momo15 04.04.06, 22:20 Chcialabym odnowic stary parkiet - wiem co powiecie lakierownaie, cyklinowanie itp. Ale czy mozna go zerwac i polozyc ponownie? jest juz wyschniety wiec bedzie bez szpar i kiedy latem, czy zima? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aski68 Re: stary parkiet 04.04.06, 22:28 Mam podobny problem :) Liczę na porady :):) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: stary parkiet 05.04.06, 11:55 Może zadzwońcie do jakiegoś parkieciarza. Ja jak miałam pytania na temat parkietu to znalazłam jakiś telefon do parkieciarza w internecie i on mi bardzo wyczerpująco odpowiedział na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: stary parkiet 05.04.06, 11:59 A i przy okazji jak już się coś dowiecie to napiszcie tutaj co. Dom moich rodziców będzie wyburzany a tam wszędzie są parkiety. Może się opłaca je zerwać. Odpowiedz Link Zgłoś
majewska12 Re: stary parkiet 05.04.06, 14:34 10 lat temu kupowałam bloki z lat 70-tych. Solidne z cegły z parkietami. Niestety od początku nie były one cyklinowane przez tyle lat. Odnosiło się wrazenie, że nawet ich nie lakierowano.Podobnie było u sąsiadów. Nie wiem dlaczego nic przez tyle lat nie zrobiono z nimi. Miały szpary. Były zabrudzone. Na początku przykryłam je wykładzinami. Z czasem chciałam je odnowić. Mam wujka, który zajmuje się zawodowo stolarką. Niestety w naszym przypadku odradził nam rozbiórkę parkietu (jodełka). Stwierdził, iż istniej za duże ryzyko. A ja oczami duszy widziałam piękny parkiet. Odnawialismy go więc bez zrywania. Mąż cyklinował i lakierował ( do dziś ma problemy z węchem, bo okazało się, iż lakier który wówczas stosowaliśmy po roku wycofano z rynku jako szkodliwy). Szczeliny wypełniał zdajśie pyłem. Efekt zaskoczył nie tylko nas ale i sąsiadów, którzy musieli znosić straszny huk cyklinarki. Nagle okazało się, że gra była warta świeczki. Niewielkie szpary nie rzucały się w oczy. Parkiet nabrał blasku. Dodam tylko, że kiedy sprzedawaliśmy bloki i przeprowadzaliśmy się do własnego domu ten parkiet kusił potencjalnych nabywców. Nowi właściciele odnowili go ponownie. Jest ozdoba domu. A my niestety mieliśmy zbyt mało czasu na położnenie parkietu w domu ( zbyt świeże wylewki). Dodam , iż sąsiedzi skuszeni naszym przykładek hurtowo zrzucali wykładziny i odnawiali parkiety. Odpowiedz Link Zgłoś
ruckzuck Re: stary parkiet 07.04.06, 09:21 ruckzuck.sklep.pl może wymienić na podłogę laminowaną ? :) Odpowiedz Link Zgłoś