redakcja 16.01.07, 13:02 Zapraszamy do oglądania kolejnego mieszkania konkursowego. Przypominam o zasadach. Zaczynamy wątek od słów "TAK" lub "NIE" i ewentualnie dopisujemy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magjug Tak:) 16.01.07, 13:30 zdecydowanie:) mnie osobiście podoba się przestronnośc i lekkość prezentowanych części domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
llogara TAK 16.01.07, 13:33 całkiem przyjemne, ale do końca nie jestem przekonana Odpowiedz Link Zgłoś
leszekkwas tak 16.01.07, 13:47 tak, podoba mi się bardzo. Gratulacje jest sie czym chwalić. Jakby ktoś napisał złą opinię proszę się nie martwić zazdrości takiej chaty..... A napewno sie jakiś znajdzie. Nie rozumiem po co komuś robic przykrość - widzie to na tym forum. Piszą, aby pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: tak 16.01.07, 17:14 leszekkwas napisała: > tak, podoba mi się bardzo. Gratulacje jest sie czym chwalić. Jakby ktoś napisał > > złą opinię proszę się nie martwić zazdrości takiej chaty..... A napewno sie > jakiś znajdzie. Nie rozumiem po co komuś robic przykrość - widzie to na tym > forum. Piszą, aby pisać. bla bla bla ...jasne, nastepny zbawca pokrzywdzonych. krytyka=zazdrosc, oj taaaak, na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
domellara nie 16.01.07, 14:02 Przykro mi-ale nie...Dlaczego?Po pierwsze z tego co na zdjęciach mozna zobaczyć za brak konsekwencji....oglądając mieszkanie mamy wrażenie,że urządzając je mieszkańcy starali się iść w stronę minimalizmu...kuchnia(dokładnie meble),jadalnia,część salonu wskazują na to...ale nie do końca,brak konsekwencji wynikający z nadmiaru wszelkiego rodzaju-naczyń-bibelotów w kuchni...bareku obudowanego płytami z karton-gipsu,schodami ciut udziwnionymi...no chyba,ze "pustość" mieszkania w niektórych miejscach winika z braku koncepcji na wykończenie i z czasem pojawia się tam rózne ozdóbki,ale wyedy tym bardziej na nie... szkoda,że nie pokazano łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
ulako Re: tak 16.01.07, 14:38 raczej tak niż nie ,bo widać dobry gust właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
tulla TAK 16.01.07, 14:57 W zasadzie dla kuchni, bo to ona została tu najpełniej zaprezentowana. Nieliczne zdjęcia pokazujące inne pomieszczenia pozwalają przypuszczać, że panuje tam podobny klimat - a ten mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
morgana_le_fay NIE 16.01.07, 15:08 Nie można temu domowi odmówić mnogości pomysłów racjonalizatorskich, wielu całkiem dobrych, wielu średnich, w każdym razie wielu. Za dużo. Chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: Prezentacja konkursowa - dom-bliźniak Pana Ja 16.01.07, 17:12 juz byłam bliska "tak", ale zobaczyłam kuchnie w świetle dziennym i mi rece opadły - a tak ładnie wygladała na pierwszym zdjeciu. ani tak ani nie. pół na pół. oczywiscie w porównaniu do poziomu wiekszosci prezentowanych wnetrz powinno byc wielkie tak, ale to konkurs i nie warto równac w dół. tak/nie (nie chce byc inaczej) Odpowiedz Link Zgłoś
tumoi Re: Prezentacja konkursowa - dom-bliźniak Pana Ja 16.01.07, 17:25 szkoda, że tak mało zdjęć, ta część, którą widziałam na TAK. Ale skąd mam wiedzieć czy po obejrzeniu łazienki, sypialni i jeszcze jakiś pomieszczeń byłabym nadal na tak. W konkursie biorą chyba cale mieszkania a nie tylko ich najlepsze fragmenty. Tak mi się teraz nasunęła myśl, że mieszkania pokazywane fragmentarycznie powinne być dyskwalifikowane Odpowiedz Link Zgłoś
margie nie 16.01.07, 18:42 bo to nie prezentacja domu, a kuchni i jadalni. Niby z jakims klimatem, ale niekonsekwetnie pociagnietym. Odpowiedz Link Zgłoś
angellike Raczej tak 18.01.07, 10:38 Mam kilka zastrzeżeń ale ogólnie jestem na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
puma_ Tak 16.01.07, 19:09 To co pokazano na TAK, ale szkoda że nie pokazano innych pomieszczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_pozytywna Tak 16.01.07, 22:00 Za brak starożytnego Egiptu, antycznej Grecji, term pompejańskich, cepeliady, Strasznego Dworu, salonu alexis i innych atrakcji. Czyli za trochę oddechu. Z minusów - brak balustrady na podeście- a o dziwo przy ścianie jest. Po drugie: trochę dziwne ujęcia, myślę że wnetrza zyskałyby gdyby sfotografowano je profesjonalnie, ale to konkurs dla amatorów, więc mniejsza o to. Po trzecie: brak ujęć innych pomieszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ulrike_m TAK 17.01.07, 00:37 Tak za kuchnię. W jadalni nie podobaja mi się krzesła. Mieszkanie ma chyba świetny rozklad. Szkoda, że więcej nam nie pokazano :( Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Komentarz autora wnetrza (Jacek Wiercinski) 17.01.07, 03:54 Ciesza mnie Wasze uwagi o moim domu na tym forum. Uwielbiam krytyczne a nawet w sporej ilosci dosc zlosliwych i dolujacych staram sie znalezc cos pozytywnego. Uwaga o zbyt malej ilosci zdjec jest czesto powtarzana. Tak wiec, wiecej zdjec mozna znalezc na "linku" : www.pbase.com/jackw49/ikeafans Moje zdjecia pokazalem takze na Ikeafans site : www.ikeafans.com/forums/progress-blogs/3659-its-finished-my-new-ikea-kitchen-pictures.html#post30931 gdzie opisalem moja renowacje (jestem tam jako Jackww). Moje zdjecia mialy ok 2500 "hits" i sporo ciekawych komentarzy ktore mozna tam znalezc (nie trzeba sie logowac). Zwroccie uwage an konstruktywne podejscie kanadyjczykow i amerykanow w takich dyskusjach. Zadnego dolowania a raczej pomocne i rzetelne uwagi oraz zacheta. Ciekawe jest porownanie miedzy podobnymi inicjatywami (porownywanie wnetrz i dyskusja) po obu stronach oceanu. Zauwazam takze czesty brak elementarnej spostrzegawczosci wsrod niektorych komentujacych moja i innne wnetrza na "Cztery Katy" forum.Na przyklad uwaga: "oglądając mieszkanie mamy wrażenie,że urządzając je mieszkańcy starali się iść w stronę minimalizmu...kuchnia(dokładnie meble),jadalnia,część salonu wskazują na to...ale nie do końca,brak konsekwencji wynikający z nadmiaru wszelkiego rodzaju-naczyń-bibelotów w kuchni.." No tak poszedlem w strone minimalizmu, to prawda ale jednoczesnie zlikwidowalem gorne szafki w kuchni zastepujac je polkami (bez widocznych podporek) co powoduje ze naczynia (ktore staram sie aby bylo niezbyt wiele i w bialych i czarnych kolorach) sa calkowicie widoczne... gdziez tu ten "nadmiar". Taki byl koncept...Uzywajac takiej logiki mozna uznac kazda kuchnia z polkami i bez gornych szafek jest nie do przyjecia ...a widzialem wiele pieknych rozwiazan kuchni i bez gornych szafek... pozdrawiam Jacek Wiercinski Odpowiedz Link Zgłoś
domellara Re: Komentarz autora wnetrza (Jacek Wiercinski) 17.01.07, 09:44 No tak poszedlem w strone minimalizmu, to prawda ale jednoczesnie zlikwidowalem gorne szafki w kuchni zastepujac je polkami (bez widocznych podporek) co powoduje ze naczynia (ktore staram sie aby bylo niezbyt wiele i w bialych i czarnych kolorach) sa calkowicie widoczne... gdziez tu ten "nadmiar". Taki byl koncept.Uzywajac takiej logiki mozna uznac kazda kuchnia z polkami i bez gornych szafek jest nie do przyjecia ...a widzialem wiele pieknych rozwiazan kuchni i bez gornych szafek......" Widzę,że zostałam wywołana do tablicy..otóż wyjasnie może dokładnie o co mi chodzi.To,że nie ma górnych szafek a w zamian za nie są półki w niczym nie przeszkadza minimalizmowi jaki został narzucony,natomiast samo zagospodarowanie tych półek mam wrażenie,że już tak.Dlaczego?Proszę spojrzeć chociazby na to zdjęcie:dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57640,3852894.html?i=7 Przemieszanie naczyć ciemnych z jasnymi,ceramiki ze szkłem,dodatkowo pojawiające się gdzies czajniczki,dzbanuszki,wazoniki itp.W takim wnętrzu,przy tak urządzonej kuchni półki zamiast szafek narzucają pewną dyscyplinę-mało(a w zasadzie bez chaosu-czyli dajmy na to białe z białym,czarne obok czarnego,szkło ze szkłem,dodatkowe ozdobniki jak wazoniki itp.psuja efekt uporządkowania) Dlaczego tak? Proszę spojrzeć na prawie "ascetyczną" w swej formie jadalnię i kuchnię której ascetyzm niestety psują rzeczy które wymieniłam (nie chce się czepiać,ale kwiatek na okapie też jest jakimś dowodem na chęc "zapełnienia" tej kuchni).Tak więc jeszcze raz-koncepcja z półkami w takiej kuchni jest bardzo dobra-kwestia dyscypliny której tu nie widzę niestety. Jeszcze jedno,z tego co wiem,wielu uczestników tego konkursu ma w necie inne swoje wnętrza,jak do tej pory nik nie podał linka gdzie mozna je obejrzeć-czy to aby dozwolone? pozdrawiam ps. na polskich forach też jest konstruktywna dyskusja,zresztą tak jak i na "zagramanicznych" czasem jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: Komentarz autora wnetrza (Jacek Wiercinski) 18.01.07, 05:06 Odetchnalem z ulga gdy przeczytalem "To,że nie ma górnych szafek a w zamian za nie są półki w niczym nie przeszkadza minimalizmowi". Nie bylem tego pewien i zinterpretowalem Pani wypowiedz jako wypowiedz przeciwko polkom ktore nie sa w stanie ukryc "nadmiaru wszelkiego rodzaju-naczyń..." Tak wiec nasze roznice w tej sprawie mozemy zredukowac do zawartosci polek ,prawda? Nastepnie pisze Pani: "Przemieszanie naczyć ciemnych z jasnymi,ceramiki ze szkłem,dodatkowo pojawiające się gdzies czajniczki,dzbanuszki,wazoniki itp.W takim wnętrzu,przy tak urządzonej kuchni półki zamiast szafek narzucają pewną dyscyplinę-mało(a w zasadzie bez chaosu-czyli dajmy na to białe z białym,czarne obok czarnego,szkło ze szkłem" Takie samo rozwiazanie zasugerowala Eva z IkeaFans forum: "An unapologetic stack of white and one of black would be more in keeping with the feel of the kitchen, which is very honest, simple and straightforward." Odpowiedzialem: "Yes, it would be cleaner and simpler visually and I will change this tonight" Ja juz to zrobilem i uproscilem wizualnie zawartosc polek (zdjecia sa sprzed kilku miesiecy). Zawartosc moich "floating open shelves" wyglada znacznie lepiej obecnie. Dziekuje i pozdrawiam Jacek Wiercinski Odpowiedz Link Zgłoś
ulrike_m Re: Komentarz autora wnetrza (Jacek Wiercinski) 20.01.07, 00:38 > Zwroccie uwage an konstruktywne podejscie kanadyjczykow i amerykanow w takich > dyskusjach. Zadnego dolowania a raczej pomocne i rzetelne uwagi oraz zacheta. > Ciekawe jest porownanie miedzy podobnymi inicjatywami (porownywanie wnetrz i > dyskusja) po obu stronach oceanu. > Panie Jacku, chce Pan tu wywołać do tablicy jakieś narodowe kompleksy? :) P.S. Obejrzałam pozostałe zdjęcia, ale nadal brak łazienki :( Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: Komentarz autora wnetrza (Jacek Wiercinski) 20.01.07, 02:12 ulrike_m napisała: > Panie Jacku, chce Pan tu wywołać do tablicy jakieś narodowe kompleksy? :) Musze powiedziec ze mnie absolutnie fascynuje jak rodacy na tym forum dyskutuja...energia i pewna jedrnosc jezyka ktorego na codzien niewiele uzywam i te krotkie pojedynki slowne na tym forum (czesto bez specjalnego szacunku dla przeciwnika) sa doprawdy muzyka dla moich uszu:-). Nie znaczy sie sie wszystkim zachwycam i wole kanadyjski (spokojniejszy ale takze bardziej zdyscyplinowany) sposob dyskutownia na codzien...ale egzotyka tego polskiego forum troche mnie przyciaga. Tak wiec sobie troche porownuje i zdecydownaie bez wywolywania "narodowych kompleksow" do tablicy:-) > P.S. Obejrzałam pozostałe zdjęcia, ale nadal brak łazienki :( Moj dom kupilem kilka lat temu po sprzedaniu poprzedniego. Dom ma 16 lat. Kupilem bo jest polozony w duzym parku z jeziorkiem ,gdzie odtwarza sie polnocno amerykanska prerie(i tylko rosliny ktore naturalnie rosna na preriach sa dozwolone, a ja uwielbiam preriowe metrowe trawy kolyszace sie na wietrze) Dwie pelne 16 letnie lazienki sa typowo amerykanskie circa 1990 i ich po prostu nie lubie i nawet nie fotografuje . Beda wymienione (przynajmniej jedna) w tym roku a potem nastepna. Dlatego nie mam zdjec. Moj dom jest "gotowy", przyznaje, w 70% to tego konkursu po moich duzych renowacjach (nowe drewniane podlogi, stalowo-drewniane schody, nowa kuchnia i jadalnia). Wywalilem takze kilka scian dzialowych aby bardziej otworzyc przestrzen mieszkania. Wyslalem zdjecia na ten konkurs wylacznie po to aby uzyskac dodatkowy "input" i stymulacje do dalszych renowacji. Marzy mi sie w jednej z lazienek aby zainstalowac drewniana japonska wanne (ofuro) zbudowana z cedru z Alaski...wlasnie to wszystko projektuje jak tylko mam wolno chwile. Po za tym chcialbym przebudowac kominek na ladniejszy (very ZEN-like)w moim tzw "family room" ponizej kuchni. Mam takze trzy sypialnie w domu, moja jest dosc banalna (kiedy jest tam porzadek to zapominam aby sfotografowac, jak mam w reku kamere to jest tam balagan:-)). Ta sypialnie takze wlasnie zmieniam (bedze wkrotce gotowa) pozdrawiam jacek Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 TAK. 17.01.07, 06:33 Nowoczesny ale nie minimalistyczny. Ciekawa kuchnie, widać że przemyślana w najdrobniejszym szczególe. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
t.he Re: Prezentacja konkursowa - dom-bliźniak Pana Ja 17.01.07, 10:54 Wnętrze ma oddech, bardzo fajny, pozbawiony zadęcia klimat, dobre proporcje pomiędzy wnętrzem a liczbą i rozmiarem sprzętów. Niebanalne, przyjazne kolory. Myślę, że mieszka sie tam z przyjemnością. Przeszkadzają mi tylko te wąskie wazony w kuchni z jakimiś miotłami ;) Jeżeli mają równoważyć poziomy, to ich formy są na to zbyt delikatne, a poza tym uważam, że jest to zupełnie niepotrzebne. W mojej ocenie strefa medalowa tego konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
abc_unia Re: Tak 17.01.07, 19:47 Dzien dobry:) fajne przestrzenie widze, dla mnie troche, moze za duzo tych wisidel lampowych w kuchni....ale wielka szkoda, ze nie pokazano sypialni i wiecej design domu:( pozdr... Odpowiedz Link Zgłoś
bingo44 Nie 18.01.07, 10:56 Ta prezentacja nie powinna być dopuszczona do konkursu ponieważ przedstawia niewielki fragment mieszkania. Wszystkie niemal zdjecia pokazują wciąż to samo. Na dodatek kuchnia w wersji zielonej wyglada dość interesująco, pomijając te znicze, wiszące na wysokości nosa, natomiast w wersji niebieskiej rozczarowuje, przypomina raczej jakieś zaplecze skromnej stołówki. Niebieskie pomieszczenie na pierwszym zdjęciu, z rożowym, okrągłym dywanem i luźno rozstawionymi fotelikami róznej maści zupełnie nieprzemyślane i nijakie. Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: Nie 18.01.07, 15:59 Zgadzam sie ze tzw "living room" nie jest skonczony (meble) i nie gotowy jeszcze do konkursu. Sprawa koloru: musze powiedziec ze w rzeczywistosci istnieje wylacznie wersja zielona (tzw aqua colour) a rozczarowujacy kolor niebieski jest wynikiem neumiejetnego uzycia silnej lampy blyskowej na niektorych zdjeciach. Ale to oczywiscie moja wina. Bardzo dziekuje i mimo "NIE" doprawdy cenie sobie Twoj komentarz. Jacek Wiercinski Odpowiedz Link Zgłoś
john_from_canada NIE 18.01.07, 21:26 Niestety zdjecia nie spelniaja wymogow konkursu i nie powinny byc brane pod uwage. Z regulaminu konkursu: "2. Zdjęcia muszą spełniać określone warunki: format 640x480 px," Pozdrawiam Johny Canada Odpowiedz Link Zgłoś
imagirro nie 20.01.07, 09:39 poza ciekawym układem architektonicznym, nie ma tu nic interesującego. właściciel zaprezentował jedynie fragment swojego mieszkania, które sprawia wrażenie niedokończonego. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_negri TAK 20.01.07, 13:01 za przestrzeń i "oddech" a także powiew nowości. dużym plusem jest też niebywała wręcz kultura właściciela, który potrafi przekonująco i spokojnie bronić swojego zdania i nawet nie pomyśli o obrażaniu interlokutora (inni wypowiadający się na forum właściciele powinni się uczyć). Odpowiedz Link Zgłoś
croquemitaine TAK 20.01.07, 20:56 Tak. Daj Boże każdemu taką przestrzeń życiową i jeszcze chęci, by coś z nią zrobić i umiejętności, aby jej nie spaprać. Może nie wszystko mi się podoba, ale nie mam zamiaru czepiać się szczegółów, bo ogólne wrażenie odniosłam jak najbardziej pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kraajanka Re: Tak!!! 21.01.07, 17:34 Bardzo ładna kuchnia. Szkoda, że nie ma więcej zdjęć:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera TAK 21.01.07, 21:24 ciekawe zagospodarowanie przestrzeni podobaja mi sie schody kuchnia bardzo ciekwa, choc znacznie mniej podoba mi sie jej kolor w swietie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Kolor w ciagu dnia i schody - odpowiedz autora 21.01.07, 22:54 kikkera napisała: > ciekawe zagospodarowanie przestrzeni > podobaja mi sie schody > kuchnia bardzo ciekwa, choc znacznie mniej podoba mi sie jej kolor w swietie > dnia. Bardzo dziekuje za Twoje uwagi. Wszystkie zdjecia samej kuchni (poza jadalnia i "living room") wybrane przez redakcje byly zrobione wieczorem. Dziwaczny zimno-niebieskawy kolor przypominajacy kolorem wszechobecne olejne lamperie rodem z PRL :-) to wynik ostrego i nieprzyjemnego swiatla lampy blyskowej. Taki kolor w rzeczywistosci nie istnieje. Marny ze mnie fotograf przyznaje.. Niektore dzienne zdjecia kuchni mozna znalezc (niestety pomieszane z tymi zrobionymi lampa) na: www.pbase.com/jackw49/ikeafans Bardzo mnie cieszy Twoj komentarz o schodach. Widzialem kiedys we wloskim "interor design" magazynie zdjecia podobnych schodow. Bylem nimi tak zaintrygowany ze uzylem tzw "reverse engineering" i szereg wlasnych pomyslow aby cos podobnego zaprojektowac uzywajac CAD software.. Porecze sa calkowicie moim pomyslem. Dziekuje i pozdrawiam Jacek Wiercinski Odpowiedz Link Zgłoś
mis_ela TAK 21.01.07, 23:53 Wrzuć zdjęcia swojego domu na forum wnetrza mieszkań. fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html Dzwno nie było tam tak interesującego wnętrza Odpowiedz Link Zgłoś
aniras Re: Kolor w ciagu dnia i schody - odpowiedz aut 22.01.07, 10:42 rozumiem, że mieszka Pan poza Polską ale to jest forum polskie i powinniśmy na nim dbać o język polski a wtrącenia typu "reverse engineering" czy "CAD software" wcale nie świadczą o obyciu w "wielkim świecie" a poza tym mogą być dla takiego pospólstwa niezrozumiałe i jeżeli w pierwszym przypadku jeszcze jestem w stanie uwierzyć, że ciężko Panu przetłumaczyć to nie sądzę aby zapomniał Pan takiego słowa jak oprogramowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
gentrylane Re: Kolor w ciagu dnia i schody - odpowiedz aut 22.01.07, 16:14 Po prawie 25 latach poza krajem staram sie usilnie kultywowac jezyk polski. Nawet moja corka ktora sie tutaj urodzila i wlasnie skonczyla uniwersytet mowi po polsku bardzo dobrze(nie bylo to latwe ale dopilnowalem tego i jestem z tego dumny) . Moje trudnosci to polska nomenklatura fachowa ...jestem w niej bardzo zgubiony i to prawda nie wiem czesto jakie sa polskie odpowiedniki. Majac wybor aby o czyms napisac wtracajac zwrot angielski lub nie pisac ogole wybieralem to pierwsze. Byc moze nieslusznie. Doceniam i pochwalam Twoja dbalosc o jezyk polski ale wyobraz sobie ze bylem przekonany ze slowo software jest zaadaptowane ...teraz juz wiem ze oprogramowanie jest wlasciwym slowem .Dziekuje. jacek Odpowiedz Link Zgłoś
askak1 nie 24.01.07, 16:23 gdyby to byl konkurs na kuchnie - to bym sie namyslyla- bo niektore rozwiazania sa fajne- ale to ma byc konkurs calego mieszkania i dlatego niestety nie - Odpowiedz Link Zgłoś
entera Re: Prezentacja konkursowa - dom-bliźniak Pana Ja 24.01.07, 20:00 Takkkkkkkkkkk Odpowiedz Link Zgłoś