Dodaj do ulubionych

pomocy!! mandat mpk

IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 06.11.08, 11:55
witam!!! mam problem z mpk i nie wiem co zrobic;/
mam legitymacje ze szkoly niepublicznej jezdzilam na biletach ulgowych przez
pół roku az do dzis kiedy to panowie kontrolerzy stwierdzili ze ja nie mam
prawa do znizki./;/;/
mam zaplacic mandat 80zl;/ nie mam na to pieniedzy;/ a pozatym to nikt nigdy
nie robił problemu;/
na dodatek dzis oswiadczyla mi moja szkola ze przepisy sie zmienily i nie moge
miec znizki;/
w tym wszystkim chodzi o to ze nikt mnie nie poinformowal co mam robic?? nie
stac mnie na mandat z reszta nie z mojej winy;/
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 12:16
      jak jestes pełnoletnia, to coś Ci zaproponuje....ile masz lat?
    • Gość: Voyt3c Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 12:20
      Napisz grzeczne pismo do MPK, przedstaw całą sytuację, ale ładnie i składnie,
      bez używania internetowych uśmieszków :-] Poproś o anulowanie kary ze względu
      na: trudną sytuację materialną/brak dochodów itp. Na pewno nie zwalaj na nich
      winy ani na szkołę: po prostu nie byłaś świadoma jak obecnie wyglądają przepisy.
      Zrób to szybko.
      Zasadniczo jesteś na przegranej pozycji, ale jeżeli trafisz na człowieka a nie
      na urzędnika, to może przychylą się do twoje prośby i odstąpią od egzekwowania
      należności
    • meg83 Re: pomocy!! mandat mpk 06.11.08, 12:20
      z tego co się orientuję to od dawna jest zapisane że ulga przysługuję uczniom szkół państwowych

jeżli ty nie przeczytałeś to trudno, nie zainteresowałeś się, trzeba przełknąc tę gorycz i zapłacić
      • Gość: B Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 12:32
        to wina szkoły bo nie poinformowała cie że nie przysługuje Ci bilet znizkowy
        • Gość: gość Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 12:44
          ale przeciez te 80zł mozesz zarobić, tylko obyc była juz
          pełnoletnia...
      • Gość: paweł Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 07:38
        jak państwowym?? a np wsiz czy wspia?? też są zniżki 50%
    • Gość: hmm Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 06.11.08, 12:46
      jestem pełnoletnia....
      jak nie poinformowana skoro jeżdze od pół roku i co drugi dzien jakis kanar mnie
      sprawdzal;/ nagle sobie jakis chcial zarobic...
      nie które szkoły moga starac sie o uprawnienia do ulgi i wlasnie moja szkola rok
      sie starala ...az wkoncu otrzymala tylko znowu zmienili ze do 18 roku zycia ;/
      niestety nikt mnie nie poinformowal .Nie mam za co zaplacic w tym jest problem
      • Gość: gość [...] IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 13:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Dziwne to Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.res.pl 06.11.08, 14:21
        Z tego co piszesz to nie będziesz jedyna jeśli rzeczywiście zmienilo
        sie to nagle.Szkoła powinna ogłosic to na tablicach ze straciła
        prawo do ulgi a swoja drogą to ciekawe ze nawet 50 cio letni student
        zaoczny (zarabiajacy kilka tyś.zł.) moze jeździć na ulgach a szkoły
        (nawet jesli nie państwowe ) nie.

Na pewno do zera nikt Ci tej kary nie zanuluje ale warto udać się na
        Trembeckiego do biura tam w Poniedziałki od 13ej do 16 ej przyjmują
        w takich m.in. sprawach i jeśli powiesz jak to się stało to przez
        pół powinno Ci się udać.

Życzac powodzenia podpowiem jeszcze ze warto abyś zgłosila na
        Policję tego zwolennika lodów.Za zniewagę i niemoralne propozycje
        zapłaciłby dużo dużo więcej.Zrób to niech placi za plugawy jęzor.
        • Gość: Voyt3c Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:38
          > Życzac powodzenia podpowiem jeszcze ze warto abyś zgłosila na
          > Policję tego zwolennika lodów.Za zniewagę i niemoralne propozycje
          > zapłaciłby dużo dużo więcej.Zrób to niech placi za plugawy jęzor.

Nie żartuj, trolli internetowych nie powinno się karmić, one żywią się takim
          oburzeniem, jak Twoje :-)
          • Gość: kara Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.rzeszow.mm.pl 06.11.08, 16:51
            jesten za aby podać na policję tego gostka cwaniaka. tam mają
            informatyków którzy spokojnie sprawdzą z jakiego IP wyszedł ten post
            i przynajmniej się cwaniak strachu naje. Jak to zgłosisz na
            prokuraturę w oficjalnej skardze to muszą to rozpatrzyc.

Pozdrawiam,
            • rraaddeekk Re: pomocy!! mandat mpk 07.11.08, 00:05
              Nie ośmieszajcie się.
              Od kiedy w Polsce płatny seks z pałnoletnią osobą jest karalny?

Karalne jest czerpanie korzyści z cudzego nierządu (pośrednictwo).

Czyli gdyby facet chciał zostać Twoim Alfonsem, to jest nielegalne.
              Klientem może zostac legalnie.
    • Gość: kanar Re: pomocy!! mandat mpk IP: 217.153.162.* 06.11.08, 16:03
      zapłac ta kasę bo przez ciebie i takie tam osoby mamy upadające MPK.
      Lepiej zapłac bo czeka cię sprawa w Sądzie Grodzkim a tam to juz
      zabulisz zdecydowanie więcej:)
      • Gość: kanar cwaniak Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.rzeszow.mm.pl 06.11.08, 16:52
        MPK upada bo całe rodziny tych z MPK nie płaca tylko pupy wożą.
        • Gość: revenant Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.nm.e-zet.pl 06.11.08, 18:01
          Dokładnie kierowca po pracy np. po 10 godzinach za kółkiem zbiera całą rodzinę
          bliską i daleka i jadą sobie na wycieczkę zwiedzać przez okienko okoliczne
          wioski typu Zabratówka, Czrna, czy inne atrakcje turystyczne... Brak wiedzy nie
          zwalnia z odpowiedzialności. Nie zapłacisz spokojna głowa urząd sobie ściągnie
          przez windykacje z odsetkami.
    • smalltownboy Re: pomocy!! mandat mpk 06.11.08, 18:03
      Czym się przejmujesz? Jeśli nie masz żadnych dochodów to nic Ci nie zrobią,
      nawet drogą sądową. A może mają taki bałagan, że nie zdążą wysłać do sądu sprawy
      o ściągnięcie. Mój znajomy kilka razy nie zapłacił w Kielcach, spisali go i nic.
      Przychodziły pisemka od MPK straszące, ale je ignorował i sprawa się
      przedawniła. 2 lata mają na wniesienie sprawy, potem przedawnione. Ale nawet,
      jeśli wniosą, a nie masz z czego, to będzie wisiał dług. Za takie coś się nie
      idzie siedzieć, nie martw się :)
      No chyba, że 2 razy w ciągu roku u tego samego przewoźnika nie zapłacisz kary,
      to może skierować wniosek o ukaranie
      (dawne kolegium).
      • Gość: MPK Re: pomocy!! mandat mpk IP: 217.153.162.* 06.11.08, 18:28
        lepiec zapłac od razu!!!
        • Gość: ania Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 06.11.08, 18:31
          nio jakis walniety koles ;/ bede musiala tak zrobic...;(
          • smalltownboy Re: pomocy!! mandat mpk 06.11.08, 18:35
            To po co się blondynko o porady pytasz? I jeszcze wyzywasz? Płacz i płać!
      • Gość: kanar Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.19.165.62.osk.enformatic.pl 07.11.08, 11:55
        I tu się mylisz. Rozprawa sądowa odbywa sie bez udziału gapowicza, a kara czeka aż do momentu jak zacznie on zarabiać - tyle ze wtedy z mandatu w kwocie 80 zł robi sie 1000 zł - odsetki, koszty sądowe itd. I nagle taki osobnik sobie przypomina że 6 lat temu dostał mandat. Osobiście byłem świadkiem jak zrozpaczona mamusia przybiegła do kasy na Grottgera z wyrokiem sądu na kwotę coś koło 700 zł - bo synek kilka mandatów doatał i wyrzucił myśląc ze nic mu nie zrobią, chciała sie odwołać, ale wtedy było juz za późno.
        • smalltownboy Re: pomocy!! mandat mpk 07.11.08, 16:06
          Wiem jak się odbywa. Jest to postępowanie upominawcze, od którego także można
          się odwołać. Ta kara nie wisi w nieskończoność. Chyba po wyroku 10 lat. Albo 5,
          już nie pamiętam, bo dla niektórych spraw jest 10 a dla innych krócej. To po
          wyroku, bo przed wyrokiem mają 2 lata na wniesienie sprawy.
          • smalltownboy Re: pomocy!! mandat mpk 07.11.08, 16:08
            Większość miejskich komunikacji ma taki bałagan, że często nie wnoszą sprawy do
            sądu. Tylko straszą pismami. Jedynie PKP ma specjalną komórkę, która się tym
            zajmuje.
    • Gość: ja Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 08:01
      ignorantia legis excusat neminem

a coraz powszechniej się zdarza że gapowicze którzy nie płacą mandatów zgłaszani
      są do rejestru dłużników i później mogą mieć problemy z ewentualnymi pożyczkami,
      kredytami i zakupami na raty
      • meg83 Re: pomocy!! mandat mpk 07.11.08, 13:30
        nie biadol tak

skoro chodzisz do prywatnej szkoły to na pewno stać cię zapłacić 80zł

prędzej czy później i tak będziesz musiał zapłacić

nieświadomość i niewiedza to żadne wytłumaczenie
        • Gość: gosc Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 08.11.08, 18:29
          chodze do studium i zaplacilam za to co zarobilam ale juz nie mam kasy;/;/ i nie
          jestem zadna blondynka...poprostu głupota jest dla mnie ze przez pół roku
          jezdzilam na ulgowych biletach i nikt nic nie mówił;/
          • Gość: GOSC Re: pomocy!! mandat mpk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:11
            jestes pełnoletnia?
            • Gość: ona A ty gosc jestes normalny?! IP: *.xdsl.centertel.pl 08.11.08, 23:36
              J.W.
              • Gość: gość Re: A ty gosc jestes normalny?! IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.08, 20:17
                tak, jestem normalny i chętny do pomocy Tobie.
                • meg83 Re: A ty gosc jestes normalny?! 10.11.08, 07:46
                  >poprostu głupota jest dla mnie ze przez pół roku
                  jezdzilam na ulgowych biletach i nikt nic nie mówił

nie oczekuj specjalnego traktowania, ze ktoś wyśle do Ciebie list polecony z info albo specjalnie przyjdzie i Cię poinformuje- trzeba interesowac się światem ;) w dobie iinternetu nie jest trudno o info
    • Gość: zapłać Re: pomocy!! mandat mpk IP: 217.153.162.* 10.11.08, 07:49
      zapłać bo zabulisz znacznie więcej w Sądzie Grodzkim!!!!! albo
      przyjdzie jakas firma windykacyjna???
      Dobrze radze na swoim przykładzie!!!!!!!!!!!!!!!!
      Zapłać jeszcze dziś!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka