Dodaj do ulubionych

Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszkańców

22.08.05, 20:51
Jeśli Ferencowi się to uda, będziemy mieli miasto w pierwszej 10 pod względem
wielkości - już dawno mówiono by włączyć cały Tyczyn. Gratuluję - w końcu
wzorem Europy, np Bielefeldu (miasto partnerskie) - który powiększono z 60 km
na 258 - jedną decyzją. Lotnisko, park technologiczny, cały Tyczyn,
Boguchwała. Dołączyłbym Miłocin jeszcze :) Myślę że to może się udać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:54
      Włączyć Łańcut, Sędziszów i będzie trójmiasto na południu Polski.
      • Gość: kapucyn Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.rzeszow.mm.pl 22.08.05, 21:01
        Sieknac pod Brzozów i Buenos Aires bedzie w tyle :-))))
        • Gość: Frenchman Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.pata.pl 23.08.05, 08:40
          Benos Aires też włączyć!!!:)
      • Gość: Jaro Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 23:54
        Jesli sie wlaczy to nie bedzie trojmiasta ;]
    • Gość: abboid Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.netilia.pl / 83.17.115.* 22.08.05, 23:56
      a ja dołączyłbym jeszcze DYNÓW, co Wy na to???????? będzie wówczas jakieś 500
      km2
    • townmaker Nie statystyka a potrzeby 23.08.05, 00:21
      Niech mi ktoś wytłumaczy, po co Rzeszowowi miasto Tyczyn.
      Po co miasto chce iść dalej na południe ponad to co planowało.

Przykro mi to mówić, ale jesli wierzyć tej relacji (a daję 80% pewności że Pani
      Redaktor coś przekręciła myląc np. nazwy gmin z nazwami obszarów do
      przyłączenia), to jest to kompletny absurd. Za 5 lat będzie się odłączać to, co
      niepotrzebnie przyłączono.

Jak jestem za poszerzeniem miasta nawet i do 200km2 (tyle że na sensownym
      obszarze), tak suwerenności Tyczyna będę bronił jak chłop ziemi, bo to
      miasteczko powinno zostać samodzielną, podmiejską cząstką rzeszowskiej
      aglomeracji, graniczącą z Rzeszowem i dobrze na tym sąsiedztwie się rozwijającą.

Jeśli Panu naprawdę ktoś podpowiada tak absurdalne rozwiązania, to wystawia
      nienajlepsze świadectwo swojemu pojmowaniu urbanistyki i powinien z tego zdać
      sprawę.
      Może zapytać np SARP (jak tam będzie ktoś co zna się na rzeczy), co o tym
      myśli. Proszę może zrobić niezależny wywiad u specjalistów w tej sprawie, nie
      polegać na urzędnikach!

Północ, Panie Prezydencie, a na południu tylko to co planowano i drobne korekty
      nowej granicy. Po zrealizowaniu dofinansowania z ARP-u na terenach parku
      technologicznego trzeba ponowić próbę włączenia częsci terenów na północ od
      miasta w gminach Głogów, Świlcza i Trzebownisko.
    • Gość: DODO Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: 193.151.68.* 23.08.05, 08:49
      Cóż pomysł z rozszerzeniem miasta Rzeszowa o tereny przyległych gmin jest
      całkiem słuszny, tylko musi być to koncepcja przemyślana.
      Uważam, że najlepszym wyjściem byłoby wprowadzenie planu rozszerzenia, jaki
      zaprezentowali już kilka miesięcy temu eksperci Instytutu Gospodarki WSIiZ w
      Rzeszowie.
      Projekt ten przewiduje poszerzenie Rzeszowa o tereny atrakcyjne inwestycyjnie -
      pasmowo w oparciu o układ komunikacyjny. Zakłada on wchłonięcie całej gminy
      Krasne oraz większości gminy Trzebownisko oraz część sołectwa Miłocin. W takim
      układzie powierzchnia miasta zwiększyłaby się do około 190 tyś. zaś ludność
      sięgnęła blisko 200 tyś.
      Uważam, że to rozwiązanie jest jak najbardziej uzasadnione do tego można by
      było się postarać o tereny, które nie stały się częścią Rzeszowa a o które się
      starał Prezydent Ferenc przy pierwszym poszerzeniu.
      • Gość: mini Rychu z P-la. Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk IP: *.res.pl / 82.160.26.* 23.08.05, 11:36
        Włączyć jeszcze Przemyśl by Rychu mógł żyć w Metropolis jak Robokop.
        • fire.show Re: Rzeszów - ponad 240 km, ponad 220 tys. mieszk 23.08.05, 12:19
          Takiego szaleństwa jeszcze nie widziałem. Powiem wam że nawet mnie to bawi:) 8
          co do wielkości pod względem powierzchni miasto kraju, 12 pod względem liczby
          ludności. Nieźle. A jak ktoś myśli że to głupie to powiem wam że np w Finlandii
          piękne i bogate miasto Oulu ma 170 tys. i 680 km powierzchni. Reykjavik ma 120
          tys. i 275 km, więc dlaczego Rzeszów ma nie mieć 240 km? Popatrzcie na miasta w
          Niemczech, choćby partnerski Bielefeld - 258 km, 300 tys. mieszkańców.
    • Gość: F1 Re: jakiś konkurs statystyk? IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 23.08.05, 12:38
      Czym tu się podniecać? Jak by się okazało, że gwałtownie przybywa miejsc pracy,
      miasto się bogaci, inwestorzy się pchają drzwiami i oknami to bym się cieszył.
      Tutaj się nic nie dzieje. Nie ma przemysłu, nie ma turystyki. Same hipermarkety
      żyjące z kasy przysłanej zza granicy i tamże tą kase wysyłajace. Jeszcze długo
      tu będzie pustynia. Tutaj się nic nie dzieje. Jakis festiwal folklorystyczny?
      Założe się, że z niego jest więcej kosztów niz zysku. Dobrze, że przyłączą
      okoliczne wiochy do Rzeszowa bo trochę kasy skapnie na infrastrukturę. Śmieszny
      jest jedynie opór mieszkańców patrzących tylko na dziś.
      • fire.show Re: jakiś konkurs statystyk? 23.08.05, 12:42
        A gdzie masz ten przemysł? Ja jestem 3 lata w Szczecinie i oprócz jednego
        Carrefoura nie było tu doslownie żadnej inwestycji, nawet galerii handlowej.
        Gdzie masz w Polsce tą turystykę, przemysł, bogactwo? Stwierdzenie że nie ma
        żadnego przemysłu to absurd - choćby Pratt&Whitney UTC, Valeant, Novartis.
        Powstaje park przemysłowy - już blisko 10 inwestorów wyraża zainteresowanie.
        Będzie lotnisko, autostrada, park technologiczny, będzie obszar pod inwestycje
        po poszerzeniu miasta, to będa inwestycje. Na razie bezrobocie jest 8%, dochód
        na jednego mieszkańca wysoki, a niektórzy zapomnieli że Polska to nie Holandia
        czy UK.
        • Gość: głogowianin Re: jakiś konkurs statystyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 12:50
          Przyłączyć Głogów Młp. do Rzeszowa! Rzeszów powinien sięgać aż pod to
          miasteczko!!
        • Gość: Stettinerek Re: jakiś konkurs statystyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:03
          >Ja jestem 3 lata w Szczecinie

jesteś tym gościem cierpiącym na dziwny kompleks Szczecina.

ostatnio w którymś z wątków pisałeś, że od niedawna mieszkasz w Goleniowie.
          jesli już konfabułujuesz - rób to bez ośmieszania się. reszta twojego postu -
          bez komentarza.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka