Gość: res IP: 82.177.98.* 18.10.05, 20:07 Rzeszow senne miasto, to dziwne wydaje mi sie że ten pan nie był w Rzeszowie w lecie, na Starym Miescie. Nie wspomne o Muzeach, kinach i teatrach.......Po prostu Rzeszów nie ma monumentalnych zabytków ot co. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asprokol Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.05, 20:11 No przeciez niedawno pisali ze będzie strasznie duzo anglików - podobno nawet ulice bedą się nazywać Street i avenue :-)a sprzedawcy obwarzanków mają niec zdany egazamin z angielskiego :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo taki mamy spadek po prezydenturze szlachty i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:57 janowskiego-chlopaczki sie tak napracowali w temacie turystyki ze trzeba ja nagrodę im za to dać :o) pozdrawiam i życze milego dzionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu Re: taki mamy spadek po prezydenturze szlachty i IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 08:29 Znowu zaczyna się szukanie winnych zamiast szukania pomysłów co zrobić żeby tę wiochę podzwignąć. Zaliczam się do ludności napływowej. Pochodzę z małego miasta i powiem Wam, że pomimo tego iz przez 15 lat mojego pobytu tutaj sporo się zmieniło to ciągle jest tu gorzej niż w moim miescie 15 lat temu. Rzeszów nie ma zabytków i z tym nie da się nic zrobić. Uważam że jedyną szansą dla Rzeszowa jest organizacja imprez kulturalnych lub sportowych. Cos musi przyciągać turystów do tego miasta. Tak naprawdę to nawet sami mieszkańcy nie bardzo mają jak spędzać wolny czas. Nie ma przyzwoitego parku, ani placu zabaw gdzie można by pójść z dziećmi. Zapowiada sie tylko Park Papieski którego jedyną atrakcją pewnie będzie postument do składania kwiatów. Jak dla kogoś nie jest atrakcją siedzenie w piwnych ogródkach na rynku to jest w kropce. Wiocha i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.05, 20:29 bez urazy ale ciekawe czy odwiedzają np. Radom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 21:04 chlopie. przeciez zagraniczny turysta nie przyjedzie do rzeszowa, zeby obejrzec film, ktory widzial pol roku wczesniej u siebie... a muzea?? zalosne... nie mowie, ze nic tam nie ma, ale jesli ktos moze wybrac krakow, ktory lezy do tego blizej i latwiej do niego dojechac , to dlaczego nie mialby tego zrobic... o to w tym chodzi.. nie o to, ze nie ma, tylko o to, ze to co jest nie zachwyca pod zadnym wzgledem. ty jak jedziesz za granice to tez chcesz wybrac to co warto zobaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.prz.rzeszow.pl 18.10.05, 21:18 jak nadal urzad wojewódzki bedzie gnoił Przemysl na swoich stronach internetowych skierowanych do turystów to na pewno "sie polepszy":):)Brak informacji o Muzeum Historii Miasta Przemysla,Muzeum Twierdzy Przemysl,Muzeum Fajek i Dzwonów....ogólnie przdstawili miasto o najwiekszych walorach turystycznych na podkarpaciu jako hutnicze miasto:(:(Trzeba cos z tym zrobic,w podkarpackiem tez jest sporo do zwiedzania i dobre warunki do wypoczynku.Pora nadrobic dystans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paradius Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.pl / *.skyware.pl 18.10.05, 21:26 Na podstawie czego są robione te statystyki? W zeszłym roku przyjechały do mnie 2 Amerykanki i Angol. Wszyscy byli bardzo ale to bardzo zachwyceni miastem. Wiadomo, że nie ma muzeów, galerii i teatrów. Byliśmy za to w knajpach, restauracjach na tradycyjnym polskim żarciu, popiliśmy polskiej wódeczki, wybraliśmy się do Łańcuta i było cacy. Naturalnie porównywanie Rzeszowa do Krakowa w tym względzie nie ma sensu, ale też nie sądzę aby było wyjątkowo źle. Dziś zrobiłem sobie wycieczkę przez miasto i uważam że wygląda bardzo kolorowo ( nie mówię tu o wieżowcach na NM) i całkiem przyjemnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:04 Buahahaha- to gdzie ci Anglicy, robiący najazd na Rzeszów? O matko, ten tekst w zestawienu z tekstem o nawale turystów, i wychwalaniu Rzeszowa, po prostu zgon ze smiechu:D Odpowiedz Link Zgłoś
townmaker Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 18.10.05, 22:12 Gościom którzy chcieliby coś ciekawego tu zobaczyć trzeba pokazać kawałek dawnej Polski: dwory, pałace, zamki i dawną polską wieś. Czyli Łańcut, Baranów, oraz kolbuszowski czy sanocki skansen. Najlepiej jakby w nich była jeszcze porządna staropolska (czynna) knajpa w której można by zjeść dobre nasze dawne rodzime żarcie i przespać się w gospodzie na górze albo w starej chacie. A potem odwózka podstawionym autobusem do hotelu. Do tego może jakieś koniki. Pewnie nie wszyscy, ale wielu z nich by to kupiło - oni luksusowych apartamentów mają dosyć u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_z_rzeszowa Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:39 Dokladnie townamaker masz racje. Wszyscy mysla ze mamy miec ogrom zabytkow. Uwazam, ze wlasnie chodzi o to, zeby pokazac "wioche". Dla nich, zyjacych w zurbanizowanym, plastikowym swiecie bedzie do super sprawa. Nie myslmy w swoich kategoriach :-). Bylo tutaj porownanie do Krakowa. W Krakowie jestem czesto i naprawde, oprocz rynku i moze Kazimierza nic tam nie ma. W przypadku Rzeszowa wcale nie ma sie czego wstydzic. Nalezy natomiast spojrzec poza Rzeszow. Atrakcje sa poza Rzeszowem. Choc Rzeszow takze jest bardzo ladnym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.cm-upc.chello.se 18.10.05, 22:06 To dobrze res ze jestes lokalnym patriota, ale sam widzisz ze na wiele sie to nie zda.Brak infrastruktury,zaplecze sanitarno-hotelowe kiepskie,zabytki jak pisza niektorzy slabiutkie- reasumujac wiele sie jeszcze musi zmienic by ktokolwiek zechcial odwiedzac nasze strony.Tak wiec moj wczorajszy komentarz zlosliwy nie byl, realnie oceniam sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.viknet.pl 18.10.05, 22:07 Przemyśl to turystyczna potęga. Ale czy ktoś w Polsce wie gdzie jest Przemyśl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.prz.rzeszow.pl 18.10.05, 22:48 do tego zmierzam KING. Powtarzam Odpowiedz Link Zgłoś
kmd_rohan Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 19.10.05, 08:48 Co do Przemyśla, to pozwolę sobie na uwagę. Dwa lata temu gościłem kilku znajomych - miłosników militariów. Pojechaliśmy w kierunku Przemyśla, żeby pooglądać forty (to, co z nich zostało). Dobrze, że mielismy mapy - sztabówki, bo przy drogach praktycznie zero informacji, drogowskazów, lub tp. Przy okazji odnaleźliśmy przypadkiem również arboretum w Bolestraszycach, które jak zauważyliśmy jest odwiedzane na zasadzie - kto wie gdzie, to jedzie, kto nie - to nie. Być może coś się do dzisiaj zmieniło, ale wątpię. I tak marnuje się świetną okazję do przyciągnięcia turystów i sporego zarobku. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: 195.117.241.* 19.10.05, 09:00 Miałem podobne doświadczenia jak kmd_rohan. Brak informacji totalny i tylko jak ktoś bardzo ale to bardzo się postara to może zobaczyć. Czas na zmiany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.prz.rzeszow.pl 19.10.05, 10:13 Pociesze was,ze duzo juz sie zmieniło..sa drogowskazy do fortów,nawet jest rowerowa trasa forteczna,Arboretum w Bolestraszyceach tez ma drogowskazy:):)Ale to tylko kropla w morzu potrzeb..ostatnio podczas wypadu enduro spotkałem turystów z podkarpacia na weekendowym zwiedzaniu fortów(autem:),mówili ze bez problemu przemieszczaja sie z fortu do fortu.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kmd_rohan Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 19.10.05, 12:44 Miło słyszeć. Postaram się sprawdzić, ale to już chyba wiosną, bo jesienią kuż chyba nie zdążę. Ale w pamięci mam zeszłoroczny pobyt w Gierłoży k. Kętrzyna, gdzie do kilku bunkrów postawionych w jednym miejscu ustawiała się kolejka, a bilety na wjazd tanie nie byłu (OIDP ponad 20 zł za wjazd samochodem z trzema osobami). Nie to, żebym chciał tyle płacić, ale jak widziałem zatrudnienie przy tej atrakcji miało kilkadziesiąt osób (ochrona, bileterzy, przewodnicy, obsługa techniczna), to miłe byłoby, gdyby jeden - dwa forty Twierdzy Przemyśl mogły na siebie zarabiać i dać pracę ludziom, którzy dzisiaj biegają z wódką przez granicę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kmd_rohan Re: forty jesienią 19.10.05, 13:37 Dziękuję :-) Ja wiem, że mało jest piękniejszych okolic niż Pogórze Przemyskie jesienią, ale w planach mam mały foto-wypad w Bieszczsdy w ten weekend. Nie wiem, czy w następny będzie jeszcze znośna pogoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: 82.177.98.* 18.10.05, 22:28 Dlatego napisałem że maisto nie ma monumentalnych zabytków wiec nie spodziewajmy sie najazdu obcokrajowców. Nie rozumiem tylko czym kierowano sie piszac ze Rzeszow to senne miasto ok nie było mnie na tych wakacjach w Rzeszowie, ale jak pamietam tutaj Stare Miasto tetni życiem i azdy to potwierdza bedac takze z innych stron. Kolejna sprawa nie porownujmy sie do Krakowa prosze Was bo to smieszne. Rzeszow byl małym galicyjskim miasteczkiem i to jest jego atut kto widzial małe miasteczka we Francji czy Włoszech ten chyba wie o czym mówie. Dlatego w małomiasteczkowej atmosferze nasza sila i jak ktos wspomniał knajpy, bary kluby ot to co rowniez my robimy za granica. Zwiedzac to jezdzimy do Londynu czy Paryza a jak juz wpadniemy do np Metz czy innego miasta to raczej 2 zdjecia w centrum i knajpy taka jest prawda. Tymbardziej brytyjczyk dla ktorego tutaj bedzie cenowo-barowy raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdfgd Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: 82.177.97.* 18.10.05, 22:39 hehe no co wy przeciez rzeszow to mega wiocha. jak jest zimno - to po 21 nikogo na ulicach niema . a co wy mówicie Stare miasto ? to pare uliczek przy ratuszu ? poprostu nasz region jest za Biedny zeby wieczorami ludzie przesiadywali w knajpach no i turystów za mało. (Błedne koło) mi juz w rzeszowie sie wszystko znudziło . ciagle te same puby dyskoteki itd. nuuuUDA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: 82.177.98.* 18.10.05, 22:46 no to wyjedz na chwile to dobrze robi. dlaczego ludzie w Polsce nie maja w sobie ani troche optymizmu. Czy Wy nie dostrzegacie niczego pozytywnego tutaj??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_z_rzeszowa Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:50 Ja dostrzegam. Tutaj sie urodzilem. Tutaj sprowadzilem zone ;-)... z Krakowa. Calkiem niezle zarabiam. Rzeszow ma swoje atuty. Tylko ta pieprzona mentalnosc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.autocom.pl 18.10.05, 23:57 jak się ma dobrą ekipe to nuda nie istnieje, pamiętam Rzeszów jak powstawały pierwsze knajpy po komunie, to co się zrobiło to skok ogromny, choc i tak mało jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 19.10.05, 11:27 Nie ma to jak wpisy z ratusza. Za Szlachty to dopiero był bogaty. Ja biedny nie jestem ale widocznie wy tak skoro musicie tak się podniecać z tego że ktoś powiedział coś złego o mieście. Tylko się nie spuśccie. Sam przyprowadzałem wielu turystów do miasta z różnych części kraju i bardzo im się podobało, o okolicach już nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 23:10 Przyznaję, ze bardzo mnie tan artykul zdziwił. Nie myślałem, ze na Podkarpaciu jest tak mało turystów! W lubelskiem w zeszłym roku było ok. 1,2 mln zagranicznych (od razu warto zauważyć, że tu też duża część to Ukraińcy, zeby nie było neporozumień:-), ale zarazem sporo już u nas turystow z zachodu - na ulicy w Lublinie obce języki to od kilku lat nic dziwnego - chociaż jeszcze 5-6 lat temu ciężko było obcy język usłyszeć - myślałem że na Podkarpaciu niewiele mniej. Nie dziwi mnie w ogóle, ze po Ukraińcach przodują Amerykanie i Żydzi - przeciez to jasne dla kogoś, kto ma choc trochę oleju w głowie. Amerykanie przyjeżdzają, bo silne są związki Podkarpacia z Ameryką - dużo waszych tam siedzi, zapraszają znajomych itp. Żydzi przyjeżdżają do miejsc kultu: Leżajska i Łańcuta. A jak dodamy, ze niektórzy z Żydów to obywatele amerykańscy, to tym bardziej to jasne. Dziwi mnie żenująca nieznajomosc tematu tego goscia, który się wypowiada w artykule - jak można region z wieloma wspaniałymi rezydencjami (że wymienię choćby najbardziej sztandarowe Łańcut, Baranów i Krasiczyn), pięknymi kosciołami (Leżajsk, Jarosła, Przemyśl, Rzeszów - bernardyni i liczne inne), masą drewnianych kościołów i cerkwi, ciekawą zabudową drewnianą i typowo galicyjską murowaną w miasteczkach i przede wszystkim z dwoma zabytkami na Liście UNESCO - Haczów i Blizne - potraktować tylko jako region ładnych widoków? Ten człowiek najwyraźniej mysli że wasz region to tylko Bieszczady:-))) Żenujące... Podkarpacie ma zabytki - ma ich bardzo wiele - znam opinie, że okolice Przemyśla to najbardziej nasycony zabytkami region w Polsce - i cos w tym jest (moze nie najbardziej, ale na pewno sporo ponad przeciętną), a reszta regionu na pewno poniżej polskiej przeciętnej nie jest. Z pewnością na Podkarpaciu jest większe zagęszczenie zabytków niż na mojej ukochanej Lubelszczyźnie - w tym przypadku akurat nieco mniejsza (choć nie zawsze!) jest ich klasa, ale z pewnoscią są nieco gęściej. U nas są trzy potężne "lokomotywy" - Kazimierz, Lublin i Zamość, a powoli promuje sie Chełm, choć z trudem, bo mało się starają. U was taką role mogłyby spełnić Przemyśl i Jarosław, tak blisko siebie przecież położone i tak wspaniałe! Każdy kto uwaza ze nie ma u was zabytków lub że jest ich mało - powinien poczytać trochę i rozejrzeć się dookola siebie zanim się wypowie. Brakuje wam promocji - odpowiedniej - bo pamiętajcie, ze nikogo z zachodu nie zainteresuje ani wasze lotnisko ani wasze blaszane galerie handlowe czy wieżowce - oni mają takie lepsze i od dawna. Pozdr. PS> Napiszcie jak dolecą ci Angole - ciekawi mnie jak to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asprokol Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.05, 23:53 Dla Amerykanina dobry zabytek to taki przy którym stoi dom towarowy i MCDonald.Aby zobaczyć cerkwie musi ruszyć grubą d...ę albo trzeba go zawieźć.( bigcarą z erkondyszyn) A tu...? plecaczek dwójka i krajem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 23:52 ...i teraz niech mi ktoś wyskoczy z pomysłem że u nas paliwa najdroższe bo region turystyczny itede... to po prostu wyjde z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: power Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 01:50 Troche prawdy nareszcie i od razu huuuuuuura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KO_ GUT Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.krosno-podwale.sdi.tpnet.pl 19.10.05, 06:42 Ale Pan Deptuła ze switą za to jezdzi - jutro 20.10.05 leci do USA, z Jabłczńska, Kośćielnym członkiem PSL i urzędasami. Będzie promował PSL w USA. Suma na wyjazd - kto zgadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res2 Zabytki IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 07:48 Porównywanie Rzeszowa do Krakowa nie ma oczywiście sensu i dobrze by było żeby to wreszcie dotarło do urzędniczych głów. Moim zdaniem w pierwszej kolejności należy wywalić wojewódzkiego konserwatora zabytków bo wg jego wizji Rzeszów nadal będzie zapyziałym parterowym żydowskim miasteczkiem. Z tandetnymi imitacjami austyjackich lamp i styropianowymi gzymsami na nowych budynkach które będą musiały udawać dawne kamieniczki, których w mieści i tak nie ma wiele. Rzeszów musi budować wizerunek nowoczesnego, dynamicznego miasta a na razie wychodzimy na grajdoł. Wielką szansą mogła być choćby przebudowa Rynku, ale jak za wszyskim stoi Pan Konserwator Jucha to wyjdzie z tego takie samo gó.. i tandeta jak ze wszystkim cego się dotknie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Zabytki 19.10.05, 09:08 Drobna uwaga - wojewódzki konserwator siedzi w Przemyślu (co w związku z ilością zabytków tam jest zrozumiałe) a ten, którego nazywasz wojewódzkim, to kierownik rzeszowskiej delegatury wojewódzkiego. Kierownik delegatury ma w zasadzie te same uprawnienia co wkz i jest to kontynuazja dawnego wojewódzkiego z czasu małych województw, więc nie dziwe się pomyłce. Ale warto sprecyzować żadania - tak naprawdę wkz ma niewiele do gadania w sprawach Rzeszowa, bo kompetencje do tego ma kierownik rzeszowksiej delegatury (p. Jucha?) i żądanie usunięcia wkz - nie ma sensu bo nie on odpowiada za to, co Ci się w Rzeszowie nie podoboa. A ze kierownik delegatury - czyli wasz rzeszowski konserwator też ma istotne argumenty na poparcie swoich działań - to też warto o tympamiętac. W dzisiejszych czasach niekontrolowanego przekształcania miast pewne takie działania mogą się wydawać nieuzasadnione, "zacofujące", nie pozwalające się rozwijać itd. - a to nie tak od razu, warto się najpierw tego i owego o ochronie zabytków dowiedzieć, zanim zacznie sie narzekać, ze nie pozwalają w takim czy innym miejscu na wieżowce. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus Re: Zabytki IP: *.krosno-podwale.sdi.tpnet.pl 19.10.05, 10:27 deptuła pojedzie zwiedzać zabytki do USA -pożegnanie Pana Marszałka 20 pazdziernika na OKĘCIU . Razem z nim Pani Jabłczyńska z PLATFORMY i Kościelny z PSL. Koszt wyjazdu ok.10 tysięcy zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: Zabytki IP: *.visp.energis.pl 20.10.05, 15:39 A jakież to delegat WKZ na Rzeszów ma te istotne argumenty jeślli można wiedzieć. Jakie np są merytoryczne argumenty za ochroną drewnianych ruder na Podpromiu? Przecież to już dawno zatraciło swój styl i nie nadaje się nawet do skansenu, a tylko szpeci i kompromituje miasto. Starych chałup naprawdę jest na pęczki na wsi podrzeszowskiej i nie sądzę zeby akurat ich ochrona w Rzeszowie była uzasadniona, a Pan delegat WKZ akurat i niemal wyłącznie z tego tu słynie. Druga rzecz - to jest delegat na stare (małe) rzeszowskie - ile naprawdę cennych zabytków - rzeczywiście idealnych do jakiegoś skansenu albo renowacji na miejscu poza Rzeszowem (nawet niedaleko) niszczeje po wsiach: drewniane młyny, modrzewiowe kościoły, cerkwie. Zamiast się tym zająć przez lata nie można się doprosić o zgodę na rozebranie połówki zawalonej drewnianej i bezwartościowej chałupy na Staromiesciu która w każdej chwili może runąć - takich jak ten tylko w o wiele lepszym stanie drewnianych domów co miesiąc po wsiach Podkarpacia burzy się po kilka- kilkanaście i Pana Konserwatora jakoś przy tym nie ma. Proponuję miastu pozwolić być miastem a uwagę na ochronę zabudowy wiejskiej skierować na wieś - tam jest co chronić. Gdyby nieco ponad 100 lat temu władze Rzeszowa miały kogoś takiego u siebie, dziś musielibyśmy patrzeć na parterowe drewniane chałupy w miejscu gdzie stoją np. dwa zabytkowe już dziś banki w ścisłym centrum - na ul. 3Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: 195.117.241.* 19.10.05, 09:26 A w papierowej GW ferenc znowu pier.... o powiększeniu miasta, jakby to miało przyciagnąć turystów. Facet czy ty masz jakąś obsesję na tym punkcie? Nie dajmy się zwariować 100-150 km to jest max. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 19.10.05, 20:38 A na ile Ferenc chce powiększyć? Jak dla mnie 140 to maximum, więcej nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Nie jest źle z tym wyglądem IP: 213.77.14.* 19.10.05, 10:28 W zimie wyszliśmy ze znajomym ze Szczecina na rynek ... gościu (mimo że był po kilku głębszych) stwierdził: "ja p... u nas w Szczecinie nie ma takiego zaj... rynku". Ale jak promocja regionu to tylko "ptaki klepaki" i śmieszna rozdmuchana "Dolina Lotnicza" (którj istnienie uzasadnia tylko utrzymywanie kilka etatów dla urzędników)to tak to wszystko z ta promocją regionu wygląda. Wizerunek regionu w mediach tworzą jakieś urzędasy po WSP zamiast fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: Nie jest źle z tym wyglądem 19.10.05, 12:12 A czemu nikt nie promuje perełkowych pięknych miast Przemyśla i Jaroslawia. Ja naprawdę trochę w życiu widziałem ale Przemyśla z top 5 nic nie wywaliło. To magiczne piękne miasto. Nie tylko architektura ale i przyroda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ziutek No tak nie senne - mozna jeszcze po ryju oberwac IP: 5.6.2R* / 195.233.250.* 19.10.05, 12:06 od spragnionych wrazen autochtonow po trzech winach prostych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macinek Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.si.res.rr.com 19.10.05, 12:27 Jelopie czy ty byles w Rzeszowie????!!!Senne miasto?rozpedz sie zamknij oczy a sciana sama cie znajdzie....;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:58 Wydaje mi się że w samym Rzeszowie nie ma zbyt wiele do zwiedzania ale można się zabawić. Tak więc ja bym widział Rzeszów jako miejsce z którego turyści dokonują wypadów do interesujących miejsc na Podkarpaciu a Rzeszów ma im zapewnić rozrywkę. Z tą nudą i sennym miastem to chyba przesada. Wydaje mi się że większość Anglików którzy mają się zjawić nie będzie niestety zainteresowana zwiedzaniem. Ich interesują balangi więc z ich punktu widzenia nie ma co oddalać się od Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 19.10.05, 20:39 Ja w ostatnim roku przyprowadziłem do Rzeszowa 12 osób i bardzo im się podobało, pytają kiedy znowu będą mogli przyjechać, a Przemyśl i Jarosław to dla nich bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:53 senne miasto? brak ludzi po 21?! i co jeszcze? może zabytków nie mamy, ale mamy gdzie sie zabawić i posiedzieć po 21! A co do braku turystów to się zdziwiłam - w samym łańcuckim parku/zamku codziennie można spotkać kilkunastu Anglików... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu Re: coś wam powiem IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 09:29 Byłem kiedyś na wycieczce zagranicznej. Taki wyjazd integracyjny zafundowany przez jedną z amerykańskich firm. Zawieźli nas na 8 dni do jednego z azjatyckich państw. Wyglądało to tak że mieszkaliśmy w mieścinie pokroju Rzeszowa w której niewiele mozna było zobaczyć, ale hotele były co kawałek. Codziennie była wycieczka w inne miejsce na wyspie. Atrakcje były takie jak: - wieczór ludowych tańców - podziwianie zachodu słońca w naprawdę uroczym miejscu - wizyta w galerii rękodzieła gdzie można było zobaczyć artystów przy pracy i zakupić ich rzeźby - wycieczka do "stadniny" słoni i przejażdżka na tym zwierzaku - wycieczka motorówkami na półgodzinne ogladanie płetw grzbietowych delfinów - wycieczka na murkowanie na przybrzeżnej rafie - wycieczka do pałacu miejscowego kacyka na obiad i ludowe tańce - wizyta w teatrze pantomimy - geriatryczny rafting po "górskiej" rzece - kolacja na plaży. owoce morze (tfu) podane na liściach Na posiłki wożono nas każdego dnia do innej restauracji w innej miejscowości. Kto wie czy nie jest to pomysł dla lokalnych biur turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: coś wam powiem 20.10.05, 12:44 No, twój zasrany głogów to dopiero metropolia. Nie osmieszaj sie z tym buraczanym zadupiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: coś wam powiem IP: *.visp.energis.pl 20.10.05, 15:50 Fotograf masz problem? Czego i za co gościa gnojem smarujesz - sam lepiej napisałbyś coś z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: coś wam powiem 21.10.05, 00:04 fotografick ty widze masz duzo kompleksow.... Pisze gosc z sensem wiec nie unos sie - bo ma 100% racji... Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: coś wam powiem 21.10.05, 00:35 Co ty od niego chcesz? Przeciez on proponuje bardzo dobre rozwiązanie! Pobone atrakcje turystyczne tworzy sie w Nimczech w mało turystycznych regionach, np. w Meklemburgii - dla wielu "turystów" wystarczy pobyt w niezlym hotelu, knajpy i torchę ładnego otoczenia. A Podkarpacie ma dużo więcej - tym łatwiej byłoby coś takiego u was zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan miasteczko wojewódzkie Rzeszów IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 29.10.05, 17:29 Dawno już mówiłem, że takie województwo nie ma racji bytu.Powinni podzielić je między Kraków i Lublin ewentualnie Kielce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klark Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:16 Ale dzisiaj ruszyły tanie linie, to może oprócz Polaków wsiądzie jeszcze jeden Angol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZEMYŚLanin Rzeszow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 05:24 Mi sie wydaje ze Przemyśl (niestety) jest sennym miastem a nie Rzeszow. Bywalem w Rzeszowie czasami i na prawde wieczorami tam tetni zyciem, a juz nie mowie o rejonach studenckich. Jest bardzo duzo u was fajnych lokali, sklepow, 2 mc donaldy (u nas zadnego) Moj kolega z Przemysla skonczyl studia na Politechnice Rzeszowskiej, poznal tam dziewczyne Rzeszowianke maja juz tam zalatwiona dobra prace ona tez skonczyla ta uczelnie i sie tam przeprowadza, jak wiele osob z Przemysla. Mysle ze nie macie co sie przejmowac tymi smiesznymi artykulami typu ten co komentujemy i tym co tam sobie ktos napisze...A co do tego ze ludzie nie wiedza w POlsce gdzie lezy Przemysl to jest niestety prawda, bardzo duzo osob ktore zapytalem z troche dalszej odleglosci nie mialo pojecia gdzie lezy Przemysl, natomiast Rzeszow jest przez wszystkich rozpoznawalny. Mam nadzieje ze nasze miasta w koncu nawiaza jakas blizsza wspolprace i razem osiagniemy sukces, bo nie widze sensu ciagle wracaj do historii, tylko ja tworzyc. POzdrawiam Rzeszowian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MTV Re: Rzeszow IP: *.chello.pl 31.10.05, 09:44 > 2mc donaldy (u nas zadnego) No to juz jest powod. Boze co za wiocha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: Rzeszow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:24 No to macie czym przyciągać cudzoziemców!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaaaaa Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 14:52 Ale Rzeszow to bardzo ladne miasto. W przeciwienstwie do np. Krakowa z ktorego pochodze, Rzeszow jest miastem bardzo czystym. Wlasnie wczoraj z niego wrocilem, a wracalem stamtad z niedosytem, gdyz na starowce bylem tylko 4godziny i uwazam, iz wielu rzeczy jeszcze nie zobaczylem. Jedno jest pewne - jeszcze tu na pewno wroce :D Odpowiedz Link Zgłoś
michal_mc Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie 31.10.05, 14:54 Twierdza Przemyśl, zamek w Krasiczynie, starówka Jarosławia czy pałac w Łańcucie to miejsca którym warto poświęcić wiecej czasu. O to wlasnie chodzi by nie koncentrowac sie na promocji jednego tylko miasta, ktore na pewno nie jest najciekawsze w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: Cudzoziemcy omijają Podkarpacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 16:59 Juz to kiedyś pisałem - podobnie jak mówisz - najpierw Przemyśl - zarówno ze względu na starówkę pełną ciekawych zabytków sakralnych jak i ze wzgl na twierdzę, potem Jarosław - i to jest bezapelacyjna czołówka zabytkowych miast waszego regionu. Rzeszów jest pod tym względem na poziomie Krosna, mniej więcej. To ze jest największy nie znaczy że najciekawszy. To podobnie jak w świętokrzyskiem - największe są Kielce - ale zdecydowanie najciekawszy i tak jest Sandomierz. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś