Dodaj do ulubionych

K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica

15.08.05, 14:35
Jeśli myslisz,że Kielce to dziura, miasto w którym "nic nie ma" ,albo są
tylko góry to się grubo mylisz.We wtorek(16 sierpnia) w bezpłatnej gazecie
Metro ukaże się rozkładówka o Kielcach, napisana lekkim i przyjemnym
językiem. Dowiesz się z czego słynie CK, co mamy naj..., co oferuje
piękniejące z dnia na dzień Nasze Miasto. To i tak nie wszystko, bo atrakcji
u nas bez liku. A jeśli nie byłeś jeszcze w Kielcach to też nic straconego....
Będzie też drobny akcencik rzeszowski:)))
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wnikliwej lektury...
Buziaczki dla największej na świecie...:)))

Obserwuj wątek
    • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:39
      Co to kogo obchodzi, ja kieruję się w poznawaniu kraju profesjonalnymi
      przewodnikami, a w przewodniku Pascala napisano na ten temat dwa wyrazy "nudna
      prowincja". A pomnik każdemu może kojarzyć się z czym chce i niekoniecznie
      właśnie z tym co piszesz. Pozdrawiać to sobie możesz swoją babcię.
      • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:45
        fire.show napisał:

> Co to kogo obchodzi, ja kieruję się w poznawaniu kraju profesjonalnymi
        > przewodnikami, a w przewodniku Pascala napisano na ten temat dwa
        wyrazy "nudna
        > prowincja". A pomnik każdemu może kojarzyć się z czym chce i niekoniecznie
        > właśnie z tym co piszesz. Pozdrawiać to sobie możesz swoją babcię.

Nie sądziłem,że w Rzeszowie sa jeszcze tacy ksenofoby. I dziwi mnie, bo
        wszystkich moich znajomych pochodzących z Rzeszowa cechuje duże poczucie
        humoru,a u Ciebie jakos tego brak. Co do skojarzeń to najwyraźniej i Tobie się
        to tak kojarzy--od razu załapałeś o co chodzi, bez podpowiedzi, nawet
        bez "telefonu do przyjaciela" :))) Buziaczki płyną dalej...
        • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:46
          Spamujesz po wszystkich forach, wszędzie zakładasz ten sam wątek i tylko
          minimalnie zmieniasz treść, mam nadzieję że admini się tym zajmą. Co do Kielc
          to po prostu nie ma co komentować.
    • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:42
      A poza tym ciekawe dlaczego nie promujesz tej dziury w Krakowie albo Poznaniu.
      Pewnie dlatego że dobrze wiesz co o niej myślą. Uważam że 90% czytających metro
      oleje ten artykuł bo trudno o mniej ciekawe miasto w kraju.
      • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:46
        fire.show napisał:

> A poza tym ciekawe dlaczego nie promujesz tej dziury w Krakowie albo
        Poznaniu.
        > Pewnie dlatego że dobrze wiesz co o niej myślą. Uważam że 90% czytających
        metro
        >
        > oleje ten artykuł bo trudno o mniej ciekawe miasto w kraju.

heheeh, posprawdzaj najpierw potem się poć. najmniej ciekawe miasto????--chyba
        nie chodzi Ci o Rzeszów?
        • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:48
          Z przyjemnością poczytam co Poznaniacy czy Szczecinianie powiędzą o Kielcach :)
          Bo tam jest takie powiedzenie "wieje jak w kieleckim". Chociaż obawiam się że
          nic z tego bo prawdopodobnie każdy zignoruje te wątki. No nic, kończę dyskusję.
          • Gość: crismo Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.ipt.aol.com 15.08.05, 14:54
            boże to znowu ty. poznać cię można po stylu pisania. facet nie zmieniaj tak
            szybko nicków bo dla innych nie starczy. większość i tak widzi że to wychodzi od
            jednego człowieka. i nie obrażaj innych miast na około. te twoje powoływania się
            na opinie poznaniaków, szczeninian o kielcach, przemyślu, lublinie, białymstoku
            są już tak do ciebie przypisane że śmierdzi tym juz tym na kilometr.
            siedzę i czytam forum rzeszowskie i śmiać mi się chce z tych wpisów
          • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:55
            fire.show napisał:

> Z przyjemnością poczytam co Poznaniacy czy Szczecinianie powiędzą o
            Kielcach :)
            >
            > Bo tam jest takie powiedzenie "wieje jak w kieleckim". Chociaż obawiam się że
            > nic z tego bo prawdopodobnie każdy zignoruje te wątki. No nic, kończę
            dyskusję.
            >
            Nie "wieje" tylko "Piździ jak w Kieleckiem" :)))) !!!!!!
            Właśnie artykuł jest dla takich jak Ty. Nie twierdze ,że jestes ograniczony,
            ale luknięcie na ten artykuł nie zaszkodziłoby. Dlatego też zaprosiłem do
            wnikliwej lektury. Milej będzie jak po przeczytaniu coś dodasz. Mimo,że jestem
            z Kielc, to zawsze jak ktos twierdził ,że Rzeszów to zapyziała prowincja--
            zawsze protestowałem. Wystarczy zadanie pytania--"co wiesz o tym mieście".
            Byłem dwa razy w Rzeszowiem i, poza dworcem kolejowym, podobało mi się.
            pochodziłęm po Starówce, i zrobiłem sobie rejs "kołem".
            Pozdrawiam....
            • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 14:58
              Ale po co zakładasz wątek na wszystkich forach? Przecież i tak jak ktoś ma
              przeczytać, to zrobi to. Poza tym nie wiem czy tu w ogóle jeszcze jest metro,
              bo chodzę po mieście i jakoś nie rozdają ostatnio, może się przenieśli.
              • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 15:04
                fire.show napisał:

> Ale po co zakładasz wątek na wszystkich forach? Przecież i tak jak ktoś ma
                > przeczytać, to zrobi to. Poza tym nie wiem czy tu w ogóle jeszcze jest metro,
                > bo chodzę po mieście i jakoś nie rozdają ostatnio, może się przenieśli.

Informacyjnie, Ciebie juz złapałem:))))
                • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 15:08
                  Tzn? :)
                  • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 15:11
                    fire.show napisał:

> Tzn? :)

Juz wiesz, że będzie artykuł o Kielcach. Przypomniałeś sobie(lub dowiedziałeś
                    się teraz), że Kielce zdobyły tytuł Prawdziwej Metrostolicy w plebiscycie tej
                    gazety. na bank tak szybko o tym nie zapomnisz, nawet jak juz nie skusisz sie
                    sięgnąć po jutrzejsze Metro.
                    I O TO MI W TYM WSZYSTKIM CHODZIŁO :)))))
                    • fire.show Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 15:13
                      Faktem jest że mało kto wie coś o Kielcach. Sorry za tą reakcję - mam ostatnio
                      złe chwile :) Prawda jest taka, że często miasta wypromowane, wcale nie są
                      takie rewelacyjne (szczególnie gdy wyjdzie się poza centrum), a często miasta o
                      których nie słyszy sie nic, potrafią zaskoczyć. Mi np podobała się Gdynia, a
                      Sopot poza centrum nie powalał mnie na kolana.
                      • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 15.08.05, 15:21
                        fire.show napisał:

> Faktem jest że mało kto wie coś o Kielcach. Sorry za tą reakcję - mam
                        ostatnio
                        > złe chwile :) Prawda jest taka, że często miasta wypromowane, wcale nie są
                        > takie rewelacyjne (szczególnie gdy wyjdzie się poza centrum), a często miasta
                        o
                        >
                        > których nie słyszy sie nic, potrafią zaskoczyć. Mi np podobała się Gdynia, a
                        > Sopot poza centrum nie powalał mnie na kolana.

No to już Ci moge powiedziec ,że w wielu miejscach Gdynia architektonicznie
                        jest podobna do Kielc--oba miasta rozwinęły się w tym samym okresie. Więc i tu
                        i tu duzo modernizmu,góry i tu i tu, Kieleckie Centrum Kultury to taki gdyński
                        teatr Muzyczny, tyle,że troche większy.
                        • Gość: Satan of swing Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:34
                          w Kielcach znam 3 świetne muzea - oczywiście Narodowe, nowootwarte diecezjalne -
                          kto nie był niech pójdzie, bo niemal same arcydzieła oraz to nowe,
                          współczesnej sztuki sakralnej, które założył Mądzik. W innych nie byłem - wiem,
                          ze są jeszcze jakieś, nie licząc skansenu w Tokarni, bo to już nie Kielce. Ale
                          samo miasto jakos mi nie przypadło do gustu - w gruncie rzeczy takie sobie. A
                          Kielecczyzna - nie traktuj tego jako zarzut, ale jako konstruktywną uwagę -
                          jest cholernie brudna, i jak na swoją wartość krajobrazową i zabytkową
                          zdecydowanie tragiczna pod tym względem. Ludzie, zadbajcie o to żeby te wasze
                          miasteczka jakos wyglądały! Najpierw sie człowiek naczyta o tych wspaniałych
                          zabytkach, zobaczy w książkach fotki sprzed 50 lat i jedzie, żeby w takim
                          Jędzrzejowie zobaczyć całe płaty tynku odpadające wewnątrz koscioła, ptaki
                          gnieżdżą się na gzymsach wnetrza, a całe miasto ochydne i brudne... Dlaczego to
                          tak wygląda? Dojeżdza sie do Staszowa - brud, syf i w tym wszystkim niczym
                          perła w chlewie przepiękna kaplica kopułowa przy kosciele - jedna z
                          najpiękniejszych, jakie widziałem, a widziałem sporo. Jak to jest, ze pod
                          Sandomierzem czy Opatowem mają czyściej i schludniej - po prostu jakoś o to
                          dbają, a już od Połańca czy Łagowa robi się taki syf? Taki cenny i ciekawy
                          region, a taki "niereprezentacyjny"...
                          Pozdrawiam!
                          • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 16.08.05, 00:43
                            Gość portalu: Satan of swing napisał(a):

> w Kielcach znam 3 świetne muzea - oczywiście Narodowe, nowootwarte
                            diecezjalne
                            > -
                            > kto nie był niech pójdzie, bo niemal same arcydzieła oraz to nowe,
                            > współczesnej sztuki sakralnej, które założył Mądzik. W innych nie byłem -
                            wiem,
                            >
                            > ze są jeszcze jakieś, nie licząc skansenu w Tokarni, bo to już nie Kielce.
                            Ale
                            > samo miasto jakos mi nie przypadło do gustu - w gruncie rzeczy takie sobie. A
                            > Kielecczyzna - nie traktuj tego jako zarzut, ale jako konstruktywną uwagę -
                            > jest cholernie brudna, i jak na swoją wartość krajobrazową i zabytkową
                            > zdecydowanie tragiczna pod tym względem. Ludzie, zadbajcie o to żeby te wasze
                            > miasteczka jakos wyglądały! Najpierw sie człowiek naczyta o tych wspaniałych
                            > zabytkach, zobaczy w książkach fotki sprzed 50 lat i jedzie, żeby w takim
                            > Jędzrzejowie zobaczyć całe płaty tynku odpadające wewnątrz koscioła, ptaki
                            > gnieżdżą się na gzymsach wnetrza, a całe miasto ochydne i brudne... Dlaczego
                            to
                            >
                            > tak wygląda? Dojeżdza sie do Staszowa - brud, syf i w tym wszystkim niczym
                            > perła w chlewie przepiękna kaplica kopułowa przy kosciele - jedna z
                            > najpiękniejszych, jakie widziałem, a widziałem sporo. Jak to jest, ze pod
                            > Sandomierzem czy Opatowem mają czyściej i schludniej - po prostu jakoś o to
                            > dbają, a już od Połańca czy Łagowa robi się taki syf? Taki cenny i ciekawy
                            > region, a taki "niereprezentacyjny"...
                            > Pozdrawiam!

Dzięki za uwagi. jedno powiem,że cała Polska taka jest, i żeby było czyściej
                            musi się zmienić trochę w naszej mentalności. Byłem we wszytskich rejonach
                            Polski, i jedynie dwa miasta zwróciły moja uwage czystością--Opole i Zielona
                            Góra. najbrudniej zauwazyłem jest na wschód od Wisły, Warszawa, Trójmiasto,
                            Katowice, generalnie wielkie miasta. kielce tez do najczystszych nie należą,
                            podobnie i Rzeszów. Jeszcze dochodzi wq..jacy mnie wandalizm...
                            Pozdrawiam...
                            • Gość: znudzony... Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 00:47
                              Jezuuu skończcie już z tymi Kielcami, ile można. Rzeszów akurat jest czysty, a
                              to że Kielce są brudne to wasza sprawa. Przyjmij do wiadomości że nie każdy ma
                              dobrą opinię o tym mieście i całym tym sztucznym regionie. Facet napisał że
                              jest wybitnie brudno, ohydnie itd. to Ty piszesz że w całym kraju tak jest.
                              Naprawdę dość już tego spamu, kiedyś podniecali się tu Tarnowem (tamto miasto
                              przynajmniej jakoś wygląda) teraz znowu Kielce... Slavres Ty w ogóle czytasz to
                              forum, adminie?
                              • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 16.08.05, 01:16
                                Gość portalu: znudzony... napisał(a):

> Jezuuu skończcie już z tymi Kielcami, ile można. Rzeszów akurat jest czysty,
                                a
                                > to że Kielce są brudne to wasza sprawa. Przyjmij do wiadomości że nie każdy
                                ma
                                > dobrą opinię o tym mieście i całym tym sztucznym regionie. Facet napisał że
                                > jest wybitnie brudno, ohydnie itd. to Ty piszesz że w całym kraju tak jest.
                                > Naprawdę dość już tego spamu, kiedyś podniecali się tu Tarnowem (tamto miasto
                                > przynajmniej jakoś wygląda) teraz znowu Kielce... Slavres Ty w ogóle czytasz
                                to
                                >
                                > forum, adminie?

Czemu sztucznym regionie? tto podkarpacie jest chyba najsztuczniejszym regionem
                                powstałym tylko i wyłącznie dlatego że odpadł nam Lwów. Podpowiem Ci że we
                                Wrocku synonimem prowincji i ohydy jest Rzeszów. Kielce też nie maja wszędzie
                                dobrej opinii ale to się zmienia. Pociesz sie tym,ze mniej ważne jest jak
                                mówią , najważniejsze że pamietają.Kurcze zmuszasz mnie do pisanie źle o
                                Rzeszowie , kiedy ja nawet lubię to miasto.
                                Jesli nie widzisz brudu w Rzeszowie to popatrz chociazby koło tego sławetnego
                                pomnika czy dworca---ale nie ma co sie zżymać na jedno tylko miasto--polska
                                jest cała brudna(popatrz jak jest w Niemczech), a gdzie indziej jest jeszcze
                                gorzej(Bułgaria, Francja). zastanawiające jest to ,ze to co można przypisac
                                każdemu miastu w kraju przypisywane jest tylko jednemu miastu, teraz Kielcom, a
                                gdy była mowa o Tarnowie domyślam się że poodbne inwektywy leciały na tamto
                                miasto. A Warszawa dobr a ma opinię? I jest cały czas stolica i ma taki Reszów
                                czy Kielce głeboko w d...
                                Pozdrawiam....
                                • Gość: znudzony... Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 01:19
                                  Rzeszów był brany pod uwagę w wersji 12 regionów. Wrocław znam i nie sądzę by
                                  to miasto było synonimem brudu dla mieszkańców Wrocławia. Poza tym wśród
                                  brudnych miast, z dziurawymi ulicami i chodnikami, przewodzi właśnie Wrocek. W
                                  Rzeszowie bardzo dużo zmieniło się w ostatnich latach i to dostrzega wiele
                                  ludzi - rozmawiałem ostatnio z facetem z Poznania, potem z Łodzi i naprawdę im
                                  się podobało. To tylko pojedyncze przykłady, ale jednak o czymś świadczą. Sądzę
                                  że jest wiele miast brzydszych niż Rzeszów, a to miasto ostatnio wyładniało.
                                • Gość: znudzony... Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 01:25
                                  Wiesz co ograniczanie Rzeszowa do dworca i pomnika nie jest dobrym pomysłem, to
                                  akurat najgorsze rejony miasta, przejedź się na Zalesie, Pobitno, Nowe Miasto
                                  czy Przybyszówkę, zobaczysz zupełnie inne oblicze miasta.
                                • Gość: crismo Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.ipt.aol.com 16.08.05, 01:34
                                  gladiatorek nie zauwazyles że rozmawiasz w tym watku z jedna osoba, która nie
                                  dopuszcza do siebie złych slow o rzeszowie. ten człowiek produkuje posty pod
                                  wieloma nickami. popatrz ze w innych miastach nie zaatakowano cię w taki sposob.
                                  ten typ tak ma. inni rzeszowianie tacy nie są
    • Gość: znudzony... Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 01:38
      Szkoda że gladiatorek poszedł spać, zaczęło się robić ciekawie, zainteresowałem
      się tym co napisał o Wrocławiu.
      • Gość: znudzony... Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 01:41
        Ja np słyszałem że synonimem polskiego brudu jest Bydgoszcz a potem byłem mile
        zaskoczony tym jak ładne i ciekawe miasto zobaczyłem.
        • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 16.08.05, 07:27
          Dlatego cieszy mnie jak ktos kto myslał,że kielce sa okropne i tam nic nie ma
          jak przyjedzie to jest wielce zaskoczony. Taka zła u kogos opinia powoduje, że
          taki jak zobaczy Kielce to jescze bardzioej mu się one podobają. tak samo było
          u mnie w przypadku , chocby np. Rzeszowa--dwa razy byłem, tyle się złego
          nasłyszałem, i..przybyłem, zobaczyłęm, i spodobało mi sie . pomnika nie
          burzcie!!!!! Czy chcecie czy nie i tak będzie symbolem Waszego Miasta, podobnie
          nie lubuiana była wieża Eifla w Paryzu. Starówka ładna, fajnie sie "kołem"
          jedzie(w Kielcach taka funkcję pełni"20"). I nie wiem dlaczego jak padnie słowo
          rzeszów to zaraz jest "łe,be"--i ka żdemu mówię żeby tam przyjechał i zobaczył,
          bo to wcale nie jest takie brzydkie miasto.Wystarczy się ptzyjrzeći chciec cos
          zobaczyc.Podobnie jest z Kielcami.
          Pozdrawiam
          • Gość: Satan of Swing Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:21
            Ostatnio funkcję chłopca do bicia przejmuje Lubelszczyzna - co widać tez po
            jednym z Twoich postów, gdzie stwierdziłeś, że na wschód od Wisły jest
            brudniej - to dowodzi, że chyba dawno tam nie byłeś. Bo tak się składa, że nie
            ma absolutnie żadnego porównania pod względem czystości (bo uroda to już
            zupełnie subiektywna sprawa, a ważne zabytki są w dużych ilosciach w obu tych
            regionach) między takimi miastami i miasteczkami jak np. Jędrzejów i Lubartów,
            Staszów i Opole Lubelskie, Chmielnik i Bychawa itd. Pokaż mi na Kielecczyźnie
            (od razu zaznaczam, że pojmuję Kielecczyznę bez okolic Sandomierza i Opatowa -
            bo zawsze mam wrazenie, ze to inny rejon o odrębnej tożsamości) tak zadbane i
            czyste wsie jak np. Goscieradów, Czernięcin, Wojciechów i wiele innych na
            Lubelszczyźnie.
            • gladiator.ek Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica 17.08.05, 00:30
              Gość portalu: Satan of Swing napisał(a):

> Ostatnio funkcję chłopca do bicia przejmuje Lubelszczyzna - co widać tez po
              > jednym z Twoich postów, gdzie stwierdziłeś, że na wschód od Wisły jest
              > brudniej - to dowodzi, że chyba dawno tam nie byłeś. Bo tak się składa, że
              nie
              > ma absolutnie żadnego porównania pod względem czystości (bo uroda to już
              > zupełnie subiektywna sprawa, a ważne zabytki są w dużych ilosciach w obu tych
              > regionach) między takimi miastami i miasteczkami jak np. Jędrzejów i
              Lubartów,
              > Staszów i Opole Lubelskie, Chmielnik i Bychawa itd. Pokaż mi na Kielecczyźnie
              > (od razu zaznaczam, że pojmuję Kielecczyznę bez okolic Sandomierza i Opatowa -

> bo zawsze mam wrazenie, ze to inny rejon o odrębnej tożsamości) tak zadbane i
              > czyste wsie jak np. Goscieradów, Czernięcin, Wojciechów i wiele innych na
              > Lubelszczyźnie.

ja coś jątrze na Lublinie???? A skąd !!1 To jedno z najsympatyczniejszych
              miast!. A brudno jest wszędzie, jeszcze nam daleko do Niemiec czy Danii
              • Gość: Rzeszowiak Re: K I E L C E -- Prawdziwa Metrostolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 00:36
                Satan of Swing to jeden z nielicznych porządnych forumowiczów z Lublina
                piszących na naszym forum. Większość tylko nas obraża, wyzywa, podnieca się
                hipermarketami i Plazą - to jest strasznie prowincjonalne. Nikt tu nie
                kwestionuje waszej historii i znaczenia, wiem że w kraju Lublin uchodzi za
                przerośnięta prowincję, ale czy możecie się wyładowywać na kimś innym? Miasto
                na razie nie jest wpisane w NPR jako metropolia. Czytam prognozy GUS i widzę że
                Lublin będzie mieć w roku 2030 tylko 295 tys. mieszkańców. Białystok, biorąc
                pod uwagę poszerzenie miasta, blisko 275 tys. Sam Rzeszów przy opcji 54 km
                powierzchni miał mieć 135 tys., ale miało to być spowodowane odpływem na
                przedmieścia - miasto włącza teraz te przedmieścia i ostatecznie sięgnie ok.
                120 km. Biorąc pod uwagę że daje to przyrost ludności 24 tys., miasto w 2030
                roku będzie miało ok. 180 tys. mieszkańców. Jak widać, rozpychanie miast na
                siłę i ich przesadna rozbudowa za czasów komunizmu sprawia tylko problemy. A
                takie wyrażanie się z pogardą jak lubelskiego warszawiaka, świadczy o strasznym
                prowincjonalizmie. Coraz lepiej rozumiem skąd te określenia megawiocha czy
                przerośnięta prowincja na wschodzie - właśnie o Warszawie. Przykre to, wydawało
                się że od dużego miasta z ambicjami można wymagać jakiegoś poziomu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka