Dodaj do ulubionych

Pytanie do Greglis

24.08.05, 15:15
Jakiś czas temu widziałam Twoja łazienke poz mianach. Bardzo podoba mi się pomysł z rysunkami.
Wiem, że wykorzystałaś szablony. I tutaj mam pytanie: czym i jak malowałaś? Ja wyciełam sobie
elegancki szablon z tekturki i próbowałam już (narazie na kartce) pędzlem, gąbka wyciskać a nawet
malutkim pedzelkiem i cały czas podcieka mi farba pod szablon i wychodzi ohydna maziaja...

Pomóż...
Obserwuj wątek
    • monika150 Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 18:33
      Podłoże musi być suche a farba którą malujesz musi być gęsta.
      Taka konsystencja jak do malowania ścian się NIE nadaje.
      • pimpusia77 Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 19:04
        Dzięki za odpowiedź. Ale.. kartka na której próbowałam była sucha, a farba gęsta. Na prawdę gęsta... To
        jest farba Dulux, która stała pół roku i bardzo zgęstniała. a i tak skubana podcieka mi pod szablon...
        • aspidistra Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 19:19
          hmmm...to dziwne.... zrób to gąbką, ale nasączoną w farbie...nie ma z niej
          kapać, wtedy napewno nic nie spłynie.
          • marakota Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 19:32
            szablon dobrze jest zrobić z okładki skoroszytu plastikowego, farbę zaś nanosić
            gabką, zawsze "ciutke" może podciec pod szablon, ale to trzeba zamalować
            cieniutki pędzielkiem
            powodzenia
            ps
            w sklepach można kupić gotowe szablony, zerknij na nie :)
            • marakota Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 19:33
              pytanie do greglis a inni rady dają :) hi, hi
              • pokerowa Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 21:34
                Greglis na urlopie chyba.
      • trzydziestoletnia Re: Pytanie do Greglis 26.08.05, 12:09
        A jaka to ma byc farba, skoro taka do scian sie nie nadaje to do czego ta gesta
        farba? Jakiej szukac? Bo ja mam podobny problem, probowalam duluxem do scian i
        porazka..
    • pimpusia77 Re: Pytanie do Greglis 24.08.05, 22:04
      Dzięki Wam za pomoc! W międzyczasie wymyśliłam inny patent: odrysowałam ołóweczkiem szablon na
      ścianie i teraz wypełniam kontury maluteńkim pedzelkiem. Na szczęście mało mam wzorów do
      namalowania, bo jest to pracochłonne. Ale z drugiej strony... sprawia mi to ogromna przyjemność :-)
      Jak skonczę, to wstawie fotkę.

Pozdrawiam!
    • ina101 Re: Pytanie do Greglis 25.08.05, 09:43
      Ja też wycinałam szablon w grubej tekturce. Farbę nakładałam gąbką ale musiała
      ona być porządnie odciśnięta (wygląda to tak jakbyś niechcący gąbkę ubrudziła
      farbą) . Taką prawie suchą gąbką wypełnia się wycięty wzór tak długo aż pokryje
      się kolorem całkowicie. Mnie się udało zrobić bez zacieków.
      Pozdrawiam
    • greglis Re: Pytanie do Greglis 30.08.05, 20:37
      Witam po urlopie :)
      Konsystencja farby nie ma znaczenia.Ważna jest ilość farby na gąbce.Moje
      szablony zrobione były z tektury (1,5 mm) zabezpieczone dodatkowo lakierem
      bezbarwnym.Gąbka ledwo,ledwo zwilżona farbą.Nie ma prawa coś wtedy
      wycieknąć.Praca żmudna,ale warta efektu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka