Dodaj do ulubionych

dwulatek nie dzieli się zabawkami

26.08.09, 15:31
Wszyscy na forach piszą o buntach dwulatka i jak sobie z tym radzić, a nikt nie pisze o tym jak poradzic sobie z dwulatkiem, który nie chce się dzielić z innymi dziećmi zabawkami.
Do tej pory mój Kubuś (ma 2 latka i 2 miesiące)ładnie bawił się z innymi dziećmi, nie było problemu gdy kuzyn przyszedł i bawił się jego zabawkami. Od pewnego czasu, a właściwie od niedawna nikt nie może dotknąć jego zabawki, wszystko jest jego i już. Kiedy ktoś przyjdzie do nas z dzieckiem aż mi wstyd bo on wszyskie zabawki chowa do kąta i nic nie da dotknąć, sam się nie bawi tylko pilnuje wszystkich zabawek i momentalnie je odbiera kiedy drugie dziecko weźmie.
Jak sobie z tym poradzić??- bo krzyki i tłumaczenie nic nie daje, a nawet straszenie że nikt się z nim nie będzie już bawił...
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • azura77 Re: dwulatek nie dzieli się zabawkami 26.08.09, 22:48
      witaj, ja miałam podobny stres jak ty. I Michał (teraz 5 lat) i Filip (3 lata)
      nie uznawali dzielenia się. Przy Michale walczyłam jak lwica tłumacząc mu jak to
      nieładnie nie dzielić się i że nikt go nie będzie lubił. Miał to w nosie. Przy
      Filipie odpuściłam sobie. Jedyna skuteczna metoda - kolega musiał miec również
      atrakcyjną zabawkę i wtedy można było zaproponować wymianę.
      Rzeczywiście 2latek zauważa że niektóre rzeczy są mamy inne taty a inne należą
      do niego. To niesamowite odkrycie powoduje że tak zawzięcie broni swej
      własności. Ja przeczekałam. Jak mieli 2,5 roku zaczełam tłumaczyć bo wcześniej
      nawet nie słuchali.
      Może na początek spróbuj ty się z nim czymś zamienić i pokaż że zamiana może być
      fajna a zabawka i tak wróci do niego. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka