Dodaj do ulubionych

Co lepsze LCD czy plazma?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:19
wacham się pomiędzy kilkoma TV, co byscie doradzili? Szukam czegoś
40 lub 42 cale.
Dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:02
      Panie, plazma wymiera - jakis czas temu powstała nowa technologia laserowa która
      jest zdecydowanie lepsza od plazmy, jednak nie jest jeszcze seryjnie produkowana
      bo jest za droga na przeciętnego klienta. Więc w tej chwili tylko i wyłącznie
      LCD Sony, Toshiba, LG, SAMSUNG
      • Gość: R Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.eranet.pl 09.11.08, 19:08
        Plazma ma zdecydowanie głębsza czerń od LCD.
        LCD to ekonomia, a plazma to jakość.
        Fakt, że plazma zuzywa więcej prądu, ale za jakośc się płaci.
        Teraz wchodzio nowa seria plazm Panasonica 11e.

Właśnie zamierzam to kupić.
    • Gość: marek Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 09.11.08, 19:25
      40 lub 42 cale to tylko plazma lepsze jakości obrazu ale te telewizory tez mają
      wady migotanie obrazu i dlatego plazmę dobrze ogląda się z tylko z daleka,
      zużywają prawie dwa razy więcej prądu o tej samej przekątnej jak również
      szybciej się zużywają.
      LCD nie miga i można oglądać zarówno z bliska jak i z daleka.
      Wady w/g mnie jest to ze przy przy bardzo dynamicznych obrazach mogą pojawiać
      się charakterystyczne smug.
      • Gość: ms Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 88.156.218.* 09.11.08, 19:56
        Mówią, że jak ma się plazmę, to można wyłączyć ogrzewanie w domu, tak grzeje...
    • Gość: daniel Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 88.156.164.* 09.11.08, 20:57
      Dzięki za informacje, powiem że teraz jestem bardziej skołowany niż
      przed zadaniem pytania co lepsze. Proszę jeśli można o podanie wg.
      was konkretnych modeli i gdzie ten mój wymarzony TV najtaniej kupie
      w rzeszowie.Myślałem o takich modelach: LG 42LG6000 lub Panasonic
      37PV80 lub 42PV80, który z nich odradzacie czy polecacie? i dlaczego?
      a może jakiś inny model byście polecili?
      Z góry dzięki za wasze opinie.
      • Gość: Plazmowiec Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 11:08
        Nie przejmuj się tym, co piszą powyżej - pewnie usłyszeli to od znajomego albo w sklepie z TV. Poczytaj tutaj:
        plazma-lcd-fakty.pl/mity/mity.php
        Plazma jest prądożerna w ... produkcji, która jest skomplikowana i wymaga drogiej fabryki. LCD - tutaj matrycę kupuje się od chińczyków, dokłada elektronikę też od nich, obudowę potem się to składa i gotowe. Niewielki koszt produkcji = dobra marża. Dlatego tyle tego jest na rynku.
        Co do marki to wskazywałbym na Panasa - mam parę lat ich plazmę i powiem, że ma wg mnie trochę ładniejsze kolory od panelu LG (którego często oglądam u rodziców) - ale to już musisz samemu sobie pooglądać w sklepie. A na LCD proponuję spojrzeć jeszcze pod lekkim kątem z boku - zobaczysz co będziesz widział (lub nie) gdy rozsiądziesz się ze znajomymi wokół TV - a nie każdy będzie siedział na wprost.
        • Gość: paweł Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 14:37
          A na LCD proponuję sp
          > ojrzeć jeszcze pod lekkim kątem z boku - zobaczysz co będziesz widział (lub nie
          > ) gdy rozsiądziesz się ze znajomymi wokół TV - a nie każdy będzie siedział na w
          > prost.

Chyba na weselu nie będzie TV oglądał! A co do czego ale TV sie trzyma w salonie
          a nie w małych klitkach
          • Gość: R Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.eranet.pl 11.11.08, 09:06
            Trochę off topic, ale nie mogę się powstrzymać.

TV w salonie i może jeszcz na nim haftowna serwetka oraz kryształy ;-
            )
            Tak było za czasów kolorowych TV Rubin z lat '70.

• Gość: odio Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 20:23
        Od maja tego roku posiadam Panasonica 42PV80 - kupiłem go przed ME w piłce.
        Ogląda się przyjemnie i wszystko działa jak należy. Na jednym meczu byłem u
        kumpla ma lcd LG chyba 32 cale, później już do końca mistrzostwa oglądaliśmy u
        mnie głownie ze względu na przekątną. Przed zakupem czytałem opinie na necie,
        załamka ludzie opisują swoje doznania z poszczególnymi modelami telewizorów jak
        intymne przeżycia, a przecież to tylko pudło które i tak za kilka lat wymienimy
        na inne.
      • Gość: alfik Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 62.29.251.* 12.11.08, 13:40
        od tygodnia mam 47 calowe lg6000, jestem bardzo zadowolony z
        funkcjonalności i jakości odbioru. Polecam, ale tylko zakup przez
        internet.
    • alexandra74 Re: Co lepsze LCD czy plazma? 10.11.08, 14:59
      dobry temat.

mnie interesuje, dlaczego jakośc obrazu w LCD jest tak niekomfortowa
      (czyt. rozmazana).

I jeszcze jedno: mam okazje kupic od znajomych 2-letniego samsunga
      32 cale za 800 zł. Czy to dobra cena?
      • Gość: adem Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 17:43
        800 zł to dobra cena a nawet bardzo dobra :)
        • Gość: anteniarz Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 11.11.08, 09:03
          Te nowoczesne telewizory oddają swoje możliwości wyłącznie w systemach HD ! Z
          pozostałymi żródłami sygnału takimi jak kablówki , anteny naziemne i sygnały AV
          pracują wizualnie nieraz dużo gorzej niż telewizory z kineskopem . Tak więc jak
          ktoś chce użyć jakości musi posiadać cyfrówkę z HD . Poza tym nie ma się co tak
          przejmować żywotnością sprzętu w dzisiejszych czasach gdzie wyścig
          technologicznych nowości przyśpiesza lawinowo.
      • Gość: marek Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 84.38.160.* 11.11.08, 22:04
        poniżej masz link na temat tego co chcesz wiedzieć,jest tu wszystko co chcesz
        wiedzieć na temat plazmy czy LCD. I niech nikt nie pisze ze to jest tylko
        pudełko które za kilka lat się wymieni,bo wymieniać możesz zanim pierwszy raz
        uruchomisz a dlaczego to tu..
        telewizor.eu/
    • Gość: artU Re: Co lepsze LCD czy plazma? IP: 74.222.140.* 12.11.08, 14:54
      Pamiętaj by kupic z tunerem cyfrowym MPEG 4 a nie 2, bo w 2012 takie
      kodowanie ma byc tzn 4 w Polce obowiązujace

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka