Dodaj do ulubionych

Brudne fugi

27.12.05, 21:22
Niedawno kupiłam mieszkanie, wyremontowałam pokoje i kuchnie, niestety
zabrakło mi funduszy na łazienkę. Niestety jest ona tak jak wszystko
pozostałe bardzo zniedbana. Na ścianach są białe kafelki i białe fugi, które
teraz mają kolor szary/ miejscami czarny. Wyglądają tak jak gdyby nie były
niegdy umyte. Znacie może jakiś sposób/ środek aby wyczyścić te fugi?
Czyściłam już różnymi środkami checmicznymi, szorowałam nawet szczotką,
niestety brud, nadal jest. Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • lajlah Re: Brudne fugi 28.12.05, 16:13
      Ja zawsze myję CIF-em w mleczku, ale moje nie są aż tak brudne. Spróbuj kilka
      razy, powinno choć trochę wybielić.
      • wiktorynka71 Re: Brudne fugi 30.12.05, 12:45
        Są w sklepach tzw. renowatory fug - super sprawa. Oprócz tego w Castoramie
        można kupić preparaty do czyszczenia fug.
        • uasiczka Re: Brudne fugi 30.12.05, 13:36
          najlepiej odmalować

ja kiedyś (z braku kasu i wiadomości na ten temat) pomalowałam fugi w łazience
          zwykłą farbą do ścian i - o dziwo - trzymało się super
          • nikita1978 Re: Brudne fugi 31.12.05, 20:32
            a ja polecam wymiane fug, jest specjalna skrobaczka do wywalenia starej fugi,
            popropstu wyskrobania oczywiscie do konca nigdy nie da sie wyskrobac ale
            wiekszosc, czyscimy z pylu miejsca po fugach i kladziemy nowo biala fuge, po
            wyschnieciu myjemy plytki kladziemy pendzelkiem płyn delfin atlasa do
            zabezpieczenia fug i juz ...
            oczywiscie fugi nakladamy gumowa lub plastikowa szpachelka. Pozdrawiam
            • k.ma Re: Brudne fugi 18.01.06, 11:18
              Hej, moge prosic o dokladniejszy opis wyskrobywania fugi, bo jakos nie umiem
              sobie tego wyobrazic a czeka mnie to zadanie..no chyba ze je pomaluje, ale jaka
              farba? i jakos zabezpiecze, ale czym?.....
    • anetasb Re: Brudne fugi 04.01.06, 14:20
      W łazience zabrudzone fugi (lub z grzybem pod prysznicem) polewam płynem
      Domestos do wc i zostawiam na 2-5 min. (czasem jeszcze przetrę gąbką do naczyń)
      i spłukuję. Elegenacko wszystko schodzi.
    • jolantapal Re: Brudne fugi 04.01.06, 21:51
      Polecam środek do czyszczenia spoin firmy Kreisel. Sprawdzony!!
      • magda7903 Re: Brudne fugi 05.01.06, 11:07
        w mojej kuchni tez był problem z fugami i również wyczyściłam je domestosem.
        troche pracochłonne ale widac rezultat.
    • sparamipure Re: Brudne fugi 08.01.06, 14:23
      Witam serdecznie!
      Białe fugi to rzeczywiście duży problem. Ja mam również łazienkę wyłożoną białymi kafelkami i białymi fugami. Jedyny sposób na utrzymanie fug w czystości jaki wypróbowałam i się sprawdził doskonale to użycie preparatu Cillit kamień i rdza. Rozprowadzam go na fugi i zostawiam na około 10 minut. Po tym czasie szoruję szczoteczką i przemywam wodą. Efekt znakomity, jednal trzeba go powtarzać:) Pozdrawiam ciepło.
      • pia.ed Re: Brudne fugi 11.01.06, 02:40
        Bede miala jasnoszare kafelki na podlodze i w sklepie powiedzieli,
        zebym dala do nich o dwa tony ciemniejsza fuge, bo biala szybko bedzie brudna
        i to nierowno brudna!
        Na zachodzie mozna kupic fuge w kazdym kolorze w malych opakowaniach , jesli
        ktos chce odswiezyc lazienke.
        A czy ciemniejsza fuga do bialych kafelkow nie da ciekawego efektu? Oczywiscie
        nie ta brudna, tylko nowa.
    • kelsye Re: Brudne fugi 20.01.06, 13:27
      Już poradziłam sobie z fugami. Tzn. czyściłam je różnymi preparatami(Cylit
      kamień i rdza, domesos i inne) ale to nic nie dało. Po paru dniach poszłam do
      Castoramy gdzie kupiłam renowator fo fug tanio (ok. 15 zł). Jest po prostu
      bezkonkurencyjny. Dziekuje za rady.
    • karella15 Re: Brudne fugi 21.01.06, 22:46
      W sklepach można kupić specjalne, naprawdę niedrogie renowatory, w dodatku
      można do nich dokupic barwniki, jeśli masz ochotę zmienić kolor. Koleżanka
      odnowiła w ten sposób łazienkę, efekt super, choć jest to trochę pracochłonne.
    • asienkka24_27 Re: Brudne fugi 06.02.06, 10:46
      Białe fugi najlepiej jest wyczyścić proszkiem do pieczenia,robią się jak nowe i
      nie trzeba się aż tak mocno naszorować.
      • fruko Re: Brudne fugi 11.02.06, 08:30
        Proszkiem czyli jak ?
        Nawilżyć fugę i posypać proszkiem, poczekać, przepłukać?
        Proszek stosuję zazwyczaj do prania białych rzeczy i do wypieków oczywiście też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka