fotografick 19.10.05, 11:54 www.erzeszow.pl/1198/1198/art1498.html Gdy widziałem reklamy na gali bokserskiej na Podpromiu wróciła mi nadzieja, a teraz jestem coraz bardziej pewien ze się go wreszcie doczekamy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: King Re: Nowy Świat staje się faktem :) IP: *.viknet.pl 19.10.05, 13:41 miala byc ta konferencja we wrzesniu. co taki maly odzew? to nie jest kolejny barak podkulskiego tylko porzadne centrum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voy Re: Nowy Świat staje się faktem :) IP: *.osk.enformatic.pl 19.10.05, 15:51 To jest to, co na Baranówce przy Krakowskiej ma powstać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paradius Re: Nowy Świat staje się faktem :) IP: *.pl / *.skyware.pl 19.10.05, 17:28 Wow! A u mnie w Miłocinie robią nowy chodnik. Może nawet lampy zainstalują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Nowy Świat staje się faktem :) IP: *.krak.tke.pl 19.10.05, 19:13 123 Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: Nowy Świat staje się faktem :) 20.10.05, 13:48 GC Nowiny: Taką fasadę ma tylko kilka centrów handlowych w Europie: lśniąca powłoka stalowa zmieniająca kolor w zależności od oświetlenia. Będzie pokrywać centrum handlowe firmy Womak przy ul. Krakowskiej w Rzeszowie. Nowy Świat” to 22 tysiące metrów kwadratowych powierzchni handlowej na czterech poziomach czyli 110 sklepów zatrudniających w sumie 600 osób. Butiki mają oferować odzież, zaś sklepy - artykuły spożywcze. Na parterze znajdzie się kawiarnia i bar - w ten sposób niemiecki architekt Dieter Dreesen prezentował wczoraj swój projekt centrum handlowego Womak nazwane "Nowy świat”. Winda i drzewo medialne Od wejścia szklana, podświetlana podłoga ma prowadzić do głównych ciągów komunikacyjnych. Kopuła pozwalająca na naturalne oświetlenie, szklane windy, ruchome schody, "drzewo medialne” czyli słup z monitorami plazmowymi, które mają pokazywać informacje i reklamy. - To będzie wizytówka Rzeszowa - podkreślił Erich Marx, główny właściciel Womak sp. z o.o. Inwestycja ma kosztować 25 mln euro (w tym sama fasada aż 1,5 - 2 mln euro). Prace ziemne rozpoczną się w grudniu, otwarcie nastąpi w Boże Narodzenie 2006. Równocześnie na koszt firmy powstanie tunel pod ul. Krakowską, na przedłużeniu ul. Ofiar Katynia. Na razie Womak nie podpisał z miastem umowy w sprawie tej inwestycji. A gdzie parking? W zaprezentowanej koncepcji "Nowego Świata” nie ma miejsca na wielopoziomowe parkingi - tak jak to jest np. w krakowskim centrum Kazimierz. Hermann Kummel, szef Womaku nie odpowiedział na trzykrotnie zadane pytanie "nowin”: gdzie te parkingi mają być zlokalizowane? Zaręczył jedynie, że Womak wycofał się z ich lokalizacji na miejskim terenie - na pętli MPK linii "13” i "30” przy ul. Mikołajczyka. Odpowiedz Link Zgłoś