syliab 17.10.08, 23:15 wykanczamy mieszkanie i zastanawiam sie nad kolorami w salonie, poodbobają mi się meble w kolorze wenge i zastanwiam sie nad fioletowa sciana i fioletowymi dodatkami, inne sciany moga być beżowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metodiw Re: kolory w salonie 17.10.08, 23:54 Ależ oczywiście. Będzie pięknie i nowocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: kolory w salonie 17.10.08, 23:54 Będzie na pewno... modnie? Daj jeszcze rysunek od szablonu jakiejś bezlistnej gałęzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bb-king Re: kolory w salonie 19.10.08, 11:04 Ja mam u siebie ciemną podłogę, a ściany w kolorze ciemnego fioletu (1) i fioletu w odcieniu szarości. Do tego dodatki morskie. Wygląda super. Dużą bazę zdjęć znajdziesz na www.galeria-wnetrz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tombata Re: kolory w salonie 20.10.08, 10:35 wiesz co a nie za ciemno będize takie venge i fiolet? mi bardziej podoba się jasne kolory, neutralne, bo ławto zmienisz wygląd mieszkania. Możesz zmienić jedynie dodatki np, filoteowe poduchy czy wazon i już. Jesli fiolet na scianie ci się znudzi, albo nie bedzie dobrze wygladał, musisz od nowa zaczynac malowanie. mi podobają sie wnetrza jasne jak to wnetrzator.pl/projekty-wnetrz/wystroj-wnetrz-w-stylu-glamoure/ Odpowiedz Link Zgłoś
sbiernacka Re: kolory w salonie 20.10.08, 22:55 Jeśli wybierasz meble w kolorze wenge i fioletową ścianę dlatego, ze naprawde Ci sie podobają (a nie dlatego, że wydają Ci sie modne czy zwracające uwagę), to jak najbardziej jest to dobry pomysł. Pozostałe ściany w kolorze beżowym czy nawet białym, żeby fioletowa ściana stanowiła punkt kulminacyjny w pokoju. Z tym ze zlagodziłabym kolorystykę większą ilością dodatków w kolorach naturalnych jak beż, szarości czy biel, a fioletowe dodatko ograniczyła do 2-3 elementów. Dużo zalezy od wielkości pokoju i jego architekruty (kształt, wysokość sufitu, rozmiar okien i ich usytuowanie). Fiolet jest kolorem luksusu i wyrafinowania. Mam wrażenie, że wielu ludzi nadal okropnie sie boi koloru i opowiada się za jasnymi wnętrzami, bo sa zwyczajnie bezpieczniejsze. Co do ewentualnej zmiany wystroju, nie musi to byc problem, jesli zamiast malowac ściane, pokryjesz ją np welwetem w kolorze fioletowym, rozpinając materiał na listwach przymocowanych do ścian. Taką dekorację łatwo zmienić, likwidując ja zupełnie lub zmieniając materiał. Są też tapety (nie pamiętam polskiej nazwy, a po angielsku dry peeable lub easy peel) wykonane z winylu. Ściagasz tylko wierzchnia warstwę, w tym przypadku fioletową, na ścianie pozostaje papierowy podkład, na ktory mozna nałożyć kolejną wersję apety. Tak więc istnieja bezpieczne opcje. Weź tylko pod uwagę wygląd reszty mieszkania, zeby ten pokój nie wyglądał jak kompletnie z innej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
gabgan Re: kolory w salonie 19.11.08, 21:06 jeśli szukasz fioletowych dodatków,to może coś ładnego na ścianę w tej tonacji - sprawdź może tutaj: www.artpower.pl/obrazy Odpowiedz Link Zgłoś