Dodaj do ulubionych

Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów

27.05.07, 18:48
Znam prawie 100 polskich miast (w sensie byłem w nich) i uważam że nie ma
gorszego, brudniejszego, bardziej niebezpiecznego i nieprzyjaznego ludziom
miasta niż Katowice. Naprawdę współczuję tym którzy zamierzają w nim
studiować. Niektóre dzielnice Katowic są tak surrealistyczne że mogłyby być
tłem dla filmów Davida Lyncha.
Obserwuj wątek
    • Gość: Galerian Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.ghnet.pl 27.05.07, 18:57
      Pan odpowiedzialny za promocję, mówi że promocja uczelni nie ma sensu? Brawo.
      • voy_rz Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów 27.05.07, 19:20
        Szylar jest żenujący. Dla niego promocja ogranicza się chyba tylko do
        pięciometrowego misia uszatka na Rynku.
        • Gość: Galerian Rzeszów, na wzór Wrocławia, marzy by przyciągnąć s IP: *.ghnet.pl 27.05.07, 19:34
          "Rzeszów, na wzór Wrocławia, marzy by przyciągnąć studentów" artykuł z marca
          2006. Nie ma to jak konsekwencja w działaniach promocyjnych:

"Rzeszów chciałyby zatrzymać licealistów i nie pozwolić im odejść na inne
          polskie uczelnie. Na razie jednak nie ma pomysłu, jak to zrobić.
          Kilka dni temu pisaliśmy o kampanii reklamowej, jaką prowadzi Wrocław. Przy
          rzeszowskich ulicach zawisły billboardy, na których stolica Dolnego Śląska
          zaprasza licealistów do studiowania u siebie.

- A my myślimy teraz nad tym, jak licealistów zatrzymać. Chcemy uzmysłowić
          młodym ludziom, że nie tylko w Krakowie, Lublinie czy Wrocławiu warto studiować
          - mówi Tadeusz Szylar, dyrektor wydziału promocji w Urzędzie Miasta Rzeszowa. -
          Na razie przymierzamy się do tego projektu. Być może będą to także billboardy z
          hasłami typu: "Rzeszów to miasto perspektywiczne" lub "Rzeszów stolicą obszaru
          metropolitalnego". Billboardy zawisłyby tylko na terenie naszego województwa -
          dodaje Szylar. Pomysł jest w powijakach. Nie wiadomo nawet, czy billboardy
          wypalą. Być może miasto będzie tylko przekazywało szkołom prezentacje
          multimedialne zachęcające do studiowania w stolicy regionu, ale w tej sprawie
          nie porozumiało się jeszcze z uczelniami, które także powinny być zainteresowane
          tą akcją.

Rzeszowska promocja ma też inne pomysły. Chce, by na ulicach pojawiły się
          podświetlane makiety samolotów i odkurzaczy: - Ale to na razie typowa idee fix -
          przyznaje Szylar."

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3242849.html
          taaa! Billboardy FE, odkurzacze TAK!
          • cool_kid Re: Rzeszów, na wzór Wrocławia, marzy by przyciąg 27.05.07, 19:49
            Hahaha brawo :) Dobrze przypomnieć gościowi co mowil.
      • Gość: To dobre miejsce.. Czy człowiek, który sam nie jest przekonany może IP: *.rzeszow158.tnp.pl 28.05.07, 10:52
        kogokolwiek przekonać? Osobiście wydaje mi się, że myślenie kategoriami, które
        zostały upublicznione w komentowanym artykule przez człowieka, który zarządza
        promocja, bądź co bądź, metropolii na południowo-wschodnich krańcach
        Rzeczpospolitej, źle świadczy o nim samym i o działaniach za które się zabiera.
        Oto Rzeszów jest co chwila nagradzany za swoją gospodarność, za bezpieczeństwo
        na ulicach, za potencjał, etc., etc., a p. Dyrektor nie widzi okazji, żeby
        promować studiowanie w naszym mieście? Że nie ma ciekawych wydziałów? Ja chyba
        śnię. To jest myślenie na czasy, kiedy w Rzeszowie była Polietchnika, WSP i za
        dwie filie. Panie! Obódź się pan! W porządnym mieście są porządnie uczelnie,
        które porządnie kształcą. Jak pan tego nie widzisz, to się pan zajmij
        wędkarstwem, tam rybę można wyczuć na palcu...
    • macpherson Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów 27.05.07, 20:23
      Hmmmm gdyby jeden ze szczególnie lubianych przez ratusz biznesmenów założył szkołę wyżsżą, na pewno w całej Polsce zawisłyby plakaty o znakomitym ośrodku akademickim w Rzeszowie (na zdjęciu przypadkiem znalazłby się nudynek tej właśnie szkoły).

"To biznes uczelni - uważa Tadeusz Szylar, dyrektor wydziału promocji rzeszowskiego magistratu, ale zaraz dodaje: - Jesteśmy otwarci na współpracę, ale miasta nie stać na kampanię promującą uczelnie."

ŻENUJĄCE! Widać, że w magistracie brak szacunku dla dobrego wykształcenia młodych ludzi. Może to strach przed świeżością kompetentnych i niezależnych absolwentów?
      • Gość: Prześmiewca Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.centertel.pl 27.05.07, 22:03
        Młodzi rzeszowianie nie wierzcie w zapewnienia Katowic ,Wrocławia wszędzie dobrze
        gdzie nas nie ma, a gdzie jesteśmy coraz gorzej. Obstawiajcie kierunki chemia ,
        pilotarz , budownictwo , mechaniczny. Wszystkie kierunki w PR to kierunki
        rozwojowe."Prześmiewca" to dobra wizytówka i właściwy wybór.Przekonacie się
        wkrótce.Zapotrzebowanie na kadrę techniczną w całej UE i w Rzeszowie rośnie.
        • Gość: wc Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.ostnet.pl 28.05.07, 09:06
          Na kierunkach technicznych to ja się nie znam...

Ale co ma Rzeszów do zaoferowania na polu uniwersyteckim? Mgra Kędzierskiego z
          Wydziału Prawa?
      • Gość: Prześmiewca Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.centertel.pl 27.05.07, 22:11
        Szanowny "Macpherson" powiedzmy że prześmiewca jest złośliwy i chce Ci
        zaprezentować nudynek tej właśnie szkoły. Uważaj bo nastepnym razem zareprezentuję
        Ci trudniejszy problem.
        • Gość: kl Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 22:19
          Szylar to przykład kompetentnego ferencowego urzędnika. ZGROZA kto w tym
          mieście rozdaje kary.
        • macpherson Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów 27.05.07, 23:07
          Ale Prześmiewca nie jest złośliwy:) Co najwyżej upierdliwy.
          • Gość: Prześmiewca Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.centertel.pl 27.05.07, 23:13
            Przyznaję rację, wiele razy mi głowa opadnie na klawiaturę i kończę tekst
            językiem za co serdecznie przepraszam.
    • Gość: piczer Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.range86-144.btcentralplus.com 28.05.07, 00:26
      Lublinowi ,Katowice chca odebrac studentow tylko ze Lublin jest wiekszym
      osrodkiem akademickim niz te Ktowice smiechu warta ta ich kampania reklamowa juz
      widze te tabuny ludzi jadace do smierdzacego Slaska
      • cool_kid Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów 28.05.07, 00:38
        Nie cały Śląsk jest okropny, Gliwice albo Rybnik to spoko miasta, Tychy też
        przechodzą metamorfozę ekspresową ale Katowice to dramat. Najbardziej
        zaniedbane centrum miasta w kraju, tragiczny stan budynków i dróg. W środku
        miasta kilkumetrowe betonowe ekrany dźwiękochlonne, wrazenie przebywania w
        bunkrze albo tunelu. Jedyne miasto w którym bałem się chodzić po nocy bo co
        chwilę jakieś chore akcje typu bójki 20 osob, zreszta moja mama ma znajomą
        ktora mieszka na dosc dobrym osiedlu w K-cach i mowi ze nie wychodzi po zmroku
        bo boi się. A jazda przez Katowice pociągiem to doświadczenie surrealizmu.
        Widok kolejnych szarych odhumanizowanych blokowisk, zdewastowanych obiektów
        przemysłowych etc. jest jakiś taki nierzeczywisty. Dworzec to masakra,
        noclegownia dla blisko 100 bezdomnych, oszczany i osrany, smród nie do
        wytrzymania. Okolice dworca - pełno żuli, ćpunów, zniszczonych ludzi, psycholi.
        Okropne miasto. I tylko na ulicach typu Stawowa wśród pięknych i pełnych
        przepychu secesyjnych kamienic widać że to kiedyś było piękne niemieckie
        Kattowitz. To co Polacy zrobili z tym miastem woła o pomstę do nieba.
        • Gość: air-game koles ty masz chyba problemy ze soba IP: 216.180.224.* 28.05.07, 01:26
          po tym co napisales stwierdzam, ze cos z toba nie tak. jak czytam to co piszesz
          to normalnie szok. nie bede wychodzil z domu bo polskie miasta to obraz nedzy i
          rozpaczy. sprawdz lepiej co znaczy slowo surrealizm bo chyba niebardzo wiesz
          kiedy go uzywac albo niezle cpasz ze masz takie artystyczne wizje dotyczace
          Katowic. przystopuj koles. alfa nie jestes a omega tym bardziej. kreujesz sie na
          pyszalka a ogolnie to . katowice sa ladnym miastem zapraszam na
          www.um.katowice.pl/pl/ dzial galeria studiuje w tym miescie i jakos nie
          zauwazylem zeby bylo tak jak napisal cool_kid. Cool_kid z tym sukursem to
          przesadzasz i bez takich krzykaczy sobie poradzimy.

5
          • cool_kid Re: koles ty masz chyba problemy ze soba 28.05.07, 01:35
            Na fotkach można wszystko wmówić - pokazać np. Stawową czy Warszawską i wydaje
            się że ładne miasto. Jak dla mnie to miasto z wyjątkiem może dzielnic Kostuchna
            i Murcki to porażka. Jeśli według Ciebie osiedla takie jak Załęże, Szopienice,
            Giszowiec, Brynów nie pasują do mojego opisu to chyba się słabo przyglądasz.
            Juz nie mowiac o tym że strach tam wyjść po zmroku.
            • Gość: air-game Re: koles ty masz chyba problemy ze soba IP: 216.180.224.* 28.05.07, 01:43
              co do niebezpiecznych miejsc to brynow jak zapuszczasz sie do Wujka, ul. witosa,
              ewentualnie giszowiec a reszta to bajka. ciekawi mnie czy w Rzeszowie nie wiecej
              takich miejsc jak dworzec.

5
              • cool_kid Re: koles ty masz chyba problemy ze soba 28.05.07, 02:00
                Ok. A te dane to z kosmosu albo ktoś w żyłę dał:

pl.wikipedia.org/wiki/Przest%C4%99pczo%C5%9B%C4%87
                Zawsze w statystykach to miasto jest na 1 miejscu pod względem liczby
                przestępstw na mieszkanca. W podobnym rankingu obejmującym więcej miast Rzeszów
                należał do najbezpieczniejszych obok Białegostoku i co ciekawe sąsiadujących z
                Katowicami Tychów.
        • Gość: Piter Co prawda o prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:30
          Święta prawda - jechałem przez to miasto bodajże jesienią tego roku - szczerze
          się przestraszyłem - to miasto to gwarantowana depresja. O Rzeszowie mówi się
          Polska B - o Katowicach - Polska A. W takim rankingu to ja chcę mieszkać w
          Polsce C.
          • Gość: StudentPRz Re: Co prawda o prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:28
            To określenie powstało kiedy cała kasa szła na śląsk dla Górników -
            darmozjadów, teraz też tak jest. A tak na serio, to chodzi o poziom
            uprzemysłownienia, tam jest co by nie ukrywać zdecydowanie wyższy, ale Katowice
            przypominają mi strasznie brzydkie belgijskie miasto Charle-Leroi. Co tu by nie
            mówić Katowice są brudne, śmierdzące... Wiem co mówię bo przejeżdżałem tamtędy
            ostatnio kilka razy, Wrocław to jest zupełnie inna liga.
    • Gość: Jadeer Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.nm.e-zet.pl 28.05.07, 07:00
      No i wątek utonął w sporze. Co do propomcji: uczelnie prywatne reklamują się i
      to dobrze. Państwowe - bardzo słabo, ale narazie maja kandydatów; ucieczka do
      innych miast zacznie sie na dobre wtedy, kiedy ludzi będzie stać na studia w
      Krakowie czy Poznaniu. Ale wtedy nawet nalepsza reklama nikogo tu nie zatrzyma.
      Swoją drogą - jaki to bolek wydał zgodę na reklamę Katowic.
    • Gość: Ika Re: myślącym nie trzeba reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:10
      Nie oszukujmy się.Prawie wszystkie Rzeszowskie uczelnie jedynie co mają pewne to gwarantowana licencja na bezrobocie.Taka i tylko taka jest przyszłość po skończeniu tutejszej uczelni.
      To boli i jest prawdziwe.Jezeli już chce się skończyć studia i coś po nich umieć i rozumieć to trzeba studiować w prawdziwych i uznanych ośropdkach akademickich.
      Żadna uczelnia w Rzeszowie nie chwali się ilu jej absolwentów zasila na długie okresy a nawet lata pośredniaki.
      • Gość: mike Re: myślącym nie trzeba reklamy IP: *.leed.cable.ntl.com 28.05.07, 11:26
        Przesadzasz Politechnika Rzeszowa ma dobra pozycje w rankingu. Jako jedyna w
        Polsce kształci pilotów na których jest ogromne zapotrzebowanie. Poza tym
        pozostali inżynierowie nie maja problemu z praca i to oni wybierają sobie
        pracodawce! Dziwnym jest ze uczelnia miała problemy z naborem na niektóre
        kierunki Coz młodzi ludzie wybierają czy chcą być bezrobotnym kończąc pedagogike
        czy mieć od razu dobrze płatną prace kończąc Politechnikę. Ika i to nie jest
        wina rzeszowskich uczelni tylko wina rynku i braku inwestycji oraz ludzi
        wybierających takie a nie inne kierunki.
      • cool_kid Re: myślącym nie trzeba reklamy 28.05.07, 16:00
        Co ty powiesz głupia sfrustrowana idiotko z Pieriemyslia. Ja studiuje na
        rzeszowskiej uczelni i juz mam super prace. To ze tobie sie nie udalo to nie
        powod do najezdzania na nasze miasto.
      • Gość: Piter nie do końca tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:37
        To nie jest do końca wina uczelni. Wybierając się na pedagogikę czy filozofię,
        a dorzućmy jeszcze polonistykę nawet po Warszawskim czy Jagiellońskim trafimy
        do pośredniaka. Jeżeli na te kierunki np polonistykę co roku na UR jest
        przyjmowane ponad 100 osób - znaczy mamy wielu pasjonatów, ale na pracę niech
        oni nie liczą.
    • Gość: StudentPrz Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:27
      Jako ze jestem studentem Politechniki napisze cos od siebie.
      Program tych moich studiow to porazka przez gigantyczne P, ale ludzie, ktorzy
      go ustalaja, nie wiem chyba na PRz, bo ministerstwo daje tylko odgorne
      wytyczne, uwazaja ze dla informatyka najwazniejszymi rzeczami jakie musi umiec
      to rozne pierdoly zwiazane z elektryka/elektronika, pozatym program raczej sie
      nie zmieni, bo zatwarzdziale sa wladze uczelni. Pozatym mozna wprowadzac nowe
      kierunki na WEiL, ale jakos nikt tego nie robi, jak by sie komus chcialo to
      studia bylyby lepsze i mozna by otworzyc jakis ciekawy kierunek unikatowy,
      ludzie sa, ale przydaloby sie tez sciagnac jakichs z innych miast, dac im
      mieszkania za darmo i niech ucza, bo rozwoj uczelni to rozwoj calego miasta, a
      to co pisze gosc od promocji to jest po prostu kpina i noz sie w kieszeni
      normalnie otwiera.
      • Gość: StudentPrz Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:28
        Pozatym w Katowicach nigdy w zyciu nie chcialbym studiowac, nie wiem za bardzo
        jakie tam sa renomowane uczelnie, sory, ale jakas Politechnika Katowicka
        kojarzy mi sie z poziomem podobnie jak Rzeszowska, moze jedynie Akademia
        Ekonomiczna jest tam ok, a miasto to bida z nendza.
    • Gość: obiektywny Ale wyłażą z Was kompleksy, rzeszowiacy..... IP: 212.160.172.* 28.05.07, 13:59
      Katowice są 2,5 raza wieksze od Rzeszowa a na dokładkę są centrum 3 milionowej
      aglomeracji (a takie aglomeracje zasługują na miano prawdziwych metropolii).

Wasze miasteczko, w którym mieszka 150 tyś ludzi, 12 tyś krów, 16 tyś świnek,
      kóz, kur i kaczek nie liczę na miano metropolii to jeszcze długo nie będzie
      zasługiwało.
      A propos uczelni: Uniwersytet Śląski, Politechnika Gliwicka, Śląska Akademia
      Medyczna czy Śląska Akademia Ekonomiczna, chociaż nie są polską ekstraklasą
      uczelnianą, to biją na głowę (i to po wielokroć) środowisko uczelniane Waszego
      zapyziałego zaścianka (PŚl czy UŚ są znacznie większe niż wszystkie rzeszowskie
      uczelnie razem wzięte).
      A o ile idzie o dzielnice, to w takim Waszym np. Staromieściu to spokojnie
      można kręcić filmy z akcją w XIX w (scenografowie niewiele sie namęczą z
      charakteryzacją miejsc, domów, ulic).
      • Gość: mike Re: Ale wyłażą z Was kompleksy, rzeszowiacy..... IP: *.leed.cable.ntl.com 28.05.07, 14:27
        no i odezwał sie kozak z Katowic. mamy chyba jakieś kompleksy w stosunku
        Wrocławia czy Katowic panie kolego.

1. to ze Katowice są 2,5 razy większe to o niczym nie znaczy.
        nie ma w Polsce chyba brzydszego miasta. ogólnie cały region jest koszmarny i
        ponury. Rzeszów ma swoja dusze i piękne okolice.
        2. jak widzę liczby najbardziej przemawiają ci do rozumu. chyba masz kompleks
        małego.
        3.no wymieniłeś sporo tych uczelni a czy one wszystkie są w Katowicach?
        4. zawsze jak przejedżam przez Katowice niedobrze mi sie robi. co za
        architektura. typowe górnicze miasto. brud smród i ubóstwo.
        5. nie zapominaj ze Rzeszow jako jedno z 2 miast w Polsce kształci specjalistów
        w zakresie budowy i eksploatacji samolotów. a politechnika Rzeszowa jako jedyne
        posiada ośrodek kształcenia lotniczego z symulatorami i kilkudziesięcioma
        samolotami. kiedyś budżet tego wydziału równy był budżetowi całej wsp.

Generalnie twoja wypowiedz jest śmieszna trudno porównywać dwa miasta rożnej
        wielkości. Wiadomo ze w większym mieście jest wszystkiego więcej.Ale estetykę
        możemy porównywać tak Katowice to prawdziwa metropolia syfu i bezguścia.
        • Gość: mike Re: Ale wyłażą z Was kompleksy, rzeszowiacy..... IP: *.leed.cable.ntl.com 28.05.07, 14:30
          Wrocławia i Krakowa miało być (ale i tak każdy chyba sie domyśla)
      • cool_kid Re: Ale wyłażą z Was kompleksy, rzeszowiacy..... 28.05.07, 16:06
        Czyli na PŚl studiuje więcej niż 54 tys.? To gratuluje.
        • mach_2 Re: Ale wyłażą z Was kompleksy, rzeszowiacy..... 28.05.07, 17:17
          cool_kid napisał:

> Czyli na PŚl studiuje więcej niż 54 tys.? To gratuluje.

Nie, 33 tys., na UŚ 45 tys.
          Jeden z kolegów pytal, czy wszystkie uczelnie są w Katowicach:
          AE, AWF, ASP, AMuz., seminarium duchowne - tak, ŚAMed., UŚ - w zdecydowanej
          większości (część ŚAM jest jeszcze w Zabrzu i Sosnowcu; 2 wydzialy UŚ są w
          Sosnowcu, 1 w Cieszynie, reszta w Katowicach - chyba 7).
          PŚ jest zasadniczo w Gliwicach, ale ma też coś w Katowicach i Dąbrowie Górn.

Jeśli ominąlem któreś miasto, to sorry. Byly pytania, więc postanowilem na nie
          odpowiedzieć. Sam jest z Bielska-B.
    • Gość: Ika Re: Dinozaury to nasza specjalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:00
      Tu nie chodzi o to które miasto jest większe lub ładniejsze.Chodzi o uczelnie.A te nasze trzeba powiedzieć z wspólczesnością nic nie mają wspolnego.Są archaiczne.Przekazują wiedzę już dawno nieaktualną i nie licytującą z godnością Uczelni.Programy nauczania śmiało można nazwać to dawna historia zarówno techniki,wiedzy ekonomicznej,czy też nauk społecznych.Taką wiedzę przekazują dinozaury,których nie zatrudniła by żadna nawet mało szanująca się uczelnia.To skostnienie wykładowców jest taśmociągiem produkcyjnym bezrobocia absolwentów.Oczywiście wszyscy lub prawie wszyscy wykładowcy są bardzo ale to bardzo zasłużeni ,ci mniej rozgarnięci są dla odniany bardzo wierzący oczywiście na pokaz.
      • Gość: StudentPRz Re: Dinozaury to nasza specjalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:09
        Zgadzam sie, patrz na moje posty wyzej, ale co zrobic ;/ Niewiele, uklady i
        tyle.
      • Gość: xyz fizjoterapia na URz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:44
        czy to prawda, że by sie gdziekolwiek dostać w Rzeszowie to trzeba podpłacic a
        szczególnie interesuje mnie fizjoterapia na URz( tam podobno 7 tys. zł na dzień
        dobry bo inaczej to łatwiej na AM sie dostać niż to Rzeszowa). CMoze ktoś mi
        cos na ten temat powiedzieć?
        A po drugie są gdziekoliwek publikwoane progi na rzeszowskie uczelnie,czy na
        próżnoe szukam( jakby to sensowinie połaczyć to łatwiejim w ten posób ukryć
        przekrety, ale obym sie myliła...)
        • Gość: 1 Re: fizjoterapia na URz IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 28.05.07, 18:43
          Dziecko zacznij się może uczyć a nie słuchać dupereli od koleżanek z dyskoteki
          • Gość: xyz Re: fizjoterapia na URz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:28
            otóż jestem już po maturze i własnie ucze się fizyki by zdawać za rok na
            medycynę,więc sobie mozesz mnie pouczać:P nie wiem skąd u ludzi taka
            złośliwość, pewnie sam/sama kupiłas w Rzeszowie miejsce na studiach:P a co do
            informacji to mam ją od wielu dorosłych ludzi, których dzieci już maja za soba
            rekrutacje na studia i wiedzą co nieco na temat Rzeszowa, mimo to chciałam sie
            upewnić.
            ps. a na dyskotece jeszcze nie miałam okazji być, wiec nie udalo Ci się zgadnąć
            i mnie ośmieszyć, można rzec "pudło" :)
    • Gość: lolek co jeszcze Szylar musi spieprzyć by go wywalić?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:19
      co jeszcze Szylar musi spieprzyć by go wywalić?!? to co "robi" i mowi
      potwierdza jego dyletanctwo. miej przecietniaku troche wstydu i zniknij...
    • Gość: Ram Troche informacji o miescie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:24
      pl.wikipedia.org/wiki/Katowice
    • Gość: nikt Re: Katowice zarzuciły wędkę na naszych studentów IP: *.160.unknown.vectranet.pl 02.06.07, 12:46
      Wbrew pozorom Katowiece to bardzo fajne i przyjazne miasto - momentami
      faktycznie estetycznie surrealistyczne, ale własnie cały w nim urok. Atmosfera
      jest super, wiele pieknych i ciekawych miejsc, ludzie bardzo życzliwi. Zycie
      kulturalne kwitnie! Bardzo dużo eventów, nie to co w Rzeszowie - bryndza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka