Dodaj do ulubionych

FORUM JAROSŁAW

• Gość: DODO WESOŁYCH ŚWIĄT dla Jarosławian z Dębicy IP: 80.51.255.* 22.12.03, 17:43
      Niech radość i pokój świąt Bożego Narodzenia towarzyszy Wam przez
      cały Nowy Rok.
      Życzę Wam, aby był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, obfity
      w miłość oraz prawdziwą szczerą przyjaźń, aby spełnił
      zamierzenia i dążenia oraz by przyniósł wiele satysfakcji z
      własnych dokonań.
    • podkarpacie Jak tam Jarosławska uczelnia ? 24.12.03, 18:55
      Może ktos napisze coś więcej bo podobno dobrze się rozwija !
      • wojtech451 Re: Jak tam Jarosławska uczelnia ? 26.12.03, 19:30
        podkarpacie napisał:

> Może ktos napisze coś więcej bo podobno dobrze się rozwija !

Zapewne chodzi Ci o rozwój naukowy. Ponieważ jestem w wieku mocno pozaszkolnym
        mogę tylko powiedzieć o sprawach nienaukowych.
        Owszem, obiektów przybywa (wreszcie wypieprzyli wojsko z centrum miasta),
        bardzo ładnie (i kosztownie) wyremnotowali budynek po upadłych Zakładach
        Meblarskich, powstaje sala gimnastyczna, no i kino nam przejęli - jest tam
        AULA. Chwała władzom uczelni i miasta oraz wszystkim którzy przyczynili się
        do tego, ale....jest i łyżka dziegciu.
        Wiem, że ogromną trudność sprawia władzom uczelni opracowanie STALEGO grafiku
        zajęć. Tu jest totalna improwizacja, żeby nie rzec, burdel.
        A poza tym głośno mówi się na mieście (i nie są to pogłoski), że władze
        uczelni bardzo niechętnie wypłacają należności firmom remontującym i
        modernizującym przejęte przez szkołę obiekty. Ale za to nasz WYMIAR
        SPRAWIEDLIWOŚCI ma zajęcie.
    • Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 19:51
      Dziękujemy dębicy za życzenia ,choć nie wszyscy obchodzą te święta!!
      pozdrowienia dla Dębicy!!
      • ouimet Re: FORUM JAROSŁAW 28.12.03, 21:46
        Marynika!Czy mozesz podac ilosc osob/nie kto/nie obchodzil Swiat....
        "Skreceni" tez dziela sie oplatkiem,tyle ze nie spiewaja/???/koled.
        Choinki raczej zaistnialy wszedzie...wiec?co chcialas powiedziec????
        • Gość: Marynika Re: FORUM JAROSŁAW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 11:03
          Jeżeli chodzi o Jarosław ,to około 230 osób przynajmniej nie obchodzi , nie
          robi choinki ,nie śpiewa koląd i nie dzieli się opłatkiem. W Przemyślu jest
          jeszcze więcej takich osób, w Rzeszowie Mase . A w całej Polsce jest więcej niż
          10%. Ale jeżeli to napisałam to raczej dla inormacji , a nie z pretęsji, bo
          miło jak ktoś o kimś pamięta , tylko milej by było , gdyby to nie było tylko od
          święta. A jeżeli chodzi o te święta to proponuje śię dowiedzieć coś więcej o
          ich pochodzeniu , znaczeniu itp.I czy Jezus chciałby by je obchodzono? i czy to
          jest faktyczna data narodzin Jesusa ??
          Pozdrawiam.
          • Gość: made in Tarnow Dobijamy do 300 IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.12.03, 12:20
            Cos "lekki" letarg zapanowal na tym forum. Skutek lenistwa, braku tematow czy
            swiatecznego przejedzenia?? Ludzie, widze ze nie mozecie sie zmobilizowac.
            Dobrze ze jeszcze ja tu jestem:)) W ramach zadania domowego kazdy wymysla jakis
            CIEKAWY temat (tylko nie cos w stylu "W czasie swiat karp mi uciekl przez
            kibel") i srobujemy dojsc z wpisami do 300. Dlaczego?? Bo chce miec swoj wpis w
            czwartej setce:))) Do roboty!!!!
            • Gość: Majka Re: Dobijamy do 300 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 12:46
              Więc nie jest tak żle, made in Tarnow!!A to też dzięki tobie między innymi.
              Dużo Jarosławian nie wie o tym podforum. Myśle że gdyby było osobne miałoby
              większe powodzenie.

>>> Do Maryniki-
            • Gość: kati Re: Dobijamy do 300 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 14:30
              Osiągnąć 300 wpisów tylko dla zasady? Przystopuj... Poczekam na przynajmniej 4
              ciekawe tematy - wcześniej nie masz co liczyć na pomysł z mojej strony ;P
              • wojtech451 "I nasze młode lata" 29.12.03, 17:40
                Gość portalu: kati napisał(a):
                > wcześniej nie masz co liczyć na pomysł z mojej strony ;P

A może taki temacik nieśmiało zaproponuję.
                Wiele lat (ze 20 pewnie) temu, udało mi się przypadkowo kupić w księgarni -
                kiedyś "Dużej Księgarni" na Grunwaldzkiej taki tytuł: "I nasze młode lata" -
                Wiesława Kielara. Autor ten wcześniej napisał b.znaną i przetłumaczoną na
                wiele języków "Anus mundi". Opisał tam swoje i nie tylko swoje przyżycia z
                obozu w Oświęcimiu. Był w jednym z pierwszych transportów, miał numer 927
                (chyba) ale na pewno trzycyfrowy. Lecz nie o tym chciałem.
                "I nasze młode lata" to okres jego dzieciństwa i młodości do 1939 roku, do
                momentu aresztowania. Książka zawiera wspaniały opis Jarosławia
                przedwojennego, sklepy, ulice, szkoły. Świetnie się czyta błądząc myślami po
                dzisiejszych ulicach (czy wiecie, że była ulica zwana "Ślepą kiszką" i to w
                centrum miasta? - podejrzewam, że była to nieoficjalna nazwa).
                Utkwił mi w pamięci temat właśnie Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo szczegółowy
                opis potraw jakie znalazły sie na stole w jego rodzinnym domu - m.in. 12
                tortów!!! Dzisiaj chyba tak bogatego menu nie preferuje sie, pewnie z wielu
                względów.
                Napiszcie, jakie potrawy pojawiły się na Waszych stołach w święta. Czy ktoś
                jeszce podaje np; dwanaście zup?
                P.S.
                Komuś pożyczyłem tę książkę i wcięło. Do kogo się zwrócić z propozycją
                ponownego wydania? Dotychczas były chyba dwa wydania.
                • Gość: kati Re: "I nasze młode lata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:21
                  Nie potrafię podać kiedy dokładnie, ale mogę zapewnić, że pojawi się książka o
                  podobnej tematyce, innego autora! Kiedy tylko będę miała dokładne dane - dam
                  znać;)
                  U mnie nie ma szans na tak wystawną kolację wigilijną...:( Jest natomiast 12
                  potraw - uszka + barszcz + ... i wychodzi 12;)
                • Gość: Marynika Re: "I nasze młode lata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:45
                  I już myślałam że będziesz pisał o świetności dawnego Jarosławia a tu znowu o
                  święcie brzucha.Ja chciałabym raczej czytać od was coś o naszym mieście,( jak
                  np; o tej ulicy ;ślepa kiszka;. Ja osobiście nie znam dziejów Jarosławia i nie
                  ma mi kto o nim opowiedzieć (wychowałam sie w Krakowie) może więc pomożecie mi
                  go lepiej poznać od tej strony od której nic nigdzie nie jest napisane!!A
                  naprawde jest mało.
                  Marynika pozdrawia.
              • Gość: made in Tarnow Re: Dobijamy do 300 IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.12.03, 20:54
                Ale Ty sie madra zrobilas... Zreszta kto mowi ze dla zasady. Napisalem wyraznie
                zeby byly jakies pomysly na fajne tematy. Nie mam zamiaru dopisywac w kolejnych
                postach "jeszcze tylko 27 wpisow...", "Jeszcze 15..." itd. A poza tym jak beda
                4 ciekawe tematy to twoje nie beda juz potrzebne Kasiu:P. Zreszta jeden fajny
                (chociaz musze przyznac ze glownie dla kogos z Jaroslawia) juz jest. Moze wiec
                cos wymyslisz zamiast narzekac. Cze.
                • Gość: kati Re: Dobijamy do 300 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:23
                  Nie bądź zlośliwy... Pozostaję przy swoim zapewnieniu, co nie oznacza, że
                  między czasie nie podejmę chętnie innych ciekawych tematów:)
              • Gość: Marynika Re: Dobijamy do 300 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:34
                Kati nie czekaj na czyjś dobry temat , ale sama spróbuj go tu nam zaproponować .
                Sama daj nam dobry pomysł.I niech to każdy zrobijeżeli go jaki temat nurtuje.
                Ja myśle że dobijemy
                Pa pozdrówka.
                • Gość: kati Re: Dobijamy do 300 - do Marynika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:37
                  zdradź mi, z której części miasta jesteś?
    • Gość: Grześ Re:Chciałbym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:15
      Zeby władza zadbała o nasze miasto ,aby stało sie bardziej atrakcyjne dla
      turystów bo jest co zwiedzać , tylko to odremontować i udostepnić.wyremontować
      rynek i uliczki bo są ciekawe.Natomiast u nas buduje sie tylko bałwochwalcze
      posągi.One napewno nie dodają uroku naszemu miastu.
      • Gość: kati Re:Chciałbym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:36
        A nie remontują Rynku, Sobieskiego, Grodzkiej??
      • wojtech451 Re:Chciałbym... 30.12.03, 13:41
        Grzesiu!
        Ty chyba nie jesteś z Jarosławia albo jesteś bardzo młodym człowiekiem!
        O tym, że miasto jest zabytkowe (ma ponad 800 lat) władza na szczęscie
        wiedziała i wie. W latach pięćdziesiątych zniknęła kamienica na rynku. Po
        prostu zapadła się pod ziemię. Pod starym miastem (i nie tylko) było mnóstwo
        lochów i piwnic nieraz dochodzących do trzech kondygnacji. Mieszczanie
        ukrywali w nich swój dobytek podczas najazdów różnych ówczesnych globtroterów.
        Gdyby nie PRL-owskie władze (była taka władza i to całkiem niedawno) i
        zobowiązująca ją do działania ustawa o ochronie zabytków, rynek jarosławski
        nie istniałby dzisiaj.
        Profesorowie z krakowskiej AGH opracowali sposób zabezpieczenia kamienic przed
        zawaleniem. Wykonawcą było Przedsiębiorstwo Robót Górniczych z Bytomia,
        któremu zajęło to ok. 30 lat. Polegało to z grubsza na tym, że drążono szyby
        górnicze, zasypywano lochy, podbijano i wymieniano fundamenty. Nawet cegłę
        specjalnego rozmiaru wypalano dla Jarosławia (zobacz odrestaurowane resztki
        Bramy Krakowskiej - wejście na ul. Grodzką od Grunwaldzkiej). Praca bardzo
        trudna, niebezpieczna, czasochłonna i piekielnie kosztowna. Podejrzewam, że
        gdyby w obecnym czasie zaistniała taka sytuacja to zanim znaleziono by środki
        czytaj: pieniądze (o ile w ogóle znalazły by się) to rynek zniknąłby z
        powierzchni a wraz z nim przyległe uliczki.
        Oczywiście, że jest co zwiedzać!
        1. Kamienica Orsettich i ......informacja choćby stąd;
        wiem.onet.pl/wiem/012217.html
        Istnieje Stowarzyszenie Miłośników Jarosławia ul. Rynek 11 tel. 621-78-05 ale
        jak funkcjonuje dzisiaj nie wiem (kiedyś trochę się interesowałem). Nie mniej
        jednak wszystkich zainteresowanych odsyłam pod adres j.w.
        P.S.
        Coś się ruszyło na naszym forum. Dlatego że ferie i z nudów tu zaglądacie?
        • Gość: mwwojtus Re:Chciałbym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 14:34
          cd
          2. wielkim zabytkiem Jarosławia są ponadto wszystkie świątynie w tym
          grekokatolicka
          3. kamienice przy ul. Kraszewskiego i Słowackiego ( gdyby zanlazły się
          pieniądze na ich remont )
        • Gość: made in Tarnow Re:Chciałbym... IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 30.12.03, 22:13
          Ruszylo sie pewnie dlatego, ze mieszkancom Jaroslawia zrobilo sie glupio ze
          jakis koles z Tarnowa ma na ich forum wiecej wpisow niz niektorzy rodowici
          Jaroslawianie:P Pozdrowka (szczegolnie dla wojtecha, ktory pisze tu calkiem
          ciekawe rzeczy. Moze by tak inni tez zaczeli?).
        • Gość: Grześ Re:Chciałbym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 09:32
          To prawda! jestem młodym człowiekiem.O PRL-u coś niecoś wiem bo rodzice mi
          opowiadali (oni nie pochodza z Jarka)Ale ja tu mieszkam i leży mi na sercu, że
          to miastoupada pod każdym względem.Miasto jest b. ładnie połozone i można by
          było w nim zarabiać . Niestety, pieniądze nie idą tam gdzie powinny!!!! Nie
          mamy dobrych gospodarzy!! Ja wiem że to trudne.Ostatnio powstały dwa brzydkie
          pomniki, pytam sie ,Po co??? lepiej było w inny sposób uświetnić miasto
          itd.....A ul. grodzka??czy ci się podoba to co zrobiono z bramą???? to skandal!!
          ty to nazywasz remontem??Co prawda odmalowano pare kamieniczek ale to wszystko!!
          Byłeś na Słowacji Widziałeś jakie teraz są piękne , kolorowe małe miasteczka??
          z deptakami ,ławeczkami itp..A były dużo gorsze niż nasze polskie nawet
          najgorsze!!
          To narazie tyle ,Pozdrawiam!
          • wojtech451 Re:Chciałbym... 03.01.04, 20:02
            Gość portalu: Grześ napisał(a):

> To prawda! jestem młodym człowiekiem.O PRL-u coś niecoś wiem bo rodzice mi
            > opowiadali (oni nie pochodza z Jarka)Ale ja tu mieszkam i leży mi na sercu,
            że
            > to miastoupada pod każdym względem.

Bardzo cieszy mnie Jarosławianina z urodzenia i zamieszkania takie podejście.

>Miasto jest b. ładnie połozone i można by
            > było w nim zarabiać . Niestety, pieniądze nie idą tam gdzie powinny!!!! Nie
            > mamy dobrych gospodarzy!! Ja wiem że to trudne.Ostatnio powstały dwa
            brzydkie
            > pomniki, pytam sie ,Po co??? lepiej było w inny sposób uświetnić miasto
            > itd.....A ul. grodzka??czy ci się podoba to co zrobiono z bramą???? to
            skandal!

Uznano (architekt miejski), że nie można zrekonstruować Bramy Krakowskiej w
            całości gdyż zasłoni widok na Grodzką i Rynek. Uważam, ze była to słuszna
            decyzja.

> ty to nazywasz remontem??Co prawda odmalowano pare kamieniczek ale to
            wszystko!

Odnośnie remontów to do 1989 roku (rok przemian w Polsce) trochę remontów
            robiono tzn. na tyle na ile było pieniędzy w budżecie. W tymże roku usłyszałem
            od inwestora (PGKiM) jako wykonawca kilku remontów: "jak chcesz to rób robotę
            ale kiedy ci zapłacimy to sami nie wiemy". Odpuściłem bo dla ideii nie byłem w
            stanie pracować i poszukałem wypłacalnego inwestora.
            Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Zaczęli w mieście pokazywać się dawni
            właściciele i coraz głośniej mówiło sie o zwracaniu dawnych własności (jest
            takie przedwojenne powiedzenie stosowane przez Żydów: "wasze ulice, nasze
            kamienice" - chyba znaczące, prawda?). Władze miasta dostały kolejny argument
            (oprócz braku kasy) aby remontowac tylko obiekty zagrażające bezpieczeństwu.
            Pozdrówka
    • Gość: Marynika Re:Grześ!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 10:19
      Ciesze sie że są tacy młodzi ludzie jak ty!!
      • Gość: Grześ Re:Szkoda.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 12:07
        Szkoda że nie mam u siebie internetu. Musze korzystać z uprzejmości siostry i
        szwagra. A z tego kompa korzysta pół osiedla( no troche przesadzam ale dużo
        osób)
        Dzięki Marynika!!
    • Gość: Marynika Re Na narty najbliżej...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 10:37
      Jest do Arłamowa, kto tam był????
      Można się tam nauczyć jazdy na nartach??
      • Gość: kremenaros Re: Re Na narty najbliżej...... IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 09:34
        oczywiście że można - trzeba tylko gruby portfel i trochę chęci
        warunki narciarskie w arłamowie super
        • Gość: Marynika Re: Re Na narty najbliżej...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 15:48
          A jak sie nie ma grubego portwela???Gdzie wtedy można ??? Bo ja nie mam!!!Mam
          tylko chęci i bardzo skromny portwelik!!
          • ouimet Re: Re Na narty najbliżej...... 07.01.04, 21:36
            To napisz:mam portmonetke,nie ten,tam..port/fe!/....
    • Gość: X Re A lodowisko?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.04, 15:49
      Gdzie na łyżwy???
      • Gość: katinka Re A lodowisko?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:32
        Pamiętam, że kiedyś SP nr1 albo 10 decydowały się na lodowiska. Teraz zostały
        chyba tylko zamarznięte stawy :(
        • Gość: X Re: Re A lodowisko?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 10:12
          pewnie tak!!
          • Gość: kati Re: Re A lodowisko?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 12:20
            Tylko czy starczy nam odwagi... ;) Patrząc dziś na termometr (-15 st. C) chyba
            mozna zaryzykować...
            • Gość: kremenaros Wielka Orkiestra ... a Jarosław IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 12:11
              A mnie jest przykro, że Jarosław nie gra w tej Orkiestrze.
              Dlaczego ...???
              Nie ma kilku osób które by to wszystko popchnęły do przodu.
              Myślę że brakuje tylko impulsu do działania.
              Odwagi ... i może za rok ...
              • Gość: kati Re: Wielka Orkiestra ... a Jarosław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 13:34
                Jakiś czas temu sama gorąco chciałam coś z tym zrobic. Szybko zostałam
                sprowadzona do parteru mglistymi tłumaczeniami
                o "układach" , "zobowiązaniach"... Wkurza mnie to! W tym mieście wszystko można
                w ten spos. wytłumaczyć...:/
                • wojtech451 Re: Wielka Orkiestra ... a Jarosław 12.01.04, 20:39
                  W zeszłym roku WOŚP nie pozwolił zaistnieć w Przemyślu prezydent miasta.
                  Skandal był na całą Polskę - Owsiak napiętnował postawę prezydenta w TV, ale
                  władza postawiła na swoim i cześć.
                  W tym roku w Jarosławiu władze też pokazały na co je stać a właściwie jak
                  głęboko mają w d.... wszelką inicjatywę, także tę juz tradycyjna, coroczną. W
                  jarosławskim szpitalu sprzętu zapewne w bród i niczego nam nie potrzeba a
                  zwłaszcza Owsiaka z jego "róbta co chceta". To takie niekatolickie.
                  ONI są PONAD ale będą wybory.......
                  • Gość: Marynika Re: Wielka Orkiestra ... a Jarosław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.04, 10:44
                    Zgadzam sie z wami!! Myśle że jest dużo ludzi o podobnych poglądach na tą
                    sprawę.
                    pozdrówka!!
    • Gość: X Re Mała orkiestra....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.04, 10:51
      W jarosławiu co roku organizowana jest ;Mała orkiestra gorących serc; dobre i
      to ,co nie? No ale to nie to co ; Wielka ; No w ten sposób promowalibyśmy swoje
      miasto . Ale nie wszystkim na tym zależy!!!!!
      • Gość: kati Re Mała orkiestra....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:29
        Nie chcę łapać za słówka ale chyba Mała KAPELA Gorących Serc,a nie orkietrsa. A
        poza tym, każdy kto choć raz brał w niej udział (ja brałam) wie jak to
        wyglada... I ludzie nie są tak chętni do wrzucania pieniędzy, niektórzy nawet
        jadą do Rzeszowa, na "prawdziwą" akcję.
        • Gość: X Re: Re Mała orkiestra....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 09:00
          Toć prawda, ale zawsze coś!!
    • Gość: Majka Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 09:05
      Widział ktoś projekty przebudowy rynku Jarosławskiego?? Co o tym myślicie??
      Jeżeli nie widzieliście ,to koniecznie się zapoznajcie. Proszę szczególnie was
      Jarosławianie o opinie .
      • Gość: beem Re:Kto widział......?? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 16.01.04, 20:57
        A gdzie można je zobaczyć?
        • Gość: Majka Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.04, 14:14
          W rynku są wystawione w witrynie sklepu przy kamienicy Osettich
          • Gość: mwwojtus Re:Kto widział......?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 19:30
            Widziałem ten projekt . Jest świetny . Zresztą projekty zawsze są świetne .
            Problemy zaczynają się wtedy , gdy nie ma pieniędzy na ich realizajcę .

Myślę , że gdyby udało się odremontować płytę rynku to miasto wiele by na tym
            zyskało . Łatwiej było by przyciągnąć turystów i powstała by spokojna
            dzielnica może nawet coś na wzór rynku w Krakowie :)
            • Gość: kremenaros Re:Kto widział......?? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 09:19
              a od kiedy to rynek w Krakowie jest spokojną dzielnicą ...
              • Gość: marynika Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 16:49
                Bardzo chciałabym by doszło to do skutku!!
                • wojtech451 Kino w Jarosławiu 18.01.04, 19:16
                  Ostało nam się jeno jedno, a były trzy. Tylko w MDK wyświetlają filmy. Kiedyś
                  (dawno, dawno temu) w MDK wyświetlano filmy studyjne i bywałem czasami. Czyżby
                  powrót do tamtego dawnego, ambitnego repertuaru? Ostatnio wyświetlano film
                  Kusturicy z Nickiem Nolte w roli głównej. Cholera nie byłem i nie wiem, czy
                  straciłem (ale nie WC) czy zaoszczędziłem (kasę na bilecie).
                  Byliście może?
                  Chodzicie do MDK na filmy?
                  Znacie najbliższy repertuar?

P.S.
                  A projekt Rynku pójdę jutro zobaczyć bom ciekaw okrutnie.
            • Gość: kati Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 11:56
              > Widziałem ten projekt . Jest świetny . Zresztą projekty zawsze są świetne .
              > Problemy zaczynają się wtedy , gdy nie ma pieniędzy na ich realizajcę .

A mnie bardzo zależy na dokończeniu już rozpoczętych inwestycji... <wszyscy
              wiedzą o co chodzi;>
              • wojtech451 Re:Kto widział......?? 19.01.04, 19:51
                Byłem, widziałem, nie zachwyciłem się.
                Niczego specjalnego się nie proponuje. Jedynie wymianę nawierzchni na rynku,
                zniwelowanie do jednego poziomu ulic i chodników a poza tym NIC. Te parę
                parasoli czy ogrodków kawiarnianych to żadna architektura czy coś co mogłoby
                zachwycić, przyciągnąć turystów, handlowców itp. Zresztą cały rynek jest
                zabytkiem i zmiany daleko idące są niemożliwe.
                A ta "szklarnia" w miejsce pomnika "Iwana" mieniąca się galerią? Zupełne
                nieporozumienie. Co to ma być i czemu słuzyć? Na dodatek jej lokalizacja jest
                chybiona. W tym miejscu stał kościół św. Michała i pod ziemia są fundamenty
                tego kościoła i pradopodobnie krypty. Wygląda na to, że szklarnia miałaby
                stanąc na grobach! Brrrrrrr.

P.S.
                Projekt jest tylko pracą dyplomową i sądzę, że nie ma mowy o jakiejkolwiek
                realizacji, dlatego też nie podniecajcie się zbytnio.
                • Gość: Marynika Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 12:32
                  ta szklarnia to właśnie te podziemia mają być odkopane i tam będzie się
                  schodzić. A pomnik ma stać ,gdzie stoi.
                  • Gość: kati Re:Kto widział......?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 11:29
                    > ta szklarnia to właśnie te podziemia mają być odkopane i tam będzie się
                    > schodzić
                    A po co ma się tam schodzić?

Nie mam czasu na wnikliwą anlizę tego projektu (widziałam go kiedyś przech
                    chwilkę), ale nadal pozostaję przy przekonaniu, że jak najszybciej powinny
                    zostać dokończone juz rozpoczęte inwestycje!!
                  • wojtech451 Re: Kto widział......?? - nie ma co oglądać ! 22.01.04, 17:17
                    Gość portalu: Marynika napisał(a):

> ta szklarnia to właśnie te podziemia mają być odkopane i tam będzie się
                    > schodzić. A pomnik ma stać ,gdzie stoi.

Zdajesz sobie sprawę jakie to są koszty? Niezbędne sa badania archeologiczne.
                    Zresztą już tam trochę grzebali.
                    A z pomnikiem "Iwana" swego czasu władze miały problem. Postument niełatwo było
                    rozebrać. Beton okazał się wyjątkowo wytrzymały i przezbrojony.
                    Rozbiórka "zjadła" kilka młotów pneumatycznych. Potem nie wiedziano co zrobić z
                    samym posągiem - nie zdecydowano się jednak na wyrzucenie na śmietnik. W końcu
                    postawiono go na cmentarzu w Pełkiniach w pobliżu pochowanych żołnierzu
                    radzieckich.
                    • Gość: kati Do: wojciech451 - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 09:31
                      A mnie się do tej pory wydawało że wiem conieco o swoim mieście...
                      Mam zatem pytanie do specjalisty:) Co stało się z pomnikiem (?), który
                      znajdował się na "wysepce" przed ogniskiem baletowym? Widziałam tę konstrukcję
                      na jednym ze starych zdjęć i nikt nie jest mi w stanie powiedzieć co to było
                      i co się z tym stało.
                      • wojtech451 Re: Do: wojciech451 - pytanie 23.01.04, 19:30
                        Kati!!! No nieeeeee, jaki specjalista? Po prostu długo tu mieszkam i tyle.
                        Przed ogniskiem baletowym kiedyś (b.dawno ale za PRL) stała konsrukcja stalowa
                        symbolizująca rakietę a potem była fajna fontanna. Coś w rodzaju ażurowej,
                        spiralnej, pionowo ustawionej rury w której woda poruszała kolorowe piłeczki.
                        Innych pomników sobie nie przypominam. Czy mówimy o tym samym? Co było na
                        zdjęciu, które widziałaś?

--
                        Jutro to dziś
                        tyle, że jutro
                        • Gość: kati Re: Do: wojciech451 - pytanie IP: *.info 24.01.04, 10:17
                          Właśnie taka metalowa konstrukcja. Zdjęcie było kiepskiej jakości więc może
                          niejasno się wcześniej wyraziłam.

A potem fontanna?! O tym to już w ogole nie miałam pojęcia. Dziękuję za
                          informację!!!
                          • Gość: Marynika Re: Kto widzial?? A kto wie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.04, 14:01
                            słyszałam że ta przebudowa nie dotyczy tylko samego rynku ale także hali
                            targowej! tam mają być sklepy i resteuracja, a hala ma być umieszczona w byłych
                            wojskowych budynkach.Tam jest więcej miejsca na taką inwestycje. Myśle że
                            będzie tam dobrze !!Trudno jednak będzie przekonać się do tego ludziom
                            przyzwyczajonym, i przywiązującym się do miejsc. A wy co na to???
                            • wojtech451 Re: Kto widzial?? A kto wie?? 26.01.04, 10:08
                              Właściwie sama juz odpowiedziałaś na pytanie. Dodam tylko, że wszelkie takie
                              pomysły nie mają pokrycia, finansowego rzecz jasna. No bo kto wyłoży kasę,
                              handlujący od lat w Hali Targowej? Na pewno nie, bo po pierwsze są tam od lat,
                              od zawsze było i jest to centrum handlu jarosławskiego związane z rynkiem, nie
                              pójdą dobrowolnie na nowe miejsce (bo po co?) i tak w hali cienko przędą -
                              wiadomo, recesja. Poza tym zasadniczą sprawą aby handel przyniósł zysk to
                              LOKALIZACJA i wszelkie zmiany najczęściej są złe.
                              Miasto tym bardziej nie wyłoży kasy bo jej nie ma. Moim skromnym zdaniem takie
                              zamierzenia są zwykłymi mrzonkami, propagowanymi po to aby społeczeństwo miało
                              wrażenie planowania, perspektywicznego myślenia, działania na korzyść miasta
                              przez włodarzy. BZDURA.
                          • wojtech451 Re: Do: wojciech451 - pytanie 26.01.04, 10:23

> A potem fontanna?! O tym to już w ogole nie miałam pojęcia. Dziękuję za
                            > informację!!!

Była jeszcze fontanna w parku miejskim ale niewielka i rzadko funkcjonowała.
                            Natomiast jest niezła fontanna w parku przy ulicy Baśki Puzon ("sztywniak").
                            Tylko jest pewien problem bo pompy tłoczące wodę umieszczone są w piwnicach
                            sąsiedniej kamienicy i zainstalowane bez wytłumienia tak, że drgania i hałas
                            jest uciążliwy dla lokatorów. Czy coś zmieniono i poprawiono aby mieszakńcy a
                            zwłaszcza dzieci miały frajdę a lokatorzy spokój okaże się na wiosnę.
                            • Gość: marynika Re: Hmmmmm.......!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:06
                              pożyjemy , zobaczymy co z tego wyniknie.
                              A narazie pozdrawiam was Jarosławianie i gości też.
                            • Gość: kati Do: wojciech451 - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 10:14
                              O fontannie na sztywniaku to ja już wiem ;)
                              Mam natomiast kolejną prośbę-pytanie: gdzie doszukać się zdjęć miasta z okresu
                              wojny i lat powojennych? Będę wdzięczna za KAŻDĄ fotografię!!!
                              • wojtech451 Re: Do: wojciech451 - pytanie 31.01.04, 12:34

> O fontannie na sztywniaku to ja już wiem ;)
                                > Mam natomiast kolejną prośbę-pytanie: gdzie doszukać się zdjęć miasta z
                                okresu
                                > wojny i lat powojennych? Będę wdzięczna za KAŻDĄ fotografię!!!

Kati! Przejdź się do tej organizacji: Stowarzyszenie Miłośników Jarosławia ul.
                                Rynek 11 tel. 621-78-05
                                Tam na pewno zaspokoją Twoją ciekawość. Podejdź do muzeum (kamienica
                                Orsettich), tam też udzielą Ci interesujących informacji a można chyba także
                                kupic tam materiały o Jarosławiu. Pamiętam, że kilkanaście lat temu wydano
                                widokówki albo przedwojenne (reedycja po latach) albo tylko z przedwojennym
                                widokiem miasta. Bardzo interesujące.

Pozdrowienia.
    • Gość: X Re: Mnie sie podoba!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 13:49
      A mnie się tam podoba ten pomysł byle tylko kasy i zapału wystarczyło!!!
      • Gość: kati Re: Mnie sie podoba!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 10:11
        Na basen miało zupełnie wystarczyć, a w tym momencie zostały tylko prace
        wykończeniowe, ale w wyniku problemów pomiędzy zleceniodawcą i wykonawcą sprawa
        jest w sądzie. Jeszcze jakieś ambitne plany do realizacji...?!
        • Gość: Marynika Re: Mnie sie podoba!! Hmmmm....! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 18:11
          Z motyką na słońce!!!
          • wojtech451 KINO w MDK 31.01.04, 12:47
            Juz o to kiedyś pytałem ale nikt się nie odezwał. Może tym razem?
            Chodzicie do MDK na filmy?
            Jaki jest dobór repertuaru?
            Jaka atmosfera i widzowie?

PZDR.
            • Gość: Marynika Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.04, 18:12
              Pewnie nikt nie chodzi z tych tu zaglądajacych. Szkoda!!
              pozdrowienia!!
              • Gość: made in Tarnow Re: To znowu JA IP: *.solutions.net.pl 01.02.04, 23:50
                No i jak tu Wam zaufac?? Czlowiek na chwile zostawi Was samych i juz byscie
                mnie zrobili w konia. Ale ma sie ten refleks szachisty podwodnego i w pieknym
                stylu zdazylem na wpis nr 300:)) Pozdrowionka.
                • Gość: made in Tarnow Re: To znowu JA IP: *.solutions.net.pl 01.02.04, 23:53
                  W sumie jak daja bez kolejki to wpis 301 tez sobie wezme. A co!
                • wojtech451 Re: To znowu JA 03.02.04, 15:34
                  Gość portalu: made in Tarnow napisał(a):

> No i jak tu Wam zaufac?? Czlowiek na chwile zostawi Was samych i juz byscie
                  > mnie zrobili w konia. Ale ma sie ten refleks szachisty podwodnego i w pieknym
                  > stylu zdazylem na wpis nr 300:)) Pozdrowionka.

Wstrzeliłeś się Waść w dziesiątkę a właściwie w "trzysetkę". Ale od 30.12.2003 -
                  CISZA. Ani jednego wpisu! Od zeszłego roku? Ładnie to tak? Cosik mi się zdaje,
                  że lenistwo u Waści wzięło górę nad solidarnością z Jarosławiem.

• Gość: made in Tarnow Re: To znowu JA IP: *.is.net.pl 23.02.04, 12:04
                    Nie tyle lenistwo co raczej brak czasu. Imprezki akademickie tak ze w domu
                    bylem pare godzin tygodniowo a jak juz bylem to komp i internet byly ostatnim o
                    czym myslalem. Pozniej sesyjka, czyli iprezki cd. a po sesji to juz nie
                    imprezki tylko masakra alkoholowa. I jak tu sie wyrobic jeszcze na forum? Ale
                    dzieki ze tesknicie:))) Pozdrowka.
              • Gość: kati Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 10:36
                > Pewnie nikt nie chodzi z tych tu zaglądajacych. Szkoda!!

Czemu szkoda?! Było niezłe kino (Westerplatte) i brakowało chętnych widzów.
                W MDK warunki są gorsze, więc czemu się dziwić? Wolę spotkać się ze znajomymi
                w domu, zrobić coś pysznego do jedzenia i urządzić sobie wieczór filmowy.
                Koszty mniejsze, przyjemność nieporównywalnie większa.
                • wojtech451 Re: KINO w MDK 03.02.04, 15:28

> Wolę spotkać się ze znajomymi w domu, zrobić coś pysznego do jedzenia i
                  > urządzić sobie wieczór filmowy. Koszty mniejsze, przyjemność nieporównywalnie
                  > większa.

A przepraszam, czy są to imprezy cykliczne? I jaki repertuar?

• Gość: kati Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 11:30
                    Imprezy jak najbardziej cykliczne (przyznam bez bicia - po części z powodu
                    braku finansów np. na imprezę taneczną...) Repertuar uzależniony jest od gustów
                    uczestników.
                    • Gość: Marynika Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 14:58
                      Ale to już nie ta jednak atmosfera!!!!!Siedzieć w kinie przytulony z ukochaną
                      osobą i ukradkiem kraść całusy.A w rzędzie za nami siedzi starszy pan ze strszą
                      panią i wzdychając szepczą ;Ach pamiętasz Jasiu, my też tak kiedyś.......i
                      również tuli sie do dziadzia,a on całuje ją w spracowaną dłoń.
                      Hmmmmmmm.....Gdzie te czasy!!chyba minęły bezpowrotnie ,bo i my młodzi jesteśmy
                      dziś jakby mniej romantyczni.
                      Pozdrawiam wszystkich romantycznych.!
                      • wojtech451 Re: KINO w MDK 04.02.04, 18:40
                        Atmosfera! Romantyzm! Ty chodziłaś do kina a nie na filmy. Ja tu propaguję
                        rozwój intelektualny poprzez wspólne oglądanie filmów, dyskusję, wymianę wrażeń
                        i poglądów, spory aż po świt a Ty mnie tu o całusach, wzdychaniu i
                        wspomnieniach!!!
                        A gdzie te czasy?
                        Minęły.
                        Szkoda.
                        Ech.
                      • Gość: kati Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 09:54
                        Marynika - za mną (siedziałam w jednym z przedostatnich rzędów) para zaczęła
                        podczas filmu (to było juz dawno - "nocne graffitti") BARDZO konkretnie
                        zajmować sobą... I nie było to dla mnie w żaden sposób przyjemne! A po
                        atmosferę jeżdże do Krakowa;)

I nic nie przekona mnie, że nasze jarosławskie kina dają więcej przyjemności
                        niż moje domowe seanse. Poza tym wiesz - można urządzic sobie taki wieczór
                        tylko we dwoje tylko za wiele nie zapamietasz z filmu... ;)
                        • wojtech451 Re: KINO w MDK 05.02.04, 12:16
                          Twoja wypowiedź przypomniała mi dawne czasy.
                          Umówiłem się z dziewczyną - chodziliśmy już długo i tego wieczora nie mieliśmy
                          się gdzie podziać. Był listopad, zimno, deszczowo, u mnie w domu rodzina w
                          komplecie, u niej też a na kawiarnię kasy mało. No więc kino, jedno nieczynne a
                          w drugim? Nie uwierzysz: "Lenin w Polsce"
                          No i z własnej ale przymuszonej okolicznościami woli poszliśmy na ten film. No
                          cóż, oczywiście filmu nie oglądałem ale za to było ciepło, ciemno i perspektywa
                          dwóch godzin sam na sam. Na widowni były tylko TRZY pary i nikt nikomu nie
                          przeszkadzał. Wspomnienia z tego wieczoru mam bardzo miłe.
                          • Gość: Marynika Re: KINO w MDK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:08
                            No i o to chodzi!!
                        • Gość: Marynika Re: KINO w MDK. Kati IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:24
                          Kochana, mnie nie chodzi o aż tak mocne wrażenia , ale miłe i delikatne no i w
                          miare możliwości dyskretne. Nie mówie tu o wulgarności i ochydzie.Pewnie mnie
                          żle zrozumiałaś . Nie chodzi tu odrazu o sex.ale o coś pięknego, subtelnego,
                          takiego że nie można zgorszyć tym nawet dziadków, a jednak wzniosłego!!! Ech...
                          po co ja sie wysilam ,dziś do żadkości należą takie uczucia, więc i skąd
                          niektórzy mają to wiedzieć.
                          A do Krakowa jeżdżę częściej niż myślisz, mam tam b. bliską rodzinę /urodziłam
                          sie tam i prawie wychowałam/ i chodzę nie tylko do kina!!
                          pozdrawiam!!
                          • Gość: kati Re: KINO w MDK. Kati IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 11:38
                            > Nie mówie tu o wulgarności i ochydzie.Pewnie mnie
                            > żle zrozumiałaś . Nie chodzi tu odrazu o sex.ale o coś pięknego, subtelnego,

Są lepsze miejsca do okazywania sobie czulości, ale niech ci będzie. Każdy ma
                            swoje zdanie na ten temat.

A tych wyjazdów do Krakowa szczerze ci zazdroszczę... Cenię sobie każdą minutę
                            spędzoną w tym mieście i najchętniej bym tam zamieszkała! Może kiedyś polecisz
                            mi w Krakowie jakieś magiczne miejsce, w którym jeszcze nie byłam...?

pozdrawiam;)
                            • Gość: Marynika Re: KINO w MDK. Kati IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 14:51
                              Musiałabyś napisac gdzie już byłaś!! to prawda Kraków to miasto magiczne!!A z
                              tym zdaniem to masz racje !!Każdy lubi coś innego, i dobrze że tak jest bo nie
                              jest bardzo monotonnie!
                              Pa pozdrawiam!!
    • Gość: Jan Karski Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( IP: 200.206.236.* 07.02.04, 06:35

Ten Kretynek jak jakiś Komuch z czasów Gierka domaga się cenzury na forum
      Aktualności. Antysemita, cham i wulgarny wieśniak jest nauczycielem Biologii w
      Liceum Kopernika i jest zastępcą Dyrektora w Niepublicznej Szkole Biznesu.

Nie pozwalajcie takiemu bydlakowi uczyć wasze dzieci

Józef Zawadzki
      37-500 Jarosław
      oś. Witosa 17/18
      rwajoz@poczta.onet.pl

Liceum Ogólnokształcące Nr 1
      im. Mikołaja Kopernika w Jarosławiu
      ul. 3 Maja 4 37 - 500 Jarosław tel 621 22 31

zastępca Dyrektora Niepublicznej Szko^3y Biznesu w Jaroslawiu
      ul. 3-go Maja 4
      37-500 Jarosław
      tel. (0-16) 621 22 31
      Moj szef dr inż. Stanisław Polański - Dyrektor Szkoły
      nsb.ptc.pl/~mce/jaro/oszkole.htm

• wojtech451 Re: Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( 08.02.04, 09:44
        Swoje frustracje wyładuj gdzie indziej, nie sądzę aby ktokolwiek z tego forum
        był zainteresowany Twoimi osobistymi animozjami.
        Popracuj nad ortografią.
      • Gość: kati Re: Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.04, 09:39
        bzdury!!
        na dodatek podane w sposób godny potępienia

• Gość: M Re: Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 14:55
          A niech chłopak wyładuje swoją złość ,lepiej że w taki sposób niż w taki o
          jakich się słyszy w mediach!!
          • Gość: kati Re: Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.02.04, 11:27
            Niech się zwróci bezposrednio do "winowajcy" jego nieszczęscia!
            Zamieszczanie danych innej osoby nie uważam za powazne - szczególnie w takim
            kontekście. A jak sobie nie radzi z własnymi emocjami to może najwyższa pora
            zwrócic swe kroki do psychologa...?
            • Gość: Marynika Re: Józef Zawadzki Nauczyciel w Jarosławiu:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:46
              Zle zrobił że umieścił dane to fakt!!
    • Gość: M Re A co z.........!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 13:54
      Co będzie na miejscu byłych koszarów?? Kto ma naświeższe wiadomości??
    • Gość: Marynika Re: Kto ma czas!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 14:44
      Może ktoś ma więcej czasu niż Ja mógłby założyć prywatne forum Jarosław,a jest
      taka możliwość. obiecuje że będę zaglądać!!
    • Gość: Gość coś zwami słabo!!! IP: *.crowley.pl 15.02.04, 16:32
      weście sie za siebie i piszcie coś!!!
    • Gość: G Re Gdzie!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 14:16
      Gdzie w Jarosławiu można zabawić się z kulturką??Tak żeby nie było małolatów??
      • Gość: katinka Re: Re Gdzie!!?? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.04, 11:42
        Obawiam się, że nie masz zbyt dużego wyboru - niestety w jarosławskich lokalach
        masz największą szansę spotkać albo bardzo młode towarzystwo (kreujące się na
        starsze) albo tez nieco starszych, skądinąd poniekąd zamoznych (często
        kreujących się na młodszych) - efekt dramatyczny! Polecam zorganizowanie dobrej
        prywatki;)
    • Gość: Jola Re: Jakie religie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 15:08
      Jak myślicie ile jest w Jarosławiu związków wyznaniowych??
      A może są jakie sekty??
      Dwa związki już znam,to ; Greko-katolicy
      Rzymsko-katolicy.

Mam napisać na ten temat pracę.Napiszcie co wiecie na ten temat.
      Pozdrawiam
    • witomir Re: WAŻNE DLA WSZYSTKICH KUPCÓW !! 23.02.04, 13:45
      18 lutego 2004 r. rozpoczela sie kampania zbierania podpisow pod
      obywatelska inicjatywa ustawodawcza projektu ustawy o
      funkcjonowaniu hipermarketow. Inicjatywe rozpoczela Kongregacja
      Przemyslowo-Handlowa, zrzeszajaca polskie srodowiska kupieckie.

Zachecamy takze Ciebie do aktywnosci w tej sprawie - Twoj glos tez
      jest wazny. Nikt nie zrobi tego za Ciebie. Pomoz nam w zebraniu 100
      tys. podpisow pod obywatelskim projektem ustawy w sprawie
      hipermarketow. Mamy na to czas do 18 kwietnia. Ta ustawa moze
      pomoc zahamowac lub spowolnic ekspansje hipermarketow, ocalic
      niewielkie sklepy i zatrzymac drenaz Polski przez obcy kapital
      handlowy.

Podpisz sie pod obywatelskim projektem ustawy, namow do tego
      rodzine, przyjaciol, znajomych. Zorganizuj w swojej miejscowosci
      uliczne akcje zbierania podpisow. Spróbuj wykorzystac do zbiorki
      podpisow jakas impreze masowa (festiwal, prelekcje, pokaz filmow)
      odbywajaca sie w miejscu Twojego zamieszkania. Wysli ten list do
      znanych Ci osób potencjalnie zainteresowanych wlaczeniem sie w
      kampanie. Poinformuj o niej kupców z lokalnych ryneczkow i sklepów.
      Mozliwosci dzialania jest sporo, liczymy na Twoja inwencje i
      zaangazowanie.

Starannie wypelnione listy z podpisami wysylaj (najlepiej listami
      poleconymi) na adres: Komitet Inicjatywy Obywatelskiej projektu ustawy
      o wielkopowierzchniowych obiektach handlowych, ul. Wloscianska 35,
      01-710 Warszawa.

Bedziemy wdzieczni za informacje, ile podpisow przeslala(e)s do KPH.
      Prosimy o informacje na adres redakcji.

Wzor listy osob popierajacych projekt ustawy, omowienie ustawy, pelna
      jej tresc oraz materialy z nia zwiazane znajduja sie na naszej stronie
      WWW (www.obywatel.org.pl) oraz na stronie pomyslodawcow
      inicjatywy - Kongregacji Przemyslowo-Handlowej zrzeszajacej polskie
      srodowiska kupieckie i wspolpracujace z nimi podmioty
      (www.kph.pl).

Zainteresowanym osobom mozemy je przeslac poczta elektroniczna po
      otrzymaniu listu z tematem "materialy antyhipermarketowe" na adres
      obywatel@obywatel.org.pl

Zbiorka 100 tys. podpisow to trudne zadanie, ale sprawa jest wazna,
      jest o co powalczyc. Robisz to dla siebie, swojej rodziny, przyjaciol,
      sojusznikow, wspolobywateli, dla wlasnego miejsca zamieszkania. Nie
      ogladaj sie na innych. Czytaj, mysl, DZIALAJ !!!
      • Gość: made in Tarnow Re: WAŻNE DLA WSZYSTKICH KUPCÓW !! IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 28.02.04, 21:59
        Ale zabawnie i ciekawie na tym waszym forum... I dziwicie sie ze nikt sie nie
        wpisuje. No ale jak sie ma tekie "perelki" jak post o hamowaniu ekspansji
        hipermarketow i obcego kapitalu to pewnie wszyscy juz siedza na czacie u
        Rydzyka bo i smieszniej i tematow wiecej. Kapitalizm polega na wolnej
        konkurencji gdzie wygrywa lepszy. Jakos nie zauwazylem zreszta masowego upadku
        malych sklepow. A podpisy zbierajcie i manifestacje lepiej robcie w obronie
        Czeczenii. Ludzie wezcie sie za siebie. Najlepsze haslo jest na koncu: "Czytaj,
        mysl, DZIALAJ !!!" Widze ze nie najlepiej z tym drugim u
        forumowego "handlowca". Pozdrawiam wszystkich. No prawie:))
        • Gość: mmwojtus Re: WAŻNE DLA WSZYSTKICH KUPCÓW !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:53
          dobrze że jest made in Tarnow jarosławski lokalny patriota
          • Gość: Marynika Re: made in... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 19:05
            Pozdrowienia dla tarnowa!! Mimo wszystko chyba lubisz nas trochę , co??
            • Gość: mwwojtus Re: made in.......Jarosław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 19:39
              Made in Tarnow podtrzymuje nasze formu , to chyba nas lubi , co nie ??
              • Gość: Marynika Re: made in.......Jarosław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 15:49
                Jakby na to nie patrząc, to na to wygląda!!
                • Gość: made in Tarnow Re: made in.......Jarosław IP: *.is.net.pl 15.03.04, 00:02
                  Dobra dobra. Styknie juz tej wazeliny:)) Tu nie ma nic do rzeczy czy Was lubie
                  czy nie, tylko o to ze niedlugo sam bede musial wymyslac tematy i sam sobie
                  odpowiadac. A to wszystko dlatego ze sie OBIJACIE!!! No i gdzie sa ci obroncy
                  Waszej Malej Ojczyzny i zwiazanego z nia forum;)) Nawet ty Kati widze sie
                  ostatnio nie udzielasz... Trudno, niejedno forum jest w necie. Cze.
                  • Gość: kati Re: made in.......Jarosław IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.04, 12:29
                    A zgadnijcie kogo lubi najbardziej...? :D
                    • Gość: made in Tarnow Re: made in.......Jarosław IP: *.is.net.pl 15.03.04, 12:51
                      Dla wszystkich zainteresowanych (czyli dla Ciebie Kasiu tez): najbardziej lubie
                      ŻYWCA!!!! A slucham tylko mamy i Radia ZET... tfu, Radiostacji:)))) Cze!!
                      • Gość: mwwojtus Re: made in.......Jarosław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 20:57
                        Ku Chwale Ojczyzny wpisuje się .
                        A słucham PR Trójki
                        • Gość: made in Tarnow Re: made in.......Jarosław IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 22.03.04, 13:48
                          Mysle ze nie ma co dalej przedluzac agonii tego forum. Niech spoczywa w
                          pokoju;))
    • pietrekrz WITAM WSZYSTKICH 23.03.04, 10:12
      widzę, że Forum Jarosław było potrzebne - ciekawe kiedy zrozumieją to naczelni
      z Gazety?
      Pozdrówka z Rzeszowa dla Jarosławian
      • wojtech451 Re: WITAM WSZYSTKICH 26.03.04, 17:59
        > widzę, że Forum Jarosław było potrzebne...

Czy to epitafium? Umarło forum?
        • Gość: made in Tarnow Re: WITAM WSZYSTKICH IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.03.04, 11:43
          No tak, zmarlo sie biedactwu. Ale i tak dlugo cierpialo przed smiercia wiec
          moze to i lepiej;)) A tak chcialem miec wpis nr 400... trudno, teraz kazdy z
          forumowiczow lapie za lopate i trzeba to forum zakopac bo powoli zaczyna gnic i
          smierdziec:)) Cze!
          • wojtech451 Re: WITAM WSZYSTKICH 11.04.04, 15:49
            AMEN !!!
            • Gość: kati Re: WITAM WSZYSTKICH IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.04, 15:01
              Juz nikt nie walczy o specjalne forum...? :P
              • Gość: kremenaros Re: WITAM WSZYSTKICH IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 08:56
                Ja nadal walczę FORUM DLA JAROSŁAWIA!!!!
                • Gość: Marynika Re: Hej!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 13:43
                  Hej!!!!!! Dawno mnie tu nie było i chyba dlatego tak to cicho!!A przecież W I O
                  S N A !!!!Kochani jedziemy w Bieszczady!! Bo Ja jade 1 Maja .
                  • Gość: kati Re: Hej!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.04.04, 09:38
                    > Kochani jedziemy w Bieszczady!! Bo Ja jade 1 Maja .

Wyjedziesz i znowu "forum" obumrze :P
              • Gość: Marynika Re: WITAM WSZYSTKICH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 09:25
                Samu tu wpisywanie nic nie da , ktoś musial by się w to zazngażować i tym się
                zająć.Hmmmmmm, ale kto?? Ja sie na tym nie znam .
    • Gość: kremenaros FORUM JAROSŁAW - kiedy ?? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 13:44
      Forum dla Jarosławia !!!!!!!!!
      • Gość: Kiedy??! Re: FORUM JAROSŁAW - kiedy ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 11:27
        kremenoros! Zakladaj forum ,obiecuje będe pisać , choć robie błędy .Chyba że
        mnie nie zechcesz!!!!!!
        Jutro będę na szlaku podziwiać uroki naszych bieszczadów.A może jeszcze ktoś
        tam sie wybiera??
        To pa do zobaczenia !!
        • rychu_z_przemysla Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatnego? 30.04.04, 13:47
          Dlaczego nie założyliście sobie forum Jarosław jako forum prywatne?
          • Gość: M Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 19:55
            Bo brakuje chyba tu takiego szpeca!!
            • bromont Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn 02.05.04, 02:26
              Gość portalu: M napisał(a):

> Bo brakuje chyba tu takiego szpeca!!
              a co,jak i czym zrobic aby zalozyc normalnie funkcjonujace-nie prywatne?
              Zobowiazania,wymogi...itp,itd...
              • Gość: kati Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.05.04, 14:37
                > a co,jak i czym zrobic aby zalozyc normalnie funkcjonujace-nie prywatne?
                > Zobowiazania,wymogi...itp,itd...

A po co..? Bo już sama nie widzę sensu...
                • bromont Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn 07.05.04, 01:43
                  skoro tak...
                  • Gość: Marynika Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 15:56
                    Kati jak to nie widzisz?? Nie zniechęcaj kolegi jak ma dobre chęci!!!Wszystko
                    ma jakiś sens tylko trzeba go dostrzec, chyba nie jesteś krótkowzroczna.

Kochani , pozdrawiam was!! hej!!
                    • rychu_z_przemysla Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn 07.05.04, 16:47
                      Czy ja, Rychu z Przemysla mam założyć prywatne forum Jarosław i być jego
                      adminem? :))

• Gość: made in Tarnow Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 09.05.04, 21:40
                        No ja cie pier...nicze!!! Przez przypadek zerknalem na rzeszowskie fora a tu
                        prosze - Jaroslaw reaktywacja. Az nie moge oddechu zlapac;))) No istna noc
                        zywych trupow. Juz myslalem ze nikt nie wyciagnie tego forum z grobu a tu
                        jednak... no nic zycze sukcesow i bede w takim razie pilnie sledzil bieg
                        wypadkow. Moze jednak bede mial wpis nr 400!!!! ;)) cze.
                        • Gość: Marynika Re: Rychu zrobi wam internauci z Jarka wstyt!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:37
                          Jeżeli nie ma innych mądrych speców internetowych, to pewnie będziemy musieć
                          poprosić Rycha z przemyśla aby jednak zrealizował swoją propozycje.
                          pozdrowienia dla Rycha! Czekam jednak na Jarosławskiego Admina , wszystko jedno
                          kto byle nie ksiądz!!
                          • rychu_z_przemysla Re: Rychu ma inna propozycje!!!!!!!!! 13.05.04, 10:13
                            To mam zalozyc?
                            Pytam serio!
                            Moze wrocicie po prostu na forum Przemysl i na nim bedziecie pisac...
                            Czy na forum Przemysl jaroslawianom bylo tak zle?
                            Bede umieszczal tam watki o Jaroslawiu, komentarze do dodatku lokalnego.
                            To tak na zachete.
                            Pzdr
                            • Gość: Marynika Re: Rychu ma inna propozycje!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 09:14
                              Jeżeli o mnie chodzi to pisałam na f...Przemyśl ale nas przemyślanie obrażali,
                              a my nie chcemy aby nas ktokolwiek obrażał.A ciekawe czy przemyślanom jest
                              przyjemnie jak inni z nich drwią????????? Myśle że nie!!!!!!!!Nie wiem czy
                              Rychu pamiętasz to nasze podForum?????!!!A rzeszowianie nas przyjęli i raczej
                              wspierali bo inaczej nie byłoby nas tam tak długo.Ale Rychu, co do forum to z
                              mojej strony propozycja do przyjęcia aby przemyślanin prowadził forum Jarosław
                              skoro nie stać Jarosławianin.Ja tego nie potrafię bo nie mam talętu do
                              wszelkiego sprzętu elektronicznego i ortografii. Potrafię tyle i mi jest
                              potrzebne.
                              Pozdrawiam
                              • rychu_z_przemysla Za chwilę startuje forum Jarosław!!!!!!!!! 14.05.04, 12:41
                                Gość portalu: Marynika napisał(a):

> Jeżeli o mnie chodzi to pisałam na f...Przemyśl ale nas przemyślanie
                                obrażali,
                                > a my nie chcemy aby nas ktokolwiek obrażał.A ciekawe czy przemyślanom jest
                                > przyjemnie jak inni z nich drwią????????? Myśle że nie!!!!!!!!Nie wiem czy
                                > Rychu pamiętasz to nasze podForum?????!!!A rzeszowianie nas przyjęli i raczej
                                > wspierali bo inaczej nie byłoby nas tam tak długo.Ale Rychu, co do forum to z
                                > mojej strony propozycja do przyjęcia aby przemyślanin prowadził forum
                                Jarosław
                                > skoro nie stać Jarosławianin.Ja tego nie potrafię bo nie mam talętu do
                                > wszelkiego sprzętu elektronicznego i ortografii. Potrafię tyle i mi jest
                                > potrzebne.
                                > Pozdrawiam

OK
                                Zaraz zakladam forum Jaroslaw...
                                Marynike prosze o jego reklame i wsparce w postaci pisania postow
                                Pozdrawiam
                    • Gość: kati Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.05.04, 13:57
                      > ma jakiś sens tylko trzeba go dostrzec, chyba nie jesteś krótkowzroczna.

W sumie to jestem... :P

Skoro wg ciebie to taki dobry pomysł z tym prywatnym forum to powiedz mi kto
                      tam bedzie pisał? 7-10 osób na zmianę? (i to tak w najbardziej optymistycznej
                      opcji...) I tak będzie to głównie polegać na dopiep*** sobie. Ale życzę
                      powodzenia.
                      • Gość: Marynika Re: Dlaczego nie założyliście sobie forum prywatn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 09:22
                        Powiedz mi, dlaczego to tak jest że przeciętny Polak nic nie ma do
                        powiedzenia!!! a jeżeli już to przeważnie wtedy by drugiemu ,jak to ty się
                        wyraziłaś , dopier....ć.???????????
                        Przeraża mnie to szczerze mówiąc.A przecież powinniśmy się wspierać!!!
                        Ej!!!!! chyba nie powinnam już nic pisać.
                        Pozdrawiam!!
                        • rychu_z_przemysla !!!!!!!!!!Forum Jarosław już działa !!!!!!!!!!!!!! 14.05.04, 13:07
                          Jarosław
                          • rychu_z_przemysla Re: !!!!!!!!!!Forum Jarosław już działa !!!!!!!!! 14.05.04, 13:07
                            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20282
                            • Gość: M Re: !!!!!!!!!!Forum Jarosław już działa !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 10:36
                              Zapraszamy do Jarosławia!!!!!
                              • Gość: kremen Re: !!!!!!!!!!Forum Jarosław już działa !!!!!!!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 20:46
    • Gość: Dominik CO NOWEGO W JAROSŁAWIU IP: 80.51.255.* 12.06.04, 19:26
      już dawno nikt nie pisał co u WAS słychć??
      POZDRÓWKA Z DĘBICY :-)
      • rychu_z_przemysla JAROSŁAW ma swoje forum !!! 12.06.04, 21:47
        Gość portalu: Dominik napisał(a):

> już dawno nikt nie pisał co u WAS słychć??
        > POZDRÓWKA Z DĘBICY :-)

Tu jest forum Jarosław:
    • podkarpacie Re: FORUM JAROSŁAW 28.08.04, 09:01
      HELOU DLA WSZYSTKICH JAROSŁAWIAN

POZDROWIENIA Z RZESZOWA
    • Gość: Dolek HELOU JAROSŁAWIANIE IP: *.pl / 80.51.255.* 02.11.04, 10:15
      CO TAM u Was w Jarosławiu nowego słychać, już dawno nikt od WAS na forum nie
      pisał!!
    • Gość: MISIEK A CIO TO ... IP: *.pl / 80.51.255.* 30.11.04, 19:45
      czemusz już nikt się nie wpisuje bo jakiś durny Rychu tak powiedział ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka