Dodaj do ulubionych

Rzeszow to Polska B?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.06, 22:00
czy czujecie ,ze w Rzeszowie nie ma perspektyw dla mlodych i ,ze oferuje on
kiepska edukacje ( uniwerek i polibuda), czy czujecie,ze mieszkacie w Polsce
B? Bylam u kolezanki na weekend w Rzeszowie i sie podlamalam po jej
opowiesciach i ogolnie ponurym miastem...
Obserwuj wątek
    • olias rzeszów to na pewno nie warszawa 11.06.06, 22:08
      to jedno jest i będzie pewne. Do końca świata plus jeden dzień dłużej.
      Ale ... rzeszów nie chce być warszawą.
    • megimach Re: Rzeszow to Polska B? 11.06.06, 22:09
      ja uważam że to nawet Polska E ;( niestety. Mieszkam tu od 5 lat i czuć to na
      KAŻDYM kroku;(
      • Gość: warszawianka Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.06, 22:17
        dlaczego nie chcecie byc Warszawa?

Moj narzeczony dostanie najprawdopodobniej przeniesienie do Rzeszowa a mi sie
        chce wyc, wyglada na to, ze kto zyw ucieka a ja mam tam zamieszkac.
        Podkreslam,ze nie chce obrazac Waszego miasta, napewnoo ma mnostwo zalet ale
        dla kogos kto wychowal sie w warszawie to jest poprostu szok jakbym przeniosla
        sie do PRL-u no i pensje pracownikow firm to poprostu zenada...(na imprezie
        poznalam sporo mlodych absolwentow URZ i PRZ i poprostu nic tylko psioczyli)
        jedyne za co mozna was pochwalic to za kierunek pilotaż (cywilny)-jedyny w
        Polsce
        • Gość: zenek Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:24
          taaa...
        • 999s Re: Rzeszow to Polska B? 11.06.06, 23:02
          Czy przychodzi Tobie do głowy Szanowna wawianko, że dla wielu ludzi wawa nie
          tylko nie jest wzorem do naśladowania, ale nawet wręcz przeciwnie? Dziwne, że
          znam kilkka osób z wawki, które przeprowadziły się do mojego miasta (bardzo
          zdaje się porównywalnego z Rzeszowem) i pomimo, że żyją w mieście mniejszym, o
          znacznie gorzszych parametrach ekonomicznych to jednak bijące wawkę na łenb
          jeśli chodzi o atmosferę i komfort życia?

Wawka może być wzorcem tylko jeśli chodzi o życie zawodowe pod innymi wzgledami
          IMVHO Wawkę rozkłada na łopatki każde nawet najbardziej zapyziałe miasteczko
          powiatowe.

Rzeszów się rozwija nie w takim tempioe co wawa, ale szybko, a że w
          [rzeciweństwie do wawy nie jest stolicą państwa to nie idzie mu łatwo.

Co do edukacji to na rozwinięcie szkolnictwa wyższego trzeba czasu. Swego czasu
          nawet sławetny IUw miał poważanie niczym dobra podstawówka.

A to jak zgrywasz Wielką Księżnę Mazowiecką Na Zesłaniu w Okrutnym i Dzikim
          Rzeszowie jest po prostu śmieszne. Jakby twój mąz był dobrym fachwcem to by go
          do "Polski B" nie zesłali chyba co?

Porównywanie Rzeszzowa do PRLu o jaśnie pani też nienajlepiej świadczy.
          • Gość: warszawianka Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.06, 23:17
            tak dla wyjasnienia to moj narzeczony jest wojskowym i ma szkolic innych w
            okolicach Rzeszowa, ja nie mowie,ze Warszawa jest super a Rzeszow be tylko,ze
            jak w warszawie masz ambicje to mozesz miec super platna prace i super dobra
            edukacje i wszelkie mozliwe mozliwosci rozwoju a w Rzeszowie chocbys mial
            umysl Gatesa to i tak dostaniesz z laska srednia krajowa...
            • borowik1 Re: Rzeszow to Polska B? 11.06.06, 23:32
              hmmm
              Przecież to normalne, tak jest w każdym kraju na świecie, że stolica bije o
              głowę wszelkie inne ośrodki pod względem płac, możliwości kariery...itd
              I nie jest to zasługa wspaniałego miasta (Warszawy) tylko tego że jest to
              stolica kraju. Gdyby po wojnie Rzeszow został stolicą Polski to sytuacja byłaby
              dokładnie odwrotna.
              Żyjemy w wolnym kraju, jeśli ktoś chce mieszkać w stolicy i tam robić kariere
              to prosze bardzo, a jeśli woli mniejsze miasto...
              Po prostu co kto woli, jednemu podobają się kariery, ambicje, bankiety,
              odpowiednie towarzystwo, a drugi woli spokój, ciszę...itd.
              Jeśli ci tu źle, ciasto i duszno, bierz swego generała i droga wolna.
              • Gość: szpeck Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.rzeszow.mm.pl 11.06.06, 23:39
                A ja wpadłem na prosty pomysł ,kupiłem tokarke i robię uchwyty do czajników -
                potem jażdzę do wytwórców i sprzedaje to na pniu - za maj zostało mi w kieszeni
                na czysto 11 tys :-)Nie narzekam tylko biorę los w swoje ręce i tak trzymać
                -jutro jadę do niemiec po BMW :-)...czarne!!!
                • Gość: korektor Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 00:19
                  Gość portalu: szpeck napisał(a):

> A ja wpadłem na prosty pomysł ,kupiłem tokarke i robię uchwyty do czajników -
                  > potem jażdzę do wytwórców i sprzedaje to na pniu - za maj zostało mi w
                  kieszeni
                  > na czysto 11 tys :-)Nie narzekam tylko biorę los w swoje ręce i tak trzymać
                  > -jutro jadę do niemiec po BMW :-)...czarne!!!

Nie 11 tyś tylko 1,1 tyś.
                  A BMW (czarne) ma tylko 8 lat :):):)
                  • Gość: warszawianka Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 00:41
                    masz duzo racji ale bylam w wielu miastach Polski i np. takie ciężkowice czy
                    koninki czy Nowa Ruda bija Was na głowe...taka nedz jak w Rzeszowie to jest
                    chyba tylko w Bialymstoku jeszcze...
                    • grzegorz1891 Re: Rzeszow to Polska B? 12.06.06, 00:52
                      Nędze to Ty masz w Warszawie. Kraków & Rzeszów RULEZZZZZZZZZ.
                      • Gość: res Re: Rzeszow to Polska B? IP: 82.177.98.* 12.06.06, 01:54
                        smiesza mnie te warszawskie tezy, ba ja jaos troche Polski i Świata widziałem
                        wiec porównywanie RZE do jakis pipidowek to takie mała złośliwość. ale co tam
                        kazdy chwali swoje, czego Ty sie spodziewałas od miasta 10 - krotnie mniejszego
                        od Warszawy, tu i ak cos sie dzijeje wiec nie przesadzaj, a że to tragedia
                        przeproswaszic sie do mnijeszzego miasta od tego w ktorym sie wychowałao to
                        swoją drogą, dziś byłem w przemyślu i musze przyznać że architektonicznie bije
                        Rzeszów i ogólnie z tymi nowymi deptakami jest fajne, choć brudne i gówien psów
                        na każdym kroku mnustwo, ale czułem sie tam jakbym na jakieś odldize
                        przyjechał, młodych ludzi to juz prawie nie widać Rynek jakiś senny, ogólnie
                        kosmos, więc pewnie w Rzeszowie czujesz sie tak jak ja dziś w Przemyślu, ale
                        tak to już jest korporacje na swoje inwestycje wybierają stolice kraju,
                        regionu, wojewodztwa.... wiec nie psiocz tylko zostan w tej WAWIE, albo sie
                        zacznij przyzwyczjać, tu żyje sie wolniej, ale raczej radośniej, wAWA NIE MA
                        ŻADNEGO KLIMATU TAKA JEST PRAWDA A TE 5 WIEŻOWCÓW NA KRZYŻ JESZCZE BIZNESOWEGO
                        CITY NIE TWORZĄ, ups capslock:)nie mówiąc o blokowiskach to już u nas osiedla z
                        wielkiej płyty bardziej zadbane.....
                        • Gość: rafał Warszawa miastem 3 świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 02:12
                          Warszawa to miasto 3 świata.
                          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,3383263.html
                          poczytajcie sobie o stolycy
                          • pawel_bielsko Re: Warszawa miastem 3 świata 12.06.06, 07:53
                            Jesli chodzi o warszawe, to tam jest duzo ludzi i metro oraz pare wysokich budynkow i wwa raczej nie powinna sie smiac z innych, bo sama ma kompleksy do Krakowa, nie wspomne ze jak przyjedziesz gdziekolwiek na poludnie, to kazdy ci powie ze nienawidzi warszawy i ze krakow powinien byc stolica.
                        • Gość: tez_przyjezdna Do warszawianki IP: *.ls.net.pl 12.06.06, 08:24
                          Rzeszów jest ładnym, przyjaznym i wygodnym do zycia miastem, pod jednym
                          warunkiem,że masz pracę (no chyba,że nie czujesz potrzeb materialnych ani
                          psychicznych,zeby ją miec). Ja (podobnie tak jak Ty) przyjechałam tutaj za
                          męzem, również z dużej aglomeracji. To mężowi zaproponowano pracę (wtedy
                          wydawało się,że na korzystnych warunkach)w jednej z uczelni, ale ja (nie
                          profesor,ani nawet nie dr, żeby ewentualnie liczyć się jako sztuka pracownika
                          samodzielnego) stałam się na lokalnym rynku pracy (po wielu latach pracy w
                          zawodzie) persona non grata. Z żalem wyjeżdżam stąd do dużego miasta ,właśnie w
                          poszukiwaniu pracy dla siebie, a kiedys żeby i moje dziecko nie musiało
                          korzystać z powszechnych tutaj (upokarzających jednak dla mnie) form jej
                          znajdownia : "po znajomości"
        • olias nie płacz 12.06.06, 08:09
          zaczekaj z opinią. mam w rodzinie zawodowego żołnierza. Po zwiedzieniu wielu
          miast ( wtym warszawy i wrocławia) z ulgą wrócił do rzeszowa.
          Tu jest .. inaczej. Tu ludzie żyją, nie latają jak pies szukający własnego
          ogona. Nie daj się uwieść twierdzeniom że standard życia to tylko forsa.
          Rzeszów stoi wysoko w rankingu "miasto przyjazne ludziom", dobre do życia.
          Forsy - pewnie że mniej niż w warszawie. i być może nie odpowiada Ci styl życia
          spokojnego. Ale zaczekaj z opinią.
        • olias Re: Rzeszow to Polska B? 12.06.06, 08:11
          aha! PRL-u to u nas nigdy nie było, skąd ta wroga propaganda. Tu ludzie zawsze
          radzili sobie bez pomocy warszawy i władz centralnych.
          Nie, PRL-u tu nie zobaczysz, mamy wiele wad, ale nie tą.
          He! .. skad wiesz czy nie będziesz żałować wyprowadzki z rzeszowa?
        • olias ważna info na koniec 12.06.06, 08:18
          masz farta. Bo my tu na podkarpaciu wnet zamykamy granice pzred przybyszami.
          Wiesz, każdy chciałby mieszkać w Bawarii Wschodu (tak to sobie planujemy, a
          upór to tylko górale maja większy niż my).
    • andrzej.sawa Re: Rzeszow to Polska B? 12.06.06, 02:24
      Poczytaj na rozmaitych forach.Zwykle Ci którzy deklarują związek z danym miastem
      plują i płaczą,że źle,że bez szans itd.
      O Warszawie tak samo.Po prostu ogólna głupota narzekactwa.
      • des4 Re: Rzeszow to Polska B? 12.06.06, 07:30
        NIE KARMIĆ TROLLA!!!
      • olias Re: Rzeszow to Polska B? 12.06.06, 08:16
        ciekawe, ale akurat nie dotyczy Rzeszowa, czy Podkarpacia. Wiemy ze jesteśmy na
        dole tabel. Ale mało który region ma takich obrońców jak my. Nawet Lublin to
        dostrzega
        • Gość: hugo Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:44
          do warszawianki:

Nędze to ty masz w kroku (głupia miastowa psiota)
    • Gość: Tom Re: Warszawa to "Bukareszt północy" IP: 213.77.14.* 12.06.06, 09:58
      Takiego "meksyku" pod względem zabudowy jaki panuje w Warszawie nie można spotkać chyba nigdzie. Szkło-aluminium-granit sąsiaduje bezpośrednio z ruderami (tego typu rudery wyburzono w Rzeszowie w osiemdziesiątych latach), odgrodzone apartamentowce wciśnięte między slamsy osiedli dla marginesu społecznego. ekskluzywne restauracje sąsiadujące z barami mlecznymi jak z "Misia", knajpy ulokowane na portierniach nieczynnych zakładów ew. w "chlewach" niespotykanych w Rzeszowie. Handel "z łóżek" na centralnych ulicach (Puławska, Marszałkowska -pod "Domami Centrum", Al. Jerozolimskie itd) - niespotykany w Rzeszowie poza targowiskami. Tysięce meneli plątających się, śpiących, chlających pod centralnymi budynkami "stolycy". Stare miasto Wa-wy - siedlisko menelostwa i narkomanów przy którym Stare miasto Rzeszowa to Szwajcaria-Austria. Reklama pizzerii na wieży kościoła św. Anny!!! - paranoja.
      • Gość: ja Re: Warszawa to "Bukareszt północy" IP: *.res.pl 12.06.06, 16:22
        żeby nie było..jeszcze dwa lata temu prawie w "centrum" stała sobie zagroda ze
        stodołą :D
    • Gość: tutejszy Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:36
      A ty to niby skąd jesteś? Bo mnie się wydaje, że ze stplycy wołami wyjeźdźonej?
    • Gość: M Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.viknet.pl 12.06.06, 10:49
      Miasto ma 8% bezrobocia i zajmuje 21 miejsce w kraju pod względem dochodu na
      mieszkanca, tępa idiotko z azjatyckiej kongresówki. Nie przyjeżdzaj tu.
      • Gość: M Warszawa to Polska Z IP: *.viknet.pl 12.06.06, 10:51
        Trzeci świat. Jedynie zabór pruski i austriacki mogą się z Europą
        identyfikować - właśnie jestem chwilowo pod Szczecinem i twoja wiocha przy nim
        wypada żałośnie blado.
        • Gość: rafał Re: Warszawa to Polska Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:34
          Spokojnie panowie i panie. Niech kobitka pomieszka tu jakiś czas. Co może
          wiedzieć jak dopiero przyjechała. Jak się nie spodoba to droga
          wolna......smutasów i ludzi ciągle narzekających nam tu nie trzeba!!
          • Gość: radda Re: Warszawa to Polska Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:19
            Raczej pogadaj z narzeczonym i jeśli liczy sie z Twoim zdaniem to nie
            przyjeżdżajcie do Rzeszowa. Jesli będziesz się przyznawać, że z Waway
            przyjechałaś - nie będziesz miała tu życia! Za to przyszły małżonek...he he
            he...są takie małolaty, które odwiedzają wojskowych...bez komentarza.
            Nie wiem jakie są Wasze relacje, ale jeśli mu na Tobie zależy - weźmie z
            pewnością pod uwagę Twoje zdanie.
            • kot_behemoth Re: Warszawa to Polska Z 12.06.06, 13:27
              Warszawa to miasto ogromnych kontrastów.

Rzadko bywam w stolicy, ale nie przepadam za przebywaniem w Warszawie. Nie
              zapomnę widoku pięknych budynków w okolicach ulicy Rzymowskeigo -
              Hewlett-Packard, Samsung, FIAT - szkło i aluminium. A dosłownie 100 metrów przed
              nimi: bagna, budy, masa śmieci, jakieś stawy, szuwary, psy biegają. Byłem w
              ciężkim szoku.

Miałem wątpilową przyjemność spędzać w noc w hotelu, którego standard znacznie
              przewyższały akademiki Politechniki Rzeszowskiej.

Nie mówiąc juz niestety o kierowcach i sposobie jazdy - chociaż akurat to może
              jest uwarunkowane wiecznymi korkami - agresywna i zdecydowana jazda to jedyna
              szansa na dotarcie na miejsce w sensownym czasie.

To miasto gdzie można robić karierę, ale trzeba być silnym psychicznie aby tam
              mieszkać. Znam troche ludzi, którzy kuszeni zarobkami przenosili się do Warszawy
              ale wracali po roku czy dwóch umęczeni psychicznie.
              • andrzej.sawa Re: Warszawa to Polska Z 12.06.06, 13:35
                Mnie nie cieszy,że gdzieś jest gorzej.Mnie wkurza,że u mnie jest gorzej niż
                mogłoby być.
                • Gość: hugo Re: Warszawa to Polska Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:42
                  Panu juz podziekujemy! Paszol
                  • andrzej.sawa Re: Warszawa to Polska Z 12.06.06, 15:14
                    Nie musisz się reklamować,wszyscy wiedzą,że jesteś chamowaty.
                    • Gość: hugo Re: Warszawa to Polska Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:36
                      Ja tylko pamietam jakim byles zagorzalym przeciwnikem przylaczenia kilku
                      solectw dp rzeszowa. A teraz narzekasz, ze w rzeszowie zle. Bo bedzie zle, jak
                      tacy ludzie jak ty beda rzadzic ta piekna ziemia.
                      • pawel_bielsko Re: Warszawa to Polska Z 12.06.06, 16:17
                        ale Rzeszow nie jest tak komunistyczny jak tarnow, prawda?
                        • Gość: res Re: Warszawa to Polska Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 16:22
                          ale Wy macie problem, zachowujecie sie jakbyscie mieli kompleksy że tu
                          mieszkacie........
                      • andrzej.sawa Re: Warszawa to Polska Z 12.06.06, 21:08
                        To chyba ktoś od Was narzeka,że w Rzeszowie jest źle,ja natomiast uważam,że
                        takie jęki są głupie,a jeszcze pieprzenie o Polsce B to paranoja.
                        Natomiast byłem i jestem przeciwnikiem powiększania miast pod pretekstem braku
                        miejsca na inwestycje itp.Jestem szczęśliwy,że u mnie,jak narazie,nie ma takich
                        głupich pomysłów,mimo że parę tysięcy ludzi przeprowadziło się pod miasto i
                        byłby pretekst.
                        Przy okazji dalej uważam,że fajnie byłoby,żeby Boguchwała odzyskała prawa
                        miejskie.Dlaczego wokół Rzeszowa nają byś tylko wsie.
    • Gość: rak Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:45
      Oj warszawianko, ależ ty jesteś głupiutka jeszcze...
    • Gość: res Re: Rzeszow to Polska B? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 16:23
      Warszawiak, Ślązak i Kaszub pojechali na wczasy do Egiptu. Gdy płynęli łódką,
      wyłowili z wody gliniany dzban z dziwną pieczęcią. Po chwili złamali tę pieczęć
      i z dzbana wyleciał Dżinn.
      - Uwolniliście mnie, spełnię wasze trzy życzenia. Po jednym na każdego.
      Kaszub:
      - Ja tak kocham Kaszuby... Niech zawsze woda w jeziorach będzie czysta, ryb
      będzie pod dostatkiem, a turyści niech będą porządni i bogaci.
      Dżinn:
      - Nudnawe życzenie, ale jak chcesz. Zrobione.
      Warszawiak:
      - Wybuduj dookoła Warszawy ogromny mur, żeby odgrodzić moje miasto od reszty
      tego zacofanego kraju i żeby żadni wsiowi mi tu nie przyjeżdżali.
      Dżinn:
      - OK. Zrobione. Teraz ty - Dżinn zwraca się do Ślązaka.
      Slązak:
      - Powiedz mi coś więcej o tym murze wokół Warszawy.
      - No, otacza całe miasto, jest betonowy, wysoki na kilometr i szeroki na trzy
      kilometry u podstawy. Mysz się nie prześlizgnie.
      Slązak:
      - Dobra. Nalej wody do pełna.
      :):)
    • andrzej.sawa Re: Rzeszow to Polska B? 13.06.06, 16:46
      No,pajacem to ty jesteś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka