Dodaj do ulubionych

kot drapie wszystko - jakie meble ?

13.02.05, 10:50
witam! mam pytanko.wlasnie zaczyna urzadzac mieszkanko.problemem jest kot - ktory wszystko drapie. z jakiego materialu kupic komplet wypoczynkowy zeby po prostu kot nic z tym nie zrobil, ew.zeby nie bylo widac ?

pozdr

adam
Obserwuj wątek
    • aankaa kot drapie wszystko - jakie meble ? 13.02.05, 21:58
      zajrzyj do tego wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10264&w=20023091
      i na to forum
    • uasiczka Re: kot drapie wszystko - jakie meble ? 14.02.05, 15:34
      chyba tylko z metalu niestety ;((( też mam ten problem
      • allija Re: kot drapie wszystko - jakie meble ? 14.02.05, 23:00
        U nas pomógł drapak zawieszony naścianie, kotek baaardzo go polubił. Za inne
        próby jest karcony (podniesionym głosem). Koleżanka twierdzi, że u niej
        sprawdził się spryskiwacz kilkakrotnie użyty.
    • zielony_listek narzuty? 16.02.05, 11:35
      Poza tym co już napisano to już przychodzi mi do głowy tylko nakrywanie foteli
      i kanap narzutami. Jeśli pomimo karcenia kot będzie drapał, to łatwiej i taniej
      zmienić narzutę, niż tapicerkę mebla.

Pozdrawiam
      zielony_listek
    • gochkoch Re: kot drapie wszystko - jakie meble ? 17.02.05, 13:23
      karcenie kota jest bez sensu, tylko go wystraszy.
      Drapanie (=tepienie pazurow) jest odruchem, z ktorego kot zrezygnowac nie moze.
      W domu powinien byc drapak, najlepiej w wygodnym dla kota i widocznym dla ludzi
      miejscu (koty czesto lubia sie "chwalic" swoim drapaniem na drapakach).
      Przydaloby sie troche zachety przy drapaku w postaci powieszonej zabawki albo
      psikniecia kocia mietka.
      • maniaszewska Re: kot drapie wszystko - jakie meble ? 24.02.05, 09:24
        moje koty znalazły sobie jedno miejsce na meblach, ktore drapia (bok sofy) sofa jest ikeowska, w materiałowym obiciu, prawie nie widać. dobrym pomysłem jest regularne obcinanie kotkowi pazurkow - wtedy oczywiscie bedzie drapał duzo wiecej, ale złych skutków drapania bedzie mniej. to obcinanie pazurków tylko na początku jest traumatycznym przeżyciem, mozna sobie z tym poradzić.
        a propos drapaków to b.dobry pomysł, chociaz moje koty przez długi czas miały drapaki pod ogonem... czasem wystraczy jednak zmienic ustawienie drapaka, zamiast powiesic go, połozyc, uczyć kota w zabawie korzystania z niego itd. Przestrzegam, ze koty roznie reaguja na kociamietke (moje np. całkiem nie reaguja, chyba wechu nie maja;)) jednak spryskanie drapaka kociamietka jest lepszym pomysłem niz spryskiwanie wszystkich mebli kocimi odstraszaczami.
        obejrzyj www.panex.pl/koty.html
        www.wiklinka.pl/?link=serie.html&kat=Drapaki%20%A6cienne
        www.leoland.pl/
    • lilipop Re: kot drapie wszystko - jakie meble ? 25.02.05, 15:15
      Witam. Polecam meble obite tkaniną imitującą zamsz(cos a"la welur). Mój kot nie
      dał rady sofie, choć wytrwale póbuje. A co drapaków, to owszem są przydatne ale
      tylko wtedy gdy znajdą się w polu widzenia zwierza:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka