Gość: kolega Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.krak.tke.pl 13.08.03, 18:02 Gołąbek k.kat z Tygodnika Powszechnego postraszył na wizj itych,którzy chcą uporządkowania finansów kleru.Cóż na to jastrzębie z Lublina czy Stalowej Woli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:17 Do tego potrzebni sa jastrzębie z powstania styczniowego. Wiecej na ten temat w spuściźnie po oficjelu watykańskim bp. Wielopolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.tele2.pl 15.08.03, 11:25 A MOŻE BY TAK NA GIEŁDE ? PRZEKSZTAŁCIĆ W SPÓŁKE AKCYJNĄ I MOŻNA BY KASKE ROBIĆ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.krak.tke.pl 18.08.03, 12:48 Bój sie Boga!Najgorsza rzecz dla kościoła kat.to jawność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. na giełdzie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:19 Kościół nie spełnia pod tym względem żadnych warunków, oczywiści oprócz kasy niewiadomego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.krak.tke.pl 21.08.03, 12:09 Dobrodziejki siostry pijarki (?) z Krakowa budują szkoły? Obserwujmy,co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - efekt jest IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 12:57 Już macie 500 tys mniej w budżecie. I jeszcze do tego cyrku z tego budżetu będziecie dopłacali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - efekt jest IP: *.smlw.pl 22.08.03, 15:21 Nie czytalem wszystkich wypowiedzi wiec nie wiem czy moze przypadkiem nalezycie do Racji lub czy przynajmniej interesujecie sie jej losami.Odpowiedzcie.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - efekt jest IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 00:35 Ale której racji? Jedynie słusznej racji, naszej racji, czy racji każdego z dyskutantów :-)) Gość portalu: bbb napisał(a): > Nie czytalem wszystkich wypowiedzi wiec nie wiem czy moze przypadkiem nalezycie > > do Racji lub czy przynajmniej interesujecie sie jej losami.Odpowiedzcie.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - efekt jest IP: *.smlw.pl 25.08.03, 19:40 "moja jest racja i to świeta rackja"-Dzien Świra.zartuje. Pytam o partie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - efekt jest IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 21:05 Nie interesuję się losami APP, choć jej założenia programowe wydają mi się najbardziej rzeczowe w tym klechistanie. A co do wątku, podrzucam następny kwiatek: "...Ksiądz Maruszewski przyjmował różne linie obrony. Najpierw twierdził, że zapłacił wszystkie pieniądze wykonawcom i nie jest niczyim dłużnikiem. Później zmienił zdanie: pieniądze miał rzekomo przekazać Kubiakowi, a nie rzemieślnikom, i to Kubiaka obwiniał za dług. Trzecią wersją, przedstawioną przez prałata również arcybiskupowi, jest powoływanie się na nagły wzrost ceny drzwi..." www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1626852.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 18:49 Na początku maja ub. r. bp Edward Białogłowski wracając samochodem (zielony polonez) z uroczystości kościelnych w pobliskiej parafii, stał się pierwotnym sprawcą śmiertelnego potrącenia 11-letniej dziewczynki w Połomii koło Strzyżowa. Jadący za nim drugim samochodem ksiądz poprawił rozpoczęte dzieło na żyjącej jeszcze dziecku i wzorem swego szefa upłynnił się na tle szarej drogi doczesnego życia. Co w tej głośnej sprawie po 1,5 roku czasu. Krętactwo księdza i wyciszanie sprawy wokół biskupa wystawia nie najlepsze opinie dla rzeszowskiej temidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Jest już informacja IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 21:36 www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1663037.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowianin Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.man.rsk.pl 04.12.05, 14:03 mam pytanie do bpa Edwarda jak działa jego katolickie sumienie i co myśli w chwili, gdy modli się i żegna z imieniem swego "pracodawcy" na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel010 Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. 31.08.03, 10:11 SORRY ALE JAK TO CZYTAM TO KREW MNIE ZALEWA I WSTYDZE ZA WAS RZESZOWIAM JAK MOGL SIE ZNALESC TAKI TEMAT W NASZYM MIESCIE ALE DZIWNE JEST TEZ TO ZE CI LUDZIE KTORZY PISZA TAKIE RZECZY ZREGULY ANI GROSZA NIE DAJA NA TACE WIEC POWINNI SWOJE WSTRETNE MORDY ZAMKNAC BO NIE MAJA PRAWA NORALNEGO TAKI RZECZY PISAC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.smlw.pl 31.08.03, 13:32 ciekawa wypowiedz.a fajlepsze jest to wasze sztandarowe odezwanie:"nie macie MORALNEGO prawa!" w domysle tylko my mamy.Oj ludziki, ludziki....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: ludziki kupiły sobie MORALNE prawo do ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 06:34 do funkcjonowania w takim.......... he, he, he, he... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=7484992 Gość portalu: bbb napisał(a): > ciekawa wypowiedz.a fajlepsze jest to wasze sztandarowe odezwanie:"nie macie > MORALNEGO prawa!" w domysle tylko my mamy.Oj ludziki, ludziki....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: MORALNE prawo do ...Czy ksiadz zabil kochanke? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 08:10 W przystojnym wikarym zakochały się dwie zamożne parafianki. Playboy w sutannie bez skrupułów przyprawił rogi ich mężom. W zamian za łóżkowe doznania uwiedzione kobiety złożyły u jego stóp wielką fortunę. Tragiczny finał miłosnego trójkąta rozegrał się na kołobrzeskim molo. Pijany duchowny patrzył, jak Bałtyk pochłania ciało jednej z kochanek. Policjantom nie udało się udowodnić morderstwa. Wiadomo jednak, że na śmierć businesswoman ksiądz zbił majątek. www.racjonalista.pl/kk.php/s,1716 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - moralność IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:08 Źródłem takiego umocowania moralnego prawa jest zapewne historia wypraw krzyżowych i Święta Inkwizycja. Religia - córka Nadziei i Strachu, tłumacząca Ignorantom naturę Niepoznawalnego. (Ambrose Bierce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. i jego zaplecze IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 21:42 www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6686&mode=thread&order=0&thold=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. i salezjanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 07:26 ks. Ryszard Matkowski ks. Miroslaw M. Fundacja Sw. Jana Bosco Salezjaninie - szwindlerzy Before Christmas 2002 reverends Ryszard Matkowski and Miroslaw M. were released from jail on bail of 500 000 Polish Zloty ($125 000). He was held for half a year on charges of organizing a massive fraud scam involving several dozen clergy and employees of Kredyt Bank in Legnica, SW Poland. Prosecutor alleges creation of fake church foundation and stealing with fake documents up to 500 000 000 Polish Zloty (125 million USD). The bail was likely posted by a local bishop. The fake foundation operated with full aproval of the Polish bishops for a long time, before being exposed by the press. -------------------------------------------------------------------------------- Wiadomosc 1: Salezjanie zwolnieni z aresztu 2003-01-07 Księża salezjanie Ryszard M., Mirosław M. i Tadeusz H. - dyrektor lubińskiego oddziału Kredyt Banku, zostali zwolnieni z aresztu. To główni bohaterowie tzw. afery salezjańskiej związanej z fundacją Świętego Jana Bosko w Lubinie. Mężczyźni podejrzani są o wyłudzenie z lubińskiego oddziału Kredyt Banku ponad 415 mln zł, gdzie zaciągano także pożyczki lombardowe, których zabezpieczeniem były między innymi papiery wartościowe, w rzeczywistości nieistniejące lub sfałszowane. Takich pożyczek udzielono 60, spłacono jedynie 40. W bankowej kasie zabrakło 132 milionów zł. Pieniądze pobierał ojciec Ryszard M. wraz ze wspólnikami, a zgodę na udzielenie kredytów udzielał dyrektor banku Taduesz H. Osoby zamieszane w aferę zostały jednak wypuszczone na wolność. Prokurator prowadzący sprawę uznał, że nie ma potrzeby trzymania mężczyzn w areszcie. Księża spędzili w areszcie prawie rok. Przyznali się do winy, złożyli zeznania i - zdaniem prokuratora - nie ma obaw, że będą utrudniać śledztwo. - Środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania nie może zastępować wyroku - tłumaczy rzecznik Prokuratury Okręgowej we Wrocławiu Leszek Karpina. Zaznacza przy tym, że jeżeli podejrzani będą próbowali utrudniać śledztwo, wrócą do aresztu. Za wyjście na wolność Ryszard M. musiał wpłacić 500 tys. zł kaucji, a pozostali zatrzymani odpowiednio 300 i 200 tys. zł. W związku z tzw. aferą salezjańską w areszcie przebywa jeszcze dwóch księży, a ponad 50 innym osobom postawiono zarzuty.(RMF FM) (end) -------------------------------------------------------------------------------- Wiadomosc 2: IAR, jkl /2003-01-07 Afera salezjańska: Kaucja zakonnika Ksiądz Ryszard M. główny podejrzany w aferze salezjańskiej został zwolniony z aresztu. Musiał zapłacić pół miliona złotych kaucji i oddać paszport. Poręczył za niego także wysoki urzędnik kościelny. Zakonnik, któremu zarzuca się wyłudzenie na podstawie sfałszowanych dokumentów ponad pół miliarda złotych, wyszedł na wolność jeszcze przed świętami - ale dopiero teraz prokuratura ujawniła informacje na ten temat. "Materiał dowodowy był na tyle zaawansowany, że areszt nie był już potrzebny. Nie obawiamy się, że ucieknie. W śledztwie złożył obszerne wyjaśnienia" - tłumaczy wiceprokurator okręgowy Marek Ratajczyk. Afera salezjańska wybuchła półtora roku temu. Do tej pory zarzuty postawiono kilkudziesięciu osobom, w tym byłym szefom legnickiego oddziału Kredytbanku. Sam bank dochodzi niespłaconych jeszcze 133 milionów złotych na drodze sądowej. Głównym pomysłodawcą oszustwa miał być były szef Fundacji Salezjańskiej ksiądz Ryszard M. (end) tajnedokumenty.com/kksalezjanie1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 17:08 Kredyt "na sutannę", czyli sposób na wyłudzenia Autor: Gość: nuncjusz IP: *.CMBRMAOR.covad.net Data: 22-09-2003 23:52 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------- Proboszcz i jego gosposia wymyślili prosty sposób wyłudzania kredytów z banków. Tak prosty, że działał nawet po śmierci księdza Akt oskarżenia w tej sprawie trafił właśnie do słupskiego sądu - obejmuje 14 osób, które wyłudziły co najmniej 50 tys. zł z kilkunastu banków i agencji na terenie całego województwa pomorskiego. Barbara J. (50 lat) była gosposią w jednej z parafii pod Lęborkiem. Trzy lata temu, wspólnie z tamtejszym proboszczem, wymyślili sposób na szybki i łatwy do uzyskania kredyt. - Wystawiali fałszywe zaświadczenia o zatrudnieniu w parafii różnym zaufanym osobom, dziś współoskarżonym - opowiada prokurator Dariusz Kloc z Prokuratury Rejonowej w Słupsku. - Banki dawały im na tej podstawie kredyty, a podejrzani dzielili się pieniędzmi. Zatrudnieni - w rzeczywistości nigdy nie pracowali na rzecz parafii - najczęściej zostawali "pracownikami administracyjnymi". Zazwyczaj ksiądz towarzyszył im osobiście w banku i pomagał w przebrnięciu przez wszystkie formalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 23:51 Przewielwbny Biskup Skworc z Tarnowa stwierdził odkrywczo, że za wypadki drogowe współodpowiedzialność ponoszą rządzący (czyt. poskomuna), bo nie budują bezpiecznych dróg. A co na to opieprzający się patron kierowców św. Krzysztof i jeżdżący po pijaku duchowni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fim Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.krak.tke.pl 28.09.03, 12:35 A co z naszym "przewielebnym" Białogłowskim? Czy nie dręczą go zmory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.krak.tke.pl 05.10.03, 13:21 Czy w Rzeszowie jest klecha egzorcysta,bo we mnie wstępuje ZŁY? Ile bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 16:16 Gość portalu: kolega napisał(a): > Czy w Rzeszowie jest klecha egzorcysta,bo we mnie wstępuje ZŁY? Ile bierze? Odpowiedź w artykule: Pensjonariusze na łasce księdza Pies z kulawą nogą Ksiądz Julian Noga, prezes Stowarzyszenia Domu Opieki "Złota Jesień" na gdańskiej Zaspie, rozpoczął usuwanie niewygodnych sobie sędziwych pensjonariuszy. 2Na pierwszy ogień poszedł 83-letni Mieczysław Karasiński, jeden z czterech mieszkańcow "Złotej Jesieni", którzy wnieśli przeciwko księdzu pozwy do sądu cywilnego. Dlaczego mieszkańcy szukają sprawiedliwości w sądzie? Czują się oszukani przez duchownego, który - jak twierdzą - przed wprowadzeniem na ul. Hynka 12 obiecał im, że mieszkania będą ich własnością. Przyszli pensjonariusze wpłacili po kilkadziesiąt tysięcy złotych, część z nich sprzedała nawet swoje mieszkania, spodziewając się, że na Hynka będą mieli stałą opiekę lekarską i inne wygody. Nic z tego. Dzisiaj szukają pomocy lekarzy z zewnątrz, płacąc słono za wizyty. Miała być też kuchnia, ale i jej nie ma. Dzisiaj Mieczysławowi Karasińskiemu, który zapłacił za lokum w "Złotej Jesieni" ponad 41 tysięcy złotych, grozi przymusowa wyprowadzka. W imieniu księdza Nogi pozew o eksmisję wniósł do Sądu Rejonowego w Gdańsku mecenas Mieczysław Surewicz. Pierwsza rozprawa w przyszłym tygodniu. Ugięły się nogi Gehenna pana Karasińskiego, emerytowanego ekonomisty, rozpoczęła się od podpisania umowy z ówczesnym proboszczem parafii św. Kazimierza. Po kilku miesiącach p. Karasiński zorientował się, że nie jest właścicielem 28- metrowego lokum. W umowie stało, że był zaledwie najemmcą. - Ugieły się pode mną nogi - opowiada. - W ulotkach i folderach, w późniejszych rozmowach z księdzem obiecywał, że będziemy mogli zakupić mieszkania. Cofnijmy się do drugiej połowy lat 90., kiedy to po Trójmieście krążyły ulotki zachęcające do spędzenia starości w DO "Złota Jesień". Wówczas był to jeszcze tylko projekt. Cenę metra kw. obliczono na 700 złotych (ówczesna cena rynkowa). Folder i ksiądz obiecywali co najmniej 30-metrowe mieszkanie, całodobową opiekę, salę rehabilitacyjną, jadalnię... Mieczysław Karasiński wpłacał pieniądze ratami do IV Oddziału Banku Pekao SA przy ul. Kołobrzeskiej w Gdańsku. Przyszedł z ostatnią: na blankiecie wpisał "rata za mieszkanie", wyjął z portfela 6 tys. zł, podał kasjerce. A pani w okienku na to: "Proszę wypełnić poprawnie i wpisać "darowizna". Karasiński aż zaniemówił z wrażenia. Kiedy trochę ochłonął, przypomniał sobie, że to samo mówił mu wcześniej ks. Noga: "Jak wpiszecie �darowizna�, będziecie mogli liczyć na ulgi podatkowe". Proboszcz wycedził - Zachodziłem w głowę, skąd bankowa kasjerka wiedziała to samo, co ksiądz? Nie wiem tego do dzisiaj. Pan Karasiński zamieszkał na ul. Hynka z chorą na raka małżonką. - Zapewniam, wpis "darowizna" był pomysłem proboszcza Nogi, ale to miała być rata za zakup mieszkania. Po tym, jak pan Karasiński dowiedział się, że nie jest właścicielem, spotkał księdza i miał z nim krótką rozmowę. Ksiądz Noga: "W umowie jest napisane �lokator�, więc zabieramy panu to mieszkanie na zasadach lokatorskich". "Więc proszę mi oddać 41 tysięcy, które wpłaciłem". "Nie" - wycedził duchowny. Pani Karasińska zmarła w sierpniu zeszłego roku. - Pies z kulawą nogą się nią nie zaopiekował w tym domu. Umierała przez cztery miesiące. Opłacałem czterech prywatnych lekarzy. Trzech przychodziło do niej nieodpłatnie, ale ze szpitala. A do tych, którzy są na miejscu, nie mam zaufania. Zresztą nie tylko ja. Z pozwu o eksmisję: "W imieniu Stowarzyszenia Domu Opieki "Złota Jesień" (prezesem SDO jest ksiądz Noga - red.) wnoszę o nakazanie pozwanemu M. Karasińskiemu, aby wydał powodowi lokal mieszkalny nr 213, położony... przy ul. Hynka 12, zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu..., rozpoznanie sprawy również pod nieobecność powoda, wydanie wyroku zaocznego opatrzonego rygorem natychmiastowej wykonalności, w przypadku wystąpienia przesłanek przez prawo przewidzianych". Nogami do przodu - Usuwać mnie z mieszkania, które zbudowałem, za które zapłaciłem? Ksiądz pisze do mnie "oddać klucze". To absurdalne, oburzające. Poniosłem pełne koszty budowy, a w pozwie nie ma o tym nawet słowa. Po serii naszych artykułów na temat Domu Opieki "Złota Jesień", opisani przez nas mieszkańcy są szykanowani przez zwolenników byłego proboszcza. - Jak pan to opublikuje z moim nazwiskiem - mówi pan Karasiński - znowu czekają mnie niemiłe niespodzianki. Ale ja się niczego nie boję, chyba tylko tego, że mnie wyniosą... nogami do przodu. Dariusz JANOWSKI www.glos.gda.pl/spoleczenstwo/spoleczenstwo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 02:09 Katolewacy, katoprawiczki i rydzykowcy - żołnierze tej samej spółki kościelnej - walczą między sobą o wpływy i dochody płynące z religii w szkołach. Boże, widzisz, a nie grzmisz. Teraz katecheci rydzykowcy przerzucają sie z religii na lekcje WOS-u. Czy w tym wypadku nadchodzi już czas zwiększenia ilości godzin WOS-u tygodniowo z jednej na dzień dzisiejszy do czterech w najbliższej przyszłości dla zadowolenia wyrobników tej spółki? Do wyrugowania pozostają jeszcze: matematyka, języki no i może jakieś ambitniejsze przedmioty zawodowe, np. informatyka. Po co w końcu parafianinowi komputer? oszolom.z.radia.maryja napisał: Data: 01.12.2003 19:00 > tylko nauczyciel katolicki moze nauczyć szacunku dla życia od poczęcia do > jnaturalnej śmierci drugiego człowieka kultury dobrych manier...młodzież > jest poddawana lewackiej propagandzie więc mioją rolą jest > zminimalizowanie tego wpływu na tę młodzież forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9418676 Data: 02.12.2003 12:38 > - a jacy księża uczą tej religii? Katolewica z Tygodnika Powszechnego!! > V kolumna masonów w łonie KK! i tylko dlatego jeszcze sie toleruje lekcje > religii w szkołach! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9431376 Data: 02.12.2003 23:13 > jeśli ktoś dokonuje podziałów wsród katolików to z całą pewnością nie jest > to ks Rydzyk tylko bp Pieronek Zycińśki ks Musiał i Boniecki Data: 02.12.2003 23:54 > - Ks Rydzyk to nie historia to współczesnośc.. o tym moge co nie co > wspomnieć na lekcjach WOSu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=9258944&a=9445699 Odpowiedz Link Zgłoś
me_how Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. 07.12.03, 09:24 Sorry, ale musze to powiedziec...KURWICA MNIE BIERZE...co jeszcze kosciolek sobie wezmie pod opieke ??? Nie wiem jak wy...ale ja stad spadam, na zachod, byleby nie w polsce. Kraj ten zostawiam tym co wyjechac nie chca badz nie moga i calej tej bandzie zdewocialych babc, dziadkow, i ich dzieci... Osobiscie ateista nie majacy nic przeciwko ludziom wierzacym do czasu gdy zaczynaja oni swoje oratoria "Jaka to wiara i Bog sa wspaniale", jak rowniez do czasu, gdy kosciol zaczyna wkraczac w moje zycie, gdy ja go nie chce. Dla porownania w USA nauczyciel moze powiedziec pare slow o jakiejkolwiek wierze, ale ma calkowity zakaz mowienia swojego osadu na jej temat, co powoduje, ze nie mowi sie, w szkolach, o religii prawie wcale. !!! BO OD WYCHOWANIA DZIECKA JEST RODZIC A NIE KSIADZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:23 Nie dziw się za tem, że każdy, kogo świadomość funkcji kościoła w tym kraju wykracza poza poziom szkółki niedzielnej wybiera tą najprostszą drogę wyrwania się spod tego szamanizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 15:37 Innocenty VIII do spółki ze swoim synem Franciszkiem (jakie wzorowe przestrzeganie celibatu!), założyli "Bank Łaski Świeckiej" , w którym można było wykupić się od kary na tym i na tamtym świecie za cudzołóstwo, kradzież, a nawet za zbrodnię. Jednym słowem za wszystkie możliwe grzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości 11.12.03, 22:22 Ed-Ty naprawde jestes taki glupi,za jakiego sie ukazujesz? Piszemy o obecnych...sprawkach.Nie mieszaj .W koncu rzucisz haslo,ze Kard.Wyszynski balowal w Bieszczadach na koszt robotnikow!Byl w koncu na takich ...wakacjach trwajacych dosyc dlugo.Bedziesz walczyl o zwrot kasy dla twoich Ojcow z K-lem,poniewaz to Kla Czlowiek "leniuchowal"/w zamknieciu/Super spoko. ...nie zaistnieli:Reformat i Pierre.Poszli na labe?A taki wdzieczny dla nich temat.Juz widze te sline cieknaca z ust zajadlych intalektualistow podworkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIERRE Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 22:39 Nie żenuj chamie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.sympatico.ca 12.12.03, 02:00 pier...dolku!Brak inwencji tworczej?Reformat poszedl spac?Sam od siebie -to nic? Rozwin moze te mysl powyzej przepisana z szaletu.Alez z ciebie paploch.Ale fajnie smieszny ty jestes.A obaj to juz zupelny cyrk.Dobrze ,ze tu jestescie i wszedzie tez,bo przynajmniej liczby wzrastaja.Skutki uboczne?Tak.Sa. NIESMAK. Wszystkich/oprocz P i R/przepraszam za swoje sprosnosci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIERRE Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 16:04 Uprawiasz monolog, niereagujesz na wezwania byś napisał coś, co ma ręce i nogi. Ileż razy mam powtarzać, że słowa jakie tu z twojej strony czytam są puste tak, jak dla każdego normalnego człowieka puste i bezwartościowe są bohomazy autystycznego dziecka (zresztą bardzo je przypominasz). Bełkoczesz sobie coś tam pod nosem, nie będąc w stanie ani mnie obrazić, ani na dłuższą metę zwrócić nawet mojej uwagi. Takie puste bluzgi nie wnoszące nic do dyskusji należy ignorować z wielu powodów. Podstawowym jest ten, że działają destrukcyjnie na wątek. Taki pustosłów jak twój to ja sobie mogę sam zrobić zamykając oczy i waląc w klawiaturę gdzie popadnie. Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:25 Wulgaryzm i pustosłowie ostoja katolicyzmu :o(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 10:57 ouimet napisał: > Ed-Ty naprawde jestes taki glupi,za jakiego sie ukazujesz? > Piszemy o obecnych...sprawkach.Nie mieszaj .W koncu rzucisz haslo,ze > Kard.Wyszynski balowal w Bieszczadach na koszt robotnikow!Byl w koncu na > takich ...wakacjach trwajacych dosyc dlugo.Bedziesz walczyl o zwrot kasy dla > twoich Ojcow z K-lem,poniewaz to Kla Czlowiek "leniuchowal"/w > zamknieciu/Super spoko. > ...nie zaistnieli:Reformat i Pierre.Poszli na labe?A taki wdzieczny dla nich > temat.Juz widze te sline cieknaca z ust zajadlych intalektualistow > podworkowych. Jak widać, czytanie ze zrozumieniem jest problemem nie tylko dziatwy szkolnej. Mylenie argumentów w dyskusji z atakami ad rem dopełnia resztę tej wysublimowanej czary :-)). Melchior Wańkowicz w "Na tropach Smetka" krytykując taka postawę wśród polskiej emigracji w Paryżu określił ja mianem kundlizmu. Podtekst znaczenia tego terminu w sposób gwarantujący jego właściwe zrozumienie nawet dla ucznia szkoły podstawowej przedstawił Waldemar Bartosz: www.solidarnosc-swietokrzyska.pl/tygArchiw/Nr%20464/KUNDLIZM%20464.htm Takie prezentowanie wiedzy o tym, że w Ameryce murzynów biją, świadczy co najwyżej o nieprzewidywalności horyzontów myślowych apologetów typu "ouimet". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 12:33 Myślenie,zrozumienie,Ty i Melchior Wańkowicz to cztery zagadnienia, przy czym każde z innej bajki.Każdy temat to dobry pretekst do ataku na Kościół,każdy śmiący mieć inne zdanie to debil bez argumentów,ściągający temat na manowce.Całość rozpoczyna wyliczanka z Księżyca a póżniej postęp wylewa się z radosnej twórczości gawiedzi.Wali od Ciebie komunizowaniem na odległość.Ci,których tak namiętnie cytujesz(Leśmian,Wańkowicz)w grobie się przewracają jeżeli widzą te brednie.Zacznij cytować papieża,karykaturo intelektualisty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIERRE Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:50 > Każdy temat to dobry pretekst do ataku na Kościół,każdy > śmiący mieć inne zdanie to debil bez argumentów,ściągający temat na > manowce. Ty z argumentami raczej się nielubisz, więc o czym ten bełkot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 17:08 Jakoś z Twoimi "argumentami" mi nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 23:02 HAHAHAHA!! Człowieku czy ty wiesz co to argument??? Podpowiem, słowa „czerwony” i „komuch” to nie argumenty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:27 Bez wierzb już nie trafiasz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 21:02 W zasadzie miałem pominąć milczeniem to spuszczanie gotującej się pary miłosiernej nienawiści dającej się pogodzić wręcz w linii prostej z naukami Boga, który ponoć jest wszechwiedzący, wszechmocny i będący wyrazicielem samego dobra. Dodatkowo do łez skruszyła mnie złożona samokrytyka raar'a słowami "debil bez argumentów". Nie wielu jest ta forum zdolnych złożyć tak szczere wyznanie. Licząc na dalsze postępy wyrażanej skruchy, zrobię ci wielką przyjemność cytując upragnione słowa nie tylko papieża, ale także świętych: "Wolno jest kłamać ludziom, nawet w sprawach religii, oby tylko oszustwo przyniosło owoce". (św. Hieronim) Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą otrzymaliście - niech będzie przeklęty!" (św. Paweł do Galatów) Słowa tego ostatniego świętego znacznie uwspółcześnił Pius XI stwierdzając: "Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [...] otrzymaliście" od pobożnej matki, z ust wierzącego ojca, z nauki wychowawcy wiernego samemu Bogu i Kościołowi - "Niech będzie przeklęty!" (Pius XI, Mit brennender sorge, p.47) Ponieważ słowa papieża stanowią nie lada wyrocznię, warto przypomniec sobie, że jeszcze w roku 1903 papież Leon XIII (1878-1903) obiecująco pisał: "Kościół wstrzymuje się na razie od prześladowania heretyków tylko dlatego, ażeby nie pogarszać stosunków w dzisiejszych okolicznościach wyjątkowych, ale bynajmniej nie wyrzeka się prawa do tych prześladowań, skoro to tylko stanie się możliwe. Bo Kościół ma prawo i ma obowiązek tłumienia błędów dowiedzionych i karania winnych." Myślę, że uzmysłowienie sobie wartości wypowiedzi tych tuzów Kościoła ma olbrzymie szanse na ustawienie poziomu katolicyzmu w Polsce w sposób adekwatny do zapisów obowiązującej przecież konstytucji chrześcijańskiej. Z głębokim poważaniem dla tak walczących apologetów katolicyzmu o lepsze jutro. Ed Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Upragnione wzorce dla raar'a 13.12.03, 21:45 juz myslalem,ze Pirr....k dotrzyma danego slowa i nie bedzie sie wypowiadal/?/jako reagujacy,ale sie pomylilem.Ed tez cos tam przebakiwal o wyrazaniu opinii wylacznie na temat.Jak ukazuje rzeczywistosc-normalni plujoklamcy.Zreszta jest to norma bekartow , zmajstrowanych przez jedynie slusznie myslacych intelektow z nieboszczki pezetpeerowki. Uf!troche sobie ulzylem.Wiem,ze znizylem sie do ichniego poziomu/ponizej sie nie da!/ale dlaczegoz tylko oni moga opluwac i obrazac? Nawet Reformat sie wycofal...na chwile,ale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.dami / 213.76.164.* 13.12.03, 23:09 Wiesz szmato twojego bełkotu jeszcze tu nie było więc może przestanie się wypowiadać, ale osobiście mam nadzieje, że nie. Takich parchów jak wy nie można zostawiać bez opieki, bo wasza głupota jest zaraźliwa. Tak jak tworzenie przez jedna osobę kilku pseudonimów i podpisywanie się nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Upragnione wzorce dla raar'a 14.12.03, 02:26 Gość portalu: Reformat napisał(a): > Wiesz szmato twojego bełkotu jeszcze tu nie było więc może przestanie się > wypowiadać, ale osobiście mam nadzieje, że nie. Takich parchów jak wy nie można > > zostawiać bez opieki, bo wasza głupota jest zaraźliwa. Tak jak tworzenie przez > jedna osobę kilku pseudonimów i podpisywanie się nimi. Reformat-przerosles siebie...jestes wielkim!...super debiloidiotycznoodwlokiem! zdanie#1-co za tresc....Ostatnie zdanie to tylko dla smakoszow...kilka pseudo i podpisywanie sie nimi...facio!w czym problem?Nie kojarzysz?to grzecznie zapytaj-odpowiemy.A nie wpadaj w drgawki wieksze niz normalnie...Buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.dami / 213.76.164.* 14.12.03, 10:34 Jaki drgawki pomiocie. Jedyne co dostaje na widok wypocin idiotów twojego pokroju to atak śmiechu, później przychodzi uczucie politowania a na samym końcu zdziwienia, że aż tacy kretyni mieszkają w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:29 ...super debiloidiotycznoodwlokiem!... Kapitalne podsumowanie. Niestety, z adresowaniem masz wyraźne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Pijany ksiądz - Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 17:18 Podczas rutynowej kontroli patrol policji z Karpacza zatrzymał mężczyznę prowadzącego samochód i bedącego pod wpływem alkoholu - w sumie około 1,5 promila. Podczas legitymowania okazało się, że pijany kierowca jest... księdzem z Jeleniej Góry. Całość zdarzenia, ujawnionego Redakcji Muzycznego radia dopiero dzisiaj, miała miejsce 27 grydnia w nocy. Pijany ksiądz jechał samochodem w towarzystwie kobiety. Zgodnie z nową ustawą, która weszła w życie od 15 grudnia - kierowanie autem pod wpływem alkoholu podlega odpowiedzialności karnej do 2 lat pozbawienia wolności, ograniczenia wolności bądź grzywny. Oczywiści kierowca traci również prawo jazdy minimum na pół roku. W sprawie rozrywkowego księdza od skomentowania sprawy uchyliły się zarówno jeleniogórskie dekanaty jak i kuria biskupia w Legnicy. Tym niemniej do sprawy jeszcze zapewne powrócimy. www.jelenia.gora.pl/index.php3?gr=NO&id=34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Upragnione wzorce dla raar'a IP: *.lanet.wroc.pl 13.12.03, 23:39 Samokrytyka towarzyszu to specjalność Twoich ideowych poprzedników w walce z Kościołem.Cóż,nie moja to wina, że czytasz to co piszę na opak.Nawet wyprojektowałeś sobie oczami chorej wyobraźni,moją samokrytykę.Obawiam się,że będziesz musiał trochę poczekać.Miłość zionąca z Twojej twórczości najpewniej roztopi każde lody.Dobrze, że włożyłeś tak wiele wysiłku w cytaty wartościowych ludzi.Jeżeli coś zapamiętasz,to już wykonałeś krok do przodu.Cc do wartości samych cytatów to na przyszłość dołóż parę pikantnych opisów komunistycznych fotomontaży (np.błogosławienie przez papieża wojsk hitlerowskich)tak aby zagrożenie katolicyzmem nabrało powagi w wymiarze historyczno-globalnym.Gdybyś miał problemy to złoś się do towarzyszy z departamentu UB zajmującego się inwigilacją Kościoła.Myślę,że jeśli przedstawisz się jako kontynuator ich niedokończonego dzieła, chętnie udostępnią Ci całą zebraną dokumentację wraz z niezbitymi dowodami przestępczej,perfidnej i tumaniącej naród działalności kleru.Parę prezentacji tych rewelacji już się odbyło (proces biskupa Kaczmarka czy proces zabójców ks.Popiełuszki)ale lekkie odświerzenie na łamach forum powinno ostatecznie rozłożyć na łopatki niedobitki ciemnogrodu. Na koniec jedna uwaga.Jak już weźniesz się za smarowanie samodzielnych podsumowań,to skup się bardziej na sensie wypowiadanych myśli niż na słowach które dobierasz.Twoje zdanie zaczynające się od słów "Myślę,że uzmysłowienie sobie ..." to absolutny przerost formy nad treścią.Nawet prof.Miodek miałby twardy orzech do zgryzienia( o ile nie połamałby sobie na nim "zębów") Dobra a teraz bierz się do demaskatorskiej roboty!Na nowe rewelacje czekam z zapartym tchem.Z rewolucyjnym pozdrowieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Ptakom podobni :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.12.03, 10:06 "Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichrzów, a Ojciec wasz niebieski je żywi." (Mateusz 6,24-34) Czy to znaczy, że Jezus chce, by katolicy żyli w sposób nieodpowiedzialny i niefrasobliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Ptakom podobni :-)) IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 15:05 Musisz umówić się na tak filozoficzne dyskusje z towarzyszami Jehowymi.Tam będziecie się przerzucać cytatami z Biblii i dojdziecie do jednakowo idiotycznych wniosków.Twoi towarzysze w czerwonym postępie dochodzili już na gruncie Ewangelii do wniosku,że Chrystus był pierwszym komunistą w historii.W związku z tym ,żadna już filozoficzna teza czy zapytanie mnie nie zdziwi.Może co najwyżej rozluźnić. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Ptakom podobni :-)) 14.12.03, 16:09 Faktem natomiast jest,ze Jezus Chrystus byl pierwszym niewierzacym w Boga./to dla myslacych/ ...a tak dla rozluznienia i...pod naszych fajnych plaskomozgowcow/ref,pieer,i in/... <...jawnogrzesznica,tlum ludzi z kamieniami w dloniach i Chrystus mowiacy:kto z was jest bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamien....naraz swist i kamien trafia w jawnogrzesznice! Chrystus sie odwraca i mowi:Matko,alez Ty mnie czasem denerwujesz!>to tylko dla myslacych przy uzyciu szarych komorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Ptakom podobni :-)) IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 21:01 Takich luzaków to ja rozumiem.Pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIERRE FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.dnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 21:23 FORUM OPANOWAŁY PARCHY! Ja też rozumiem rar że rozumiesz tylko takich prostaków - cóż - to w sam raz twój poziom. Miłego współżycia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.dami / 213.76.164.* 14.12.03, 21:31 Niestety Pierre masz całkowitą racje. Kiedyś dyskusje nawet na temat kościoła miały poziom, ale od czasu pojawienia się szmaty zwanej raar. Swoim radykalnym bełkotem zniszczył to co wielu ludzi budowało. Pewnie teraz jest z siebie dumny, dostanie pochwałę od giertycha albo samego ojca dyrektora. Szkoda marnować czas na pisanie do ślepca nie widzącego ani argumentów, ani własnej głupoty. Ciekawe co robi na forum miasta, gdzie uprawia się buraki, a mieszkańcy to czereśniaki. Gardzę tobą prawicowy pomiocie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.lanet.wroc.pl 14.12.03, 21:46 Może byś się określił,chwalisz się czy żalisz? Miasto to jest mi na tyle bliskie,że żaden czereśniak olśniony postępem nie jest w stanie tego zmienić.Swoją drogą, zdążył ty Pietrze(przepraszam Pierre) wykopać buraki z miedzy za chałpą?? Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! 14.12.03, 23:09 raar-trzymaj sie.Jestem wdzieczny w swoisty sposob przyglupom pt.Reformat i Pierre,poniewaz nie bylem zainteresowany wymiana idiotyzmow/w wiekszosci n/t kleru i K-la/ale to wlasnie dzieki nim tez sie troche powyglupiam.Przeciez trudno wypowiedzi wymieniane z w/wymienionymi nazywac madrymi.Ot,takie jajca z eunuchami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.krak.tke.pl 16.12.03, 15:28 Nowe przypadki pedofilstwa kleru! Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! 16.12.03, 19:49 Kolego-tu przesadziles inwencja...!Oczywiscie,jezeli miales na mysli "brytana" Reformat i "kundelaka" Pierre/albo w odwrotnym nazewnictwie/. Ttoszeczke sie obruszylem,poniewaz klerykalowie cos tam sie ucza w trakcie,czego w zadnym wypadku nie mozna powiedziec o poprzednio wymienionych figurantach na Forum. Pedalstwa i inne smiesznoty zostawiam do pozniejszego natrzasania sie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Villareal Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 16.12.03, 22:17 a nie mówiłem ... wszystko dobre co się dobrze kończy ! pozdro oczywiście pozostaje w pełnej gotowości na wypadek powrotu ciot spod sztandarów Green And Yellow ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.sympatico.ca 17.12.03, 04:30 Reformat ma teraz rekolekcje,czyli siedzi w "murach" nie majac mozliwosci korzystania na miescie z kompa Pierra,ktory czeka z niecierpliwoscia pod murami klasztoru,kiedy wreszcie pojawi sie ukochany....Dlatego chwilowy spokoj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.lanet.wroc.pl 17.12.03, 21:08 To ,że te dwa cieniasy miękły w oczach to jasne .Zastanawiam się tylko co stało się z ich towarzyszami niedoli ,Aresami,Edami(ten chyba gorączkowo studiuje Biblię)Jawnutami,Mjotami,swego czasu ujadającymi w tym samym chórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: FORUM OPANOWAŁY PARCHY! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:37 Jak na katolika, zarzut wręcz kapitalny ;o)) > Zastanawiam się tylko co stało się z ich towarzyszami niedoli ,Aresami,Edami > (ten chyba gorączkowo studiuje Biblię)Jawnutami,Mjotami,swego czasu > ujadającymi w tym samym chórze. Czyli innymi słowy, dobry katolik, to i.... katolik, ktoremu wystarczaja wypociny niedokształconego seminarzysty proboszsza. Każdy, kto pokusi sie o o lekturę zwaną Biblią w pojęciu katolickim jest "cieniasem". No cóż, chwała dla ciemnogrodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Krk Sp z o.o. - wzorce przedsiębiorczości IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 14:40 mleczko.onet.pl/big_pic.html?N=11&TYP=129 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Szmugler w sutannie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.05, 23:50 Za nielegalne sprowadzanie samochodów z zagranicy były ksiądz z diecezji lubelskiej Eugeniusz W. został wczoraj skazany na dwa i pół roku więzienia i 30 tys. zł grzywny [PAP] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - List do parafian IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 31.03.05, 00:58 "Zawiadamiam, że w związku ze zlekceważeniem obowiązku przyjścia do pracy [przy odbudowie kościoła] przed I Komunią Świętą oczekuję w sobotę 13 maja na godz. 9.00 do pracy lub 50 zł dniówki. Niewywiązanie się z tego obowiązku spowoduje, że dziecko 14 maja nie przystąpi do I Komunii Świętej. W sobotę 13 maja nie będę spowiadał ich. Dość już tego lekceważenia." Tadeusz Antoniewicz, proboszcz Jeleniewa k.Suwałk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 21:07 Gość portalu: Ciekawy napisał(a): Przestajemy działać Zmuszony jestem poinformować Czytelników "NIE", że Wydawnictwo "Forum Sztuk" i Dom Wydawniczy "Credo" od zaraz zaprzestają wszelkiej działalności, i to w sposób nieodwołalny. Po wielu próbach zastraszania i wszelkiego rodzaju szykan, które szczególnej mocy nabrały po wydaniu i rozpowszechnieniu książki "Życie seksualne księży", w wyniku tzw. nieznanych przyczyn i przez nieustalonych sprawców okradziony został, a następnie doszczętnie spalony dom właściciela wydawnictwa. Z powodu strat materialnych, ale przede wszystkim w trosce o bezpieczeństwo, zaprzestajemy tym samym wszelkiej działalności. Zwracamy się tą drogą do Czytelników "NIE", aby nie przysyłali już zamówień na książkę "Życie seksualne księży". Pozostające w naszej dyspozycji ocalałe egzemplarze książki prześlemy wyłącznie stałym i wieloletnim naszym klientom. Nie będziemy natomiast ani wznawiać, ani dodrukowywać książki. Z tych samych przyczyn całkowicie rezygnujemy z publikacji zapowiedzianego w książce jej drugiego tomu. Ryszard Gil b. właściciel wydawnictwa Doczekaliscie sie "wolnosci slowa", ktora tak sie wam marzyla za komunizmu ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9946693 Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( 02.01.04, 22:36 Ed-juz nic od siebie?Az na tak "zerowy"poziom zszedles w Nowym Roku"? Przepisywanko...automatyczne...owszem,dobry sposob aby sie po/d/pisywac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 23:20 Ależ owszem, czemu nie :-)) Katolicka teologia moralna ma bardzo wiele do powiedzenia na ten temat. Brak świadomości tych faktów u zwolenników tej opcji świadczyć może tylko o znacznie korzystniejszych horyzontach myślowych występujących nawet wśród ludności w XVI wiecznych Indii. Posłuchaj zatem słów świętego swego Kościoła: "Wolno jest kłamać ludziom, nawet w sprawach religii, oby tylko oszustwo przyniosło owoce" (św. Hieronim) Gdyby tego było mało, w sukurs wnet bieży jemu nastepny święty: "Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą otrzymaliście - - niech będzie przeklęty!" (św. Paweł do Galatów) Zakładam, że w trudach oceny tych zjawisk nie przeskoczysz samego papieża Aleksandra VI z domu Rodrigo Borgia (1430-1503), który tę myśl wyraził wręcz genialnie: "Każda religia jest dobra, ale najgłupsza jest najlepsza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Villas Re: Ed IP: *.man.rsk.pl 02.01.04, 23:35 Oj Edzik Edzik chyba nie muszę Ci przypominać ,że czas "klerojadów" tudzież innych Pierrów na tym forum definitywnie dobiegł końca wraz z odejściem starego roku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Ed IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 00:00 Od 2 tys. lat, co zacniejsi i bardziej biegli w sztuce przekonywania nie jednokrotnie już przekonywali, że czas końca świata też nadszedł. A ten krnobrny i niepoddający się woli jedynie słusznej racji trwa i trwa :-)). Czego zresztą nie mam mu wcale za złe. Niech trwa i to jak najdłużej na przekór wszelkiemu czarnowidztwu. W co wierzę w dobrej wierze :o)) Przy okazji życzę w Nowym roku także pogody ducha. Jutro będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Ed 03.01.04, 03:04 Jutro jest dzisiaj. Tyle ze jutro! Ed-ku Tez fajnosci w Nowym Roku zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Ed IP: *.krak.tke.pl 03.01.04, 12:44 polecam czarnym vanish-kat na wybielenie. P.S. dostępny w najlepszych plebaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Ed IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 23:39 Dzięki ouimet. Myślę, że nadchiodzący rok będzie mniej rozrywkowy raczej w szerokim tego słowa znaczeniu a utęskniony rozsądny pragmatyzm pozwoli nam wszystkim przeżyć ten rok z podniesioną głową urocze zmiany od góry a nie tylko od dołu, czego wszystkim serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( IP: *.krak.tke.pl 03.01.04, 12:48 SB przyjacielu,to "Służba Bogu"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Villas Kolega ? IP: *.man.rsk.pl 03.01.04, 15:41 buehehehe to ja już Reformata poproszę lepiej ...buehehe a może Koleżka ma coś wspólnego (oczywiscie poza poglądami) z tym intelektualistą ? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( IP: *.lanet.wroc.pl 04.01.04, 00:03 Teraz staje się jasne, kto Majchrowskiego zrobił prezydentem Krakowa.Tak sobie durniu tłumacz ,tak sobie mów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: To mniasto całkowicie popsowało tego rara... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 02:17 Nie dość, że zamiast szkoły wybrał uliczne wychowanie, to jeszcze zapomniał WC, ktore to go w tym kościółku nauczali tudzież też zapomnieli nauczyć. A w pierwszym liście św. Piotra pisze: "Wszystkich szanujcie, braci miłujcie, Boga się bójcie, czcijcie króla!". Niecne zapachy z tego Wrocławia płyną. Gorzej, jak w wojsku sapieżyńskim ;o(( Przy krów pasaniu może by jeszcze ten bidok i wyszedł na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: To mniasto całkowicie popsowało tego rara... IP: *.lanet.wroc.pl 04.01.04, 21:09 Czerwony półintelekcie (szkoły ,które w Olsztynie mogłeś kończyć z litości przemilczę)nie bierz się za naukę i wychowanie innych,bo nie masz do tego najmniejszych predyspozycji( lub co gorsza elementarnej wiedzy)O wrocławskich zapachach to Ty możesz co najwyżej pomarzyć.Czego można się nauczyć przy pasaniu krów powinieneś wiedzieć najlepiej.Szkoda że to jedyna dziedzina w której możesz być autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Inteligentom wrocławskim pokrju rara IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 01:49 Jadą ze wsi wozy Aprowizacyjne, Jadą na wieś wozy Asenizacyjne. Przy rogatce się minęły Pod szlabanem, Jak kareta ślubna z karawanem. Przyjechała na targ zielenina, Przyjechał nawóz na pole, I zaczęła nowy dzień ojczyzna, Zeby pełnić posłannictwo dziejowe I odegrać historyczną Rolę. Bal w Operze, Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Inteligentom wrocławskim pokrju rara IP: *.lanet.wroc.pl 09.01.04, 23:18 Jaka lektura taki intelekt,olsztyński półgłówku!!!!Ten, którego z taką uciechą cytujesz,to mądrala ,który potrzebował z 10 lat na zrozumienie ,że Józef Wasirionowicz nie był jednak ( co za szkoda )największym myślicielem tego swiata.Wstań tępaku z kolan i zacznij myśleć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Oficjalnie odnotowany przypadek kiły IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 12:58 W 1495 r. oficjalnie odnotowano w Polsce pierwszy przypadek kiły. Dotyczył patniczki, która zaraziła się nią podczas pielgrzymki do Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: SB czuwa, tym razem po czarnemu ;o(( IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 14:36 mleczko.onet.pl/big_pic.html?N=10&TYP=129 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Metoda ks. Juliana Nogi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 17:54 Fragmenty artykułu W gdańskim Domu Opieki Złota Jesień poszło o to, czy kupuje się w nim mieszkania, czy prawo do zamieszkania. Seniorzy, którzy poczuli się oszukani, wnieśli sprawę do sądu. Ksiądz Julian Noga, twórca placówki, wystąpił z wnioskami o eksmisję. RYSZARDA SOCHA Dystyngowana starsza pani dosadnie podsumowuje sytuację w domu opieki: – To nie jest Złota Jesień tylko złoty biznes – mówi. Sama do sądu nie poszła, ale sympatyzuje z osobami, które wybrały tę drogę. – Wstyd człowiekowi – dodaje – że chodził do szkoły i okazał się taki głupi. Ksiądz zachowuje się tak, jakby wziął nas z Dworca Centralnego i zrobił nam wielką łaskę. A dom został wybudowany za nasze pieniądze. Byłoby mi łatwiej, gdybym była katoliczką na papierze, a nie prawdziwą. Tu wiara się ludziom chwieje. I to jest najgorsze. Tego nikt nie zrekompensuje. Początki tej historii sięgają 1993 r. Ksiądz Julian Noga, wówczas proboszcz parafii pod wezwaniem św. Kazimierza w gdańskiej dzielnicy Zaspa, zwrócił się do władz miasta z inicjatywą, by przekazały bez przetargu nieodpłatnie działkę na cele charytatywne pod budowę domu opieki dla ludzi starych i chorych. Władze były szczodre. Najpierw podarowały parafii w tzw. użytkowanie wieczyste (na 99 lat) blisko 12 tys. m kw. gruntu ładnie usytuowanego, a więc o dużej wartości. Trzy lata później dorzuciły przyległe 4,6 tys. m z przeznaczeniem na ogród, żeby seniorom żyło się przyjemniej. A w 1997 r. przekazały w dzierżawę na 6 lat kolejne 2 ha gruntu w sąsiedztwie. Dzisiaj na tych terenach stoją dwa segmenty Złotej Jesieni. Jako proboszcz ks. Noga w imieniu parafii przekazał je w zarząd Stowarzyszeniu Domu Opieki Złota Jesień, któremu szefuje prezes ks. Noga. Do pierwszego segmentu, złożonego z 25 niewielkich mieszkań, seniorzy wprowadzili się w 1996 r. Drugi, wzniesiony w latach 1997–1998, do tej pory nie został przez Wydział Architektury i Nadzoru Budowlanego Urzędu Miejskiego w Gdańsku dopuszczony do użytkowania. Pod szyldem Stowarzyszenia Domu Opieki Złota Jesień egzystują w nim trzy różne placówki – dom opieki, dom pomocy społecznej i hospicjum. Dom opieki to, podobnie jak w pierwszym segmencie, mieszkania użytkowane przez osoby, które partycypowały w budowie, a teraz opłacają czynsz. Właśnie spośród mieszkańców domu opieki rekrutują się ci, którzy przysparzają kłopotów księdzu. Gdyby tego domu nie budowała parafia, tylko jakiś developer, mieszkańcy twierdzą, że dziesięć razy sprawdzaliby i jego, i zawierane z nim umowy. Wpłacali pieniądze w przekonaniu, iż będą właścicielami mieszkań. Skusiła ich obietnica, że na miejscu będzie kuchnia i stołówka oraz stała opieka medyczna. Pokazują folder ilustrowany fotografiami, upamiętniającymi początki Złotej Jesieni – poświęcenie placu budowy, poświęcenie i wmurowanie kamienia węgielnego, otwarcie. W uroczystościach uczestniczyli arcybiskup gdański, prezydent miasta, goście z Danii, którzy ofiarowali projekt domu. W folderze czytamy: „Dom przeznaczony jest zarówno dla osób samotnych jak i dla małżeństw, które mogą zakupić jedno bądź dwa mieszkania, każde o pow. 30 m kw., w zależności od swoich potrzeb i możliwości. Mieszkańcami są osoby starsze, emeryci, inwalidzi, ludzie potrzebujący opieki”. www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=6784&strona=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Metoda ks. Juliana Nogi IP: *.lanet.wroc.pl 09.01.04, 23:50 Wyskakujesz cieniasie, ni z gruszki ni z pietruszki z artykułem, który jak rozumiem ma być dowodem nikczemności Kościoła czy też ks.Nogi.Wystarczy tylko rzucić na ten fragment okiem, żeby zadać pytania, podejrzewam bez jasnej odpowiedzi.Skoro dystyngowana staruszka twierdzi,że budynek został wybudowany 'za nasze' jej pieniadze , to do czego był potrzebny ks.Noga?A może te "nasze" to było np. 500 lub 5000 zł?Jeśli tak, to może wypadałoby się zainteresować ile kosztuje 1m2 mieszkania w Gdańsku,i na ile m2 wystarczyłoby tych "naszych".Gdyby ks.Noga za ten wkład dawał na własność mieszkania, to sam nadawałby się w najlepszym wypadku na Dworzec Centralny!!Jeżeli te budynki budowała parafia (cokolwiek by to nie znaczyło)to rozumiem,że staruszki pomyliły ją z deweloperem.W Twoim przypadku, prymitywny atak na Kościół to norma.Proponuję nieco więcej wysiłku przy kolejnych niegramotnych( to określenie pasuje do tych wypocin jak ulał) podejściach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Metoda ks. Juliana Nogi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 12:54 Myślał, myślał i wymyślił :-) Zresztą myslenie wśród kościelnych i religiantów ma wieloletnią tradycję. Wsposób podobny św. Bernard ze Sieny też myślał, myślał... i w roku 1444 wymyslił, że lepiej, gdyby kobieta "obcowała" z własnym ojcem w normalnej pozycji, niż gdyby miała czynić to z własnym mężem w "sposób przeciwny naturze". Trzymaj rar tak dalej. Wszak wzorce masz nie do zastąpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Stella Maris na bocznym torze - afera bez dna IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 18:25 Stella Maris afera bez dna serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,1871304.html Myslę, że warto przypomnieć, iż afera lewych faktur zaczęła się od archidiecezji gdańskiej nadzorowanej przez abp. Gocłowskiego, o czym niektórzy krytykanci wydają się zapominać dając upust swojej zindoktrynowanej jednokierunkowo fantazji. Dla przypomnienia: ""Stella Maris" cd. - Waga faktury... (15 styczeń '2004) Prezesi trzech znanych trójmiejskich firm Hossy, Futury Leasing i Big Autohandel są kolejnymi podejrzanymi w związku z aferą dotyczącą między innymi "prania brudnych pieniędzy" w wydawnictwie archidiecezji gdańskiej "Stella Maris". Prokurator postawił im zarzuty przywłaszczenia i działania na szkodę swoich spółek. - Podejrzanym postawiono zarzut akceptowania faktur za niewykonane usługi wystawiane przez Stella Maris.- mówi prokurator Krzysztof Trynka z Prokuratury Apelacyjnej w Gdańsku. - W ten sposób dopuścili się przywłaszczenia, działali na szkodę swoich spółek oraz dokonali uszczuplenia należnych Skarbowi Państwa podatków. Podejrzani to: prezes Hossy Mariusz G., Bigu - Jerzy J. i Futury Jerzy K., oraz były członek zarządu Big Autohandlu, obecnie członek rady nadzorczej Futury Grzegorz W. Żaden z nich nie został aresztowany, ale są zobowiązani do wpłacenia kaucji w wysokości od 30 do 80 tys. zł. - Wysokość poręczeń uzależniona była od wartości przywłaszczonego mienia, sytuacji majątkowej podejrzanych oraz ich postawy zaprezentowanej w toku przesłuchań - powiedział Trynka. W aferze wydawnictwa archidiecezji gdańskiej Stella Maris zarzuty przedstawiono już 18 biznesmenom i jednemu księdzu. Źródło: Głos Wybrzeża - www.glos.gda.pl/ " Sporo informacji n/t było m.in. w wątku "Świetych faktur obcowanie" niedostepnych "dziwnym trafem" aktualnie na forum, oraz: Zdenerwowany abp T. Goclowski - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4150659 Przekręty arcybiskupa gdańskiego - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=3844853 czy też wiele innych, których poszukiwanie jest daremne. Można wspomnieć trwająca od lat 80-tych aferę związaną z ks. Halberdą nie rozstrzygniętą do dnia dzisiejszego będącą też efektem "moralnego" nazdoru własnych służb abp. Gocłowskiego. Słusznym jest poszukiwanie wszelkich powiązań naśladowców tego przekrętu, ale przemilczanie wcale nie jednoznacznych wątków źródła tej i innych spraw krążących wciąż wokół archidiecezji gdańskiej wydaje świadectwo tych "właściwych" wielokrotnie podnoszonych WC nie mających nic wspólnego z perfidnymi insynuacjami niektórych dyskutantów. Zresztą to też świadczy o formie zaindyktrynowania tych WC wręcz blokujących mozliwości jakiegokolwiek innego spojżenia na sprawę, niż spod uchylonej sutanny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 15:41 Okradaja budzet panstwa pod pozorem wydatkow na dzialanosc religijna,piora brudne pieniadze tzw. darczyncow, wyludzaja dzialki, nieruchomosci,zatrudniaja masowo ludzi na czarno ilub udaja rolnikow placac smiesznie niskie skladki do KRUS - za to maja szmal na anteny na terenach sowieckich, na Kongresy, setki portali internetowych, kilkanascie gazet i telewizje. Wszystko to dzieje sie w biednym kraju,w ktorym nie ma pieniedzy na leczeni chorych, ani na zywienie dzieci, w ktorym setki bezdomnych umieraja z zimna ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=10548865 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: PINGWINY Z KOSCIÓŁA KATOLICKIEGO Sp z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 17:58 Tzw. "Czarna Zaraza" perfidnie naciąga ludzi wprowadzając ich w sposób zamierzony i doi z nas forsę od ponad 2000 lat. W tej konstrukcji firmowej nawet zakonnice darmo nie dają biorąc natomiast darmo wszystko, co się tylko nawinie ;-(( www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3250 Do kogo skierowane jest to perfidne zawołanie "Przez krzyż i śmierć do zmartwychwstania i chwały" na bazie tego i wielu innych przykładów już się nawet nie chce wnikać. Chwała kościołowi mamony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: PINGWINY Z KOSCIÓŁA KATOLICKIEGO Sp z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 14:48 mleczko.onet.pl/big_pic.html?N=13&TYP=129 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - w reformie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 03:06 www.hoomor.pl/inne.php?page=kosciol Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - w reformie 06.03.04, 06:36 Edku-czy przynajmniej rozumiesz na czym polegac ma smiesznota twojej "wlepki"? Nawet "gotowe danie" zniesmaczysz...Zalosnys w nieudolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmierd IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 23:47 gdynianka_od_urodzenia napisała: > Gocłowski tłumaczył sie za tę mszę za duszę gangstera ze dostał darowiznę od > zony na cele kościelne (podobno to było kilkadziesiat tysięcy złotych). > Tak to biskup (gwarant, współtwórca i uczestnik niegdysiejszego geszeftu > okragłostołowego) wziął zakrwawione przestępstwami, nieśmierdzące pieniądze od > gangstera na mszę świętą. Takie czasy... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=10171779&a=10559790 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.core.lanet.net.pl 06.02.04, 23:02 Brednie,które wypisujecie,czerwoni bakajarze są dobre na kolejny konwent SLD.Tam powinniście zebrać burzę oklasków ( może nawet z przejściem w owację).Nigdzie więcej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Szczęśliwi Ludzie Dogmatyki Krk sp. z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 11:42 Gość portalu: raar napisał(a): > Brednie,które wypisujecie,czerwoni bakajarze są dobre na kolejny konwent > SLD.Tam powinniście zebrać burzę oklasków ( może nawet z przejściem w > owację).Nigdzie więcej!! Mówisz o czerwonych beretach ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.krak.tke.pl 07.02.04, 10:35 Gocłowski na Prymasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.core.lanet.net.pl 07.02.04, 22:59 Towarzysze, pchnijcie w górę tow.Kolegę.Jego rewolucyjne zakrzyki są rękojmią wysokiego poziomu intelektuialnej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier 08.02.04, 05:27 raar-Ty masz zdrowie...Z "takim" Ed-kiem ,kolega,czy innym dupkiem starasz sie dyskutowac w oparciu o zasady rozumowe?Przeciez u onych nawet szczatkow tegoz/mozgu/nie widac! Zreszta,czy ten ichni belkot mozna uwazac za podstawe do dyskusji???? Odpowiedz Link Zgłoś
wszechpolak_z_rzeszowa Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier 08.02.04, 14:27 Plugawet heretyckie teksty!! Z wami ateistycznymi psami trzeba zrobić porządek!! Wy nie jesteście ludźmi, pozbawione rozumu bydło niemogące zrozumieć, że bez Boga nie ma życia- jest tylko marna wegetacja w objęciach diabła który wmawia wam, że sami decydujecie o swoim życiu!! Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier 08.02.04, 15:56 a tej co znowu ?Pomieszanie "jezykow" przezywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto do raar IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 01:01 Najlepsza pamięć do krótka. wystarczy wejść do archiwum i poczytać wszystkie swoje wypowiedzi a dopiero wtedy odsyłać do Rydzyka, którego było się gorącym orędownikiem /conajmniej w poglądach/. Nie uważam aby forma dyskusji polegająca na tym, kto jest lepszy w obrzucaniu błotem, doprowadziła do konstruktywnego wniosku. Aby nie dawać pożywki do dalszej bezsensownej wymiany zdań robię angielskie wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 18:34 Post godny spuścizny po autorytetach moralnych katolicyzmu jakiejś parafialnej prowincji :-)) Z historii papiestwa: Najwyższy kapłan, czyli ów "pontifex maximus", ten kompromitujący katolicyzm tytuł papieża, przynależał niegdyś najwyższemu kapłanowi starożytnego, pogańskiego Rzymu. Tertulian (ok.160 - ok.220), pisarz Kościoła, napisał swojego czasu paszkwil na papieża św. Kaliksta I (217-222), byłego niewolnika, oskarżonego o zamordowanie i okradzenie swojego pana (za malwersacje skazany na prace w kopalniach Sardynii w latach 186-189). Tertulian nadał Kalikstowi ironicznie pogański tytuł "ponitifex maximus", który nie wiadomo na jakiej zasadzie przejęli kolejni papieże, używając go z całą powagą swego majestatu. Nawet papieska oraz biskupie tiary są symbolem ryby, który nosili na głowach starożytni, pogańscy kapłani, i to w czasach, kiedy chrześcijańskiego boga nie było jeszcze we Wszechświecie. W sierpniu 1870 roku, za pontyfikatu Piusa IX (1846-1878) wybuchło w Rzymie powstanie przeciwko władzy papieskiej. Niebawem przeprowadzone referendum w sprawie przyłączenia "wiecznego miasta" do państwa włoskiego, wykazało, jakim szacunkiem i autorytetem cieszył się wśród rzymian Namiestnik Chrystusa. Za odebraniem Rzymu "Nieomylnemu" głosowało 40.785 mieszkańców stolicy, natomiast za pozostawieniem go papieżowi, opowiedziało się "aż" 46! W całej prowincji rzymskiej przeciwko głowie państwa kościelnego było 133.681 osób, a za tylko 1.057. Pius IX - a jakże można by bylo inaczej - wyklął wszystkich, którzy pozbawili go władzy i zamknąwszy się demonstracyjnie w Watykanie, ogłosił się jego więźniem. Tak zakończyła się świecka władza papieży, a za nią, dopełniło żywota to "utęsknione" państwo kościelne. Kiedy 13 lipca 1878 r. przenoszono zwłoki papieża Piusa IX (1846-1878) poza mury Watykanu do kościoła św. Wawrzyńca, już na placu św. Piotra towarzyszyły konduktowi okrzyki: "Viva Italia!". W momencie gdy żałobny orszak znalazł się przy moście św. Anioła, na trumnę oraz pochód poleciał grad kamieni i rozległy się okrzyki: "Al fuime il porco!" (do rzeki ze świnią!)- to takie tylko nawiązanie do potraktowania papieża Formozusa przez jego nastepcę. Tylko interwencja karabinierów zapobiegła zbezczeszczeniu zwłok Piusa IX. Ten jeden z setek innych incydentów jest odzwierciedleniem miłości i uwielbienia Rzymian do swoich ciemiężycieli, Namiestników Chrystusa na ziemi. wszechpolak_z_rzeszowa napisała: > Plugawet heretyckie teksty!! Z wami ateistycznymi psami trzeba zrobić > porządek!! Wy nie jesteście ludźmi, pozbawione rozumu bydło niemogące > zrozumieć, że bez Boga nie ma życia- jest tylko marna wegetacja w objęciach > diabła który wmawia wam, że sami decydujecie o swoim życiu!! > Jak na przedstawiciela kościelnej bojówki powinieneś posłuzyć się jeszcze jakimś rydwanem. Zawsze to z końskim ogonem bardziej do twarzy ;-(. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier 09.02.04, 01:53 Ed-ku!cytat:"do rzeki ze swinia" nadal aktualnie obowiazujacym haslem dla ciebie i towarzyszy z bezpieki/por.ks.Popieluszko-ujawniony przypadek/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 09:18 Wypisz i wymaluj. Postawa zawierająca całą gamę barw hipokryzji i shizofremi wyprowadzonych wprost z tak znakomitych przecież źródeł. Oto jak wygląda katolicka logika i głoszone wszędobylskie i jedynie słuszne doktrynalne "miłosierdzie". Nie widzę tutaj jakiegokolwiek kroku poczynionego Świetej Inkwizycji. Czy dziwić sie fanatyzmom palestyńskim, irańskim czy irackim? Pożywka ta sama. Zmiana sztandarów podkreśla tylko "swoją" interpretację tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 14:58 Zanim się zaczniesz czemukolwiek dziwić, jedź ze swoimi "mądrościami" do Iranu. Tam szybko wytłumaczą Ci, czym różni się tolerancja od nienawiści.W czasie tego "kursu", pomarzysz o Św.Inkwizycji niczym o szóstce w totolotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 17:14 Skandalem jest to, że wciąż istnieją takie porażki systemu edukacyjnego jak ty i jeszcze zaśmiecają forum swoją głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier 11.02.04, 02:38 Ed-zio-jest teraz osamotniony.Kiedys mial Pierre i Reformat w ..."zanadrzu",a teraz "kicha".Kumple z "wumlu" przeszli na druga strone,a "dupek" jeszcze walczy dla slusznej/dla niektorych/ sprawy. Czesc jego pamieci!/po prostu pamiec mu zawiodla i :nie wroca te lata,te lata szalone.../ Ed-a OLEWAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 15:32 Zgadza się , ośle patentowany. Jestem porażką czerwonego systemu edukacyjnego.Ty zaś jesteś jego "sukcesem".To on wpoił do Twej kapuścianej głowy, że Polska i Iran to pod względem tolerancji to samo, wystarczy tylko katolicyzm zamienić na islam.Protoplaści tej edukacyjnej karykatury (systemu??) mogą być z Ciebie dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Szczera dusza ;-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 21:07 Gość portalu: raar napisał(a): > Zgadza się , .... Jestem porażką ... systemu edukacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wykwintny język przedstawiciela Krk so. z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 11:38 Gość portalu: raar napisał(a): > Zgadza się , ośle patentowany. Jestem porażką czerwonego systemu > edukacyjnego.Ty zaś jesteś jego "sukcesem".To on wpoił do Twej kapuścianej > głowy, że Polska i Iran to pod względem tolerancji to samo, wystarczy tylko > katolicyzm zamienić na islam.Protoplaści tej edukacyjnej karykatury (systemu??) > mogą być z Ciebie dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto do raar IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 23:48 Wrocław zamieniłeś na Jelenią Gore ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: do raar IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.04, 08:39 W końcu jest takie powiedzenie:"za pieniądze ksiądz się modli ..." Na marginesie, Jelenia Góra to bardzo sympatyczne miasto. Szczególnie zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:46 ouimet napisał: > Ed-ku!cytat:"do rzeki ze swinia" nadal aktualnie obowiazujacym haslem dla > ciebie i towarzyszy z bezpieki/por.ks.Popieluszko-ujawniony przypadek/ Czyżbyś niedowierzał faktycznym źródłom takich wartości rozprzestrzenionych przez samych papieży??? Ten swoisty stosunek do swiata zewnetrznego zaadaptowany został bez reszty przez całą rzeszę kolejnych pośredników Boga, np. z ostatniej chwili: Ksiądz przyłapany z fałszywym prawem jazdy pi; PAP 09-02-2004, ostatnia aktualizacja 09-02-2004 11:18 Księdza pracującego w jednej z parafii rzymskokatolickich na Ukrainie zatrzymali w Jarosławiu z fałszywym prawem jazdy policjanci z "drogówki". Kapłan miał je kupić na bazarze, kiedy zgubił legalny dokument. Teraz czeka go sprawa sądowa. Ksiądz powiedział, że w styczniu zgubił swoje prawo jazdy, a ponieważ nie miał czasu na wyrobienie nowego, udał się na bazar w Łodzi i tam kupił nowe. "Sprawę wyjaśniamy i na razie nie mogę podać więcej szczegółów" - powiedział PAP w poniedziałek naczelnik Sekcji Kryminalnej jarosławskiej Komendy Powiatowej Policji Robert Matusz. Nieoficjalnie wiadomo, że zatrzymany do kontroli 33-letni mężczyzna nie ma obecnie w Polsce stałego miejsca zamieszkania. Od czerwca 2003 r. pełni posługi kapłańskie na Ukrainie. Wcześniej kilkakrotnie był poszukiwany w Polsce listem gończym m.in. za włamania oraz podrobienie dokumentu. Masz pole do popisu topiąc kolejnych demaskatorów właściwości tych "WC" koscioła katolickiego ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 15:22 1.Twoja odpowiedź na post Quimeta świadczy o całkowitym braku rozumienia prostych komunikatów.Wymagać aby łączył przyczynę ze skutkiem,to stanowczo za dużo jak na możliwości człowieka,który bez cytatu z lokalnego szmatławca bądź innych "wybitnych" dzieł , nie potrafi sklecić dwóch sensownych zdań. 2.Jak już tak ochoczo przywołujesz rzymskie głosowania (oczywiście w atykościelnym kontekście)to uświadom sobie, że pierwsze tego typu demokratyczne głosowanie odbyło się przed Piłatem.Tam "mądrale" Twojego pokroju osiągnęli jeszcze lepszy wynik - 100 % za Barabaszem !!! Wymowa tego faktu tak mnie przekonuje,jak Twoje informacje o głosowaniu w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto do raar IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 00:19 Wspaniała metamorfoza, dlaczego tak wspaniałe wypowiedzi są pomijane w Wrosławiu a teraz nagle znalazłeś się w Jeleniej Górze. Administrator zablokował ? Zanim zaczniesz oceniać innych, przypomnij sobie VIII przykazanie a dopiero wtedy miej odwagę oceniać innych. Nawet "Najwyższy" był bardzo daleki od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: do zgadnij kto IP: *.core.lanet.net.pl 14.02.04, 21:13 1.Żadne wypowiedzi nie są pomijane we Wrocławiu, niezależnie od tego czy się z nimi zagadzam czy nie. 2.Dziś we Wrocławiu, jutro w Jeleniej Górze, czy to tak ciężko zrozumieć?Może Ciebie przyspawali do jednego miejsca ! 3.Ósme przykazanie ma się do tej dyskusji, jak pięść do nosa.Jeszcze tego brakowało, aby opwiadający "postępowe" banialuki, zasłaniali się dziesięcioma przykazaniami.Napiszcie może zażalenie do o. Rydzyka. 4.Płacę satysfakcjonująco mało za internet,na blokadę przez administratora radziłbym Ci nie liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmierdzą 22.02.04, 14:30 Gość portalu: raar napisał(a): > 3.Ósme przykazanie ma się do tej dyskusji, jak pięść do nosa.Jeszcze tego > brakowało, aby opwiadający "postępowe" banialuki, zasłaniali się dziesięcioma > przykazaniami.Napiszcie może zażalenie do o. Rydzyka. Jak widać moralność Kalego dla raar nie jest obca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Agencje d/s małych interesów :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 22:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=3844853 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podniesienie Re: Gocłowski - pieniądze (zakrwawione) nie śmier IP: 81.219.98.* 26.07.04, 22:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Rachunek sumienia dla Gocłowskiego za & #35 & #35 & #35 IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 10:53 Z informacji uzyskanych przez "Głos" wynika jednak, że kolejnym zatrzymanym w sprawie Stella Maris będzie właśnie metropolita gdański, abp Tadeusz Gocłowski. Rzecznik Prokuratury Apelacyjnej w Gdańsku prok. Krzysztof Trynka potwierdził w rozmowie z "Głosem", że nie wyklucza kolejnych zatrzymań. www.glos.gda.pl/wydarzenia/wydarzeniaglow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Rachunek sumienia dla Gocłowskiego za & & #35 3 IP: *.core.lanet.net.pl 15.02.04, 15:44 Póki co ,tow. Ed, zatrzymany jest Wasz kumpel w sojaliżmie, baron SLD na Pomorzu.Rozumiem , że wraz ze szmatławym "Głosem", nie możecie doczekać się aresztowania arcybiskupa ( przecież już po całej Polsce obtrąbiliście "wielką" aferę kościelną)Przekonamy się czy Wasze "niezbite dowody" przeciwko abp. Gocłowskiemu, okażą się cokolwiek warte dla prokuratury.Poczekany, zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Rachunek sumienia dla Gocłowskiego za & & 15.02.04, 16:24 Faktem jest ,ze niektorzy duchowni sa zamieszani w ten spory "przekret". Powinni dostac wyroki,nawet wyzsze niz prawo przewiduje.Tak dla zasady ! Natomiast ujadanie kundelka Ed-a mocno zastanawia... Wiekszosc specubekow blyskawicznie potrafila przeobrazic sie .Wczoraj zwalczali "cos",a dzisiaj juz sluza odwrotnosci tego "cos". Ed widocznie jako beton-taki "ostatni Mohikanin".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Rachunek sumienia dla Gocłowskiego za & IP: *.core.lanet.net.pl 15.02.04, 16:33 Co jest faktem a co tylko próbą szukania taniej sensacji, okaze się po wyroku sądu.Gdy on sformuuje zarzuty przeciwko abp. Gocłowskiemu, to będziemy dyskutować o aferze kościelnej.Póki co powtarzam, jest to afera pomorskiego SLD i proponowałbym nie odwracać kota do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Rachunek sumienia dla Gocłowskiego za & 22.02.04, 14:39 Gość portalu: raar napisał(a): > ...Póki co powtarzam, jest to afera pomorskiego SLD i proponowałbym nie > odwracać kota do góry nogami. I bardzo słusznie. Stella Maris jest przecież firmą abp. Gocłowskiego, a "niezawiśli" rozliczają tylko klientów korzystających z usług tej zacnej firmy. Perfidia tej mafijnej ośmiornicy nie zna granic. Rar, czy widzisz jakiś koniec tego państwa w Państwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 18:28 O co ten krzyk, prawda jest tylko dla maluczkich. Szmal i władza są w stanie ogłupić każdego. Baron z Łodzi, Kniaż z Podkarpacia, Ataman z Lublina, czy Biskup z Gdańska to istoty ludzkie, ze swoimi słabościami. W kwestii kasy nie ma podziałów politycznych, światopoglądowych, jest podstawowy cel SZMAL. A wyrok jaki zapadnie jednych zadowoli drugich nie. Plebs robi raban a ONI Czerwono-Czarni, czy Czarno-Czerwoni i tak mają to deleko w poważaniu. Bo jest trzy rodzaje prawdy. Więc jaki jest cel bicia piany?, gdy wymiar sprawiedliwości jest bardziej umazany w gównie niż jakakolwiek grupa społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 19:12 Gość portalu: zgadnij kto napisał(a): > ...Plebs robi raban a ONI Czerwono-Czarni, czy Czarno-Czerwoni i tak mają to > deleko w poważaniu. Bo jest trzy rodzaje prawdy. > Więc jaki jest cel bicia piany?, gdy wymiar sprawiedliwości jest bardziej > umazany w gównie niż jakakolwiek grupa społeczna. A jak myślisz? :-) To zdumiewające, że bogactwo ludzi Kościoła wzięło swój początek od zasady ubóstwa. (Montesquieu) Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. 16.02.04, 20:27 Gość portalu: Ed napisał(a): > Gość portalu: zgadnij kto napisał(a): > > > ...Plebs robi raban a ONI Czerwono-Czarni, czy Czarno-Czerwoni i tak mają > to > > deleko w poważaniu. Bo jest trzy rodzaje prawdy. > > Więc jaki jest cel bicia piany?, gdy wymiar sprawiedliwości jest bardziej > > umazany w gównie niż jakakolwiek grupa społeczna. > > A jak myślisz? :-) > > To zdumiewające, że bogactwo ludzi Kościoła wzięło swój początek od zasady > ubóstwa. > (Montesquieu) Ed-ku!Nawet takich prostych prawd nie potrafisz powiedziec...od siebie,tylko paplasz po Kims....Wszystko plagiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 16:41 Przykre jest to, że siląc sie na indywidualność nie stać Cię na analizę tego, co inni juz przemysleli. Sprawia to wrażenia człowieka siegającego zawiłych niuansów matematyki przy braku podstaw znajomości najprostszych działan arytmetycznych. Ś więty Kościoła, Jan Chryzostom (350-407) pisał: "Nie byłoby już pogan, gdybyśmy okazali się prawdziwymi chrześcijanami". Uważa, że trudno jest nawracać pogan, z uwagi na demoralizację w szeregach chrześcijan, pyta się: jak to robić? - "Wskazywać na cuda? Te już się nie zdarzają. Dawać przykład własnym życiem? Ależ ono jest całkiem nieobyczajne. Okazywać miłość? Nigdzie nie ma po niej śladu". (Homilia do pierwszego listu do Tymoteusza, 10, 3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: 90 milionów za hektary dla Kościoła IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 20:23 Kościół katolicki na wejściu Polski do Unii Europejskiej na pewno nie straci. Straty wynikające ze zlikwidowania niektórych przywilejów zagwarantowanych dotąd przez polskie prawo duchowni odbiją sobie z nawiązką. W ostatnich dniach media obiegły wiadomości, że po 1 maja br. Kościół nie będzie mógł korzystać z ulg celnych na sprowadzane z zagranicy dary przeznaczone na cele kultowe, charytatywne i oświatowe. W grę wchodzi od 7 do 15 mln zł rocznie - tyle bowiem w ostatnich latach warte były ulgi celne przyznane Kościołowi. Kościelne straty mogą być mniejsze, bo cofnięcie przywilejów dotyczyć będzie tylko przedmiotów sprowadzanych z krajów nienależących do UE. Mimo to Kościół stara się ratować, co się da. Specjalny zespół episkopatu i rządu ma wkrótce przedstawić pomysły na zachowanie ulg. Sprawa rozstrzygnie się na posiedzeniu Komisji Wspólnej Episkopatu i Rządu 23 lutego br. Kościół jednak nie tylko traci, Kościół na Unii również zyskuje. Obejmą go bowiem dopłaty do produkcji rolnej. Kościół katolicki jest największym obszarnikiem RP - ma ok. 160 tys. ha ziemi. Więcej niż przed II wojną światową. Po wejściu do UE otrzyma, podobnie jak inni właściciele gospodarstw rolnych, 118 euro dopłaty rocznie do hektara. Może liczyć w sumie na przeszło 90 mln zł. Źródło: info.onet.pl/870267,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Finanse Kościoła sp. z o.o. na co dzień IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 21:09 "Tak więc nikt z was, kto nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem." - powiada Jezus do Łukasza. "duchowni powinni prowadzić życie proste i powstrzymywać się od wszystkiego, co trąci próżnością" (kan. 282 § 1). Problem ten zauważył metropolita katowicki Damian Zimoń, mówiąc dla: 1) Polityki: "...sytuacja materialna sług Ewangelii tworzy dystans pomiędzy kapłanami, a tymi, do których są oni posłani"; 2) Rzeczpospolitej: "Ważny jest przykład, czyli skromniejszy styl życia nas, sług Ewangelii (...) powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny, a nawet od niej biedniejsi (...) przed wojną, w okresie kryzysu gospodarczego, biskup Stanisław Adamski apelował do księży, by modlić się za bezrobotnych i nie brać od nich ofiar za posługi kościelne". Wprawdzie ksiądz arcybiskup zapomniał dodać, że ksiądz Adamski przed wojną był prezesem banków i spółek akcyjnych, lecz z pewnością nie umniejsza to znaczenia apelu. Więcej na temat finansów Kościoła: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 20:59 Po latach żmudnych negocjacji gmina oddała parafii kilkanaście hektarów gruntu jako rekompensatę za ziemię bezprawnie zabraną w latach stalinowskich. Proboszcz sprzedał te hektary pod budowę osiedla - oczywiście za niemałą sumkę, która zasiliła parafię. Czy wypada, by Kościół zajmował się handlem ziemią, i to kosztem gminy. Źródło: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,1349864.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto do ed IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 18:44 Wady każdego systemu zawsze były oparte na KASIE cytowanie co kto zrobił albo nie zdziałał, prowadzi tylko do "MIŻ MAŻ" Każdej władzy "Czarnej","Białej" czy "Czerwonej" można wszystko zarzucić oprócz worka na głowe. My cacy Oni bee. ED cytujesz i cytujesz i co z tego. A gdzie własne wnioski? Nienawiść do tego co starasz się przedstawić, jest niczym innym "JAK PRETENSJE DO GARBATEGO ŻE MA PROSTE DZIECI" Myślenie jest przyszłością a jak boli, to trzeba udać się do Jarosławia na ul. Kościuszki Szmaciarze i gnoje zawsze będą się pchać do koryta, tylko dlaczego mamy przyjmowć ich tok rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: do ed 20.02.04, 02:18 Ed-zio pobiera pensje za wyszukiwanie takich cytatow,dlatego tak ...cytuje wzzystko co podpada pod temat. Mnie nie dziwi Ed.Zastanawiaja mnie jego sponsorzy...kim sa? Nie kto to jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: do zgaguj zgaduli IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 15:08 Gość portalu: zgadnij kto napisał(a): > Wady każdego systemu zawsze były oparte na KASIE A znasz jakiś realny system nie oparty na kasie? > cytowanie co kto zrobił albo nie zdziałał, prowadzi tylko do "MIŻ MAŻ" Czyli niewiedza gloryfikuje, bo wiedza prowadzi do "MIŻ MAŻ"? W pewnym sensie masz rację, bo np. o takim "MIŻ MAŻ" lepiej jest nie wiedzieć: - Papież drugi Jan VIII zasiadł do swej ostatniej wieczerzy w 882 r., licząc sobie 75 lat. Obsługujący go ksiądz podał mu wino z arszenikiem. Papież łyknął i... wytrzymał trujące procenty! Nie miał zamiaru umierać! Zniecierpliwiony zabójca wstał od stołu, poszedł do kuchni po młotek i tym narzędziem usiłował wyprawić papieża na tamten świat. Bez powodzenia. W końcu dokończył swego dzieła siekierą. Pogrzeb też nie był specjalny, bo uczestnicy wszczęli bójkę. Trumna ze zwłokami zarąbanego papieża przechodziła z rąk do rąk. Jedni chcieli go pochować w grobowcu na Luternie, inni - utopić w nurtach Tybru. Walki uliczne trwały do późnej nocy. Zwyciężyli zwolennicy papieża i jego ciało spoczęło w grobowcu, gdzie znajduje się do dziś. > Każdej władzy "Czarnej","Białej" czy "Czerwonej" można wszystko zarzucić oprócz worka na głowe. ... Chyba żartujesz albo nie chcesz widzieć. Czy jednej to "babci" zakładają worek na głowę? > ED cytujesz i cytujesz i co z tego. > A gdzie własne wnioski? Czy też masz trudności z samodzielnym wnioskowaniem, bo proboszcz na kazaniu nic na ten temat nie mówił? > Nienawiść do tego co starasz się przedstawić, jest niczym innym "JAK > PRETENSJE DO GARBATEGO ŻE MA PROSTE DZIECI" A więc dobra nienawiść jest tylko według z góry ustalonego wzorca ;o(( 1878-Agustyn(354-430)pisał: "Nienawidze, Boże, nieprzyjacioly twoje. Chwyć miecz obosieczny, a wyniszcz je." Papiez Urban II (1088-1099) - pisał: "Nie uważamy za mordercow tych, którzy oburzajac się na ekskomunikowanych, z wielkiej gorliwości dla katolickiej Matki, Kościoła, niektorych z nich - zabili". > Myślenie jest przyszłością a jak boli, to trzeba udać się do Jarosławia na > ul. Kościuszki No widzisz? I już są skutki. Nareszcie jakiś postęp. Jeszcze odrobina wysiłku i może ustąpi ten piekielny ból głowy. Nie zrażaj się. Ten system też wymaga poświęceń, jeżeli samo wyrażenie kasa jest aż taki niemiły. > Szmaciarze i gnoje zawsze będą się pchać do koryta, tylko dlaczego mamy > przyjmowć ich tok rozumowania. Obrażasz w tym wypadku bardzo pożyteczny w przeszłości zawód szmaciarza, ale co do reszty, to zdania mamy bardzo zbliżone :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Wyszyński i jego genialnie "PROSTE DZIECI" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 09:50 Gość portalu: zgadnij kto napisał(a): > Nienawiść do tego co starasz się przedstawić, jest niczym innym "JAK > PRETENSJE DO GARBATEGO ŻE MA PROSTE DZIECI" "Trzecia Rzesza podjęła tytaniczną próbę realizacji wielkiej idei, która ma przynieść odrodzenie ludzkości(...) Trudno nie przyznać słuszności twierdzeniom Hitlera(...)jest twórcą nowej, genialnej taktyki". (Stefan Eyszyński, Prymas Tysiąclecia) Ateneum Kapłańskie rok 1938, zeszyt 1, str. 23. Gratuluję. Te dzieci są prostsze jak świeca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.core.lanet.net.pl 20.02.04, 18:47 Prymitywnymi atakami na Kościół, nie odwrócisz uwagi od rzeczywistych problemów tego kraju. Problemem nie jest parę hektarów tego czy innego proboszcza tylko rządy Twoich kolegów w czerwonej głupocie.I nie idzie rzecz o 5 zł na ofiarę w niedzielę tylko o łupienie podatkami na co najmniej kilkaset złotych w przypadku najmarniej zarabiających.Jak chcesz koniecznie cytować , to zacytuj ludzi wystających bez nadziei pod Urzędami Pracy.Durnie, wierzący w gruszki na wierzbie,upatrujący w Krzakrzewskim przyczynę polskich problemów, teraz po ponad dwóch latach millerowskich popisów,chętnie dyskutowaliby o Kościele,aborcji, zboczeńcach czy feminiźmie. Szukajcie frajerów wśród 40 % popierających SLD w 2001. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - obrona raar'a IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 16:06 Gość portalu: raar napisał(a): > Prymitywnymi atakami na Kościół, nie odwrócisz uwagi od rzeczywistych > problemów tego kraju. Problemem nie jest parę hektarów tego czy innego > proboszcza tylko rządy Twoich kolegów w czerwonej głupocie. Ocena poziomu wypowiedzi jest rzeczą bardziej względną, tym bardziej w ustach takiego klerykała, a raczej chyba nominalnego kleryka. Tembr wypowiedzi na pozioimie Glemb-Rydzyk-Jankowski nie pozostawia żadnych złudzeń. Nie ma to jak moralność Kalego. Zresztą doskonała próbką prezentowanych wartości jest Dalikowo,jako kwintesencja katolickiego młosierdzia. > I nie idzie rzecz o 5 zł na ofiarę w niedzielę tylko o łupienie podatkami na > co najmniej kilkaset złotych w przypadku najmarniej zarabiających. Tutaj masz rację. Wcale nie chodzi o te 5 czy wiecej zł rzucanych na tacę, ale o miliardy zł zgarnianych przez Krk z tytułu ulg, zwolnień i wielu innych szalbierstw. Tych pieniędzy wystarczyło by nie tylko na poprawienie statusu życia bezrobotnych czy najmniej zarabiajacych. > Jak chcesz koniecznie cytować , to zacytuj ludzi wystających bez nadziei pod > Urzędami Pracy. W tym zakresie mogę zacytować: "I tylko w jednym różnicie się od Boga - Bóg wie wszystko, a wy wszystko wiecie lepiej" (Erich Maria Remarque) "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę, czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi". (ks. Józef Tischner) "Musicie baczyć, aby nie wyzyskiwali waszej wiary ci, co Boga i Ojczyznę mają wciąż na ustach, ale sam fałsz i obłudę w duszy, co dla swoich prywatnych celów gotowi są nadużyć kościoła i ambony" (Wincenty Witos - Ostrzeżenie ludu przed klerem, 1922) "Kler, który, uporawszy się z 'heretykami' położył w dawnej Polsce rękę na wszystkim, przyczynił się do pogrążenia narodu w owej straszliwej ciemnocie, w jakiej tkwiliśmy przez cały wiek siedemnasty i trzy czwarte ośmnastego, wówczas gdy inne narody spełniały największą pracę myśli" (Tadeusz Żeleński-Boy - Dziewice konsystorskie) Jako klerykał powinieneś znać również wypowiedź jednego z wcale nie poślednich dostojników kościoła katolickiego: "Każda religia jest dobra, ale najgłupsza jest najlepsza". W razie watpliwosci, sięgnij do źródeł znajdujących się prawie w każdej diecezji. A że po łacinie? Wstyć się klerykale jej nieznajomości. Dla ułatwienia powiem ci, że sa takze tłumaczenia polskie tych wielkich dzieł ;-((. > ... Durnie, wierzący w gruszki na wierzbie,upatrujący w Krzakrzewskim > przyczynę polskich problemów,... Przyczyna polskich problemów nie jest Krzaklewski, ale kościół wspierający wszystkich zaczynając od Wałęsy przez Krzaklewskiego do... Jeżeli mamy mówic już o tej kwestii, to w USA ukazała się publikacja ukazująca działania CIA w tym zakrasie. Jest tam tez zapis stwierdzający, że dla utrzymania Solidarności wpompowano przez Kościół ponoć 50 mld. $. Ile z nich faktycznie trafilo do Solidarności, nie wiem. Tak samo zreszta, jak nie wiem, co sie ztalo z pieniędzmi Solidarności zdeponowanymi w Kościele w czasie ogloszenia stanu wojennego. I tych ludzi zawierzających następstwom tych hasełek nazywasz durniami. Następny zwolennik solidarnościowego hasła, że "pierwszy milion należy ukraść". Faktycznie, przy takiej mentalności nawet klerykałowi niezręcznie jest się odwoływać do dziesięciu przykazań, które w rzeczywistości ma w ... > teraz po ponad dwóch latach millerowskich popisów,chętnie dyskutowaliby o > Kościele,aborcji, zboczeńcach czy feminiźmie. Szukajcie frajerów wśród 40 % > popierających SLD w 2001. Miller właśnie w tym aspekcie dał swego siedzenia olewając swoich wyborców wchodząc w konszachty z czarnymi. Poddał się mafii Goclowera olewając doły i za to musi zapłacić. Pomijam tu zresztą spuściznę po Buzku, z która też nie potrafil sobie poradzić. W kontekście twoich klerykalnych wypocin wcale niezłe podsumowanie daje List Harry'ego Trumana do Pacelli'ego, o ile wiesz, kto to jest. www.racjonalista.pl/kk.php/s,1566 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 14:45 mleczko.onet.pl/big_pic.html?N=12&TYP=129 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 11:06 Raar nie godzi się wystających ludzi pod pośredniakiem nazywać durniami,wstyd. Czy oni tam stoją z własnej przyjemności. Nie każdy jest zaradny jak ty i jestem przekonany że przy odwrotnej sytuacji Nikt by Ciecie nia nazwał DURNIEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgadnij kto Przeprosiny dla Raar IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 11:11 Sorry źle przeczytałem zdanie i nie zauważyłem kropki w tym zdaniu. Odszczekuje poprzednią wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: do zgadnij kto IP: *.core.lanet.net.pl 21.02.04, 22:53 1. Nic nie szkodzi, myśl faktycznie nie była wystarczajaco precyzyjna. 2.Co do bezrobotnych, to nawet ich głosowanie za Lepperem jest dla mnie jakos zrozumiałe (choć uważam za samobójstwo!).W końcu tonący nawet brzytwy się chwyta.Nigdy nie śmiałbym obrażać ludzi, którym należy się pomoc i otucha.Tym bardziej, że w Polsce zjawisko to dotyczy wszystkich regionów Polski i wszystkich ( takze b. dobrze wykształconych) warstw społecznych. 3.Cóż, dla tow. Eda to nie problem. On pochłonięty jest "aferami" abp. Gocłowskiego,hektarami Koscioła,cytatami papieży itp. Aż dziw bierze , że z tak "niezbitymi" dowodami przestępczej działalności kleru , nie wali bezpośrednio do prokuratury, tylko zawraca d..ę w internecie ! Z "taką" argumentacją niewiele więcej może. Grono potakiwaczy dla owych "złotych" myśli maleje, co pokazują sondaże ( dzisiaj bardziej przychylne Kościołowi, niż w okresie głoszenia bajek o gruszkach na wierzbie)Ludzie doświadczeni biedą wiedzą, że to na pomoc Kościoła można liczyć ( niekoniecznie finansową). Czerwonemu są potrzebni tylko przy urnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: do zgadnij kto IP: *.dami / 213.76.164.* 21.02.04, 23:25 Ten twój bełkot którym raczysz nas prawie codziennie przyprawia mnie o mdłości. Jesteś totalnym ignorantem, ale szczytem wszystkiego jest twoje gadanie nt. argumentów których z twojej strony jeszcze nie widziałem. Nasłuchałem się o „czerwonych” „towarzyszach” itp., ale z argumentem się nie spotkałem. Załóż własne forum, znajdź grupę podobnych tobie desperatów i racz ich tymi bzdurami. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: do zgadnij kto 22.02.04, 02:56 Witaj Reformacie-to ja Ouimet!A gdzie zapodzial sie twoj giermek Pierre? Wreszcie wypuscili cie na zewnatrz....A poprzednio Pierre czekal pod brama chyba ze trzy tygodnie na ciebie...Sam tez nic nie pisal,bo nie posiadal wiarygodnych danych/od ciebie/Mam nadzieje,ze teraz juz bedzie /nie normalnie/jak za dawnych dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: do zgadnij kto IP: *.dami / 213.76.164.* 22.02.04, 18:19 To grypa, czy twój nieuleczalny kretynizm i niemożność używania argumentu w jednym??? Na forum nie udzielałem się z nadzieją, że znikniecie raz na zawsze, jednak okazaliście się odporni. Nie będę z waszego powodu tracił szansy na dyskusje z normalnymi ludźmi. Piszcie sobie dalej te brednie na zdrowie, w końcu nic innego wam nie zostało. Teorie nt. Pierra i powodów mojej nieobecności dobitnie świadczą jak niski jest twój poziom intelektualny. Do wszystkiego w życiu podchodzisz jak do religii (trzeba wierzyć)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Efekt paranoi kościółkowych IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 17:45 Zachrystia und poświęcone oleum. Reszta sie nie liczy. Po prostu sama rzeczywistość namaszczana przynakmniej raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Efekt komunizowania IP: *.core.lanet.net.pl 22.02.04, 21:58 Rzeczywistość to zdechła ideologia , którą z takim trudem próbujesz reanimować. Podstawowa Jaczejka Partyjna powinna nagrodzić Cię jakąś państwową synekurą (może jakas skromna rada nadzorcza ?)Obawiam się jednak, że towarzysze mają w poważaniu Twoje walki o "postęp " w domu i zagrodzie.Robisz po prostu za darmowego durnia ! Żeby było jasne. Na żadne przemyślenia ludzi Twego pokroju czy podobnych Reformatów nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Komunizowanie księży-pedofilów - ładnie to brzmi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 22:14 Wydalanie z Kościoła księży-pedofilów jest niebezpieczne zarówno dla nich, jak i dla reszty społeczeństwa - uważa grupa ekspertów, których raport przedstawiono w poniedziałek w Watykanie. "Wszyscy eksperci zgadzają się co do tego, że ... byłoby lepiej, gdyby został pod kontrolą wspólnoty, jaką jest Kościół" info.onet.pl/875163,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: do niereformowalny Reformat IP: *.core.lanet.net.pl 22.02.04, 21:48 Twoje "argumenty" są tak przekonujące, że aż brzuch boli od śmiechu. Kto i gdzie ma pisać , to pacanie ,możesz ustalać na najbliższej konwencji SLD. To akurat grupa desperatów , o dziwnie zbieżnych poglądach do Twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reformat Re: do niereformowalny Reformat IP: *.dami / 213.76.164.* 22.02.04, 23:26 SLD, te ścierwa które zaprzedały się klerowi!! Gorsze brednie nie mogły paść z twoich ust!! Twoja głupota z każdym postem przybiera na sile. Ciekaw jestem gdzie jej granica?? Gdyby SLD miało takie poglądy jak ja, to krzyż nie wisiałby w sejmie, a lekcje religii prowadzonoby na koszt kleru na plebaniach. Koszt wizyt Wojtyły pokrywałby kościół. Homoseksualiści zyskaliby prawo do małżeństw, morderców czekałaby śmierć a innych kryminalistów adekwatne do czynu kary. Nie uratowałaby ich przynależność partyjna. Moje poglądy są zbieżne co najwyżej z poglądami senator Szyszkowskiej, a resztą tej postkomunistycznej pseudo lewicy jest tyle warta co AWS, PiS, Lpr i resztą chlewu zwanego politykami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: do niereformowalny Reformat IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 14:40 To, że jesteś jeszcze bardziej na lewo niż czerwoni z SLD, to żaden powód do chwały.Bracia w socjaliźmie zawiedli Cię, ale to powinno Ci dać do myślenia.Prawda jest taka, że chcieli a nie mogli.Wyrazy "współczucia" a właściwie politowania.Osoby takie jak tow. Szyszkowska to lep na takich pacanów jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 10:32 Za co? Za fałszowanie dokumentów!!! serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,1926724.html Przewielebny Padre nie odpowiada za niedopełnienie obowiązków, tylko za sfałszowanie dokumentów. Gdyby to zrobił kto inny, mielibysmy kolejną aferę na całą Polskę. Ale fałszował członek GTW, więc pięć stów wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
nagasuka Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny 24.02.04, 00:15 U nas w ChRL mordujemy pierdolonych mnichów! Religia to opium dla mas! Dalaj Lama już żyje na wygnaniu i to czeka wszystkich pasożytów. Rar - jak dojde do władzy będziesz biedny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 12:46 Wymiar wiary sprawia tao, że ufa się Bogu bez zrozumienia do końca wielu spraw. Przykładem niech będzie zawzięty spór na Synodzie w Macon w 585 r. (a więc za czasów papieża Pelagiusza II), gdzie podstawowym problemem stalo się rozstrzygnięcie zagadnienia, czy łacińskiego "homo" mozna uzywać w odniesieniu do kobiet, czy tylko w odniesieniu do mężczyzn. Porozumienia w tak waznej przecież sprawie dla Kościoła oczywiście nie osiągnięto, ale ustalono, że zwloki mężczyzny wolno pochować obok zwlok kobiety dopiero wóczas, gdy te ulegną całkowitemu rozkładowi. Jest to własnie poziom dedukcji usilnie podtrzymywany przez apologetyków pokroju rara. Odpowiedz Link Zgłoś
wszechpolak_z_rzeszowa Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny 26.02.04, 00:19 nagasuka napisała: > U nas w ChRL mordujemy pierdolonych mnichów! Religia to opium dla mas! Dalaj > Lama już żyje na wygnaniu i to czeka wszystkich pasożytów. Rar - jak dojde do > władzy będziesz biedny! Nienawiść która w tobie drzemie można wytępić jedynie mieczem!! Takich wariatów jak ty trzeba eksterminować!! Atakujesz porządnych ludzi- Katolików którzy walczą ze śmieciami jak ed, reformat, i im podobni słudzy diabła!! Raar Pozdrawiam!! Niech Bóg Ma Cię w Swojej Opiece i da siłę na walkę z bezbożnikami!! Odpowiedz Link Zgłoś
nagasuka Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny 26.02.04, 12:08 Wszechpolaku - widzę że masz łeb na karku i talent wojskowy - potrzeba nam takich dzielnych ludzi do antykatolickich bojówek (palenie kościołów, mordowanie klech) - zapraszam Cię serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 14:32 Werbuj wśród ED-ów, Reformatów i spółki.Szczerze mówiąc,tak się boję Twoich gróźb jak zeszłorocznego śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Jelanie na odstrzale IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 11:31 Gość portalu: raar napisał(a): > .... Szczerze mówiąc,tak się boję Twoich > gróźb jak zeszłorocznego śniegu. Z takimi jeleniami wystawiającymi się na odstrzał sprawa staje się wyjątkowo banalna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Na krytyka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 23:06 Oto krytyk, który idealnie Umie geniusz połączyć z głupotą, Każdym słowem dowodząc genialnie, Że jest bardzo wybitnym idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Nożownik w sutannie bezkarny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.05, 23:47 Białostocka prokuratura umorzyła wczoraj postępowanie w sprawie 43-letniego księdza, który prawie dwa lata temu zaatakował nożem i ranił dwie osoby w czasie awantury na plebani miejscowego kościoła św. Kazimierza. Prokuratura podała, że podstawą umorzenia był przepis, że sprawca nie popełnił przestępstwa. [PAP] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Katecheta winny znęcania IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.03.05, 23:53 Na karę sześciu miesięcy więzienia w zawieszeniu oraz zakaz prowadzenia zajęć katechetycznych przez sześć lat skazał wczoraj sąd w Nowym Targu księdza z Podhala, który znęcał się fizycznie i psychicznie nad uczniem. Henryk P., proboszcz z miejscowości Pyzówka na Podhalu - któremu prokuratura dowiodła przed sądem, że używał wobec dziecka obraźliwych wyzwisk, szarpał go za uszy, a kiedy indziej znów ignorował - zapłaci także 1500 zł grzywny. Na początku ubiegłego roku matka 11-letniego dziś Wojtka K. zawiadomiła prokuraturę o postępowaniu księdza. W maju tego roku sprawa trafiła do sądu. Prokuratura zarzuciła proboszczowi w akcie oskarżenia, że znęcał się psychicznie i fizycznie nad dzieckiem przez trzy lata, od 1997 do 2000 r. Według prokuratury, duchowny miał umyślnie lekceważyć ucznia podczas lekcji religii, nie dopuścił go do I komunii, a gdy chłopiec przystąpił do tego sakramentu w innej parafii, proboszcz z Pyzówki mimo to pomijał go w kościele przy udzielaniu wiernym komunii świętej. Według prokuratora, ksiądz używał wobec chłopca słów: "głupek", "debil" i "dzikus"; szarpał go za ubranie i uszy. Przed sądem ksiądz nie przyznał się do zarzucanych mu czynów. Mimo to sąd, opierając się między innymi na opinii biegłego psychologa, dał wiarę zeznaniom dziecka i uznał duchownego winnym fizycznego i psychicznego znęcania się nad uczniem. Proces w tej sprawie toczył się przy drzwiach zamkniętych. [PAP] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Porządni ludzie katolicy i diabły IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 12:58 W roku 1495 oficjalne odnotowano w Polsce pierwszy przypadek kiły. Dotyczył on patniczki, która zaraziła się nią podczas pielgrzymki do Rzymu. Słowo "szatan" jest nieprzetłumaczonym słowem hebrajskim, które znaczy "przeciwnik", a diabeł to tłumaczenie greckiego słowa "diabolos", które znaczy kłamca, wróg lub fałszywy oskarżyciel. Jezus powiedział: "Czyż nie wybrałem was dwunastu? A jeden z was jest diabłem (?). Mówił zaś o Judaszu, synu Szymona Iskarioty..." (J 6:70,71). Paweł ostrzega Tytusa, aby starsze kobiety w zgromadzeniu nie były "fałszywymi oskarżycielami" czy "diabłami" (apologetyka terminologii) (Tt 2:3). Podobnie przemawia do Tymoteusza (2Tm 3:1,3): "A wiedz, że w dniach ostatecznych nastaną trudne czasy: ludzie bowiem będą... przewrotni..." tzn. oszczerczy czy "diabłami" (oh! :-)). On (Jezus) również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który miał władzę nad śmiercią, to jest diabła" (Hbr 2:14). Mówi się tutaj o diable, że ponosi on odpowiedzialność za śmierć. Ale "zapłatą za grzech jest śmierć" (Rz 6:23). W związku z tym grzech i diabeł muszą być utożsamione. Podobnie w Jk 1:14 mówi się, że nasze złe pokusy prowadzą nas do grzechu i przez to umieramy. W Hbr 2:14 mówi się, że diabeł sprowadza śmierć. W tym samym wierszu powiedziane jest, że Jezus miał naszą naturę, aby zniszczyć diabła. Porównaj to z Rz 8:3: "Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała (tzn. w naszej ludzkiej naturze), ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele". Jak z tego wynika diabeł i grzeszne tendencje w ludzkiej naturze są tym samym. Tylko dlatego, że Jezus miał ludzką naturę, "diabła" w sobie, my możemy mieć nadzieję na zbawienie (Hbr 2:14-18; 4:15). Chłopcze, czy ty wogóle wiesz, co w swym nawiedzeniu mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Głogowski sąd skazał księdza na karę grzywny IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 14:14 wszechpolak_z_rzeszowa napisała: > Nienawiść która w tobie drzemie można wytępić jedynie mieczem!! Takich > wariatów jak ty trzeba eksterminować!! Atakujesz porządnych ludzi- Katolików > którzy walczą ze śmieciami jak ed, reformat, i im podobni słudzy diabła!! > > Raar Pozdrawiam!! Niech Bóg Ma Cię w Swojej Opiece i da siłę na walkę z > bezbożnikami!! Co za sukienkowe zacięcie w miłosierdziu Bożym. Toż to posiew papieża Urbana II rękoma Rydzyka. Dajcie mu w jedną rękę miecz obusieczny a w drugą krzyż dla uzasadnienia wymarzonej krucjaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Amerykanka skarży polskiego duchownego IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 11:40 "Dziennik Polski": Mieszkanka Baltimore (USA) złożyła w sądzie pozew przeciwko ojcu Jerzemu K. z Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej "Ignatianum" w Krakowie. Kobieta zarzuca mu plagiat swoich artykułów. Pozwana została także uczelnia - za opublikowanie rzekomego plagiatu - donosi gazeta. Powódka twierdzi, że jest autorką artykułów opublikowanych w rocznikach Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej "Ignatianum" z lat 2000-2002, poświęconych m.in. miejskiemu gimnazjum ojców jezuitów, psychologicznym i socjologicznym znaczeniom muzyki w procesie nauczania oraz badaniom inteligencji człowieka. Według powódki, artykuły zostały udostępnione ojcu Jerzemu K. jako materiał źródłowy, tymczasem on opublikował je w całości pod swoim nazwiskiem - pisze krakowski dziennik. Sprawa wyszła na jaw przy okazji pobytu mieszkanki Baltimore w Krakowie. Kobieta otrzymała wówczas egzemplarz roczników od o.Jerzego K. Po powrocie do USA przeczytała je i stwierdziła, że teksty zostały przepisane w całości, łącznie z błędami. Powódka domaga się publikacji przeprosin w uczelnianym roczniku Sekcji Pedagogiki Religijnej lub w dzienniku *Rzeczpospolita", a także 80 tys. zł zadośćuczynienia. info.onet.pl/875194,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 12:56 Procentowo w każdej grupie społecznej / zawodowej / znajdzie się czarna owca. Zawsze robi się larum jak ktoś coś zrobi "złego" Glina weznie w łape duży krzyk, urzędnik zrobi przekręt, skarbówka niszczy ludzi zaradnych, sędzia kłamie i kradnie. Tak można wyliczać bez końca. Tylko trzeba zdać sobie sprawę z jednej kwestii. Mała grupka nami steruje, stwarza sztuczne problemy, aby odwracać wzrok od rzeczywistości i nas kłóci a my robimy krzyk. W tej grupie są czerwoni, czarni i biali, a my szary plebs robimy harmider w imię ich zysków. Brońmy sami siebie a nie atakujmy wtedy może to coś da. Mieć odmienne zdanie wcale nie znaczy być wrogiem. Obiektywizm zawsze ma kolor szrości - bez kontrastów. A. Hitler powiadał "kto nie jest z nam, jest przeciw nam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI Sp z o.o. - nie, pozytywizm IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 13:51 Gość portalu: zgadnij kto napisał(a): > Procentowo w każdej grupie społecznej / zawodowej / znajdzie się czarna owca. > Zawsze robi się larum jak ktoś coś zrobi "złego" > Glina weznie w łape duży krzyk, urzędnik zrobi przekręt, skarbówka niszczy > ludzi zaradnych, sędzia kłamie i kradnie. Tak można wyliczać bez końca. Chodzi tutaj o świadomość, że należy patrzeć na ręce wszystkim jednakowo i takie same wnioski wyciągać do nich bez względu na opcje, barwy czy odprawiane egzorcyzmy. > Tylko trzeba zdać sobie sprawę z jednej kwestii. > Mała grupka nami steruje, stwarza sztuczne problemy, aby odwracać wzrok od > rzeczywistości i nas kłóci a my robimy krzyk. I oto chodzi, by świadomość hipokryzji, fałszu dotarła do jak najszerszego grona społecznego. Zarówno jedni, jak i drudzy czy trzeci dokonują karkolomnych sztuczek w celu ukrycia swych machinacji czy pruderyjnego stylu bycia. Termin "parafianizm" uknuty został w kręgach kościelnych, ale zawężanie tego pojecia tylko do tych kregów jest poważnym błędem, choć do dnia dzisiejszego dzięki zabiegom psychotechnicznym ma zdecydowanie największe znaxczenie. > W tej grupie są czerwoni, czarni i biali, a my szary plebs robimy harmider w > imię ich zysków. Millerowskie SLD i Glembowski Krk = 2 bratanki. > Brońmy sami siebie a nie atakujmy wtedy może to coś da. Najpierw trzeba niestety podnieść świadomość o faktycznej sytuacji, w przeciwnym wypadku parafianizm wykorzystany zostanie do nastepnych wojen religijnych. Tylko na tym forum masz tego niezbite dowody. > Mieć odmienne zdanie wcale nie znaczy być wrogiem. > Obiektywizm zawsze ma kolor szrości - bez kontrastów. "... nie na utworach pisanych na pokaz trzeba budować systemy" (Montesquieu) Na ile to jest mozliwe w społeczeństwie ogarniętym glembowskim parafianizmem spróbuj sobie odpowiedzieć analizując dyskusję wątku Palnicka "RATUNEK DLA POLSKI. ODRZUĆMY PODZIAŁY!" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=7581916 > A. Hitler powiadał "kto nie jest z nam, jest przeciw nam" Nie. To powiedział Lenin w stosunku do związków zawodowych. Zresztą ta forma hasła ewoluowała w zależności od aktualnych interesów politycznych reprezentowanych przez jego opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadnij kto do ED IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 14:54 Ed ja nie potrzebuję analizy moich "wypowiedzi" zdanie po zdaniu, lecz liczyłem na wymianę własnych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: do ED IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 15:29 Ależ nie mam nic przeciwko wymianie poglądów. Mój post zmierzał do tego, by przy ewentalnej dalszej wymianie poglądów opierać się na faktach a nie na życzeniowych domniemaniach dosyć sporej grupy naszego społeczeństwa. Już gdzieś pisałem, że nie interesuje mnie wymiar zaufania do głoszonych teorii bez zrozumienia do końca wielu spraw. Jest to nic innego, tylko tzw. "rząd dusz" realizowany w sposób bardziej perfidny, niż stare rzymske "devide et impera". Coś z tych rzeczy było w działalności autora piosenki "Żeby Polska była Polską". Błędem tego wszystkiego - w moim odczuciu - było zawężenie problemu do wycyzelowanego cynizmu, który w nowej rzeczywistości poległ już przy pierwszych krokach. Po prostu, murzyn zrobił swoje i poszedł w odstawkę :-)). Myślę, że dostrzeganie tego typu bezeceństw oszczędziło by nam wszystkim wielu rozczarowań i nadziei pokładanych w 3RP. Każda władza musi czuć na plecach oddech społeczeństwa przed zawsze możliwą alienacją. A tej przykładów mamy na co dzień w niemałej ilości bez względu na barwy, kolory, symbole czy stosownie aranżowane spektakle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Bicie - metodą wychowawczą księdza IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.02.04, 22:27 Bicie - metoda wychowawcza księdza z Mazur Środa, 25 lutego 2004 Bicie i poniżanie - chleb powszedni uczniów jednej z miejscowości w gminie Mikołajki na Mazurach. Sprawa tym bardziej karygodna, bo dotyczy księdza prowadzącego lekcje religii. Okazuje się, że duchownemu często puszczają nerwy. Ostatnią "ofiarą" jego złości był kilkunastoletni Mateusz. Ksiądz mu uwagę wpisał, potem podszedł do niego i go uderzył. Po karku. Z ręki - opowiada jeden z kolegów Mateusza, świadek zdarzenia. Ksiądz nie chciał rozmawiać z reporterem RMF; nie udzielił mu żadnych wyjaśnień. Nam sprawa jest zakazana. Bezpośredniej relacji w tej sprawie można wysłuchać klikając na link umieszczony pod tym adresem: www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=65845&loc=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Bicie - metodą wychowawczą dla Eda IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 14:47 Cóż, fakt iż żaden ksiądz nie walnął Cię w łeb w dzieciństwie ma swoje konsekwencje w głupotach , które taśmowo rozpowszechniasz.Na szczęście ci, którzy od niego w łeb dostali, czytają te brednie z politowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Bicie - metodą wychowawczą księdza dla rara IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 21:37 Gość portalu: raar napisał(a): > ... Na szczęście ci, którzy od niego w łeb dostali,... Taaaak!!!! To wszystko wyjaśnia ;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raar Re: Bicie - metodą wychowawczą księdza dla rara IP: *.core.lanet.net.pl 27.02.04, 23:22 Nie widzę szans, żeby Ci się cokolwiek we łbie rozjaśniło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Śmierdzące kotły rara ze smołą :-)) IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 10:19 polityka.onet.pl/galeria.asp?PGNUM=2&M=ML Odpowiedz Link Zgłoś