Dodaj do ulubionych

dialog ze spowiedzi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:53
Kościół - Fara. Spowiedź w konfesjonale.
- Co cię skłoniło do przyjścia do spowiedzi?
- Śmierć ojca..
- Czy to przypadkiem nie ten co się ostatnio powiesił na....?
- .... to nie ten...
........
- Czy grzeszyłaś z mężem?... :P

W takiej sytuacji całkowicie uznaję wyłącznie spowiedź powszechną - ksiądz odchodzi do lamusa.
Obserwuj wątek
    • Gość: antyspowiedź Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:33
      księżulo chciał sobie posłuchać o tajnikach waszej alkowy, a ty nic...
    • Gość: yoo Re: dialog ze spowiedzi IP: *.nm.e-zet.pl 08.07.08, 21:40
      >W takiej sytuacji całkowicie uznaję wyłącznie spowiedź powszechną - ksiądz
      odchodzi do lamusa.

czegoś takiego w normalnej sytuacji w KK nie ma, odpuszczenie grzechów ciężkich
      wyłącznie podczas spowiedzi;

po drugie- każdy chciałby uznać coś sobie samemu, pod siebie, pod sytuację- tak
      nie ma

po trzecie- dziwni księża też bywają i różne kwiatki mówią na spowiedzi, zapewne
      każdy coś śmiesznego, oburzającego, denerwującego itp słyszał- nie ma co się zrażać

• Gość: abba Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 12:01
        ze starego dowcipu....mówi ksiądz do spowiadanej
        dziewczyny ,,powtórz drogie dziecko , co było potem jak on ściągnął
        Tobie majteczki?"
        • Gość: antek z majorki Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 22:13
          dobre, macie jeszcze jakies kawały na ten temat?
          • Gość: moje zdanie Re: dialog ze spowiedzi IP: 88.156.219.* 10.07.08, 10:07
            ja nie chodze do spowiedzi ... to nic nie daje człowiekowi tak poprawdzie..
            czemu ma mnie pouczać ktoś kto nie ma pojęcia o wychowaniu dzieci, ciężkiej
            pracy a nie klepać kazania konfesjonał i żyć z tacy każdy by potrafił ale nie
            każdy jest tchórzem i ucieka przed normalnym życiem albo wojskiem do
            seminarium....nie wierze w powołanie....
            • Gość: yoo Re: dialog ze spowiedzi IP: *.nm.e-zet.pl 10.07.08, 11:57
              >> czemu ma mnie pouczać ktoś kto nie ma pojęcia o wychowaniu dzieci, ciężkiej
              > pracy

to w takim razie czemu ty krytykujesz księży skoro nim nie jesteś i nie masz
              pojęcia o powołaniu??

masz takie myślenie, każdy może mieć jakieś zdanie i nie wypowiadamy się tylko
              nt tego co już w zyciu robimy np. wszyscy w Pl zawsze mają swój sposób na
              reprezentację piłkarską a trenerami nie byli więc jakim prawem się wypowiadają-
              ot takie myślenie
              • Gość: ZimoviT Re: dialog ze spowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 13:02
                Podejrzewam, że zestawił ich zachowanie z tym co nauczają. Każdy ma prawo do piętnowania hipokryzji:)
                Pozdrawiam
              • natkak Re: dialog ze spowiedzi 10.07.08, 13:34
                w takim układzie dlaczego ktoś kto nie ma pojęcia o życiu w rodzinie i trudach wychowania uzurpuje sobie prawo do tego by mnie pouczać? zastanów się! już dość ingerencji w sfery prywatne.cholerne państwo pseudo katoli!
                • Gość: yoo Re: dialog ze spowiedzi IP: *.nm.e-zet.pl 10.07.08, 16:28
                  a ktoś cię do czegoś zmusza? zmuszają cię do spowiedzi?? nie wierzysz nie
                  chodzisz- proste
    • Gość: stepin Re: dialog ze spowiedzi IP: *.wsiz.rzeszow.pl 10.07.08, 10:29
      :)
    • kenzoo3 Re: sakrament spowiedzi św. 11.07.08, 10:42
      do wszystkich jełopów osmieszających spowiedź:
      radzę przeczytać książkę o.Tomasza Pawłowskiego "Przewodnik dla
      zniechęconych spowiedzią".
      • Gość: mklo Re: sakrament spowiedzi św. IP: 88.156.219.* 11.07.08, 11:33
        ta już idziemy i czytamy chcesz zmieniać świat zacznij od siebie .... czy tutaj
        ktoś ci cos nazuca
      • anickk Re: sakrament spowiedzi św. 11.07.08, 11:42
        Dobry katolik nie używa takich słów jak jełop;), no chyba, że nim
        nie jesteś;). Przecież chodziło Ci tylko o zarekomendowanie
        faktycznie dobrej pozycji książkowej, po co więc takie negatywne
        emocje;)??? Dlatego sądząc po Twoim tonie nie podejrzewam, że
        zrozumiałeś o co w niej chodziło, ale dobrze, że zapamiętałeś
        chociaż tytuł, może chociaż inni skorzystają z tej lektury;).
        • Gość: jełop Re: sakrament spowiedzi św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 17:09
          książka ojca pawłowskiego rzeczywiście jest na poziomie, a ja stawiam pytania w
          konfesjonale tylko tym którzy są zdolni do jakiejkolwiek rozmowy... najczęściej
          bełkot, który płynie z ust penitenta jest znakiem kompletnej ignorancji,
          natomiast pytanie o grzechy z mężem są oczywiście skandalem...

rezygnacja ze spowiedzi usznej nic nie da, samemu sobie grzechów nie odpuścisz,
          a sumienie w swoim czasie da o sobie znać, może boleć, lepiej znaleźć bardziej
          sensownego księdza
          • anickk Re: sakrament spowiedzi św. 12.07.08, 09:30
            Gość portalu: jełop napisał(a):

>(...) a ja stawiam pytania w konfesjonale tylko tym którzy są
            zdolni do jakiejkolwiek rozmowy... najczęściej
            > bełkot, który płynie z ust penitenta jest znakiem kompletnej
            ignorancji..

No cóż, Kościół nie uczy, tylko nakazuje, stąd tak mnóstwo
            ignorancji i niechęci do niego;), ludzie deklarują katolicyzm bo tak
            wypada, czy w takiej wierze wzrastali, więc też i tradycja (państwo
            katolickie;)), a ich wiedza jest na poziomie 9-latka, który
            przygotowuje się do I komunii świętej, stąd spowiedź wygląda tak a
            nie inaczej;). Jednak smutna rzeczywistość jest też i taka, że
            poziom intelektualny (niestety) większości księży pozostawia wiele
            do życzenia;). Laicyzm nie bierze się z niczego, Kościół Katolicki
            pracował i pracuje na to i są już rezultaty;)
            • Gość: jełop Re: sakrament spowiedzi św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 09:59
              jest sporo prawdy w Twoich słowach, niestety, natomiast posługiwanie się
              wielkimi kwantyfikatorami nie służy dyskusji na ten temat... ja także mógłbym
              napisać, że świeccy wierni to to i tamto... byłoby w tych słowach mnóstwo
              gorzkiej prawdy, a jednocześnie krzywda dla tych, którzy tak nie robią będąc
              świeckimi katolikami... zatem chcąc napisać "Kościół nie uczy, tylko nakazuje"
              lepiej się wcześniej zastanowić i ująć to bardziej precyzyjnie... ja też jestem
              Kościołem, a nie mam zamiaru nikogo pouczać, ani tym bardziej nakazywać... więc
              w jednej części Twoje słowa są nieprawdziwe

• anickk Re: sakrament spowiedzi św. 12.07.08, 20:27
                Gość portalu: jełop napisał(a):

> zatem chcąc napisać "Kościół nie uczy, tylko nakazuje"
                > lepiej się wcześniej zastanowić i ująć to bardziej precyzyjnie...

Z mojej strony ujęcie jest precyzyjne, proszę się zatem odnieść
                bardziej, jeśli jest to możliwe, bo póki co zarzucasz mi brak
                precyzji ale nie podajesz swojego punktu widzenia w tej kwestii;)

• Gość: marajka Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 20:44
      > W takiej sytuacji całkowicie uznaję wyłącznie spowiedź powszechną -
      ksiądz odch
      > odzi do lamusa.
      Ksiądz to właśnie "nowoczesny" wynalazek.
      • Gość: samar Re: dialog ze spowiedzi IP: 84.38.160.* 11.07.08, 23:59
        Samemu sobie grzechów nie odpuścisz - Lepszy ci odpuści . A niby w czym lepszy ?
        Pycha - W tym na pewno
        • Gość: jełop Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 00:29
          tylko ci najskromniejsi mogą bezkarnie zarzucać innym pychę :))))
          • Gość: Robert Re: dialog ze spowiedzi IP: 84.38.160.* 12.07.08, 07:39
            Ja to robie tak przy spowiedzi, jak spowiednik zaczyna erotomańskie pytania to
            wstaje i bez pożegnania odchodzę . On gały wywala że olałem takie bóstwo a ja
            idę do innego , normalnego , polecam sposób .
            • Gość: nemo Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 10:25
              a jak wyglada spowiedz u wyznawcow innych religii,moze ktos poda ciekawe linki.
              • Gość: Czarny Prezydent Re: dialog ze spowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 10:51
                Mam pytanie od kiedy obowiązuje spowiedź czy ona jest w kościele od zawsze i w
                takiej formie czy pojawiła się może po jakimś soborze?
              • anickk Re: dialog ze spowiedzi 12.07.08, 20:48
                Gość portalu: nemo napisał(a):

> a jak wyglada spowiedz u wyznawcow innych religii,moze ktos poda
                ciekawe linki.

W Islamie nie ma spowiedzi, w judaizmie również.

Gość portalu: Czarny Prezydent napisał(a):

> Mam pytanie od kiedy obowiązuje spowiedź czy ona jest w kościele
                od zawsze i w takiej formie czy pojawiła się może po jakimś soborze?

pl.wikipedia.org/wiki/Spowied%C5%BA
                www.eioba.pl/a77506/spowiedz
                www.spowiedz.pl/poco01.htm
                www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/49/11.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka