Dodaj do ulubionych

O muzyce słów kilka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 23:17
Dlaczego w polskim radio jest tak mało muzyki tworzonej przez naszych
sąsiadów z prawej strony mapy ( jak ktoś nie zna mapy mam na myśli - Litwę,
Łotwę, Ukrainę, Rosję - choć w prawo idąc można i do Ameryki dojść <
dopłynąć>). Teraz wklepię na klawiaturze stwierdzenie moje własne,
niesmacznie subiektywne - najgorsza piosenka rockowego zespołu jest dla mnie
o niebio lepsza niż rockowa piosenka amerykańskiego zespołu, czy też
popularnego Tokio Hotel który też nazywa się rockiem a przynajmniej tak
nazywa "to coś" popularna młodzieżowa gazeta której tytułu tutaj nie wymienię
bo nie o to mi chodzi.
Bo tak naprawdę piszę po to, żeby zwrócić głowy( uszy) radio-stacji oraz
radio-słuchaczy nieco w stronę takich twórców jak:
Okean Elzy, Zemfira, BI-2, 7b, Kipelov, Arię w której owy Kipelov śpiewa i
wiele wiele innych, których wymieniać mogłabym w nieskończoność a nie po to
tu przyszłam. Nie przyszłam tez po to, żeby reklamować własną stronę o
Zemfirze, czy stronę kolegi o rosyjskich zespołach. Generalnie nie wiem po co
jeszcze piszę bo mimo, że nie zaczełam się jeszcze rozkręcać ( gadatliwa
jestem) to właściwie pokrótce napisałam o co mi chodziło. Reszty trzeba
poszukać w Google.pl bo nie będę się reklamowac. КОНЕЦ.
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 00:46
      Format kolego, format się liczy i target. To nie stacje w naszym kraju
      kształtują gusty i kulturę dla mas, tylko muszą dostosować swój poziom dla
      potrzeb mas. Nigdy odwrotnie, bo target spadnie, a to biznes, kasa, zysk i
      wyścig szczurów. W tym chorym kapitaliźmie chyba wszyscy się już zatracili.
      Oczekuję takiego momentu przegięcia, kiedy już niżej spaść nie będzie można i
      co wtedy się wydarzy?
      • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 01:16
        Nie kolego, a koleżanko, ale pamietasz te czasy, kiedy to na niekomercyjnych
        stacjach a na komercyjnych nocą puszczało się kawałki z CAŁEGO naszego globu od
        tureckiego hip-hopu po uzbecką muzykę powarzną? Gdzie to się podziało?!
        • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 07:23
          Pamietam, pamietam. Sam, pracując kiedyś w jedenj ze stacji komercyjnych
          prowadziłem program autorski, w którym ośmielałem się prezentować inną muzykę
          niż tę cool i trendy na topie. Słuchaczom się nawet podobało, bo było inaczej,
          ale kolegom z redakcji muzycznej nie zabardzo. Dobrze, że miałem poparcie
          prezesa stacji, to mogłem sobie pozwolić na "odchyły od normy", bo normalnie
          takie rzeczy nie przejdą.
          A tak na marginesie, spójrz na ramówkę jednej czy drugiej ogólnopolskiej stacji
          komercyjnej. Czy oprócz czułego grania i najlepszej muzyki oraz wiadomości i
          reklam coś innego tam jest?
          • Gość: autor Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 11:26
            spieszę uzupełnić
            stacja radiowa jest taką samą firmą jak np. sklep ogrodniczy i ma przynosić
            pieniądze a nie nieść wiedzę, kulturę itd.
            skoro ktoś (np emi) inwestuje ciężkie pieniądze w wyprowmowanie takiej np tfu
            paschalskiej to na mocy wzajemnych umów dystrybutorzy tego produktu są
            zobowiązani do jego dystrybuowania (dystrybutorzy=rozgłośnie)

mechanizmy identyczne ja przy lansowaniu margaryny
            • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:09
              Czyli mamy nakręcać machinę przemytu, kupując płyty np. na Ukrainie, bo w
              polskich sklepach możemy o tym pomarzyć, mimo tego, że do np. Ukrainy mamy
              stosunkowo blisko więc powinniśmy się jej kulturą nieco zainteresować tak samo
              jak np. słowacką.
              • Gość: autor Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 15:33
                zakup jednego egzemplarzu płyty i przywiezienie do Polski celem słuchania dla
                przyjemności nie jest przemytem

gdybyś kupił tych płyt 321321 i sprzedawał na allegro, nie wystawiając rachunku
                i nie płacąc stosownych podatków i cła - to byłby przemyt
                • Gość: Nikto Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 17:56
                  Miałam tutaj na myśli nie kupowanie pojedynczych egzemplarzy, a kupowanie od
                  miłych państwa na Balcerka płyt :).
            • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 17:52
              A moim zdaniem pazerne koncerny fonograficzne, które rzeczywiście dając utwory
              stacjom radiowym każą im grać te piosenki często i oprócz tego jeszcze płacić
              ZAiKS, zginą od coraz bardziej rozpowszechnionego Internetu i sieci P2P. Jest o
              tym obszerny artykuł serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3268494.html
              którego tytuł powinien brzmieć Internet zabija koncerny, a nie muzykę. Zabija
              komercyjny chłam i papkę, która dominuje w stacjach radiowych, a którą słusznie
              skrytykowała koleżanka zaczynająca temat. I przypominam, w Polsce można
              legalnie pobierać muzykę z sieci P2P. Nielegalne jest udostępnianie plików, ale
              praktycznie nikt tego nie ściga i bardzo dobrze, bo to nie jest szkodliwe
              społecznie :)
              • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 17:58
                A ja będę moją ukochaną Zemfirę rozpowszechniać jak tylko mogę, żeby
                przyjechała do Polski na koncert...
            • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 18:00
              > stacja radiowa jest taką samą firmą jak np. sklep ogrodniczy i ma przynosić
              > pieniądze a nie nieść wiedzę, kulturę itd.
              A co z mediami publicznymi, za które płacimy abonament? Ja domagam się
              programów naukowych i społeczno-publicystycznych w TVP oraz więcej mądrego
              słowa w Polskim Radiu.
    • Gość: miro Re: O muzyce słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:10
      Kolezanko popieram Cie w calej rozciaglosci. Niestety w rozglosniach radiowych
      ciagle slychac to samo dno, gdzie nie przelaczyc tam jest w kolko maglowany ten
      sam pesudo-hit. Szkoda ze nie mozna posluchac czegos ambitniejszego, jedynie
      PR3 polskiego radia ma audycje nadajace sie do sluchania, a tak to trudno
      znalezc cokolwiek niekomercyjnego. Kultura nazych sasiadow jest bardzo bogata,
      ale nie wiem dlaczego wszystkim tak bardzo imponuje zachod? Rozumiem, ze tam
      kraje sa bogatsze, lecz jezeli chodzi o sfere muzyczna powiedzialbym, ze sa
      ubozsze. Tylko, ze nasze mowienie o tym i tak da male skutki.
      • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 18:26
        Co z tego, że zauważamy ten chłam, skoro dla większości jest on rozrywką? I to
        samo dotyczy filmów czy wogóle spędzania wolnego czasu. Co poradzisz, że
        większosć osób lubi "Badziewiaków" , "Świat wg Kiepskich" czy obecnie nachalnie
        lansowaną Melanie C? Co zrobisz, że dla większości szczytem rozrywki jest
        zalać "pałę" w sobotni i nie tylko wieczór, a w niedzielę pooglądać Małysza i
        cały kremówkobiznes w TV?
        • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:33
          A nawet utalentowany przecierz wokalista, dajmy przykład Dody ( głosu, nie
          samej osoby Dody) puszczany w kółko na wysztskich stacjach, może przyprawić o
          mdłości.
          Może nieco odskoczę od tematu, ale byłam kiedyś w rzeszowkim sklepie muzycznym
          i spytałam o możliwość kupienia płyty Zemfiry lub BI-2 pan zrobił takie oczy
          jakbym mówiła niewiadomo o czym, a przecierz pracownik sklepu muzycznego
          powinien znać czego się słucha na calym świecie, a nie tylko w Polsce i
          Stanach, czyż nie?
          • smalltownboy Re: O muzyce słów kilka 09.04.06, 18:36
            Jeżeli chodzi o sklepy muzyczne w Polsce to rzeczywiście pod tym względem jest
            tragedia. Jednak muszę pochwalić sklep muzyczny "Best" z Rzeszowa. Szukałem w
            całej Polsce płyty CD kanadyjskiej grupy Ottawan, pytałem w Warszawie, Krakowie-
            nawet bardzo nie słyszeli o takim zespole. A w "Beście" mieli tę płytę i nie
            tylko tę, co mnie mile zaskoczyło. To nie jest żadna kryptoreklama, tylko
            stwierdzenie faktu.
            • Gość: Goxa Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:46
              Bo Kanada koło Stanów :)
    • Gość: przedstaw się Re: O muzyce słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:22
      Czy w takim razie jest sens opłacania abonamentu?
      • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:41
        Nie?
        • Gość: przedstaw się Re: O muzyce słów kilka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:03
          Za komercyjną papkę i reklamy niech nie wyciągają od ludzi kasy. Zresztą i tak
          większość nie płaci.
          • Gość: Nikto_ Re: O muzyce słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:07
            Słusznie, że nie płacą!
    • Gość: Niewazne Re: O muzyce słów kilka IP: 213.199.198.* 16.04.06, 01:42
      Nawoiłuje do Postu Miro:
      (...)Kultura nazych sasiadow jest bardzo bogata,
      ale nie wiem dlaczego wszystkim tak bardzo imponuje zachod? Rozumiem, ze tam
      kraje sa bogatsze, lecz jezeli chodzi o sfere muzyczna powiedzialbym, ze sa
      ubozsze.(...)

Pragne dodać ze w Niemczech jest także wielu znakomitych muzyków tak jak w
      krajach byłego Zwiazku Radzieckiego których praktycznie woglóe nie słyszano
      przykładem tego jest Wolfsheim, Xavier Naidoo(znakomity soul). Ja osobiscie nie
      przepadam za polską i amerkanską muzyką(pop, rock, metal, hip hop). Cenie sobie
      rosyjskich muzyków takich jak wvczesniej wspomniana Zemfira czy B2, Agate Kristi
      i Nautilius Pompulius.

Wiec nie kojarzcie zachodu z kiepską muzyką, to samo mozna powiedziec o
      wschodzie... chodzby Dragostea czy Haiduci:P
      • junior.senior Re: O muzyce słów kilka 14.05.06, 14:56
        Czy ktoś z was zna takie zespoły jak Archive, Mogwai, Spiritualized, Tool,
        Supergrass, Radiohead, Coldplay, Portishead, Suede, Blur, Stone Roses, Noir
        Desir, Piano Magic - jesli tak, co o nich myslicie? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka