Dodaj do ulubionych

nie dla Jasionki

IP: 82.177.98.* 19.12.05, 13:41
Będzie kasa na drogi, nie będzie na Jasionkę -mówi premier w Rzeszowie
Będą pieniądze na autostradę Wrocław -Rzeszów-granica państwa oraz drogę
Północ-Południe, czyli tzw. Via Balticę powiedział w Rzeszowie premier
Kazimierz Marcinkiewicz. Harmonogram prac będzie gotowy już w styczniu. Rząd
nie wesprze jednak lotniska w podrzeszowskiej Jasionce. Zdaniem premiera
powinny tu inwestować bogate Porty Lotnicze.
Kazimierz Marcinkiewicz radzi aby unijne dotacje wykorzystać na projekty,
które będą lokomotywą zarówno dla naszego regionu jak i całej ściany
wschodniej. Przypomniał, że do 5 najbiedniejszychwojewództwtrafi z Brukseli
882 miliony euro. To o ponad 300 milionów więcej niż zakładał wcześniejszy
budżet Unii Europejskiej.
Obserwuj wątek
    • kmd_rohan Re: nie dla Jasionki 19.12.05, 14:14
      Jak pan "premier" mówi, że nie da, to znaczy że nie da! A jak mówi, że da, to
      znaczy że mówi...
    • Gość: daniel Re: nie dla Jasionki IP: 213.17.168.* 19.12.05, 14:33
      W sumie oprócz Londynu to chyba żaden kurs nie będzie z Rzeszowa sie oplacał,
      Frankfurt juz maja likwidowac. Dla samego Londynu to wystarczy takie lotnisko
      jak jest teraz.
      • Gość: Rak Re: nie dla Jasionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:46
        Uważam że na turystów nie ma się co na razie nastawiać. Trzeba się skupić na
        tych regionach gdzie najwięcej pracuje naszych rodaków, czyli nowe połączenia z
        Francją i Włochami.
      • Gość: wafel Re: nie dla Jasionki IP: 195.117.241.* 19.12.05, 15:19
        Nie wystarczy taki kurnik! Przyjedz i zobacz jak ci ludzie się tłoczą w tzw
        terminalu.
    • Gość: wafel Re: nie dla Jasionki IP: 195.117.241.* 19.12.05, 15:33
      Wielka szkoda że nie będzie kasy na lotnisko od PiSu, ale cóż trzeba ich szukać
      gdzie indziej. A Porty Lotnicze to faktycznie bogata firma.
      • Gość: Tim Re: nie dla Jasionki IP: *.krak.tke.pl 19.12.05, 16:25
        Byłem na spotkaniu z Premierem i faktycznie mówił ,że najpierw powinnismy
        zmobilizować do finansowania Jasionki Porty Lotnicze a dopiero poźniej liczyć
        na państwo. Nie można odmówić mu racji bo Porty Lotnicze to bardzo bogata
        firma. Dodał również, że nie wyobraża sobie Rzeszowa bez nowoczesnego,
        rozbudowanego lotniska i Rzeszów bez niego byłby "jak bez tlenu". Tak więc do
        roboty Panowie samorządowcy i parlamentarzyści!!!
        • Gość: res Re: nie dla Jasionki IP: 82.177.98.* 19.12.05, 17:45
          PPL zgodził się że przeznaczy na Terminal, ale ............niespełna 4 mln
          PLN. :)
    • prawdziwy.polak Re: nie dla Jasionki 19.12.05, 17:53
      Ale będzie pewnie 10 mln z budżetu wojewodztwa i 16 mln niewykorzystanej kasy
      za modernizacją pasa startowego. Plus 4 mln razem daje 30 mln zł. Wystarczy na
      pierwszy etap. Poza tym takie inwestycje może w 85% pokryć UE i dziwie sie ze
      nie robi sie nic w tym kierunku.
      • Gość: res Re: nie dla Jasionki IP: 82.177.98.* 19.12.05, 17:59
        oj wydaje mi sie że te 16 mln już wróciło do budzetu i nie sądze że odzyskamy
        je.
        • Gość: pariah Re: nie dla Jasionki IP: *.business.cablecom.ch 19.12.05, 18:15
          Czy ktos moglby mnie oswiecic, dlaczego jakies "marne" 16 mln wraca do budzetu?
          Albo inaczej: kto jest za to odpowiedzialny? Parlamentarzysci, ktorzy zle
          wyliczyli? Czy tez byly moze plany zainstalowania nowoczesnych swiatel (czy tam
          czegos), a sie po prostu nie zdazylo? Na co byly te pieniadze? Ja wiem
          oczywiscie, ze ciezko wydac ot tak sobie 16 mln, ale kurka wodna, chyba ktos
          bierze pensyjke za wydawanie pieniedzy. A teraz to sobie mozemy odzyskac fige z
          makiem. Zaloze sie, ze znowu to fantastycznie demokratyczne prawo o zamowieniach
          publicznych zadzialalo.
          • Gość: res Re: nie dla Jasionki IP: 82.177.98.* 19.12.05, 18:17
            po prostu kasa była przeznaczona na remont i rozbudowę pasa startowego,
            inwestycja jednak kosztowała mniej więc, nie wykorzystano całej kasy.
            • Gość: pariah Re: nie dla Jasionki IP: *.business.cablecom.ch 19.12.05, 18:25
              Jednak, ktos gdziestam wspominal, ze jakichs swiatel nie zainstalowano, bo nie
              bylo ... kasy. To ja nie wiem, czy nie bylo kasy, czy projekt byl zle obliczony,
              czy nie bylo czasu? A swiatla to nie wchodza do remontu pasa startowego?
              • Gość: res Re: nie dla Jasionki IP: 82.177.98.* 19.12.05, 18:27
                nic nie słyszałem o światłach, myśle że to co miało być zrobione i było
                zaplanowane wykonano, łącznie z małą rozbudową termianla.
    • Gość: iop Re: nie dla Jasionki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 18:10
      bądź optymistą najważniejsze jest becikowe:o)
      • Gość: res Re: nie dla Jasionki IP: 82.177.98.* 19.12.05, 18:15
        :) no tak bo to 1000 PLN w znaczącym stponiu wpłynie na wzrost urodzeń.
        Zapomniałem, a ja tu na jaiś terminal bym chciał bez sensu.
        • Gość: don Re: nie dla Jasionki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:18
          z rozbudową lotniska niema co przesadzać 10 lat temu słyszałem że miało być
          jakieś wielkie lotnisko towarowe lata lecą i ??? z rozbudową terminala lepiej
          nie wariować ,lepiej budować drogi drogi drogi i autostrady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka