Dodaj do ulubionych

Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:26
Obserwując wczorajsze wyniki i niespełna 2% przewagę Tuska nad Kaczyńskim
oraz ponad 15% wynik Leppera, mogę być w 90% spokojny o wyborcze zwycięstwo
dla Kaczynskiego za 2 tygodnie. Oczywiście, nie zwalnia to kandydata z
intensywnej pracy w kampanii, ale Tusk nie zdobędzie więcej elektoratu, może
z wyjątkiem kilku procent od Borowskiego. Elektorat Leppera w całości
powinien zagłosować na Kaczyńskiego (nie biorę pod uwagę, czy pójdzie wogóle
głosować za 2 tygodnie, ale i elektorat Borowskiego może zostać w domu).
Zasiadając wczoraj w Obwodowej Komisji Wyborczej (nie pierwszy raz),
zauważyłem nadzwyczaj dużą aktywność młodych wyborców (roczniki
1987,1986,1985), które we wcześniejszych wyborach rzadko brały udział w
głosowaniach. A pomimo tego, w mojej komisji Kaczyński dostał i tak 100
głosów więcej od Tuska, na 800 głosujących wogóle. Podobnie było w sąsiednich
komisjach na tym osiedlu w Stalowej Woli (osiedle, gdzie mniej osób starszych
mieszka. Danych z terenów komisji zamieszkałych przez osoby starsze jeszcze
nie analizowałem).
Dlatego uważam, że elektorat Tuska osiągnął maximum mobilizacji wczoraj, ale
do zwycięstwa za 2 tygodnie powinno mu jednak zabraknąć parę punktów.
Obserwuj wątek
    • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:37
      Cóż... ciemnogród górą! Rydzyk rządzi...
      Smutne... ale niestety prawdziwe :-(
      • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:41
        Dlaczego ludzie nie zastanowią się, że to będzie chora sytuacja gdy jeden z
        bliźniaków będzie rządził w parlamencie (z tylnego fotela), a kolejny będzie te
        wszystkie chore pomysły zostawiał bez weta.
        Cała władza w rękch jednej rodziny.
        To będzie dyktatura.
        Prezydentem musi zostać ktoś spoza rodziny Kaczyńskich (i Rydzyka ;-) ), aby
        mógł wetować ich chore pomysły!
        • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:45
          Spokojnie. Nie zapominaj, że wszystko musi się odbywać zgodnie z obowiązującą
          Konstytucją RP, a ta zabrania dyktatury. Na zmainę Konstytucji w kierunku
          zapędów dyktatorskich w tym Parlamencie zgody nie będzie (za mało głosów). Mogą
          nastąpić zmiany w polityce pieniężnej państwa (chodzi o likwidację Rady
          Polityki Pieniężnej i ograniczenie władzy prezesa NBP) jeżeli zmiany w
          Konstytucji poprze SLD.
          Także ogólne straszenie ludzi dyktaturą, zacofaniem itd jest czystą demagogią,
          ponieważ nic takiego nie nastąpi.
          • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:57
            Nie chodziło mi o dosłowną dyktaturę (w sensie definicji słownikowej), ale w
            sytuacji gdy partia mająca większość w parlamencie i prezydent są z jednego
            ugrupowania nie ma kto wetować ustaw.
            Aby powstała chora sytuacja wcale nie trzeba zmnieniać konstytucji.

• Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:02
              A napisz mi, czy tak samo byś myślał i pisał, jeżeli premierem byłby "płemieł z
              Kłakowa" a prezydentem Tusk?
              • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:27
                Tak!
                Wcale nie jestem wielkim zwolenikiem Tuska (i PO).
                Głosując na niego wybieram tylko mniejsze zło!
                • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:32
                  No ale to mniejsze zło trwa od 16 lat i co?
                  • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:44
                    Mimo wszystko wolę to od sekty Rydzyka.
      • Gość: rymopis Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: 213.25.45.* 13.10.05, 11:43
        elemele dutki - gospodarz malutki...
    • Gość: nyka Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:05
      W sumie się zgadzam ...powoli chyba najbardziej otumanieni zaczynają się
      przekonywać co do tego ,że Kaczyński ,Rydzyk ,Giertych ,Wrzodak czy Lepper to
      JEDNA BANDA ...zapowiada się raj na ziemi
      • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:19
        No używając tego myślenia, w Polsce mamy dwie bandy. Tę, którą wymieniłeś i
        bandę różowo- czerwonych liberałów (nie wszyscy czerwoni są liberałami, także
        miałem na myśli niektórych czerwonych). I jednej i drugiej można coś zarzucić.
        A chodzi o to, że różnią się one wizją rozwoju gospodarczego Polski oraz
        kierunku polityki międzynarodowej. To nasze społeczeństwo w wolnych wyborach
        decyduje, której bandzie powierzyć losy Polski na następne lata.
        Dla przypomnienia dodam, że z bandą różowo- czerwonych liberałów mamy do
        czynienia od 16 lat.
        • Gość: normalny Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:27
          a nachodzi jeszcze gorsza czarno-brunatna banda i chce zabrać te nieliczne
          rzeczy które udało sie osiągnąć przez 16 lat
          • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:34
            Właśnie w tym rzecz, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Spróbuj
            zrozumieć, tych ludzi, którzy nie popierają tych przemian i "osiągnięć" w
            Polsce przez ostatnie 16 lat. Pisałem o tym tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=30063534
        • des4 Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński 10.10.05, 12:38
          Gość portalu: GSM napisał(a):

> No używając tego myślenia, w Polsce mamy dwie bandy. Tę, którą wymieniłeś i
          > bandę różowo- czerwonych liberałów (nie wszyscy czerwoni są liberałami, także
          > miałem na myśli niektórych czerwonych). I jednej i drugiej można coś
          zarzucić.
          > A chodzi o to, że różnią się one wizją rozwoju gospodarczego Polski oraz
          > kierunku polityki międzynarodowej. To nasze społeczeństwo w wolnych wyborach
          > decyduje, której bandzie powierzyć losy Polski na następne lata.
          > Dla przypomnienia dodam, że z bandą różowo- czerwonych liberałów mamy do
          > czynienia od 16 lat.

To jakieś brednie, jak mozna określać zwolennika większj samodzielności ludzi,
          zmniejszenia ingerencji państwa jako czerwonego. Coś ci się pokręciło. Trochę
          już żyję na tym świecie i zawsze wydawało mi się, że czerwnoni i różowi to
          zwolennicy socjalizmu w jego róznych wersjach, a teraz pan GSM oświadcza że
          wprost przeciwniee he he...
          • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:44
            nic mi się nie pokręciło, tylko tacy rządzą nami od 16 lat, a jeden z rywali do
            fotela prezydenckiego się z nich wywodzi.
            • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:48
              Żyjemy w chorym kraju.
              U nas prawica ma lewicowy program i odwrotnie.

Stąd takie zamieszanie.
              • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:58
                Trzeba by odejść od określania partii ogólnie jako prawica czy lewica, bo
                rzeczywiście wychodzą takie bzdury, że niektóry czerwony popiera liberalizm
                (ale tak jest).
                Ja to dzielę w sposób następujący: Lewica gospodarcza i światopoglądowo-
                obyczajowa i prawica gospodarcza i światopoglądowo- obyczajowa.
                Do lewicy gospodarczej zaliczyłbym: PiS, LPR, Samoobronę, PSL, częściowo SLD i
                częsciowo SdPl.
                Do lewicy obyczajowej: SLD, SdPl, PD
                Do prawicy gospodarczej: PO, PD, częściowo SLD, częsciowo SdPl, no i radykalną
                prawicę gospodarczą Korwina Mikke
                Do prawicy obyczajowej: PO, PiS, LPR, PSL, częściowo Samoobronę (90%).
                Tylko w taki sposób można tak naprawdę zrozumieć, kto jest prawicą, a kto
                lewicą w sensie gospodarczym i obyczajowym. A media w Polsce do jednego worka
                wrzucają obyczaje z gospodarką, a to błąd.
                W Polsce prawicą i obyczajową i gospodarczą na dzień dzisiejszy można nazwać PO
                i partię Korwina.
            • des4 Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński 10.10.05, 13:01
              To znaczy który kandydat ma czerwone zapatrywania?
              • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:49
                Kaczyński
        • Gość: Antyczarnuch Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: 213.25.45.* 10.10.05, 14:15
          Hurra!!! Nareszcie do władzy dochodzą ajatollachy! Czarne sukienki już raz
          pokazały (za Buzka), co potrafią. Teraz będą jaja do kwadratu. Niewierzącym
          szykuje się drugi Iran! Dlatego trzeba zmienić III na IV Rzeczpospolitą. W nowej
          kostytucie będzie zapis. Najważniejszą siłą, jedyną, nieomylną, rządzącą,
          decydującą o życiu i śmierci jest KK.
          Pora umierać.
        • Gość: nyka Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:44
          GSM ,jesteś żałosny z tym podziałem ...poszukaj świeżej wypowiedzi
          W.Bartoszewskiego na ten temat ,może On cie oświeci ,bo ja nie mam ochoty
          przekonywać fanatyka .
          • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:02
            Czy Bartoszewski to wyrocznia?
            • Gość: nyka Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 19:35
              Czy Bartoszewski to też nowa fala komucholiberałoantychrystów tak celnie
              zdefiniowana przez tych uczciwych z PiSu ???

Podział ,który proponujesz jest szkodliwym jątrzeniem użytym przez stronników
              Kaczynskiego jak i samego kandydata na potrzeby kampanii ,by stać się jeszcze
              bardziej wyrazistym w stosunku do rywala ,który niedługo w ustach Prawego
              Kurskiego okaże się piątą kolumną Marsjan dybiących na katolicki ,naród
              wybrany ...

Władysław Bartoszewski jest jednym z najwybitniejszych żyjących Polaków ,to
              autorytet ,zresztą widzę żeś lekko niekumaty ...zajrzyj w biogram tego
              człowieka ...
              • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 19:38
                Wybacz, dla mnie żaden autorytet. Pewnie dlatego, że jestem niekumaty i
                zaślepiony ;)
                • Gość: nyka Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 22:28
                  Ostatnim zdaniem dałeś świadectwo o sobie ,tylko proszę nie rób nikomu wody z
                  mózgu jakąś śpiewką o wartościach ...

nigdzie nie wspomniano nawet ,że Władysław Bartoszewski obstaje za tym czy
                  innym kandydatem ...prawda ,że dla Ciebie to ma znaczenie w ocenie człowieka z
                  nawet takim dorobkiem ? Tępak z ciebie po prostu ,przykro mi .
                  • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 22:31
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=30229074
                  • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 22:42
                    A niech obstaje za kim chce, dla mnie nie jest żadną wyrocznią ani autorytetem.
                    Jest człowiekiem, jak każdy i jako człowiekowi należy mu się szacunek. I tyle w
                    tym temacie.
                    • kmd_rohan Re: GSM idzie w zaparte 11.10.05, 07:16
                      I znowu, biedaku skończyły się argumenty, więc zaczynasz grać tępaka. Uważaj,
                      bo odgrywanie durnia idzie Ci podejrzanie łatwo. Jak zresztą większośści
                      PiSarczyków.
                      • Gość: GSM Re: GSM idzie w zaparte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:13
                        Za to obrażanie zapłacisz kiedyś. Uważaj. Moja cierpliwosć się skończy, a wtedy
                        nie będzie wesoło.
                        • kmd_rohan Re: GSM idzie w zaparte 11.10.05, 09:18
                          Tak, wiem, ktoś Ci do ulotek propagandowych dorzucił skan jednej strony kodeksu
                          karnego. A z nerwami, widzę u Ciuebie - słabiutko, może czas pomyślec o
                          dłuższym odpoczynku w niestresującym otoczeniu? Luźna odzież, regularne
                          posiłki, odpoczynek od środków masowego przekazu, zastanawiałeś się nad tym?
                          ;-)
    • Gość: King Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: 62.244.139.* 10.10.05, 12:51
      Media manipulują. Dziś wieszczą 39% Tuska, podczas gdy ma on marne 35%.
      Sprawiedliwość musi wygrać! Nie dla aferała i oszusta bez zasad!
      • Gość: r Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:52
        mówisz o aferze FOZ? ;-)
    • Gość: .. GSM i King orgazmują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:24
      przed nimi jeszcze 2 tygodnie dobrze płatnej pracy w sztabie Kaczyńskiego i
      będą dalej zalewać nas idiotyzmami... szkoda że za tą kampanie płacimy my
      wszyscy
      • Gość: Kolka Re: GSM i King orgazmują IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 10.10.05, 14:27
        A zafundował nam to Twój guru Kwaśniewski-100milonów w plecy za dwie tury
        wyborów ,które mogły być razem z sejmowymi.Wiec nie ściemniaj
        • Gość: .. Re: GSM i King orgazmują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:43
          masz racje wole już Kwaśniewskiego niż Kaczora-Rydzyka
    • kmd_rohan Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński 10.10.05, 14:38
      GSM! Przyznaj się wreszcie, ile dostajesz za to nawijanie metodą "Ludzie to
      lubią, ludzie to kupią, byle na chama, byle głośno, byle głupio"?
      • Gość: Kaktu$ Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.etobres.com.pl 10.10.05, 15:42
        Za 2 tyg. na 90% będziesz mądrzejszy,
        ... albo nie!
      • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:06
        No wiesz. To pytanie można zadać specjalistom od marketingu politycznego,
        którzy wylansowali pewnego polityka, niczym Mandarynę, która nie potrafi
        śpiewać.
    • Gość: ds16 Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 16:21
      Tusk - Kaczynski 1-0

3,2% przewagi ,tak dla jasności ...

z życzeniami dużo zdrowia dla gościa o ksywie GSM ,niezły ubaw mamy z
      Ciebie ,tak trzymaj
      • Gość: xyz gdy wygra Kaczyński IP: *.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 16:39
        No cóż - nie trudno sobie wyobrazic,że będzie musiał spłacić dług wdzięczności
        wobec radiamaryja - w jakiej formie?? domyśleć się nie trudno. Z pewnością
        nastąpi dalsza klerykalizacja publicznej tv i radia, przekazywanie ziemi dla kk
        na "krzywy ryj", delegalizacja burdeli i prasy świerszczykowej, ściganie
        kochających inaczej, kaganiec na Owsiaka i sp-kę itd.
        Mnie to nie boli - nawet zabawne będzie przyglądać sie poczynaniom tego
        skrzyżowania socjalisty utopijnego z kato-ajatollahem i łukaszenką :))
        czyli kaczyzmowi w czystej postaci.
        Zresztą mamy to jak "w banku" nawet bez kaczki-prezydenta :)
    • Gość: GSM Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:22
      Donald Tusk dostał 5429666 głosów, Lech Kaczyński 4947927, Andrzej Lepper
      2259094, Marek Borowski 1544642, Jarosław Kalinowski 269316, Henryka Bochniarz
      188598 głosów. Załóżmy, iż w II turze pójdą te same osoby głosować oraz
      załóżmy, iż Tuska w całości poprą Bochniarz, Borowski. A Kaczyńskiego Lepper,
      Kalinowski. Tusk otrzyma 7162906, a Kaczyński 7476337. Oczywiście, nie jest
      tak, że cały elektorat kandydata poprze Tuska czy Kaczyńskiego, ale można
      domniemywać, iż wtedy zostanie w domu. To samo mogą zrobić wyborcy
      niezdecydowani innych kandydatów tu niewymienionych.
      Wychodzi z tego, iż Kaczyński w finale otrzyma 51,07% głosów, a Tusk 48,93 %.
      • kmd_rohan Re: Za 2 tyg. na 90% wygra Kaczyński 10.10.05, 17:44
        Gratuluję GSM! Wreszcie zrozumiałem, jaki byłem nierozsądny, krytykując Twoje
        zachwyty i tony wazeliny wylewane na Kaczora w Dwóch Osobach. Sądzę, że jesteś
        specjalnie wydelegowanym na teren wojewódzwtwa podkarpackiego i odpowiednio
        opłacanym przedstawicielem sztabu wyorczego .. Donalda Tuska!!! W pierwszej
        turze wyborów nie głosowałem. Uważałem, że żaden z poważnych kandydatów nie
        zasługuje na mojej poparcie. Jednak pod wpływem Twych namietnych wytrysków
        miłości do wszystkiego co Kacze - powoli zmieniam zdanie i chyba jednak
        zagłosuję na Donalda, na zasadzie wyboru mniejszego zła.
    • Gość: kmd_rohan Re: Za 2 tyg. "Kacza zupa" IP: 80.51.255.* 10.10.05, 19:08
      mp3.wp.pl/i/sciagnij?id=122441
      • Gość: antypis I tak wygra TUSK!!! IP: *.wmc.net.pl 10.10.05, 19:41
        Siły ciemności go nie zwyciężą!
        • Gość: mojetrzygrosze Donald Tusk w pigulce. IP: *.delv.east.verizon.net 10.10.05, 20:39
          Popatrzcie na to zdjecie Tuska (jest na forum wiadomosci).No jak takiego bym
          zobaczyl gzies w nocy to gwarantuje, ze nawet Szewinska by mnie nie dogonila.
          • Gość: normalny Re: Donald Tusk w pigulce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:42
            taka z ciebie patriotka ze spiep... do stanow?
    • Gość: Jerry Re: Wygra gorzkie żale na fujarce IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 12.10.05, 11:32
      • Gość: rydzyk the best Re: Wygra gorzkie żale na fujarce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:41
        RADIO MARYJA NA PREZYDENTA!!!!!!!
        • yuka7 Re: Wygra gorzkie żale na fujarce 12.10.05, 20:33
          Popaprańcy nie wygrywają. Zbieraja zabawki i idą do domu. Tak będzie z
          Kaczyńskimi. Jak nie teraz to za 2-3 lata na pewno.
          • yuka7 Re: Wygra gorzkie żale na fujarce 12.10.05, 20:57
            Dyrektor Warszawskiego Hospicjum Onkologicznego Ryszard Szaniawski oświadczył w
            środę, że to on wywołał sprawę zbyt małego finansowania przez władze Warszawy
            hospicjów działających na terenie stolicy i nie był to element kampanii
            wyborczej.

"Stanowczo odcinam się od działań związanych z kampanią wyborczą" - powiedział
            na specjalnie zwołanej konferencji prasowej. "To ja zwróciłem się do pani Hanny
            Gronkiewicz-Waltz (PO) i ja już od maja informowałem opinię publiczną o
            problemach z finansowaniem hospicjów" - podkreślił.

Szaniawski w środę po raz kolejny powiedział, że miasto zmniejszyło w tym roku
            sumę pieniędzy na dofinansowanie hospicjów w Warszawie. Według niego, budżet
            miasta na hospicja w 2003 r. wyniósł 630 tys. zł, w 2004 - 580 tys. zł, a w
            2005 - 434 tys. zł z dodatkowymi kwotami na "inne działania". Jego zdaniem, te
            dodatkowe kwoty zostały uruchomione "dopiero teraz".

Jak wyjaśnił, w tym roku jego hospicjum otrzymało 72 tys. 900 zł, podczas gdy w
            ubiegłych latach - rocznie otrzymywało ponad 300 tys. zł.

Szaniawski przyznał, że zna nowe zasady, które obowiązują miasto w kwestii
            dzielenia pieniędzy. Zgodnie z ustawą o pożytku publicznym i wolontariacie,
            miasto musi zorganizować konkurs dla organizacji i przekazuje równe kwoty
            pieniędzy na hospicja - w zależności od liczby łóżek - 9 zł na opiekę domową i
            18 zł na opiekę stacjonarną.
            Poczytajcie kaczofile.
            • Gość: Quasimodo Re: Wygra gorzkie żale na fujarce IP: 213.25.45.* 13.10.05, 10:46
              Kaczyński wygra zdecydowanie ... ale na szczęście wyłącznie na Podkarpaciu i w
              innych częściach Ściany Wschodniej! A w większości regionów (i w Polsce) wygra
              Doda Elektroda Polskiej Polityki, Pan Pusty Jak Balon. Pewnie dzięki temu i
              mniejszy szkodnik.
              Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka