Gość: dhp IP: 70.90.120.* 07.07.08, 23:21 Internat jest dla "pilkarzy" ale nie dla przyszlych fachowcow ? To naprawde niezrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miks Szkolne internaty pękają w szwach IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 07.07.08, 23:46 To dlatego, że władze miasta myślą o sobie, swoich wygodach / przykład Urzędu marszałkowskiego/, a nie o młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Nonsens p. Chłodnicki... IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 08.07.08, 18:08 "Miasto nie ma propozycji dla tych, dla których zabrakło miejsc w internatach. - Jeśli przy tysiącu miejsc nie dostaje się ok. 50 osób, to trudno budować nowy internat. Tym bardziej że do szkół ponadgimnazjalnych zbliża się niż demograficzny - twierdzi Chłodnicki." Otóż zbliżający się niż nie będzie miał żadnego wpływu na liczbę ubiegających sie o miejsca w internatach w Rzeszowie. Jedynie to jeszcze bardziej ogołoci szkoły średnie w terenie, natomiast do takich szkół jak II, IV czy III liceum oraz ciekawe kierunki w ZS Mech. czy też bedziecie oferować Gimnazjum Sportowemu darmowe miejsca w internatach oraz POZPN płacić będzie za wyżywienie w stołówkach, oferować darmowy sprzęt sportowy oraz ubiory to kandydaci zawsze się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrozpaczona Szkolne internaty pękają w szwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 19:17 to prawda! w rzeszowie nie ma wolnego internatu. Dostałam się do I LO w Rzeszowie które nie posiada internatu i... nie mam gdzie mieszkac! byłam pewna, że dostanę się do internatu przy Szkole Gastronomicznej jednak moje nazwisko pojawiło się na liście "rezerwowych" niby mam czekać do września z nadzieją. Mieszkam ponad 100 km od rzeszowa nie ma mowy o dojeżdżaniu. Pytałam o miejsca w 6 innych internatach i.. nie ma szans. Nie mam nikogo w Rzeszowie więc pozostaje tylko stancja! Której osobiście bardzo się boje.. mam nadzieję że w przyszłym roku mi się poszczęści i dostanę się do jakiegoś internatu :( Odpowiedz Link Zgłoś
nala17 Szkolne internaty pękają w szwach 13.07.08, 11:11 To prawda,że nie ma miejsc w internatach.Dziwne, że do tej pory ani Wydział Edukacji, ani Urząd Miasta nie zainteresował się tym problemem.Dzieci zgłaszają się z Bieszczad, z opolskiego, lubelskiego, a nawet z Warszawy i Koszalina. Rodzice płaczą, a dzieci chcą się uczyć! Dramat i wstyd! W końcu ktoś powinien zainteresować się tym problemem poważnie! Internaty są potrzebne - były i będą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan71 Re: Szkolne internaty pękają w szwach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 12:59 Nala17, daj spokój, z Koszalina?! To szkoły rzeszowskie są tak atrakcyjne czy tak beznadziejne, że aż z Koszalina muszą przyjmować dzieciaki?! Internaty już dawno powinny być zlikwidowane, bo to przeżytek (pachnie dawnymi czasami). A zobaczysz, że jak się zacznie rok szkolny, to miejsca się też pojawią. Rok temu było bardzo podobnie. Nie przesadzaj więc, tylko zachowaj umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Szkolne internaty pękają w szwach IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 13.07.08, 19:40 "Internaty już dawno powinny być zlikwidowane, bo to przeżytek (pachnie dawnymi czasami)." Widzę, że na forum ukazał się nawiedzony reformator, swoisty Pawlak z Samych Swoich " koń to przeżytek". Na tej samej zasadzie można mówić o likwidacji akademików itd. Tak na marginesie to pierwsze bursy powstały za króla Kazimierza Wielkiego a następnie Królowej Jadwigi, tak więc nawiązywanie do minionych czasów ( w domyśle ustroju) świadczy o niezbyt szerokich horyzontach myślowych. Przecież te placówki spełniają taka sama rolę jak akademiki tyle tylko, że dla młodzieży ze szkół ponadpodstawowych. Oczywiście można dyskutować czy koszty utrzymania w przypadku uczniów ze szkół które są niemal w każdej parafii np.liceum nie powinny być wyższe no bo czy przez czyjeś widzimisie podatnicy z Rzeszowa maja dopłacać do tego interesu. Natomiast w przypadku szkół o specjalnościach które nie występują powszechnie to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nala17 Re: Szkolne internaty pękają w szwach IP: *.rzeszow.mm.pl 14.07.08, 17:23 No cóż, nie wszyscy jak widać są w temacie i nie wiedzą jak to wygląda od podszewki. Internaty wbrew pozorom istnieć muszą, bo nie każdego stać na to, by opłacić dziecku stancje. Dla rodziców wybór jest chyba jasny - 200zł, czy 30-35zł miesięcznie.Nie mówiąc o tym, że większość chętnych to jeszcze dzieciaki i pomocy, opieki i wychowania jeszcze potrzebują zanim w ten dorosły świat wejdą. A co z wyżywieniem? w internacie o ile mi wiadomo jest zapewnione.Dzieciak do pracy za bardzo nie pójdzie, student i owszem. A Koszalin i inne o których pisałam, to prawda - jak się zainteresowałbyś kolego bliżej sytuacją internatów, to dowiedziałbyś się wielu innych ciekawych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Szkolne internaty pękają w szwach IP: 89.231.205.* 31.08.08, 12:58 "Internat jest dla "pilkarzy" ale nie dla przyszlych fachowcow ? To naprawde niezrozumiale." Zgadzam sie. Podam tu przykład internatu zespołu szkół elektronicznych przy ul. Dąbrowskiego, gdzie w pierwszej kolejnosci przyjmowani są sportowcy, którym na domiar tego wszystkiego udzielane są jakieś zniżki na zakwaterowanie, gdzie uczniowie "Elektronika" do którego należy ten internat płacą normalna stawke... Odpowiedz Link Zgłoś
powrut Szkolne internaty pękają w szwach 31.08.08, 16:22 to musi byc jakas nowoczesns technologia ze Peka w SZWAch daj ze uzyli dobre nici Odpowiedz Link Zgłoś