Dodaj do ulubionych

Proboszcz budzi pieśniami

• Gość: S Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 20:12
      Mozecie sie smiac, ale ja na zalesiu mieszkam i dla mnie wcale to wesole nie jest :/
      • Gość: M Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 10:05
        ludzie zapomna o artykule, zapomna o informacji w TVN a my zostaniemy sami z
        problemem, ksiadz ma nas gdzies i nadal bedzie nas "nawracal" od 6.30 na siłę.
        Ludzie zrobmy cos, nie mozemy zostac tacy bezsilni. Juz zaczynam cierpiec na
        bezsennosc, budze sie tuz przed 6.30 i z lękiem czekam na te traby, a potem nie
        ma szans na zasniecie. To bylo takie cudownie ciche osiedle.....
        Moze jest jakis prawnik, ktory fachowo by zabral sie do sprawy???
        Niech ktos pomoze,bo sami sobie nie poradzimy........
        • Gość: Marinna Sami musimy sobie pomoc, nie czekajmy! Spotaknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 15:50
          Spotkanie osób które chcą przywrócić spokój odbędize się jutro czyli w poniedzielaek 18 czerwca o godz 17:50 na Remizie. O godzinie 18:00 odbędzie się Rada OSidla na której zgłsimy naszą sprawę. Poza tym ustalimy plan działania.

Zapraszam, obecność obowiązkowa!

Pozdrawiam,
          Marianna

Razem możemy więcej!
          • edico Re: Sami musimy sobie pomoc, nie czekajmy! Spotak 17.06.07, 16:49
            I tak trzymać. Zabezpieczcie sobie jednocześnie na wszelki wypadek jakąś służbę
            porządkową i dokumentację faktograficzną na wypadek możliwych ekscesów
            wywołanych przez przysłanych w tym celu kościółkowych moherów.
    • Gość: jamiee Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 02:14
      "Poza tym cisza nocna jest od godz. 6 do 22, więc pieśniami jej nie zakłócamy -
      mówi ks. Płaza."

Jakby tak bylo jak powiedzial to wlasnie by ja zaklocali, juz mu bije od tego
      spiewania pie..przez glosniki.
      • Gość: Marianna Spotkanie osób z Zalesia 18.16.2007 Remiza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 15:47
        WITAM.

Wszystkie osoby, którym zależy na przywróceniu spokoju, goraco zapraszam na spotkanie na Remizie w poniedziałek 18 czerwca. O godzinie 18 : 00 zaczyna się Rada Osiedla, zgłosimy nasz problem, poza tym ustalimy dalszy plan działania.
        Drodzy, nadszedł czas działania, a nie narzekania. Razem - zbierzmy sie! To okazja żeby nareszcie stanowczo powiedzieć NIE oraz odeprzeć nieracjonalne argumenty księdza.

Obecność obowiązkowa :-)

Pozdrawiam,
        Marianna
        gg 5104122
    • edico Proboszcz budzi pieśniami - co na to prawo? 17.06.07, 16:44
      Przepis karny:
      Art. 51. Kodeksu wykroczeń
      § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek
      publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
      podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
      § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza
      się go, będąc pod wpływem alkoholu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności
      albo grzywny.
      § 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.
      Sytuacja - w moim przekonaniu wykroczenie to wyczerpuje wszystkie znamiona
      wyliczone w § 1-3 tego artykułu. Do tego można dołączyć uciążliwość współżycia
      społecznego i arogancję.
    • Gość: SromotnikBezwstydn Jest lekarstwo na baranie śpiewy katabasów ! IP: 83.168.124.* 17.06.07, 17:48
      Internauta z forum Onet pl. podał receptę:
      skontaktujcie się z którymś ze stowarzyszeń Zielonych i wystąpcie wspólnie do San-Epid o pomiar hałasu podczas tych "nabożnych" zaśpiewów do gipsowych bożków!
      Wcześniej wystosujcie pismo do hauptkatabasa aby zamknął sie tzn.zlikwidował megafony.
      Po trzech takich pisemkach-pisać do wszystkich władz,gazet a przedewszystkim wezwać San-Epid na pomiary.
    • Gość: aneta Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 20:08
      Niestety, mieszkam na Zalesiu. U mnie te pieśni wywołują jedno uczucie:
      nienawiść. Budzę się rano i słyszę kuranty. Nienawidzę wtedy kościoła
      katolickiego. Nienawidzę tego proboszcza, który nie liczy się z innymi ludźmi.
      Powinien przecież choć trochę pomyśleć o innych a nie tylko o sobie. Jeżeli chce
      słuchać pieśni kościelnych to niech puszcza je sobie u siebie na plebani a nie
      zmusza jeszcze innych do słuchania. Gdy ja chcę posłuchać muzyki to włączam ją u
      siebie w pokoju, w miarę cicho, żeby nie przeszkadzać sąsiadom. Na tym polega
      kultura i szacunek dla innych ludzi. Kim on takim jest, żeby narzucać mi czego
      mam słuchać i to wbrew wbrew mojej woli?
      A na dodatek, dlaczego on ma mi wyznaczać godziny budzenia się rano? Czy ja
      jestem jakaś ograniczona umysłowo i muszę być sterowana, bo inaczej sobie nie
      poradzę w życiu? Nie wstanę do pracy, nie będę wiedziała która jest godzina?
      Na szczęście nie mam małych dzieci, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy moje
      dziecko byłoby co godzinę budzone przez jego dzwony.
      I ta jego śmieszna zmiana: w soboty i niedzielę kuranty będą o godz. 8. Czyli
      jeżeli nie obudzi mnie o 8 rano, to nie zdążę posprzątać w domu /sobota/ albo
      zapomnę o mszy /niedziela/. Według niego nie mam prawa po całym tygodniu pracy
      pospać dłużej. Jestem według niego zbyt ograniczona, żeby móc o tym samodzielnie
      decydować.

NIENAWIDZĘ tego kościoła!!!!!!!
      NIENAWIDZę tego proboszcza!!!!!!!!

• Gość: ketiska Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 21:28
        dlatego czekamy w ponedziałek o godz.17.50 przed remizą strażacką. Mam takie same odczucia jak ty.
    • Gość: Władek Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 20:59
      W Stany Zjednoczone jest nie zaakceptowania by dzwon koscielny dzwonić. Nie
      wolno robic halas.
      • edico Re: Proboszcz budzi pieśniami 17.06.07, 21:49
        Co tu mówić o Stanach Zjednoczonych, skoro urzędnicy Pana Boga uciskają ten
        naród swoimi fanaberiami na wzór Łukaszenki w Białorusi.
        • edico Re: Gwarancje konstytucyjne 17.06.07, 23:26
          z konstytucji:

Art. 13.
          Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących
          się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu,
          faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub
          dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia
          władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub
          członkostwa.

Art. 31.
          2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno
          zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
          3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą
          być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym
          państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony
          środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób.
          Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Art. 53.
          5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy
          i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku
          publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

Ponieważ wszelkie przepisy i ograniczenia z tym związane zostały w stosunku do
          Kościoła w IV RP zlikwidowane a ustawa, o której mowa w art. 53 pkt 5 jeszcze
          się nie ukazała, można widocznie zdaniem proboszcza i kościółkowej gawiedzi
          bezkarnie walić dzwonami kościelnymi prosto w okna, ponieważ nie ma aktualnie
          ani ustawy ani przepisu ograniczającego wolność takiego uzewnętrzniania religii ;((
          • Gość: Mi Re: Gwarancje konstytucyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:41
            PONIEDZIAŁEK 18 czerwca, godz. 17.50 - spotkanie wszystkich zainteresowanych
            przed Remizą, o 18.00 - zebranie Rady Osiedla.
            Powiadom sąsiadów i znajomych, którzy nie mają internetu, lub czasu aby tutaj
            zajrzeć.
            • Gość: miki Re: Gwarancje konstytucyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:16
              jak tam bylo pod remiza,sluszalem ,ze nikt sie nie zglosil na ochotnika.
              • Gość: m Re: Gwarancje konstytucyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:37
                ludzie sie panicznie boja....siadczy to o terrorze jaki wprowadzil ksiadz na
                osiedlu. Maja dzieci do I komunii sw., maja "panny na wydaniu" lub chore,
                umierajace osoby w rodzinie. Kazdy sie boi, ze ksiadz odmowi potem poslugi
                duszpasterskiej. Czy ksiedzu wolno odmowic ostatniego namaszczenia, lub nie
                dopuscic dziecka do komunii? Taka zemsta to przeciez grzech smiertelny, jak
                mowi sam proboszcz...A swoja droga proboszcz zgrzeszyl przeciwko
                przykazaniu "nie mow falszywego swiadectwa przeciw blizniewmu swemu" i to
                podczas mszy.
                • Gość: mik Re: Gwarancje konstytucyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:38
                  co mowil,bo nie bylem na mszy
                  • edico Re: Czy Zalesianie to bolszewicy? 19.06.07, 21:01
                    Arogancja proboszcza nie zna granic
                    miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4237243.html
                    • edico Re: Komentuje ks. Adam Boniecki 19.06.07, 21:07
                      "Nie chcę się wypowiadać na temat słów proboszcza, bo ludzie różne rzeczy mówią.
                      Natomiast problem tych dzwonów jest realnym problemem, bo jeżeli są one głośne,
                      to mogą zatruwać życie. To jest sprawa społeczna, a nie religijna. Nawet jeśli
                      pieśni nie podobają się mniejszości, to należy uszanować słabszą część
                      społeczeństwa. Kompromis jest możliwy. Pieśni mogą być subtelne. Ksiądz powinien
                      się skupić na sprawach religii. Dzwony na pewno do nich nie należą."
                      miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4237267.html
                • edico Re: Tym gorzej dla proboszcza 19.06.07, 19:53
                  Reakcji strachu i złości tłumu nie da się przewidzieć. Wszystko wskazuje na to,
                  że proboszczunio zupy już sobie nawarzył do tego stopnia, że mogą się zacząć
                  indywidualne rozliczanki. No cóż. Arogancja i pycha przynosi różne skutki.
    • Gość: pawelRz Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.166.unknown.vectranet.pl 19.06.07, 16:55
      nie mogę sie doczekać chwili, kiedy zabroni się działalności koscioła w tym
      kraju, a wszystkich czarnych i mohery wyśle na księżyc bez możliwości powrotu.
      A Bóg na to patrzy i nic......
      • edico Re: Proboszcz budzi pieśniami 19.06.07, 20:52
        "Cóż, u mnie w parafii niewidzialna ręka regularnie mazała na kościele wielkimi
        wołami "Chcemy spać - nie dzwoń", aż pomogło."
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=64331979&a=64488122
      • Gość: klll Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 00:45
        > nie mogę sie doczekać chwili, kiedy zabroni się działalności koscioła w tym
        > kraju, a wszystkich czarnych i mohery wyśle na księżyc bez możliwości powrotu.
        > A Bóg na to patrzy i nic

I litościwie daje ci czas na opamiętanie
    • edico I co dalej z tymi dzwonami??? 04.07.07, 18:03

• Gość: maly Re: I co dalej z tymi dzwonami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:41
        jeszcze dzwonia
    • Gość: rodowityzalesianin Proboszcz budzi pieśniami IP: *.160.unknown.vectranet.pl 10.07.07, 10:07
      bardzo zbulwersowały mnie niektóre opinie na temat naszego księdza proboszcza.
      mało jest teraz ludzi którzy rozumieją cały ten zamysł z kurantami, a przeciez
      jest to uzewnętrznienie naszej wiary, z którą nie możemy kryć sie tylko w
      murach kościoła. dlatego chwała księdzu Stanisławowi za to ze wychodzi z bogiem
      do ludzi sam dając świadectwo swojej wiary i miłości do Matki najświętszej.
      Całym sercem jestem z nim i z tymi którzy go rozumieją - z prawdziwymi
      czcicielami naszej ukochanej Matki Wniebowziętej
      • Gość: ZIMOVIT Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:44
        Człowieku na mózg ci padło... Chcesz dawać świadectwo to sobie dawaj ale nie zmuszaj innych do sluchania tego sakropolo. Twój ksiadz Staszek nbiech sie znowu zajmie pokemonami i Potterem zamiast bawic sie w osiedlowego Dja. Baby mu trza i tyle!:D
        • Gość: mj Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:58
          > Człowieku na mózg ci padło
          Nic gosciowi nie padło, poprosu wie że wygra radykalizm, albo katolicki albo
          muzułmański, a bezideowi konsumenci jak ty wyginą za 2 do 3 pokoleń
          • Gość: ZIMOVIT Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:05
            Looooolll skąd wiesz, że jestem bezideowy. Poza tym ateiści bo chyba o nich ci chodzi radza sobie świetnie od kilkunastu juz pokoleń na zachodzie. Otwórz oczy.
            Jakie prawo ma klecha męczyć innych ludzi? Moim zdaniem zasługuje na to zeby ktos mu solidnie sprał ....
      • janan2 Re: Proboszcz budzi pieśniami 10.07.07, 19:30
        Gość portalu: rodowityzalesianin napisał(a):

> bardzo zbulwersowały mnie niektóre opinie na temat naszego księdza
        proboszcza.Uzewnętrzniaj sobie co chcesz,ale bez zmuszania do tego innych.Ta
        świętość to to samo co u tego mułły co go zastrzelili w Pakistanie.Czy to
        szariat czy prawo kanoniczne na jedno wychodzi.Liczy się taca i kasa a
        Najwyższego oni mają daleko w ...
    • Gość: wyrw. z kont. Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 20:27
      mikael, o co ci chodzi ,nie czytalem wszystkich ?
    • Gość: ajam Proboszcz budzi pieśniami IP: 80.50.19.* 12.07.07, 08:57
      Matka Boża w Gietrzwałdzie jedynym miejscu w Polsce uznanym przez Kościół jako
      miejsce jej objawień, powiedziała w 1877 roku do dzieci:
      "...szatan obchodzi ziemię jak zgłodniały pies, aby pożreć ludzi" - więc czyżby
      szatańskie podszepty inspirowały niektórych internautów do tak bulwersujących
      wypowiedzi dotyczacych kurantów w kościele w Zalesiu?
      Kuranty przypominały nam, że istniej Bóg, że nie tylko praca, dobrobyt,
      wygodnictwo i własne "ja" są najważniejsze w życiu. Znacząca większąść parafian
      solidaryzuje się z proboszczem ks. Stanisławem Płazą, prosimy więc, aby
      zakończyć ten temat, gdyż niektóre wypowiedzi bardzo obrażają nasze uczucia
      religijne.
      Może słowa niżej cytowane odniosą upragniony skutek:
      "Patrz, jak prędko mija czas,
      życie twe też przeminie wraz,
      życie to jedno które Bóg ci dał.
      Wszystko przeminie tak jak sen,
      troski, kłopoty skończa się
      Powiedz, szczęśliwy będziesz ty?"
      • edico Re: Proboszcz budzi pieśniami 18.09.07, 19:16
        Gość portalu: ajam napisał(a):

> Matka Boża w Gietrzwałdzie jedynym miejscu w Polsce uznanym przez
        > Kościół jako miejsce jej objawień, powiedziała w 1877 roku do
        > dzieci:
        > "...szatan obchodzi ziemię jak zgłodniały pies, aby pożreć ludzi"
        I te dzieci wszystko sfilmowały, zanotowały i przekazały Kościołowi. A Kościół
        uwierzył tak samo, jak w 40 kg oryginalnych gwoździ, którymi ukrzyżowano Chrystusa.

Ponad trzydzieści kościołów, w różnych miejscowościach
        twierdzi, że posiada co najmniej jeden "oryginalny" gwóźdź.

Po jednym m.in. mają:
        kościół na Lateranie, św. Krzyża w Rzymie, św. Marka w Wenecji i katedra w
        Mediolanie.

W Krakowie, w Kaplicy Zygmuntowskiej jest jeden cały gwóźdź, a po
        połówce mają: kaplica św. Kosmy i Damiana oraz kościół Świętej Trójcy.

Masz na podorędziu jeszcze trochę takich bajeczek?
    • Gość: * No to znowu wydutkali i to wcale nie na strychu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 17:53
      I to bez żadnej gwarancji przed powtórkami:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4310471.html
    • Gość: ada Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 11:32
      siedleczka.myminicity.com/
    • Gość: knuto Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:18
      codzienie zgłosił bym na policję zakłócanie porządku publicznego i zniewagę
      uczuć religijnych, a jak by nie pomogło to bym odstrzelił te głośniki
      • Gość: kdw Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:39
        > codzienie zgłosił bym na policję zakłócanie porządku publicznego i
        > zniewagę uczuć religijnych,
        > a jak by nie pomogło to bym odstrzelił te głośniki

lepiej do psychologa byś poszedł, tobie to niewiele pomoże ale
        psycholog zarobi

• Gość: cat lick Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 17:22
      www.youtube.com/watch?v=LTFBWrvgUeE&feature=related
    • Gość: ewa mamy istny krzyż pański z tymi księżmi IP: *.chello.pl 16.09.08, 12:14
    • Gość: mieszkanka Zalesia Re: Proboszcz budzi pieśniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:20
      W zeszłym roku interwencje mieszkańców w Straży Miejskiej i u Prezydenta Ferenca
      spowodowały, że się uciszył. Ale jakiś czas temu proboszcz znowu zaczął swoje.
      Może myśli, że ludzie się przyzwyczają do tego hałasu? A może lubi tak dokuczać
      innym? Wystarczyło jednak zadzwonić w tej sprawie do Straży Miejskiej i od razu
      zrobiło się cicho.
      Proponuję dzwonić do Straży Miejskiej. To naprawdę działa /przynajmniej przez
      jakiś czas/. A jak będzie więcej takich telefonów to może i ucichnie na dłużej.
    • Gość: Łukasz Czarna stonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 07:05
      Wpadłbym do tego s.k.u.r.w.y.s.y.na czarnego obił mu tą pedofilską mordę i
      zaraz by pieśni przestały być grane. Nienawidzę tych czrnych kutasów oby
      wyzdychały darmozjady pie...ne
    • Gość: z idzie nowe ... IP: *.chello.pl 16.02.09, 17:13
      "....Księża skarżą się też na negatywną presję ze strony rówieśników: młody
      kandydat do kapłaństwa często musi się liczyć z utratą znajomych. - Nie robię z
      księży męczenników, ale wystarczy założyć koloratkę i przejść się po mieście, by
      usłyszeć dziesiątki wyzwisk. Że księża są chciwi, że się mądrzą, jak żyć
      uczciwie, a sami mają tyle na sumieniu. I weź tu, młody człowieku, załóż
      sutannę, noś ją do końca życia i tłumacz się ze wszystkich grzechów ludzi
      Kościoła. Wielu młodych ludzi uważa, że to zbyt trudne wyzwanie - mówi..."
      "Metro" ,27.01.2009
      • Gość: * Re: idzie nowe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 15:48
        I toma być teraz nową przesłanką do usypiania ludzi? :)
    • o666o Re: Proboszcz budzi pieśniami 19.06.09, 06:06
      super proboszcz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka