Gość: klient IP: *.160.unknown.vectranet.pl 28.09.07, 19:36 zamiast nowych popiersi, to lepiej ab ta fontanna funcjonowała cały czas a nie tylko od święta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maj Popiersie w fontannie IP: 84.38.160.* 28.09.07, 19:43 Mam propozycję: kiczowate muzy z parku przenieść w kiczowatą scenerię socrealizmu. Rzeźbę - do parku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vendetta Re: Popiersie w fontannie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 20:34 a może lepiej uruchomić tę fontannę, buduje się nowe a stare zostają wyłączone...jaki w tym sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma Popiersie w fontannie IP: *.nm.e-zet.pl 28.09.07, 20:47 Dlaczego popiersie Jarosława Dąbrowskiego? (sztabskapitan w armii carskiej, walczył na Kaukazie, czerwony w postawniu styczniowym, brał udział w komunie paryskiej, był na dwusetce w latach osiemdziesiatych). Czy patronem ulicy nie jest gen. Jan Henryk Dąbrowski (legiony polskie we Włoszech itd). Panie redaktorze; trzeba sprawdzić. Rado Osiedla: powiedzcie raz na zawsze - kto jest patronem tej ulicy? Urzędnicy miejscy: wpisujcie na adresach te kilka literek więcej: ul. gen. J. H. Dąbrowskiego. A pisze tylko: ul. Dabrowskiego. Dąbrowski - to ja, miło mi. I mam swoją ulice w Rzeszowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drewniany_pajacyk Re: Popiersie w fontannie 30.09.07, 12:22 Cóż, gammo, patronem ulicy nie jest Jan Henryk (generał, legiony polskie we Włoszech itd.). Patronem ulicy jest Jarosław (sztabskapitan, Kaukaz, czerwony, komuna, dwusetka). Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma Re: Popiersie w fontannie IP: *.nm.e-zet.pl 30.09.07, 21:48 Bardzo dziękuję za informacje. A czy jest ulica tego Dąbrowskiego od legionów, Mazurka Dąbrowskiego w Rzeszowie. Bo wydaje mi się, że ten Jarosław Dąbrowski to jakis taki miętki facet(sztabskapitan, pacyfikował Czeczenów na słuzbie cara, przywódca komunardów w Paryżu ). Ale Rzeszów te tradycje prletariacką ukochał nad wyraz i bliższa mu ona niź ten bez którego nie byłooby polskiego hymnu. Może jednak zamienic patrona, ludziska i tak się nie połapią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Jarosława Dąbrowskiego??? IP: *.171.192.19.crowley.pl 01.10.07, 08:52 tego od Komuny Paryskiej i dawnej dwustuzłotówki??? Dąbrowski patron ulicy oraz z hymnu miał na imię Józef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Jarosław Dąbrowski? IP: *.171.192.19.crowley.pl 01.10.07, 08:58 a może tak pojechać na całość i postawić tam Lenina z Nowej Huty - jego pomnik przeniasino do jakiegoś muzeum. W końcu autor tamtego Lenina ma już nieusuwalny pomnik na rondzie, może Rzeszów zrobić jedną wielką galerią sztuki komunistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś