Dodaj do ulubionych

Mam propozycję...

11.07.05, 19:40
Zakładając ze rząd zgodzi się na poszerzenie miasta, i opierając się na wielu
dyskusjach które tu czytałem proponuję w roku 2006 dołączyć całość sołectw
Zaczernie i Budziwój do miasta. Argumentow jest wiele, ale przedstawię je
jeżeli ktoś zainteresuje się tą wersją.
Obserwuj wątek
    • visioner20 Re: Mam propozycję... 11.07.05, 19:56
      Początkowo istniała wersja przyłączenia Budziwoja w całości, jednak zdecydowano
      się przyłączyć tylko fragment. Przyłączenie całości sołectwa to baza zieleni i
      terenow rekreacyjnych dla miasta. W Budziwoju mieszkają dość bogaci ludzie (kto
      zna ten rejon, wie o czym mówię), co pozytywnie wpłynie na ogólny standard
      życia w mieście. Umożliwi to też przyszłe połączenie ul. Sikorskiego z
      Bieszczadzką wraz z mostem przez Wisłok (rzeka w tym miejscu jest już dość
      wąska). Usprawni to bardzo komunikację na południu. Rejon Budziwoja bardzo
      ładnie zamknie nasze miasto od południa.

Co do Zaczernia (gm. Trzebownisko) - bardzo atrakcyjne tereny pod inwestycje,
      zabudowa charakterystyczna dla przedmieścia, tereny przyszłego parku
      technologicznego (ulepszenie komunikacji z parkiem i lotniskiem), naturalne
      przedłużenie funkcji przyszłego osiedla Staromieście-Ogrody. Zaczernie ze
      względu na swój kształt nie musi być przyłączone w całości (podobnie jak
      Przybyszówka), ja optuję za włączeniem 8-10 km. Takie osiedle byłoby logicznym
      rozwinięciem funkcji Miłocina i Pogwizdowa.

Łącznie po włączeniu dwóch sołectw powierzchnia miasta wyniosłaby ok. 124 km, a
      liczba ludności do 181 tysięcy. Gęstość zaludnienia spadnie, a taka
      powierzchnia jest naprawdę duża i uważam że optymalna dla miasta. Te dwa
      sołectwa mają wiele terenów pod inwestycje, co rozwiąże na długo ten problem w
      mieście. Osobiście chcę przedstawić dokładniejszy plan panu Ferencowi, mam
      nadzieję że zainteresuje się tym (będzie to alternatywa dla włączania całych
      gmin), pozdrawiam.
    • m.monroe2 Re: Mam propozycję... 12.07.05, 08:56
      Nie wiadomo na razie, czy rzad zgodzi sie na przylaczenie wszystkich, czy tylko
      niektorych miejscowosci. Jesli to sie uda, faktycznie calosc Budziwoja jest
      potrzebna - szczegolnie po to by ulepszyc siec drogowa na poludniu, mogloby
      powstac cos w rodzaju nowej obwodnicy - polaczenie Sikorskiego z
      Bieszczadzka/Podkarpacka - dopoki Budziwoj i Zwieczyca nie sa w Rzeszowie, jest
      to niemozliwe. Zaczernie i Budziwoj to dosc bogate solectwa i podwyzsza nam
      generalny standard zycia w miescie. Natomiast sfera miejscowosci podmiejskich,
      przedmiesc przeniesie sie dalej do miejscowosci takich jak Swilcza, Jasionka,
      Boguchwala, Rudna Mala itd., co wzbogaci caly rejon. To byloby dobre
      rozwiazanie, te wsie maja lacznie 24 km a mieszka tam 7 tys. ludzi - co oznacza
      wielka przestrzen do zagospodarowania przez miasto.
      • crico_prim Re: Mam propozycję... 13.07.05, 12:44
        Pomysł jest dobry i sensowny (nie zgadzam się jedynie z sugestią że owe 124km
        to już zupełny finał). Obawiam się jednak, że po rozpatrzeniu obecnej
        propozycji następną szansę powiększenia miasta dostaniemy za jakieś 25lat
        • visioner20 Re: Mam propozycję... 13.07.05, 12:45
          Skąd takie przypuszczenie? Białystok powiększa się co 2 lata :)
    • visioner20 Re: Mam propozycję... 12.07.05, 17:38
      Czy nikt poza monroe nie uważa tego za pomysł godny rozpatrzenia? Myślałem że
      ktos wypowie swoje zdanie, propozycje włączenia Zaczernia, Budziwoja czy Rudnej
      Małej były już wysuwane... I myślę że warto nad tym pomyśleć.
      • macpherson Re: Mam propozycję... 12.07.05, 18:46
        Owszem, masz pełną rację. Jeśli jednak idzie o Zaczernie, to zadecydowały tu
        względy polityczne - poseł Jan Tomaka nigdy by do tego nie dopuścił. Dopóki
        posiada jakąś pozycję polityczną, nie można liczyć na jakiekolwiek działania w
        kierunku włączania północnych obszarów.
    • visioner20 Re: Mam propozycję... 13.07.05, 11:56
      To jakaś patologia, żeby przez jednego człowieka nie można było rozwijać miasta
      na północ. Myślę, że potem Rzeszów nie musiałby się już powiększać. Zaczernie i
      Budziwój zamykałyby miasto od północy i południa.
    • visioner20 Re: Mam propozycję... 13.07.05, 13:16
      Trzeba po prostu rozmawiać, przedstawić mieszkańcom Budziwoja i Zaczernia
      korzyści jakie będą dla nich wynikać w związku z przyłączeniem do Rzeszowa.
      Teraz tego nie było i w sumie wg mnie cudem będzie jeśli uda się wszystkie wsie
      przyłączyć. W każdym razie tego błędu nie wolno popełnić drugi raz. 122 km
      powierzchni, 182 tys. mieszkańców daje nam gęstość zaludnienia 1480 os/km.
      Obecnie jest to prawie 3000 os/km, więc różnica jest bardzo duża. Zaczernie i
      Budziwój to łącznie prawie 20 km i tylko 6 tys. mieszkańców - a to oznacza
      naprawdę dużo wolnego miejsca, które miasto mogłoby rozsądnie zagospodarować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka