akrzy
02.04.09, 22:44
Drodzy mieszkańcy pięknego Przemyśla,
Mieszkam w Szczecinie, ale bylem niedawno w Waszym pieknym mieście. Jestem dzialaczem ekologicznym, czlonkiem Zespołu ds ochrony terenów zielonych przy Prezydencie miasta. W roku 2006 udalo mi sie zorganizowac skuteczny protest przeciw budowie parkingu pod pl Orla Bialego i wycieciu wiekszosci drzew (poniżej zalaczam linki). To przyklad jak można przekonac urzedników do zmiany decyzji i uznania swych błędów. Dodam, że happening ktory zrealizowalem w obronie placu i drzew był oprawą do wreczenia wladzom listu otwartego do prezydenta miasta z kilkunastoma zalacznikami - w tym kilkoma ekspertyzami naukowcow... Caly czas wspolpracowalem z radą osiedla i innymi instytucjami i uczelniami oraz - co b. wazne - z mediami.
Alternatywa dla zniszczonych (oszpeconych) ale zdrowych - wg mojej oceny - lip rynkowych może byc utrzymywanie ich w formie kandelabrowej - corocznie strzyzonych (na pl Żolnierza w Szczecinie, za pomnikiem). Z mojej minisondy wynika, że niektorzy mieszkancy sadza, że drzewa są chore. Samo oglowienie tych drzew nadaje sie do zgloszenia o ukaranie jako niewlasciwa pielegnacja- przy okazji polecam materialy, ktore umiescilem na: www.gajanet.pl/ZNISZCZENIE-DRZEW-I-KRZEWOW-prawo oraz pozostale wpisy kampanii www.gajanet.pl/OCHRONA-DRZEW-I-KRZEWOW
W przypadku ciec dokonanych przez gminę nieprawidlowosci zglasza sie do starosty ( Art. 90. Czynności, o których mowa w art. 83-89, w zakresie, w jakim wykonywane są one przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta, w odniesieniu do nieruchomości będących własnością gminy, wykonuje starosta. )
Myslę, że rynek mozna by bylo uczynic estetyczniejszym (niewielkim kosztem... a może też dodać mu klimatu. Dobry arch. krajobrazu moze tam wyczarowac ciekawy pomysl na oryginalny skwer - dla ludzi. Oczywiscie bez wycinania drzew. Ktorych, jak zdażylem zauważyc wycina sie w Przemyslu sporo.. i dużo oglowien. W szczecinie spowodowalem nalozenie kar (po 300 tys zl) na osobę prywatna i na ... sąd apelacyjny (sic!) - wlasnie za oglawianie.
Polecam też link do akcji partii zielonych w sprawie rynku i drzew: www.zieloni2004.pl/art-3198.htm
Z poważaniem
Artur Krzyżański
www.gajanet.pl/MY-TU-MIESZKAMY-PLAC-NALE-Y-DO-NAS
a tak miał wyglądać plac po przebudowie: www.gajanet.pl/article490,490
ale udało się przekonać miasto aby zaniechało tego kontrowersyjnego projektu www.gajanet.pl/article456,456