Dodaj do ulubionych

Rzeszów moje miasto

18.07.05, 10:18
Urodziłem się w tym miejscu na ziemii i czuję się z nim związany. Przykro mi
jest gdy widzę każdą niesprawiedliwą opinię o nim. Widzę jak wiele jeszcze w
ludziach pozostałości po dawnych stereotypach. Widzę jak wiele jeszcze
brakuje innym, by móc mówić o tolerancji czy szacunku. Widzę to miasto, które
tak się zmieniło w ostatnim czasie. Dla mnie jest nie do poznania. Interesuję
się od dawna architekturą i urbanistyką, i często jeżdżę po miastach w Polsce
i nie tylko. Rzeszów jak mało które miasto w Polsce nie ma powodów do wstydu.
Nie wstydzę się przyjechać tu z normalnymi, inteligentnymi ludźmi i pokazać
im to miasto. Cieszę się, że taki jest Rzeszów. Cieszę się bo nie jest wcale
brzydki, mimo że niektórzy próbują tym argumentem poniżać jego mieszkańców
(sami z reguły mieszkają w małych miasteczkach, które architektonicznie są o
wiele gorsze). Rzeszów to miasto, które ma coraz ładniejsze centrum.
Architektura nie jest może zabytkowa, ale robi wrażenie zróżnicowanie stylów.
Niewiele widziałem miast z tak ciekawymi, eklektycznymi budynkami w obszarze
starego miasta. Rzeszów to miasto coraz ładniejszych osiedli mieszkalnych -
kolorowych bloków, szeregówek, domków. Miasto zadbane, estetyczne, czyste.
Miasto, które ma coraz lepszą komunikację, coraz lepszy stan dróg i
infrastrukturę.

Zastanawiam się, jak to jest, że ci którzy mieszkają w innych miastach i
krytykują Rzeszów, nie widzą co mają u siebie. Po remoncie obwodnicy, przez
całe miasto bedzie można już za rok przejechać po ścieżce rowerowej, z
południa na północ. Rzeszów, jak mało ktore miasto, ma rozwiązany problem
parkingów. W Bydgoszczy czy Szczecinie nie widziałem nawet kilometra ścieżki
rowerowej, a parkingi to z reguły wydzielona część chodnika, a przecież o
tych miastach mówi się tak pochlebnie, szczególnie u nas. Zastanawiam się jak
można tak obrażać miasto, które mając około 170 tys. mieszkańców, dysponuje
jednym z 10 w kraju międzynarodowych portów lotniczych, wspaniałą halą
widowiskową, powstającym parkiem technologicznym. Pewne większe 2 razy miasto
specjalizuje się w obrażaniu Rzeszowa szczególnie na tym forum, a o lotnisku
nie ma co marzyć, porządnego kina nie ma, a teatr budowany jest ponad 30 lat.
Nie wspominam o parku technologicznym czy nowoczesnym obiekcie sportowo-
widowiskowym.

Niesprawiedliwy jest głupi stereotyp, że Rzeszów nie posiada żadnej historii.
Nigdy nie słyszałem by w ten sposób wyśmiano Sosnowiec czy Gdynię, miasta
prawie 250-tysięczne, a mające mniej niż 100 lat. Lubię je bardzo, ale prawda
jest taka, że gdy Rzeszów był galicyjskim miastem, Gdynia była biedną rybacką
wioską. Nie przeszkadza to jednak ciągle wyśmiewać Rzeszowa i mówić że przed
wojną był mniejszy niż Radymno. Rzeszów miał przed wojną 30 tys. mieszkańców,
ile miał wtedy ten historyczny Przemyśl, że do dziś czuje z tego powodu taką
wyższość? Miasto ma ponad 650 lat, to nie są Katowice czy Gdynia.

Rzeszów się zmienia. Jest miastem coraz bardziej zielonym, czystym. Naprawdę
nieźe się rozwija, gdy porównuję go do innych miast. Po rozszerzeniu granic
miastu przybędzie prawie 50 km osiedli o zabudowie jednorodzinnej. Tamte
obszary są naprawdę ładne i chyba tylko formalnie nie należały do Rzeszowa.
Gdy jestem w centrum miasta, nie widzę miasta chamów czy zapiekanek, jak to
niektórzy próbują wmawiać. Widzę miasto coraz lepiej ubranych, coraz bardziej
eleganckich ludzi, kulturalną i otwartą społeczność, osoby naprawdę ciekawe i
mające swój styl. Miasto, które odsłania swe piękno po latach dewastacji. I
wierzę w to, że to miasto ma przyszłość. Jako początkujący architekt, widzę
dla tego miasta przyszłość, i chcę dla niego działać. Ale gdy czytam, co
piszą niektórzy na tym forum, myślę że to powinien być mój ostatni wpis.
Kończę, i możecie drodzy prowokatorzy pisać co tylko chcecie, obrażajcie
sobie to miasto do woli, ale sposób w jaki to robicie tylko o was świadczy.
Kocham swoje miasto.
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: Rzeszów moje miasto IP: 193.151.68.* 18.07.05, 10:26
      ja też pracuję i pracować bedę w Rzeszowie, zostaję tu, bo tu jest moje
      miejsce, tu jest mój dom,
    • Gość: hę? Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 10:48
      piszesz trollu że to twój ostatni wpis... Parę tygodni temu napisałeś podobny
      post, oczywiście pod innym nickiem...Oznacza to że znowu zmieniasz nick??
      :)))
      list imponująco długi, widać że w wakacje nudzisz się i masz więcej czasu na
      wymyślanie kolejnych postów ujawniających wszystkie twoje kompleksy, polecałbym
      ci jednak wizytę u psychologa rodzinnego, lub po prostu wyjście na chwilkę z
      domu w celu odzyskania równowagi psychicznej...

PS.pozdrów ode mnie Mikaela/Signala/Rzeszowianina/Obserwera/Visionera i inne
      twoje jaźnie...:))

Troll Killer
      • Gość: Jacek Re: Rzeszów moje miasto IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.07.05, 10:59
        Ja się tu urodziłem i mieszkam do dwudziestego roku życia. Myślałem, że tu jest
        pępek świata. Wyjechałem i zdziwiłem sie, że traktowano mnie jak murzyna, bo
        pochodzę z Rzeszowa, natomiast Rzeszów w Polsce to mówiąc językiem rzeszowiaka
        tak jak Bzianka lub Malawa w rzeszowskim. Po kilku latach, gdy poznałem życie
        poza Rzeszowem, doszedłem do wniosku, że już tu nie wrócę. Jest tak, jak o was
        mówią w Polsce.
        • Gość: pariah Re: Rzeszów moje miasto IP: *.business.cablecom.ch 18.07.05, 11:35
          Panie Jacku szanowny,
          Prosze mi opowiedziec, co mowia o nas w Polszcze. I co sklonilo Pana do nie
          wracania? Oraz kiedy zaczal Pan myslec o nas jako "o was"? Niestety, z tego
          krotkiego listu, ktory Pan napisal, niezbyt mozna sie tego domyslic. Ach,
          jeszcze jedno: czy jest Pan pewien, ze traktowano Pana "jak murzyna" dlatego,
          ze pochodzil Pan z Rzeszowa, czy moze znalazlyby sie jakies inne powody?
    • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 11:15
      Spotykałem się z wieloma przychylnymi opiniami o tym mieście, mniej więcej
      50:50. Troll killer, nie komentuję twoich wpisów. Myślę że z tego miasta
      wyjeżdżają przede wszystkim frustraci. Ciekaw jestem dokąd to wyjechałeś. W
      miastach o tej wielkości realia są podobne lub gorsze.
    • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 11:18
      I nie mam kompleksów, kocham to miasto i widzę je tak jak napisałem - mam do
      tego prawo. Uważam że w porównaniu do innych miast w kraju nie mamy się czego
      wstydzić, szczególnie w ostatnich latach. Jeżeli ktoś uważa że to co napisałem,
      to nieprawda, chętnie poczytam dlaczego.
      • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 11:20
        Nieprzychylne dla miasta posty z IP kolornet.pl widzę od dłuższego czasu, a
        człowiek podpisujący się od pewnego czasu troll killer ma chyba obsesję na
        punkcie pozytywnych dla Rzeszowa postów. Ciekaw jestem jaki w tym poście
        widzisz przejaw trollingu.
    • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 13:26
      Rz-ów ma swój niepowtarzalny urok. Owszem, są w Polsce osoby, które nie wiedzą
      gdzie leży stolica Podkarpacia...to juz ich problem, ale ludzie, którzy tu
      przyjeżdżają, z reguły wyjeżdżają z pozytywnymi wrażeniami.

Rynek, chociaż zasłonięty parasolami i smugą dymu papierosowego, wyposażony w
      część "deptaczną" na której panie w szpilkach mogą wykazać się sprawnym
      błędnikiem i zgrabnymi, kocimi ruchami mającymi uchronić je przed
      organoleptycznym badaniem podloża, przyciaga, jeśli jeszcze tego nie
      zauważyliście, wielu turystów, także obcokrajowców i to nie z Ukrainy, ale
      Niemców, Anglików, a nawet Holendrów (osobiście z nimi rozmawiałam - po
      angielsku, oczywiście). Nie jest tak źle z nami! Rzeszów ma duzo przestrzeni,
      szczególnie w okolicach między Nowym Miastem i Zalesiem, aż miło tamtędy
      spacerować albo na rowerek się wybrać.

Nie zmienia to również faktu, że jesteśmy ignorowani na
      scenie "międzywojewódzkiej" o czym piszą dziś w którejś z regionalnych gazet
      podając przykład podziału pieniędzy z UE między woj.podkarpackie, lubelskie i
      bodajże jeszcze podlaskie. Goście się wzburzyli, bo
      Podkarpacie miało dostać najwięcej hajsu, a skończyło się na tym, że wszyscy
      dostaną po równo. Phi!

Na koniec mała uwaga do niektórych, zakompleksionych pod względem pochodzenia
      osób - moze zamiast wyjeżdżać z Rzeszowa i robić w Polsce negatywne wrażenie o
      krainie geograficznej, przez stulecia dręczonej zawiłościami historii,
      zostalibyście i pomogli w rozwijaniu tej części kraju, która notabene ma w tym
      temacie duże możliwości.
      • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 13:41
        sunflower-> i co dowartościowałeś sie juz tym postem ?? prawda jest taka że jacek ma 100% racji i musisie sie z tym pogodzic !! próbuje to wam wbic do głowy juz od wielu miesięcy ale i tak bez skutecznie ! jeźeli uważacie że rzeszów jest taki wspaniały i "nowoczesny" to proponuje od czasu do czasu pojechac gdzies w polske a nie siedziec na ławce przed blokiem całymi dniami ,wtedy może zauważycie że miasta są pełne biurowców,wieżowców i centrum handlowych a w rzeszowie nie ma ani jednego wieżowca i nie bedzie ....no męczie sie męczie bo musicie cos mądrego odpowiedziec na moją wypowiedz, a turysci są własnie w 100% w ukrainy !!
        • Gość: marta Re: Rzeszów moje miasto IP: 193.151.68.* 18.07.05, 13:45
          ale cokolwiek byś pisał, to przynajmniej u nas jest spokojniej, nie ma korków
          (najdłuższe 5 minut), mogę przedostać się na drugi koniec miasta w godzinach
          szczytu w czase 20 minut, nie boję się wieczorem wyjść na ulicę, znam co 10
          człowieka, który idzie ulicą, mam dom, i spokój, i ciszę, i w godzine mogę być
          w Bieszczadach, itd..... czego więcej trzeba.....
          • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 13:48
            Nie mówię że miasto jest idealne, ale w skali Polski nie ma się czego wstydzić.
            Nie porównuję go do standardów europejskich, ale nie twórzcie mitów o Bóg wie
            jakim zacofaniu - popatrzcie trochę na dane statystyczne, rankingi, porównajcie
            trochę do innych miast w kraju. Marta, dziękuję za ten post, zgadzam się z
            Tobą.
          • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:09
            Z tymi bieszczadami, to rzeczywiście fakt, że ludzie nam zazdroszczą...fajnie,
            że mamy tak blisko na łono natury i full świeżego powietrza =) ale te korki -
            tu nie byłabym taka pewna...ja do domu z pracy wracam 40 min (spod Graffiki na
            Zalesie). dodam, że normalnie trwa to od 10 do 15minut :/
        • Gość: aga Re: Rzeszów moje miasto IP: 62.233.250.* 19.07.05, 15:16
          Adi, nie sledziłam Twoich postów- z tego, co piszesz wynika, że sporo się tutaj
          udzielałeś. Zastanawiam się, skąd jesteś. Jeżeli od kilku miesięcy "wbijasz do
          głowy" mieszkańcom Rzeszowa, że absolutnie nie mogą być ze swojego miasta dumni
          i powinni przyjąć postawę zakompleksionego prowincjusza, który za wysoko nie ma
          prawa mierzyć, to pewnie masz w tym jakiś cel. Zastanawiam się, jaki- co
          kieruje ludźmi, którzy tak dużo energii zyciowej poświęcają na wmawianie innym,
          że są gorsi? Mnie w życiu nie chciałoby się wchodzić na forum jakiegoś miasta (
          a znam wiele, wiele nieporównywalnie gorszych miejsc do życia), aby mówić
          ludziom, że ich poglądy i aspiracje są śmieszne. Wręcz przeciwnie: Polakom
          dobrze zrobiłoby, gdyby wierzyli, że ich miejsca mieszkania będą się (nadal- w
          przypadku miejsc, gdzie już coś się dzieje) rozwijać. Gdyby- zamiast w kółko
          jęczeć i narzekać- starali się dojrzeć dobre strony czegokolwiek, gdyby chociaz
          połowa z inteligentnych i wykształconych ludzi została w tym kraju. Przecież
          byłoby fajnie, gdyby Polska była zamożnym, nowoczesnym krajem, prawda? Uwierz
          mi, twoje miasto- skądkolwiek jesteś- na tle miast europejskich to wieś.
          Rzeszów to miasto na dorobku, bo nigdy nie było pupilkiem żadnej władzy, jak
          np. miasta Górnego Śląska czy Trójmiasto, było za to doświadczane przez
          historię bardziej, niz przeciętnie. Ale zastanawiam się, które polskie miasto
          jest pełne biurowców ( bo centrów handlowych to rzeczywiscie w niektórych jest
          sporo, przy czym wcale nie ma korelacji między jakoscią zycia w tych maistach,
          a ilością carrefourów:), a jeżlei chodzi o "wieżowce", to głównie można spotkać
          takie makabry z wielkiej płyty- doskonałe wylęgarnie elementu. Jedynie w
          Warszawie jest więcej wysokich biurowców, ale też trudno o niej powiedziec, że
          jest ich pełna, a zresztą chyba nie chcesz porównywac Warszawy do 10 razy
          mniejszego Rzeszowa. Ja własnie często jeżdżę "w Polskę" i z porównań jasno dla
          mnie wynika, że Rzeszów to całkiem fajne miasto. Ale z tego, co piszesz
          wnioskuję, że to raczej Tobie przydałaby się wycieczka krajoznawcza.
          Jest lato, fajna pogoda- przewietrz się, człowieku, bo chyba nerwy Ci siadają-
          w Twoim poście aż roi się od wykrzykników:)))... Strasznie się zaanagażowałeś:).
    • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 13:44
      Adi zastanów się nad sobą. Akurat jeżdżę po Polsce i ciekaw jestem które to
      polskie miasta mają te biurowce i centra handlowe :) Przykład 420-tys Szczecin -
      jedno prawdziwe centrum handlowe (Galaxy), jeden wieżowiec (Pazim), przy
      którym nasz Valeant wygląda świetnie. Przesadzasz, a ja mam prawo do swojej
      opini o mieście w którym się urodziłem i nic nikomu do głowy nie wbijam w
      przeciwieństwie do Ciebie. Pozdrawiam.

Zapraszam do Bydgoszczy albo Radomia wszystkich malkontentów.
      • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:03
        marta-> w rzeszowie nie ma korków bo jest mało ludzi, mało ludzi to mało samochodów, znasz co 10 przechodnia bo też jest ich mało, z tym czy jest spokojnie to róźnie bywa.
        sunflower->valeant to nie wierzowiec zacznijmy od tego...a wieżowce to mają w każdym mieście zagłębia górniczego a nawet tam większosc miast ma przynajmniej po 200 tys ludzi i własnie prawdziwe centra handlowe gdzie np w jednym budynku jest tesco,geant,carefour,silverscreen,kilka restauracji,cenreum rozrywki itd....a rzeszowski helios to "kupa jeża " w porównaniu do tego co mają inne miasta pod tym względem ,choćby nawet taki lublin tak mocno opluwany przez forumowiczów tylko dlatego że jest 3 razy większy pod każdym względem....
        • Gość: HaHa Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:53
          Gość portalu: adi napisał(a):
          a wieżowce to mają
          > w każdym mieście zagłębia górniczego a nawet tam większosc miast ma przynajmni
          > ej po 200 tys ludzi i własnie prawdziwe centra handlowe

I chu...j z tego ze maja po 200 tys mieszkanców. Jak te miasta na śląsku można
          opisać tylko 3 słowami: BRUD, SMRÓD i BIEDA. (poza Katowicami). Te miasta są
          jak rak złośliwy na naszej polskiej ziemi.
      • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:06
        a po polsce chodzą takie opinie o rzeszowiakach że raczej nie chcecie ich znac ,nie żle obrazuje go ten kawał....
        Młode małżeństwo rozmawia ze sobą:żona mówi do męża
        -musze ci co wyznac....
        -co takiego? mówi przerażony mąż
        -ja nie pochodze z mozambiku....... ja jestem z rzeszowa
        ------------------------------------------------
        tak sie określa rzeszów i całe podkarpacie .....
        • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:09
          Piszesz stronnicze posty, ja od długiego czasu jestem w innym mieście i nie
          słyszałem nigdy czegoś takiego. Kilka osób zna Rzeszów i dziwnym trafem mają go
          za ładne miasto. Myślę że przekładasz swoją opinię na innych. A nawet to wiem
          bo z wieloma osobami z całej Polski (Poznań, Łódź, Szczecin) rozmawiałem o
          Rzeszowie. Chciałbym wiedzieć jakie multikina ma Lublin i pod jakim względem
          jest 3 razy większy? 3 razy więcej bloków, mieszkańców? Dokładnie ok. 2 razy
          więcej i co z tego. Łódź ma 800 tys a Sopot 40. Widziałeś te dwa miasta? Poza
          tym ocenianie kogoś na podstawie miejsca urodzenia to wymysł i nic poza tym. Ja
          urodziłem się w Rzeszowie, znam 3 języki obce, dostałem się z czołowego miejsca
          na dobrą uczelnię i jakoś nie odczuwam żadnego piętna. Przeciwnie, trzymam
          kciuki za to miasto i jestem z niego dumny.
          • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:10
            Aha i na koniec Adi - 78 tys. samochodów zarejestrowanych w mieście.
            • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:16
              czyli ze i tak dużo mniej niż w miastach o podobniej wielkosci, ja naprawde chce dla rzeszowa jak najlepiej...ale to nie odemnei zalerzy że jest tak jak jest ,chce wam tylko poazac jaką opinie w polsce ma rzeszów, to chyba normlane że przyjmując kogos na uczelnie nie bedzie patrzył skąd pochodzi...a co do łodzi to juz całkiem inna bajka bo to miasto zawsze było sponiewierane przez cos lub przez kogos,nie odpowiedzialne władze, w większosci dresiarska społeczność...to wszstko robi swoje...
              • Gość: hubert Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:33
                drogi adi tak czytam twoje posty i wydaje mi sie ze ty jestes poprostu GLUPI tak
                sie sklada ze studiuje w Lublinie mieszkalem przez pewien czas w Radomiu i ani
                jedno ani drugie miasto nie moze sie rownac z Rzeszowem

Lublin jedno wielkie blokowisko z ladnym przedmiesciem krakowskim dlugosci 500 m
                nic wiecej ciekawego tam nie ma gdyby odrestaurowac starowke na co w Lublinie
                nie ma pieniedzy bylo by troche wiecej jesli o mpk lublin to sa jakies 10 - 15
                lat za Rzeszowem podczas pierwszych miesiecy studiow balem sie jezdzic tam
                autobusami (przewaga to 30 letnie ikarusy i neoplany) Pozatym miasto jest
                wstretne brud wstretne blokowiska nic wiecej nie ma co szukac tam dobrego domu
                handlowego jest tylko olimp i galeria parada przy ktorym rzeszowska graffika i
                europa to wymarzone miejsca do zakupow. I najwazniejsza rzecz gdyby nie 5
                wyzszych uczelni tj kul umcs polibuda ar i am to to maisto bylo by miastem
                emerytow irencistow zapraszam do lublina w czasie wakacji tam sie nic nie dzieje
                Nic

Znam opinie sporej grupy mlodych ludzi z lublina radomia warszawy zamoscia itd
                ktorzy o rzeszowie wypowiadaja sie pozytywnie wiec nie wiem skad mozesz brac
                swoje chore przypuszczenie

pozdrawiam
                ps. a moze z toba jest tak jak to mawia moj dziadek " w du*ie zes byl g*wno
                zes widzial "
        • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:12
          ten żart miał być smieszny???

nie mieszajmy w to ludzików z mozambiku, oni nie są niczemu winni ;)
        • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:12
          Podczas II wojny światowej Niemcy wyśmiewali Polaków, że są brudni, nie myją
          się, a potem doszli do 10 tys. likwidacji na dzień w Auschwitz-Birkenau. Kto
          tak naprawdę jest zwycięzcą, sami musicie stwierdzić.
          • Gość: marta Re: Rzeszów moje miasto IP: 193.151.68.* 18.07.05, 14:16
            nie wyjadę z Rzeszowa, tutaj przynajmniej zjem znakomity obiad w dobrej
            restauracji za 20 złotych, gdzie w Warszawie i Poznaniu na przykład muszę
            zapłacić 80 za to samo, a zarabiam dzieki temu że się uczyłam (tez w rzeszowie)
            całkiem nieźle (nawet więcej od wielu warszawiaków) :):) wystarczy chcieć moi
            drodzy
          • Gość: ? Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 14:17
            Vaelant wygląda świetnie przy PAZiM-ie?
            A ileż on ma pięter? 11-12?
            To tyle co zwykłe blokowisko, żaden zniego wieżowiec czy drapacz chmur hihi....
    • Gość: Michał-Częstochowa Re: Rzeszów moje miasto IP: 80.51.222.* 18.07.05, 14:17
      Wiesz, jeśli jakiś wsiur z Rzeszowa napisze na forum jakiegoś innego miasta coś
      obraźliwego (widziałęm taki topick na f.Dębica) "pozdrawiam wieśniaków z
      Dębicy... etc" - tak brzmiał. To sie nie dziw ze ktoś inny będzie was obrażać.
      I tu akurat nie biega o to ze wy sobie macie lotnisko, sale widowiskowa i 3
      centra handlowe. tu chodzi o to czy macie miejski klimat. Ja np. uważam ze
      przydały by sie u was tramwaje czy trolejbusy.
      Na Śląsku wiele miast ma tramwaje i trolejbusy a niektóre planują sobie założyć
      linie:
      Katowice, Gliwice, CZĘSTOCHOWA, Tychy, Sosnowiec, Lubliniec, Zabrze, Chorzów,
      dłuuugo wymieniać. Wy nie macie i to jest chyba wasz big - :(

Równiez ja moge powiedzieć ze Rzeszów nie może sie równać z moim miastem (bo
      nie może:P )

pzdr z Częstochowy
      • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:26
        Częstochowa......jakby nie Jasna Góra, to nikt by tam nie przyjeżdżał! Brudno,
        szaro i w ogóle nic ciekawego. A "miejski klimat"? Co przez to rozumiesz? Bójki
        na ulicach, blokersów, betonowe osiedla? Jak to jest takie git, to ja zostaję w
        Rz-owie.
        • Gość: marta a ja lubię Częstochowę IP: 193.151.68.* 18.07.05, 14:27
          lubę Częstochowę tak jak mój Rzeszów, i pozdrawiam Częstochowiaków
    • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:22
      Do Michała: poczytaj sobie jak osoby z innych miast pozdrawiały wieśniaków z
      Rzeszowa. Szkoda że nie było cię tu jakieś 2 miesiące temu. Określenia
      rzeszowskie śmiecie, bieszczadzkie gówna itd. sypały sie jak z rękawa.
      Stereotypy rządzą.
      • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:28
        Niezwykle wysublimowane epitety....świadczące o poziomie nadawców. Mam
        nadzieję, że nie dyskutowałeś z autorami tych bzdur :/
        • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:37
          no własnie o tyum mówie cała polska opluwa rzeszó z każdej strony,a co nie którzy myślą że mieszkajaw super metropoli i że wogule są fajni...
          • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:41
            a niektórzy myślą, że poprawnie po polsku pisać potrafią...

przyjmij wyrazy współczucia biedaku ;(
    • Gość: Michał-Częstochowa Re: Rzeszów moje miasto IP: 80.51.222.* 18.07.05, 14:35
      W Częstochowie jest miejski klimat, i tu nie chodzi o żadne nbójki. Poza tym
      jestesmy w pierwszej 20 największych miast w Polsce.
      I nawet gdyby nie było JG to i tak turyści przyjeżdżali by do Częstochowy! Jest
      w niej wiele zabytków

A jesli ludziska was tak wyzywały to macie podobną sytuacje jak Zielona
      Góra&Gorzów, oraz Częstochowa&Lubliniec
      • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:42
        no włąsnie,możecie mówic co chcecie ale w rzeszowie brakuej tego wielko miejskiego klimatu.....
        • Gość: hubert Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:37
          jak u ciebie pod gesem
      • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:45
        Ta rozmowa idzie w złym kierunku. Chyba nie chodzi o to, żeby się licytować,
        które z miast jes badziej miejskie? Jesli się mylę, to mnie poprawcie.

A tak a propos to powinniśmy czerpać z każdego miasta po toszę, w każdym jest
        kawałek historii naszego wspólnego kraju, kawałek naszej wspólnej historii.
        Tego będę się trzymać.
      • Gość: pariah Re: Rzeszów moje miasto IP: *.business.cablecom.ch 18.07.05, 14:47
        Michal, co cie ciagnie na to forum? He? Mnie tam nie specjalnie interesuje
        czestochowskie one. To powiedz, czego tu szukasz? Towarzystwa? I dobrze
        trafiles. Fajne tu ludki czasem pisuja. Lubieja swoje miasteczko i sa pelni
        zrozumienia dla powaznych problemow wewnetrznych pewnych osobnikow.
        • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:48
          Bo na Podkarpaciu to w ogóle dobrzy ludzie mieszkają.
      • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 14:51
        dla przykładu powiem wam że jakiś mięsiąc temu kiedy przechodziłem koło mcdonald`a przy powstańców warszawy pod tą "restauracją" wzdłuż ulicy stał autobus z łańcuta, nagle wszyscy ludzie do okoła zaczeli sie dziwnie zachowywac, młodzierz przechodząca obok zaczeła gwizdac i wyzywac ludzi od wieśniaków (tych którzy wychodzili z autobusu) wszyscy patrzyli sie na nich w wielką nienawiścią, jak tylko weszli do mcdonalda`a w śrdoku po minach ludzi odrazu było widac o co chodzi, ludzie patrzyli na nich jak na kosmitów albo najgorszych zbrodniarzy , i ja sie pytam co to jest miasto ?? rzeszów ?? 100% wieś gdzie ludziom brakuje chociaż odrobiny kultury !!! i moge sie załorzyc że np: jeśli ktos by głośno krzyknoł na ulicy że jest mp: z gliwic to odrazu tez został by zwyzywany od wieśniaków .......to są włąsnie rzeszowianie ,zwykła wieś....
        • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 14:59
          Mam fajnego kolegę z Gliwic...niestety też nie wiedział, gdzie dokładnie leży
          Rzeszów :( wiedział tylko, że blisko gór :(

co do zajścia pod mcdonaldem-wiesz na 100%, że ludzie którzy wykazali się
          chamstwem pierwszej jakosci byli z Rzeszowa?
          • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 15:02
            na takich wyglądali...pozatym jak by nie byli z rzeszowa to by nie krzyczeli że nie chcą "buraków w rzeszowie widziec"
            • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 15:05
              to jeszcze mi powiedz, jak przeciętny rzeszowianin wygląda, bo ciekawa jestem
              Twojej opinii na ten temat.
            • Gość: pariah Re: Rzeszów moje miasto IP: *.business.cablecom.ch 18.07.05, 15:10
              Ja rowniez niezbyt chetnie widzialbym burakow w Rzeszowie. Ale jak dotad nie
              mialem okazji okazac tej niecheci. Pewnie dlatego, ze ich tu nigdy nie bylo? No
              moze poza paroma wyjatkami, ale oni tylko wirtualnie tu zagladali.
            • Gość: Romek Re: Rzeszów i przypadek Adiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:56
              Myślę że każdy który przeczytał wypowiedzi Adiego łatwo się zorientował że
              podawane przez niego informacje nie mają nic wspólnego z rzeczywistością i są
              wytworem jego chorej wyobraźni. Swoim zachowaniem przypomina mi szalikowca z
              miasta „x” który nienawidzi mista „y” i jego mieszkańców ponieważ w mieście „y”
              jest klub z którym kibice z miasta „x” są w stanie wojny. Oczywiście takie
              zachowanie Adiego ma prawdopodobnie jakąś przyczynę. Myśle że Adi doznał w
              przeszłości jakiegoś głębokiego urazu psychicznego związanego z Rzeszowem lub
              jego mieszkańcami i swą niechęć przeniósł na miasto i jego mieszkańców. O
              przyczynach tego urazu możemy niestety tylko spekulować. Może zakochał się w
              dziewczynie z Rzeszowa która odrzuciła jego zaloty lub może miał dziewczynę,
              którą mu odbił jakiś mieszkaniec miasta nad Wisłokiem. Możliwe też że Adi
              uczęszczając do jednej z Rzeszowskich szkół stał się tak zwaną ofermą klasową i
              musiał znosić przez długie lata drwiny swoich kolegów. Możliwe że nie mieszkał
              w samym Rzeszowie i w związku z tym był to powód do dodatkowych drwin ze
              strony „miastowych”. Takie zachowania o ile miały miejsce zasługują oczywiście
              na potępienie ale przecież mogły się zdarzyć w każdym innym mieście w Polsce.
              Myślę że Adi powinien udać się do psychologa i z jego pomocą pozbyć się
              kompleksów i urazów związanych z Rzeszowem a wywołanych być może przez
              nieodpowiedzialne zachowanie kilku jego mieszkańców. Przecież błędami kilku
              młodych ludzi nie można obciążać wszystkich mieszkańców tego miłego miasta!
    • Gość: wild west Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:26
      rzeszowianie, zrobcie cos z tym psycholem z ciezkim napadem patriotyzmu
      lokalnego. teraz przemianowal sie na gwiazde podkarpacia:))))))))
      • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 15:37
        wild west? tzn. że z Rosji jesteś? może wróć do siebie, lepiej się poczujesz.
        • Gość: wild west Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:41
          zapomniales wziac tabletek ?
          • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 15:45
            Słońce, o co Ci chodzi?

Chyba nie czytasz uważnie, Gwiazda - jak rzeczownik wskazuje, jest płci
            żeńskiej, kochanie!
            • Gość: wild west Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:50
              byles juz lotnikiem, signalem, sunflowerem, observerem, teraz jestes kobieta, a
              nastepnym wcieleniu hermafrodyta. i bez tego kochanie, bo w ryja dac moge;)
              • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 15:52
                dobra, byłam cierpliwa do tej pory.

popie..ło Ci się coś!

ja nie jestem tym sunflowerem itd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jarzysz???????
      • Gość: Tola Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:01
        Ludzie...o czym wy tu w ogóle mówicie???:/ :/ :/ Jeżdżę dużo po Polsce i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że Rzeszów staje się coraz fajniejszym miastem..coraz przyjemniejszym do mieszkania...a przede wszystkim jest to miasto nowoczesne. Nie jest oczywiscie bez wad, bo nic, ani nikt nie jest idealne...

Ale jak sie czyta te wszystkie wpisy na forum to sie człowiekowi slabo robi..co za ludzie tu przesiaduja????
    • sunflower_rz Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 16:19
      Ja lubię i szanuję swoje miasto.
      • Gość: jojo Re: Rzeszów moje miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:28
        Ja Rzeszów podziwiam,że jego urodę, dynamikę zmian w nim zachodzących.
        Miasto z którego jest równie blisko np do Krakowa,Zakopanego, Krynicy,Soliny
        jak i do Lwowa,Egeru czy Koszyc.
        Podziwima to miasto za jego liczną młodzież-urodę nieszkanek, liczne mozliwości
        spedzania czasu.
        • gwiazda_podkarpacia Re: Rzeszów moje miasto 18.07.05, 16:30
          Jako mieszkanka stwierdzam, że mieszkańcy też są niczego sobie

Pozdro dla Was chłopaki!
          • Gość: adi Re: Rzeszów moje miasto IP: 82.160.22.* 18.07.05, 17:43
            a wszystko przez sunflowera i jego uzewnętrznianie emocji.....
            • Gość: xyz Rzeszowianki cud - miód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:51
              Luuudzieee - jak idzie sie letnią pora paniagą czy grunwaldzką czy siedzi pod
              paralosek na pyfku - to widzi się tylko pięęknec dziewczyny, Ja nie wiem - już
              dawno koniec roku szkolnego, akademickiego - a pieknych dziewczyn nie ubywa.
              Ech Rzeszowie , Rzeszowie :)))
              Duża buśka :)))))
              • Gość: pe Re: Rzeszowianki cud - miód IP: *.netilia.pl / 83.17.115.* 18.07.05, 22:28
                faktycznie, w rzeszowie mamy piękne dziewczyny
          • Gość: vince Re: Rzeszów moje miasto IP: *.pata.pl 19.07.05, 12:04
            Ja pochodzę ze Szczecina (tam też mają lotnisko, hieheihie), mieszkałem już w
            kilku miastach, ale jedno Wam powiem. Kocham Rzeszów i nie zamieniłbym go na
            żadne inne miasto. To jest jak z kobietą. Niektórym podoba się blondynka innym
            brunetka, jednym kobietka 90/60/90 innym smuklejsza. Więc dla mnie tramwaj nie
            jest wyrocznią. I zastanawiam się od kiedy tramwaj oznacza miejski charakter
            miasta. Może metropolia to nie jest, ale co najważniejsze to miasto się rozwija
            i żadne obelgi tego nie zmienią. A to jest dla mnie najważniejsze. Pozdrawiam
            syćkich mieszkańców tego piknego miasta.
            • Gość: wsiowy głup Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:17
              jak se chop porucha, popije i cusik mu w karmanie brzdęka to mu siem wsyndzie
              podoba, nawet w zesowie;)
              • Gość: jojo Re: Rzeszów moje miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:03
                Głup- przedmówca ma trochę racji - wszak byt kształtuje świadomość :)
                Mysle że i bez tego "co porucha, popije i cusik mu w karmanie brzdęka" Rzeszów
                może sie podobać - pieknieją stare kamieniczki,aaa i uliczka Nowe Miasto
                wreszcie wybrukowana, i Lenartowicza wraca do normy - jest fajnie.
                A do tego grzyby zaczynają rosnąc w podrzeszowskich lasach :))))
    • Gość: lurtz.uruk_hai Re: Rzeszów moje miasto IP: 195.188.141.* 20.07.05, 20:12
      W pelni sie zgadzam z tym co napisal sunflower_rz. Jest to 100% racja ze sa
      ludzie ktorzy wciaz mysla ze zyjemy w gorach, a po ulicach chodza biale
      niedzwiedzie. Najgorsze jest to ze wiele z tych ludzi pochodzi z tego
      otoczenia, a ze udalo sie im wyjechac do Warszawy, Krakowa czy innego wiekszego
      miasta to juz nagle maja wyrobione zdanie o swoim rodzinnym miescie.
      Ja zawsze lubilem To miasto i nadal je lubie. Coraz bardziej mi sie podoba. A
      teraz gdy mieszkam chwilowo za granica (Wielka Brytania) moge z pewnoscia
      stwierdzic ze Rzeszowa nie opuszcze bo Rzeszow to miasto ladne i przede
      wszystkim czyste (jest wiele do zrobienia ale nie musimy zaczynac od zera). W
      miescie, ktorym obecnie mieszkam (Liverpool) chodniki sa pelne smieci,
      jedzenia, puszek etc. Psy zalatwiaja swoje potrzeby na srodku chodnika i nikogo
      to nie dziwi. Natomiast ja patrzac na to stwierdzam jednoznaczenie Rzeszow to
      MOJE UKOCHANE MIASTO. I zwracam sie rowniez z apelem abysmy (mieszkancy)
      zaczeli dbac o wlasne podworko ale nie popadali w kompleksy, gdy ktos inny
      nakazuje nam co mamy robic zwlaszcza zza granicy, bo ci z kolei powinni zadbac
      w pierwszej kolejnosci o wlasne obejscie.
      Na tym koncze, wszystkich pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na powrot do
      Rzeszowa by zobaczyc co sie zmienilo i bede staral sie budowac dalej dobra
      opinie o Rzeszowie.
      • Gość: hubert Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:39
        wstydzic sie nie mamy czego moze poza kilkoma radnymi LPR
        • Gość: xyz Re: Rzeszów moje miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:46
          Gość portalu: hubert napisał(a):

> wstydzic sie nie mamy czego moze poza kilkoma radnymi LPR
          Tak - to prawda. Dlatego trzeba robic wszystko aby kandydaci lpr, pisu czy
          samoobrony na rzeszowszczyźnie tak w wyborach sejmowych jak samorządowych nie
          mieli żadnych szans /i myslę tu nie tylko o dzierżak :))
          • Gość: hubert Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 17:18
            ale to troche walka z wiatrakami ;/
            • townmaker Re: Rzeszów moje miasto 23.07.05, 00:28
              Dajcie spokój. Rzeszów to jest miasto kontrastów i jeszcze długi czas takim
              będzie. Trochę prowincjonalne, troche wielkomiejskie. Trochę ambitne, trochę
              zapyziałe i gnuśne. To samo jest ludźmi, bywa ze także i we władzach. Tego nic
              ani nikt szybko nie zmieni.

Trzeba lat, żeby Rzeszów stał się dużym miastem całą gębą. I dużo wysiłku, i
              dużo odwagi, i perspektywicznego myslenia. Umiejętnego eksponowania
              przeszłości, bo ta przeszłość to w dużej mierze wstydliwa i biedna prowincja, a
              przyszłość chcialeibyśmy widzieć inną.
              Ale to też sławni ludzie (szkoda że nic o nich na stronch Urzędu Miasta):
              Konarski, Łukasiewicz, Sikorski, Przyboś, Kilar, Szajna, i inni.
              Nie ma się co kłócić, obrażać nawzajem ani licytować. Puszyć się też nie ma co.
              Mnie się też wiele rzeczy w moim mieście nie podoba i denerwuje, chociaż lubię
              Rzeszów. Skoro wiedze to ja, to mają prawo widzieć to inni. A jak kto czasem
              pisze głupoty - to jego rzecz i tyle.
              Rzeszów jaki jest - każdy widzi :). Tak zresztą jak i inne miasta.
              • Gość: kami Re: Rzeszów moje miasto IP: *.mt.pl / *.mt.pl 23.07.05, 15:46
                Rzeszów nie jest zły ale najlepsze miasto w Polsce to WROCŁAW, czy ktoś się nie
                zgadza?
    • Gość: żeshuf Re: Rzeszów moje miasto IP: *.pl / *.skyware.pl 24.07.05, 09:50
      Byłem ostatnio w Radomiu , spałem podobno w najlepszym hotelu - "GLAS",już na
      początku dowiedzieliśmy się , żę nie ma wody ani ciepłej ani zimnej i nie
      będzie .Postanowiliśmy więc wyjść na miasto do jakiegoś pubu , i tu przeżyliśmy
      szok na recepcji powiedziano nam że w Radomiu nie ma ani jednego pubu czy
      innego klubu gdzie można by było wypić spokojnie piwo , natomiast znajomi
      przyjeżdżający do Rzeszowa są mile zaskoczeni ilością knajpek w naszym mieście
      i tym że spokojnie mogą chodzić w nocy po centrum i nie dostaną po ryju .
      Rzeszów to miasto ,które dopiero teraz dynamicznie się rozwija , natrafia
      jednak na liczne przeszkody w postaci prawicowych radnych , którzy skutecznie
      wstrzymują inwestycje , a naprzyklad piękną działkę na Rejtana naprzeciw
      uniwerku oddali parafi za złotówkę , do dziś rosną tam chwasty .
      • Gość: Projektant Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 09:53
        Wlasnie mowilem o marnowaniu miejsca. Niestety, podobnie jak w woj. malopolskim
        i pomorskim, u nas zawsze wygrywa prawica.
        • Gość: żeshuf Re: Rzeszów moje miasto IP: *.pl / *.skyware.pl 24.07.05, 10:43
          Dobrze , że przynajmniej mamy Ferenca mam nadzeje że zostanie na drugą
          kadencje.
          • Gość: autor Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 14:30
            skąd w Was takie wielkomiejskie aspiracje. Cały urok Rzeszowa to to czym jest.
            Nie mam metropolitarnych zapędów, nie marzę o wieżowcach. Jeśli warunki
            gospodarcze będą pomyślne (a to już w skali kraju) to będą i biurowce i fabryki
            i magazyny. Dbajmy o to co mamy, nie dajmy się zabudować blaszanymi barakami
            które nie przynoszą dochodu podkarpaciu.
            • Gość: the tourist Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 14:35
              Wlasnie urok tego miasta na tym polega. Ze pomimo swej wielkosci posiada wiele
              elementow, o ktorych sporo duzych miast moze tylko pomarzyc. Dlatego mysle ze
              nie nalezy przesadzac z powiekszaniem - ok. 80 km wystarczy.
              • Gość: jola Re: Rzeszów moje miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:08
                Proprcje Rzeszowa są bardzo "ludzkie" - to miasta piekne, wspaniale sie
                rozwijające. Prosze nie róbcie z niego molocha-aglomeracji
                • Gość: k2k Re: Rzeszów moje miasto IP: *.osk.enformatic.pl 24.07.05, 21:31
                  Dosc czesto podrozuje po Polsce i powiem ze jestem pod wrazeniem to co slysze
                  na temat Rzeszowa.A mowia duzo dobrych rzeczy .Pierwsza i najwazniejsza to to
                  ze jest tak duzo zieleni,zazdroszcza nam lotniska(Lublin ,bialystok)dobrej
                  komunikacji i investycji zwiazanych z nia
    • Gość: tolerancyjny Re: Rzeszów moje miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:24
      Doskonale widać jakie kompleksy wobec Rzeszowa mają mieszkańcy niektórych miast
      wschodu kraju. Byłem zaszokowany gdy zobaczyłem krytykę w wykonaniu Lublina. To
      przecież jakaś paranoja. Podróżowałem do kilku miast na dłuższy czas w związku
      z pracą i gdyby ci ludzie z Lublina słyszeli co o nich mówią, nabraliby trochę
      pokory. Nie będę się bawić w licytację ale znam oba miasta dobrze i generalnie
      Lublin to miasto biedne, zacofane infrastrukturalnie, z problemami
      komunikacyjnymi, dość wysokim bezrobociem (14%) i bardzo niskimi pensjami. PKB
      w lubelskim wynosi 31% średniej unijnej i jest najniższe nie tylko w Polsce ale
      w całej UE. Miastu brakuje parkingów, szerszych ulic, wiaduktów. Sam Lublin
      jest dość zaniedbany, pełno śmieci na ulicach, nieskoszone trawniki, brak
      dbałości o estetykę (chyba z braku środków). Poza ładną starówką generalnie
      blokowisko, plus dołączone do miasta wsie (Wólka, Hajdów, Kalinowszczyzna).
      Wyraźny kompleks wschodu i 5 razy większej Warszawy widocznie skłania do
      obrażania mniejszych miast. A szkoda bo może zamiast wyśmiewać Rzeszów, lepiej
      byłoby zrobić coś u siebie. Jeśli będziecie mieli takie lotnisko jak Rzeszów
      (po budowie terminala w roku 2006) za 10 lat, możecie mówić o szczęściu. Nie
      mówię już o autostradzie - przez Rzeszów przebiegać będzie A4 a przez Lublin...
      To wszystko jest co najmniej dziwne, ja nie mam nic do Lublina ale ktoś tu ma
      chyba spore problemy ze sobą. Co ciekawe osoba ta kreująca się na inteligentną
      i oświeconą, wykazuje się brakiem tolerancji i obiektywizmu. Cóż, myślę że
      przyjdzie taki moment, że forumowicze nie wytrzymają i skończą z tym. Każdy ma
      swoją cierpliwość a tu już miarka się przebrała.
      • Gość: 6 Re: Rzeszów moje miasto IP: *.n.net.pl 24.07.05, 22:49
        Tolerancyjny zauwaz ze obrazaniem Rzeszowa zajmuje sie jedna
        osoba(prezu=pruszon),także nie generalizuj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka