Gość: mjj Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.tktelekom.pl 19.02.07, 09:17 Ale władza oprócz tego, że wie powinna jeszcze trochę więcej słuchać. To prawda, że miasto często jest przedmiotem żartów w najlepszym przypadku jako miasto - ciemnogród z końca świata. Moim zdaniem trzeba szybko zabrać się za organizację ambitnych imprez kulturalnych o zasięgu ogólnokrajowym, promujących miasto. W sferze infrastruktury dzieje się dużo dobrego ale i tutaj potrzeba trochę więcej słuchać mieszkańców po to aby nie trzeba było poprawiać tuż po oddanniu tego co się zrobiło.Władze miejskie wojewódzkie i samorządowe nie powinny ciągle udowadniać swojej wyższości szkodząc niekiedy wdrażaniu dobrych pomysłów ale "nie naszych". Nie powinniśmy traktować osób mających inne niż nasze zdanie jako wrogów, przypisując im niecne zamiary i ublżając. Wystarczy nam tego co robi się obecnie na najwyższych szczeblach władzy, niestety z udziałem naszych mieszkańców. Im szybciej to zrozumiemy, tym szybciej przestaniemy być zaściankiem i przedmiotem kpin. Tylko wtedy będziemy szanowani kiedy nauczymy się szanować sami siebie. Pozdrawiam także tych myślących inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Obserwator Rzeszowa IP: 212.160.152.* 19.02.07, 10:24 Tak, miasto sie zmienilo - nawet z perspektywy 5 ostatnich lat - to na pewno plus. Sadzę, ża dalsze zamiany to konieczność propagowania imprez medialnych (na to musi być jakiś budżet) oraz inwestycji nie tylko gospodarczych, ale takich jak np. budowa parku rozrywki, ZOO (w końcu przedsionek Bieszczadów) etc., ale takiego profesjonalnego z nowoczesną techniką - czego jeszcze inne miasta nie mają. Uczestnictwo mieszkańców w takich imrezach na pewno spowoduje, że opisywany przez autora prowincjonalizm i zaścianowość mieszkańców będzę stawała sie mniej wyraźna. Trudno o taką zmianę budując kolejne hipermarkety - tam mentalności się nie zmieni. ps. byla prośba o wysyłanie e-maili - ale gdzie to zrobić na stronach GW Rzeszów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budgie Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:42 rzeszów ma kompleks powiatowy, i musi dobrych parę lat upłynąć żeby sie poprawiło. Wieczorem w centrum miasta pustki, gdzie te paręnaście tysiecy studentów. Baranówa, nowe Miasto to dresiarnie, więcej ludzi wieczorami chodzi po rynku w Dubiecku. Dwadzieścia lat temu przynajmniej była rzeszowska scena rockowa, cos sie działo , a teraz kolejne galerie. Moze Rzeszówek jest atrakcyjny dla kogoś z Ustrzyk , ale nie dla ludzi z wiekszych miast. Ot, taki przystanek na drodze do Lwowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Wpisujcie swoje propozycje IP: 212.160.152.* 19.02.07, 10:50 Witam, może utworzymy listę rzeczy, które warto brać pod uwagę, aby zmienić wizerunek naszego miasta? Jeśli macie jakieś propozycję to zachęcam do ich prezentacji. 1. Sadzę, ża dalsze zamiany to konieczność propagowania imprez medialnych (na to musi być jakiś budżet) oraz inwestycji nie tylko gospodarczych, ale takich jak np. budowa parku rozrywki, ZOO (w końcu przedsionek Bieszczadów) etc., ale takiego profesjonalnego z nowoczesną techniką - czego jeszcze inne miasta nie mają. Uczestnictwo mieszkańców w tych imrezach na pewno spowoduje, że opisywany przez autora prowincjonalizm i zaścianowość mieszkańców będą stawały sie mniej wyraźne. Trudno o taką zmianę budując kolejne hipermarkety - tam mentalności się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.eranet.pl 19.02.07, 11:12 podstawowe problemy - odlegla perspektywa budowy autostrady i s19 nalezy we wspolpracy z parlamentarzystami z regionu lobbowac za szybsza budowa i doprowadzic do wymiany ludzi w podkapackiej gddkia ktora dziala wyjatkowo nieudolnie! w 2007 mamy budzet na drogi 1/7 tego co malopolska!!! 150 mln wobec ponad 1 mld! - brak strategii rozwoju miasta na poczatek wypadalo by zainwestowac w raport mackinseya albo innej firmy... problemem byl zdaje sie sposob zamowienia, przeciez mozna to rozwiazac za pomoca przetargu jesli juz musi byc elegancko! z zarzadzaniem operacyjnym jest u ferenca bardzo ok ale nalezy myslec o tym co bedzie za 5, 10, 20 lat - nalezy doprowadzic do reformy ur i zmian na stanowisku rektora i dyrektora administracyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka denerwują mnie takie dyskusje IP: *.chello.pl 19.02.07, 11:12 ciekawe do czego ma doprowadzić ten felieton? mamy się złapać za głowę i jęczeć? nudne pieprzenie na temat tego, że rzeszów może być metropolią jest po prostu stratą czasu. rzeszów nie ma na to za dużych szans. owszem możemy się rozwijać,ale porównania z poznaniami, krakowami etc. są conajmniej nietrafione. to są duże miasta a rzeszów ma niecałe 200tys!i przepraszam bardzo, ale nie wiem co złego jest w prowincjonalizmie, jesli takowy rzeczywiscie panoszy się po rzeszowskich ulicach.rzeszów jest doskonały taki jaki jest.właśnie tutaj chciałabym, kiedyś wychowywać moje dzieci a nie w krakowie, gdzie można oberwać na każdej ulicy. prawdziwy prowincjonalizm prezentuje lublin.wielki moloch, zupełnie bez polotu, ludzie zastraszeni w autobusach i nawet porządnego centrum handlowego nie mają. innymi słowy: rozpętanie tego typu debaty to nic innego jak dowód na to, że pewien sfrustrowany dziennikarz nie miał ciekawego tematu na felieton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak to widzę Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 193.109.212.* 19.02.07, 11:35 Zgadzam mocny region to również mocny Rzeszów Ale jak słyszę: tylko My, Mocne miasto wojewódzkie, niech nas cały region wspiera itd. Aby Rzeszów był szanowany musi również dać coś od siebie, a co np. zaproponował miastom, które straciły status województw – NIC – powiem więcej wyprowadził z nich wszystkie możliwe instytucje.(włącznie z majątkiem- samochody, meble itd.) Np. w Przemyślu przykłady o których pamiętam 1. Jak pojawiła się kwestia budowy nowego muzeum, urząd marszałkowski zaproponował na jego siedzibę kamienicę do remontu. (na szczęście budowa trwa i będzie to pierwsze po II wojnie światowej muzeum narodowe budowane od podstaw) 2. Zakusy przeniesienia Izby celnej do Rzeszowa (czyżby Rzeszów leżał bliżej granicy?) 3. Zakusy przeniesienia Fundacji Polsko-Japońskiej do Rzeszowa (jedna z dwóch w Polsce) 4. Awantura o siedzibę wojewódzkiego konserwatora zabytków – pozostała w Przemyślu (obiektywnie ma więcej zabytków) Myślę, że przykłady odnośnie innych miast również by się znalazły Mocne i szanowane miasto wojewódzkie to takie, które daje również coś od siebie, a ja widzę tu tylko egoizm i deprecjonowanie pozostałych miast regionu. Gospodarz nie dba tylko o dom ale również o całą „zagrodę”. Z drugiej strony należy stwierdzić, iż Rzeszów rozwija się bardzo dynamicznie i jest to widoczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:56 HO HO PANIE BRACIE SZKODA, ŻE TAK PÓŹNO POZWOLONO TO POWIEDZIEĆ NA GŁOS. BO TO WSZYSTKO OD DAWEIN DAWNA WIADOMO. TRZEBA MIEĆ DOJRZAŁE I REALISTYCZNE WIZJE TEGO CO SIĘ ROBI, A NIE TYLKO ZNAĆ SIĘ NA PROSTEJ ROBOCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 84.38.160.* 19.02.07, 12:46 Podświetlmy c..e na różowo, z premedytacją, na luzie. Ponadto z niektórych budynków można zrobić wspaniałe perełki architektoniczne (teatr im.W.Siemaszkowej prezentuje się świetnie), opracować plan oświetlenia zabytków tak by wyrwać je z szarości nocy. Górną część Wisłoka zagospodarować pod kątem sportów, także wodnych, natomiast poniżej zapory postawić na rozrywkę i relaks. Wiele mówi się o szyldach, ale one dalej szpecą kamienice, nie są dopasowane do ich architektury, zwyczajna tandeta. Wygonić działkowców i wojsko z miasta, a na pozyskanych terenach tworzyć ośrodki rekreacyjno-kulturalne, hipermarketów mamy już wystarczającą ilość. Rewitalizacja parków też jest ważna i postawienie kilku posągów nie rozwiązuje problemu. Skupmy się na szczegółach, one decydują o całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 195.20.110.* 19.02.07, 14:19 a ja chcę się przeprowadzić do Rzeszowa z Krakowa. Chodzi mi o miejsze i bezpieczniejsze miasto. Muszę tylko znaleźć dobrą pracę za ok. 7 tys. zł. brutto bo tak zarabiam teraz w krakowie na stanowisku kierowniczym. Uda się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puchar- ekonom Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:50 Jeżeli jesteś informatykiem to napewno, inżynierem budowlanym to na 90 % , jeśli dobrym wykładowcą to na 85 % . Może za 2 lata się coś znajdzie w Parku Naukowo Technologicznym.. za 7 tyś. Ale i tak najlepiej prowadzić tu własną działalność jeżeli ma sie coś ciekawego do zaoferowania!! Odpowiedz Link Zgłoś
frencen GWprzystanek czyli gnoić i skłócać Polaków 19.02.07, 14:17 Tania i mierna akcja ogólnopolska Wyborczej. GW tworzy platformę do gnojenia swoich miast, a wszelkiego rodzaju trollom daje mozliwosć wprowadzania zamieszania i skłócania między sobą miast i ich społeczności. Zero moderacji, zero szacunku. Nic tylko gnojenie. To ma dać wszystkim "zły obraz" naszych miast. Mamy poczuć szarość i marazm w jakim żyjemy. Dość odbierania nam naszych powodów do bycia szczęśliwym w naszych małych ojczyznach. GW czyli zgnoić miasto i skłócić miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:33 konczmy ten folwark. byłem nie tak dawno w barcelonie i co ?? miasto ma 100 km2!! a jaka ludnosc ?? i tam tlumy garna z wszelkich stron unas gdyby rzeszow mial nawet 1 tys km2 to nic nie da bo nie ma sie czym pochwalic!! dalej piszecie o raporcie - ok zrobia raport z ktorego nie wyniknie wiecej niz teraz wiemy ale za to bedziemy sie mogli pochwalim mamy jakis tam raport ;/, zabytki ?? jak by chciano to by sie cos dalo zrobic bo: zamek sad z tamtad wyeksmitowac i zrobic jedno duze muzeum ziemi rzeszowskiej , jakies atrakcje zielone np stok caloroczny na slocinie , baseny z wodami, ZOO ?? uas nie am na to warunkow, rasa podziemna jest jaka jest ale wiecej atrakcji do sordka wprowadzic a nie same gole sciany i nawijanie przewodnika ktorego wogole nie slychac ;/ , synagoga gdzie jest bwa tez by mozna wyeksponowac, rynek stanowczo za duzo parasolek latem ;/ ale wpierw nalezy zaczac od nowego obejmujacego co gdzi kiedy jak etc plan zagospodarowania miasta i okolic do spolki z osciennymi gminami i nie tak ze jak sie komus chlewik gdzies spodoba to tam zmieni sie plan tylko trzymac sie jednego porzadnego planu, komunikacja ... szkoda komentowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: GWprzystanek czyli gnoić i skłócać + Edukacja IP: *.cf.ac.uk 19.02.07, 15:36 Nie zgadzam sie! Nie chce odbierac Panu poczucia szczescia w Pana malej ojczyznie. Jednak, prosze nie zapominac, ze zyjemy obecnie w swiecie, gdzie miasta musza konkurowac o najlepszych ludzi. To wymaga dokonywania porownan, wygladania przez okno: co Krakow, Warszawa, Londyn ma takiego, co przyciaga naszych mieszkancow? Gazeta Wyborcza stwarza platforme dla odwaznej samokrytyki odkad mlodzi mieszkancy wybieraja glownie Warszawe lub Londyn (Madryt, Lisbone, Ateny, Rzym...)Krytyka na ogolnopolskiej scenie publicznej, byc moze, nie tak latwo zostanie stlamszona przez wewnatrzpartyjne konflikty albo zwyczajna ludzka zawisc. Krytyka moze byc impulsem do zmian, tak przeciez waznych, aby przyciagnac powracajacych z zachodu za kilka (moze 10...) lat emigrantow. Prosze zwyczajnie pomyslec o przyszlosci! Moim zdaniem nalezy postawic na edukacje w Rzeszowie. Macie panstwo nie tylko Uniwersytet, ale rowniez dobry WSIZ. Czy druga uczelnia ma szanse przyciagnac w przyszlosci wybitne osoby? Dzieki, Radek, Cardiff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puchar- ekonom Re: GWprzystanek czyli gnoić i skłócać + Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:03 Dięki za pozytywna opnie na temat WSIiZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: GWprzystanek czyli gnoić i skłócać Polaków IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 20.02.07, 00:08 w sumie ciekawy punkt widzenia. powinno sie podawac dobre i zle strony bo jednych i drugich rzeszow ma sporo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 19.02.07, 14:27 Odciąć kler od miasta będzie dobrze a nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek S. Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.crowley.pl 19.02.07, 15:25 I to jest właśnie ta "akcyjność" Gazety. Dzisiaj - jak Polska długa i szeroka (to znaczy taka, ile jest dodatków GW) ten sam temat. "Siedem grzechów...". No więc jak "centrala kazali", to wymyśla się grzechy. Musi być siedem! Poczytajcie: takie same we Wrocławiu, Kielcach. Szczecinie... jak pisane przez kalkę. A Rzeszów jest piękny i coraz piękniejszy. Wiem co mówię... pięć lat z okładem mieszkam w cholernej Łodzi (po przeprowadzce z Rzeszowa), a tu nic, literalnie nic nie działa jak należy. Brud, bylejakość, arogancja władzy, marazm mieszkańców, potworny fetor klatek schodowych - nawet tych przy ul. Piotrkowskiej. Z racji wykonywanego zawodu (a jestem dziennikarzem) jeżdzę dużo po Polsce i na tym tle Rzeszów jawi mi się jako miasto nie z tej ziemi... w każdym razie nie z polskiej. Prowincjonalizm? Słowo klucz, słowo wytrych... Jeśli w tym przypadku istnieje, to tylko (niestety) w umysłach malkontentów. Po co od razu krzyczeć "Rzeszów mój widzę ogromny". Może wystarczy by był sympatyczny, przyjazny? Aby był małą ojczyzną, do której się wraca i pociągiem, i... pamięcią. W kilku ogólnopolskich mediach widziałem artykuły stawiające gród nad Wisłokiem za wzór dla innych miast podobnej wielkości. Gdybył mieł sto rąk, to wszystkich bym użył, aby pod tym się podpisać. Pewien dziennikarz żartował nawet, że dobrze byłoby powielić Ferenca w kilku jeszcze repilkach i za ciężkie pieniadze sprzedawać te klony innym miastom. Niestety autor GW otrzymał zadanie rozliczenia Rzeszowa z grzechów, a jak tego by nie zrobił, sam zostałby rozliczony. No to wali... na odlew. Jeśli krytyka jest twórcza, to są od niej wyjątki. Z takim własnie mamy tu do czynienia. Czy może być lepiej? Zawsze może być lepiej, wszędzie: w Sydney, w NY, w Paryżu (tam jest dopiero syf prawdziwy), w Londynie (we Włoszczowie już jest lepiej). Wielkie sprzątanie małego świata trzeba jednak zacząć od posprzątania w głowkach niektórych pan i panów. Tych, co to na wszystko mają gotowe recepty. Z pozycji fotela. Szanowny Panie Radaktorze: a co by było gdyby nie blblijna kalka (siedem grzechów)? Co by było, gdyby trzeba było ich wymienić tylko 5 lub przeciwnie - 25? Też by się znalazło. Nieprawdaż? Jest popyt (zlecenie),jest podaż (artykuł). Kiedyś to się nazywało pisaniem na zamówienie, dziś nazywa się linią programową gazety. Semantyka pozostaje wciąż jednak ta sama! Marek S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 62.233.250.* 19.02.07, 15:54 Ale jednak mieszka Pan w Łodzi, a nie w Rzeszowie... Ja wolałabym Rzeszów od Łodzi 100 razy, ale od Rzeszowa wolę inne miasta. Również z powodów wymienionych w artykule. Jeżlei nawet miałabym pracę z dobre pieniadze ( a wiem, ze w Rzeszowie można taką naleźć), to życie to nie tylko praca. Chcę mieć do wyboru np. inne możliwosci spędzania czasu w mieście, niż kino, basen i 2 knajpki w kółko, bo tylko 2 w całym mieście są dla mnie do zaakceptowania. I o tym jest ten artykuł. Miasto, w którym się tylko sprząta i stawia markety przypomina klimatem miasteczko, do którego raz w tygodniu zjeżdżali wieśniacy sprzedawać jaka i sery. Niby wszytsko w porządku, ale jednak czegoś brakuje, przynajmniej niektórym. Ale dbanie o wygląd kamienic, domów, ulic bardzo pochwalam, bo to najprostszy miernik cywilizacji. Rzeczywiscie jest w tym kraju jeszcze sporo miejsc, w których nawet ten etap "leży". Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa 02.03.07, 16:15 Sorry ale Rzeszów jest bardzo sympatycznym miastem bo jest tu spokojnie i zielono. Ale do Łodzi sie nie umywa. Łódź jest dynamicznym maistem w którym cos się dzieje odbywają się imprezy zarówno w randze krajowej jak i międzynarodowej. Ma ciekawe środowiska artystyczne. W Rzezszowie jest kompletna nuda nie dzieje sie nic a jedyna atrakcja to piwo w sympatycznym centrum miasta. Jesli ten Pan twierdzi, ze w Łodzi jest nuda i mówi, ze w Rzeszowie dzieje się dużo to zwyczajnie kłamie i jest megalomanem. Ja też mieszkam w Łodzi ale pochodzę z Poznania moja żona jest z Rzeszowa więc znam Rzeszów. W Rzeszowie nie dzieje się nic (nuda) w Poznaiu dzieję sie trochę ale z tych trzech miast w Łodzi dzieje się najwięcej.W Łodzi jest wiele zaniedbań ale architektura zarówno w porównaniu z Rzeszowem jaki i Poznaniem jest zdecydowanie ciekawsza. Łódź jest po prostu ciekawym miastem. Widzą to ludzie z z zagrancy w Polsce funkcjonują ciągle stereotypy. Nie żałuję zamiany Poznania dla Łodzi. W Rezszowie może chciałbym zamieszkań ale na głebokiej emeryturze jak stwierdzę, ze chcę mieć spokój. Nie pisze tego ze złosliwość staram się stwierdzać obiektywne fakty. Sam fakt, ze Pan dziennikarz przebywa w Łodzi mimo, ze tak na nią psioczy potwierdza moje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowianka Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 81.219.8.* 17.08.07, 22:46 Jestem zachwycona Twoim tekstem.Szacunek i ukłony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.zelmer.pl 19.02.07, 15:37 Jedynym sposobem na ożywianie jakiegokolwiek miasta są nowe tereny pod inwestycje - dobrze przygotowane i umiejętnie zareklamowane. A potem kapitał ściąga kapitał. Tak więc główny nacisk, moim zdaniem, na przyciąganie inwestycji. Nawet oddając działki za darmo dużym firmom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była studentka Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:53 A może właśnie za to należy cenić Rzeszów, że daleko mu do wielkiej i hałaśliwej Warszawa czy nadętego Krakowa. Dzięki temu miasto ma ponadprzeciętne bezpieczeństwo na ulicach, mniej spalin i małomiasteczkowy urok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revel Jęki Redaktora, że w Mieście obora... IP: *.covernet.pl 19.02.07, 15:55 Mieszkam i pracuję w Stalowej Woli, ale w Rzszowie jestem co tydzień. Może przez to mam większy dystans i obiektywizm (a może g... wiem)? Mam jednak własną opinię, która w kilku przypadkach pokrywa się z poglądami Autora. Chodzi mi o rzeszowskie uczelnie czy podejście do terenów zielonych lub pomysł na centrum. To wszystko prawda. Nie mogę się zgodzić natomiast z poglądem, że Rzeszów jest nijaki i rozleniwiony? To miasto jest zaprzeczeniem "Polski B". Dlatego właśnie tam ciągną młodzi ludzie z całego Podkarpacia, a co bardziej ambitni pchają to miasto do przodu. Nie wiem ku czemu, ale do przodu. Może Autorowi marzy się, aby ludzie zmienili się w "warszawskie roboty" działające w oparciu o ustalone procedury, zapomniane w szczurzym pędzie. Tak chyba jednak nie będzie. Ludzie dadzą temu odpór. I dobrze. Rzeszów powiniem być polską stolicą południowo-wschodniej prownicji, jeśli to osiągnie - odniesie sukces! Nie ma się co oszukiwać, z racji położenia Rzeszów ma trudniej. Nie jesteśmy miastem stołecznym czy nawet portowym, nie leżymy w zagłębiu przemysłowym czy w pobliżu granicy z bogatym sąsiadem. Trzeba się skupić na "walce" z Lublinem i Kielcami tak, żeby te miasta zawsze były za Nami. Na koniec jeszcze dodam, że jestem przeciwny, aby zmieniać ludzi i uświadamiać im, że czegoś nie zyskają lub że coś stracą pozostając sobą. Chyba nikogo nie obrażę, ale mam wrażenie jakbym słuchał wyszczekaną młodą kobietę, która mi mówi, że powiniemem zamówić tą prenumeratę, bo Ona wie co dla mnie dobre, bo Ona dzwoni z Warszawy, a tam to Oni wiedzą co dla mnie najlepsze, bo Oni wiedzą najlepiej. To co, zamawia Pan. Prawda? A ja odpowiadam - Nieprawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była studentka Re: Jęki Redaktora, że w Mieście obora... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:59 Zgadzam się, Rzeszowianie to nie Warszawiacy i dzięki Bogu!! Tutaj trochę wolniej płynie czas a życie i tak można mieć na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchar-ekonom Re: Jęki Redaktora, że w Mieście obora... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:43 Podoba mi się stwierdzenie, że należy się skupić na walce z Lublinem i Kielcami aby zawsze były z tyłu!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedalus Re: Jęki Redaktora, że w Mieście obora... IP: *.tvkdiana.pl 12.04.07, 01:08 sory gościu ale walczyć z lublinem czy kielcami ?? stary toż to jakaś herezja lublin to jest miasto które wygląda jakby żywcem z breżniewowskiej jesieni tam jeżdzą rozklekotane ikarusy po koślawych i krętych uliczkach a zza rogu śmieją się ubłocone szczerbate matrioszki "spir hcotiesz"? a największym pracodawcą jest kul i faktoria tytoniowa(sic) do naszego rzeszowa to ma się tak jak syrena do octavi a kielce to jest stolica małego i słabego województwa bez większych szans na rozwój popularne scyzorykowo to kaszana pomieszana z folklorem natomiast rz-ów z portem lotniczym ,firmami IT czy farmaceutycznymi oraz infrastrukturą ma potencjał większy niż te dwa miasteczka razem wzięte (choć większe ludnościowo) jest NATURALNYM I NIESTETY samotnym centrum dla obszaru między wa-wą - krak - a granicą pl i żadne zaklęcia tego nie zmienią przynajmniej na najbliższe 25 lat sam też jestem ze stalówki i pozdrawiam urażonych tym tekstem popartym jednak wnikliwą analizą kilku ostatnich lat aha i panie Ferenc-100 lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kookill Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:47 Myśle że to bardzo dobry pomysł żeby naprowadzić władze miasta w dobrym kierunku (rzeby nie kierowały się stereotypami takim jak "Trzeba remontować drogi --A po to żeby szybciej sie wyjeżdzało z rzeszowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SemperFidelis Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.nat.rsk.pl 19.02.07, 20:32 Ufff przeczytałem wasze wszystkie wpisy i w większości płynie z nich bardzo pozytywny stosunek do Rzeszowa. Kultura - Niewątpliwie coś rusza w tym kierunku i mówię wam oby wyszło coś dobrego. Otóż Pan Wywrocki pod błogosławieństwem prezydenta rozpoczął cykl spotkań z przedstawicielami instytucji i organizacji zajmujących się kulturą, celem ... ja skoordynowania działań w celu promowania i rozwoju kultury w Rzeszowie tak abyśmy byli z czymś kojarzeni na 2007 rok planowanych jest około 21 imprez dość dużych imprez począwszy od lokalnych dni osiedli po święto Paniagi czy rockowych imprez. Na spotkaniu z Panem Wywrockim (przyp. dyrektorów i liderów organizacji pozarządowych) niestety najwięcej mówili Ci od instytucji :) mówili .... biadali, że mało pieniędzy, że prezydent nie dba, a mało było propozycji jak to zmienić. Mam wrażenie, że jest mało ludzi, którzy gotowi byliby na pewne poświęcenie, nawet stratę za cenę ogólnej promocji co w przyszłości przyniosłoby dla wszystkich zyski. Ale tak jak mówię w materii kultury zaczyna się coś dziać i to na poważnie, życzmy wytrwałości Panu Wywrockiem i ja mam taką propozycję Panie Waldemarze aby i mieszkańców Rzeszowa zapraszać na takie konferencje. Mówi się o naszej mentalności jako ludzi gnuśnych, leniwych, złośliwych .... hmmmm ja znam ludzi zadowolonych, którzy mają pracę, którzy organizują się w stowarzyszeniach, którzy coś robią. Życzliwość ... radzę wam idźcie się przejść po nowych ulicach przyłączonej Przybyszówki .... wielu mieszkańców się pyta czy może w czymś pomóc !! wow jakie miłe zaskoczenie ... my Resoviacy na prawdę tacy jesteśmy ... życzliwi, spokojni, raczej zadowoleni. Rzeszów ... kiedy były dziury w drogach było narzekanie, kiedy robi się remonty znów narzekanie na asfalt. Spokojnie ... Tadziu załatał dziury i za kulturę i promocję się zabiera to się wszystko staje na naszych oczach. Remont rynku, uatrakcyjnienie podziemnej trasy zamkowej, mamy nie tylko URz do którego ściągają w większości młodzi ludzie z Podkarpacia ale i Politechnikę, z wydziałem lotnictwa i coraz nowocześniejszym sprzętem. Mamy dolinę lotniczą i tworzy się park technologiczny. Zamiast 7 grzechów głównych dałbym 7 złotych patentów na jeszcze lepsze uatrakcyjnienie Rzeszowa. Spójrzcie co można będzie zrobić z zamkiem jak sąd się wyprowadzi ... ile tam jest powierzchni ile tam będzie mkw żywej promocji do zagospodarowania tylko trzeba mieć jakąś koncepcję, trzeba współdziałać, włożyć pieniądze. Park pod kasztanami ma nowe światło będzie i kostka, zobaczymy jak będzie wyglądać trasa podziemna, naszym atutem powinna być rekreacja renowacja parków lepsze doświetlenie, no i wisłok przecież można na brzegach postawić jakieś ciekawe architektonicznie sklepiki, wykorzystać wisłok do rozwoju sportów i turystyki wodnej, przeciez już ktoś tam zaczyna działaś, kto wie czy nie będzie więcej inwestycji w tym roku .... tylko na litość niech to się nie mieści w takich budach. Aquapark przecież mamy źródła może warto by spojrzeć i w tą stronę stworzyć preferencyjne warunki dla inwestorów. Sport oprócz siatkówki i żużla nie ma się czym pochwalić ? a sekcja pływacka ? jednak to za mało, brakuje chociaż jednego zespołu piłkarskiego w chociaż II lidze a tu taki marazm. Ominęło nas organizowanie grupy koszykarskich mistrzostwa ja rozumiem, że dla miasta to zbyt duże obciążenie .... ale co z inwestorami ? Gdzie francuzi ? gdzie anglicy ? gdzie Podkulski ? biznes ma w dupie promocje Rzeszowa bo się usadowili w dobrych miejscach inwestycyjnych i trzepią kasę i to najbardziej boli. Mimo wszystko jest bardzo dobrze, nie wyjeżdżam z Rzeszowa chyba, żeby się uczyć, bp praca jest a i kultura się tworzy .... bo nigdzież nie ma miłych dla oka zachodów słońca takich jak z widoku św Rocha nad Rzeszowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchar- Ekonom Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 20:06 Po pierwsze tekst jest prowokacją, która ma spowodować dyskusje w śród mieszkańców i inteligencji tego miasta na temat przyszłości Rzeszowa. Może i dobrze, że jest on bardzo krytyczny, może poruszy uśpione jak w letargu społeczeństwo miasta? A może znowu większość dalej zajmie się swoimi sprawami i sobą? Jakie będą efekty tej akcji zobaczymy w przyszłości. 1. Moim zdaniem dyskusja powinna dotyczyć nie samego Rzeszowa a powstałego Rzeszowskiego Obszaru Metropolitalnego (www.pbpp.rzeszow.pl/rom/index.php?op=1 , www.selfgov.gov.pl/index.html ) . To czego brakuje w aspirującym do miana metropolii, naszemu ROMowi to komunikacja! Chociaż w samym Rzeszowie i pomiędzy Rzeszowem a okolicznymi miastami komunikacja publiczna oraz prywatna, funkcjonuje poprawnie to jednak brak jej organizacji i uporządkowania, zwłaszcza poza Rzeszowem. Moja propozycja jest taka: zainteresować przedsiębiorstwa komunikacyjne łączeniem tras przejazdu autobusów przez kilka sąsiadujących miejscowości, dzięki czemu będzie można przewieść więcej osób w 1 autobusie i co podniesie rentowność linii, a jak rentowność będzie wyższa to autobusy będą mogły kursować częściej. Na przedmieściach i w ramach ROM do 20 a nawet 40 km od Rzeszowa, brakuje regularnych w miarę częstych połączeń, częstych to znaczy co 20 czy 30 minut. Ponieważ w państwach rozwiniętych transport szynowy odgrywa istotną role nie może go również zabraknąć w naszym ROM-ku. Według planów ROM ma rozciągać się od Łańcuta przez RZ po Dębice. Więc można zorganizować coś na wzór Warszawskiej Szybkiej Kolei Miejskiej. Ja bym jej trasę ustalił w ramach terytorialnych ROMu lub przedłużył jej trasę z Dębicy do Jarosławia ( przecież to duże ponad 40 tyś. Miasto), a można by się w przyszłości pokusić o trasę Mielec –Dębica- RZ- Łańcut – Jarosław. Ale oczywiście taki Szybki Pociąg „Metropolitalny” ROMcio musiał by kursować co 10 minut w najgorszym wypadku co15-20 min. Dlaczego zwracam uwagę na czas zarówno w przypadku Komunikacji Autobusowej i Szynowej, odpowiedź jest prosta : bo od czasów kiedy człowiek nauczył się określać czas istnieje przysłowie „ czas to pieniądz”. Jeżeli ktoś ma czekać 40 minut na pociąg lub godzinę na autobus to co zrobi w takim wypadku?, wybierze samochód a co z tymi którzy nie mają samochodu?, albo zostaną w domu albo będą marnować czas, czyli pieniądze!!! Ci którzy pojadą samochodem poniosą duże wydatki na paliwo, a jak wydadzą na paliwo to im zostanie mniej pieniędzy na zakupy na Mieście w konsekwencji handlowcy troszkę mniej sprzedadzą. Podobnie z osobami które mają rzadko autobus, albo nie przyjadą do RZ na zakupy albo po prostu będą się śpieszyć na autobus ,żeby wrócić w miarę wcześnie do domu! Mam nadzieje że wyjaśniłem dlaczego sprawna i częsta komunikacja jest ważna w Metropolii. Dlaczego Londyn wygrywa z Nowym Jorkiem w wyścigu o miano Stolicy Świata, bo ma dobrze zorganizowaną podmiejską komunikacje ( no może trochę drogą, ale za to dobrą) (polecam artykuł w Wprost nr 51/52 grudzień 2006 dotyczący właśnie Londynu i NY). Sam posiadam pewne doświadczenie z życia w wielkiej Europejskiej Metropolii Paryżu dlatego wiem o czym pisze, i jak się tu przyjeżdża od razu widać źle działającą komunikacje! A do tej trasy Szybkiego Pociągu Metropolitalnego ROMcio dorzucił bym jeszcze trasę z Kolbuszowej do Strzyżowa. Oczywiście na tych wszystkich trasach powinny powstać nowe przystanki ( mini dworce). w Dębicy minimum 3 w RZ około 8, a po poszerzeniu o całą Gminę Krasne ( co wydaje mi się priorytetem w poszerzaniu ) około 15 i to właśnie w pobliżu trasy kolejowej powinny powstawać nowe Dzielnice i osiedla! Przystanki powinny być również pomiędzy miastami czyli w mniejszych miejscowościach (wioskach). 2. Po komunikacji czas na kulturę! A więc skoro ludzie mają już jak szybko i często dotrzeć do Centralnego miasta metropolii czyli do RZ ośrodka kultury i nauki w regionie, mogą znaleźć czas na potrzeby wyższe. Nie narzekał bym, że na Mieście nic się nie dzieje, bo przecież wkrótce się to zmieni ma powstać Millenium Hall a w niej Sala Widowiskowa, w której na pewno będzie się wiele działo, bo PRYWATNY inwestor nie pozwoliłby sobie na nudę. Widać tu, że nie wszystko zależy od władz miasta ( jak się sugeruje w artykule), Conres jest właśnie przykładem prywatnej inicjatywy ! Podobnie w Kompleksie Cuschmana ma powstać Centrum Wystawiennicze, czyli będą się tam odbywały Targi i Wystawy i znowu prywatna inicjatywa ( może z poza regionu ale prywatna). Nie zwracam uwagi na handlowy charakter tych inwestycji tylko na kulturalny. Podobnie będzie ze stadionem którego budowa rozpocznie się w 2008, mecze to przecież też kultura. Może na razie rzeczywiście oferta kulturalna jest nie za bogata, zawsze pozostaje Helios i Siemaszka no ale w niedalekiej przyszłości powinno się to zmienić „in plus”. 3. Edukacja, Nauka i Szkolnictwo Wyższe . Szkoły średnie powinny ukierunkowywać się na kierunki techniczne i zawodowe związane z Doliną Lotniczą ( znowu polecam doskonały artykuł w Wprost właśnie o Naszej Dolinie i nie tylko nr 6, 11 lutego 2007 – „ Polska Bawaria” – podnosi na duchu!!) , podnosić poziom kształcenia i na szczęście powoli tak właśnie się dzieje. Poziom kształcenia w LO oceniam wysoko więc nie mam zastrzeżeń. Na szkolnictwo wyższe można ponarzekać, póki co studia w RZ nie dają wielkiego prestiżu ( z wyjątkiem oczywiście Politechniki Rz i jej kilku technicznych kierunków), choć ich poziom jest +dobry. Niekwestionowanym liderem jest Politechnika w której mogło by powstać jeszcze kilka nowych kierunków technicznych. Na temat zarządzania i marketingu na PRz nie mam dobrego zdania, wydaje mi się, że zbyt wielu studentów jest na tym kierunku. Potrzeba intensywnej promocji kierunków technicznych (nie tylko informatyki bo ta akurat ma się dobrze ). Skoro PRz sama nie radzi sobie z przyciągnięciem studentów na kierunki inżynierskie należało by jej pomóc! Następnym PAŃSTWOWYM ośrodkiem szkolnictwa wyższego w RZ jest Uniwersytet Rzeszowski. I tu zaczynają się schody, jak jest wspomniane w artykule sam rektor tej uczelni przyznaje że nie ma pomysłu na promocje i podniesienie prestiżu ( woli kupować donice za pół miliona do Biblioteki- gratuluje pomysłowości ). W firmie prywatnej takiego menagera zaraz by wywalili!!! Wydaje mi się, że jedyną uczelnią która ma pomysł na przyszłość i na rozwój jest Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie ( na której to studiuje ekonomie ) . W tej Uczelnie naprawdę coś się dzieje i zmienia, wystarczy się przejść po korytarzu i od razu rzucają się w oczy obcokrajowcy którzy tu studiują i którzy zmieniają oblicze Uczelni. W telewizji czy gazetach nie tylko regionalnych często można spotkać osoby wykładające na WSIiZ ( Winiecki, Misiąg i nie tylko). Uczelnia ma plan o charakterze międzynarodowym. Po prostu posiada MISJE i WIZJE rozwoju na najbliższe, lata czego brakuje innym Rzeszowskim uczelniom. Oczywiście mają powstać na URze i PR nowe budynki ( z dofinansowania UE), ale czy w ślad za tym pójdą jakiś pomysły długofalowe ? Potrzeba nam nowych kierunków w Rzeszowie i większej konkurencji w samym Mieście pomiędzy uczelniami ! Podsumowując naszym wielkim mankamentem jest słaba komunikacja „publiczna” ( cudzysłów dlatego, że równie dobrze mogą radzić sobie prywatne firmy) w ramach ROM, a niekiedy jej całkowity brak . Celowo nie pisze o autostradzie bo przecież ta na PEWNO powstanie więc po co o niej rozmawiać, należy zwrócić uwagę na to o czym jeszcze nikt nie mówił. Jeżeli uda nam się wykorzystać szanse jaka otwierają się przed nami czyli Park Nauk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.centertel.pl 16.03.07, 14:13 Gratuluję, dobra wizja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MauMau Hotel Rzeszów IP: 84.38.160.* 16.03.07, 17:18 Za niedługo zniknie z panoramy miasta Hotel Rzeszów, na jego miejscu wzamian za kilka domów, sklepów i przedszkola powstanie kolejne centrum handlowe.. Jakie macie zdanie na ten temat? Mnie żal hotelu który za dobre wpasował się w krajobraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc/cba Co Rzeszów może mi zaoferować ? IP: *.chello.pl 19.02.07, 20:18 Jestem młodym, inteligentnym i przedsiębiorczym człowiekiem, urodzonym i wychowanym w Rz-wie. Obecnie kończę 'prestiżowy' kierunek na UJ, zamierzam kontynuować naukę na uniwersytecie w Amsterdamie. Moim marzeniem jest wrócić po studiach do Rzeszowa. Pytanie do Was: co Rzeszów ma do zaoferowania komuś takiemu jak ja ?? Czy w ogóle warto wracać ?? Prawie wszyscy moi przyjaciele już dawno wyjechali z Rzeszowa, albo zamierzają wyjechać. Z tego co wiem o rzeszowskim rynku pracy, pensje też nie są zachęcające. Wracać czy dać sobie spokój ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiazo Pozdrowienia z Krakowa IP: *.ghnet.pl 19.02.07, 20:59 Jestem w Rzeszowie 2 razy do roku i widzę jak to miasto się zmienia - odnowiony rynek, kamienice, nowy Uniwersytet... Naprawdę nie ma sensu naśladować innych - trzeba wylansować coś w czym jest się dobrym i mocno to promować. Właśnie "tego czegoś" w Rzeszowie brakuje... Cała reszta instytucji które tworzą "metropolię" (oczywiście przez małe m, pamiętajmy jednak że jest to stolica województwa) już tu jest - znany teatr, filharmonia, uniwersytet, stadion(z tego co wiem to Stal Rzeszów będzie się rozbudowywać, ja kibicowałem Resovii :)), ogromna hala widowiskowo sportowa. Rzeszów ściąga dużo młodych ludzi z całego Podkarpacia i to jest jego ogromną szansą, tak więc trzeba tworzyć i pielęgnować różnego rodzaju organizacje na uczelniach. Coraz bardziej znana jest Wyższa Szkoła Zarządzania i Informatyki. Konieczna jednak jest ta iskierka na którą trzeba stawiać i ją promować. I nie przejmować się innymi że małe, na wschodzie, itp. To może być zaleta! Trzeba mocno stawiać na edukację - Uniwersytet i szybko konsolidować siły i środki wokół tej instytucji. Z czasem pojawią się jednostki które wyjdą z ciekawymi inicjatywami i pociągną całe miasto. Informatyka (Asseco, darmowy internet w całym Rzeszowie to hit na całą Polskę!!!) sport (siatkówka, żużel, piłka nożna - druga liga musi być i miasto na to stać!!!) i turystyka (Łańcut, Baranów, Bieszczady i brama do niebios czyli Jasionka). Proponuję wynajęcie dobrej (i niestety drogiej) firmy konsultingowej, która popracowałaby 6 miesięcy i wyznaczyła by strategię rozwoju na najbliższe kilkanaście lat. Tak zrobiła Łódz i teraz wszyscy stawiają tam na AGD :)) Miasto jest na Wschodzie więc powinno być bramą na wschód - dlatego trzeba organizować konferencje Polska-Wschód, Polska-Ukraina, utworzyć specjalny Wydział Uniwersytetu ds. Wschodnich... Czy dalej odbywa się szczyt Polska-Ukraina w hotelu Rzeszów? Ostatnia sprawa - komunikacja!!! Autostrada już dawno powinna tam być, niestety ludzie w rzeszowskim oddziale gddkia to absolutny beton. Od kilkunastu lat nic w tej sprawie się nie dzieje... Mimo to liczę na to że za 5-6 lat pomknę nową A4 i w 1,5 godziny przejadę trasę Kraków-Rzeszów. Trzymam kciuki za Rzeszów - nie jest tak źle :)) Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchar - Ekonom Re: Pozdrowienia z Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:28 Pewnie chodziło ci o Wyższą Szkołe Informatyki i Zarządzania- mała poprawka!! Dzięki za przychylną opinie!! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Super imprezy tylko w łodzi hehe IP: 84.38.160.* 09.03.07, 23:27 Napisałeś: "Sorry ale Rzeszów jest bardzo sympatycznym miastem bo jest tu spokojnie i zielono. Ale do Łodzi sie nie umywa. Łódź jest dynamicznym maistem w którym cos się dzieje odbywają się imprezy zarówno w randze krajowej jak i międzynarodowej." hmm :/ a ty myslisz ze u nas nic sie nie dzieje ? ;/ żadnych imprez nie ma? hahah.. przecież to śmieszne jest ;| jest tyle wydarzeń że głowa boli.. nie wiem po co to napisałeś.. dalej.. ktoś napisał że Rzeszów lubią rzeszowianie a turysta nie ma czego tu szukać i prawdda.. ma czego szukać? nie... nie ma tu jakiś zabytków specjalnych.. albo zoo.. ale po co nam tu turystów? ważne żebyśmy sobie dobrze razem radzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Super imprezy tylko w łodzi hehe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.07, 16:32 Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Re: Co Rzeszów może mi zaoferować ? 19.02.07, 22:02 Gość portalu: abc/cba napisał(a): > Jestem młodym, inteligentnym i przedsiębiorczym człowiekiem (.....) co Rzeszów ma do zaoferowania komuś > takiemu jak ja ?? hm nie bardzo rozumiem, jeśli jesteś młody, przedsiebiorczy inteligentny to na pewno sobie poradzisz.... czy nie myśli przypadkiem jak za PRLu że ktoś musi ci coś dać, przynieść na tacy. Sam szukaj, walcz, twórz... Chyba przesiąknąłeś tą nadentą krakowską próżnością, że jak po UJ-ach to już pępek świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Co Rzeszów może mi zaoferować ? IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 20.02.07, 00:32 Jesli jestes mlodym inteligentnym a przede wszystkim PRZEDSIEBIORCZYM czlowiekiem to napewno dasz sobie tu rade i wcale nie bedziesz musial zarabiac duzo mniej niz w warszawie. pochodze z rzeszowa studiowalem w lublinie obecnie przebywam na stypendium w hiszpani i nie widze innego miejsca do zycia niz rzeszow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Co Rzeszów może mi zaoferować ? IP: *.centertel.pl 16.03.07, 14:16 Daj sobie spokój, wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feeeee Re: Co Rzeszów może mi zaoferować ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 23:12 kup sobie coś na psychikę, bo chyba z nią coś nie tak...takich wykształciuchów tutaj nie potrzeba...jedź do Amst...zarabiaj na budowie...heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Co Rzeszów może mi zaoferować ? IP: *.rzeszow.mm.pl 22.05.07, 00:17 jedz bo z "inteligencją"sobie poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rotmistrz Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: 89.17.224.* 19.02.07, 21:59 Nie wiem w jaki sposób można się zachwycać tym betonem, przecież tam nawet rynku nie ma tylko jakaś studnia, Jak napisałem wcześniej Tarnów jest kilkadziesiąt razy ładniejszy, nie wiele mniejszy a ma gorsza pozycje od jakiegoś Rzeszowa !!! Trzeba to zmienić a Rzeszowowi życzę trzęsienia ziemi bo wstyd tylko Polsce przynosi swoim badziewym wyglądem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.zicom.pl 19.02.07, 22:03 Rzeszow wedlug mnie to dramat. Miasto nastawione bylo na szybki rozwoj i rozbudowe. Wiec wszedzie nawalone jest tymi pokomuszymi blokami z wielkiej plyty. Istne betonowe miasteczko. Jakbym tam mieszkal to wial bym jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy 19.02.07, 22:11 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Rzeszow wedlug mnie to dramat. Miasto nastawione bylo na szybki rozwoj i > rozbudowe. Wiec wszedzie nawalone jest tymi pokomuszymi blokami z wielkiej > plyty. Istne betonowe miasteczko. Jakbym tam mieszkal to wial bym jak > najszybciej. kolega chyba z księzyca spadł, a w którym polskim mieście nie ma betonowych osiedli?? Myślisz że w Krakowie czy Poznaniu wszyscy mieszkają w zabytkowych kamienicach??? Tam to dopiero są prawdziwe betonowe pustynie, całe połacie mrówkowców. Rzeszowskie osiedla nie są duże i wcale nie przytłaczają tak jak te łódzkie czy ślaskie. Odpowiedz Link Zgłoś
frysurka Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy 24.02.07, 18:08 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Rzeszow wedlug mnie to dramat. Miasto nastawione bylo na szybki rozwoj i > rozbudowe. Wiec wszedzie nawalone jest tymi pokomuszymi blokami z wielkiej > plyty. Istne betonowe miasteczko. Jakbym tam mieszkal to wial bym jak > najszybciej. PANIE MACKU WYDAJE MI SIĘ ŻE PAN MAŁO JESZCZE WIDZIAŁ PROPONUJĘ ZOBACZYĆ ŚLĄSK BYĆ MOŻE ZMIENI PAN ZDANIE O RZESZOWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel :)) Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 21:41 Zgadzam się z Tobą Rzeszów jest bez wyrazu i jak to określiłeś budowany szybko bo Lwów przypadł Ukrainie . Tarnów to piekne historyczne miasto i właśnie miedzy Rzeszowem Tarnowem się zastanawiałem gdzie kupic mieszkanie wybrałem Tarnów bo widomo w razie czego ma starszego brata w postaci Krakowa i zawsze łatwiej jak 166 tys. samego Rzeszowa . POZDRAWIAM :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:25 Przemawia przez Ciebie zazdrość, że o Rzeszowie sie mówi a o tarnowie to czasem się wspomni przy okazji meczu Unii !! no tarnów chyba jest ładny tylko raz byłem w Waszym mieście i zauważyłem pare ładnych kamieniczek, można by je odrestaurować!! Macie dobra obwodnice więc łatwo przejechać koło tego miasta nie zauważając nawet że było podrodze jakieś większe miasto!! pozdro dla Tarnowa i do zobaczenia na meczy w RZ- znowu was Rozjedzie Rzeszowski walec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.rzeszow.mm.pl 20.02.07, 00:57 Do chłopaków z Tarnowa: wybraliście Małopolskę, a tu wg Was jest Ukraina. I boli Was to, że ta nędzna Ukraina jeszcze jakoś sobie radzi. Mało tego - będzie sobie radzić lepiej od Was. A Wy patrzcie dalej w Kraków i walcie kasę na motomyszy i na ich stadionik. A teraz z innej beczki: podstawowy błąd Rzeszowa, to porównywanie się z innymi miastami - i to najlepiej z Krakowem, Warszawą itp. (no przecież trzeba być jełopem, żeby sądzić, że kiedyś ich dogonimy) Sądzę, że trzeba cwaniacko wybrać to, co tam najlepsze i da się zaadoptować u nas. Czasem coś podglądnąć. Ale mam wrażenie, że wszystko w Rzeszowie dzieje się bez jakiegoś większego planu - na tzw. "aferę" Uda się, to dobrze, nie, to cicho sza. Niestety jakiś mocny plan musi być. Ale wierzę, że damy radę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.zicom.pl 20.02.07, 10:36 Heheheh o Tarnowie mowi sie chocby przy okazji żużla, który stoi na światowym poziomie. Obwodnica- dzieki temu nie zapierniczaja nam tiry przez srodek miasta. Chyba, ze w MojRzeszowie lubicie jak wam przejezdza pod oknem tluczaca sie kilkutonowa ciezarowka ^^. Zreszta skoro w calej Polsce utrwalil sie taki negatywny obraz Rzeszowa (tu starczy przytoczyc 1 z odcinkow Kiepskich kiedy kosmici zostawiaja Ferdka na polu kapusty pod Rzeszowem) to musi cos w tym byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rotmistrz Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: 89.17.224.* 20.02.07, 10:52 W 100% zgadzam sie z Maciejem, Rzeszów jest miastem wojewódzkim tylko dzięki temu że jest wystarczająco daleko od Krakowa a że Lwów nie jest juz w granicach polski.. to i sobie jest. Tarnów ma to szczęście leżeć 78 km od Krakowa i stąd nawet nie mamy co marzyc że kiedyś odzyska się dawny status miasta wojewódzkiego. Ale chyba zdajecie sobie sprawę że to miasto składa sie tylko z Betonowych bloków a przynajmniej w 95 % więc jak turystyka zapomnijcie może za 1000 lat zrobicie sobie z tego skansen miasta socrealistycznego ale teraz? Ale nie martwcie sie Ułan Bator też jest z betonu ale jest stolicą więc zawsze są jakieś szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.centertel.pl 20.02.07, 20:20 Jak na "Rotmistrza" to mocno zakompleksiony.Zmień sobie nick na "Płaczek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszow git Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: 84.38.160.* 23.02.07, 19:31 Człowieku ogarnij się .. zazdrość cię zrzera! Zazdrościsz nam.. Ja szanuję Tarnów, Krosno itp. małe miasta ale nie wytykam mieszkańcom że są jakimiś głupkami i że są gorsi.. cóż.. Rzeszów jest lepiej rozwinięty, jest w centrum, od kilkunastu lat się rozbudowywuje.. ktoś napisał "Przydałby się stok.Mielibyśmy się czym pochwalić. Ale znając mentalność wieśniaków to nie realne. Przydałby się też zoo," Napisał to jakiś kiep. Uważa "wieśniaków" za gorszych:// A ciebie mi żal bo widać że masz ze sobą problemy pisząć takie posty .. Ale trudno :) Są ludzie i parapety.. I zapamiętaj.. Rzeszów to piękne miasto, jest świetnie zbudowane.. kocham je! Ktoś napisał "że w kiepskich ferdka ufo postawilo pod rzeszowem z polem kapusty" To co? że uważają nas za gorszych?! heheh też mają się za lepszych.. ALE MY MIEJMY ICH DALEKO GDZIEŚ..CIESZMY SIĘ TYM CO MAMY!! RZESZÓW RULEZ!!!! "przecież tam nawet rynku nie ma tylko jakaś studnia," - nigdy nie byłeś? szkoda mi Cię :) "Jak napisałem wcześniej Tarnów jest kilkadziesiąt > razy ładniejszy, nie wiele mniejszy a ma gorsza pozycje od jakiegoś Rzeszowa !!" ładniejszy? :) polemizowałbym :) jakiegoś Rzeszowa? hmm wydaje mi się że nie wiesz co mówisz .. "Trzeba to zmienić a Rzeszowowi życzę trzęsienia ziemi bo wstyd tylko Polsce > przynosi swoim badziewym wyglądem" jesteś żałosny .. idź do lekarza naprawdę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rapariga Re: Tarnów jest 10000 razy ładniejszy IP: *.19.165.22.osk.enformatic.pl 26.02.07, 17:19 Boże widzisz takie wypowiedzi i nie grzmisz! Zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie z Tarnowa są do Nas Rzeszowian wrogo nastawieni i wyszło. Ciekawa jestem jakie kryteria bierzesz pod uwage pisząc o pięknie Tarnowa??!! Proszę sprecyzuj w którym miejscu jest "kilkadziesiąt razy ładniejszy"?? Ale w końcu o gustach się nie dyskutuje-za to chętnie podyskutowałabym o tym dlaczego Tarnów ma gorszą pozycję od Rzeszowa. Hmmm pierwsza myśl macie gorszy uniwersytet... upss a nie pomyłka Wy NIE MACIE Uniwersytetu, o popatrz lotniska też nie macie. Ale mając tak reprezentatywny dworzec autobusowy faktycznie zyskujecie nad Rzeszowem przewagę! Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa 19.02.07, 22:07 bardzo duże zainteresowanie wśród przyjezdnych wzbudza okazała bryła rzeszowskiego zamku - i powinniśmy to wykorzystać, powinien się on stać atrakcją turystyczą. Oczywiście warunkiem jest wyprawadzka sądów i umieszczenie w nim placówek muzealno-kulturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Temat jest wazny IP: 151.84.122.* 19.02.07, 22:16 a dyskusja potrzebna - nie przemyslane kroki moga zniweczyc nawet najlepsze mozliwosci. Tak jak ktos zacznie wydawac bezmyslnie pieniadze wygrane na loterii - nic pozytecznego nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 19.02.07, 22:42 Zgadzam się z wpisem Top. To my tworzymy to miasto. Nie ma dobrych kin, bo prawie nikt nie chce chodzić na dobre filmy itd. Wszystko co wzbija się ponad poziom hipermarketów i centrów handlowych nie ma tu racji bytu. Ale i tak dobre przyprawy trzeba kupować w Krakowie lub przez internet:) A na dobry film w Heliosie czekać miesiąc lub dwa od premiery lub się wcale nie doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 20.02.07, 00:34 >Zgadzam się z wpisem Top. To my tworzymy to miasto. Nie ma dobrych kin, bo > prawie nikt nie chce chodzić na dobre filmy itd Z reguły jesli jestem w heliosie to na premierach i zawsze jest pelna sala wiec moze do innych kin chodzimy > przyprawy trzeba kupować w Krakowie lub przez internet:) A na dobry film w > Heliosie czekać miesiąc lub dwa od premiery lub się wcale nie doczekać. Otworz sklep z przyprawami :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 20.02.07, 10:40 Napisałam DOBRYCH kin i DOBRYCH filmów. No niestety i Pachnidło i Dobry rok i Z odzysku, żeby wspomniec tylko filmy niedawne doszły do nas z poślizgiem. Kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu. Nie winię za to właścicieli Heliosa! Takie jest zapotrzebowanie w Rzeszowie i rzeczywiscie ludzie pewnie walą drzwiami i oknami na Dlaczego nie, Świadka koronnego czy Piłę III. Nie winię tez Zorzy, że nie sprowadza czeskich, francuskich filmów bo jak pisałam i Top w pierwszym wpisie nie ma tu ludzi, którzy na to by poszli. Dlatego nie winie władz. Po prostu mieszkają tu ludzie, których potrzeby zaspokajaja wizyty w hipermarketach i tyle. Sklep z przyprawami mogę otworzyc, ale splajtuję, bo chocby były lepsze i tańsze ludzie bedą kupować Kamisa:) Kiedyś w Tesco była taka pólka z indyjskimi przyprawami i dodatkami- szybko zrezygnowali, bo prawie nikt tego nie kupował. I jeszcze raz powtarzam nie winie władz, włascicieli kin czy sklepów !! Tu po prostu ludzie nie maja takich potrzeb jak we Wrocławiu , Warszawie, Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_jest_git Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:59 Dokladnie, banalnie brzamiace "przyprawy" to jest moim zdaniem wyznacznik i tutaj niespodzianka... Ostatnio w Kr w pewnym hipermarkecie nie moglem kupic podstawowej przyprawy do sushi... Wasabi. Kurde w Kr to dopiero problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 20.02.07, 20:30 Może wasabi wykupione było;), a w Kraku masz mnóstwo sklepów i sklepików, w których bez problemu kupisz wasabi czyli ten piekielnie ostry chrzan . U nas ani jeden taki sklepik nie miałby racji bytu. U nas w sklepach ze zdrową zywnością kupują panie o rubensowskich kształtach herbatki odchudzające :)) Nie twierdzę, że cały Rzeszów ma chodzic na filmy czeskie, francuskie lub bardziej ambitne niż Piła III. Ale właśnie brak takiego ZAPOTRZEBOWANIA sprawia, że jestesmy umarłą prowincją. I żaden prezydent tego nie zmieni. Możemy być miastem wygodnym do życia(mnie żyje sie tu wygodnie), ale atmosfery tu nie ma, bo sztucznie nie da się tego zrobić. Atmosferę, klimat miasta tworzą ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.aster.pl 19.02.07, 23:21 W Rzeszowie jest wiele do poprawienia, ale najważniejsze to mentalność ludzi. Przyszłością tego miasta jest młode pokolenie, które nie ma kompleksu niższości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 20.02.07, 00:23 ale mlode pokolenie ucieka z naszego miasta i to jest problem miasto powinno przyciagac za wszelka cene inwestorow i niech to nie beda kolejne centra handlowe. budowac nowe osiedla tylko tu pojawia sie kolejny problem brak powierzchni do budowy mieszkan zeby to zmienic nalezy przylaczyc nowe tereny ale tu znowu problemy i tak kolo sie zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotek Re: Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 19.02.07, 23:33 Mam propozycję, może by tak postawić po jednej popielnicy przy postojach taksówek? Na Dąbrowskiego(nowy postój(przy odremontowanym WSK))jest porzucone setki petów. I ciągle przybywa, nie da się z tym nic zrobić. Taryfiarze nie mają gdzie wyrzucać petów. Tak est pewnie na każdym parkingu. Zawiadamiam, a Wy i Rada zróbcie coś z tym Student Odpowiedz Link Zgłoś
olias Siedem zalet Rzszowa 19.02.07, 23:45 nie mieszkam w Rzeszowie, ale Rzeszów jest stolicą MOJEGO województwa; tyle celem wyjaśnienia. Bo zyczę jemu, wam a i sobie jak najlepiej. RAZ! Rzeszów był, jest, będzie niedużym miastem. To jego zaleta, nie wada. Nie bedzie metropolią gdzie na jedną płytę chodnikowa przypada 2,4 człowieka. Pytajcie o Rzeszów przyjezdnych z dużych miast. Powiedzą wam że tu czas płynie wolniej, normalniej. Pytajcie wojskowych - mieszkali w wielu miejscach. Powiedzą wam że to jest miejsce dobre do życia. DWA! Nie podoba się Wam Rzeszów jako miejsce występu zespołów folklorystycznych? Zmieńcie formułę. Postarajcie się o festiwal regionu. Na wyciągnięcie ręki jest Ukraina i Słowacja. Krok dalej Białoruś, Bułgaria, Rumunia, Węgry. No, ale o to musicie walczyć z Lublinem; tam nie śpią - też chcą być stolicą kulturalną Wschodu. TRZY! Kraków ma mnóstwo zabytków. Ale pijane hordy Anglików przyjeżdżają tam po tanie piwo. Więcej napsuja niż zostawią forsy. Nie mówcie im o Rzeszowie. To spokojne miasto, stwórzcie tu warunki dla droższej klienteli, takiej co szuka spokojnej knajpki, sentymentów, etc., etc. CZTERY! Co oznacza że musicie zapewnić im komfort absolutnego bezpieczeństwa. Żaden Trygon, czy jak tam zwą najsłynniejszą dziś knajpę Rzeczpospolitej, nie może się powtórzyć. Oddajcie Rynek - wymuskany, wycacany bogatym turystom. pamiętając że uciekną jak zobaczą jednego dresa. Czy ich (znaczy turystów, nie dresów) ściągniecie? Sami Rzeszów znajdą - jeśli będzie dla nich. PIĘĆ! Odbierzcie wreszcie Zamek Lubomirskich. Macie Zamek, najprawdziwszy i co? Albo więzienie, albo sąd. Już dzis, teraz musicie zacząć odzyskiwać Zamek. Nie mam pomysłu co z nim zrobić, lepiej będziecie wiedzieć niż ja. SZEŚĆ! Stare budynki nie są w dzisiejszym zblazowanym świecie atrakcją. Atrakcją jest romantyczny spacer aleją wieczorem w świetle lamp. A akurat swiatła są u Was modne - tak trzymać! Do tego zapowiadana fontanna ... znowu światła. Plus lochy. A i okolice Rzeszowa mają urok .. sami znajdźcie ciekawe krajobrazy, ja mam pokazywać? Byłbym zapomniał - bulwary wzdłuż rzeki - na calutkim świecie każdy metr kwadratowy wzdłuż rzeki to miejsce cenne. I zagospodarowane. SIEDEM! Nie jesteście na pustyni. Dookoła Rzeszowa jest Wasze i moje Podkarpacie. Dzisiejszy turysta jest leniwy. sami musicie go zawieść w ciekawe miejsca. Kolacja w Krasiczynie i wieczorny spacer tamtejszym w parku. Łańcut. A słynna kolejka z Krosna do Tokaju ... co się z nią dzieje? Nic? Nic nie umiemy zrobić do końca?! No i Bieszczady na końcu. Przekazywać sobie turystę jak cenne jajko, niech tu siedzi, wypoczywa, nie szwenda się po świecie. Mozna skwitować mój tekst stwierdzeniem ze to jest nierealne. Przeca to Pcim, nie Paryż. I dalej sobie siedzieć bezczynnie. Czekając aż się samo zrobi. Aż stanie się cud i inni zrobią. Można. Jednym się udaje, drugim nie. To wasz problem. chłopak z Podkarpacia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piko skandal i WSTYD IP: 84.38.160.* 20.02.07, 11:01 Rok temu we Lwowie organizowaene było spotkanie samorządowców na temat współpracy Niemiecko-Polsko-Ukraińskiej i...nie było na nim nikogo z przedstawicieli samorządu podkarpackiego!!!!!!!!!!! Był obecny marszałek województwa Małopolskiego, ...Śląskiego (!!!) a od nas nikt! Przecież to jest kpina, Pan Deptuła mógłby ruszyć d..., nie miał daleko. To są oczywiste błędy, nasze miasto powinno zacieśniać współpracę ze Lwowem. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: skandal i WSTYD 20.02.07, 13:06 rzeczywiście wstyd. Pierwsze co musimy zrobić na Podkarpaciu to spuścić z wodą TAKICH gospodarzy. Oni nic nie zrobią, musimy się ich pozbyć jesli nie chcemy być wiecznym zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyczka miasta Siedem grzechów głównych Rzeszowa IP: 212.191.170.* 20.02.07, 00:56 Od pokoleń jestek mieszkańcem dużego miasta w centrum Polski. Rzeszów poznałam prawie pół wieku temu jako turystka i systematycznie powracam tu, bo mam po drodze w Bieszczady, do Łańcuta, Krasiczyna, Przemuśla itd. itd. Z mniejszą lub większą uwagą śledzę poczynania miasta, a szczególnie na niwie życia kulturalnego. Uważam, że Rzeszów nie powinien mieć najmniejszego powodu do kompleksów. Czy rzeczywiście propozycje kulturalne nie wzbudzają emocji, bo nie wychodzą poza poziom poprawności? Miasto ma dobry zespół filharmoników, zaplecze w postaci absolwentów szkół muzycznych, bogaty repertuar, prowadzi edukację dla młódzieży i zaprasza najznakomitszych muzyków, choćby J Jakowicza, R. Blechacza, K. Kulki i in. Uważam, że więcej niż dobry poziom prezentuje teatr im. Siemaszkowej: różnorodność gaunków prezentowanych spektakli, wachlarz propozycji dla widzów w różnym wieku, nowi aktorzy itd. Tylko jak przeciętny mieszkaniec Rzeszowa może o tym wiedzieć, skoro w tym sezonie było aż pięć premier, a "Gazeta Wyborcza" zamieściła jedynie jedną recenzje, nie mówiąc o notkach przybliżających tematykę spektaklu. Kto wie, że spektakl "Cafe sax" doczekał się owacji na stojąco w krakowskiej "Bagateli" (akurat tam byłam). A co u malarzy? Czytając dzienniki rzeszowskie faktycznie mam wrażenie, że w tym mieście jest totalna pustynia kulturalna, ignoranctwo i hołdowanie zasadzie, że cudze chwalicie, a swego nie znacie. W "Gazecie Wyborczej" ostatnia notatka z życia kulturalnego pochodzi z 21 stycznia br. Może właśnie brak zainteresowania i aprobaty dla ludzi ciekawych, z pomysłami, warunkuje ich ucieczkę z miasta. Myślę, że nie wszystkich udało się skutecznie zrazić i niektórzy właśnie na Podkarpaciu odnaleźli swoją małą ojczyznę, jak choćby Andrzej Stasiuk. Szanowna Redakcjo GW, zatem zacznij od siebie, informuj szczodrzej, prezentuj rzeszowskich malarzy, pisarzy, muzyków i aktorów. Rzeszowszczyzna to studnia arcydzieł architektury, a może by tak upichcić stały kącik prezentowania zabytków i ich historii? Furmanki, zapaski i chuściny można postrzegać przez pryzmat zaściankowości, ale czynią to ludzie bez właściwości i bez poczucia, że folklor jest podwaliną naszej tożsamości i naszych małych ojczyzn. Co jeszcze mi się marzy w Rzeszowie? Dobrze wyeksponowana i widoczna tablica z legendą i czytelną trasą rozlicznych zabytków i ciekawych miejsc w mieście. Udostępnienie w zamku choćby jednej salki z muzealnymi ekspnatami. Wreszcie przytulna piwniczka poetycko-muzyczna z malarską galeryjką. Może więcej poezji w Łańcucie... Odpowiedz Link Zgłoś