Dodaj do ulubionych

łóżko malm IKEA

21.02.10, 23:08
czy ktos posiada łóżko malm z IKEA? Mam go od około roku i
stwierdziłam, że skrzypi. Tylko właśnie nie wiem co skrzypi czy
stelaż łóżka, czy ten drewniany stelaż pod materacem. Stelaże
kupiliśmy również w Ikea nie pamiętam dokładnie w jakiej cenie ale
nie te najtańsze i nie najdroższe. Kupowaliśmy łóżko na szybko nie
mając wówczas już gotówki na coś lepszego. I teraz zastanawiam się
czy z powodu tego skrzypienia będę musiała wymienić łóżko czy np
stelaże tylko. A czy myślicie, że można by takie łóżko obić skórą?
łącznie z zagłówkiem? Albo jakimś innym materiałem?
Obserwuj wątek
    • hottee Re: łóżko malm IKEA 26.02.10, 09:40
      Mamy Malma od chyba 7-8 lat i nie skrzypi. Mamy też drugie łózko z Ikei, hemnes,
      i ono skrzypi okrutnie. Ale Hemnes jest drewniany i to skrzypienie jest niejako
      naturalne (drewno pracuje). Natomiast Malm to paździerz w okleinie i tam nie
      powinno nic skrzypieć. Tak więc może to kwestia stelaża jednak. Spróbuj
      zareklamować, co Ci szkodzi. Ikea przeważnie nie robi problemów.
      Co do obijania skórą, to chyba nieopłacalne?
      • moss3 Re: łóżko malm IKEA 18.03.10, 19:45
        Też mam łóżko malm od roku i praktycznie od samego początku:(( czyli może jakiś
        feler z tymi łóżkami.

Pozdrawiam
        • moss3 Re: łóżko malm IKEA 18.03.10, 19:46
          moss3 napisała:

> Też mam łóżko malm od roku i praktycznie od samego początku:(( czyli może jakiś
          > feler z tymi łóżkami.
          >
          > Pozdrawiam

oczywiście miało być, że od samego początku skrzypi
    • cichy_malm Re: łóżko malm IKEA 25.01.24, 12:06
      Hej; Ja właśnie rozwiązałem problem skrzypiącego łóżka Ikea MALM. Łóżko posiadamy już ponad 10 lat (rozmiar 180x200) skrzypiało od kilku lat. z obu stron podczas wstawania lub kładzenia się (i nie tylko).
      Robiłem kilka podejść do jego wyciszenia, mn. rozebrane na części pierwsze i poskładane od nowa z użyciem silikonu w każde miejsce gdzie stykało się drewno. Niby było ciszej ale nadal upierdliwe i denerwujące.
      Aż do wczoraj >> znalazłem te cholerne miejsca gdzie powstaje skrzypienie: uwaga: metalowe listwy(kątowniki), które są przykręcone wzdłuż boków > na nich leżą stelaże z deseczkami. To one ocierają - wykonują minimalny ruch podczas ugięcia łóżka). Odkręciłem śruby, które je mocują - u mnie po osiem przy każdej listwie i przy każdej śrubie od spodu przykleiłem kwadracik filcu (taki pod krzesła15mmx15mm) plus na początku i końcu listwy taki większy (20mmx20mm). Na końcu i początku listwy było największe tarcie - widać było na boku okleiny.
      i nastała CISZA, CISZA, CISZA. Dzisiaj rano wstawaliśmy i było jakoś dziwnie :) Za cicho :)
      I po temacie.
      • pawelb877 Re: łóżko malm IKEA 27.01.25, 10:32
        Mam dokładnie ten sam problem - możesz napisać dokładniej? o jakie listwy chodzi i jak podłożyć pod śruby podkładki filcowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka