Gość: daniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:19 wacham się pomiędzy kilkoma TV, co byscie doradzili? Szukam czegoś 40 lub 42 cale. Dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paweł Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:02 Panie, plazma wymiera - jakis czas temu powstała nowa technologia laserowa która jest zdecydowanie lepsza od plazmy, jednak nie jest jeszcze seryjnie produkowana bo jest za droga na przeciętnego klienta. Więc w tej chwili tylko i wyłącznie LCD Sony, Toshiba, LG, SAMSUNG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.eranet.pl 09.11.08, 19:08 Plazma ma zdecydowanie głębsza czerń od LCD. LCD to ekonomia, a plazma to jakość. Fakt, że plazma zuzywa więcej prądu, ale za jakośc się płaci. Teraz wchodzio nowa seria plazm Panasonica 11e. Właśnie zamierzam to kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 09.11.08, 19:25 40 lub 42 cale to tylko plazma lepsze jakości obrazu ale te telewizory tez mają wady migotanie obrazu i dlatego plazmę dobrze ogląda się z tylko z daleka, zużywają prawie dwa razy więcej prądu o tej samej przekątnej jak również szybciej się zużywają. LCD nie miga i można oglądać zarówno z bliska jak i z daleka. Wady w/g mnie jest to ze przy przy bardzo dynamicznych obrazach mogą pojawiać się charakterystyczne smug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 88.156.218.* 09.11.08, 19:56 Mówią, że jak ma się plazmę, to można wyłączyć ogrzewanie w domu, tak grzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 88.156.164.* 09.11.08, 20:57 Dzięki za informacje, powiem że teraz jestem bardziej skołowany niż przed zadaniem pytania co lepsze. Proszę jeśli można o podanie wg. was konkretnych modeli i gdzie ten mój wymarzony TV najtaniej kupie w rzeszowie.Myślałem o takich modelach: LG 42LG6000 lub Panasonic 37PV80 lub 42PV80, który z nich odradzacie czy polecacie? i dlaczego? a może jakiś inny model byście polecili? Z góry dzięki za wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazmowiec Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 11:08 Nie przejmuj się tym, co piszą powyżej - pewnie usłyszeli to od znajomego albo w sklepie z TV. Poczytaj tutaj: plazma-lcd-fakty.pl/mity/mity.php Plazma jest prądożerna w ... produkcji, która jest skomplikowana i wymaga drogiej fabryki. LCD - tutaj matrycę kupuje się od chińczyków, dokłada elektronikę też od nich, obudowę potem się to składa i gotowe. Niewielki koszt produkcji = dobra marża. Dlatego tyle tego jest na rynku. Co do marki to wskazywałbym na Panasa - mam parę lat ich plazmę i powiem, że ma wg mnie trochę ładniejsze kolory od panelu LG (którego często oglądam u rodziców) - ale to już musisz samemu sobie pooglądać w sklepie. A na LCD proponuję spojrzeć jeszcze pod lekkim kątem z boku - zobaczysz co będziesz widział (lub nie) gdy rozsiądziesz się ze znajomymi wokół TV - a nie każdy będzie siedział na wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 14:37 A na LCD proponuję sp > ojrzeć jeszcze pod lekkim kątem z boku - zobaczysz co będziesz widział (lub nie > ) gdy rozsiądziesz się ze znajomymi wokół TV - a nie każdy będzie siedział na w > prost. Chyba na weselu nie będzie TV oglądał! A co do czego ale TV sie trzyma w salonie a nie w małych klitkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.eranet.pl 11.11.08, 09:06 Trochę off topic, ale nie mogę się powstrzymać. TV w salonie i może jeszcz na nim haftowna serwetka oraz kryształy ;- ) Tak było za czasów kolorowych TV Rubin z lat '70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odio Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 20:23 Od maja tego roku posiadam Panasonica 42PV80 - kupiłem go przed ME w piłce. Ogląda się przyjemnie i wszystko działa jak należy. Na jednym meczu byłem u kumpla ma lcd LG chyba 32 cale, później już do końca mistrzostwa oglądaliśmy u mnie głownie ze względu na przekątną. Przed zakupem czytałem opinie na necie, załamka ludzie opisują swoje doznania z poszczególnymi modelami telewizorów jak intymne przeżycia, a przecież to tylko pudło które i tak za kilka lat wymienimy na inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 62.29.251.* 12.11.08, 13:40 od tygodnia mam 47 calowe lg6000, jestem bardzo zadowolony z funkcjonalności i jakości odbioru. Polecam, ale tylko zakup przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Co lepsze LCD czy plazma? 10.11.08, 14:59 dobry temat. mnie interesuje, dlaczego jakośc obrazu w LCD jest tak niekomfortowa (czyt. rozmazana). I jeszcze jedno: mam okazje kupic od znajomych 2-letniego samsunga 32 cale za 800 zł. Czy to dobra cena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adem Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 17:43 800 zł to dobra cena a nawet bardzo dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anteniarz Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 11.11.08, 09:03 Te nowoczesne telewizory oddają swoje możliwości wyłącznie w systemach HD ! Z pozostałymi żródłami sygnału takimi jak kablówki , anteny naziemne i sygnały AV pracują wizualnie nieraz dużo gorzej niż telewizory z kineskopem . Tak więc jak ktoś chce użyć jakości musi posiadać cyfrówkę z HD . Poza tym nie ma się co tak przejmować żywotnością sprzętu w dzisiejszych czasach gdzie wyścig technologicznych nowości przyśpiesza lawinowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 11.11.08, 22:04 poniżej masz link na temat tego co chcesz wiedzieć,jest tu wszystko co chcesz wiedzieć na temat plazmy czy LCD. I niech nikt nie pisze ze to jest tylko pudełko które za kilka lat się wymieni,bo wymieniać możesz zanim pierwszy raz uruchomisz a dlaczego to tu.. telewizor.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artU Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 74.222.140.* 12.11.08, 14:54 Pamiętaj by kupic z tunerem cyfrowym MPEG 4 a nie 2, bo w 2012 takie kodowanie ma byc tzn 4 w Polce obowiązujace Odpowiedz Link Zgłoś