Gość: Gość: Gość: Gość: Proboszcz budzi pieśniami, świetny pomysł !! IP: *.ists.pl 14.06.07, 23:22 Mnie w bloku codziennie budzi bębniarz. To jakiś matoł, który uczy sie grać na perkusji, ale się młot z powołaniem minął. Nie trzyma rytmu. Spać nie daje, żyć nie daje. Kiedy ranne wstają zorze to tak na marginesie wspaniała melodia!! Wesoło ludzie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.echostar.pl 14.06.07, 23:26 Volume na maxa niech chamy słuchają ! Odpowiedz Link Zgłoś
snovi Proboszcz budzi pieśniami 14.06.07, 23:28 To sie "faceci w czerni" rozplenili. A wystarczyłoby żeby każdy płacił 1% dochodu na kościół i wtedy by się okazało gzdie tak naprawdę mamy Rydzyka i tych pozostałych. Czemu CBA nie odwiedzi parafii. Tam to dopiero czarni zatrudniają na czarno. To się tak fajnie nazywa - "wolontariat". Tak po prawdzie to dostają po cichu koperty z kwotami w/g uznania. Żadnych kontroli, żadnych podatków, żadnych zasad. Rozgońmy ich w pIs-du. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Proboszcz budzi pieśniami IP: 123.50.130.* 14.06.07, 23:39 Podac drania do sadu! A jak nie pomoze,to do Trybunalu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sac Proboszcz budzi pieśniami IP: *.rm2.albacom.net 14.06.07, 23:39 "pieśni będą się puszczane o godz. 8" Jaka piękna polszczyzna... A kto Panu dał maturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosquito Proboszcz budzi pieśniami IP: *.it-net.pl 14.06.07, 23:40 jednak zainwestowałbym w SWD. Odpowiedz Link Zgłoś
sklis To nic nowego... 14.06.07, 23:41 Przez 20 lat (większość w tzw. komunie) mieszkałem przez płot z kościołem - ci katoliccy barbarzyńcy bez przerwy katowali mnie swoimi pieśniami i nachalnym wyciem dewotek... Żadna SB nigdy nie interweniowała - może powinienem mieć do nich o to pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Proboszcz budzi pieśniami IP: *.pools.arcor-ip.net 14.06.07, 23:41 NIE WIERZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 23:51 kato-islam nadchodzi, czarny coraz bardziej podnosi swój łeb, jak w islamie teraz pod dyktando urzędników w sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirrandel Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.os2.kn.pl 15.06.07, 00:23 Chodze do Kościoła i staram sie, żeby moja wiara nie była pustymi słowami, ale gdyby ksiądz z mojej parafii zaczął robić takie numery, to bym sie po prstu wściekła... Dzwony- rozumiem, mają tradycję, także świecką, nawet miło brzmią i naprawdę pomagaja orientować sie w czasie (mam na myśli np. dzwony kościołów na Starym Mieście we Wrocławiu) ale żeby PIEŚNI? przerażające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midwesterner Historia sie powtarza IP: 66.133.95.* 15.06.07, 00:34 Kiedy bylem mlody z glosnikow leciala "Miedzynarodowka" - chociaz nie tak czesto jak w tym wypadku. A kiedy spedzilem kilka dni w Jerozolimie budzil mnie (po dlugim locie samolotem) glos Muezzina z pobliskiej wioski. I tak sie zastanawiam: Dlaczego duchowni roznych wyznan nie daja ludziom sie wyspac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzwonnik Re: Dzwony IP: *.cust.tele2.se 15.06.07, 00:56 Dzwony tez halasuja. Powinno byc dozwolone dzwonienie tylko w dni swiateczne, niedzile i o 12.00. Dzwonienie o 6 rano to sredniowieczne tortury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx To już wiem, skąd biorą się islamscy terroryści- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 00:37 -samobójcy. Jak im muezin drze ryja o 5 rano codziennie, to nic tylko się zabić. Czyżby wielebny z Zalesia też chciał wychować sobie jakąś armię desperatów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natas Ja zawsze śpię o 6.30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 00:41 Za to po 22-giej robię interesy. Gdybym tam mieszkał, to probocz musiałby poszukać sobie innej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Proboszcz budzi pieśniami 15.06.07, 00:59 Przy zakloceniach spokoju, jest jeden sposob: wzywa sie policje, zeby halasujacego uciszyla. Ja bym tak robila, ale tez niech nie przesadzaja, mozna w kiosku kupic stoppery do uszu i olewac, albo puszczac kontr muzyke z wlasnych glosnikow. Dlaczego ludziom wydaje sie, ze z proboszczem walczyc nie sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rabin Na pochybel czarnym !!! IP: 58.175.192.* 15.06.07, 01:02 No przeciez chcieliscie kosciola w zyciu publicznym to macie !!! Za komuny nikt nie puszczal miedzynarodowki , oprocz akademii... Powiedzcie mi ze komuna nie byla lepsza pod tym wzgledem!!!! Jestescie narodem szalencow ktorzy nie potrafia wiele,poza wchodzeniem z "deszczu pod rynne" , jak nie komunisci was gnebia to czarna zaraza z Vatykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Na pochybel czarnym !!! 15.06.07, 01:29 Bardzo dobrze wam robia! Co chcieliscie to macie! Nie lamentowac! A ty klecho puszczaj jeszcze glosniej i co godzine od 6-tej do 22-giej dzien w dzien, w swiatek i piatek. Tak trzymac klecho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus4 Re: Na pochybel czarnym !!! IP: *.barrettxplore.com 15.06.07, 01:46 Ludzie, czy wy nie rozumiecie? Przeciez od tysiecy lat wiadomo, TRZEBA ZLOZYC OFIARE najlepiej w dularach a jak nie to paru chlopcow, to na pewno pedofil i zaraz ucichnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Czy rzeszowscy energetycy 15.06.07, 17:43 to same mohery i żaden nie ma pojęcia, jak jak uciszyć na jakiś czas proboszcza z jednoczesnym przymuszeniem go do wydatkowania tacy na nowy adapterek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus5 Re: Na pochybel czarnym !!! IP: *.barrettxplore.com 15.06.07, 01:51 Swieta racja; ooops - diabelska racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus6 Re: Na pochybel czarnym !!! IP: *.barrettxplore.com 15.06.07, 01:57 Wszystko sie wydalo, to nie proboszcz katolicki, to muzulmanin. On prubuje czy wkrotce bedzie mozna puszczac modly muzulmanskie... podobno juz za rogiem mozna kupic dywaniki do bicia pustymi lbami o ziemie... a burmistrz ma zainstalowac duzy kompas, zeby dupy nie wypiac w niewlasciwym kierunku... No to macie, czego chcieliscie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InfiN Proboszcz budzi pieśniami IP: *.ds.pg.gda.pl 15.06.07, 10:23 heh ale indoktrynacja ... widze ze niewesolo tam macie ;] ja mieszkajac blisko takiego kosciola qpilbym jakies wieksze glosniki i wtedy gdy proboszcz puszczalby swoje zorze ja puszczalbym np. www.youtube.com/watch?v=Vkjs-UNxUDo (poza godzina 21:37 wtedy niech sobie cos tam puszcza) ;] Chodz znajac zycie i to panstwo to pewnie by zaraz do mnie policja przyszla bo ja to bym nie mogl sobie glosniej muzy posluchac ; o szczegolnie takiej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoMo Serio na temat "Proboszcz budzi pieśniami" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:52 Chcę dodać swoje uwagi: 1. Mieszkam w promieniu kilometra od kościoła i wg mnie melodie są stanowczo zbyt głośne. 2. W kilka dni po pojawieniu się melodii spotkałem się z ks. proboszczem i szczerze przedstawiłem mu swoje zdanie, prosząc szczególnie o zlikwidowanie tej melodii o godz. 6.30 rano (pracuję do późna w nocy i moja pora wstawania to ok. 8.00). 3. Ks. proboszcz odpowiedział mi dokładnie takimi samymi argumentami jak te w artykule (identycznymi! ma chyba stałą listę odpowiedzi!), ale obiecał, że "coś się zmieni". Uwierzyłem... 4. Ks. proboszcz nic nie zmienił. Ja zmieniłem (dobre) zdanie o ks. proboszczu. 5. Planowałem następną wizytę, ale mam dużo zajęć i odkładałem do dzisiaj. "Gazeta" i TVN mnie ubiegły. I dobrze! 6. Ciekaw jestem, co na poziom głośności tych melodii powiedziałby Inspektor Ochrony Środowiska? Przecież są jakieś normy emisji hałasu! Planowałem o to zapytać w WIOŚu... Hałas na pętli autobusowej jest okropny, np. dzieci w wózkach budzą się i wrzeszczą na dźwięk melodii! 7. Ktoś zwrócił mi uwagę, że głośniki są tylko od strony pętli (od północy); czyżby ks. proboszcz nie chciał niepokoić mieszkańców ul. Zelwerowicza i okolicy (dość ekskluzywna część osiedla)??? Jeśli okaże się potrzebne - mogę podać swoje nazwisko, nie wstydzę się. Do kościoła na Zalesiu chodzę, ale ze smutkiem widzę, że wielu mieszkańców parafii woli w niedzielę jeździć do innych kościołów na msze - bo o ile liturgia jest wszędzie taka sama, to poziom kazań na Zalesiu (treść i forma) jest mierny, oj, mierny... (Dowód: proszę porównać z kazaniami w innych parafiach). Ks. proboszcz chyba nie zauważył, że w ostatnich latach na osiedlu brzybyło wielu mieszkańców, których edukacja niekoniecznie zakończyła się na szkole podstawowej. Współczuję ks. probozczowi, jeśli czyta te komentarze; niestety te z wyjątkiem wulgarnych i głupich są przykre, ale prawdziwe... Pozdrawiam, aaaall@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Serio na temat "Proboszcz budzi pieśniami" 17.06.07, 22:42 Błąd. Na Kościół w IV RP pod rządami Kaczyńskich nie ma już żadnych norm. www.krakow.pios.gov.pl/prasa/170505.htm www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73199649851328&Avis=PO&Dato=20050218&Kategori=POLECAMY&Lopenr=102180398&R Myślę, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest opodatkowanie katolików zgodnie z apetytami Kościoła na kasę i wtedy zobaczylibyśmy, czy naprawdę w Polsce jest większy procent katolików niż w spirytusie rektyfikowanym. Też z niechęcią patrzę, jak moje podatki w katolandzie marnowane są na walenie w kościelne dzwony i dobre samopoczucie się funkcjonariuszy kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masney Rzuć granat na tacę... IP: *.wro.vectranet.pl 15.06.07, 13:38 I po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krym Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:59 Bez przesady,co za dużo to niezdrowo,proboszcz przegina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikoś Co na to Urząd Miasta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:14 Czy Urząd Miasta Rzeszowa - władny do ustalania faktu przekroczenia dopuszczalnego poiomu hałasu - zajmie się tą sprawą? Czy artykuł wystarczy do podjęcia działań przez UM czy trzeba coś-gdzieś zgłosić oficjalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Dzwoniłam dzisiaj na komisariat w Rzeszowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 14:59 Witam, jestem żywo sprawą zainteresowana ponieważ głośne kur<w>anty przeszkadzają mnie i rodzinie, trudności ze spaniem przy pracy zmianowej odbijają się w życiu codziennym. Mało kto interweniuje w tej sprawie, wszyscy się boją "wyniesienia na ołtarze> przez proboszcza. Tymaczasem na głupotę i chamstwo trzeba reagować. Dzwoniłam na komendę, trzeba zgłosić sprawę, którą policja się zajmie, jednak wskazane jest zeby kilka osób wykazało ze są poszkodowane. Apel mój: skrzyknijmy się, nie dajmy sobą pomiatać, niech nasza prywatnosć będzie poszanowana oraz spokój. Proponuję zebranie ludzi którzy pojdą ze mną na komisariat na Pelczara i zgłosimy wspólnie problem, inaczej jeśli sama to zrobię to zrobią ze mnie "wroga Kościoła" i sprawa się zakończy a nie o to chodzi. Czekam na odzew moj numer gg 5104122 ps. osobom chcącym nucić pieśni proboszcz moze zorganizować w Kościele spotkania. My natomiast chcemy ciszę i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvdvf Re: Dzwoniłam dzisiaj na komisariat w Rzeszowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 19:38 Jeżeli będziecie na komisariacie na Pelczara to może w pierwszej kolejności zalatwcie aby policja zadbała o nie zakłócanie ciszy nocnej przez podpitych wyrostków. A ty panięko weś se coś na uspokojenie bo pewnie ryczący telewizor w twoim domu robi wiekszy hałas niż megafony, tylko że na kimś chcesz wyładować swoją flustrację i ktoś musi być odpowiedzialny za twoje niepowodzenia przeciesz nie ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwoniłam dzisiaj na komisariat w Rzeszowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 10:24 oj, nieladnie,nieładnie ktoś się odezwał,czy to ksiądz???? we wlasnym domu każdy ma prawo do prywatności i słuchania tego, na co ma ochotę, ksiądz nie ma prawa pchać się nam na siłe z "buciorami" do domów i narzucać ze swoimi głośnikami. Niech sobie słucha u siebie i w kościele- bedziemy chcieli posłuchać to przyjdziemy do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Dzwoniłam dzisiaj na komisariat w Rzeszowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 16:02 Uprzejmię informuję ze nie mam Telewizora, a podejmowanie dyskusji z Panem nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Osoby z Zalesia - spotkajmy się! moje gg 5104122 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:29 Apeluję! Skrzyknijmy się, powiedzmy STOP! Odnajdzmy się na Zalesiu!!! Wspólnie ukrócimy ten proceder - zgłosimy sprawę na policję, ale potrzeba aby było nas wielu! Nie bójmy się domagać o spokój we własnym domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Osoby z Zalesia! Skrzyknijmy się! gg 5104122 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 15:54 Jeśli nie pójdziemy za ciosem to sprawa ucichnie. Proboszcz będzie powiększał repertuar i stopniowo podgłaśniał mikrofony! Totalnie bezkarnie się poczuje. Musimy się spotkać!!!!! Nie dajmy sobie zrobić z naszego osiedla Jego plebanii!! Oczekuję na kontakty! Już jedna osoba się zgłosiła. Nie czekajmy, sami nie pojdziemy nie załatwimy sprawy ale RAZEM jest szansa! Musimy ją wykorzystać. Pozdrawiam i życzę spokoju, Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Osoby z Zalesia! Skrzyknijmy się! gg 5104122 16.06.07, 17:48 Gratuluję odwagi i tak trzymaj. Myślę, że nie będziecie mieli kłopotów ze wsparciem nie tylko prawniczym. Sprawa jest zdecydowanie do wygrania. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kiedyś był na tym forum taki wątek 15.06.07, 17:24 Kościółkowy Rzeszów i woj.podkarpackie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9651539 Może to nie było takie szarmanckie, ale jak można wnioskować nie tylko z tego wątku, było coś na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Black&..... Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:55 Powiem tak, nie moglem sie do tego przywyczaic na początku ale jakos poszlo i mi to juz nie przeszkadza, w ciagu dnia wlasciwie nie slysze ale gdy przychodzi 21 to zawsze zaczaje ze pora isc po piwo bo "Centrum" zamykają o 22:00 :), jak juz grają "Barkę" no o wiem ze jak sie nie pospiesze to nie bedzie dzisiaj piwka :) ale miedzy prawdą a fałszem to niektórym współczuje, pozdrawienia dla Elvisa i jego rodzinki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 16.06.07, 12:40 a tak na marginesie to który kościół w Rzeszowie polecacie - ze względu na ciekawe kazania i podejscie do wiernych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Proboszcz budzi pieśniami IP: *.180.219.81.magma-net.pl 16.06.07, 12:41 wystawcie głosniki na zewnatrz np z muzyka techno,tak zeby docierala do kosciola i niech se wtedy wklada ksiadz te swoje waciki do uszu - wesela sa raz na jakis czas, a nie kilka razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ketiska Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 13:04 mieszkam niestety przy kościele w Zalesiu. W zeszłym roku na początku października zaraz po włączeniu przez proboszcza kurantow byłam u niego osobiście, również chodziło mi o wyciszenie głośników na zewnątrz kościoła bo nie da się tam mieszkać. Jak mu wspomniałam o budzących się dzieciach, o braku jakiejkolwiek szansy na odpoczynek w ciągu dnia zasugerował żebym kupiła sobie stopery do uszu oraz dał mi zrozumienia, że sprawy o kuranty w sądzie nie wygram. Nie interesoało go wogóle, że w dni wolne chciałabym pospac dłużej, temat dziecie wogóle go nie poruszył. Zachowuje się jak najgorszy egoistyczny sąsiad. Po odwiedzinach odrobinę ściszył głosnik wychodzący w strone osiedla Zimowit, ale po wyciszeniu slychac własnie tak jak było w "Faktach" wyobraźcie sobie co było wcześniej. Głosniki na zewnątrz wtedy też trochę ściszyl ale nie na długo. Reporteży z TVN i Gazety Wyborczej niestety wybrali nieodpowiednie godziny odwiedzin Zalesia ponieważ większość porzywdzonych osób w tym czasie była w pracy lub w drodze do niej. W pokazanym reportażu wystąpił błąd ponieważ kuranty uruchamiane są w godzinach od 06.30 do 21.37 - 23 razy tzn. 7 razy pieśni, wybijanie każdej pełnej godziny tzn. w zależności, która jest godzina to tyle razy jest na ful wybijana oraz oczywiście dzwony przed każdą mszą. ISTNY CYRK. Poza tym jeszcze na zewnątrz ale już przy drzwiach wejściowych do kościoła był podgłoszony głośnik i każdą mszę począwszy od godz. 07.00 rano było słychać na full, nie dało się spać no i cała niedziela była zmarnowana, trzeba było albo nosić mp3 albo wyjeżdżac rano, żeby nie ześwirować. Ostatnio po kolejnej interencji trochę te głośniki ucichły, ale ostatnio w sobotę słyszałam cały pogrzeb, oczywiście musiała właczyc na full muzykę, żeby nie dostać doła. Próbowałam się z kimś skontaktować, kto również ma już tego dość, ale słyszałam komentarze "bardzo wam współczyję, ja to słyszę chociaż mieszkam 3 km od kościoła i mnie to tak bardzo nie przeszkadza" i tak większość. Do czasu wymiany nagłośnienia w kościele i założenia kurantów mieszkało sie tam całkiem spokojnie. Dzięki,że ktos poruszył ten temat, myślę, ze razem damy radę. Pozdrawiam, zmęczona i niewyspana "parafianka". Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Proboszcz budzi pieśniami 16.06.07, 15:21 Dlaczego go nie pogonicie sądownie?Sprawa jest wygrana-no może jednak nie tak całkiem bo oni są ponad prawem.Ale jak by mu poszukał teczkę sposobem braci mniejszych to efekt murowany.Nieładnie ale skuteczne,kaczorki to wiedzą,zwalczać takich ich metodami.Jeśli był poczęty przed 89 r. to na pewno teczka jest u jego pobratymców z IPN,problem w tym czy udostępnią bo tu też są ponad prawem.Wiadomo jednak kto najwięcej współpracował i to bez wielkiego przymusu.A jakieś molestowanie lub inne kochanie inaczej.To też ich specjalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 13:16 ciekawe jak proboszcz skomntuje całe to wydarzenia w niedzielę na mszy mozna by nagrac jego uwagi na pewno bedą ostre - mozna by je było póżniej wykorzystać bo jak wiemy w słowach nie przebiera a jeżeli chodzi o dzieci i młodzież to ostatnio słyszałam z jego ust o chłopcach z 3 klasy że rosną z nich staniści, bo zamiast do kościoła chodzą grać w piłkę, do dzieci czesto zwraca się słowami ty kmonie oczywiście jest to słowo w negatywnym brzmieniu niestety nie jest w stane niczym ich zaineresować,rozszerzanie wiary marnie mu wychodzi zadnego podejści pedagogicznego używa tylko siły ciągnąc za uszy oraz ich wyzywa. Żałosne, ale niestety na to przystajemy. Odpowiedz Link Zgłoś