Dodaj do ulubionych

zburzmypomnik.org

IP: *.wist.com.pl 17.04.07, 12:06
W imieniu „nieformalnej brygady estetycznego oczyszczania miasta” zapraszam
do oddawania głosów poparcia na stronie kampanii: www.zburzmypomnik.org

Oczywiście zachęcam również do przekazywania informacji o stronie znajomym…
Obserwuj wątek
    • Gość: gabrys [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Mieszkaniec [...] IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 17.04.07, 14:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Observ niech sobie stoi IP: *.19.165.2.osk.enformatic.pl 17.04.07, 15:31
          Kiedy był projekt zmian skrzyżowania wyburzenie pomnika miało sens. Teraz plac
          wraz z pomnikiem jest własnością ojczulków Bernardynów i szkoda kosztów. Może
          na szczycie pomnika dołożyć krzyż i będzie wszystko w porządku.Na większe
          uroczystości tam gdzie kiedyś budowano trybunę dla dygnitarzy, teraz można
          będzie budować ołtarz a zamiast pochodów pójdą procesje.
    • Gość: Mieszkaniec Rzeszo Re: zburzmypomnik.org IP: *.krak.tke.pl 17.04.07, 17:13
      Jestem mieszkańcem Rzeszowa od urodzenia -(50 lat) - uważam że pomnik powinien
      zostać, gdyż należy do historii Rzeszowa - o zburzeniu pomnika piszą ludzie
      którzy urodzili się na wsi - mieszkają w mieście od paru lat a uważają się za
      rzeszowiaków
      • Gość: Adam Re: zburzmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 17:21
        Tym bardziej ze kazdy rzeszowianin w tych latach skladal sie na budowe tego
        pomnika. Ten pomnik jest kazdego z nas - rodowici mieszkancy Rzeszowa
        • Gość: Adam Re: zburzmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 17:23
          i jacys dziwni ludzie zakladaja strone i mysla ze im wszystko wolno
      • Gość: Mieszkaniec Re: zburzmypomnik.org IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 17.04.07, 17:24
        Jestem Rzeszowianinem od 4 pokoleń i chcę aby pomnik byl zburzony. Twoja
        rodzina pewnie przyjechała 50 lat temu na blokowisko i zgrywasz rodowitego
        hahahah.
        • Gość: Adam Re: zburzmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 17:44
          Moze zburzmy Twój dom bo mi sie cholernie nie podoba i zle komponuje sie na tle
          krajobrazu miejskiego co?
        • Gość: aar Re: zburzmypomnik.org IP: *.rzeszow.mm.pl 17.04.07, 17:46
          wy się pomnikiem zajmujecie!??? weżcie się za rozbudowę lotniska, poszerzenie
          miasta, budową dróg, za radę miasta (czyt.pis) a nie ku.. pomnikiem, który
          nikomu nie przeszkadza, bo za chwilę po paszporty, dokumenty będziecie
          zapie..ć do Krakowa czy Lublina...
          • Gość: SPQR Re: zburzmypomnik.org IP: *.intertele.pl 17.04.07, 18:06
            aar masz rację ludzie zajmują się głupotami. Ja to bym sobie założył stronę
            poparcia dla pomysłu aby np. psy dupami szczekały, a wiewiórki jadły słonecznik
            zamiast orzechów. Cholernie mnie absorbują te dwie kwestie :-)
          • Gość: pjb Re: zburzmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:27
            Dokladnie. Masz racje.
            Jednak niektorzy maja kompleksy z ktorymi najwyrazniej nie moga sobie poradzic.
      • Gość: pb Re: zburzmypomnik.org IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 17.04.07, 19:56
        Pomnik ten jest jednak świadectwem totalitarnego zniewolenia państwa, a nawet
        blizną jaką zostawił zbrodniczy socjalizm na ciele galicyjskiego miasta. Jeżeli
        coś symbolizuje to właśnie przemoc i nieprawość.
        • Gość: golwes Re: zburzmypomnik.org IP: *.dnet.pl 17.04.07, 20:58
          do wszystkich przeciwników i tzw rodowitych (od 2 pokoleń )rzeszowiaków
          pierwsze poznajcie historie naszego miasta i pomnika a później sie odzywajcie
          ten pomnik jest nie miasta niek księży tylko mieszkańców i powstał w rocznice
          1000 lecia państwa polskiego
          także ćweoki zewsi mieszkający obecnie w rzeszowie i inni dyletanci
          historyczni, oraz zaślepieni pisowcy odwalcie się od pomnika bo to my
          mieszkańcy tego miasta go zfinansowaliśmy i koniec tematu
          • cool_kid Re: zburzmypomnik.org 17.04.07, 21:00
            Po..i jesteście z tymi tekstami, tylko trochę się w Rzeszowie polepszyło i
            już nadajecie na mieszkańców wsi itd. Jestem od pokoleń z Rzeszowa i widzę że
            polskie wzorce są tu przenoszone z innych miast np. Krakowa gdzie jeśli się tam
            nie urodzisz to jesteś gorszy.
          • cool_kid Re: zburzmypomnik.org 17.04.07, 21:01
            To że dziennikarka Nowin napisała że to pomnik tysiąclecia, wcale nie znaczy że
            tak było. Pomnik powstał w 1974 roku i jak sama nazwa mówi, upamiętniał walki
            klasowe gdzieś tam pod Rzeszowem.
            • Gość: golwes Re: zburzmypomnik.org IP: *.dnet.pl 17.04.07, 21:10
              przykro mi ale nieczytam nowin
              niejest to dlamnie gazeta opiniotwórcza a swoją wiedze czerpie z innych źródeł
              do czego ciebie także serdecznie zapraszam
              • Gość: Prześmiewca Re: zburzmypomnik.org IP: *.centertel.pl 17.04.07, 23:05
                Każdemu kto zbliży się do pomnika z kilofem lub podobnym narzędziem
                odstrzelę jaja, każde z osobna.Ostrzeżenie to dotyczy także naszych umiłowanych
                braciszków Bernardynów choć zdaję sobie z tego sprawę, że nie wyrządzę im tym
                czynem krzywdy.
                Podpisano Prześmiewca
          • Gość: pb Re: zburzmypomnik.org IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 17.04.07, 23:26
            Nie wiem jak pomnik na cześć rewolucji może być poświęcony budowie państwa
            Mieszka, ale niech Ci tam erudyto będzie.

Nie ważne kto finansował - ważne kto jest obecnie właścicielem. Koniec tematu.
            • Gość: qqq Re: zburzmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 07:16
              Jak to byś krzywdy nie wyrządził? to jak by dziweczki bzykali?
              A co do wyburzenia pomnika komunistycznego to jestem ZA!!!
              Trzeba się tego WSZYSTKIEGO pomiotu pozbyć z Rzeszowa!!!
              I tak do wyburzenia: pomnik-bo to budowla socjalistyczna. Urząd
              Wojewódzki-budowla socjalistyczna. Osiedle Baranówka i Nowe
              Miasto-socjalistyczne. Wyburzyć wszystko w ch.j i nie będzie nam przypominało o
              minionych czasach.
              kto za?
              • Gość: p Re: zburzmypomnik.org IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 18.04.07, 08:08
                Skończ pan bredzić. Pomnik jest budowlą o charakterze ideologicznym, poświęcony
                ku czci osób, wydarzeń czy idei. Bloki na Baranówce to budynki mieszkalne.
                Porównanie uważam za - eufemistycznie to ujmując - niemądre.
                • mateusz.maciejczyk chyba są pilniejsze sprawy od pomnika 18.04.07, 23:15
                  Jednak bloki zarówno te na Nowym Mieście jak i na Baranówce przypominają o tych
                  nie tak dalekich czasach ;-)

Wszyscy się nastawiają na wyburzenie pomnika, ale co w zamian na tym miejscu
                  postawić? Łatwo jest zburzyć, ale nie tak łatwo coś wybudować. Mi tam ten pomnik
                  póki co kojarzył się z symbolem miasta. Może dla niektórych będzie miał
                  charakter ideologiczny, dla innych będzie podobny do jakiegoś narządu ;-) ale są
                  jeszcze tacy którzy uważają go za naszą wizytówkę.
                  Tak jak niegdyś był nią Hotel Rzeszów, tak teraz w większości opinii Rzeszów
                  kojarzony jest z naszym Pomnikiem i vice versa.

Po co burzyć zatem pomnik jeżeli nie będzie z tego żadnych korzyści?:>
                  Pragnę przypomnieć, że zaledwie kilka tygodni temu Prezydentowi brakowało
                  funduszy na zorganizowanie mistrzostw Europy w koszykówce. Brakuje nowych bloków
                  mieszkalnych, obwodnicy, przekwalifikowaniu działek na budowlane i przemysłowe.
                  Idąc dalej brakuje pieniędzy na rozbudowę terminalu w Jasionce, czy powstanie
                  centrum logistycznego.
                  A my mamy wydać pieniądze na wyburzenie tego pomniczka? Gdzie ten miliard w
                  rozumie? Są pilniejsze sprawy ;) fin
                • Gość: Zgryźliwy Re: zburzmypomnik.org IP: *.tktelekom.pl 27.04.07, 17:28
                  Boisz się że mogą Ci zburzyć mieszkanko komunalne, czyli otrzymane prawie za
                  darmo.
    • Gość: Tom Nawet nie jesteście w stanie powiedzieć jakie IP: *.devs.futuro.pl 18.04.07, 08:26
      "walki rewolucyjne" pomnik upamiętnia a tak zaciekle go bronicie. Pytanie do milicjantów i ormowców: Walki "rewolucyjne" w jakich miejscowościach upamiętnia pomnik "walk rewolucyjnych" w Rzeszowie i jakie były dokładne daty (dz-m-r) tych walk?
      • Gość: Observ powiedzieć jakie..... IP: *.19.165.2.osk.enformatic.pl 18.04.07, 14:00
        Sam pomnik niczego nie upamietnia. Tego doszukują się ludzie.Obłożenie go
        krzyżem i ołtarzem zmieni o nim opinię. Z zabytku pobolszewickiego przeobrazi
        się na obiekt sakralny a pielgrzymkom nie będzie końca.
        • Gość: pb Re: powiedzieć jakie..... IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 18.04.07, 14:37
          Poświęcony jest Rewolucji jako takiej. Gdyby nie liczyć lokalnych wystąpień
          chłopskich w II RP to widzę dwa wydarzenia w Galicji środkowej, które pomnik
          może symbolizować: rabację Jakuba Szeli i "republikę tarnobrzeską" ks. Okonia
          :))))))
    • Gość: Mieszkanic Rzeszow Re: zburzmypomnik.org IP: *.krak.tke.pl 18.04.07, 17:21
      Panie Mieszkańcu od 4 pokoleń w Rzeszowie - chciałem ci tylko wyjaśnić że 50
      lat temu nie było jeszcze bloków w Rzeszowie
    • Gość: ja Re: zburzmypomnik.org IP: *.res.pl 18.04.07, 20:05
      a może wyburzymy jakiś brzydki domek, powiedzmy, w Pogwizdowie?? może przy
      okazji wylosujemy domek jakiegoś fana UPRu który chce wyburzenia pomnika w
      Rzeszowie...

a przy okazji stronka siedzi na niemieckim serwerze - w Gersthofen (Bawaria)...
      fuj!!
      • Gość: zobaczymy www.ocalmypomnik.org IP: *.gcnowiny.pl 27.04.07, 15:14
        Na dniach wypuszczamy stronkę www.ocalmypomnik.org zobaczymy na której będzie
        więcej podpisów. PRECZ z głupotą, ciemnotą, uwstecznieniem, kompleksami i
        rozgrzebywaniem histori. Najłatwiej jest zburzyć! Rzeszowianie łączmy się! Przy
        okazji EURO 2012 wykopmy pomysł zburzenia pomnika raz na zawsze! Pamietajcie
        www.ocalmypomnik.org - jutro, pojutrze!
        • Gość: hhh Re: www.ocalmypomnik.org IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:18
          Czekam z niecierpliwoscia na www.ocalmypomnik.org.
          Chetnie udziele swojego poparcia.
          PRECZ z ciemnota i zacofaniem. PRECZ z ludzmi ktorzy w glowie maja tylko jedno:
          wyburzyc i zniszczyc.
        • Gość: Hahahahahah Re: www.ocalmypomnik.org IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 27.04.07, 18:58
          Oho - Nowiny :) Pewnie pani Małgorzata F. już szykuje łańcuch którym przykuje
          się do ukochanego pomnika hahahahahahaha.
      • Gość: Mieszkaniec Re: zburzmypomnik.org IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 27.04.07, 19:03
        A szarych bloczysk na szczescie nikt nie będzie musiał burzyć bo same się
        zawalą :D
        • Gość: Obserwator Re: zburzmypomnik.org IP: *.tktelekom.pl 27.04.07, 20:01
          Nie bój się te budynki długo przetrwają. Hotel mieli zburzyć w dwa tygodnie a
          dalej się męcza, mimo że chyba minął już miesiąc. Śpij spokojnie.
          • cool_kid Re: zburzmypomnik.org 27.04.07, 20:26
            Niedawno przeczytałem kazanie o. Rafała Klimasa w którym wspomnial o tym że PRL
            zniszczył otoczenie kościoła (mówił o tym w kontekście planowanej parę lat temu
            galerii Parkridge), o co chodziło nietrudno się domyślić. Mówił to na rok przed
            oddaniem im tego placu. Jak ktoś jest pomysłowy to odnajdzie tekst tego
            kazania :)
            • Gość: asdf Re: zburzmypomnik.org IP: *.dnet.pl 27.04.07, 21:28
              strona "zburzmypomnik.org" jest śmieszna i żenująca, pewnie te wszystki wpisy
              zrobił jeden koleś, który wymyślił tę głupawą akcyjkę
    • Gość: PERU-Wrog katoli baaa IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.04.07, 21:44
      A JA WYSUWAM BARDZIEJ INTERESUJACA KONCEPCJE. PROPONUJE WYBURZYC WSZYSTKIE
      KURNIKI ( CZYTAJ KOSCIOLY KATOLSKIE ), LUB PRZEROBIC JE NA SKUPY MAKULATURY.
      CHCECIE OCZYSZCZAC MIASTO? EKOLOGIA TO PODSTAWA. OD CZEGOS TRZEBA ZACZAC.

Peru. Wrog katolstwa nr 1.
      • Gość: rz4life Re: Śmieszna strona IP: 84.38.160.* 27.04.07, 22:47
        Haha ta strona jest śmieszna i żenująca..
        Przeciwko są jacyś dziwni ludzie którzy albo mieszkają na wsi albo mieszkąją w
        Rzeszowie od nie dawno.. szkoda mi ich bardzo, niech się odpierdzielą od
        naszych spraw! niech się kłócą czy wyburzyć basen w Głogowie albo zamek w
        Łańcucie..
        Pomnik musi zostać, niezależnie co miał i ma przedstawiać, jesteśmy dzięki
        niemu kojarzeni, nie ma u nas nic co byłoby znane w reszcie Polski..
        Nie ważne co przedstawia, jest po prostu fajny! :)
        www.ocalmypomnik.org
        • Gość: alfa Śmieszna sprawa IP: *.acn.waw.pl 27.04.07, 23:28
          Jeśli pomnik wraz z terenem oddano jednej parafii, to ciekawi mnie, co ona
          zamierza z nim zrobić. Ktoś może wie, jakie jest stanowisko proboszcza?
          A jeśli parafia chciałaby pomnik zburzyć, to za czyje pieniądze?
          Tak samo ciekawi mnie, na jakiej podstawie prawnej tak ewidentnie miejskie
          mienie trafiło do innego właściela? Wydaje mi się, że nadal w polskim prawie
          uwzględnia się prawa tego właściciela, którego majątek jest większy. A wartość
          materialna pomnika (chociazby koszty jego budowy) na pewno są wyższe niż
          wartość tego spłachetka gruntu. Park tam ma być? Chyba trawniczek tylko.
          Rekreacyjny teren? Fajne miejsce, na skrzyżowaniu, świetnie nadaje sie do
          spacerów matek z dziećmi.

A obecnie najbardziej dodaje uroku miastu ta ruina po niegdysiejszym hotelu
          Rzeszów. Jak sie wjeżdża do miasta, to ma się wrażenie, jak by sie trafiło do
          któregoś z krajów byłej Jugosławii.

Zajmujecie się duprelami z polityka w tle, zamiast po gospodarsku spojrzeć na
          miasto.
        • Gość: Mieszkaniec Pytanko IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 27.04.07, 23:30
          Chciałbym się dowiedzieć dlaczego regularnie rzucasz ten sam argument że ludzie
          będący przeciw są ze wsi, i co masz do ludzi ze wsi? Ja jestem rzeszowianinem
          od kilku pokoleń, znam wiele takich osób i spośród nich wielu jest za
          wyburzeniem pomnika. Pewnie sam jesteś w drugim pokoleniu rzeszowiakiem, masz z
          tego powodu kompleksy i dlatego tak piszesz. Prostak z ciebie.
          • Gość: szydera Re: Pytanko IP: 84.38.160.* 28.04.07, 00:11
            "że ludzie będący przeciw są ze wsi, i co masz do ludzi ze wsi?"
            bo tak zazwyczaj jest, a do wieśniaków nic nie ma bo sam takim zostanę za parę
            lat, ale niech się nie wtrącają do nie swoich spraw..
            "Ja jestem rzeszowianinem od kilku pokoleń" wątpie..
            "Pewnie sam jesteś w drugim pokoleniu rzeszowiakiem, masz z
            tego powodu kompleksy i dlatego tak piszesz. Prostak z ciebie."
            nie wiem z którego jestem pokolenia i uwierz mi że mnie to nie interesuje,
            ważne że się tu urodziłem i że czuję tą przynależność..
            a może Ty jesteś ziomkiem założyciela Rzeszowa hmm? sprawdź to
            i jeszcze mi tu wyskakujesz o jakiś kompleksach.. :>
            weź się nie kompromituj bo mnie to śmieszny :)
            • Gość: Antos Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:55
              Wszedlem na ta strone i widze ze wiekszosc ludzi, ktora sie wpisala jest z poza
              Rzeszowa.
              Mam takie pytanie. Co maja Ci ludzie do naszego pomnika? Wara od rzeszowskiego
              pomnika. Wypudowany byl za nasze pieniadze i niech jakies tam kolbuszowiaki
              albo debiczaninie wymysla sobie jakis obiekt w swoim miescie do wyburzenia
    • Gość: forumowicz Re: Kłeszczyn IP: 84.38.160.* 28.04.07, 13:22
      Mam takie pytanie, wiem że pomnik nie zostanie zburzony ale tak w kwestii
      teoretycznej.. kiedy zadziała stronka ocalmy pomnik? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka