Dodaj do ulubionych

PO i plan 9 regionów

05.09.05, 20:23
Polska to nie jest zabawka, w której każda następna ekipa może realizować
swoje wizje i zachcianki. W innych krajach od lat jest tyle samo regionów i
nikt się nie bawi w głupie zmiany. Dlaczego tu nie może być normalnie? A za 4
lata znowu przyjdzie lewicowy rząd i stworzy 16-17 regionów. To jest jedna
wielka patologia. Czy mieszkańcy Rzeszowa są świadomi na kogo głosują?
Obserwuj wątek
    • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 05.09.05, 20:27
      W kontekście takich przymiarek konieczne jest poszerzenie Rzeszowa tak jak się
      planuje, na ponad 240 km co da blisko 250 tysięcy mieszkańców. Wraz z
      Białymstokiem, miastem prawie 300-tysięcznym, powinniśmy walczyć o swoje racje.
      Dlaczego Katowice które za 15 lat będą mieć 230 tys. mieszkańców mają mieć
      region a Białystok w którym liczba spadnie zaledwie do 270 tys. - nie. Dlaczego
      390-tysięczna Bydgoszcz ma nie być wojewódzka? Bo nie jest pod Gdańskiem?
      • Gość: Belzebub Re: PO i plan 9 regionów IP: *.rzeszow.mm.pl 05.09.05, 20:46
        Ja jestem świadomy na kogo głosuję - głosuję za tym aby Ci co byli przez
        ostatnie 4 lata nigdy juz nie byłi u władzy.Dość!!!
      • Gość: Observ Re: PO i plan 9 regionów IP: *.osk.enformatic.pl 05.09.05, 20:52
        Nie strasz siebie i innych. Przestań panikować i wypisywać propagandowe bzdety.
        Żadne decyzje nie zapadły i w najbliższym czasie nie zapadną.Czy cokolwiek
        zmieniać / w podziale kraju/ powinien decydować przede wszystkim rachunek
        ekonomiczny i perspektywy dla regionu.Zbędna administracja rządowa /samorządowa
        się utrzyma w każdym wariancie/ to niepotrzebnie wypłacane wielkie środki
        finansowe z budżetu,któree mozna skierować na inne cele.Kurczowe trzymanie się
        województwa, bez liczenia kosztów pachnie głupotą i jest działaniem
        antypaństwowym. Z analizy i porównań wynika,że w Polsce powinno być /z
        ekonomicznego punktu widzenia/ do 10 regionów.Mamy 16.Czy przez to jesteśmy
        bogatsi?
        Głosuj na PO dowiesz się więcej.
      • Gość: adi Re: PO i plan 9 regionów IP: 82.160.22.* 05.09.05, 20:53
        a nie znudził się wam już ten płacz z województwami ? teraz Rzeszów jest województwem i co to wam dało ?? pytam się ??!! śmiejecie się z warszawiaków bo się panoszą mieszkając w stolicy , chcecie być dokładnie tacy sami !! jak widać całe Podkarpacie przynosi wielkie straty dla skarbu państwa skoro ma być zlikwidowane i nie dziwne skoro na całe województwo tylko w rzeszowie,przemyślu,sanoku,strzyżowie,stalowej woli i kilku miejscowościach cos się dzieje a dalej bezrobocie i bieda aż piszczy! całe bieszczady utrzymywane są przez resztę kraju ! jak pół roku temu pisałem że woj będzie zlikwidowane to mnie pół forum za to wyzywało teraz już w gacie walicie co to będzie!!
        • Gość: Jaaaaaaaaaaa Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 20:59
          Przyjedz sobie na podkarpacie i zobacz czy rzeczywiscie jest tu biednie. A to,
          iz jestesmy miastem wojewodzkim dalo Rzeszowowi niesamowicie wiele. Przychodza
          inwestorzy, rozbudowywuje sie lotnisko i wiele innych rzeczy. Straty to
          przynosi Swietokrzyskie. Jak chcesz zobaczyc biede to pojedz wlasnie do
          SWIETOKRZYSKIEGO!!! Tam rzeczywiscie nic sie nie dzieje.
          > o teraz już w gacie walicie co to będzie!!
          A walisz to chyba ty. Konia piszac to zes taki podjarany:)
          • Gość: Belzebub Re: PO i plan 9 regionów IP: *.rzeszow.mm.pl 05.09.05, 21:40
            Lotnisko i jakich wiele rzeczy??????? Parkingi trawiaste?
            • Gość: Maciek Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 10:26
              Budowa gmachu sądu, budowa skarbca, dalszy plan poprowadzenia autostrady,
              projekt budowy drogi ekspresowej, organizacja eliminiacji do mistrzostw europy
              i wiele wiele innych
              • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 10:29
                Budowa parku technologicznego, punktu logistycznego, pozyskanie sporych terenów
                pod budownictwo mieszkaniowe i inwestycje w wyniku poszerzenia miasta,
                uruchomienie lotów do Frankfurtu i Londynu, co zaowocuje rozwojem turystyki,
                hoteli, restauracji itd. Usprawnienie komunikacni w mieście - poszerzanie ulic,
                modernizacja, sukcesywny remont budynków, szczególnie w śródmieściu. Moim
                zdaniem trochę się wydarzyło, a nie można mieć wszystkiego naraz.
              • Gość: kot Re: PO i plan 9 regionów IP: 81.6.129.* 10.09.05, 14:05
                Maciek wszystkie te inwestycje to budżet państwa a pozostałe sukcesy to zostały
                z czsów komuny / pokaż Mi jakąs firme która powstała z inicjatywy i inwencji
                lokalnej indywidualnosci - w Kielcach jest i było wiele np.
                Exbud ,Mitex,Cersanit,Kolporter,Barlinek,Nomi,Piasecki,Browar
                Belgia,Holding,Trakt.Poligrafia,Centrum Targowe Kielce oraz wiele innych
                Kielczanie są widoczni wszędzie przykładem są tegoroczne festiwale w Sopocie
                gdzie wygrał Piasek oraz utwór z Oratorium które powstało na zamówienie
                Prezydenta Kielc a wykonane po części także przez Kielczan P.S. warto zobaczyć
                i posłuchać całego Oratorium Pozdrawiam
          • gladiator.ek Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 16:33
            Pczytaj sobie dzisiejsza Wyborczą--i tam jest w którym województwie najwięcej
            dzieci głoduje. Swiętokrzyskie jest średniakiem jesli chodzi o biedę(29,2%).
            Według dzisiejszej Wyborczej najwięcej biedy jest w Warminsko-Mazurskim
            (41,6%) ,Zachodniopomorskim(39,1%) i Podkarpackim(36,4% głodujących dzieci).
            powiedzenie "nędza galicyjska" z powietrza się nie wzięło. Jak włączą rzeszów
            do Krakowa to będziecie krainą miodem i mlekiem płynącą:))) jedyny plus tego
            będzie ze przy okazji aneksji Podkarpacia do Krakowa zapatrzeni w siebie
            Centusie się dowiedza,że istnieje takie "coś" jak Rzeszów:)))

"NIE" DLA KOLEJNYCH MAJSTERKOWAŃ Z WOJEWÓDZTWAMI. JESTEŚMY LUDŹMI A NIE
            ZABAWKAMI.
            • olias niestety mamy być pod Lublinem 18.09.05, 14:42
              czyli awansujemy do wschodniej ściany płaczu. Żygać się chce.
          • gladiator.ek Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 16:43
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: Jaaaaaaaaaaa napisał(a):

Straty to
            > przynosi Swietokrzyskie. Jak chcesz zobaczyc biede to pojedz wlasnie do
            > SWIETOKRZYSKIEGO!!! Tam rzeczywiscie nic sie nie dzieje

Skoro tak bredzisz to wystarczy zajrzeć tu--
            inwestycjekielce.w.interia.pl
            I co? gały opadły? Może zanim zaczniesz kogoś obsmarowywac to się czegoś o nim
            dowiesz--to taka podstawowa zasada kultury. jedynie co udało ci się osiągnąć to
            zniechęcic do siebie i swojego miasta. A Rzeszów wcale taki zły nie jest....
            • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 19:19
              Nieładnie się zachowałeś, Rzeszów ostatnio znalazł się na 5 miejscu wśród 18
              miast wojewódzkich w rankingu Wspólnoty.

www.erzeszow.pl/1869,3330/3330/art0.html?PHPSESSID=4b991db863af8f256c4b03b0921937ef

Także uspokój się z nędzą bo ja tak samo słyszałem o świętokrzyskiej. Tutaj
              jest coraz lepiej.
              • Gość: kkk Re: PO i plan 9 regionów IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 07.09.05, 09:02
                Możemy się przepychac czy w Kielcach czy w Rzeszowie lepiej ale prawda jest
                taka, ze nie u nas fabryki budują:
                gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2903916.html
          • Gość: vb Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:35
            Wiesz co to jest Centrum Targowe Kielce ? Jest to drugi po Poznaniu ośrodek
            targowy w Polsce a np. ostatnie targi wojskowe to największa wystawa w Europie
            środkowo- wschodniej /320 firm z całego świata/ - poczytaj sobie w internecie
            np. o ddziale w Kijowie itd.
          • Gość: TYYYY Re: PO i plan 9 regionów IP: 81.6.129.* 10.09.05, 13:45
            Do Jaaa - bieda to jest na Mazurach gdzie po sezonie trudno znaleść otwarty
            sklep podobnie jest w lubelskim podlaskim i właśnie w podkarpackim gdzie poza
            kilkoma miastami diabeł mówi dobranoc /lepiej wozić karnister bo cięzko spotkać
            stacje benzynowa /
            • koczisss Re: PO i plan 9 regionów 18.09.05, 16:48
              Pisze się i mówi KANISTER!!!
              Chyba nie byłeś nigdy w Podlaskiem i innych przez Ciebie wymienionych, bo jakoś tak tu nie jest!!!
              Znam kolesia, który przyjechał z Kielsc do Białegostoku na studia, pytałem, czy chce wracać itd., mówi, że nie ma takiej możliwości, bo Kielce to dziura bez perspektyw, to nie moje słowa, tylko rodzonego SCYZORYKA!!!
              • gladiator.ek Re: PO i plan 9 regionów 18.09.05, 20:39
                koczisss napisał:

> Pisze się i mówi KANISTER!!!
                > Chyba nie byłeś nigdy w Podlaskiem i innych przez Ciebie wymienionych, bo
                jakoś
                > tak tu nie jest!!!
                > Znam kolesia, który przyjechał z Kielsc do Białegostoku na studia, pytałem,
                czy
                > chce wracać itd., mówi, że nie ma takiej możliwości, bo Kielce to dziura bez
                p
                > erspektyw, to nie moje słowa, tylko rodzonego SCYZORYKA!!!
                >

to koczissie, pwoiedz dlaczego ludzie z Białegostoku zachwycaqja sie Kielcami?
                Dlaczego na dzieńdobry na powitanie w Kielcach padło--"EEE, Wy to macie
                dworzec, Wy to wyglądacie jak miasto". Mój bardzo dobry kumpel z Białegostoku
                (os.Piasta) osiągnął swój cel---wyniósł się raz na zawsze z bIałegostoku,
                szczyci się tym przed każdym. na mnie Białystok nie zrobił dobrego wrażenia--
                starszliwie zaniedbany, gdyby nie pałac to nie wiem na czym można by oko w
                Białymstoku zawiesić , na pewno nie na Lipowej.A dworce to istny koszmar--
                kolejowy to zatrzymał sie w XIX wieku--maleństwo(na szczęscie odremontowane),
                brak tuneli a wiadukt jest tylko do jednego peronu. Dlaczego okolice
                białęgostoku wywołuja w powszechnej opinii smiech?// Dlaczego jest to synonim
                zaściankowowości, "bidy", przygłupstwa i disco-polo?
                Nie chce obrażać Białegostoku,a le to Białystok zaczął obrażać innych na tym
                forum. W porównaniu do mniejszego o połowe Rzeszowa Białystok naprawdę wygląda
                mizernie. pozdrawiam, i zastanów sie po co w chamski sposób wzbudzac niechęć do
                Białegostoku...
                • koczisss Re: PO i plan 9 regionów 18.09.05, 20:51
                  Ja tylko przedstwiłem osąd kolesia z Kielc, który nie chce w tamtą stronę patrzeć i tyle. Białystok jest miastem zaniedbanym, sam to widzę, ale z ocenami jest tak, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, tak jest w tym przypadku!!!
                  Stolica disco polo, może i tak, ale jeszcze tak niedawno, to cała Polska uwielbiała ten chłam, w telewizjach często to leciało!
                  Białystok to synonim zaściankowości, bidy???
                  A to dobre, dobrze, że na skieletczyźnie jest bogactwo:)

> brak tuneli a wiadukt jest tylko do jednego peronu.

Fakt, nie ma przejść podziemnych, a nad torami nie jest wiadukt, a kładka i nie do jednego peronu, a do wszystkich, zresztą, kłądki są dwie!

Dlaczego okolice
                  > białęgostoku wywołuja w powszechnej opinii smiech?

No dlaczego??? I kto tak się śmieje???
                  Odpowiem, ten, kto tu nigdy nie był!!!
                • Gość: Satan of Swing Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 20:57
                  Nie chcę tu nikogo obrazać, ale dziwnie brzmi to co piszesz - Białystok wyglada
                  na naprawdę duze miasto, ostatnio byłem tam kilka miesięcy temu i nie widziałem
                  żeby było szczególnie zaniedbane (w Rzeszowie i Kielcach też niedawno byłem,
                  zeby nie było nieporozumień).
                  A co do dworca - tu sie chłopakowi nie dziwie - to chyba rzeczywiscie
                  najbardziej "na poziomie" dworzec autobusowy w Polsce - bo niestety w Polsce
                  dworce autobusowe to generalnie treagedia, w przeciwieństwie do kolejowych ,
                  które generalnie są poodnawiane. Dziwne to trochę , jak się słyszy o
                  nierentownosci kolei:-)
                  Wiesz, a tak w ogóle, nie obrażając nikogo, ale w Kielcach, gdyby nie pałac i
                  Karczówka to też nie byoby za bardzo na czym oka zawiesić, wiec wyszło trochę
                  "przygadywał kocioł garnkowi..." Akurat pod względem zabytków to Kielce i
                  Białystok sa raczej porównywalne - i Rzeszów też - we wszystkich jest podobnie
                  pod tym wzgledem: rezydencja (w Kielcach i Białymstoku pałace, w Rzeszowie
                  zamek), 4-5 zabytkowych kosciołów lub cerkwi, ratusz, jakiś pałacyk i pare
                  dworków, a do tego trochę zabudowy mieszkalnej, głównie z końca XIX i pocz. XX
                  wieku (tu akurat w Rzeszowie pryz rynku najstarsza, bo sięgająca pó.źnego
                  sredniowiecza). I co charakterystyczne - wszystkie trzy były kiedyś miastami
                  prywatnymi (bo w zasadzie biskupie rezydencjonalne Kielce też należałoby
                  traktować jako "prywatne"). I wszystkie były w historii małymi miastami - jako
                  pierwszy zresztą rozrósł się Białystok, bo już w poł XIX wieku, dzięki
                  włókiennictwu (swego czasu był nawet trochę większy niż Lublin) i dystans
                  utrzymał do dziś.
                  Zreszta to też podobna cecha tych trzech miast - bardzo dży awans: Bialystok już
                  w pol. XIX w., Kielce w zasadzie przed wojną, no i Rzeszów po wojnie. Mozna
                  powiedzieć, ze są to miasta, które w ciągu ostatnich 150 lat zrobily największe
                  kariery sposród polskich miast.
                  Tak wiec pod wieloma względami to dosć podobne do siebie miasta.
                  Pozdrawiam!
        • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 09:52
          Do Adiego: Jestem Rzeszowianinem i nie odczuwam tej biedy o której piszesz. Do
          odstrzału w pierwszej kolejności są 4 województwa utworzone w wyniku protestów
          w 1998 r. Nie ma wśród nich Podkarpacia. Tylko wariant 9 regionów nie uznaje
          już podkarpackiego.
      • slavres Re: PO i plan 9 regionów 05.09.05, 22:52
        skydiver_rzeszow nie rozumię Cie. Kilka dni temu założyłeś wątek stop
        powiększeniu Rzeszowa. A dzisiaj piszesz jak się Rzeszów powinien powiększyć!!!
        • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 09:54
          Do Slavresa: Owszem, gdy czytałem o planach Ferenca wydało mi się przesadą, że
          Rzeszów ma być poszerzony na ponad 200 km, ale w sytuacji gdy cały region jest
          zagrożony likwidacją, to jest dobre wyjście, jeśli nie najlepsze. Ostatnio
          pojeździłem trochę po okolicznych miejscowościach i niektóre z nich (np
          Miłocin) wyglądają ewidentnie jak osiedla Rzeszowa.
    • Gość: .. zamknij sie mlodziezowcu sld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:04
      zakladasz 10 tematow o tym samym a wszystkie opieraja sie na jednej
      niesprawdzonej informacji, masz ludzi za idiotow??
      • skydiver_rzeszow Re: zamknij sie mlodziezowcu sld 06.09.05, 09:54
        Założyłem pierwszy taki temat, napisałem swoje spostrzeżenia nt. tego co
        przeczytałem w innych postach.
    • Gość: GSM Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:15
      Reforma powinna być innego typu. Zostawić istniejące województwa, a zlikwidować powiaty. Tak na dobrą sprawę starostwa powiatowe rozdzielają tylko pieniądze ,które im Warszawa podeśle. Czy nie lepiej przekazać te kompetencje gminom? Czy normalne to jest, że jest powiat w Stalowej Woli i Nisku? W Ustrzykach Dolnych i Lesku? Brzozowie, Strzyżowie, Lubaczowie, Ropczycach, Kolbuszowej? Samorząd powinien być 2 szczeblowy. Bezpieczeństwo, ochrona zdrowia, oświata, komunikacja w kompetencji marszałka województwa, a reszta w gminach.
      • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 09:58
        Powiaty muszą istnieć, ponieważ takie jest prawo unijne. Każdy kraj musi
        dzielić się na 5 jednostek. Pierwsza to cały kraj, druga - województwa
        (regiony), trzecia - podregiony (w naszym przypadku rzeszowsko-tarnobrzeski),
        czwarta - powiaty i piąta - gminy. Powiatów jest dziś 379, ich liczba według
        mnie powinna zostać zmniejszona do 280-320. Widziałem takie projekty.

GSM - Powiat w Lesku to faktycznie przesada, ale Stalowa Wola to drugie co do
        wielkości miasto regionu, mające 71 tys. mieszkańców, dlaczego Twoim zdaniem
        tam nie powinno być powiatu? I tak przez lata miasto było w regionie ze stolicą
        w mniejszym Tarnobrzegu. Pozdrawiam.
        • Gość: putek Re: PO i plan 9 regionów IP: 81.6.129.* 10.09.05, 13:40
          Musi to na Rusi !!!
      • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 12:05
        Zorganizujemy petycję, nie pozwólmy na likwidację regionu - będzie tylko
        gorzej, dla Krakowa będziemy zadupiem którym będzie pogardzać i olewać a z
        biednym Lublinem nie ma po co się łączyć, to będzie tragedia. Trzeba walczyć o
        nasz region!
        • Gość: Observ Re: PO i plan 9 regionów IP: *.osk.enformatic.pl 06.09.05, 14:03
          Co Ty wypisujesz?
          Zainteresuj się chociaż trochę tematem, w którym zabierasz głos. Skąd
          wytrzasnąłeś 379 powiatów?
          Prof.Kulesza,który przygotowywał reformę administracyjną, uważał,iż w Polsce
          wystacza z ekonomicznego i administracyjnego punktu widzenia, do 200 powiatów i
          do 10 województw. Politycy - populiści,bez żadnego mądrego
          uzasadnienia ,utworzyli ponad 300 powiatów i 16 województw.
          I jeszcze jedno,nie pisz fałszywek.Unia nikomu,czyli zadnemu krajowi
          członkowskiemu nie narzucała i nie narzuca wewnętrznego podziału.Sami tworzymy
          jednostki administracyjne i sami za ten podział odpowiadamy.Jesteśmy
          pełnoprawnym członkiem UE i nikt nam nic nie narzuci.
          • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:16
            Czy przekręcanie czyichś wypowiedzi to domena tego forum? Tylko dziś musze już
            czwarty raz dementować to co ktoś pisze. Napisałem że jest 379 powiatów, bo
            tyle jest. 314 powiatów i 65 miast na prawach powiatu. Jak nie wierzysz to
            sprawdź. A ile ich powinno być, to już inna sprawa. Moim zdaniem 240-280. 320
            to wariant który widziałem na jednej ze stron internetowych dotyczących nowego
            podziału.
            • crismo.manila Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:29
              spokojnie sunflower. nie szerz niepotrzebnej paniki. i nie siej propagandy w
              stylu unia europejska nas zobowiazala do .. dlugo sie trzymasz zjednym nickiem.
              zmieniasz sie widze. ale tresc dalej ta sama.
              • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:34
                Możesz wyjaśnić treść swojego postu? Na jakiej podstawie taki tekst? Na
                studiach uczyłem się, że kazdy kraj UE jest podzielony w taki sposób i takie są
                regulacje. Może moje podręczniki kłamią?
                • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:34
                  Uczyłem się też, że właśnie z tego powodu wprowadzono w Polsce 44 (obecnie
                  chyba 45) podregionów. Rzeszów znajduje się w rzeszowsko-tarnobrzeskim.
              • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:40
                Nie podoba mi się to co robisz. Komentujesz treść moich postów a co masz do
                nich? Co to znaczy że treść ta sama, że piszę gó..? To powiedz mi Ty ile jest
                powiatów, ile podregionów, pokaż informację że PO nie chce zmniejszać liczby
                regionów. I wyjaśnij co znaczy że sieję propagandę. Z kilkoma osobami tutaj
                cięzko jest dyskutować - moje posty widnieją tu nadal więc nie łamią
                netykiety/regulaminu. W czym więc problem i o co chodzi? Tak wg kilku osób nie
                potrafię nic sensownego napisać, więc może pokażecie coś lepszego.
                • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 14:44
                  I okazuje się że żaden z szanownych dyskutantów nie wyjaśnił mi dotąd ile jest
                  powiatów jeśli nie 379 (314+65 miast-powiatów), ani tego że nie ma regulacji w
                  sprawie 5-warstwowego podziału administracyjnego. Krytykować jest łatwo, ale
                  przekazać swoje racje i udowodnić coś, znacznie trudniej.
                  • crismo.manila Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 15:00
                    mnie nie chodzi o to ile jest powiatow ale ty siejesz dziwny poploch nie
                    potwierdzonymi plotkami. to uderzenie w najczulszy punkt wielu osób cos w stylu
                    jak partia x dojdzie do wladzy to zamknal twój zaklad pracy i razem z rodzina
                    zdechniecie z glodu. zero merytoryki a mnóstwo leków i straszenia
                    • Gość: adi Re: PO i plan 9 regionów IP: 82.160.22.* 06.09.05, 16:30
                      skydiver-ja także jestem rzeszowiakiem,rodowitym, tutaj sie urodziłem i to w szpitalu na rycerskiej.nie jestem fanatykiem rzeszowa i pisze co to myśle a myśli tak większosc ludzi zapytanych o to na ulicach, a po twoich wypowiedziach można stwierdzic że albo siedzisz w radzie miasta albo jeszcze gorzej
          • olias a Kulesza profesor ma miskę gdzie? 18.09.05, 14:47
            gdzie mu dają jeść? Na podkarpaciu czy w p.onej warszawie?
            To niech się op.doli razm z warszawą od podkarpacia
        • Gość: Jan Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 21:17
          Tak walczyć!!!!!!!!!!!!!
          Ale stolicą regionu musi być Przemyśl i basta!!!!!!!!!!!!
    • Gość: do Gladiatorka Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 17:08
      może rozwijają się Kielce a reszta województwa leży na łopatkach

• gladiator.ek Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 18:07
        Gość portalu: do Gladiatorka napisał(a):

> może rozwijają się Kielce a reszta województwa leży na łopatkach
        >
        Co to znaczy "leży na łopatkach"?
        dlaczego świętokrzyskie najlepeij według unii się rozwija z polskich
        województw, najlepeij wykorzystuje unijna kasę?
        Dlaczego woj.świętokrzyskie ma nadwyżkę budżetową?
        Dlaczego tylko 29 5 dzieci chodzi głodnych a w podkarpackim aż 34%--nędza
        galicyjska--coś w tym jest
        • Gość: Observ Re: PO i plan 9 regionów IP: *.osk.enformatic.pl 06.09.05, 19:16
          sky, rzecz w tym, by kierować się ekonomią i wygodą dla ludzi a nie
          przerośniętymi ambicjami pojedyńczych mieszkańców regionu czy miasta.
          Napisałeś: "Moim zdaniem 240-280. 320
          to wariant który widziałem na jednej ze stron internetowych dotyczących nowego
          podziału."
          Twoim zdaniem? Oczywiście możesz /i powinieneś nawet/ je mieć.Tylko czy to
          Twoje zdanie kieruje się właściwymi przesłankami?
          Aktywiści Leska walczyli o powiat. Czy życie mieszkańców sie poprawiło? Spadło
          bezrobocie,poprawiono opiekę medyczną,szkolnictwo osiągnęło wysoki poziom
          nauczania,zbudowano więcej dróg i potrzebnych mostów, poprawiono obsługę
          tzw.petentów urzędu. Czy też otrzymywane środki budżetowe przeznaczono na
          utrzymanie rozbudowanej administracji i członków samorządu?
          Kiedyś /rok 1975/ utworzono w Polsce w miejsce istniejących wówczas 17
          województ, aż 49. Panujący władca Gierek był entuzjastą pomysłu. Przeciwnikiem
          tej zmiany był jego przyjaciel i śląski działacz społeczny o nazwisku Ziętek.
          Nie chciał wprost krytykować zamiaru lecz zapytany przez Gierka co sądzi o
          sprawie powiedział; " Edwardzie, łatwiej utrzymać na wodzy 17 koni niż 49"
          Czas pokazał,że Ziętek miał rację.
          • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 19:23
            Z mojego punktu widzenia najbardziej ekonomiczne będzie 1 województwo :) Po co
            wydawać na administrację.
        • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 06.09.05, 19:25
          Faktycznie straszna różnica, nie wpadaj w taką megalomanię i nie poniżaj
          Rzeszowa. To miasto ma bardzo dobre wyniki a jak na pomorzu zachodnim jest 39%
          biedy, to ten ranking nie ma sensu. Ja ostatnio czytałem że to w świętokrzyskim
          i warmińsko-mazurskim jest największa bieda. Więc nie obrażaj i nie powtarzaj
          mało znanych sloganów. Rzeszów ma perspektywy na rozwój. A likwidacji
          województwa tak samo jak Ty mówię Nie :)
          • Gość: Jaaaaaaaa Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:14
            A w Swietokrzyskim sa najnizsze w Polsce srednie pensje. A co do tej nedzy
            Galicyjskiej, to to powiedzenie juz troche poszlo w niepamiec. W
            przeciwienstwie do "pizdzi jak w Kieleckim". Pozdrawiam:D
            • Gość: Gieniusia Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:18
              Jak ktoś che zobaczyć biedę to najlepiej pojechać w świętokrzyskie, mazowieckie
              ( ale nie duze miasta !!!!!!)lubelskie, warmińskie, znaczna część
              zachodniopomorskiego,podlaskiego itp. Ja jeżdze to wiem i jeżdzę też po
              podkarpaciu, też wBieszczady i nie głównymi drogami i nikt mi nie wmówi, ze na
              Podkarpaciu jest bieda !! Proponuję najpierw zobaczyć jak to wygląda a potem
              dyskutować. Poza tym włączenie nas do Krakowa jest b. zły pomysł. Kraków jest
              studnią bez dna, a eew. inwestyceje widać po np. PKP Jest to ten sam okręg
              kolejowy co np. w Rzeszowie , Dębicy , Tarnowie i Krakowie. Wszystkie pieniądze
              bierze Kraków na rozbudowę swojego, zresztą b. już europejskiego dworca. A nie
              mniej piękny w Przemyślu ? Coś tam kapneło i tyle.
              • Gość: reda Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:46
                Włączenie do woj. krakowskiego ekonomicznie jest uzasadnione .Dlaczego mamy
                płacić podatki które wyda Rzeszów ? Zaróbcie sobie bez wojewodztwa !
          • gladiator.ek Re: PO i plan 9 regionów 07.09.05, 00:00
            skydiver_rzeszow napisał:

> Faktycznie straszna różnica, nie wpadaj w taką megalomanię i nie poniżaj
            > Rzeszowa. To miasto ma bardzo dobre wyniki a jak na pomorzu zachodnim jest
            39%
            > biedy, to ten ranking nie ma sensu. Ja ostatnio czytałem że to w
            świętokrzyskim
            >
            > i warmińsko-mazurskim jest największa bieda. Więc nie obrażaj i nie powtarzaj
            > mało znanych sloganów. Rzeszów ma perspektywy na rozwój. A likwidacji
            > województwa tak samo jak Ty mówię Nie :)

podaj źródło tych rewelacji. ja podałem
            • Gość: dde Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 09:30
              Nie broń panie Gladiatorek swojego tworu Świętokrzyskiego bo za pare miesięcy będzie po nim tylko historia.
              • Gość: lizus To bzdura z tą likwidacją, !!!!!!!!!!!!!! IP: 80.244.128.* 07.09.05, 11:36
                Naprawdę to co wypisują niektórzy to szpetna bzdura, NIE ma planów likwidacji
                powiatów ani województw. Temat sztucznie i nieprawdziwie wymyślony na potrzeby
                konkurentów politycznych PO i PIS. MA to na celu "poparzcie oni chca likwidacji
                a my ( przewaznie lpr) utrzymamy województwo zagłosujcie na nas" To jest tylko
                straszak tych małych partyjek i ich maluczkich kandydatow na poslów. Wczoraj
                politycy obydwu (Ci najwazniejsi) partii wypowiadali się, ze absolutnie nie ma i
                nie bedzie zmiany ilosci powiatow i wojewodztw.
              • Gość: vb Re: PO i plan 9 regionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:53
                Województwo Kieleckie było zawsze /kłania się historia !!!/ Swego czasu
                obejmowało część Sląska i Częstochowę .
    • Gość: civitas r. Re: PO i plan 9 regionów IP: *.viknet.pl 08.09.05, 12:49
      Czyli można pożegnać się z metropolią. A była szansa na ogromną kasę i wzrost
      prestiżu
    • Gość: swiatowy Re: PO i plan 9 regionów IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.09.05, 19:51
      Zamiast przekomazac sie ktore miasto lepsze powinnismy walczyc o swoje(sam
      jestem zOlsztyna)i Olsztyn Rzeszow Kielce czy inny Bialystok tak samo sa
      stolicami regionow jak np.Tuskowy Gdansk(ktorego zreszta mozna podlaczyc pod
      Poznan)Wojewodztw powinno byc 16 albo 17 a zmiejszyc o polowe liczbe poslow w
      sejmie Mosimy trzymac sie razem
      • Gość: Wyborca Re: PO i plan 9 regionów IP: *.man.rsk.pl 08.09.05, 22:22
        Plan likwidacji województw - to zagrożenie dla Podkarpacia.
      • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 09.09.05, 08:25
        To prawda. A poza tym czy Tusk zdaje sobie sprawę czym byłoby np połączenie
        Podlasia z Warmią i Mazurami? Przeciez to dwa zupełnie inne regiony, inna
        historia, będący przez wiele lat niemieckim miastem Olsztyn miałby być podległy
        Białemustokowi? To miasto przez długi czas było pod zaborem rosyjskim, to
        zupełnie inna kultura. W każdym kraju szanuje się regiony - w Niemczech jest np
        mały Saarland ze stolicą w maleńkim mieście Saarbrucken. I nikomu to nie
        przeszkadza. Obecny podział w jakiś sposób odwzorowuje podział historyczny, a
        wiadomo że nie będzie idealnie bo decydują też różne czynniki ekonomiczne i
        społeczne.
    • Gość: BoloUSa Re: PO i plan 9 regionów IP: *.nyc.res.rr.com 09.09.05, 05:13
      Uwierzyles TRYBUNIE w te bzdury,albo sam je rozpowszechniarz .
    • aron2004 województwo lubelsko-podkarpackie 09.09.05, 10:18
      no to wygląda że będziemy we wspólnym województwie - marszałek w Lublinie,
      sejmik w Rzeszowie. No chyba że do Krakowa wolicie w co wątpię. Kraków urwie
      Wam co najwyżej Dębicę i Jasło.
      • skydiver_rzeszow Re: województwo lubelsko-podkarpackie 09.09.05, 10:29
        Myślę że społeczność tych 7 regionów nie dopuści do ich likwidacji - będą
        petycje, protesty. Reforma była 6 lat temu, bez przesady... Jestem pewien że
        nie oddamy regionu, podobnie jak inni z potencjalnie zagrożonych województw.
        • aron2004 Re: województwo lubelsko-podkarpackie 09.09.05, 11:44
          > Myślę że społeczność tych 7 regionów nie dopuści do ich likwidacji - będą
          > petycje, protesty.

no i co?
          były też protesty w obronie krośnieńskiego, przemyskiego, tarnowskiego,
          tarnobrzeskiego itd.

co to kogo obchodzi

• Gość: Observ Re: województwo lubelsko-podkarpackie IP: *.osk.enformatic.pl 09.09.05, 19:46
            Ten civi to jakis betonek.Argumenty do niego zadne nie trafiają. Nie potrafi
            myśleć czy co. Dlatego powtarzam po raz kolejny; podział kraju na ośrodki
            administracyjne nie jest czyimś widzimisiem lecz kieruje się ekonomiczna logiką.
            Protesty,petycje itd. mają uzasadnienie wówczas,kiedy ktoś pokryje straty.
            A narazie nikt nie proponuje żadnych zmian.Wpierw potrzeba dyskusji ekspertów i
            wyliczeń.
    • Gość: Anty wybory Re: PO i plan 9 regionów IP: *.crowley.pl 10.09.05, 04:56
      Nie mam zaufania do partii, dlatego do Sejmu oddam głos nieważny. Chcę głosować
      na konkretnych kandydatów, a nie na klikę. Nieważny głos musi być policzony i
      dowiem się ile osób myśli podobnie. To lepsze od siedzenia w domu. gdyż w ten
      sposób odbieramy sobie możliwość pokazania politykom, że my równiez mamy ich ...
      • Gość: zyta Re: PO i plan 9 regionów IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 10.09.05, 14:11
        ale ty głupi jak mozesz chciec pozniej czegos wiecej. Sam stan na czele parti
        nie kliki jezeli taki jestez blyskotliwy
        • Gość: Anty wybory Re: PO i plan 9 regionów IP: *.crowley.pl 18.09.05, 15:28
          W pojedynkę nic nie zrobię. Pytam czy inni tak samo myślą.
    • Gość: Mirek Re: PO i plan 9 regionów IP: *.mtm-info.pl 10.09.05, 14:35
      Jak dokonywano ostatnich zmian w podziale administracyjnym kraju byłem
      zwolennikiem 6-9 mocnych regionów, dużych silnych powiatów. Teraz jest mi to
      obojętne w tym wszystkim i tak nie chodzi o dobro mieszkańców tych terenów.
      Polska dzieliła się i dzieli nadal na Polskę "A" i "B", na Polskę z tej strony
      Wisły i z tamtej. Na silny i wpływowy Zachód i biedny i zacofany Wschód. Ponad
      30 lat mieszkałem w woj lubelskim, obecnie w podkarpackim.Jest mi wszystko
      jedno w jakim będę mieszkał po wyborach jest mi tu dobrze, i tak jest to w tej
      gorszej Polsce. A wystarczy zewrzeć siły ponad podziałami i dla dobra ludzi tu
      mieszkających zrobić coś dobrego. A tak na marginesie w co się przekształci PO
      po wyborach.
      • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 10.09.05, 14:41
        Mówisz bzdury, widać że pojęcia nie masz o zachodzie Polski. Jedź do Białogardu
        albo Koszalina, zobacz Polskę A z 43% bezrobociem, krzywymi ulicami, w 40%
        nawet bez asfaltu, ze skansenem PGR-ów. W regionie zachodniopomorskim 39.5%
        dzieci głoduje lub jest niedożywionych, a Ty mówisz o podziale na zachod i
        wschod od Wisły? A co to, za rzeką magiczna siła sprawia że wszystko jest już
        gorsze? Absurd. Trzeba umieć sobie radzić.
        • skydiver_rzeszow Re: PO i plan 9 regionów 10.09.05, 14:44
          Powiem tylko jedno - od roku mieszkam na Pomorzu i niedługo wrócę do Rzeszowa.
          Tęsknię czasem za tym poziomem życia i perspektywami jakie tam można mieć. Bo
          jest to bez porównania do zapaści i marazmu jaką obserwuję tu gdzie jestem
          teraz. Mógłbym dużo mówić tylko po co. Też dopóki nie ruszyłem się z Rzeszowa
          myślałem że to podrzędne miasto. Człowiek uczy się przez doświadczenie. A
          paradoksalnie wiele osób na zachodzie kraju kojarzy Polskę B z woj. lubuskim i
          opolskim a nie ze wschodem. Coś w tym jest, chyba jakiś wielki kompleks.
          • Gość: Satan of swing Re: PO i plan 9 regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 21:42
            Z tym opolskim to ciekawe - czyżby kolejny stereotyp? Na mnie opolskie wywarło
            dużo lepsze wrazenie niż dolnosląskie.
            • Gość: Helllmut Re: PO i plan 9 regionów IP: *.rzeszow.mm.pl 12.09.05, 21:50
              przeczytałem wszystko - ale pitolicie :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka