regionalista 10.05.05, 22:09 Racje, a nie emocje, to najlepszy argument w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:34 UE daje szanse rozwoju dlatego trzeba ja wykorzystac. Tylko niekonwencjonalne pomysly maja szanse na dokonanie prawdziwych "rewolucji". Miasto takie jak Rzeszow musi robic cos "rewolucyjnego" bo przez ewolucje bedzie sie przebijac przez dlugie dziesieciolecia. Metropolia i Euro 2012 to brzmi jak cos nierealnego ale teraz jest wlasnie czas na takie pomysly - bo kiedy jesli nie teraz na poczatku drogi w UE - tak trzymac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:54 Rzeszów w roku 2006 będzie mieć powierzchnię ok 120 km (jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem), liczbę ludności 180 tys. mieszkańców, międzynarodowy port lotniczy po modernizacji, wyremontowane wszystkie najważniejsze drogi (prawie 100 mln zł na remonty ulic), 12 centrów handlowych i 4 multipleksy, nowe, ładne osiedla. Co z wymienionych tu atutów ma Białystok albo Lublin? Nawet jeśli nie teraz, w przyszłości Rzeszów na pewno uzyska taki status. Już teraz jest zapisany jako potencjalna metropolia. A to dlatego, że w przeciwieństwie do większości polskich miast, szczególnie w tej części kraju, tu się po prostu coś dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:02 podoba mi sie to optymistyczne spojrzenie rzeszowiaka i oserwatora. Jak bedziemy optymistami to wszystko bedzie mozliwe nawet to co teraz brzmi jak science fiction. Rzeszow metropolia - to mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asprokol Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.05, 22:04 Bedzie miał tez najwyższą stopę bezrobocia , najniższe średnie zarobki i bedzie przedostatnim regionem w UE przed Białostockim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:01 Nawet gdyby nie powiększono Rzeszowa, miasto ma większy obszar niż np Lyon, który jest metropolią. A wiele osób przytacza tu argument powierzchni. Dla waszej wiadomości - powierzchnia Lyon to 48 km. A taka Dąbrowa Górnicza ma 188 km. I jak, nadal uważacie że powierzchnia to wyznacznik znaczenia miasta? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:06 Rzeszow jest silny - prowincja. Pomysl polaczenia jej w metropolie pokaze prawdziwe oblicze Podkarpacia - jednego z najliczniej zaludnionego regionu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Nie ma się co łudzić IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 02:32 Rzeszów nigdy metropolią nie był i nigdy nie będzie- życzę Waszemu miastu jak najlepiej, ale warto zwrócić uwagę, że w naszym kraju jest co najmniej kilka miast, które nie mają statusu wojewódzkiego, a dysponują bez porównania większym od Rzeszowa potencjałem ludnościowym, gospodarczym czy kulturalnym- wystarczy tu wspomnieć Gdynię, Częstochowę, Gliwice czy nawet Płock (mniejszy od Waszego miasta, ale zdecydowanie zasobniejszy). A mimo to żadne z tych miast nie rości sobie statusu metropolii. Jedynym ośrodkiem miejskim, które we wschodniej Polsce może ubiegać się o ten tytuł jest Lublin, 400-tysięczne miasto z przebogatą historią, długą listą zabytków i dwoma wielkimi uniwersytetami. Trzeba powiedzieć sobie prawdę: Rzeszów jest metropolią jedynie w stosunku do województwa podkarpackiego, pozostającego we wszelkich statystykach dotyczących stopnia rozwoju polskich regionów- i mówię to z prawdziwym ubolewaniem - na szarym końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monroe Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:16 Znalazł się cholerny ekspert, co Ty możesz wiedzieć czy Rzeszów będzie metropolią. Czy miasta które są dziś metropolią były nią od zawsze? Płock dysponuje większym potencjałem ludnościowym? Chyba źle się czujesz. Jesteś nienormalny człowieku. Poza tym ten post już kiedyś pisałeś. Chciałbym wiedzieć gdzie to Rzeszów plasuje się na szarym końcu. Czy w dochodzie na jednego mieszkańca, 4 w Polsce? Wydatkach inwestycyjnych na jednego mieszkańca, 2 w Polsce? Bezrobocia 9.3%, pensji na 6 miejscu w kraju? Infrastruktury na 2 miejscu w Polsce według CBR? A może w rankingach Polityki (7 miejsce w kraju), Wspólnoty (6 miejsce), Centrum Badań regionalnych (3 miejsce). Wypowiadasz się o czymś, o czym nie masz pojęcia. Podejrzewam że nigdy tu nie byłeś i pieprzysz bez sensu to czego się nasłuchałes. Bo żeby powiedzieć żeby porównać Częstochowę (która nie dysponuje niczym i w 50% wygląda i funkcjonuje jak wiocha) i Płock (to pozostawię bez komentarza) do Rzeszowa, trzeba naprawdę nic o tym nie wiedzieć. Czy Płock ma port lotniczy? Uniwersytet, 60 tysięcy studentów? Taką "prawdę" to sobie możesz mówić do siebie. I nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo nie podałeś żadnych argumentów. Twoja wypowiedź to puste stereotypy. I na przyszłość nie kopiuj tego co już pisałeś. I przypomnij sobie jaką metropolią była Gdynia 100 lat temu, skoro ją porównujesz do Rzeszowa. I chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz. A 350-tysięczny (A nie 400-tysięczny i to kolejne Twoje oszustwo) Lublin nie ma żadnego sensownego centrum handlowego, kina, lotniska, perspektyw na autostradę i wielu innych rzeczy, które ma Rzeszów. Mam dość ludzi mówiących takie głupstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:21 Heh, chcialbym wiedziec jakim to potencjalem kulturalnym dysponuje Gdynia i Plock, ze jest wiekszy od Rzeszowa? Czy Ty czlowieku widzisz co piszesz? Gdybys choc troche znal sie na rzeczy, wiedzialbys ze Rzeszow predzej czy pozniej bedzie metropolia. Miasto ma bardzo szczesliwe polozenie - Krakow i Lublin sa wystarczajaco daleko. Gdynia i Plock maja zbyt duza konkurencje. Nie mowiac o Gliwicach (Gliwice i potencjal kulturowy :)) i Czestochowie. Brak mi slow na taki post. Rzeszow po powiekszeniu bedzie miec blisko 180 tys i ta liczba bedzie sie ciagle powiekszac. I do wiadomosci pana eksperta - jeszcze 20 lat temu miasto mialo ok 80 tys mieszkancow. Zdanie ze Czestochowa, Gdynia i Plock (zdecydowanie zasobniejszy, z bezrobociem 20%, nizszym dochodem na jednego mieszkanca) maja wiekszy potencjal gospodarczy i kulturowy (!) to tekst roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:29 Spokojnie - wyciszcie emocje. Może warto przyglądnąć się temu bardziej obiektywnie. Mam propozycję - sprawdźcie jakie inwestycje przygotowane są na lata 2005-2006 i odpowiedzcie sobie czy przypadkiem miasto nie przebija dwukrotnie większego Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Nie ma się co łudzić IP: 80.48.232.* 11.05.05, 08:14 Tak - Rzeszów się rozwija, szkoda tylko, że inne miasta w regionie się zwijają. No ale w końcu Rzeszów to centrum i stolyca Podkarpacia - więc cóż Rzeszowiaków może obchodzić co się dzieje w regionie? Niech się martwią same Mielcoki, Stalowioki, Przemyśloki i inni. Ale może i im cos skapnie jak Rzeszów będzie metropolią? A poza tym może porzucą swoje ciągotki do pobierania nauk w stołecznych miastach Krakowie i Warszawie i ruszą na uczelnie rzeszowskie - bo wiadomo, że gwałtownie podniesie sie poziom studiów w uczelniach metropolii? A teraz mała uwaga - przestańcie widzieć koniec własnego nosa i zobaczcie co sie dzieje w całym regionie. Rzeszów w Polsce i UE nie jest odbierany jako samo miasto ( nawet jak sie dynamicznie rozwija), ale w połączeniu z całym Podkarpaciem, a to we wszelkich statystykach znajduje się wśród najbiednijszych regionów UE, nawet za nielubianym przez Was Lublinem, Białymstokiem i Kielcami. Należy więc dbać o rozwój całego regionu, a przede wszystkim o budowę dróg, aby można było tu dojechać inaczej niż przez słynny port lotniczy ( który notabene powstał nie dlatego, że istnieje jakiś przeogromny ruch pasażerski, a dlatego że miasto leży na peryferiach ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:22 Można tu dojechać na lepszych warunkach niż do miast które wymieniłes. Autostrada A4 powinna dojść do Rzeszowa w latach 2009-2010. Próbowałeś kiedyś pojechać do Białegostoku? Czy korzystałeś z lotniska? :D I jeszcze jedno - ten biedny region oznacza niskie PKB, a to jest efektem rolniczego charakteru. To w żaden sposób nie odnosi się do Rzeszowa. Jesli chcesz zobaczyć biedę to popatrz sobie na pomorze zachodnie (szczególnie były region koszaliński), warmię i mazury, region kujawsko-pomorski, łódzki i inne "bogate" miejsca. Ja sobie tam ostatnio pojeździłem i wiem że PKB to nie wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie ma się co łudzić IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:33 Obserwator, pozdrawiam Cię gorąco! Bo masz, chłopie ( nie odbierz tego jakoś źle:)) 100 % racji! To, że statystyczny mieszkaniec Kujaw czy okolic Piotrkowa bedzie zarabiał wiecej od przeciętnego mieszkańca Podkarpacia nic nie znaczy. Bo temu pod Solcem czy Piotrkowem nic się nie chce- zarobi, kupi nowy telewizor, a resztę przeżre. A wokól domu nadal będzie miał syf, taki sam będą miały jego dzieci.. Pół roku temu jechałam trasą z Krosna do Stalowej przez Rzeszów i myślałam sobie: kurczę, jakie to Podkarpacie jest sliczne. Bo tutaj jest inna mentalność! I to jest coś najwazniejszego: mentalne przygotowanie na zmiany na lepsze, trening, jak zagospodarować pieniądze, jak je wydać, zeby było lepiej i sensowniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Nie ma się co łudzić IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.05.05, 22:18 Rzeszowianie nie lubią Kielc? :( A czemuż to? Pozdrawiam z Kielc wszystkich walczących o aglomeracyjny charakter Rzeszowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rohan Re: Nie ma się co łudzić IP: 80.51.255.* 12.05.05, 07:30 Nie lubią Kielc? Nic o tym nie wiem. Nie, żebym je zaraz kochał, ale żadnej niechęci nie czuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie ma się co łudzić IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:22 Ty, Pawełku, czy jak Ci tam... Czy Ty aby nie jesteś mieszkańcem pewnej wioski pod Gdynią? Bo argumentacja wypisz- wymaluj, jak pewnego Gdynianina. Obsesyjka jakaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To sie nie łudź Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:11 Niestety koleżko nie do końca masz racje! Jeżeli chodzi o statystyki: Rzeszów na 4 miejscu w Polsce co do wielkości dochodów na 1 mieszkańca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:50 Przypominam że Rzeszów od listopada ma regularne połączenia lotnicze z Warszawą, Krakowem, Frankfurtem (Hahn) i Londynem (Stansted). Może metropolie typu Lublin czy Białystok pochwalą się swoimi lotniskami. A może metropolie Bydgoszcz czy Szczecin które mają jak na razie kilka lotów do Warszawy i perspektywę lotów do Londynu (jedyne międzynarodowe połączenie w tych miastach). Statystyki pokazują, że Rzeszów ma jeden z najniższych wskaźników bezrobocia, jeden z największych odsetków podmiotów gospodarczych, największy odsetek studentów w kraju i wiele innych atutów. Miasto ma też perspektywy, w przeciwieństwie do wielu upadających ośrodków. Rzeszów prędzej czy później ukształtuje swój obszar metropolitarny i otrzyma status metropolii. Jest to naturalny proces, patrząc na obecny kierunek rozwoju miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Nie ma się co łudzić IP: 213.199.233.* 18.05.05, 13:00 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050518/ekonomia/ekonomia_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:08 I znowu ten sam JEDEN artykuł który pojawia się na tym forum chyba po raz setny jako argument. Znowu Rzeczpospolita przypomina o PKB z roku 2003. Pytam więc - czy zadaliście sobie trud by DOWIEDZIEĆ SIĘ jakie PKB ma sam RZESZÓW bez regionu, w którym 40% ludności mieszka W MIASTACH. Region rolniczy nie może mieć wysokiego PKB. Czy to tak trudno zrozumieć? Jakie PKB miałaby np Wielkopolska gdyby 40% ludności mieszkało tam w miastach? Rzeszów jako miasto ma wysokie PKB na jednego mieszkańca ale to jest 180 tys. ludzi a tu do statystyk wzięto region mający 2.2 mln mieszkańców. Region, powtarzam, rolniczy i słabo zurbanizowany. Czy na Górnym Śląsku który to ma tak wysokie PKB żyje się lepiej? Ktoś chce się może przeprowadzić do Tarnowskich Gór, Zabrza czy Sosnowca? Bo ja na pewno bym tego nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowiak Re: Nie ma się co łudzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:11 Heh, opolskie wśród najbiedniejszych a śląskie drugie w kraju. Rewelacja, ale jakoś wolałbym mieszkać w opolskim (jednym z najlepszych regionów w kraju) niż zbierać węgiel na śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: Nie ma się co łudzić IP: *.n.net.pl 22.05.05, 00:51 rzypominam że Rzeszów od listopada ma regularne połączenia lotnicze z Warszawą, Krakowem, Frankfurtem (Hahn) i Londynem (Stansted). Może metropolie typu Lublin czy Białystok pochwalą się swoimi lotniskam A po ch..j mi w lublinie lotnisko?2 godz. i jestem na okęciu,a te wasze połączenia przetrwają 2 miesiące najwyzej,na stansted moze ktos za robotą poleci(zresztą lepiej juz do Luton),ale frankfurt/main ?chyba was pogięło ,tam latają ludzie z kasą Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Nie ma się co łudzić 06.06.05, 21:38 popieram, Białystok tak samo - 2 godziny i jestem na Okęciu oczywiscie nie obrazając Rzeszowa, lotnisko na pewno nie zaszkodzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Nie ma się co łudzić IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:23 Jesteście pesymistami. Walczyć o metropolię trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemik Re: Nie ma się co łudzić IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.05, 22:08 Czyli 560 zł na miesiąc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Porównajcie Kieleckie, Białostockie IP: *.man.rsk.pl 20.05.05, 23:06 Porównajcie Kieleckie i Białostockie z Podkarpaciem. Jeżdże dużo po Polsce, więc widze, że nasze Podkarpacie nie wyglada wcale ubogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Nie ma się co łudzić IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:35 Nie jest tak źle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi BRAWO PAWEŁ ! IP: 82.160.22.* 21.05.05, 20:49 ma poprostu chłopak racje ! i pewnie znowu zaczniecie mnie wyzywać tylko dlatego że mam inne zdanie niz wy a póxniej bedzie że to ja zaczołem !poprostu bądzcie realistami a nie bujającymi w obłokach wesołkami..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniela Re:RZESZÓW JAKO METROPOLIA IP: *.man.rsk.pl 21.05.05, 22:19 Pojmowanie metropolii zależy od układu, do którego ją odniesiemy. Metrolia jest najważniejszym miastem w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:20 Gdyby odłączono ten region od Rzeszowa, mielibyśmy piękne wyniki. Rzeszów jako miasto ma PKB na dwukrotnie większym poziomie niż ten region. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.etobres.com.pl 11.05.05, 08:23 Wracając z Wrocławia czy Krakowa do Rzeszowa można się przekonać, że Rzeszów metropolią nie jest. Nie zmienią tego żadne zapisy w ustawie. Trzeba stuleci aby się stał metropolią. Na razie się na to nie zanosi. Wszyscy, którzy mają trochę oleju w głowie wieją stąd czym prędzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:50 Ciesze sie ze dyskusja jest nie tylko emocjonalna ale rowniez merytoryczna, sam o wielu faktach nie wiedzialem, ktore zostaly przytoczone. Problem nie polega na tym aby zwymiarowac stan obecny i powiedziec czy Rzeszow jest metropolia czy nie, ale chodzi o to czy sa ludzie i warunki aby ten region (i jego stolice) wydzwignac znacznie wyzej. Z zadowoleniem stwierdzam iz te dwa warunki maja sznse na spelnienie, ale to jest tylko (i az) szansa z ktorej nalezy skorzystac. Dobrze ze sa w Rzeszowie tacy ludzie jak Ferenc czy Janowski bo wtedy nie jest wazne czy czarny czy czerwony liczy sie dobry gospodarz, pasja i cel (a cele nalezy ustawiac wysoko) - tylko wtedy mozna cos zdzialac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:01 Ja wracając z brudnego Wrocławia, w większości składającego się z wielkich bloków i dziurawych ulic, jestem zadowolony że wracam do czystego i estetycznego miasta, które ma perspektywy rozwoju, Bogu dzięki, po upadku komunizmu, a nie w czasie jego trwania. Stuleci nie potrzeba. Obecnie miasta mogą rozwijać sie szybciej niż kiedyś. Za ok 20 lat Rzeszów będzie nowoczesnym dobrze prosperującym miastem. A jeśli ja miałbym stąd wyjechać, to nie przez miasto, a przez kraj. Bo jak na ten kraj, to miasto jest i tak świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.05.05, 22:15 > Ja wracając z brudnego Wrocławia, w większości składającego się z wielkich > bloków i dziurawych ulic, jestem zadowolony że wracam do czystego i > estetycznego miasta, które ma perspektywy rozwoju... Śmiech na sali. Chyba sam nie wierzysz w to co mówisz? Wrocław, nawet po wojenym zniszczeniu, które można prównać tylko z tymi, jakie doświadczyła Warszawa (ponad 70%), nadal ma nieporównywalnie większe i nieporywnywalnie cenniejsze Stare Miasto niż Rzeszów. O perspektywach rozwoju obu miast nawet nie będę się wypowiadał. Dysproporcja między Gdańskiem, Katowicami, Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Wrocławiem, Warszawą (bo tylko te miasta wg mnie można uznać za spełniające role aglomeracyjne + ewentualnie Szczecin) a Rzeszowem będą się nie zmniejszać, a tylko powiększać. Niestety... Powiem więcej - przy Wrocławiu, to Rzeszów trudno nazwać nie tylko metropolią, ale nawet... miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:22 Standardowy przykład Wrocławianina zapatrzonego w swoje miasto. Nie będę nawet komentować tego co napisałeś. Widziałem wiele miast i Wrocław nie robi na mnie żadnego wrażenia. Pojeździj trochę po świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
alekr Re: Rzeszów w walce o metropolię 11.05.05, 22:24 Wrocław sie nie podoba a Rzeszów git, człowieku, czy Ty wiesz co to jest miasto i jaką pełni funkcję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.server.ntli.net 11.05.05, 22:26 jesli tobie nie podoba sie wroclaw to zrozum wreszcie, ze nie wszyscy musza sie zachwycac rzeszowem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.05.05, 00:30 Tylko jest jeden problem - ja nie jestem z Wrocławia :) Widziałem kilka miast, a z polskich miast - Wrocław bez wątpienia należy do ekstraklasy. Po prostu - nie warto atakować miast, którym trudno dorównać, bo wzbudza to jedynie politowanie i żałość. Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce o status metropolii dla Rzeszowa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.visp.energis.pl 17.05.05, 17:42 Wrocław ma przepiekny rynek- to fakt, ma piękna ulicę Świdnicką, zachwycający Ostrów Tumski, Ogród i jeszcze parę miejsc. Ma też graniczące z nimi o wiele większe rejony totalnego syfu. fajne wrazenia ma np. ktoś, kto jedzie z autostrady na warszawę. Wrocław jest o wiele większym miastem, na dokładke po powodzi dostał kupę kasy, a jeszcze bardzo niedawno wygladał makabrycznie. Rzeszów rozwija się bardzo prężnie i to widać od razu. chciałabym, aby wszystkie maista zmieniały się tak szybko na korzysć, jak właśnie Wrocłąw i rzeszów- każde na swoją miarę. A niestety tak nie jest ( ostatnio jechałam przez centrum Piotrkowa Tryb, jeździłam sporo po miastach Górnego i Dolnego Śląska- zgroza!) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 10:27 Aja myślę po paru bluzgach na forum Kielc, że trzeba żyć ideą, choćby ideą metropolii, a nie zamykać się w czterech ścianach. pozdrawiam wszystkich Rzeszowian, a szczególnie ciepło kolege Corega Tabs (bez uszczypliwości!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Den Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.rzeszow.mm.pl 28.05.05, 17:20 Człowieku o czym ty piszesz?!Jak można wogóle porównać duże miasto z historią i kulturą jakim jest Wrocław z malutką miesciną jaką jest Rzeszów, gdzie bloki stoją w samym centrum miasta, a cała starówka miasta to parę dwupietrowych kamienic i malutki rynek z dziurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 213.77.14.* 11.05.05, 15:58 ...dość już upajania się tym urojonym hasłem... żal słuchać w kółko o 50 000 studentach z których nawet 1000 nie studiuje na kierunkach gwarantujących zatrudnienie, kierunek lotniczy na PRz wypuszcza co roku do 10 (słownie: dziesięciu) absolwentów, Ile tytułów profesorów (tzw. belwederskich) uzyskali uczeni z uczelni rzeszowskich w ostatnim dziesięcioleciu? - można ich policzyć na palcach jednej ręki. I osławiona "dolina lotnicza" składająca się z resztek WSK Mielec i czekającej na "restrukturyzację"- rozbicie WSK Rzeszów - Śmiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:44 Znowu jakis pesymista, skad sie ich tylu w Polsce bierze, to chyba jakas wada genetyczna naszego narodu. Zapewniam Cie Tom iz jest wiele miast i regionow ktore chcialyby miec takie "kiepskie" firmy jak WSK z Rzeszowa i Mielca z tyloma kontaktami handlowymi z calym swiatem i wspanialymi wyrobami. To ze sa znacznie mniejsze niz kiedys za komuny to tylko wynik realiow rynkowych (takie firmy jak kidys WSK Mielec w przyrodzie po prostu nie wystepuja) ale najwazniejsze ze sa i dobrze sobie radza na trudnym rynku lotniczym. Potrzeba tylko madrych ludzi do zarzadzania tymi przedsiebiorstwami (nie twierdze ze ci co teraz sa glupi)i kapitalu , ktory jedynie mozna przyciagnac ciekawym marketingiem, a haslo DOLINA LOTNICZA idealnie sie do tego nadaje. Wiecej optymizmu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vince Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.pata.pl 11.05.05, 19:39 Tom, to troszkę się zagalopowałeś. Kochany, a zapytaj się ilu studentów wydziału lotniczego znalazło pracę a ilu np. z Politechniki Warszawskiej. Nie samymi profesorami Politechnika żyje. Co do doliny, to pewnie nie słyszałeś o rozbudowującej się SNECMie w Śędziszowie Małopolskim. Z tego co wiem, to MIelec się nie rozpada tylko dostaje nowe kontrakty np. na Skytracka. WSK Rzeszów z koleji to chyba firma która w Polsce uzyska najwięcej na amerykańskim offsecie. Więc czasami zastanów się i przeanalizuj zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Rzeszów metropolią IP: *.man.rsk.pl 12.05.05, 05:25 Rzeszów spełnia wiele kryteriów metropolii, ale nie wszystkie. Czy będzie sie rozwijał zalezy także od przyjęcia koncepcji w NPR - na razie SLD-owcy rządzacy przyjęli niekorzystna dla nas propozycje rozwoju.Hausner obiecał to zmienić, ale nie ma go juz w rządzie. Uzupełnia te koncepcje propozycja obszaru metropolitarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 195.136.36.* 12.05.05, 07:26 Ojjjj chyba zle gazety czytasz...:)do nauki!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 57.66.193.* 12.05.05, 14:45 Tom, to nie kierunki gwarantuja zatrudnienie tylko fakt czy ktos jest wyksztalcony i zaradny. Parafrazujac klasyka Pawlaka (Sami Swoi) mozna rzec, iz ludzie nie dziela sie na to w jakich uczelniach sie ksztalca i na jakich kierunkach tylko poprostu na madrych i glupich. Trzeba sie cieszyc ze w Rzeszowie ludzie chca sie uczyc i maja gdzie, a nie tylko wkolko sie uzalac i biadolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowiak Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 57.66.193.* 12.05.05, 19:01 Zgadzam się z Markiem, o pieniądze UE bedą bili się wszyscy, każdy sposób jest dobry nawet ten poprzez Metropolię, mądrzy z tego skorzystają, a głupi będą tylko narzekać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:50 I słusznie . Nie wiem tylko po co nam w Rzeszowie,, dobre rady " i pouczenia z innych miast czy regionów, Martwcie się za siebie.A jeżeli ktoś jest pod wrażeniem Wrocławia a ktoś ceni sobie Rzeszów to wybaczcie jego sprawa. Ja na przykład lubię torty i jakoś nie przyszło mi do głowy czepiać się zjadaczy np. rurek z kremem. Czy jest w tym coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Dobre projekty IP: *.man.rsk.pl 13.05.05, 22:44 Rzeszów musi przedstawiać jak najlepszy projekty, wtedy bedą też pieniądze na rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dobre projekty IP: 57.66.193.* 17.05.05, 10:36 Wspierajmy na wszystkie mozliwe sposoby organizacje EORO 2012, to moze byc prawdziwa dzignia gospodarcza dla Rzeszowa i Podkarpacia ! Odpowiedz Link Zgłoś
ares19 szansa na kompromitacje :)))) 17.05.05, 17:44 Gość portalu: Marek napisał(a): > Wspierajmy na wszystkie mozliwe sposoby organizacje EORO 2012, to moze byc > prawdziwa ! Dla mnie wygląda to na poważną szansę dezorganizacji zycia podkarpacie na kilka lat, chaosu organizacyjnego, korupcji przetargowej i ... wielkiej "klapy" i "szydery" finałowej. A organizacja takich mistrzostw w Polsce i podkarpaciu gdzie piłka nożna kompletnie upadła , pilkarskim chalturnikom nie chce sie wogole grać a mecze pilkarskie to tylko wyłacznie szansa na bijatyki dla bydląt-kiboli - kpina i okrutny żart :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.man.rsk.pl 18.05.05, 22:52 Wyższe szkoły włączyły sie do starań o metropolię. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re:Uczelnie na rzecz metropolii 19.05.05, 06:14 Rozwój Rzeszowa jest konieczny, ale przecież na tym skorzysta cały obszar wokół metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.crowley.pl 19.05.05, 17:44 pl.wikipedia.org/wiki/Rzeszowski_obszar_metropolitarny Jak widać dla niektórych stało się to już faktem, i bardzo dobrze!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marketingowiec Re:Uczelnie na rzecz metropolii IP: *.man.rsk.pl 19.05.05, 22:33 Promocja tego pomysłu jest wskazana, bo wielu ludzi uważa nasz region za niewarty inwestowania. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykrzeszowski Re:Metropolia Rzeszow 21.05.05, 10:17 Metropolia to główne miasto regionu, najważniejszy ośrodek kulturalny, ekonomiczny i administracyjny. Rzeszów takim już jest. Ale co się nie rozwija, zostaje w miejscu. Rzeszów musi się rozwijać, a nie ma już gdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re:Metropolia Rzeszow IP: *.man.rsk.pl 21.05.05, 13:48 Czemu nie wymieniasz, że i naukowy. Bo to kryterium Rzeszów spełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: szansa na kompromitacje :)))) IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:26 Ktoś chciał sobie zrobić trampolinę wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Błagam tylko nie "Dolina Lotnicza" !!! IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:24 To sie przebija w promocji, podobnie jak Dolina Krzemowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nolnejm Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... 22.05.05, 17:51 Prośba do włodarzy tego miasta: dzięki za to, że pokazaliście że możemy coś zrobić dla regionu. To nic że teraz się nie udało. Jest nastepne Euro i dalej walczymy o metropolię. Bedziemy mieć lotnisko - autostradę także - mam nadzieję że za mojego życia:) Tylko nie zaprzepaśćmy tego czasu. Walczmy dalej o to co nam pozostało i gotujmy się już teraz do walki o euro 2016. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: Rozwój Rzeszowa IP: *.man.rsk.pl 23.05.05, 09:53 Trzeba zwrócić większą uwagę na rozwój Rzeszowa jako ośrodka uniwersyteckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Rozwój Rzeszowa IP: 81.15.173.* 23.05.05, 10:07 Wszystkich warunków metropolitarnych nie spełnia żadne miasto w Polsce. Zapewmniam że najważniejszym z nich nie jest liczba mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:53 www.pressmedia.com.pl/sn/publicystyka/d2.asp?u_file=%21p%2Etxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resoviak Re: ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 10:44 A chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resoviak Re: ...i wy chcecie zostać metropolią... IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 10:45 I zostaniemy!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:36 Oby tak było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Rzeszów w walce o metropolię i EURO2016... IP: *.man.rsk.pl 11.06.05, 17:38 Oby tak było jak pisze nolnejm! Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 16:39 Owszem racje a nie emocje... wystarczy przeczytac artykuł przytoczony przez akuku tutaj jest sporo racji i co wazne niekraszonych emocjami. Bo faktycznie kto jak kto ale wasi politycy zafundowali Wam takie a nie inne miejsce w Polsce. I ma racje ten kto napisał ze Podkarpacie to nie Rzeszów ale takze Przemyśl, Stalowa Wola... Co z tego, ze utworzyliby metropolie, co z tego ze byloby Euro 2012? To i tak niewiele zmieni. Racja jest to, ze region jest biedny az piszczy z braku funduszy i nienajlepszym pomysłem było tworzenie woj. podkarpackiego. Dopdam jeszcze ze i opolskie i swietokrzyskie tez nie maja racji bytu - trzyma sie twory niezdolne do wypracowania czegokolwiek w imie partyjniactwa i zle pojetego patriotyzmu lokalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.kielce.msk.pl 23.05.05, 18:29 "Dopdam jeszcze ze i opolskie i swietokrzyskie tez nie maja > racji bytu - trzyma sie twory niezdolne do wypracowania czegokolwiek w imie > partyjniactwa i zle pojetego patriotyzmu lokalnego. " niby czemu to nie maja racji bytu, uzasadnij swoja wybowiedz glebiej bo narazie to sie osmieszyles i regionowi w ktorym mieszkasz zaszczytu nie przynosisz, czekam z niecierpliwoscia ty nawet nie wiesz co to jest patriotyzm lokalny, pewnie bajki ogladales jak dzisiatki tysiecy ludzi z tych wojewodztw ciagnelo pod sejm pokazac ze niekt tak z nimi nie moze postapic, wiec przestan pieprzyc bo sie robisz nudny Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 21:08 ano nie maja racji bytu z tego wzgledu ze sa biedne. Jedno miasto ktore w miare prosperuje niczegop nie załatwi. Nie powiesz mi ze woj podkarpackie czy swietokrzykie moze stanac w tej samej lini co woj małopolskie, slaskie, mazowieckie czy wiekopolskie. Zobacz na strukture przychodo w takim wojewodztwie i porownaj z np tym w ktorym mieszkasz. Poza tym nie czarujmy sie ale jaki jest poziom inwestycji w np woj swietokrzyskim? ile zakładow wybudowało sie tam ile nowych firm powstało w okolicach kielc i na obrzeżach woj? Dobrym przykładem zamoznosci regionu jest sprawa byłych kas chorych. Np slaksa kasa miala bardzo duza nadwyzke budzetowa w tym samym okresie gdy podkarpacka cieprpiała na chroniczny brak funduszy. A co do patriotyzmu. Wiesz to,ze ludzie stali pod sejumem to o niczym nie swiadczy. Tak jak mowie o powstaniu tych woj zadecydowało tylko i wylocznie wyrachowanie polityczne a nie przenikliwosc ekonomiczna.w przeciwnym razie nie byloby ich na dzsiejszej mapie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 07:45 To ciekawe co ci ludzie musieli by robić i co trzeba by było zbudować, żeby niektórych przekonać innych:) Ehh najlepiej krytykować innych, a mozelepiej zacząć u siebie. Z całym szacunkiem, ale pokaz mi identyfikację z regionem w Stalowej Woli, Przemyślu i Krośnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 213.199.233.* 24.05.05, 07:49 sluchaj , podkarpackie tez jest biedne, i to biedniejsze od swietokrzyskiego i opolskiego ktore podales jako przyklad, i narazie to nawet przedwyborcz gra politykow nie zaklada zadnych reform administracyjnych, nie ma czasu na takowe nie ma co porownywac podkarpackiego czy swietokrzyskiego do malopolskiego ale tak jak podkarpackie i swietokrzyskie bije na leb inne wojewodztwa swoimi perlkami (i sa to rozne perelki) wybudowało sie tam ile nowych firm powstało w okolicach kielc i na obrzeżach > woj? sporo powstalo: Browar Belgia w Kielcach (3 producent piwa w Polsce), fabryka Cersanit w Starachowicach (eksportuje 40% swojej produkcji w swiat)... nie jest tu czas na wazenie slow co kto ma wiecej, do takiej rozmowy trzeba sie przygotowac a poziom inwestycji poprawia sie mimo wszystko, choc sa to male firmy ale o duzym znaczeniu , poza ty swietokrzyskie jest zaglebiem budowlanym, jest tu najwiecej cementoni, kopalni kamienia , kruszywa, jedno z 2 najwiekszych zaglebi sadowniczych, teraz doszedl kontrakt Mesko z L.Martn na produkcje pociskow sama inwestycja 18 mln zl kontrakt na 860 mln dol jak to patriotyzm o niczym nie swiadczy, nie rob z siebie i innych ludzi tepakow i tu wychodzi Twoj brak wiedzy z czasow reformy administracyjnej, bo trzeba bylo ogladac jak w kazdych widomosciach bylo glosno o ludziach walczacych o swoj region, widzisz jak to jest jak sie bylo pewnym swego to sie mialo w nosie reszte Odpowiedz Link Zgłoś
eminencja.szara Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 11:33 Wiesz... kazde wojewodztwo ma swoje perełki. Tylko problem lezy w tym czy aby nie tylko same perełki i nic wiecej. Poza tym masz racje sa tam zakłady przemysłowe wymienione przez ciebie ale wiedz ze znam specyfike woj swietokrzyskiego i z autopsji i z lektury i powiem ci ze gminy na ktorych terenach sa owe zaklady maja sie dosc dobrze - wyskoki dochod plus male bezrobocie natomist inne okoliczne pozbawione takich luksusow klepia niemilosierna biede. Tak np gmina Ozarów w woj swietkorzyskim jest stosunkowo bogata gmina z uwagi na cementownie jaka zasila budzet oraz daje ludziom prace. Natomiast sasiednia gmina Zawichost juz tak rózowo sie nie ma mimo ze na jej terenie znajduje sie kopalnia krzemionki. Wymienione wojewodztwa sa z natury woj o charakterze rolnym gdzie uprzemysłowienie w storunku do areałow rolnych jest niskie. Dlatego nalezałoby wziac pod uwage fakt ze na wojewodztwo trzebna spogladac całosciowo a nie tylko przez pryzmat Kielc, Rzeszowa czy Opola. Trzeba wsiaśc w pociag albo w samocho i pojezdzic, zobaczyc jak faktycznie wyglada to z perspektywy tzw prowincji. Wtedy obraz bedzie ostrzejszy i bardziej zauwazalne beda faktyczne problemy. A tak jak juz napisalem dobrze, ze ludzie walcza o swoj region ale trzeba brac pod uwage nie tylko "wole" spoleczna ale tez faktyczne koszty utrzymania tej "woli". Bo dlaczego niby z tego tytułu ze powatsło np woj swietokrzyskie reszta kraju musi sie dokladac do tego interesu. Ja jestem zwolennikiem makroregionow i uwazam, ze suma 12 wpojweodztw bylaby calkiem odpowiednia. Natomaist nie czuje sie w zadnym stopniu niedoinformowany. Widzialem te manifestacje i słyszałem argumenty i powiem ze weiekszosc byla na wskros populistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Rzeszów w walce o metropolię 24.05.05, 11:47 Ale w czym dopłacasz. Myslisz, ze jak się przyłączy te regiony do innych to co, nie trzeba będzie, ewentualnie podkreślam dopłacać. Nagle stanie się manna, nie pójdzie degradacja regionu. Popatrz na miasta, które utraciły status wojewódzkich, pełnia szczęścia :) Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 19.06.05, 12:11 Absolutnie nie trzeba łączyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 213.199.233.* 24.05.05, 11:56 > Wiesz... kazde wojewodztwo ma swoje perełki. Tylko problem lezy w tym czy aby > nie tylko same perełki i nic wiecej. DLATEGO SLUSZNYM BYLO POWOLANIE SWIETOKRZYSKIEGO,JEST ONO MIEJSCEM DUZEJ HISTORI (ZNANYCH LUDZI I MIEJSC), TRADYCJI, KULTURY, NAUKI, PRZEMYSŁU ZOSTALO TO DOCENIONE I POPARTE WYSILKIEM LUDZI Poza tym masz racje sa tam zakłady > przemysłowe wymienione przez ciebie ale wiedz ze znam specyfike woj > swietokrzyskiego i z autopsji i z lektury i powiem ci ze gminy na ktorych > terenach sa owe zaklady maja sie dosc dobrze - wyskoki dochod plus male > bezrobocie natomist inne okoliczne pozbawione takich luksusow klepia > niemilosierna biede. Tak np gmina Ozarów w woj swietkorzyskim jest stosunkowo > bogata gmina z uwagi na cementownie jaka zasila budzet oraz daje ludziom prace. TAKA JEST SPECYFIKA INWESTYCJI (BROWAR POWSTAL TAM GDZIE MOZNA ZASPOKOIC JEGO ZAPOTZRBOWANIE NA WODE) CERSANIT W STREFIE EKONOMICZNEJ , OZAROW POWSTAL POMIEDZY ELEKTROWNIAMI KOZIENICE I POLANIEC (WYKOZZYSTUJE SUROWCE POWSTALE W WYNIKU WYTWORZENIA ENERGII)A TAM WCALE TANI CEMENT NIE JEST DLATEGO ZE INNE MINERALY DO JEGO PRODUKCJI DOWOZONE SA Z DOSYC DALEKA > > Natomiast sasiednia gmina Zawichost juz tak rózowo sie nie ma mimo ze na jej > terenie znajduje sie kopalnia krzemionki. Wymienione wojewodztwa sa z natury > woj o charakterze rolnym gdzie uprzemysłowienie w storunku do areałow rolnych > jest niskie. Dlatego nalezałoby wziac pod uwage fakt ze na wojewodztwo trzebna > spogladac całosciowo a nie tylko przez pryzmat Kielc, Rzeszowa czy Opola. DLATEGO W GLOWNEJ MIERZE ROLNICTWO BEDZIE MIALO TAM SWOJA PRZYSZLOSC DLACZE NP HRABSTWO KENT POD LONDYNEM NIE MA DUZYCH ZAKLADOW PRZEMYSLOWYCH< BO POSTAWILI NA ROLNICTWO< A DLACZEGO< BO INWESTYCJE SKUPILY SIE W INNEJ CZESCI KRAJU. A ROLNICY TAMTEJSI MAJA SIE BARDZO DOBRZE > Trzeba wsiaśc w pociag albo w samocho i pojezdzic, zobaczyc jak faktycznie > wyglada to z perspektywy tzw prowincji. Wtedy obraz bedzie ostrzejszy i > bardziej zauwazalne beda faktyczne problemy. DOKLADNIE, MIALEM KIEDYS OKAZJE ZWIEDZIC WASZE I NASZE WOJEWODZTWO I UWAZAM ZE TU JAK I TAM SA MIEJSCA Z PROBLEMAMI<ALE TAKIE MIEJSCA SA NA MAZOWSZU W WIELKOPOLSCE I SLASKU > A tak jak juz napisalem dobrze, ze ludzie walcza o swoj region ale trzeba brac > pod uwage nie tylko "wole" spoleczna ale tez faktyczne koszty utrzymania > tej "woli". SA WYJATKI< NIE NA WSZYSTKO MOZNA PATZREC PRZEZ PERSPEKTYWY OSZCZEDNOSCI, FAKT ZE KOSZTEM INNYCH MIAST< ALE TAK SIE STALO Bo dlaczego niby z tego tytułu ze powatsło np woj swietokrzyskie > reszta kraju musi sie dokladac do tego interesu. SLUCHAJ< RADZIMY SOBIE BARDZO DOBRZE< PROSZE O ZRODLO<ZE KTOS DO NA DOPLACA, Ja jestem zwolennikiem > makroregionow i uwazam, ze suma 12 wpojweodztw bylaby calkiem odpowiednia. PUNK WIDZENIA ZALEZY OD PUNKTU SIEDZENIA > Natomaist nie czuje sie w zadnym stopniu niedoinformowany. Widzialem te > manifestacje i słyszałem argumenty i powiem ze weiekszosc byla na wskros > populistyczna. BYLA CZYM NATURALNYM< CZY PODKARPACIE NIE ZACHOWALOBY SIE PODOBNIE, NIE NAZWALBYM TEGO WTEDY POPULIZMEM Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 23.05.05, 21:11 Nasza dyskusja jest przykładem ścierania się dwu teorii rozwoju kraju: - liberalnej - należy koncentrować środki na rozwoju kilku metropolii, bo one będą lokomotywami rozwoju - zrównoważonego rozwoju - rozproszyć środki na rozwój 16 regionów. Zwycięstwo koncepcji liberalnej będzie oznaczało pogłębienie różnic w rozwoju poszczególnych regionów. Rzeszów walczy o metropolię, bo nie o prestiż tu chodzi, lecz o pieniądze na rzwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 24.05.05, 21:30 Gla Podkarpacia ważne jest przyjęcie koncepcji zrównoważonego rozwoju kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 25.05.05, 12:58 Długo czasu trzeba czekac, zanim Rzeszów stanie sie metropolią faktyczną, a nie administracyjnie wyznaczoną. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 13:25 Gość portalu: Sowa napisał(a): > Gla Podkarpacia ważne jest przyjęcie koncepcji zrównoważonego rozwoju kraju. Raczej dla Rzeszowa, a nie tzw. Podkarpacia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:48 Rzeszów , Podkarpacie, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg etc "jadą na jednym wózku" - mieszkancy tych i innych miast muszą to zrozumieć :0 Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 13:50 Gość portalu: jojo napisał(a): > Rzeszów , Podkarpacie, Przemyśl, Krosno, Tarnobrzeg etc "jadą na jednym > wózku" - mieszkancy tych i innych miast muszą to zrozumieć :0 To prawda, ale w pierwszej kolejności, bezpośrednio zyska na tym Rzeszów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 25.05.05, 14:14 Ten znowu zaczyna waśnie rzeszowsko-przemyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Rzeszów w walce o metropolię 25.05.05, 14:16 Gość portalu: Student napisał(a): > Ten znowu zaczyna waśnie rzeszowsko-przemyskie. Nie zaczynam, zaprezentowałem tylko swoje zdanie w tej sprawie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 26.05.05, 09:34 Aglomeracja rzeszowska jest ważnym centrum przestrzennego zagospodarowania przestrzennego w regionie Polski południowo-wschodniej. W jego skład wchodzi samo miasto, ale także obszry zurbanizowane: na poszczególnych kierunkach: Łańcut; Sędziszów Małopolski, Ropczyce, Dębica; Głogów; Tyczyn - a także silnie sie urbanizujące obszary gminKrasne, Łańcut; Świlcza, Iwierzyce; Trzebownisko. Od wielu lat sa one powiązane w strukturę aglomeracji - z możliwością rozszerzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 26.05.05, 20:32 W Rzeszowie poza stałymi mieszkańcami jest przecież zatrudnionych kilka tysięcy (może więcej)pracowników z okolicznych gmin. Studiuje tu także około 40 tysięcy studentów, w większości spoza Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 27.05.05, 12:11 Rzeszów został uznany za ośrodek rozwoju o znaczeniu krajowym, dlatego ma pełne prawo starać się o status metropolii. Ze względu na swe położenie jest także ważnym węzłem komunikacyjnym, gdyż zbiegają się w nim koncentrycznie sieci: drogowa i kolejowa. Leży też na historycznie ukształtowanych szlakach handlowych i transportowych, stanowiąc ich skrzyżowanie. Takich funkcji nie mają inne miasta regionu, ale ich rozwój jest nierozerwalnie związany z rozwojem metropolii, gdyż mogą się komplementarnie uzupełniać. Dlatego Przemyślowi, Krosnu i Tarnobrzegowi powinno zależeć na rozwoju metropolii rzeszowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 27.05.05, 17:50 Ładnie, pięknie, tylko czy o tym wiedzą nasi władcy? Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 27.05.05, 21:44 Powinni, w końcu to jest wiedza fundamentalna o regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:51 50 tys. studentów wg danych GUSu za 2003 rok Odpowiedz Link Zgłoś
marta47rzeszow Re: Rzeszów w walce o metropolię 28.05.05, 12:27 Rzeszow bedzie metropolia, ja w to wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 28.05.05, 20:35 Naukowcy oferują właśnie ekspertyzę za 200 tysięcy złotych.Wysoko się cenią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 05:12 Ale Rzeszów musi się powiększyć, niezależnie od rozwoju obszaru metropolitalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 62.93.43.* 30.05.05, 09:04 Rzeszowski Obszar Metropolitalny ma szanse rozwoju, bo jest koncentrycznie nastawiony na centrum: Rzeszów, i to ciążenie może być czynnikiem organizującym działania ludzi i firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 62.93.43.* 30.05.05, 11:40 Ale to jest hipoteza robocza, którą trzeba zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 21:29 Za 200 tysięcy jak pisze hugon. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 30.05.05, 22:06 Fakt jest faktem ze nadanie miana metropolitarny przyspieszyloby inwestycje w miescie... Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:23 To zadanie dla wojewody, marszałka i parlamentarzystów, bo Narodowy Plan Rozwoju jest dokumentem rządowym. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:26 Zapomniałem dodać, że ten dokument będzie weryfikowany jeszcze w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 20:56 Nio to malo czasu. To bedzie ostateczna weryfikacja, czy pozostaja jeszcze jakies odleglejsze terminy???? Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 21:43 Potem to już nowy rząd bedzie decydował. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 31.05.05, 22:39 Nio to sprawa jeszcze nie przesadzona. Damy rade. Jak na razie to musimy to nasze forum podciagnąc. Niech tutaj przynajmniej czuje sie metropolie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 01.06.05, 04:40 Rzeszów jest najbardziej dynamicznie rozwijającym sie miastem regionu.Tu sa najwyższe zarobki, tu lokują się nowe banki i hipermarkety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: *.man.rsk.pl 01.06.05, 05:39 I jest Uniwersytet z porządnym Wydziałem Prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Rzeszów w walce o metropolię 01.06.05, 07:20 YEAH!!!! Nareszcie porządny wydział prawa w regionie. TAK TRZYMAĆ!!!! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 01.06.05, 09:05 Metropolia naukowa, ho...ho... Jak to ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykrzeszowski Re: Rzeszów w walce o metropolię 01.06.05, 13:03 Duży ma zawsze racje, z dużym się wszyscy liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Rzeszów - równa stówa IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:08 No i 100 post metropolitalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer Re: Rzeszów - równa stówa IP: *.man.rsk.pl 02.06.05, 22:14 Bardzo dobrze: metropolitalny, a nie metropolitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Rzeszów - nasza metropolia IP: 81.15.173.* 03.06.05, 13:36 Jestem dumny z Rzeszowa, bo się naprawdę pieknie rozwija w ostatnich latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Rzeszów - nasza metropolia IP: 81.15.173.* 03.06.05, 13:42 Podobnie napisał w innym wątku "edgar" porównując Rzeszów i Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rzeszów - szanse rozwoju IP: *.man.rsk.pl 05.06.05, 23:12 Rzeszów rozwija sie szybciej od innych miast z byłych województw, więc i szanse ma duże na prawdziwą metropolię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów - szanse rozwoju IP: 62.93.43.* 06.06.05, 13:08 Inwestowanie w wiedzę, inwestycje, miejsca pracy - to program rozwoju miasta jako metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów w walce o metropolię 07.06.05, 08:11 Tytuł artykułu dobrze oddaje to, co sie teraz dzieje: Rzeszów walczy o metropolię. Widac to po atakach internautów z innych miast: Lublina, Tarnowa - na nasze propozycje. Rzeszów musi być metropolią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 07.06.05, 10:57 Rzeszów jest ośrodkiem równoważenia rozwoju wschodniej Polski, razem z Lublinem i Białystokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 81.15.173.* 07.06.05, 11:14 Położenie Rzeszowa na szlakach handlowych z Ukraina i Słowacja sprzyja umocnieniu jego pozycji w zakresie współpracy międzynarodowej. Ale musi nastąpić wzrost liczby firm z udziałem kapitału zagranicznego, bo to będzie sprzyjac transferowi innowacji. Widać to już na przykładzie Doliny Lotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Rzeszów - metropolia regionalna 07.06.05, 14:53 Poszerzyłbym jeszcze tę propozycje o Olsztyn, bo te miasta mają szanse być metropoliami regionalnymi na obszarze Polski wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rzeszów - metropolia regionalna IP: *.man.rsk.pl 07.06.05, 17:39 Obraz województwa podkarpackiego jest postrzegany przez pryzmat pozycji stolicy regionu, dlatego Rzeszów musi uzyskiwać coraz wyższe wskaxniki rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rzeszów - metropolia regionalna IP: *.man.rsk.pl 07.06.05, 19:31 A może mi ktoś napisać jak się dzielą metropolie? Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów - metropolia regionalna 09.06.05, 23:19 Metropolie w Polsce określa się zwykle jako krajowe, a te o mniejszym zasięgu jako regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ljublju tripolarna koncepcja równoważników :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:51 he he dobrze powiedziane... rzeszów lublin białystok pełnią funkkcję tzw "równoważników" dbając o to aby się bieda na ścianie wschodniej równomiernie rozkładała...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 08.06.05, 14:10 Lepiej życ w metropolii niż gdzie indziej, a najbliższe miasta o podobnej do Rzeszowa funkcji to Kraków i Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowiec Re: Rzeszowska metropolia IP: *.man.rsk.pl 08.06.05, 23:06 Rozwój Rzeszowa jako metropolii to takze rozwój szkolnictwa wyższego. Tymczasem działania Fundacji Rozwoju skonczyły sie z chwila powołania Uniwersytetu Rzeszowskiego. A do Politechniki i UR trzeba dalej ściągać kadrę, by uzyskiwać prawo do habilitowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 09.06.05, 09:05 Metropolia oznacza takze koncentracje kapitału i zarządów firm, które znajduja w niej dobre warunnki rozwoju. Tymczasem duze firmy z Rzeszowa ostatnio uciekały, choćby ICN Polfa czy Alima-Gerber. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rzeszowska metropolia IP: *.man.rsk.pl 09.06.05, 23:11 Bo do Rzeszowa trudno dojechać, a lotów jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politolog Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 10.06.05, 09:20 Metropolią jest miasto wielofunkcyjne, a niekoniecznie wielkie. Dlatego Rzeszów musi mieć dużo funkcji metropolitalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politolog II Re: Rzeszowska metropolia IP: 81.15.173.* 10.06.05, 09:42 Prawdziwymi metropoliami są metropolie globalne, np. Londyn czy Paryż, a obok nich w Eoropie za metropolie uznaje sie europole, np.Berlin, Moskawa ale także Liverpool czy Mediolan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: *.man.rsk.pl 10.06.05, 19:31 Ale Rzeszów jest właśnie miastem wielofunkcyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne 11.06.05, 12:57 Wprawdzie nie nam się równać z wielkimi metropoliami, ale faktycznie Rzeszów ma wiele funkcji metropolitalnych. Na pewno jest centrum handlowym i wystawienniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowiec Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 12:29 Rzeszow to przede wsztkim miasto akademickie, z dwiema uczelniami o charakterze uniwersyteckim, dwiema szkołami prywatnymi, seminarium duchownym i kolejnymi dwiema szkołami prywatnymi w najbliższej okolicy (Miłocin, Tyczyn). W sumie to bedzie pewnie około 60 tysięcy studentów. Jeśli sie mylę w szacunku, proszę poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Rzeszów - miasto wielofunkcyjne IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:21 Ale jaka jest wartość tego ośrodka? On sie przecież dopiero tworzy. Nie jest centrum dla wielu szkół zawodowych, których absolwenci uciekają do innych ośrodków akademickich. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykrzeszowski Re: Przemyśl - metropolią 12.06.05, 16:16 W jednym Rzeszów nie będzie metropolią, bo Przemyśl jest górą - tam jest metropolia kościelna. Rychu z Przemyśla się ucieszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re:Centrum sądownicze IP: *.man.rsk.pl 12.06.05, 17:42 Nie zapominajcie o tym, że Rzeszow to także centrum sądownicze regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sen, a tor Re:Centrum sądownicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:35 REZOLUCJA SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 3 czerwca 2005 r. w sprawie postulatów dotyczących Narodowego Planu Rozwoju na lata 2007-2013 oraz innych rządowych dokumentów programowych na lata 2005-2013 w zakresie polityki regionalnej dotyczącej województw zagrożonych marginalizacją § 1. Senat Rzeczypospolitej Polskiej, mając na względzie zrównoważony rozwój Kraju, dla uniknięcia pogłębienia dysproporcji ekonomicznych i społecznych dzielących mniej rozwinięte gospodarczo województwa Polski od innych regionów Kraju, postuluje: 1) przyjąć taki algorytm podziału środków na rozwój kraju, który będzie wspomagał najbiedniejsze województwa i sprzyjał ich rozwojowi; 2) obniżyć próg wartości finansowanych w ramach Funduszu Spójności dla wspólnych projektów małych gmin; 3) określić w powstającej Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju: Białystok, Lublin, Olsztyn i Rzeszów - jako obszary metropolitalne; 4) uwzględnić w rządowych dokumentach programowych działania zmierzające przede wszystkim do redukcji barier rozwoju województw zagrożonych marginalizacją w zakresie infrastruktury drogowej i kolejowej, zwłaszcza zaś: a) w województwie warmińsko-mazurskim - modernizację drogi ekspresowej nr 7 oraz budowę drogi ekspresowej nr 16, b) w województwie podlaskim - utworzenie trasy Via Baltica - droga krajowa nr 8, utworzenie trasy kolejowej Rail Baltica oraz modernizację drogi krajowej nr 19, c) w województwie lubelskim - modernizację drogi krajowej nr 17, drogi krajowej nr 19 i drogi krajowej nr 12, d) w województwie podkarpackim - modernizację drogi krajowej nr 74, drogi krajowej nr 19 oraz modernizację magistrali kolejowej E-30. § 2. Rezolucja podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski". WICEMARSZAŁEK SENATU Jolanta DANIELAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re:Centrum sądownicze IP: 81.15.173.* 14.06.05, 14:21 Brawo Panie Senatorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re:Rezolucja Senatu IP: *.man.rsk.pl 14.06.05, 20:30 Poczekamy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re:Rezolucja Senatu 16.06.05, 13:57 Nie wierzę w rezulocje. To przecież nie ma mocy sprawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re:Rezolucja Senatu 17.06.05, 05:14 Każda forma lobbingu na rzecz rozwoju Podkarpacia jest nam potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieczysław Re:Rezolucja Senatu - potrzebna IP: *.man.rsk.pl 18.06.05, 10:37 Rezolucja Senatu nie ma mocy ustawowej, ale rząd musi sie z nia liczyć, Dlatego jest potrzebna dla naszego biednego województwa, które pod rządami SLD podupada. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 18.06.05, 07:51 Do morse Wydział Prawa to podstawa każdego uniwersytetu od średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Rzeszów w walce o metropolię 18.06.05, 07:53 Przeglądałem posty i chciałem odpowiedzieć morse, ale mi post uciekła na koniec. Dla struktury uniwersytetu wydział prawa jest konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieczysław Re: Podkarpacie silne duchem IP: *.man.rsk.pl 19.06.05, 17:41 Diecezje rzeszowska i przemyska zyskały dziś nowych błogosławionych. Podkarpacie jest silne moralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 20.06.05, 08:49 O randze Podkarpacia bedzie decydowała gospodarka. Przypomina sie hasło Clintona w dowolnym tłumaczeniu: Gospodarka, głupcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 62.93.43.* 20.06.05, 10:22 Tyle tylko że w Rzeszowie nie ma już terenów do inwestowania, więc jeśli chce być metropolią, musi się rozszerzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 20.06.05, 17:41 To tradycyjne myślenie.Rzeszów może być siedzibą zarządow spółek, których zakłady będą w okolicy miasta. Sa jednak dwa warunki: > dostępność komunikacyjna miasta > przychylny stosunek Izby Skarbowej. Przecież ze względu na brak połączeń lotniczych i po konfliktach z Izbą do Warszawy przeniosły się zarządy ICN Polfa i Alimy Gerber. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzak Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 21.06.05, 10:40 Awanas zawdzięcza Rzeszowskie przemysłowi i nauce. Te dziedziny musza byc też rozwijane i dziś. Wykształcenie i zatrudnienie - tego trzeba młodym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 21.06.05, 21:24 W Rzeszowie nie ma juz gdzie rozwijac przemysłu. Ale może on byc miastem handlowym, bo jest na przecięciu szlaków komunikacyjnych. Ale musi być więcej parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: 81.15.173.* 22.06.05, 08:40 Powinno byc więcej targów krajowych i międzynarodowych.Jest je gdzie realizować, bo są pomieszczenia hali przy Podrpromiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizneswomen Re: Podkarpacie silne gospodarczo IP: *.man.rsk.pl 22.06.05, 21:05 Rzeszow to miasto, gdzie jest dużo młodzieży z Ukrainy. Oni powinni byc tymi, którzy będą w przyszłości naszymi partnerami w biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Rzeszów - polonijny 24.06.05, 05:58 Rzeszów może się też stać centrum kultury polonijnej. Tu przecież odbywa się znany festiwal, tu są letnie szkoły kultury i języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rzeszów - polonijny IP: 62.93.43.* 25.06.05, 08:57 Ze wzgledu na dużą liczbę studiujących Ukraińców, może to być centrum kontaktów młodzieżowych polsko-ukraińskich. Ale Rzeszów po dwóch dniach jest nudny, za mało tu imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tubylec Re: Rzeszów - polonijny IP: *.man.rsk.pl 26.06.05, 05:56 I to jest właśnie problem kulturalno-rozrywkowy miasta. W okresie napływu turystów w wakacje, większość instytucji kulturalnych metropolitarnego Rzeszowa zamyka podwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rzeszów w walce o metropolię IP: 193.151.68.* 13.07.05, 16:31 popieram, oczywiście, metropolia dla rzeszowa Odpowiedz Link Zgłoś