Gość: Projektant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:34 Musimy ciągle o niej przypominać. To szansa dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wafel Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: 195.117.241.* 27.07.05, 12:45 Ta inwestycja oprócz lotniska to powinien być priorytet dla władz miasta i województwa! Do tego jeszcze droga Barwinek-Rzeszów-Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: 193.151.68.* 28.07.05, 12:49 JA JESTEM ZA :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.75.50.37.mielec50.tnp.pl 02.08.05, 09:53 ja zamiast autostrady wolałbym pociagi jadące do Krakowa z predkośćia min 160 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: 195.117.241.* 02.08.05, 10:05 Autostrada jest ważniejsza! Pojazdy mechaniczne na trasie Rzeszów - Kraków przewożą więcej ludzi i towarów niż kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Walczmy o Autostradę A4 03.08.05, 12:20 A kiedy będzie odcinek obwodnicy północnej Rzeszowa, będący równocześnie fragmentem autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:27 nigdy nie bedzie bo altostrada biegnie pod glogowem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Projektant Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.viknet.pl 03.08.05, 12:29 Śmieszny człowieku, widziałeś żeby autostrada biegła przez miasto? A4 będzie biec 4-5 km na północ od miasta (terliczka na przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:34 autostrady często przebieaja przez miasto (Brelin, Paryż, Zagrzeb...) ale są bezkolizyjnie połączone ze zjazdami w dzielnice. U nas to niemożliwe. Do osoby która chce szybkie pociągi pasażerskie - Po co? Jaka jest wartość tego rynku? Jaki koszt inwestycji? Proponuję napierw przemysleć, później pisać... Czekamy na autostradę, która znacznie usprawni (czytaj obniży koszt) transportu kołowego (i osobowego i towarowego). Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: Walczmy o Autostradę A4 03.08.05, 12:39 Autostrada została dwa miesiące temu wpisana w NPR, wcześniej nie było odcinka Tarnów-Korczowa. Około roku 2009-2010 powinna dojść do Rzeszowa, następnie dalej przez Łańcut i Jarosław do Korczowej (przejście graniczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pariah Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.business.cablecom.ch 03.08.05, 16:54 Ten caly NPR jest palcem na wodzie pisany, bo zalezy od kasy z UE. Prawde mowiac, jesli dociagna do Tarnowa w tym terminie, to bedzie calkiem niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: Walczmy o Autostradę A4 03.08.05, 22:28 Mam takie jedno pytanie. Czy przypadkiem nie jest dyskryminacją i łamaniem praw ludzi, że wszystkie inwestycje (budowa dróg, autostrad, remonty linii kolejowych) zaczynają się od zachodu lub od północy. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Walczmy o Autostradę A4 03.08.05, 12:46 No jak to? W Warszawie autostrada ma biegnąć przez Ursynów. Podwyższa to koszty niemiłosiernie gdyż droga ma lecieć przez tunel, ale to nic. W Polsce jest dużo pieniądzy na budowę autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:17 hmm ta koniczynka pod glogowem to bedzie nie zjazd z a4? Odpowiedz Link Zgłoś
senior_cohones Re: Walczmy o Autostrade˛ A4 03.08.05, 18:49 autostrada bedzie tylko do krakowa, za wisla juz tylko ekspresowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Walczmy o Autostrade˛ A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:57 na razie tylko tam ale 10 km na polnosc od rzeszowa w szczerym polu buduja skrzyzowanie, domyslam sie ze pod przyszla autostrade Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: Walczmy o Autostrade˛ A4 03.08.05, 22:30 Mylisz się. Autostrada będzie do Rzeszowa i dalej do przejścia granicznego. Na taką dyskryminację regionu nikt nie pozwoli, i dzięki temu że wszyscy się postawili, wpisano ją w NPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frenchman Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.pata.pl 04.08.05, 09:12 Nie to jest zjazd na obwodnicę Głogowa która już wkrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frenchman Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.pata.pl 04.08.05, 09:15 I koło basenu w "Nowejwsi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.75.50.41.mielec50.tnp.pl 04.08.05, 10:25 Autostrada jest ważniejsza! Pojazdy mechaniczne na trasie Rzeszów - Kraków > przewożą więcej ludzi i towarów niż kolej skąd Ty możesz wiedzieć ile to towarów przewozi kolej miedzy Przemysle-- Rzeszowem a Krakowem? może inaczej, jest spory ruch samochodowy ale do Krakowa nikt autobusami nie jeźdźi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: 195.117.241.* 04.08.05, 10:51 intuicja, dla scisłości mojej żony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mongus Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.rzeszow.mm.pl 03.08.05, 22:36 A kiedy Rzeszów bedzie miał przejezdne centrum i prawdziwą obwodnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:46 www.gddkia.gov.pl/viewattach.php/id/dad04badec1f0b74d823db2f17ca3295 Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: Walczmy o Autostradę A4 04.08.05, 11:50 A więc wynika z tego że do Rzeszowa dojdzie około roku 2010. Ale tu trzeba i tak bardziej naciskać. Równie dużym problemem są linie kolejowe - od Krakowa do Przaemyśla tory są w złym stanie, ale remonty są tylko w regionie dolnośląskim i opolskim. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
koziolek.matolek Re: Walczmy o Autostradę A4 04.08.05, 11:56 a czy ktoś zna oficjalny termin zakonczenia budowy północnej obwodnicy rzeszowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:27 No ale co w zasadzie rozumiemy pod pojęciem "Obwodnica północna" bo o ile dobrze pamiętam to są dwie koncepcje. Jedna zakładająca wybudowanie małej obwodnicy, czyli ulicy łączącej Generała Maczka z budowanym właśnie fragmentem, co wiąże się z poszerzeniem G. Maczka, poszerzeniem mostu na ulicy Ciepłowniczej i budowę łącznika z kolejnym wiaduktem nad torami gdzieś w okolicach kopca konfederatów. Druga zakłada połączeniu ulic Okulickiego, Warszawskiej, Lubelskiej z budowanym obecnie odcinkiem. Który wariant ma być realizowany? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_rz Re: Walczmy o Autostradę A4 04.08.05, 12:36 Dobre pytanie, jest ktos poinformowany? Myślałem że ma powstać kompletnie nowy most. Czy koncepcja się zmieniła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:40 na tablicy pisze : 20.09.2006 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:57 Ta data dotyczy zakończenia pierwszego etapu czyli właśnie wiaduktu nad torami z dojazdami. Ciekawe co będą robić dalej. Wiem że od ronda które jest właśnie budowane od strony Załęża ma iść na północ droga S19 i łączyć się z drogą na Lublin gdzieś w okolicach Trzebowniska. Ta inwestycja ma być finansowana ze środków centralnych i miała wkrótce ruszyć. Może badania archeologiczne w Terliczce są związane właśnie z tą inwestycją. Swoją drogą to może do dyskusji mógł by się włączyć jakiś urzędnik odpowiedzialny za te sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.dnet.pl / 80.51.180.* 04.08.05, 23:22 Dzieki za podjęcie tematu.Kilkakrotnie na ten temat sie wypowiadalem.Nadal uwazam ze nie czas na wydawanie np. pieniedzy publicznych na budowę obwodnic Łańcuta,Ropczyc czy nawet Jaroslawia.Te pieniądze trzeba przeznaczyć na budowe autostrady ktora przejmie ruch tranzytowy na wschód.Nadal uważam że budowa Obwodnicy Pilzna jest niepotrzebna i to od srony północnej czyli od strony autostrady.Takie strategia GDDKiA świadczy tylko o tym że urzędnicy z tejże Dyrekcji ani myślą realizować tego odcinka autostrady w najbliższych latach.I jeszcze jedno urzędnicy z oddziału GDDKia w Rzeszowie wykazują krótkowzroczność akceptując przestarzałe parametry zaprojektowanych rozwiązań.Przykład. Proszę. Obwodnica Ropczyc.Przejście przez Boguchwałę.Obwodnica Radymna bez lązcnika na Korczową.itd,itd..Wyśmiany przez mieszkańców Łańcuta projekt niby Obwodnicy.To jest kompromitacja.I nie jest to tylko moja opinia.Jest to opinia mieszkańców a tym samym podatników którzy utrzymuja tych urzędników.Zresztą juz na ten temat pisałem.I co? Nic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walec Drogowy Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.05, 00:49 > uwazam ze nie czas na wydawanie np. pieniedzy publicznych na budowę obwodnic > Łańcuta,Ropczyc czy nawet Jaroslawia Masz prawo tak uważać. Tak samo jak ja mam prawo z tobą się nie zgadzać. Absolutnie różne mechanizmy rządzą budową "krajówek", i autostrad. Moim zdaniem budowa obwodnic jest bezwzględnie potrzebna - na już! A autostrada to znacznie większa (i odleglejsza -niestety) POLITYKA! Tak, tak!! Pracuję w branży 25 lat. Od upadku PRL-u wszystkie rządy po kolei deklarowały budowę autostrad w Polsce. Teraz (dopiero) zaczyna się to realizować. Pamiętać trzeba, żr w każdy z programów każdego rządu autostrada na rzeszowszczyźnie NIE BYŁA PRIORYTETEM!!!! I NIE JEST. Wystarczy się zastanowić. Przecież do NPR-u została dopisana na siłę. > budowa Obwodnicy Pilzna jest niepotrzebna Obwodnica Pilzna to tak naprawdę małe zadanie. Powinna być zrealizowana już dawno temu. To, że jest potrzebna widać gołym okiem. > urzędnicy z oddziału GDDKia w Rzeszowie wykazują krótkowzroczność > akceptując przestarzałe parametry zaprojektowanych rozwiązań Naprawdę bardzo dużo można się od tych urzędników dowiedzieć. Wystarczy chcieć pogadać. Gdybyś oracał się w drogowym światku i śledził losy poszczególnych projektów, myślę, że mógłbyś zrozumieć uwarunkowania w jakich powstawały. Nie zrozum mnie źle-nie neguję twojego prawa do krytyki. Ale też wybacz - drażnie mnie twoje zacietrzewienie. Mam wrażenie, że cię wylali albo nie przyjęli do pracy w GDDKiA. > Wyśmiany przez mieszkańców Łańcuta projekt niby Obwodnicy.To > jest kompromitacja.I nie jest to tylko moja opinia.Jest to opinia mieszkańców > a tym samym podatników którzy utrzymuja tych urzędników Czy naprawdę twoim zdaniem głos mieszkańców to wyrocznia? Czyżbyś nigdy nie miał do czynienia z przygotowaniem inwestycji drogowej? Skąd zatem twój nick? > Zresztą juz na ten temat > pisałem.I co? Nic.. Wybacz złośliwość, ale czego sie spodziewałeś pow wylewaniu swych żalów na forum? Bez obrazy, Walec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Walczmy_prośba do walca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:03 Jesteś dobrze zorientowany to może coś napiszesz jakie są dalsze plany w stosunku do obwodnicy północnej Rzeszowa po zakończeniu budowy wiaduktu, bo tu na forum snujemy różne domysły. Co ma być realizowane w następnej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walec Drogowy Re: Walczmy_prośba do walca IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.05, 18:00 Za wiaduktem będzie budowane rondo, które w przyszłości będzie rozprowadzać ruch z ekspresówki S19 i autostrady A4, a dziś będzie trochę dziwaczne, bo będzie łączyło budowaną drogę z ul Rzecha, a pozostałych wlotów po prostu nie będzie. To co się na razie buduje to tak naprawdę drobny ułamek tego (niestety ryzykownego ekonomicznie) projektu. Projekt zakłada, że będzie budowana ekspresówka od Sobiernej (lub Jasionki) do węzła autostrady (i dalej do ronda o którym wyżej, ale już nie jako ekspresowa), odcinek autostrady A4 (wspólny z S19) do Mrowli, potem dalszy odcinek S19 do drogi nr4 między Swilczą, a Przybyszówką, dalej do Lutoryża albo Babicy. Budowa będzie prawdzopodobnie przebiegać w przybliżonej kolejności, choć niekoniecznie - są różne źródła finasowania i inne uwarunkowania. Wszystko to można było jeszcze niedawno wyczytać na stronach GDDKiA Rzeszów i usłyszeć tu i ówdzie - np. w gabinetach Ferenca albo Kurpa. Scenariusz pesymistyczny (mój) może wyglądać tak, że wybuduje się wiadukt, rondo i przebuduje się ul. Rzecha do Ciepłowniczej. Ogłosi się sukces i...już! Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frenchman Re: Walczmy_prośba do walca IP: *.pata.pl 05.08.05, 18:16 Staram się śledzić doniesienia prasowe w sprawie obwodnicy i z tego co się orientuję to oprócz obwodnicy przechodzącej przez autostradę o której napisał Walec ma być druga mniejsza prowadząca od budowanego obecnie ronda na wschód przez poszerzoną ul Rzecha następnie prosto koło oczyszczalni na zupełnie nowy most na Wisłoku i z Lubelską ma się łączyć koło PTHW. Kolejne etapy budowy to przedłużenie jej do Warszawskiej i następnie Krakowskiej, ale to na razie w fazie odległych planów. Natomiast koncepcja wymyślonej przez Szlachtę "małej obwodnicy" biegnącej przez Maczka i most Załęski została ostatecznie zarzucona. Taka jest moja wiedza na dzień dzisiejszy - jeśli ktoś ma dokładniejsze lub świeższe informacje to chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Walczmy_prośba do walca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 09:42 Jezeli może być tak jak pisze Walec - to znaczy poszerzenie Rzecha i na razie koniec to wtedy to będzie jakieś totalne nieporozumienie. Znowu będzie zapchana ul. Maczka i Wyzwolenia oraz będą kolejki samochodów na Marszałkowskiej skręcających na rondzie w Piłsudskiegodo. Może zamiast poszerzać Wyzwolenia nalezało skupić się na budowie łącznika z mostem między Lubelską a Rzecha. Nawet wybudowanie jednej nitki (jezeli nie było dostatecznych środków) mogło pomóc rozładować korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogi Re: Walczmy o Autostradę A4 IP: *.dnet.pl / 80.51.180.* 08.08.05, 14:51 Witam.Czasami trzeba cos prowokacyjnie wyrazić.Zreszta juz kilkakrotnie polemizowaliśmy.Z perespektywy czasu widze jednak że nie tak zajadle bronisz drogowców z odziału rzeszowskiego GDDKiA.Czyżby juz tam nie pracujesz.Osobiście uwazam że z tej instytucji najwartościowi pracownicy odchodzą. Tam naprawde już nie ma kto przygotowywac tych tematów.Inzynier sanitarny? To chyba nieporozumienie.I jeszcze jedno.Nie obrażam się.Cenię Ciebie za konstruktywne podejście do tematu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
0k [...] 04.08.05, 12:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś