Gość: Mieszkaniec IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 06.03.07, 01:14 Może przestańcie już używac tego określenia ściana wschodnia. Rzygać się chce od tego ciągle tylko jak zacięta płyta: ściana wschodnia, ściana wschodnia, ściana wschodnia. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ralll Re: My mieszkamy na południu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 20:34 Nie zgodzę się z tym profesorkiem w żadnej kwestii choć jestem z Rzeszowa i wiem że lotnisko w lublinie też będzie pewną konkurencją dla nas to jednak powinno ono tam powstać, tak samo jak w Zamku Muzeum bo chyba tam jego miejsce, ilekroć znajomi odwiedzają mnie w Rzeszowie dziwią się że nie można go zwiedzać, sam z przyjemnością pospacerowałbym po murach zamku.... Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy [...] 06.03.07, 20:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: 212.182.107.* 06.03.07, 21:02 Ja nie rozmumiem czemu Lublin cały czas się porównuje z tym Rzeszowem,przecież ma za sąsiadów nie tylko jeden Rzeszów,chyba zresztą mocno przereklamowany.Są obok Kielce,Białystok,Radom a tu ciągle słyszę Rzeszów,a cóż to za metropolia?Lublin jest 2x większy od Rzeszowa na siłe wykreowanego osrodka z marnym uniwerkiem,na siłę wykreowany na metropolię.Mieszkam w Lublinie od ponad 20 lat ,ale nie widzę dlaczego miałbym się uważać za gorszego od kogoś z Rzeszowa.Chyba ich pyszałkowatość wynika z kompleksów małej mieściny i tyle.Dajcie spokój temu Rzeszowowi bo bywam tam często przejazdem i nie widzę powodów do zachwytów.Popdatrujcie troszkę Kielce,ta sama odległość a miasto też pieknie się rozwija.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.proosto.com 21.09.07, 09:26 > Ja nie rozmumiem czemu Lublin cały czas się porównuje z tym Rzeszowem ale przeciez to porownanie z rzeszowskiej wyborczej, wiec to Rzeszow porownuje sie z Lublinem :-O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: 84.38.160.* 21.09.07, 13:15 "Ja nie rozmumiem czemu Lublin cały czas się porównuje z tym Rzeszowem" bo mieszka tam troche ludzi którzy są mądrzy, i widzą to podobieństwo.. a ty masz po prostu dużo kompleksów :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 02.10.07, 07:43 Lublin i rzeszów są stale porównywane, ponieważ te dwa miasta walczą o miano stolicy wschodu. yyy . nie bądź zbyt pewny że zadecyduje wielkość miasta Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 09.02.08, 02:27 a mieszkaj sobie, mieszkaj - co mi do tego. tylko skąd te pretensje do Rzeszowa? jeśli - jak sam piszesz wiecznie porównujecie się do Rzeszowa - to wasz problem, nie Rzeszowa. OK, Lublin jest 2 x większy. Komu to przeszkadza? Mnie ni cholery. może by tak coś wspólnie? np ratować S-19? Na Euro 2012 ma być odcinek od Słowacji do Rzeszowa (do A4), a dalej do Lublina to ta wredna baba od niedorozwoju regionalnego nie da kasy, bo potrzebuje jej śląsk. szczyt durnoty - sąsiednie województwa, mające wspólne cele i problemy zamiast wspólpracować tonie w dyskusji o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkanocy. A Tusk siedzi i zawija sreberka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 13:13 Jeden się mądrze wypowiedział! Powinniśmy walczyć razem, bo urzędasy traktują nas jako jedno województwo - ściana wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
huskyman Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 21:05 Small nie musisz robic zadnych rankingow przeciez wiesz, ze Rzeszów pod tym wzgledem góruje ;) hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 21:15 No wiesz, niekoniecznie, w Lublinie także jest pod tym względem super dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
huskyman Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 21:57 Nie przesadzaj, przeciez od dawna wiadomo, ze w Lublinie nie ma na co popatrzeć. Rzeszów nie wydaje Ci sie znów piękny? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 22:13 Czemu znów? Odpowiedz Link Zgłoś
huskyman Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 22:15 Pamietam kiedys załozyles temat o tym, ze Rzeszów jest piękny gdy jestes zakochany ;] Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 22:34 No to nie znów, a osoba którą poznałem wtedy nie jest z Rzeszowa, tylko była tam przejazdem. Zresztą, to było zauroczenie. Teraz od 8 grudnia 2006 r. mam kogoś spod Nowego Sącza i mieszkamy razem a w Rzeszowie i tak jestem często z przyczyn osobisto- zawodowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy [...] 06.03.07, 22:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 22:47 Ale w uzupełnieniu dodam, że z tą osobą także poznałem się w Rzeszowie w restauracji Atlantyk. Także to miasto ma coś w sobie pod tym względem. Po innych tyle jeździłem i nikogo na dłużej nie poznałem. Odpowiedz Link Zgłoś
huskyman Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 23:07 Hmmmmm to gdzie jeszcze w Rzeszowie się spotykacie? ;) Ktory klub "Wam" najbardziej odpowiada ;] Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 23:14 W Atlantyku nie ma tego typu spotkań. Ja tam przeważnie się stołuję, gdy jestem w Rzeszowie, a los chciał, że on także był tam w tym miejscu i czasie. Była to miłość od pierwszego spojrzenia, jak śpiewam Maanam, która trwa do dziś z małymi potknięciami (jak wszędzie) ale trwa :) Natomiast "takich" lokali w Rzeszowie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foka Lublin?zadna rewelacja!! IP: 195.136.36.* 07.03.07, 12:53 Naprawde zadna rewelacja, wrecz bym powiedzial ze jesli nie ma porzadnego kina a drogi jak ser to jest dramat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 06.03.07, 22:23 Mylisz się "huskyman", po ostatnich wyczynach lubelskiego policjanta jesteśmy cieniasy.Trzeba zgłosić to naszemu komendantowi żeby z tym coś zrobili. Może jakiś zbiorowy?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foka Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: 195.136.36.* 07.03.07, 12:54 tego jelopa co zlapal na motorku?to dopiero trzeba byc jeleniem zeby dac sie zlapac jadac scigaczem-rozpacz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galerian Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.ghnet.pl 06.03.07, 21:17 Pan kanclerz mówi: "To absurdalny pomysł wydawać 100 mln zł na nowy sąd, tym bardziej że dotychczasowa siedziba niedawno była remontowana. W zamku i tak nie będzie muzeum: tam są za małe pomieszczenia, których nie da się wykorzystać. Za te pieniądze powinno u nas powstać centrum kultury i rozrywki, gdzie byłoby i muzeum, i basen, i restauracje" Po pierwsze sąd jest budowany z pieniędzy budżetu Państwa a nie "rzeszowskich" i kosztuje nie 100 a 50mln złotych tak więc przesunięcie środków z jednego celu na inny wydaje się nieprawdopodobne. Po drugie, kto powiedział że w zamku są same małe pomieszczenia? Przestrzeń na pewno da się aranżować (w granicach dopuszczonych przez konserwatora), do dyspozycji jest ogromny dziedziniec i teren dookoła zamku, gdzie można urządzić ekspozycję dzieł sztuki (przy założeniu, że nie będzie to muzeum jedynie malarstwa). Po trzecie. Centrum kultury z basenem? To chyba nieco egzotyczny pomysł, wyobraża sobie Pan dyrektora placówki odpowiedzialnego za wystawę Sasnala i ilość chloru w wodzie? Chyba, że marzy Pan o gigantycznym osiedlowym domu kultury. Sprawa edukacji dzieciaków jest ogromnie ważna i w zamku można świetnie prowadzić edukacyjną działalność. Po czwarte. Skoro ma Pan tyle świetnych pomysłów to dlaczego ich Pan nie realizuje? Proszę brać przykład ze Szkoły Biznesu w Nowym Sączu, gdzie z pieniędzy UE powstanie miasteczko multimedialne z zapleczemi IT, siedzibami firm, studiami filmowymi itp. Skrytykował Pan kilka inicjatyw, zatem oczekuję iż czołowa uczelnia Wyższa Szkoła ma wiele do zaproponowania miastu, studentom, mieszkańcom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 06.03.07, 21:36 Oczywiście Lublin w porównaniu wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.03.07, 21:46 najbardziej mi sie podoba aby zaproponować lublinowi aby zrezygnowali z pomysłu lotniska i część przeznaczonych na to pieniedzy dali na Jasionke. Hehe, dobre, na pewno lublinianie chętnie poprą ten pomysł, a nawet oddadzą całość tej kwoty na nasze lotnisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 06.03.07, 22:26 "Borowik" mam lepszy pomysł na dym ale czekam na okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 07.03.07, 17:09 Widzę że towarzystwo cyklistów opanowało ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.vlan227.architor.lubman.net.pl 07.03.07, 17:28 porównywanie Rzeszowa z Lublinem to jak porównywać Warszawę z Londynem,miłego dnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 07.03.07, 20:28 Z punktu widzenia lubelskiej matematyki przyznaję rację. Matematyka rzeszowska mówi o proporcjach 1:2 Rzeszów-Lublin i 1:6 Warszawa-Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 07.03.07, 21:31 zgoda.Londynem jest Rzeszow a warszawa lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:39 Statystyki dotyczące poziomu zarobków i poprawne politycznie opinie na temat rozwoju regionu tworzą urzędnicy. Na podstawie ich statystyk i gotowych raportów piszą swoje artykuły dziennikarze, którzy wyraźnie idą na skróty (co widać w niejednym publikowanym tu artykule), zamiast samodzielnie badać sprawę poprzez sondaże czy wywiady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.lublin.enterpol.pl 20.09.07, 23:53 z Rzeszowem nie da się współdziałać, bo to miasto ludzi popier.... typu sothink i jemu podobni. Rzeszów to może współpracować co najwyżej z Wrocławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyzajaczek Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 05.02.08, 11:33 Aron, i tutaj żeś **** przylazł? Jeszcze ciebie tutaj nie było?? robisz obciach Lublinowi już w całej Polsce, tylko nie ucz się angielskiego bo jeszcze za granicą zaczniesz na forach trollować... wracaj do swojego Parczewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Kanclerz :) IP: *.proosto.com 21.09.07, 09:17 "Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie wydaje się pieniądze na budowę lotniska w Lublinie. Ważniejsze dla kraju jest inwestowanie w lotniska w Krakowie czy Rzeszowie niż w Lublinie, który jest położony zaledwie 150 km od Warszawy. " slusznie! Rzeszów lezy ok. 150 km od Krakowa, wiec lotnisko tez nie potrzebne. Katowice ok. 80 km od Krakowa i jakies 150 km od Wroclawia - zlikwidowac czesc z tych lotnisk. Podobnie Wroclaw, Poznan, Zielona Gora - za duzo tych lotnisk ;) Wypowiedzial sie kanclerz jednej z rzeszowskich uczelni. A z liczby studentow jestesmy tak dumni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Porownanie ... IP: *.proosto.com 21.09.07, 09:22 "Ale nie tylko od Lublina: wyniki zbliżają nas do średniej w największych polskich miastach: Warszawie, Łodzi, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Katowicach czy Gdańsku. Mieszka w nich nieco powyżej 20 proc. osób z wyższym wykształceniem." ilościowo ok. Jakościowo - nie ma czego porównywać :( BTW: jakby ktoś miał wątpliwości co wyników wyborów w tym kraju: ok. 50% ludzi nie ma nawet średniego wykształcenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
klein4400 Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 01.10.07, 23:23 Byłem kilka razy w Lublinie, teraz mieszkam w Rzeszowie. Nie ma co porównywać. Lublin może i większy ale to wszystko. Rzeszów jest dużo przyjaźniejszy mieszkańcom i o niebo ładniejszy. Wole zdecydowanie to miasto. Zresztą co to za porównania opierające się wyłącznie o liczbę mieszkańców. To tak jakby pytać się kogoś czy woli Lublin czy Lwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.nplay.net.pl 01.01.09, 16:20 Co prawda Rzeszow rozwija sie szybciej niz Lublin, ale to tak jakby porownac Polske i Litwe, co z tego ze szybszy rozwoj, jak start jest z duzo nizszego poziomu. Lublin ma duze wieksza perspektywe rozwoju - lotnisko, droga Lublin - Warszawa, 5 potężnych uczelni, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dm Rzeszowski kompleks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 09:59 Ja odwrotnie, mieszkam w Lublinie a kilka razy byłem i kilka razy przejeżdżałem przez Rzeszów pierwszy raz w życiu widziałem coś takiego by sygnalizacja świetlna działała całą noc w mieście, w którym już o 23,00 nic nie jeżdzi do pasji doprowadza nocne stanie na czerwonym świetle na zupełnie pustych skrzyżowaniach poza tym niesamowicie skutecznie działa utrudniająca przejazd "czerwona fala". Przede wszystkim zdziwiony jestem porównywaniem w ogóle tych miast. To tak jakby Lublin porównywać z Warszawą czy Krakowem ale jak wynika z większości umieszczonych tu komentarzy jest to jakiś rzeszowski zaściankowy kompleks. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 02.10.07, 07:41 mentalność ludzi z Podkarpacia na pewno nie uprawnia do bredzenia o ścianie. Przy wszystkich swoich wadach (niektóre z tych wad to zalety) na pewno nie jesteśmy żadną ścianą. Kiedyś była propozycja by określać się mianem "bramy wschodu". No, ale to zależy wyłącznie od nas. Chyba że chcecie czekać aż warszawka nas tak zacznie określać (ja bym nie liczył na to). więc starajmy się od czasu do czasu ową "bramę wschodu" używać. Lubelskie to ... inna mentalność. i nawet pomijając przysłowiowego rolnika z carskiego zaboru, czekającego aż mu "państwo da" to pozostają elity lubelskie - nie wiem czy coś się zmieniło od lat 70. ale wówczas było to dno i 2 metry mułu. żenada z wielkimi aspiracjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianin Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 01:31 głupota tego kanclerza z jakiejś szkoły w rzeszowie siega granic,.jesli wszyscy kancelrze/rektorzy są na takim pozimie to tylko "pogratulowac" temu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 09:32 Mieszkałam kilkanaście lat w Lublinie, i kilka w Rzeszowie, teraz Kraków. Krakowa nie porównuję bo to inna liga, ale porównanie Rzeszów - Lublin wygląda tak: Rzeszów to faktycznie małe miasto, ale Lublin to tylko duża wiocha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: systematic Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 12:32 Wypwowiedż tego goscia co mieszka w Karkowie jest śmieszna(chyba nie szna on definicji miasta) No ale dosć tych złosliwości , nie che zniżać sie do poziomu niektórych forumowiczów.Co do tematu Lublin można porównywać do Szczecina czy Bydgoszczy a nie do Rzeszowa!! Dla mnie i tak Rzeszów bedzie miasteczkiem( bardzo sympatycznym nota bene ) w porównaniu do Lublina, co widać nawet po historycznym centrum- 100 lat temu Lublin był bardzo dużym dużym maistem , Rzeszów małą mieściną .Macie lotnisko i sztucznie napomopowane mit nowej metropolii naszprycowanej centarami handlowymi. Uczelnie u was przegrywaja z lubelskimi (uniwerek w rzeszowie to to inna liga niż umcs czy kul - oczywsice niższa), oferta kulturalna rózniweż gorsza. generalnie nie mam nic do Rzeszowa - symaptyczne, bezpieczne i (niestety co trzeba przyznać )bardziej zadbane miasto niż Lublin. Bardzo pozytywni ludzie , znam wielu z okolic Rzeszowa, łańcuta, Malawy, generalnie respect:-) Lubie zarówno Rzeszów jak i Lublin. Chciałem wypowiedzieć tylko moją w miare obiektywna opinię jako człowiek bezstronny. Dziękuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 12:34 o przepraszam to była dziwczyna a nei gośc , sorki Odpowiedz Link Zgłoś
klein4400 Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 06.10.07, 14:40 Można się zgodzić jedynie co do uczelni wyższych. Poza tym nie. To co było 100 lat temu nie ma żadnego znaczenia. Rzeszów faktycznie metropolią nie jest ale Lublin też nie - stąd te porównanie. A nie na przykład z Krakowem. Gość portalu: systematic napisał(a): > Wypwowiedż tego goscia co mieszka w Karkowie jest śmieszna(chyba nie szna on > definicji miasta) No ale dosć tych złosliwości , nie che zniżać sie do poziomu > niektórych forumowiczów.Co do tematu Lublin można porównywać do Szczecina czy > Bydgoszczy a nie do Rzeszowa!! Dla mnie i tak Rzeszów bedzie miasteczkiem( > bardzo sympatycznym nota bene ) w porównaniu do Lublina, co widać nawet po > historycznym centrum- 100 lat temu Lublin był bardzo dużym dużym maistem , > Rzeszów małą mieściną .Macie lotnisko i sztucznie napomopowane mit nowej > metropolii naszprycowanej centarami handlowymi. Uczelnie u was przegrywaja z > lubelskimi (uniwerek w rzeszowie to to inna liga niż umcs czy kul - oczywsice > niższa), oferta kulturalna rózniweż gorsza. generalnie nie mam nic do Rzeszowa > - > symaptyczne, bezpieczne i (niestety co trzeba przyznać )bardziej zadbane miasto > niż Lublin. Bardzo pozytywni ludzie , znam wielu z okolic Rzeszowa, łańcuta, > Malawy, generalnie respect:-) Lubie zarówno Rzeszów jak i Lublin. Chciałem > wypowiedzieć tylko moją w miare obiektywna opinię jako człowiek bezstronny. > Dziękuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemoth Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 05.02.08, 12:52 Jak tylko widze post o takim tytule od razu spodziewam sie rzucania mięchem między Lublinem i Rzeszowem. A tu jakis taki dziwnie podejarzany spokoj i jeszcze nikt sie na ustawke nie szykuje. Ciekawe... Idzie ku lepszemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble ble Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.189.216.4.skyware.pl 05.02.08, 21:46 a o miescie najlepszym w regioni to teraz chyba krosno prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika To nie jest ta liga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 09:54 Tak prawdę mówiąc to miasto i miejscowość nie z tej samej ligi. Lublin prawie samowystarczalny posiadjący wszystkie atrybuty miasta metropolialnego.Posiadający inteligencję twórczą zarównow licznych ośrodkach akademickich jak też poza nimi.Zdolny wykształcić dla swoich potrzeb kadrę kierowniczą zarówno w gospodarce,rolnictwie jak też szeroko pojętej kulturze i intelekcie.Owszem trochę zaniedbany komunalnie ale widoczne są na tym kierunku także zmiany.Tego typu zaniedbanie można bez żadnego problemu usunąć w ciągu kilku lat. Można to nawet uznac jako usterka. Rzeszów-posiada owszem zabudowę zbliżoną do miejskiej.W rozwoju jak dziesiątki miast tej wielkości. Niezdolny do wykształcenia własnych dobrych kadr dla regionu- co widać na każdym kroku.Istniejące uczelnie owszem podnoszą poziom intelektualny regionu lecz na niezbyt wysoki poziom.Inteligencji twórczej całkowity brak.Niezdolny do samowystarczalności regionalnej. Prawie całkowity brak ludzi kreatywnych zdolnych do pokierowania regionem jak i miastem.Brak specyficznej atmosfery miejskiej i jej atrybutów. Owszem rozwija się handel trochę specyficzny w porównaniu z miastami. Leje się asfalt i beton gdzie popadnie,stawia dziwaczne ekrany.Bezkrytyczny w swym dziwactwie ogarnięty manią prześladowczą. Potrzebuje zmiany pokoleń by zostać miastem o zacięciu metropolitalnym. Wracając do porównań ligowych to możemy powiedzieć,że Lublin gra w drugiej lidze a Rzeszów zaś w tzw.buraczanej i to prawie pod każdym względem. A może jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Std Re: To nie jest ta liga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 10:18 Lublin to nie gra w żadnej lidze. Jest to miasto zapomniane... może ze względu na bliskość stolicy? Tutaj nic się nie dzieje. Miasto studenckie?? O 22 życie w Lublinie zamiera. Miasto samowystarczalne, itd...??? Fatalna komunikacja miejska, fatalne autobusy, fatalne drogi. Rzeszów - zabudowa zbliżona do miejskiej. Bardziej miejska jak Lublin, rozlany na górkach i polach. Tradycje, starówka Lublina? Wolę małą, ale czystą, odrestaurowaną rzeszowską starówkę, niż, lubelską, która śmierdzi, wali się na głowę. Handel?Sztuka?Teatr?Kino? W Rzeszowie tyle samo, a może i więcej, choć ludzi jakby połowę mniej? Poza tym Lublin, to tylko Lublin + Świdnik... A Rzeszów w swoim zasięgu ma wcale nie mało. W ciągu niecałych 30 minut do centrum miasta dociera ponad 500 tyś. ludzi. Mieszkam w Lublinie 2 lata już... Poza uczelnią, na której panują świetne warunki, nie mogę powiedzieć nic dobrego o tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: To nie jest ta liga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 11:18 Rozumiem twoje rosterki.Do atmosfery miejskiej naprawdę trudno się dostosować.Zapewne jesteś na etapie powolnych kroczków do cywilizacji. Dobry kierunek.Skoro już jesteś w Lublinie to rób to po co tam pojechałeś -ucz się myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: To nie jest ta liga IP: *.nm.e-zet.pl 07.02.08, 12:31 Oj IKA Ty to masz dopiero kompleksy. Jak tam w Przemyślu cos się ruszyło ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtey Re: To nie jest ta liga IP: *.krak.tke.pl 07.02.08, 19:10 Może kup sobie słownik ortograficzny inteligencjo twórcza. ROZTERKI. Takiego pseudo-intelektualnego wywodu nie czytałem dawno. Nawey jak na poziom forum ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleocenty Re: To nie jest ta liga IP: *.psilon.pl 08.02.08, 08:51 mieszkałem w lublinie 12 lat, i mam podobne spostrzezenia jak przedmówca po dwóch latach 12 lat w lublinie i jedyne co sie zmienilo to to, że na starówce po mordzie sie nie dostanie w dzien, bo w nocy to jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homik Re: To nie jest ta liga - Proszę o argumenty IP: *.ost.intertele.pl 07.02.08, 17:02 Takiego nieuzasadnianego bełkotu dawno nie słyszałem. Przecież równie dobrze można zamienić nazwy miast i sens tych wypocin pozostanie niezmieniony. Prosimy o fakty a nie wypowiedzi na poziomie zakompleksionego studenciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk CK. Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 15:47 Malo znam Rzeszow ,ale pierwsze wrazenie ,zrobil przyjazne i milo wspominam pobyt w Rzeszowie.Lublin ,kilkakrotnie sluzbowo w latach 70 ubieglego wieku ,miasto jak wiele miast w Polsce,zato starowka ,moze mala, ale to perelka,zazdrosce Lublinowi .Pozdrawia m Rzeszow,klaniam sie Lublinowi -kielczanin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mylink Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 09:43 Które miasto jest piękniejsze? Lublin, czy Rzeszów? A który kolor jest ładniejszy? Niebieski, czy zielony? Co jest większe? Moneta 5zł, czy moneta 2zł? A co jest bardziej okrągłe owal, czy elipsa? I czy owal w ogóle jest figurą geometryczną? Bzdurne tematy bez końca mają czasem swój urok, o ile nie powodują frustracji. Proponuję porozmawiać o kwadratule koła - bardziej twórczy temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.centertel.pl 08.02.08, 20:43 Przeczytałem <:-] ,dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejt może i prawda ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 22:39 ... nie możemy zapominac o tym ze rzeszow jest dużo młodszym miastem niz lublin krakow i inne kolejno wymieniane, wiec nie ma czym sie chwalic, ze wiecej mieszkancow ma wysze wyksztalcenie - to jasne, a co za tym idzie ilosc studentow na liczbe mieszkancow jest wieksza w malym rezszowie niz w wiekszych miastach i jeszcze jedno moze i zostawiacie w tyle inne miasta ale historii ani klimatu studiowania w rzeszowie niema .... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: może i prawda ale... IP: *.gprs.plus.pl 01.01.09, 23:03 "Klimat studiowania"?, zmienia się z każdym rocznikiem i jest wprost proporcjonalny do ilości indywidualności twórczych, studentów z inicjatywą, którzy prócz nauki potrafią znaleźć czas aby porwać innych.Na dzisiaj mamy smutę i kulturę używek.Czekamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Kaszuba a co to za ekspert ?? IP: *.krak.tke.pl 29.06.08, 13:28 Kaszuba - przecież on w ostattniej debacie z trzy tygodnie temu na TV Rzeszów wypowiadał się przeciwko metropoli w Rzeszowie !!! i co z niego za ekspert od rozwoju regionalnego !! litoście !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kaszuba a co to za ekspert ?? IP: *.nm.e-zet.pl 01.01.09, 16:42 lublin to taki duży rzeszów- ale za to na minus działą bardzo: wschodnie klimaty (miasto typowo wschodnie), zacofanie-niestety dużo większe niż u nas, ciężki klimat i ogólnie nie przyjemnie, ohydne jedzenie- może dla kogoś kto się wychował na typowo wschodnim jedzeniu jest ok- dla mnie królują "tłuste pomyje", miasto jakby z jedną ulicą- tłum walący i obijający się o ciebie na alejach- co najmniej jakby to był NY, psujące się trolejbusy pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ads Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.enterpol.pl 17.01.09, 15:43 Trafiłem na ten artykuł przypadkiem i muszę skomentować jedną rzecz: Lublin jest może w wielu elementach słabszy od Rzeszowa, ale oba miasta nie dorównały jeszcze do zachodu. Poza tym dla mnie centrum i śródmieście lubelskie to niezwykle urokliwe miejsca. Wiosną miasto wygląda genialnie. Nigdy nie byłem w Rzeszowie i nie chcę oceniać, więc podejrzewam, że miasto jest równie ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowiaczek Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: 84.38.160.* 18.01.09, 10:49 Bywam często w Lublinie, moje spostrzeżenia są takie, bo nie chcę robic porównań, bo to bez sensu, każde miasto jest inne a ja jestem zadowolony ze swojego i tyle. Wracając do Lublina : ładna Starówka, chyba jedna z najładniej położonych w Polsce, na górce ale w stanie niealże ruiny, zaniedbana, wieczorem strach chodzic ze względu na wałęsających się meneli, dworzec autobusowy i okolice, ul.Ruska i bazar to obrazki jakby żywcem przeniesione z Ukrainy, tylko nazwa ulicy dopasowana. Znacznie lepiej miasto prezentuje się z samochodu,szerokie arterie, przestrzeń, której własciwie nie ma w Rzeszowie a poza tym dużo zieleni. Moje ulubione miejsce w Lublinie to okolice KUL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccx Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 11:04 dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Lublin jest miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:55 Jedno jest pewne.Lublin był i jest miastem ze wszystkimi jego atrybutami. Rzeszów jest tylko Rzeszowem i niczym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Lublin jest miastem IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 20:13 A ja myślałem, że wyczerpałaś już swój zasób głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 16.06.09, 13:54 Faktem jest, że prawie 100 lat po zakończeniu rozbiorów granica na Tanwi wciąż dzieli Polaków. Jaki sens ma tworzenie niezdrowej rywalizacji pomiędzy Rzeszowem, a Lublinem, w sytuacji gdy oba miasta lepiej wyszłyby na współpracy i wspólnym tworzeniu tworzeniu projektów rozwoju ściany wschodniej? Może wspólnie zastanówny się, kto może na tym skorzystać, bo z pewnością nie będzie to ani Lublin, ani Rzeszów. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz2983 Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 16.06.09, 18:22 "Choć w Lubinie jest pięć publicznych uczelni wyższych, a w Rzeszowie tylko dwie, nie mamy się czego wstydzić, jeśli chodzi o wykształcenie." Wlaśnie, że się mamy czego wstydzić. Dane ilościowe na temat liczby studentów to tylko liczby i słupki a jakość Rzeszowskich uczelni jest porażająca. Uniwersytet chyba już niżej upaść nie może. Dyplomy magistra rozdaje wszystkim, którzy potrafią się podpisać (aby dostać licencjata to nawet nie trzeba się umieć podpisać). WSIZ, co prawda prywatna uczelnia, jest dobry w jednym - wypowiadaniu sie WSIZowych ekspertów na każdy temat w lokalnej prasie. Pamiętam jak dziś ogłoszenie (widziałem na własne oczy) mniejwięcej o takiej treści: "Zatrudnimy informatyka (nie po WSIZie)....". Jeszcze w miarę poziom trzyma Politechnika, ale ciągły brak pięniędzy powoduje, ze i ona musi obniżyć poprzeczkę aby zbyt wielu matołów nie odrzucić. Zresztą z Politechniką zawsze był jeden problem - wcale nie trzeba być zdolnym aby tę uczelnie skończyć. Trzeba być upartym (wytrwałym) aby chodzić po 10 razy za wykładowcą, mieć cierpliwość 20 razy poprawiać ten sam projekt, pomimo że prowadzący sam już nie rozumie o co mu chodzi, trzeba być odpornym na "humory" wykładowców i się ma tytuł mgr inż. "W porównaniu z Lublinem niemal o trzy punkty procentowe mamy mniejsze bezrobocie: u nas wskaźnik ten wynosi 8,3 proc, a w Lublinie niemal 11." Pomijam, że bardzo dużo osób bezrobotnych nie rejestruje się w UP albo odebrano im status bezrobotnego. Podkarpacie słynie z tego, ze wiele rodzin ma krewnych w USA. Emigracja zarobkowa (najpierw do USA, teraz do Irlandii, Wielkiej Brytanii) zawsze na Podkarpaciu cieszyła i cieszy się popularnością. No i oczywiście szara strefa, ktora na ścianie wschodniej jest bardzo popularna (dotyczy obu miast). Nie ma sensu konkurować między sobą. To tak jakbyśmy porównywali nadgnite jabłko z robaczywą gruszką. Co wolicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciek Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.mielec.mm.pl 16.06.09, 18:53 najwiekszy wstyd dla Rzeszowa to to że do warszawy trzeba jeździc busami bo PKP olało rzeszów. tak jest tylko na scianie wschodniej, z lublina pociagów do w-wy jest moc od rana do wieczora a busami jeżdzą tylko ci którzy chca zaoszczedzić 10 zł, z Rzeszowa nie ma wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
o666o Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem 19.06.09, 05:50 ... myśle, że rzetelne porównanie wskaże, że mimo różnic mista te mają podobny potencjał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak Rzeszów wypada w porównaniu z Lublinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 11:02 mysle ze warto przyjrzec sie POZIOMOWI tych uczelni chocby w rankingach pracodawcow i ogolnie osrodkow akademickich.. Odpowiedz Link Zgłoś