z wielkich
          > bloków i dziurawych ulic, jestem zadowolony że wracam do czystego i
          > estetycznego miasta, które ma perspektywy rozwoju...

Śmiech na sali. Chyba sam nie wierzysz w to co mówisz? Wrocław, nawet po wojenym
          zniszczeniu, które można prównać tylko z tymi, jakie doświadczyła Warszawa
          (ponad 70%), nadal ma nieporównywalnie większe i nieporywnywalnie cenniejsze
          Stare Miasto niż Rzeszów.

O perspektywach rozwoju obu miast nawet nie będę się wypowiadał. Dysproporcja
          między Gdańskiem, Katowicami, Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Wrocławiem, Warszawą
          (bo tylko te miasta wg mnie można uznać za spełniające role aglomeracyjne +
          ewentualnie Szczecin) a Rzeszowem będą się nie zmniejszać, a tylko powiększać.
          Niestety...

Powiem więcej - przy Wrocławiu, to Rzeszów trudno nazwać nie tylko metropolią,
          ale nawet... miastem.
          • Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:22
            Standardowy przykład Wrocławianina zapatrzonego w swoje miasto. Nie będę nawet
            komentować tego co napisałeś. Widziałem wiele miast i Wrocław nie robi na mnie
            żadnego wrażenia. Pojeździj trochę po świecie.
            • alekr Re: Rzeszów w walce o metropolię 11.05.05, 22:24
              Wrocław sie nie podoba a Rzeszów git, człowieku, czy Ty wiesz co to jest miasto
              i jaką pełni funkcję?
            • Gość: asda Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.server.ntli.net 11.05.05, 22:26
              jesli tobie nie podoba sie wroclaw to zrozum wreszcie, ze nie wszyscy musza sie
              zachwycac rzeszowem
            • Gość: Crux Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 00:30
              Tylko jest jeden problem - ja nie jestem z Wrocławia :) Widziałem kilka miast, a
              z polskich miast - Wrocław bez wątpienia należy do ekstraklasy. Po prostu - nie
              warto atakować miast, którym trudno dorównać, bo wzbudza to jedynie politowanie
              i żałość.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce o status metropolii dla Rzeszowa!
              :)
          • Gość: aga Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:42
            Wrocław ma przepiekny rynek- to fakt, ma piękna ulicę Świdnicką, zachwycający
            Ostrów Tumski, Ogród i jeszcze parę miejsc. Ma też graniczące z nimi o wiele
            większe rejony totalnego syfu. fajne wrazenia ma np. ktoś, kto jedzie z
            autostrady na warszawę. Wrocław jest o wiele większym miastem, na dokładke po
            powodzi dostał kupę kasy, a jeszcze bardzo niedawno wygladał makabrycznie.
            Rzeszów rozwija się bardzo prężnie i to widać od razu. chciałabym, aby
            wszystkie maista zmieniały się tak szybko na korzysć, jak właśnie Wrocłąw i
            rzeszów- każde na swoją miarę. A niestety tak nie jest ( ostatnio jechałam
            przez centrum Piotrkowa Tryb, jeździłam sporo po miastach Górnego i Dolnego
            Śląska- zgroza!)
            • marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 10:27
              Aja myślę po paru bluzgach na forum Kielc, że trzeba żyć ideą, choćby ideą
              metropolii, a nie zamykać się w czterech ścianach.
              pozdrawiam wszystkich Rzeszowian, a szczególnie ciepło kolege Corega Tabs (bez
              uszczypliwości!)
        • Gość: Den Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.05.05, 17:20
          Człowieku o czym ty piszesz?!Jak można wogóle porównać duże miasto z historią i kulturą jakim jest Wrocław z malutką miesciną jaką jest Rzeszów, gdzie bloki stoją w samym centrum miasta, a cała starówka miasta to parę dwupietrowych kamienic i malutki rynek z dziurą.
    • Gość: Tom Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 213.77.14.* 11.05.05, 15:58
      ...dość już upajania się tym urojonym hasłem... żal słuchać w kółko o 50 000
      studentach z których nawet 1000 nie studiuje na kierunkach gwarantujących
      zatrudnienie, kierunek lotniczy na PRz wypuszcza co roku do 10 (słownie:
      dziesięciu) absolwentów, Ile tytułów profesorów (tzw. belwederskich) uzyskali
      uczeni z uczelni rzeszowskich w ostatnim dziesięcioleciu? - można ich policzyć
      na palcach jednej ręki. I osławiona "dolina lotnicza" składająca się z resztek
      WSK Mielec i czekającej na "restrukturyzację"- rozbicie WSK Rzeszów - Śmiech na
      sali
      • Gość: rzeszowiak Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:44
        Znowu jakis pesymista, skad sie ich tylu w Polsce bierze, to chyba jakas wada
        genetyczna naszego narodu. Zapewniam Cie Tom iz jest wiele miast i regionow
        ktore chcialyby miec takie "kiepskie" firmy jak WSK z Rzeszowa i Mielca z
        tyloma kontaktami handlowymi z calym swiatem i wspanialymi wyrobami. To ze sa
        znacznie mniejsze niz kiedys za komuny to tylko wynik realiow rynkowych (takie
        firmy jak kidys WSK Mielec w przyrodzie po prostu nie wystepuja) ale
        najwazniejsze ze sa i dobrze sobie radza na trudnym rynku lotniczym. Potrzeba
        tylko madrych ludzi do zarzadzania tymi przedsiebiorstwami (nie twierdze ze ci
        co teraz sa glupi)i kapitalu , ktory jedynie mozna przyciagnac ciekawym
        marketingiem, a haslo DOLINA LOTNICZA idealnie sie do tego nadaje. Wiecej
        optymizmu ...
      • Gość: vince Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.pata.pl 11.05.05, 19:39
        Tom, to troszkę się zagalopowałeś. Kochany, a zapytaj się ilu studentów
        wydziału lotniczego znalazło pracę a ilu np. z Politechniki Warszawskiej. Nie
        samymi profesorami Politechnika żyje. Co do doliny, to pewnie nie słyszałeś o
        rozbudowującej się SNECMie w Śędziszowie Małopolskim. Z tego co wiem, to MIelec
        się nie rozpada tylko dostaje nowe kontrakty np. na Skytracka. WSK Rzeszów z
        koleji to chyba firma która w Polsce uzyska najwięcej na amerykańskim offsecie.
        Więc czasami zastanów się i przeanalizuj zanim coś napiszesz.
        • Gość: Tutejszy Re: Rzeszów metropolią IP: *.man.rsk.pl 12.05.05, 05:25
          Rzeszów spełnia wiele kryteriów metropolii, ale nie wszystkie. Czy będzie sie
          rozwijał zalezy także od przyjęcia koncepcji w NPR - na razie SLD-owcy rządzacy
          przyjęli niekorzystna dla nas propozycje rozwoju.Hausner obiecał to zmienić,
          ale nie ma go juz w rządzie.
          Uzupełnia te koncepcje propozycja obszaru metropolitarnego.
      • Gość: Marcinek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 195.136.36.* 12.05.05, 07:26
        Ojjjj chyba zle gazety czytasz...:)do nauki!!:)))
      • Gość: Marek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 57.66.193.* 12.05.05, 14:45
        Tom, to nie kierunki gwarantuja zatrudnienie tylko fakt czy ktos jest
        wyksztalcony i zaradny. Parafrazujac klasyka Pawlaka (Sami Swoi) mozna rzec, iz
        ludzie nie dziela sie na to w jakich uczelniach sie ksztalca i na jakich
        kierunkach tylko poprostu na madrych i glupich. Trzeba sie cieszyc ze w
        Rzeszowie ludzie chca sie uczyc i maja gdzie, a nie tylko wkolko sie uzalac i
        biadolic.
        • Gość: rzeszowiak Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 57.66.193.* 12.05.05, 19:01
          Zgadzam się z Markiem, o pieniądze UE bedą bili się wszyscy, każdy sposób jest
          dobry nawet ten poprzez Metropolię, mądrzy z tego skorzystają, a głupi będą
          tylko narzekać ...
          • Gość: Ulka Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:50
            I słusznie . Nie wiem tylko po co nam w Rzeszowie,, dobre rady " i pouczenia z
            innych miast czy regionów, Martwcie się za siebie.A jeżeli ktoś jest pod
            wrażeniem Wrocławia a ktoś ceni sobie Rzeszów to wybaczcie jego sprawa. Ja na
            przykład lubię torty i jakoś nie przyszło mi do głowy czepiać się zjadaczy np.
            rurek z kremem. Czy jest w tym coś złego?
            • Gość: Tutejszy Re: Dobre projekty IP: *.man.rsk.pl 13.05.05, 22:44
              Rzeszów musi przedstawiać jak najlepszy projekty, wtedy bedą też pieniądze na
              rozwój.
              • Gość: Marek Re: Dobre projekty IP: 57.66.193.* 17.05.05, 10:36
                Wspierajmy na wszystkie mozliwe sposoby organizacje EORO 2012, to moze byc
                prawdziwa dzignia gospodarcza dla Rzeszowa i Podkarpacia !
                • ares19 szansa na kompromitacje :)))) 17.05.05, 17:44
                  Gość portalu: Marek napisał(a):

> Wspierajmy na wszystkie mozliwe sposoby organizacje EORO 2012, to moze byc
                  > prawdziwa !

Dla mnie wygląda to na poważną szansę dezorganizacji zycia podkarpacie na kilka
                  lat, chaosu organizacyjnego, korupcji przetargowej i ... wielkiej "klapy"
                  i "szydery" finałowej.
                  A organizacja takich mistrzostw w Polsce i podkarpaciu gdzie piłka nożna
                  kompletnie upadła , pilkarskim chalturnikom nie chce sie wogole grać a mecze
                  pilkarskie to tylko wyłacznie szansa na bijatyki dla bydląt-kiboli - kpina i
                  okrutny żart :))))
                  • Gość: Student Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.man.rsk.pl 18.05.05, 22:52
                    Wyższe szkoły włączyły sie do starań o metropolię.
                    • hugon2 Re:Uczelnie na rzecz metropolii 19.05.05, 06:14
                      Rozwój Rzeszowa jest konieczny, ale przecież na tym skorzysta cały obszar wokół
                      metropolii.
                      • Gość: ??? Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.crowley.pl 19.05.05, 17:44
                        pl.wikipedia.org/wiki/Rzeszowski_obszar_metropolitarny
                        Jak widać dla niektórych stało się to już faktem, i bardzo dobrze!!
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Marketingowiec Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.man.rsk.pl 19.05.05, 22:33
                          Promocja tego pomysłu jest wskazana, bo wielu ludzi uważa nasz region za
                          niewarty inwestowania.
                          • stanczykrzeszowski Re:Metropolia Rzeszow 21.05.05, 10:17
                            Metropolia to główne miasto regionu, najważniejszy ośrodek kulturalny,
                            ekonomiczny i administracyjny. Rzeszów takim już jest. Ale co się nie rozwija,
                            zostaje w miejscu. Rzeszów musi się rozwijać, a nie ma już gdzie!
                            • Gość: Sowa Re:Metropolia Rzeszow IP: *.man.rsk.pl 21.05.05, 13:48
                              Czemu nie wymieniasz, że i naukowy. Bo to kryterium Rzeszów spełnia.
                  • Gość: Mirek Re: szansa na kompromitacje :)))) IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:26
                    Ktoś chciał sobie zrobić trampolinę wyborczą.
            • Gość: Mirek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:24
              To sie przebija w promocji, podobnie jak Dolina Krzemowa.
    • nolnejm Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... 22.05.05, 17:51
      Prośba do włodarzy tego miasta: dzięki za to, że pokazaliście że możemy coś
      zrobić dla regionu. To nic że teraz się nie udało. Jest nastepne Euro i dalej
      walczymy o metropolię. Bedziemy mieć lotnisko - autostradę także - mam nadzieję
      że za mojego życia:) Tylko nie zaprzepaśćmy tego czasu. Walczmy dalej o to co
      nam pozostało i gotujmy się już teraz do walki o euro 2016.
      • Gość: Sowa Re: Rozwój Rzeszowa IP: *.man.rsk.pl 23.05.05, 09:53
        Trzeba zwrócić większą uwagę na rozwój Rzeszowa jako ośrodka uniwersyteckiego.
        • Gość: zenek Re: Rozwój Rzeszowa IP: 81.15.173.* 23.05.05, 10:07
          Wszystkich warunków metropolitarnych nie spełnia żadne miasto w Polsce.
          Zapewmniam że najważniejszym z nich nie jest liczba mieszkańców.
          • Gość: akuku ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:53
            www.pressmedia.com.pl/sn/publicystyka/d2.asp?u_file=%21p%2Etxt
            • Gość: resoviak Re: ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 10:44
              A chcemy.
              • Gość: resoviak Re: ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 10:45
                I zostaniemy!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Optymista Re: Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:36
        Oby tak było!
        • Gość: Optymista Re: Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:38
          Oby tak było jak pisze nolnejm!
    • eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 16:39
      Owszem racje a nie emocje... wystarczy przeczytac artykuł przytoczony przez
      akuku tutaj jest sporo racji i co wazne niekraszonych emocjami. Bo faktycznie
      kto jak kto ale wasi politycy zafundowali Wam takie a nie inne miejsce w
      Polsce. I ma racje ten kto napisał ze Podkarpacie to nie Rzeszów ale takze
      Przemyśl, Stalowa Wola... Co z tego, ze utworzyliby metropolie, co z tego ze
      byloby Euro 2012? To i tak niewiele zmieni. Racja jest to, ze region jest
      biedny az piszczy z braku funduszy i nienajlepszym pomysłem było tworzenie woj.
      podkarpackiego. Dopdam jeszcze ze i opolskie i swietokrzyskie tez nie maja
      racji bytu - trzyma sie twory niezdolne do wypracowania czegokolwiek w imie
      partyjniactwa i zle pojetego patriotyzmu lokalnego.
      • Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kielce.msk.pl 23.05.05, 18:29
        "Dopdam jeszcze ze i opolskie i swietokrzyskie tez nie maja
        > racji bytu - trzyma sie twory niezdolne do wypracowania czegokolwiek w imie
        > partyjniactwa i zle pojetego patriotyzmu lokalnego. "

niby czemu to nie maja racji bytu, uzasadnij swoja wybowiedz glebiej bo narazie
        to sie osmieszyles i regionowi w ktorym mieszkasz zaszczytu nie przynosisz,
        czekam z niecierpliwoscia

ty nawet nie wiesz co to jest patriotyzm lokalny, pewnie bajki ogladales jak
        dzisiatki tysiecy ludzi z tych wojewodztw ciagnelo pod sejm pokazac ze niekt
        tak z nimi nie moze postapic, wiec przestan pieprzyc bo sie robisz nudny
        • eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 21:08
          ano nie maja racji bytu z tego wzgledu ze sa biedne. Jedno miasto ktore w miare
          prosperuje niczegop nie załatwi. Nie powiesz mi ze woj podkarpackie czy
          swietokrzykie moze stanac w tej samej lini co woj małopolskie, slaskie,
          mazowieckie czy wiekopolskie. Zobacz na strukture przychodo w takim
          wojewodztwie i porownaj z np tym w ktorym mieszkasz. Poza tym nie czarujmy sie
          ale jaki jest poziom inwestycji w np woj swietokrzyskim? ile zakładow
          wybudowało sie tam ile nowych firm powstało w okolicach kielc i na obrzeżach
          woj?
          Dobrym przykładem zamoznosci regionu jest sprawa byłych kas chorych. Np slaksa
          kasa miala bardzo duza nadwyzke budzetowa w tym samym okresie gdy podkarpacka
          cieprpiała na chroniczny brak funduszy.
          A co do patriotyzmu. Wiesz to,ze ludzie stali pod sejumem to o niczym nie
          swiadczy. Tak jak mowie o powstaniu tych woj zadecydowało tylko i wylocznie
          wyrachowanie polityczne a nie przenikliwosc ekonomiczna.w przeciwnym razie nie
          byloby ich na dzsiejszej mapie Polski.
          • marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 07:45
            To ciekawe co ci ludzie musieli by robić i co trzeba by było zbudować, żeby
            niektórych przekonać innych:)
            Ehh najlepiej krytykować innych, a mozelepiej zacząć u siebie. Z całym
            szacunkiem, ale pokaz mi identyfikację z regionem w Stalowej Woli, Przemyślu i
            Krośnie ?
          • Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 213.199.233.* 24.05.05, 07:49
            sluchaj , podkarpackie tez jest biedne, i to biedniejsze od swietokrzyskiego i
            opolskiego ktore podales jako przyklad, i narazie to nawet przedwyborcz gra
            politykow nie zaklada zadnych reform administracyjnych, nie ma czasu na takowe

nie ma co porownywac podkarpackiego czy swietokrzyskiego do malopolskiego

ale tak jak podkarpackie i swietokrzyskie bije na leb inne wojewodztwa swoimi
            perlkami (i sa to rozne perelki)

wybudowało sie tam ile nowych firm powstało w okolicach kielc i na obrzeżach
            > woj?

sporo powstalo: Browar Belgia w Kielcach (3 producent piwa w Polsce), fabryka
            Cersanit w Starachowicach (eksportuje 40% swojej produkcji w swiat)... nie jest
            tu czas na wazenie slow co kto ma wiecej, do takiej rozmowy trzeba sie
            przygotowac
            a poziom inwestycji poprawia sie mimo wszystko, choc sa to male firmy ale o
            duzym znaczeniu , poza ty swietokrzyskie jest zaglebiem budowlanym, jest tu
            najwiecej cementoni, kopalni kamienia , kruszywa, jedno z 2 najwiekszych
            zaglebi sadowniczych, teraz doszedl kontrakt Mesko z L.Martn na produkcje
            pociskow sama inwestycja 18 mln zl kontrakt na 860 mln dol

jak to patriotyzm o niczym nie swiadczy, nie rob z siebie i innych ludzi tepakow
            i tu wychodzi Twoj brak wiedzy z czasow reformy administracyjnej, bo trzeba
            bylo ogladac jak w kazdych widomosciach bylo glosno o ludziach walczacych o
            swoj region, widzisz jak to jest jak sie bylo pewnym swego to sie mialo w nosie
            reszte

• eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 11:33
              Wiesz... kazde wojewodztwo ma swoje perełki. Tylko problem lezy w tym czy aby
              nie tylko same perełki i nic wiecej. Poza tym masz racje sa tam zakłady
              przemysłowe wymienione przez ciebie ale wiedz ze znam specyfike woj
              swietokrzyskiego i z autopsji i z lektury i powiem ci ze gminy na ktorych
              terenach sa owe zaklady maja sie dosc dobrze - wyskoki dochod plus male
              bezrobocie natomist inne okoliczne pozbawione takich luksusow klepia
              niemilosierna biede. Tak np gmina Ozarów w woj swietkorzyskim jest stosunkowo
              bogata gmina z uwagi na cementownie jaka zasila budzet oraz daje ludziom prace.
              Natomiast sasiednia gmina Zawichost juz tak rózowo sie nie ma mimo ze na jej
              terenie znajduje sie kopalnia krzemionki. Wymienione wojewodztwa sa z natury
              woj o charakterze rolnym gdzie uprzemysłowienie w storunku do areałow rolnych
              jest niskie. Dlatego nalezałoby wziac pod uwage fakt ze na wojewodztwo trzebna
              spogladac całosciowo a nie tylko przez pryzmat Kielc, Rzeszowa czy Opola.
              Trzeba wsiaśc w pociag albo w samocho i pojezdzic, zobaczyc jak faktycznie
              wyglada to z perspektywy tzw prowincji. Wtedy obraz bedzie ostrzejszy i
              bardziej zauwazalne beda faktyczne problemy.
              A tak jak juz napisalem dobrze, ze ludzie walcza o swoj region ale trzeba brac
              pod uwage nie tylko "wole" spoleczna ale tez faktyczne koszty utrzymania
              tej "woli". Bo dlaczego niby z tego tytułu ze powatsło np woj swietokrzyskie
              reszta kraju musi sie dokladac do tego interesu. Ja jestem zwolennikiem
              makroregionow i uwazam, ze suma 12 wpojweodztw bylaby calkiem odpowiednia.
              Natomaist nie czuje sie w zadnym stopniu niedoinformowany. Widzialem te
              manifestacje i słyszałem argumenty i powiem ze weiekszosc byla na wskros
              populistyczna.
              • marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 11:47
                Ale w czym dopłacasz. Myslisz, ze jak się przyłączy te regiony do innych to co,
                nie trzeba będzie, ewentualnie podkreślam dopłacać. Nagle stanie się manna, nie
                pójdzie degradacja regionu. Popatrz na miasta, które utraciły status
                wojewódzkich, pełnia szczęścia :)
                • hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 19.06.05, 12:11
                  Absolutnie nie trzeba łączyć .
              • Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 213.199.233.* 24.05.05, 11:56
                > Wiesz... kazde wojewodztwo ma swoje perełki. Tylko problem lezy w tym czy aby
                > nie tylko same perełki i nic wiecej.
                DLATEGO SLUSZNYM BYLO POWOLANIE SWIETOKRZYSKIEGO,JEST ONO MIEJSCEM DUZEJ
                HISTORI (ZNANYCH LUDZI I MIEJSC), TRADYCJI, KULTURY, NAUKI, PRZEMYSŁU
                ZOSTALO TO DOCENIONE I POPARTE WYSILKIEM LUDZI

Poza tym masz racje sa tam zakłady
                > przemysłowe wymienione przez ciebie ale wiedz ze znam specyfike woj
                > swietokrzyskiego i z autopsji i z lektury i powiem ci ze gminy na ktorych
                > terenach sa owe zaklady maja sie dosc dobrze - wyskoki dochod plus male
                > bezrobocie natomist inne okoliczne pozbawione takich luksusow klepia
                > niemilosierna biede.
                Tak np gmina Ozarów w woj swietkorzyskim jest stosunkowo
                > bogata gmina z uwagi na cementownie jaka zasila budzet oraz daje ludziom
                prace.

TAKA JEST SPECYFIKA INWESTYCJI (BROWAR POWSTAL TAM GDZIE MOZNA ZASPOKOIC JEGO
                ZAPOTZRBOWANIE NA WODE) CERSANIT W STREFIE EKONOMICZNEJ , OZAROW POWSTAL
                POMIEDZY ELEKTROWNIAMI KOZIENICE I POLANIEC (WYKOZZYSTUJE SUROWCE POWSTALE W
                WYNIKU WYTWORZENIA ENERGII)A TAM WCALE TANI CEMENT NIE JEST DLATEGO ZE INNE
                MINERALY DO JEGO PRODUKCJI DOWOZONE SA Z DOSYC DALEKA

>
                > Natomiast sasiednia gmina Zawichost juz tak rózowo sie nie ma mimo ze na jej
                > terenie znajduje sie kopalnia krzemionki. Wymienione wojewodztwa sa z natury
                > woj o charakterze rolnym gdzie uprzemysłowienie w storunku do areałow rolnych
                > jest niskie. Dlatego nalezałoby wziac pod uwage fakt ze na wojewodztwo
                trzebna
                > spogladac całosciowo a nie tylko przez pryzmat Kielc, Rzeszowa czy Opola.

DLATEGO W GLOWNEJ MIERZE ROLNICTWO BEDZIE MIALO TAM SWOJA PRZYSZLOSC DLACZE NP
                HRABSTWO KENT POD LONDYNEM NIE MA DUZYCH ZAKLADOW PRZEMYSLOWYCH< BO POSTAWILI
                NA ROLNICTWO< A DLACZEGO< BO INWESTYCJE SKUPILY SIE W INNEJ CZESCI KRAJU. A
                ROLNICY TAMTEJSI MAJA SIE BARDZO DOBRZE

> Trzeba wsiaśc w pociag albo w samocho i pojezdzic, zobaczyc jak faktycznie
                > wyglada to z perspektywy tzw prowincji. Wtedy obraz bedzie ostrzejszy i
                > bardziej zauwazalne beda faktyczne problemy.

DOKLADNIE, MIALEM KIEDYS OKAZJE ZWIEDZIC WASZE I NASZE WOJEWODZTWO I UWAZAM ZE
                TU JAK I TAM SA MIEJSCA Z PROBLEMAMI<ALE TAKIE MIEJSCA SA NA MAZOWSZU W
                WIELKOPOLSCE I SLASKU

> A tak jak juz napisalem dobrze, ze ludzie walcza o swoj region ale trzeba
                brac
                > pod uwage nie tylko "wole" spoleczna ale tez faktyczne koszty utrzymania
                > tej "woli".
                SA WYJATKI< NIE NA WSZYSTKO MOZNA PATZREC PRZEZ PERSPEKTYWY OSZCZEDNOSCI, FAKT
                ZE KOSZTEM INNYCH MIAST< ALE TAK SIE STALO

Bo dlaczego niby z tego tytułu ze powatsło np woj swietokrzyskie
                > reszta kraju musi sie dokladac do tego interesu.
                SLUCHAJ< RADZIMY SOBIE BARDZO DOBRZE< PROSZE O ZRODLO<ZE KTOS DO NA DOPLACA,

Ja jestem zwolennikiem
                > makroregionow i uwazam, ze suma 12 wpojweodztw bylaby calkiem odpowiednia.

PUNK WIDZENIA ZALEZY OD PUNKTU SIEDZENIA

> Natomaist nie czuje sie w zadnym stopniu niedoinformowany. Widzialem te
                > manifestacje i słyszałem argumenty i powiem ze weiekszosc byla na wskros
                > populistyczna.

BYLA CZYM NATURALNYM< CZY PODKARPACIE NIE ZACHOWALOBY SIE PODOBNIE, NIE
                NAZWALBYM TEGO WTEDY POPULIZMEM
        • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 21:11
          Nasza dyskusja jest przykładem ścierania się dwu teorii rozwoju kraju:
          - liberalnej - należy koncentrować środki na rozwoju kilku metropolii, bo one
          będą lokomotywami rozwoju
          - zrównoważonego rozwoju - rozproszyć środki na rozwój 16 regionów.
          Zwycięstwo koncepcji liberalnej będzie oznaczało pogłębienie różnic w rozwoju
          poszczególnych regionów.
          Rzeszów walczy o metropolię, bo nie o prestiż tu chodzi, lecz o pieniądze na
          rzwój.
          • Gość: Sowa Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 24.05.05, 21:30
            Gla Podkarpacia ważne jest przyjęcie koncepcji zrównoważonego rozwoju kraju.
            • Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 25.05.05, 12:58
              Długo czasu trzeba czekac, zanim Rzeszów stanie sie metropolią faktyczną, a nie
              administracyjnie wyznaczoną.
            • rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 13:25
              Gość portalu: Sowa napisał(a):

> Gla Podkarpacia ważne jest przyjęcie koncepcji zrównoważonego rozwoju kraju.

Raczej dla Rzeszowa, a nie tzw. Podkarpacia.

• Gość: jojo Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:48
                Rzeszów , Podkarpacie, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg etc "jadą na jednym
                wózku" - mieszkancy tych i innych miast muszą to zrozumieć :0
                • rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 13:50
                  Gość portalu: jojo napisał(a):

> Rzeszów , Podkarpacie, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg etc "jadą na jednym
                  > wózku" - mieszkancy tych i innych miast muszą to zrozumieć :0

To prawda, ale w pierwszej kolejności, bezpośrednio zyska na tym Rzeszów.

• Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 25.05.05, 14:14
                    Ten znowu zaczyna waśnie rzeszowsko-przemyskie.
                    • rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 14:16
                      Gość portalu: Student napisał(a):

> Ten znowu zaczyna waśnie rzeszowsko-przemyskie.

Nie zaczynam, zaprezentowałem tylko swoje zdanie w tej sprawie.
                      Pozdrawiam.

• regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 26.05.05, 09:34
                        Aglomeracja rzeszowska jest ważnym centrum przestrzennego zagospodarowania
                        przestrzennego w regionie Polski południowo-wschodniej. W jego skład wchodzi
                        samo miasto, ale także obszry zurbanizowane: na poszczególnych kierunkach:
                        Łańcut; Sędziszów Małopolski, Ropczyce, Dębica; Głogów; Tyczyn - a także silnie
                        sie urbanizujące obszary gminKrasne, Łańcut; Świlcza, Iwierzyce; Trzebownisko.
                        Od wielu lat sa one powiązane w strukturę aglomeracji - z możliwością
                        rozszerzenia.
                        • Gość: Sowa Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 26.05.05, 20:32
                          W Rzeszowie poza stałymi mieszkańcami jest przecież zatrudnionych kilka tysięcy
                          (może więcej)pracowników z okolicznych gmin. Studiuje tu także około 40 tysięcy
                          studentów, w większości spoza Rzeszowa.
                          • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 27.05.05, 12:11
                            Rzeszów został uznany za ośrodek rozwoju o znaczeniu krajowym, dlatego ma pełne
                            prawo starać się o status metropolii. Ze względu na swe położenie jest także
                            ważnym węzłem komunikacyjnym, gdyż zbiegają się w nim koncentrycznie sieci:
                            drogowa i kolejowa. Leży też na historycznie ukształtowanych szlakach
                            handlowych i transportowych, stanowiąc ich skrzyżowanie.
                            Takich funkcji nie mają inne miasta regionu, ale ich rozwój jest nierozerwalnie
                            związany z rozwojem metropolii, gdyż mogą się komplementarnie uzupełniać.
                            Dlatego Przemyślowi, Krosnu i Tarnobrzegowi powinno zależeć na rozwoju
                            metropolii rzeszowskiej.
                            • Gość: Tutejszy Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 27.05.05, 17:50
                              Ładnie, pięknie, tylko czy o tym wiedzą nasi władcy?
                              • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 27.05.05, 21:44
                                Powinni, w końcu to jest wiedza fundamentalna o regionie.
                          • Gość: DODO Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:51
                            50 tys. studentów wg danych GUSu za 2003 rok
    • marta47rzeszow Re: Rzeszów w walce o metropolię 28.05.05, 12:27
      Rzeszow bedzie metropolia, ja w to wierze.
      • hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 28.05.05, 20:35
        Naukowcy oferują właśnie ekspertyzę za 200 tysięcy złotych.Wysoko się cenią!
        • Gość: Stary Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 05:12
          Ale Rzeszów musi się powiększyć, niezależnie od rozwoju obszaru
          metropolitalnego.
          • Gość: Marian Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 62.93.43.* 30.05.05, 09:04
            Rzeszowski Obszar Metropolitalny ma szanse rozwoju, bo jest koncentrycznie
            nastawiony na centrum: Rzeszów, i to ciążenie może być czynnikiem organizującym
            działania ludzi i firm.
            • Gość: Marian Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 62.93.43.* 30.05.05, 11:40
              Ale to jest hipoteza robocza, którą trzeba zweryfikować.
              • Gość: Stary Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 21:29
                Za 200 tysięcy jak pisze hugon.
                • morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 30.05.05, 22:06
                  Fakt jest faktem ze nadanie miana metropolitarny przyspieszyloby inwestycje w
                  miescie...
                  • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:23
                    To zadanie dla wojewody, marszałka i parlamentarzystów, bo Narodowy Plan
                    Rozwoju jest dokumentem rządowym.
                    • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:26
                      Zapomniałem dodać, że ten dokument będzie weryfikowany jeszcze w czerwcu.
                      • morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:56
                        Nio to malo czasu.
                        To bedzie ostateczna weryfikacja, czy pozostaja jeszcze jakies odleglejsze
                        terminy????
                        • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 21:43
                          Potem to już nowy rząd bedzie decydował.
                          • morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 22:39
                            Nio to sprawa jeszcze nie przesadzona. Damy rade. Jak na razie to musimy to
                            nasze forum podciagnąc. Niech tutaj przynajmniej czuje sie metropolie ;)))
                            • Gość: Ekonomista Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 01.06.05, 04:40
                              Rzeszów jest najbardziej dynamicznie rozwijającym sie miastem regionu.Tu sa
                              najwyższe zarobki, tu lokują się nowe banki i hipermarkety.
                              • Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 01.06.05, 05:39
                                I jest Uniwersytet z porządnym Wydziałem Prawa.
                                • morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 01.06.05, 07:20
                                  YEAH!!!!
                                  Nareszcie porządny wydział prawa w regionie. TAK TRZYMAĆ!!!! ;)))
                                  • Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 01.06.05, 09:05
                                    Metropolia naukowa, ho...ho... Jak to ładnie brzmi.
                                    • stanczykrzeszowski Re: Rzeszów w walce o metropolię 01.06.05, 13:03
                                      Duży ma zawsze racje, z dużym się wszyscy liczą.
                                      • Gość: xyz Rzeszów - równa stówa IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:08
                                        No i 100 post metropolitalny
                                        • Gość: Belfer Re: Rzeszów - równa stówa IP: *.man.rsk.pl 02.06.05, 22:14
                                          Bardzo dobrze: metropolitalny, a nie metropolitarny.
                                          • Gość: Patriota Re: Rzeszów - nasza metropolia IP: 81.15.173.* 03.06.05, 13:36
                                            Jestem dumny z Rzeszowa, bo się naprawdę pieknie rozwija w ostatnich latach.
                                            • Gość: Patriota Re: Rzeszów - nasza metropolia IP: 81.15.173.* 03.06.05, 13:42
                                              Podobnie napisał w innym wątku "edgar" porównując Rzeszów i Lublin.
                                          • Gość: Tomasz Re: Rzeszów - szanse rozwoju IP: *.man.rsk.pl 05.06.05, 23:12
                                            Rzeszów rozwija sie szybciej od innych miast z byłych województw, więc i szanse
                                            ma duże na prawdziwą metropolię.
                                            • Gość: Student Re: Rzeszów - szanse rozwoju IP: 62.93.43.* 06.06.05, 13:08
                                              Inwestowanie w wiedzę, inwestycje, miejsca pracy - to program rozwoju miasta
                                              jako metropolii.
                                              • regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 07.06.05, 08:11
                                                Tytuł artykułu dobrze oddaje to, co sie teraz dzieje: Rzeszów walczy o
                                                metropolię. Widac to po atakach internautów z innych miast: Lublina, Tarnowa -
                                                na nasze propozycje.
                                                Rzeszów musi być metropolią!
                                                • Gość: Geograf Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 07.06.05, 10:57
                                                  Rzeszów jest ośrodkiem równoważenia rozwoju wschodniej Polski, razem z Lublinem
                                                  i Białystokiem.
                                                  • Gość: Geograf Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 07.06.05, 11:14
                                                    Położenie Rzeszowa na szlakach handlowych z Ukraina i Słowacja sprzyja
                                                    umocnieniu jego pozycji w zakresie współpracy międzynarodowej. Ale musi
                                                    nastąpić wzrost liczby firm z udziałem kapitału zagranicznego, bo to będzie
                                                    sprzyjac transferowi innowacji. Widać to już na przykładzie Doliny Lotniczej.
                                                  • regionalista Re: Rzeszów - metropolia regionalna 07.06.05, 14:53
                                                    Poszerzyłbym jeszcze tę propozycje o Olsztyn, bo te miasta mają szanse być
                                                    metropoliami regionalnymi na obszarze Polski wschodniej.
                                                  • Gość: Tomasz Re: Rzeszów - metropolia regionalna IP: *.man.rsk.pl 07.06.05, 17:39
                                                    Obraz województwa podkarpackiego jest postrzegany przez pryzmat pozycji stolicy
                                                    regionu, dlatego Rzeszów musi uzyskiwać coraz wyższe wskaxniki rozwoju.
                                                  • Gość: Tomasz Re: Rzeszów - metropolia regionalna IP: *.man.rsk.pl 07.06.05, 19:31
                                                    A może mi ktoś napisać jak się dzielą metropolie?
                                                  • hugon2 Re: Rzeszów - metropolia regionalna 09.06.05, 23:19
                                                    Metropolie w Polsce określa się zwykle jako krajowe, a te o mniejszym zasięgu
                                                    jako regionalne.
                                                  • Gość: ljublju tripolarna koncepcja równoważników :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:51
                                                    he he dobrze powiedziane...
                                                    rzeszów lublin białystok pełnią funkkcję tzw "równoważników" dbając o to aby
                                                    się bieda na ścianie wschodniej równomiernie rozkładała...:)
                                                  • Gość: Student Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 08.06.05, 14:10
                                                    Lepiej życ w metropolii niż gdzie indziej, a najbliższe miasta o podobnej do
                                                    Rzeszowa funkcji to Kraków i Lublin.
                                                  • Gość: Naukowiec Re: Rzeszowska metropolia IP: *.man.rsk.pl 08.06.05, 23:06
                                                    Rozwój Rzeszowa jako metropolii to takze rozwój szkolnictwa wyższego. Tymczasem
                                                    działania Fundacji Rozwoju skonczyły sie z chwila powołania Uniwersytetu
                                                    Rzeszowskiego. A do Politechniki i UR trzeba dalej ściągać kadrę, by uzyskiwać
                                                    prawo do habilitowania.
                                                  • Gość: Geograf Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 09.06.05, 09:05
                                                    Metropolia oznacza takze koncentracje kapitału i zarządów firm, które znajduja
                                                    w niej dobre warunnki rozwoju. Tymczasem duze firmy z Rzeszowa ostatnio
                                                    uciekały, choćby ICN Polfa czy Alima-Gerber.
                                                  • Gość: Tomasz Re: Rzeszowska metropolia IP: *.man.rsk.pl 09.06.05, 23:11
                                                    Bo do Rzeszowa trudno dojechać, a lotów jest mało.
                                                  • Gość: Politolog Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 10.06.05, 09:20
                                                    Metropolią jest miasto wielofunkcyjne, a niekoniecznie wielkie. Dlatego Rzeszów
                                                    musi mieć dużo funkcji metropolitalnych.
                                                  • Gość: Politolog II Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 10.06.05, 09:42
                                                    Prawdziwymi metropoliami są metropolie globalne, np. Londyn czy Paryż, a obok
                                                    nich w Eoropie za metropolie uznaje sie europole, np.Berlin, Moskawa ale także
                                                    Liverpool czy Mediolan.
                                                  • Gość: Tomasz Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: *.man.rsk.pl 10.06.05, 19:31
                                                    Ale Rzeszów jest właśnie miastem wielofunkcyjnym.
                                                  • hugon2 Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne 11.06.05, 12:57
                                                    Wprawdzie nie nam się równać z wielkimi metropoliami, ale faktycznie Rzeszów ma
                                                    wiele funkcji metropolitalnych. Na pewno jest centrum handlowym i
                                                    wystawienniczym.
                                                  • Gość: Naukowiec Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 12:29
                                                    Rzeszow to przede wsztkim miasto akademickie, z dwiema uczelniami o charakterze
                                                    uniwersyteckim, dwiema szkołami prywatnymi, seminarium duchownym i kolejnymi
                                                    dwiema szkołami prywatnymi w najbliższej okolicy (Miłocin, Tyczyn). W sumie to
                                                    bedzie pewnie około 60 tysięcy studentów. Jeśli sie mylę w szacunku, proszę
                                                    poprawić.
                                                  • Gość: Mirek Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:21
                                                    Ale jaka jest wartość tego ośrodka? On sie przecież dopiero tworzy. Nie jest
                                                    centrum dla wielu szkół zawodowych, których absolwenci uciekają do innych
                                                    ośrodków akademickich.
                                                  • stanczykrzeszowski Re: Przemyśl - metropolią 12.06.05, 16:16
                                                    W jednym Rzeszów nie będzie metropolią, bo Przemyśl jest górą - tam jest
                                                    metropolia kościelna.
                                                    Rychu z Przemyśla się ucieszy!
                                                  • Gość: Janusz Re:Centrum sądownicze IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 17:42
                                                    Nie zapominajcie o tym, że Rzeszow to także centrum sądownicze regionu.
                                                  • Gość: sen, a tor Re:Centrum sądownicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:35
                                                    REZOLUCJA SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 3 czerwca 2005 r.

w sprawie postulatów dotyczących Narodowego Planu Rozwoju na lata 2007-2013

oraz innych rządowych dokumentów programowych na lata 2005-2013

w zakresie polityki regionalnej dotyczącej województw zagrożonych marginalizacją

§ 1.

Senat Rzeczypospolitej Polskiej, mając na względzie zrównoważony rozwój Kraju,
                                                    dla uniknięcia pogłębienia dysproporcji ekonomicznych i społecznych dzielących
                                                    mniej rozwinięte gospodarczo województwa Polski od innych regionów Kraju,
                                                    postuluje:

1) przyjąć taki algorytm podziału środków na rozwój kraju, który będzie
                                                    wspomagał najbiedniejsze województwa i sprzyjał ich rozwojowi;

2) obniżyć próg wartości finansowanych w ramach Funduszu Spójności dla
                                                    wspólnych projektów małych gmin;

3) określić w powstającej Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju:
                                                    Białystok, Lublin, Olsztyn i Rzeszów - jako obszary metropolitalne;

4) uwzględnić w rządowych dokumentach programowych działania zmierzające przede
                                                    wszystkim do redukcji barier rozwoju województw zagrożonych marginalizacją w
                                                    zakresie infrastruktury drogowej i kolejowej, zwłaszcza zaś:

a) w województwie warmińsko-mazurskim - modernizację drogi ekspresowej nr 7
                                                    oraz budowę drogi ekspresowej nr 16,

b) w województwie podlaskim - utworzenie trasy Via Baltica - droga krajowa nr
                                                    8, utworzenie trasy kolejowej Rail Baltica oraz modernizację drogi krajowej nr
                                                    19,

c) w województwie lubelskim - modernizację drogi krajowej nr 17, drogi krajowej
                                                    nr 19 i drogi krajowej nr 12,

d) w województwie podkarpackim - modernizację drogi krajowej nr 74, drogi
                                                    krajowej nr 19 oraz modernizację magistrali kolejowej E-30.

§ 2.

Rezolucja podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej
                                                    Polskiej "Monitor Polski".

WICEMARSZAŁEK SENATU

Jolanta DANIELAK
                                                  • Gość: Mirek Re:Centrum sądownicze IP: 81.15.173.* 14.06.05, 14:21
                                                    Brawo Panie Senatorze!
                                                  • Gość: Tomasz Re:Rezolucja Senatu IP: *.man.rsk.pl 14.06.05, 20:30
                                                    Poczekamy, zobaczymy.
                                                  • hugon2 Re:Rezolucja Senatu 16.06.05, 13:57
                                                    Nie wierzę w rezulocje. To przecież nie ma mocy sprawczej.
                                                  • regionalista Re:Rezolucja Senatu 17.06.05, 05:14
                                                    Każda forma lobbingu na rzecz rozwoju Podkarpacia jest nam potrzebna.
                                                  • Gość: Mieczysław Re:Rezolucja Senatu - potrzebna IP: *.man.rsk.pl 18.06.05, 10:37
                                                    Rezolucja Senatu nie ma mocy ustawowej, ale rząd musi sie z nia liczyć, Dlatego
                                                    jest potrzebna dla naszego biednego województwa, które pod rządami SLD podupada.
                                  • hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 18.06.05, 07:51
                                    Do morse
                                    Wydział Prawa to podstawa każdego uniwersytetu od średniowiecza.
                                    • hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 18.06.05, 07:53
                                      Przeglądałem posty i chciałem odpowiedzieć morse, ale mi post uciekła na koniec.
                                      Dla struktury uniwersytetu wydział prawa jest konieczny.
                                      • Gość: Mieczysław Re: Podkarpacie silne duchem IP: *.man.rsk.pl 19.06.05, 17:41
                                        Diecezje rzeszowska i przemyska zyskały dziś nowych błogosławionych.
                                        Podkarpacie jest silne moralnie.
                                        • Gość: Młody Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 20.06.05, 08:49
                                          O randze Podkarpacia bedzie decydowała gospodarka. Przypomina sie hasło
                                          Clintona w dowolnym tłumaczeniu: Gospodarka, głupcze!
                                          • Gość: Tubylec Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 62.93.43.* 20.06.05, 10:22
                                            Tyle tylko że w Rzeszowie nie ma już terenów do inwestowania, więc jeśli chce
                                            być metropolią, musi się rozszerzyć.
                                            • Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 20.06.05, 17:41
                                              To tradycyjne myślenie.Rzeszów może być siedzibą zarządow spółek, których
                                              zakłady będą w okolicy miasta. Sa jednak dwa warunki:
                                              > dostępność komunikacyjna miasta
                                              > przychylny stosunek Izby Skarbowej.
                                              Przecież ze względu na brak połączeń lotniczych i po konfliktach z Izbą do
                                              Warszawy przeniosły się zarządy ICN Polfa i Alimy Gerber.
                                              • Gość: Krzak Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 21.06.05, 10:40
                                                Awanas zawdzięcza Rzeszowskie przemysłowi i nauce. Te dziedziny musza byc też
                                                rozwijane i dziś. Wykształcenie i zatrudnienie - tego trzeba młodym ludziom.
                                                • Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 21.06.05, 21:24
                                                  W Rzeszowie nie ma juz gdzie rozwijac przemysłu. Ale może on byc miastem
                                                  handlowym, bo jest na przecięciu szlaków komunikacyjnych. Ale musi być więcej
                                                  parkingów.
                                                  • Gość: Karina Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 22.06.05, 08:40
                                                    Powinno byc więcej targów krajowych i międzynarodowych.Jest je gdzie
                                                    realizować, bo są pomieszczenia hali przy Podrpromiu.
                                                  • Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 22.06.05, 21:05
                                                    Rzeszow to miasto, gdzie jest dużo młodzieży z Ukrainy. Oni powinni byc tymi,
                                                    którzy będą w przyszłości naszymi partnerami w biznesie.
                                                  • spectator1 Re: Rzeszów - polonijny 24.06.05, 05:58
                                                    Rzeszów może się też stać centrum kultury polonijnej. Tu przecież odbywa się
                                                    znany festiwal, tu są letnie szkoły kultury i języka polskiego.
                                                  • Gość: Student Re: Rzeszów - polonijny IP: 62.93.43.* 25.06.05, 08:57
                                                    Ze wzgledu na dużą liczbę studiujących Ukraińców, może to być centrum kontaktów
                                                    młodzieżowych polsko-ukraińskich. Ale Rzeszów po dwóch dniach jest nudny, za
                                                    mało tu imprez.
                                                  • Gość: Tubylec Re: Rzeszów - polonijny IP: *.man.rsk.pl 26.06.05, 05:56
                                                    I to jest właśnie problem kulturalno-rozrywkowy miasta. W okresie napływu
                                                    turystów w wakacje, większość instytucji kulturalnych metropolitarnego Rzeszowa
                                                    zamyka podwoje.
                  • Gość: marta Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 193.151.68.* 13.07.05, 16:31
                    popieram, oczywiście, metropolia dla rzeszowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka