Gość: Reformat IP: 192.168.1.* 06.12.01, 16:22 Rzeszów ma niecałe 200 tys. mieszkańców, ale kościołów jak na kilka milionów obywateli. Dlatego prosze o pisanie o już istniejących i budowanych kościołach. Oraz jakichs opini na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolo Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* 06.12.01, 18:36 Oj nudzisz się panie reformacie. Jak nie chcesz to poprostu nie chodzisz. U nas w kraju na szczęscie nie ma jeszcze podatku od wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.proxy.aol.com 14.12.01, 17:35 jebac czarna ciemnote ktora zeruje na niewiedzy owieczek i ja rowno strzyze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.wje.com 06.12.01, 18:50 Gość portalu: Reformat napisał(a): > Rzeszów ma niecałe 200 tys. mieszkańców, ale kościołów jak na kilka milionów > obywateli. Dlatego prosze o pisanie o już istniejących i budowanych kościołach. > > Oraz jakichs opini na ten temat. ZA DUZO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* 06.12.01, 20:40 Oj lolo! Jak można się przyglądać jak czarna mafia ogłupia ludzi. Trzeba działać!!! Co to za niesamowieta głupota ogarnia ten kraj, to w głowie się nie mieści. Na nic nie ma pieniędzy, zabytki się walą, ludzie żebrzą, emeryci żywią się chlebem i wodą, a Rzeszów sobie buduje wciąż nowe świątynie. Ksiądz sobie robi w kościele nowe posadzki, ściany wykłada marmurem, w okna wstawia witraże, kupuje kapiące od złota kielichy i machoniowe konfesjonały, a ludzie biadolą, że nie mają pieniędzy. Nie mają, ale na tace dają co niedzielę, choćby nie wiem co się działo. Co jest ważniejsze - człowiek i jego potrzeby czy budowa entego kościoła. Zastanówcie się jaka jest wasza tak zwana wiara. Jeśli jest naprawdę głęboka, to nie jest Wam potrzebny kościół za sto miliardów. Ale wiara ludzi jest tak samo płytka i głupia jak oni sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* 06.12.01, 21:49 Gość portalu: pierre napisał(a): > Oj lolo! > Jak można się przyglądać jak czarna mafia ogłupia ludzi. Trzeba działać!!! Co > to za niesamowieta głupota ogarnia ten kraj, to w głowie się nie mieści. > Na nic nie ma pieniędzy, zabytki się walą, ludzie żebrzą, emeryci żywią się > chlebem i wodą, a Rzeszów sobie buduje wciąż nowe świątynie. > Ksiądz sobie robi w kościele nowe posadzki, ściany wykłada marmurem, w okna > wstawia witraże, kupuje kapiące od złota kielichy i machoniowe konfesjonały, a > ludzie biadolą, że nie mają pieniędzy. Nie mają, ale na tace dają co niedzielę, > > choćby nie wiem co się działo. > Co jest ważniejsze - człowiek i jego potrzeby czy budowa entego kościoła. > Zastanówcie się jaka jest wasza tak zwana wiara. Jeśli jest naprawdę głęboka, > to nie jest Wam potrzebny kościół za sto miliardów. Ale wiara ludzi jest tak > samo płytka i głupia jak oni sami. Na szczęście żyjemy w wolnym kraju, gdzie możemy decydować czy wydajemy pieniądze na rozrywki (alkohol i dziwki), czy na ofiare (przeznaczoną na Seminarium i budowę Świątyni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* 06.12.01, 23:04 Kris nie dodałeś jeszcze, że na samochody, mieszkania, żony i dzieci księży. A na cholerę nowe świątynie chyba tylko po to, aby gdzieś umieścić nowe roczniki przyszłych złodziej(absolwentów seminariów). A nie żyjemy w wolnym kraju, ponieważ to kościół dyktuje zaślepionym ludziom jak maja głosować w wyborach. Mam tez doskonały przykład, do czego prowadzi przynależność do kościoła katolickiego. Kilka lat temu, gdy byłem w kościele jakaś babcia(widać było, że nie stać ja na nic) dała na tace 100$, nie to nie jest błąd 100 zielonych, za które mogłaby przez miesiąc żyć. Ale ona naiwnie oddaje pieniądze kościołowi, który wyda je oczywiście nie tylko na seminaria, ale też ulokuje je na swoich kontach. I od dziś postanawiam walczyć z kościołem na forum. Niech każdy się wypowie co sądzi o już istniejących i budowanych w Rzeszowie kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.wje.com 06.12.01, 23:05 Gość portalu: pierre napisał(a): > Oj lolo! > Jak można się przyglądać jak czarna mafia ogłupia ludzi. Trzeba działać!!! Co > to za niesamowieta głupota ogarnia ten kraj, to w głowie się nie mieści. > Na nic nie ma pieniędzy, zabytki się walą, ludzie żebrzą, emeryci żywią się > chlebem i wodą, a Rzeszów sobie buduje wciąż nowe świątynie. > Ksiądz sobie robi w kościele nowe posadzki, ściany wykłada marmurem, w okna > wstawia witraże, kupuje kapiące od złota kielichy i machoniowe konfesjonały, a > ludzie biadolą, że nie mają pieniędzy. Nie mają, ale na tace dają co niedzielę, > > choćby nie wiem co się działo. > Co jest ważniejsze - człowiek i jego potrzeby czy budowa entego kościoła. > Zastanówcie się jaka jest wasza tak zwana wiara. Jeśli jest naprawdę głęboka, > to nie jest Wam potrzebny kościół za sto miliardów. Ale wiara ludzi jest tak > samo płytka i głupia jak oni sami. ALLELUJA BRACIA I SIOSTRY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: pierre'owi powstaje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 10.103.4.* 04.02.02, 12:35 Gość portalu: pierre napisał(a): > ALLELUJA BRACIA I SIOSTRY !!! > Braciom niech powstaje, ale co z siostrami? :-)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 213.77.14.* 07.12.01, 07:55 Kościołów jest odpowiednia ilość, a budowany jest chyba jeden(na Pobitnie) bo istniejący na Wilkowyji jest za mały (ponadto Pobitno należy do parafii farnej- odl. do kościoła 2,5km). Budowa powyższego kościoła się ślimaczy (co wpływa na zwiększenie kosztów). Co do kosztownych posadzek, marmurów, witraży - o ich wykonaniu decydują demoktatycznie wybrane rady parafialne. Wyposażanie trwa całymi latami (dziesięcioleciami) i jest przeważnie sponsorowane przez prywatne osoby dające z własnej woli (bez przymusu). Niedawno w przerażenie wprawił mnie stan wykończenia kościoła Chrystusa Króla - ile to musiało kosztować - ale z drugiej strony, jak tak dużą parafię stać na to. Czy można ludziom bronić przebywania w estetycznych wnętrzach? Proszę nie pieprzyć że ksiądz kogoś zmusza do dawania pieniędzy!!! Nie masz ochoty nie dajesz!!! A jak nie chodzisz do kościoła to co cię obchodzi co inni robią ze swymi pieniędzmi!!! Lepiej przyjżyjcie się jak wyglądaja wnętrza Urzędów skarbowych, ZUS-ów, Kas Chorych, Sądów, Urzędów Miejskich na to idą nasze (wasze-o ile pracujecie i płacicie podatki) pieniądze - nie wspominając nawet o Urzędach centralnych (ministerstwa, sejm, itd.). Po co budować drugi Urząd Skarbowy - komu jest potrzebny? Dla kogo? Klientom? Raczej wątpliwe... Wszędzie redukcje zatrudnienia a w budżetówce zawsze się znajdzie miejsce pracy dla kogoś z "rodziny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 10.1.3.* 07.12.01, 13:10 Wiesz Tom jestes troche smieszny. Urzad Skarbowy jest potrzebny bo ten jest naprawde zamaly. Przejdz sie miedzy 10 a 15 zobaczysz. Ty kris masz typowe polskie klapki katolickie nalozone przez ksiedza ktory was zwodzi. Wiem w sumie jestem socjologiem z zamilowania. Od razu chcialby zastrzec zebyscie "szanowni" katolicy nie okszykneli mnie komunista albo czerwonym. Pierre ma 100% racji. To co widze przeraza mnie. Ksieza biskupi i inne osoby duchowne poprostu pomylily sie z powolaniem. To dla nich interes a nie pokazywanie ze dzielo Chrystusa jest bezsprzecznym dobrem. Mysle ze dla ciemnych Rzeszowian slepo zapatrzonych w kazdy gest i slowo ksiedz bedzie niezrozumiale to co pisze. Dla nich to swietokractwo. Powiedzcie co oznacza slowo "milosierdzie". To obluda kiedy z ust kaplana pada sentencja o nasladowaniu Świetego brata Alberta kiedy to po mszy on zasiada w bardzo drogim samochodzie albo skorzanym fotelu przed telewizorem a biedna emerytka wraca do swojego nieogrzanego domu. Wiare ma emerytka a ksiadz zadnej wiary a napewno skruchy. NIe chce tu czytac pozniej tekstow na temat tego ze sam nie chodze do kosciola to co moge o tym wiedziec. Stary popatrz na siebie na tych co tak gorliwie wierza i na swojego góru dla ktorego jestescie wstanie poswiecic wszystko a on poprostu wezmie to uznajac ze mu sie nalezy. Wy zdejmijcie te okulary a ksiadz napewno nie trafil na powolanie. Wierzc to postepowac zgodnie z dekalowiem byc dobrym bezinteresownym a nie wyzyskiwac biedznych (to sa dopiero feldalni komunisci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sluger Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.pp.rzeszow.pl 24.01.02, 08:18 Ah to poprostu straszne przejść się 2,5km do kośioła farnego w niedziele z rodziną. Co za ból ! . Ludzie czy wyście ocipieli narzekaćie , że do kościoła jest 2,5 km !!! ??? Oj ten kraj spada na psy. A tak apropo kościołów to jeszcze jeden budowany jest na ulicy dukielskiej i pewnie gdzieś jeszcze, a pozatym jest ich już 27 w Rzeszowie i o 20 za dużo. Tak wychodzi 6300 łebków na kościół !!!! z czego 50% i tak nie uczęszcza (Podobnie jak ja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 10.101.3.* 04.02.02, 12:39 Hej Tom! Jak zauważyłeś Urząd Skarobwy jest jeden a ile jest kościołów? Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? 07.12.01, 13:19 W każdym mieście w Polsce jest za dużo kościołów, jeszcze trochę i będą stały puste, tylko zdewociali emeryci będą jeszcze ich wspierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* 07.12.01, 15:08 Nie zdewociali tylko ogłupieni przez księży złodziej. Dla których ten zawód to świetny interes. I denerwuje mnie jedno wszyscy katole maja super wymówkę broniącą księży biskupów itd. „Jak im zazdrościsz to sam zostań księdzem”. Chore ja mam swoje zasady, a jedna z nich dotyczy uczciwości, której brakuje biskupom i ich podwładnym. Dlatego obudźcie się i zobaczcie, jaki ten wasz miłosierny kościół jest, a jaki każdy normalny widzi. Zauważyłem, że panowie Tomek, Pierr, bbb oraz wook mają podobne zdanie z tym, że wook jest trochę niewyrozumiały w stosunku do ludzi starszych. Ale poglądy mają dobre i nie krytykuje ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Do Reformata IP: 213.77.14.* 07.12.01, 17:30 Życzę ci Refermat żebyś do końca życia został (wytrwał) jako ateista, bo zwykle takie egzemparze jak ty na starość robią się najgorszymi dewotami. I żeby w sprawie twojego pogrzebu rodzina nie łaziła do księdza - bo po co - skoro nie chciałeś należeć do kościoła to nie traktujcie go jak instytucji usługowej - trzeba mieć trochę godności i szacunku dla siebie i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 07.12.01, 23:49 Ja panie Tom się zamrożę, albo każę spalić. I będę miał gdzieś kościół. A najlepiej postawie wielka kryptę, gdzie cała rodzina będzie leżeć po śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaN Re: Do Reformata IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.01, 00:35 Alleluja i do przodu, jak mawia ojciec Rydzyk !!!! Trzymaj się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 09.12.01, 09:39 Mam prośbę do wszystkich mieszkańców Rzeszowa. Tych praktykujących i nie. Moglibyście napisać ile jest tych kościołów w naszym pięknym mieście. Chodzi o to, aby udowodnić, że jest ich za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 09.12.01, 11:59 Gość portalu: Reformat napisał(a): > Mam prośbę do wszystkich mieszkańców Rzeszowa. Tych praktykujących i nie. > Moglibyście napisać ile jest tych kościołów w naszym pięknym mieście. Chodzi o > to, aby udowodnić, że jest ich za dużo. Z moich danych wynika, że 23 kościoły znajdują się na terenie Rzeszowa. Na jeden koścół przypada więc średnio siedem tysięcy ludzi. Chyba już nam nie potrzeba nowych. W jakim celu? Chyba tylko po to by potem nie miał ich kto utrzymać. Może tak rzeszowscy księża skupiliby się na jakości, a nie na ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 09.12.01, 15:07 Bardzo dziękuje Pierr za wyliczenie tych niepotrzebnych budowli. Czy nie można było zbudować 5-7 większych świątyń? Ale niestety księża są tak ambitni, że co drugi chciał być proboszczem i jak szaleni zaczęli stawiać kościół za kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 12.12.01, 15:44 Muszę stwierdzić, że spotykam coraz więcej osób, które chcą zmienić wyznanie. Cieszy mnie to, ponieważ dotąd zaślepieni ludzie zaczynają widzieć. Ja osobiście jestem pełen podziwu dla tych, którzy nie boją się publicznie krytykować kościoła. Sa, przy każdej okazji wyśmiewam księży biskupów itd. My wykazujemy się tym, że nie popadamy w masową histerię, i dlatego to na nas spoczywa ciężar pokazywania społeczeństwu, jaki naprawdę jest kościół. A jaki jest sami wiecie i widzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Do Reformata IP: 192.168.1.* 14.12.01, 08:25 Przynajmniej od inteligentnych mieszczan(jest ich garstka) spodziewałem się jakichś prób dyskusji. Ale zawiodłem się na was. Przykro mi z tego powodu. Mam nadzieje, że to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thaal Re: Do Reformata IP: 10.1.2.* 14.12.01, 12:49 Gość portalu: JaN napisał(a): > Alleluja i do przodu, jak mawia ojciec Rydzyk !!!! > > Trzymaj się!!! Stary! To nie tak! To mówił tow. Mazowiecki, natomiast ojciec dyrektor mówi w ten sposób: "... i wchodze do tego domu, i patrzę, a tam pięc osób mieszka, i jeszcze babcia, i nagle między nogami kotek mi przebiegł, i.. i... i patrzcie moi mili tam, w tym domu jest nawet miejsce dla kotka i dla babci, a nie dla aborcji i morderstwa...". Mniej więcej to jest styl wypowiedzi ojca dyrektora. I znowu wychodzi na to, że my ateiści musimy wszystko wiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Do Reformata IP: 10.103.4.* 04.02.02, 12:49 Gość portalu: Tom napisał(a): > Życzę ci Refermat żebyś do końca życia został (wytrwał) jako ateista, bo zwykle > > takie egzemparze jak ty na starość robią się najgorszymi dewotami. I żeby w > sprawie twojego pogrzebu rodzina nie łaziła do księdza - bo po co - skoro nie > chciałeś należeć do kościoła to nie traktujcie go jak instytucji usługowej - > trzeba mieć trochę godności i szacunku dla siebie i innych. Czyżbyś już to sam Tomie doświadczał? Refleksje nad innymi i sobą, gorące życzenia oraz uwłaczanie innym i płacz nad rzeczywistością. Przecież to wszystko kupy sie nie trzyma, chociaż tak zaowoluowane miłością bliźniego. Czy na takim podłożu ideologicznym można jeszcze świadomie istnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gala Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 10.1.2.* 14.12.01, 13:04 Dyskusja to wymiana poglądów a nie przepychanka. Nie wolno obrażać czyichś uczuć religijnych, nawet jeśli nam osobiście wydają się głupie i zacofane. Nie można też spakować wszystkich do jednego worka, nakleić etykietkę. Jestem osobą wierzącą i mimo, że przyznaję częściowo rację antyklerykalnym opiniom, to niektórymi wypowiedziami poczułam się urażona. Co do kościołów to jest ich zdecydowanie za dużo (a te nowe w swoim stylu są ohydne) a i księża źle gospodarzą(bardzo delikatnie to ujełam) powierzonymi im z pełnym zaufaniem pieniędzmi. Acha, żeby nikt mnie nie "zaklasyfikował", mam 20 lat i nie należę do żadnej kościelnej organizacji (ani nie należałam), i nie latam na każdą mszę. Szacunek należy się każdemu nawet przeciwnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre czy pierre = reformat ? IP: 192.168.1.* 14.12.01, 15:26 Gość portalu: Gala napisał(a): >Szacunek należy się każdemu nawet przeciwnikowi. Tylko do tego fragmentu się odniosę (może trochę zejdę z tematu). Na tym forum mam wielu przeciwników nie odróżniających mnie od Reformata, do których nie przemawiaja racjonalne argumenty potwierdzające tę odrębność. W dodatku sami nie potrafią powiedzieć już nic poza samymi superlatywami typu: fiucie, cioto itp. Takie śmiecie można zwalczyć chyba tylko ich własną bronią - mieszając ich z błotem. A nie da się przy tym ich szanować prawda? Pozdrawiam Pierre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre nawiązanie IP: 192.168.1.* 14.12.01, 15:29 I w związku z powyższym śmieci nie da się traktować po królewsku i dlatego nie traktuję tak ani niektórych osobników na tym forum, ani księży. Pierre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: pierre i święta inkwizycja IP: 10.101.3.* 04.02.02, 12:59 Gość portalu: pierre napisał(a): > I w związku z powyższym śmieci nie da się traktować po królewsku i dlatego nie > traktuję tak ani niektórych osobników na tym forum, ani księży. > Pierre I słusznie. Problem należy rozwiązać wprowadzeniem świętej inkwizycji. A jaki porządek był po tych egzorcyzmach? Jaka jednomyślność? Jaka wiara w to, co mówił każdy z hierarchów? Jakie posłuszeństwo? Nie ma to, jak dobre wzorce i ideały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: czy pierre = reformat ? IP: 192.168.1.* 14.12.01, 15:35 I bardzo dobrze, że nie chodzisz na każdą mszę, ponieważ to oznaka nieuzasadnionego strachu przed tym, co będzie po śmierci. Ale ja mówi Pierr do większości kretynów docierają tylko wulgaryzmy. Było tez kilku „informatyków”, którzy po naszych(mnie i Pierra) IP stwierdzili, że jesteśmy jedna i tą sama osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Rzymska orgia IP: 192.168.1.* 25.12.01, 18:54 Rzymska orgia. Tak w skrócie można nazwać urodziny księdza Jankowskiego. Ksiądz, który do zbudowania bursztynowego ołtarza chciał założyć kopalnie bursztynu. Świadczy to o nietypowym jak na księdza stylu życia. To jakby historia z książki o właścicielach kopalń w Afryce. Urodzin księdzu pozazdrościliby możnowładcy całego świata rządzący na przestrzeni wieków. Nikomu nie śpiewało „Mazowsze”. A różnorodność potraw kładła na kolana najwspanialsze bankiety i bale. Daje to do myślenia. Ksiądz świętuje swoje urodziny z takim przepychem do tego w adwent. Co z wiadomych względów katolikowi nie przystoi. Oto, jakie jest prawdziwe oblicze kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Rzymska orgia IP: 10.1.3.* 26.12.01, 12:10 Urodziny pozostawie bez komentarza. Nie warto nawet pokiwac glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goniec Re: Rzymska orgia IP: *.proxy.aol.com 27.12.01, 00:34 jakie koscioly? ja zadnego nie zauwazylem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat To Jest Gazeta! IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 14.01.02, 21:19 Słyszałem o niej już kilka miesięcy temu. Ale dziś postanowiłem sam sprawdzić, czy jest warta uwagi. I okazało się, że jest. Mowa o tygodniku „Fakty i Mity”. Twórcą tego pisma jest były ksiądz. Wygląd pisma niepozorny, ale treść ukazuje prawdziwe oblicze kościoła katolickiego. Gazeta doskonała dla ateistów i nie tylko. Ukazuje kretyńskie posunięcia kleru. A już myślałem, że nie ma ciekawego nie katolickiego pisma. Było kilka gazet, które nie dały się kościołowi, ale w większości albo, co drugi artykuł pisał ksiądz, albo twórcy pisma to zatwardziali Katole. PS Proszę nie traktować tego jak reklamy czasopisma. Pozdrawia Reformat Odpowiedz Link Zgłoś
driller_killer Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? 15.01.02, 15:21 Za duzo ale to sie skonczy kiedy poumierają wszystkie babcie które są głównymi sponsorkami czarnej mafi. Ciekawe z czego te zamki będą utrzymywać :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.dami-rz.pl 15.01.02, 17:20 Niestety nie tylko babcie finansują kościelną mafie. A przedsiębiorcy? Można wymieniać bez przerwy. Przez takich ludzi nie ma pieniędzy na nowe inwestycje, ale oddawanie za bezcen ziemi pod kościoły jest powszechne. A to przez tych, którzy je sponsorują, ponieważ zawsze są pieniądze. Na nieszczęście jeszcze wiele lat minie zanim obali się katolicki reżim. Jeszcze przez dziesięciolecia krajem będą sterować biskupi. Ale bądźmy dobrej myśli kiedyś to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 08:44 Bravo Reformat! Wreszcie mogę w całości poprzeć Twoją wypowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat CO ZA ZAGARNIĘTE PIENIĄDZE KUPI POLSKI KLER? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 24.01.02, 11:53 Caritas to koleina dochodowa inwestycja kościoła. Z doniesień FiM(Faktów i Mitów) wynika, że za sprzedaż świec w tym roku Caritas zebrał 5 Milionów złotych. Wychodzi na to, ze jedna świeca kosztowała niecałą złotówkę, a w niektórych miejscach można było dać, co łaska, ale nie mniej niż 5 złotych. Wychodzi na to, ze prawie 20 milionów złotych zniknęło gdzieś bez wieści. Nie zdziwcie się, gdy za jakiś czas biskupi zmienia samochody. Może zainwestują na giełdzie skradzione pieniądze. I ci złodzieje tępią Owsiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: CO ZA ZAGARNIĘTE PIENIĄDZE KUPI POLSKI KLER? IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 12:42 jeszcze raz BRAVO! (naprawdę, bez ironii)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: CO ZA ZAGARNIĘTE PIENIĄDZE KUPI POLSKI KLER? IP: 10.100.4.* 08.02.02, 02:58 A może by tak w końcu opodatkować to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr P Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 11:06 Na Staroniwie (ok 1000 mieszkańców) już od 10 lat budują kościół mimo że jest jeszce jeden. Prawie co miesiąc składka na dokończenie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 04.02.02, 13:22 TO, ZE JEST TYLE KOŚCIOŁÓW ŚWIADCZY O ZAŚCIANKOWOŚCI NASZEGO UKOCHANEGO RZESZOWA I WŁADZ KTÓRE DOPUSZCZAJA DO TEGO ŻE ZA KILKA LAT NIE BEDZIE MIEJSCA NA BUDOWĘ NOWYCH MIESZKAŃ ALE ZA TO DO KOSCIOŁA BĘDZIE GDZIE PÓJŚĆ.RZESZOWIANIE IDŹCIE SIĘ MODLIĆ NA PEWNO ZMIENICIE W TEN SPOSÓB SWOJA RZECZYWISTOSĆ- BEDZIECIE MIELI WIĘCEJ PIENIEDZY, I LEPIEJ BEDZIE WAM SIE WIODŁO. A - I GŁOSUJCIE DALEJ NA TAKICH OSZOŁOMÓW JAK PAN WRZODAK, KTÓREGO OPRÓCZ CIEPŁEJ POSADKI NIC Z RZESZOWEM NIE ŁĄCZY.LUDZIE JUZ POGŁUPIELI ZEBY TAKIEGO CZŁOWIEKA WYBIERAĆ DO PARLAMENTU - CO TERAZ MACIE ZA TO? ZADOWOLENIE KSIĘŻY I PARAFIAN KTÓRZY NIE WIDZA BIEDY I BRUDU NA ULICACH, A ZA TO BUDUJA CIAGLE NOWE KOŚCIOŁY.BRAWO, BRAWO - GALICJA I ZACOFANIE GÓRA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedew-a Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 212.244.181.* 04.02.02, 14:45 Ludzie, skąd w was tyle nienawiści???????? Nie przeczytałam wszystkich wypowiedzi, ale już po części robi się nieprzyjemnie. Przecież nikt nikogo nie zmusza by chodzić do kościoła, płacenie też nie jest obowiązkowe. Kto ma ochotę ten daje tyle ile chce. Zwykle najgłośniej krzyczą ci, którzy nigdy nie dali nic, więć po co ? Ja daję do po pierwsze mam, po drugie bo tak mi się podoba i wara wam od moich pieniędzy. Na pewno nie dam na Owsiakopodobne brednie. Właściwie dałam, bo akurat miałam parę marek..... Mieszkam na Baranówce gdzie właśnie powstał nowy kościół i bardzo się z tego powodu cieszę bo jestem wygodna i nie lubię daleko chodzić. Kościół jest ładny, na pewno nie szpeci lecz dodaje odrobinę uroku temu brzydkiemu osiedlu. Więć i dla tych którzy nie chcą korzystać ze świadczinych tam usług powinien być pozytywnym elementem krajobrazu. Kościół jako siedziba parafii jest chyba ostatnim juz miejscem gdzie może rozwijać się jakaś forma życia społecznego na osiedlu. Każda wspólnota cementuje, pomaga. Jeśli nie zawsze tak jest to winy należy szukać w sobie. Dlaczego tak dużo wymagacie od księży, a tak mało od siebie? Czy jesteście idealni? Przecież ksiądz to taki sam człowiek jak my, ma zalety ale i wady. Proporcje są różne, ale w każdym zawodzie są mistrzowie i czeladnicy, artyści i rzemieślnicy.... Wymagajmy więcej od siebie niż od innych, nie plujmy na tych którzy chcą czegoś dla innych . I proszę nie utożsamiajcie Kościoła z panem Wrzodakiem. Być może on chciałby się z Kościołem kojarzyć, ale w drugą stronę to na pewno nie. Idzie wiosna. Trochę optymizmu, to zwykle pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 04.02.02, 15:08 CO MASZ PRZECIWKO OWSIAKOWI? ZROBIŁ O WIELE WIECEJ NIZ NIE JEDEN KSIADZ NIE MÓWIAC O POLITYKU CZY TOBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 09.02.02, 16:17 Już pisałem, że wszystko było by w porządku gdyby kościół we wszystko się nie mieszał i nie stawiał nowych świątyń. Na cholerę 200 tysięcznemu miastu 20 czy 30 kościołów. Nie lepiej za te pieniądze np. wyremontować drogi? Utrzymuje się wielo tysięczną „armie” księży biskupów itd. Nawet, gdy kraj pogrążony jest w kryzysie robi się to nadal. A co do krytyki Owsiaka to popieram jego inicjatywę, a tępiący go kler potępiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elzkaj Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? 10.02.02, 07:31 zgadzam się z tobą Reformat w 100%. rospasanie kleru sięgnęło zenitu. o ich niecnych postępkach wiele, i od lat pisze Urban. afery z ich udziałem jakoś dziwnie są tuszowane. ale czy to aby my, społeczeństwo nie jesteśmy temu winni? sami rozwydrzyliśmy czarnych. biadolimy na forum, biadolimy na nich przy wielu innych okazjach i nic z tego nie wynika. dalej jesteśmy potulni jak baranki. zmieńmy swój stosunek do kleru, bądżmy mniej czolobitni, nie bójmy się wytykać im błędów,dajmy mniej na tacę, albo wcale nie chodżmy do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: ILE W RZESZOWIE JEST KOŚCIOŁÓW? IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 10.02.02, 15:40 Powiedzcie. W co wierzycie. W Boga czy w kościół? Odpowiedz Link Zgłoś