Dodaj do ulubionych

Co z nowymi autobusami dla Torunia?

IP: 62.244.137.* 13.06.05, 12:51
W sobotę byłem w uroczym mieście. To co zobaczyłem przeraziło mnie.
Faktycznie kiedys nie zwracałem na to uwagi, ale ostatnio poraził mnie stan
taboru MZK w Toruniu. Dlaczego nie ubiegacie sie o kasę z umii. Niedługo
pojawi sie nowe hasło "MZK autobus gotyk na pieszy dotyk"!
Obserwuj wątek
    • qq1110 Pocieszam bydgoszczanina - staramy sie. 13.06.05, 12:52
      Pocieszam bydgoszczanina - staramy sie.
      Dzieki za troskę!
    • Gość: tezmi Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:07
      Nie badz smieszny w bydgoszczy jezdza takie na wzor gaza 51 (stary lublink),
      jak mozna czyms takim ludzi w 21 wieku przewozic.
      • ka_zet Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? 13.06.05, 13:12
        Gość portalu: tezmi napisał(a):

> Nie badz smieszny w bydgoszczy jezdza takie na wzor gaza 51 (stary lublink),
        > jak mozna czyms takim ludzi w 21 wieku przewozic.

Taaa, ciekawe gdzie.
        Słowa krytyki, nieważne czy uzasadnionej czy nie o Toruniu nie można powiedzieć na tym forum bo się
        od razu ktoś zaperzy i zacznie bredzić...
        • Gość: tezmi Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:14
          podobnie jak we lwowie, moze tylko sa w lepszym stanie technicznym - tak mysle
          • ka_zet Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? 13.06.05, 13:17
            Gość portalu: tezmi napisał(a):

> podobnie jak we lwowie, moze tylko sa w lepszym stanie technicznym - tak mysle

Ale konkrety, konkrety... Co jest pochodną Gaza? Man? Solaris? Volvo? Jelcz?
      • Gość: maciej Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: 62.244.137.* 13.06.05, 13:22
        Jasne jest cacy. tabor godny miasta turystycznego. Budynki gotyckie i autobusy!
        • Gość: Ca Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.petrus.com.pl 13.06.05, 13:53
          Co masz do toruńskich autobusów.W przeważającej większości to maksymalnie kilkuletnie wozy.
          Są też kilkunastoletnie Jelcze,ale to jedynie niewielka część całego taboru
          • jakub_lauder Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? 13.06.05, 14:04
            Przesadzacie. Autobusy jak autobusy. Jedyna rzecz jaka mozna poprawic to
            umieszczane na nich grafiki.... no i herb Torunia, ktory mocno traci Gierkiem.
            Ale to juz temat na inna dyskusje./
            • ka_zet Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? 13.06.05, 14:09
              jakub_lauder napisał:

> Przesadzacie. Autobusy jak autobusy. Jedyna rzecz jaka mozna poprawic to
              > umieszczane na nich grafiki....

Grafiki to akurat jest kwestia reklamodawcy...

• ka_zet Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? 13.06.05, 14:07
            Gość portalu: Ca napisał(a):

> Co masz do toruńskich autobusów.W przeważającej większości to maksymalnie kilku
            > letnie wozy.

Dla wysokich wartości "kilku".

> Są też kilkunastoletnie Jelcze,ale to jedynie niewielka część całego taboru

Tak ogólnie to moim zdaniem w Toruniu jest zdecydowanie za dużo ciasnych Jelczy i zdecydowanie za
            mało niskiej podłogi.
            Na szczęście MZK ostatnio kupuje niskopodłogowe Many w ten sposób redukując jednocześnie obie
            cechy do których mam zastrzeżenia :)
            • Gość: hehehe Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:05
              hehehe te najgorsze to jezdza na podgorz i na dworzec :)) te ladne i nowe woza
              studentow na gagarina... a tak na powaznie,ludzie nie czepiajcie sie
              przysłowiowych tramwajów,autobusy to autobusy,bedzie kasa,to sie je
              wymieni...na razie jezdza i to chyba najwazniejsze...a juz nie przeginajcie,ze
              nie ma zadnych nowych,bo sa nawet takie z wjazdem dla niepelnosprawnych,duzy
              plus chyba za to co??
        • Gość: wredny_krzyzak Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:18
          kiedy nie maja nic do powiedzenia. autobusy w toruniu to srednia krajowa. na
          niektorych liniach jest zreszta lepiej. wielkomiejskim turystom wyjasniam, ze
          nie potrzebujemy przegubowcow, poniewaz po pierwsze - mieszka u nas mniej ludzi
          a po drugie - mamy lepsza infrastukture tramwajowa . w toruniu tramwajem mozna
          przejechac z rogatek wschodnich ( skarpa ) na zachodnie ( merinotex ), wzdluz
          osi glownej miasta, co dla bydgoszczy pozostaje niedoscignionym marzeniem. a w
          ogole macieju, Torun, to jest - zwlaszcza dla turystow - miasto do spacerow ;-
          )) jak juz przyjezdzasz to odetchnij od metropolitalnego czaru kapuscisk, wyzyn
          i szwederowa i pospaceruj sobie po starowce. takie atrakcje jak bujanie sie z
          przesiadkami mpk z osowej na fordon , to masz u siebie..;-))
          • ka_zet Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. 13.06.05, 14:35
            Gość portalu: wredny_krzyzak napisał(a):

> kiedy nie maja nic do powiedzenia. autobusy w toruniu to srednia krajowa.

Krajowa może i tak. Ale do średniej krajowej wliczamy również tak rozbudowane sieci komunikacyjne
            jak brodnicka, świecka czy wągrowiecka więc to średni argument. :)

> na
            > niektorych liniach jest zreszta lepiej. wielkomiejskim turystom wyjasniam, ze
            > nie potrzebujemy przegubowcow, poniewaz po pierwsze - mieszka u nas mniej ludzi

po pierwsze i pół, lubimy się gnieść w jelczach...
            A bez złośliwości, brak przegubowców nie jest jakąś wadą z definicji, natomiast znikoma ilość niskiej
            podłogi już tak. Cieszę się że to się zmienia.

> a po drugie - mamy lepsza infrastukture tramwajowa . w toruniu tramwajem mozna
            > przejechac z rogatek wschodnich ( skarpa ) na zachodnie ( merinotex ), wzdluz
            > osi glownej miasta,

W kierunku północ-południe już to gorzej wygląda, bo trasy polikwidowano. Na szczęście już nikt nie
            mówi (przynajmniej głośno) o likwidacji reszty, a w planach rozwoju komunikacji miejskiej zapisano
            rozbudowę.

> co dla bydgoszczy pozostaje niedoscignionym marzeniem.

Ta oś jest trochę dłuższa niż w Toruniu :>

> a w
            > ogole macieju, Torun, to jest - zwlaszcza dla turystow - miasto do spacerow ;-
            > )) jak juz przyjezdzasz to odetchnij od metropolitalnego czaru kapuscisk, wyzyn
            >
            > i szwederowa i pospaceruj sobie po starowce. takie atrakcje jak bujanie sie z
            > przesiadkami mpk z osowej na fordon , to masz u siebie..;-))

E tam. Toruń nie składa się wyłącznie ze starówki, a jak jest fajna impreza np. w forcie Żółkiewski to
            nie ma innego wyjścia niż tam autobusami dojeżdżać :)
            • Gość: x Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:50
              Bydgoszcznie a u Was nie ma zabytkowych, przegubowych ikarusów? Linia 67 np? albo 64? Ile one mają lat? 20?
              • ka_zet Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. 13.06.05, 15:00
                Gość portalu: x napisał(a):

> Bydgoszcznie a u Was nie ma zabytkowych, przegubowych ikarusów?

Nie ma. Starocie poszły na złom, większość reszty jest po naprawach głównych w Solcu.

> Linia 67 np? al
                > bo 64? Ile one mają lat? 20?

Poniżej 15, dziękujemy. :>

• Gość: x Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:02
                  Ale bujasz... Normalnie padne ze smiechu!!! Dzisiaj takiego widzialem... I nawt nim jechalem!!! i ma tabliczke znaminową!!! Z PRZODU OSZUSCIE!!!
                  • ka_zet Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. 13.06.05, 15:11

> Ale bujasz... Normalnie padne ze smiechu!!! Dzisiaj takiego widzialem... I nawt
                    > nim jechalem!!! i ma tabliczke znaminową!!! Z PRZODU OSZUSCIE!!!

Mharharharharhar. I co miał na tej tabliczce? 1985? Bredzisz.
                  • Gość: x ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:13
                    Ikarus 280.70B szt.39
                    Ikarus 280 szt.33
                    Zaczerpnięte ze strony mzk bydgoszcz :)
                    • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:19
                      i jeszcze jedno bajkopisarzu: najmlodszy moze byc z 1991 roku to pewnie te 39 sztuk... Reszta to SPOKOJNIE polowa lat 80-tych o ile nie wiecej :)
                      Poczytaj sobie jak chcesz DOWODÓW: www.przegubowiec.rulez.pl/ikarus/menu280.htm
                      • ka_zet Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) 13.06.05, 15:24
                        Ale roczniki, łosiu, roczniki. Typ podał i cały wesoły.
                        Najmłodsze są z 1995.

Masz to zresztą na stronie którą triumfalnie podałeś jako dowód.
                        W 2002 najstarsze jeżdżące to były pojedyncze egzemplarze z 1987 które od tego czasu zostały
                        skasowane. :>
                        • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:31
                          Zostały skasowane i widnieją na stanie w zajezdni :) Dobre :) jeszcze jeżdżą na linii 69, 60, 65, 68, 79, 94, 52... itp. Pewnie te 10 sztuk sie tak mi mnoży w oczach :) A co z tego ze rocznik ( ale to sprawdze ) Przecież one się rozpadają i jak napiszesz że jest inaczej to ... Jechałeś kiedyś 67? Wiesz ile z nich wypada z rozkładu?
                          • ka_zet Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) 13.06.05, 15:44

> Zostały skasowane i widnieją na stanie w zajezdni :)

Nienienie. Jak zostały skasowane to mogą jeszcze widnieć fizycznie w zajezdni, ale na stanie już ich nie
                            ma tylko robią np. za dawców organów. Ale coraz rzadziej. Obecnie najczęściej autobusy skreślane czy
                            to w Bydgoszczy czy w Toruniu ze stanu są sprzedawane albo warsztatom w Solcu albo przewoźnikom
                            na Śląsku.

Swoją drogą parę lat temu jak kasowali ostatnie Jelcze M11 w Bydgoszczy to przyjechał facet, kupił na
                            przetargu, podpisał co trzeba, zabrał papiery i powiedział "a z tym pudłem to sobie róbcie co uważacie"
                            :>

> Dobre :) jeszcze jeżdżą na
                            > linii 69, 60, 65, 68, 79, 94, 52... itp. Pewnie te 10 sztuk sie tak mi mnoży w
                            > oczach :)

Jakie znowu 10? :>

> A co z tego ze rocznik ( ale to sprawdze ) Przecież one się rozpadaj
                            > ą i jak napiszesz że jest inaczej to ... Jechałeś kiedyś 67?

Notorycznie, stary, notorycznie. Za każdym razem jak jadę na dworzec i często jak jeździłem do
                            pracy do Fordonu.

> Wiesz ile z nich w
                            > ypada z rozkładu?

Ujdzie. A że część jest wyeksploatowana ponad miarę to wszyscy wiedzą, z MZK włącznie. Jakby tak nie
                            było to nie trzeba by kupować nowych, nie? :>

I zapewniam cię że ani 280.70 ani te po naprawach głównych się nie rozpadają, a już na pewno nie
                            notorycznie. Je jest dość łatwo nawet na oko odróżnić od siebie, jak się wie na co patrzeć :>
                            (bo numerów to nigdy nie pamiętam)
                            • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:49
                              Juz wiem jak je odróżnić :) po przednim pasie :) ALe zauważ że Bydzia ma 36 linii autobusowych i 200 autobusów... Z nich 70 pare to ikarusy... I one jeżdżą!!! Nie będę się z Tobą kłócił bo to nie ma sensu.. Nie dojdziemy do porozumienia... A wiesz po czym poznać starego ikarusa (tego z 80 lat?) ?? Ma manualną skrzynie!!! na pewno takie jeszcze jeżdżą... Jak obadam sprawę to wrócę do tematu...
                              • ka_zet Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) 13.06.05, 15:57

> Juz wiem jak je odróżnić :) po przednim pasie :)

Dobrze myślisz, ale to nie jest komplet informacji. :>
                                Po przednim pasie odróżnisz te które były na naprawie głównej.
                                A 280.70 od reszty możesz odróżnić po drzwiach.

> ALe zauważ że Bydzia ma 36 lin
                                > ii autobusowych i 200 autobusów... Z nich 70 pare to ikarusy... I one jeżdżą!!!

To chyba dobrze, że jeżdżą. Jakby stały byłoby przechlapane :)
                                Zauważ też że _wszystkie_ nieprzegubowce są już wymienione.

> Nie będę się z Tobą kłócił bo to nie ma sensu.. Nie dojdziemy do porozumienia.

Ja się w tej chwili nie kłócę tylko wymieniam informacje :>
                                Ogólnie uważam że jeżeli ktoś uważa że bydgoskie czy toruńskie autobusy czy tramwaje czy torowiska
                                są w dennym stanie to znaczy że mu się w d... z dobrobytu poprzewracało i nie widział miast gdzie
                                naprawdę trupy jeżdżą :>

> .. A wiesz po czym poznać starego ikarusa (tego z 80 lat?) ?? Ma manualną skrzy
                                > nie!!! na pewno takie jeszcze jeżdżą... Jak obadam sprawę to wrócę do tematu...

To są te z 1989-90 i o ile pamiętam to nie znajdziesz takiego egzemplarza w stanie nienaruszonym,
                                wszystkie są po naprawach głównych.
                                • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:02
                                  Znalazłem porządne info ... Najstarsze mają 16 lat. nie będę się rozpisywał wszystko jest tu: by.bilba.pl/proba/index.php?action=auttab&poj=ikarus_280

Co do wieku masz racje. Ale do stanu... Może i fakt, że gdzie indziej może być gorzej ale ich stan nie jest dobry... Może techniczny (silnik, hamulce itp.) jest ok, ale komfort żaden... Albo jestem rozwydżonym bachorem ;) kóry chce luksusu ;)

Pozdro
                                  • ka_zet Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) 13.06.05, 16:08

> Znalazłem porządne info ... Najstarsze mają 16 lat. nie będę się rozpisywał wszystko jest tu: by.bilba.pl/proba/index.php?action=auttab&poj=ikarus_280

O, strona Grześka. Nie wiem czy ma aktualny ilostan, ale załóżmy że tak. :)

> Co do wieku masz racje. Ale do stanu... Może i fakt, że gdzie indziej może być
                                    > gorzej ale ich stan nie jest dobry...

Wiesz, zawsze może być lepiej. :)

> Może techniczny (silnik, hamulce itp.) je
                                    > st ok, ale komfort żaden...

Wiesz, w zasadzie jakbym już miał wybór to wolę hałas i średnio wygodne siedzenia od nawalających
                                    silników, eksplodujących opon i urywających się tylnych mostów.

To samo zresztą dotyczy toruńskiej komunikacji: mam zastrzeżenia do komfortu w Jelczach, ale do ich
                                    stanu technicznego nie. :]

> Albo jestem rozwydżonym bachorem ;) kóry chce luksu
                                    > su ;)

Poprzewracane masz, mówię. :>
                                    Ja też zresztą, bo mi się nie podoba jak się szyby o ramy w ikarusach tłuką i hałasują.
                                    Za to jest to najprzestronniejszy z bydgoskich przegubowców dzięki wysokiej podłodze i
                                    rozplanowaniu wnętrza. :)

>
                                    > Pozdro
                                    • Gość: V Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 00:08
                                      Kur&^% mac, najwiekszy problem z torunskimi jelczami nie polega na braku
                                      komfortu (mozna sie przyzwyczaic) tylko na braku dynamiki... Moze niekoniecznie
                                      z winy pojazdu (chociaz manualnych skrzyn wciaz pelno). Jak wracam z Poznania,
                                      gdzie Solarisy "czuja pana" i zwinnie smigaja przez skrzyzowania, to po powrocie
                                      do Torunia rzygac mi sie chce, jak Pan Szofer Wspanialym Jelczem czai sie i
                                      czai, a jak w koncu ruszy, to pieszy grzybiarz go wyprzedza. Jasny &^% by to
                                      strzelil, takie przewozy powinny byc gratis. Kolejnym waznym problemem jest brak
                                      ogrzewania zima. Cokolwiek by nie pisac o Jelczach - zawsze mnie w nich trzesie.
                                      Kryteriami doboru autobusow MIEJSKICH powinny byc:

1) dynamika BARDZO WAZNA
                                      2) ekologia (bo MIEJSKIE)
                                      3) ekonomia
                                      4) komfort

Punkt 1) i 4) nie wykluczaja sie wzajemnie, patrz dowolny MAN czy Solaris

Kolejna sprawa - ktos tu wspomnial o rozwinietej sieci tramwajow. To jakis
                                      czarny humor czy co? Przede wszystkim trasa jedynki powinna byc podzielona na
                                      dwa albo trzy krotkie etapy o duzej czestotliwosci kursowania (np.
                                      olimpijska-wschodnia, wschodnia - uniwersytecka, uniwersytecka-bydgoska), z
                                      kursami w szczycie co jakies 6-8 minut. Ale zeby to mialo sens to musza w koncu
                                      w Toruniu zaistniec a) bilety czasowe z prawem do przesiadek, b) bilety
                                      TRASOWANE a nie na okreslona linie.

CO by tu jeszcze dodac... Linia T w kierunku Gagarina bylaby dobra, bo 26,15 i
                                      40 nie daja rady. Skoro mamy wspaniala linie tramwajowa w osi miasta, to czemu
                                      nie ma tramwaju NOCNEGO ???

Pomysly mozna mnozyc, moim zdaniem sa godne uwagi, ale nasze MZK przy ch...ym
                                      poziomie uslug jest drogie, gdyby musieli jeszcze zatrudnic kogos kto umie
                                      myslec to taniej wyjda taksowki.
                                      • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 00:16
                                        Chyba sobie żartujesz z modyfikacją połączeń... tramwaj nr 1 super jeśli chodzi o połączenie. Po kiego **** mam sie dwa razy przesiadać jak jade do zoo? Bydgoszcznie narzekają, że nie ma linni bezpośrednich do Fordonu a Ty będziesz dzielił to mniejsze odcinki... buhahahahhaha
                                        • Gość: V Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 07:32
                                          Po to zeby na kazdym z tych odcinkow tramwaj mogl kursowac _czesto_,bo teraz
                                          jest zalosnie. To wyglada jak PKP EuroNight a nie jak tramwaj w cywilizowanym
                                          miescie.
                                          • Gość: x Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:53
                                            to mnie jeszcze oswiec jaka jes roznica przy dajmy na to 9 tramwajach na calej trasie i po 3 na tych twoich malych i jak to sie ma do skrocenia czasu przejazdu czy do czegokolwiek oporcz koniecznosci uciazliwej przesiadki...
                                            • Gość: V Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 20:20
                                              Ano taki, ze:
                                              korek, wypadek, dezorganizacja ruchu, remont torow, pie..&^ sygnalizacja przy
                                              Tormiesie nie dezorganizuje ruchu na pozostalych dwoch odcinkach.

Przesiadki nie musza byc uciazliwe, wystarczy dobrze skomunikowany rozklad
                                              jazdy. Wieksze miasta znaja cos takiego jak duze przystanki czy wrecz dworce
                                              przesiadkowe i swietnie sie to sprawdza.

Teraz wyobraz sobie ze dwoma tramwajami moznaby obsadzic z niezla
                                              czestotliwoscia trase plac wschodnia-elana, kolejnymi trzema-czterema
                                              odrodzenia-wschodnia. Nie z czestotliwoscia kilka razy na dzien, jak to drzewiej
                                              bywalo. No ale kur*&^ bilet na okreslona linie to ma byc hit eksportowy Torunia.

Metra tu nie bedzie, fudzibany tez nie, autobusy jezdza jak muchy w smole (gwoli
                                              scislosci to tramwaje tez). Do tego wszystkiego konieczne jest przeprogramowanie
                                              sygnalizatorow, bo tramwaj MUSI miec wszedzie priorytety. Dopiero wtedy
                                              mieszkancy rozwaza przesiadke z aut do miejskiej komunikacji. Do tego obnizka
                                              cen biletow okresowych, bilety trasowane zamiast liniowych i O DZIWO dochody
                                              moga wzrosnac. Nasz rzad tez sie bal obnizyc akcyze na gorzale, chociaz
                                              zwiekszyly sie dzieki temu wplywy. Dochody mozna osiagnac droga bandyckiej marzy
                                              (i to jest to co uprawia MZK i Zawal), albo marza umiarkowana, ale zwiekszajac
                                              obroty i budujac zadowolenie klientow. Inne miasta potrafia i tam to dziala, ale
                                              to typowo polskie "To ja mam racje, a u nich wyszlo przez przypadek". Pani Z.
                                              moze mi skoczyc z cenami biletow okresowych dwa razy wyzszymi niz byc powinny.
                                              Na kant przyrodzenia. MZK jest MIEJSKIM zakladem a nie jej polem
                                              eksperymentalnym dojenia mieszkancow.
                                      • Gość: blue Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.05, 15:29
                                        o, dawno cie nie było, ale widze że co przyjdziesz do głupsze pomysły, więc nie
                                        będe z tobą polemizował. Projekt dotyczący tramwajów przedstaw w Bydgosxczy,
                                        wybiorą cie na dyrektora MZK, bo tam lubią robić sztucznie dużo, ha ile im
                                        linii powstanie!
                                        • ka_zet Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) 18.06.05, 16:39
                                          Złośliwość nie na miesjcu :>

A pomysł V jest pozbawiony sensu, moim zdaniem. Przecież od pociachania linii niczego nie przybędzie,
                                          już o takich drobiazgach jak nawyki pasażerów lepiej nie wspominając. Lepiej zwiększyć częstotliwość na
                                          istniejących...
                                          • Gość: V Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.icpnet.pl 20.06.05, 07:36
                                            Zwiekszyc czestotliwosc na istniejacych to jest dobry pomysl, ale nie w miescie
                                            gdzie na najpopularniejszej linii tramwajowej skraca sie skladay do jednego
                                            wagonu i montuje na trasie sygnalizacje, ktora wypacza sens uzywania tramwajow.

Co do szatkowania linii: rozwazcie to:

do placu Daszynskiego mozna dojechac np. 40,22,26,23,21,15 i tramwajem nr 1,
                                            wiec na tym odcinku moznaby zmniejszyc czestotliwosc kursowania tramwaju, bo
                                            jest alternatywa, natomiast (bez zwiekszania ogolnej liczby wozow i
                                            motorniczych) zwiekszyc czestotliwosc kursowania na trasie np. pl. daszynskiego
                                            - uniwersytecka (idealnie byloby gdby tramwaj zawracal trasa plac teatralny -
                                            odrodzenia - uniwesytecka.

autobusy wtedy niejako dowozilyby ludzi do tramwaju, ktory powinien BARDZO
                                            czesto i BARDZO szybko kursowac do centrum.
                                        • Gość: V Re: ka_zet dyrdymaly wciskasz :) IP: *.icpnet.pl 20.06.05, 20:21
                                          > o, dawno cie nie było, ale widze że co przyjdziesz do głupsze pomysły, więc
                                          > nie będe z tobą polemizował.

Nie bede rozpaczal, jesli chciales mnie obrazic to nie udalo sie.

> Projekt dotyczący tramwajów przedstaw w Bydgosxczy,
                                          > wybiorą cie na dyrektora MZK, bo tam lubią robić sztucznie dużo, ha ile im
                                          > linii powstanie!

Nie wiem co lubia w Bydgoszczy,natomiast wiem ze na odcinku Olimpijska-Kopernik
                                          trasa tramwaju jest powielona przez kilka autobusow,co jest bez sensu. Lepiej te
                                          tramwaje przerzucic na inne odcinki. A co powiesz na kolejny klon tego pomyslu:
                                          na "osi" miasta (powiedzmy Kopernik -> Reja -> Kopernik) przerzucona WIEKSZOSC
                                          tramwajow, z kursami co 6-7 minut, z priorytetem na wszystkich swiatlach,
                                          natomiast autobusy "dowoza" do przystankow na tej osi oraz obsluguja kierunki
                                          egzotyczne. Czyli dostajemy autobusy np. Zlotoria->Kopernik, Wapienna->Kopernik,
                                          Gagarina->Reja, Wrzosy -> Pl. Teatralny, do tego na tej "osi" jakis nocny
                                          tramwaj. Oczywiscie odcinku Olimpijska -> Kopernik nie trzeba rozbierac, ale
                                          puscic jakis tramwaj co 20 minut bo tam sa autobusy i nie ma korkow, natomiast w
                                          centrum owsze bywaja.

Gwoli kultury wypowiedzi - mozesz na mnie jezdzic jak na lysej kobyle jesli taka
                                          jest Twoja kultura. Niemniej, wole taka debate, niz debate pomiedzy MZK a
                                          mieszkancami - bo takiej nie ma. O tyle jestes lepszy od pani Zawal, ze
                                          przynajmniej odpiszesz, nawet jesli krytycznie, to czasami z sensem. Z pania Z.
                                          probowalem korespondowac. Ona nawet jesli odpisze, to bez sensu.

Poddaje pod rozwage: budowanie metra, a tam gdzie nie ma warunkow/pieniedzy -
                                          szybkich tramwajow, jest normalna tendencja w normalnych miastach Polski i
                                          Europy. Nasze centra sa coraz bardziej zapchane. Nie stac Torunia na drugie tyle
                                          torow i tramwajow, to musi kombinowac inaczej. Ale przejazd tramwajem na trasie
                                          Olimpijska-> Plac Teatralny trwa w tej chwili DWA RAZY dluzej niz powinien, zeby
                                          chcialo sie ludziom ruszyc dupe ze swoich pierdzieli i ZAPLACIC za przejazd.
                  • Gość: maniek panie x IP: *.brda.net 13.06.05, 16:06
                    akurat dobrze znam tabot na liniach 67 i 64...ikarusow na tej lini jezdzi ok 30 % calego taboru....reszta many i volvo...wiec czemu klamiesz?
                    • Gość: x do maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:10
                      zanim czy zacznie zylka pulsowac doczytaj temta do konca ok?
                      • Gość: x Re: do maniusia IP: *.brda.net 14.06.05, 00:58
                        widac ze zylka cie zabolala...
                        • Gość: x Re: do maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 01:54
                          nie manius ja cie najzwyczjniej w swiecie ma w ***ie
                          • Gość: x do maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 01:58
                            Ikarus 280.70B szt.39
                            Ikarus 280 szt.33
                            Zaczerpnięte ze strony mzk bydgoszcz :)
                            jeszcze jeżdżą na linii 69, 60, 65, 68, 79, 94, 52 +64 i 67 :)
                            a więc to 36% taboru te ikarusy
                            I to piszę od początku a nie zmieniam wersję... Chociaż ka_zet się poślizgnął i napisał że już nie jeżdżą :)
                            ciołku
                            • ka_zet Re: do maniusia 14.06.05, 10:47

> Chociaż ka_zet się poślizgnął i
                              > napisał że już nie jeżdżą :)

Moment, moment, ja pisałem tylko że nie jeżdżą dwudziestoletnie :)

• Gość: x Re: do maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:59
                                zapedzilem sie :) zwracam honor :)
                                • Gość: x ka_zet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:05
                                  Dzisaj jechalem manualnym ikarusem :) numer 3609 pomaranczowo bialy, linia 67 :)
                                  • Gość: iks x ma mnie w nosie 8-/ .... :-(....kurka IP: *.brda.net 14.06.05, 11:48
                                    a jakim bys chcial jezdzic??? pod bydlo podjezdzaja tylko takie....i co napisales na scianie autobusu swoj "TAG" czy pojechales po bandzie i walnales HWDP??
                                    • Gość: x Re: x ma mnie w nosie 8-/ .... :-(....kurka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:50
                                      czesc manius. zszyli ci juz ta zylke... To uwazaj bo znowu pyknie :)
                                      • Gość: iks [...] IP: *.brda.net 14.06.05, 13:38
                                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • Gość: IKS Re: x ma mnie w nosie 8-/ .... :-(....kurka IP: *.brda.net 14.06.05, 14:30
                                        WIDZISZ X NIE DA SIE Z TOBA DYSKUTOWAC BO WASZ TORUNSKI ADMIN TNIE WSZYSTKO JAK LECI...
                                        pS NIE JESTEM MANIEK TYLKO IKS LEBIEGO UMYSLOWA
                                        PS2 FAJNE TE WASZE JELCZE...SZCZEGOLNIE TEZ Z NOWA WYKLADZINA NA PODLODZE PRZYTWIERDZANA ZSZYWKAMI...:-/
                                  • ka_zet Re: ka_zet 14.06.05, 13:07

> Dzisaj jechalem manualnym ikarusem :) numer 3609 pomaranczowo bialy, linia 67 :
                                    > )

No, to jeden z tych weteranów z 1989 jest. Jak znam źycie to go skreślą po najbliższym zakupie... :)
                                    • Gość: blue Re: ka_zet IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.05, 15:33
                                      tylko żeby były jeszcze te zakupy, bo z waszym długiem który macie po Volvach,
                                      których pierwszy termin NG nieubłaganie się zbliża, to nie sądze że tak szybko
                                      pozbędziecie się Ikarusów, a w Toruniu analogiczne Jelcze PR110 zostaną wycofane
                                      do wakacji.
                                      Ostatni zakup autobusow w Bydgoszczy był chyba w 2002, o ile sie nie myle?
                                      • ka_zet Re: ka_zet 18.06.05, 16:10
                                        Gość portalu: blue napisał(a):

> tylko żeby były jeszcze te zakupy, bo z waszym długiem który macie po Volvach,

Ostatnia rata kredytu za Volvo będzie spłacona w tym albo w przyszłym roku, nie pamiętam już.

> których pierwszy termin NG nieubłaganie się zbliża, to nie sądze że tak szybko
                                        > pozbędziecie się Ikarusów, a w Toruniu analogiczne Jelcze PR110 zostaną wycofane
                                        > do wakacji.

Przepraszam, PR110 mają być analogiczne do czego? Do Ikarusów? Jeżeli tak, to mogę to skwitować
                                        co najwyżej głośnym śmiechem.

> Ostatni zakup autobusow w Bydgoszczy był chyba w 2002, o ile sie nie myle?

Coś koło tego. Przedtem MZK kupowało co roku autobusy z wypracowanego zysku, później miasto
                                        wrzuciło mu w charakterze garba spłatę kredytu za volvo oraz obcięło pracę przewozową i zysk
                                        przestał istnieć.
                                        • Gość: blue Re: ka_zet IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.05, 12:59
                                          > Przepraszam, PR110 mają być analogiczne do czego? Do Ikarusów? Jeżeli tak, to m
                                          > ogę to skwitować
                                          > co najwyżej głośnym śmiechem.

Oczywiście że tak, ta sama klasa (wysokośc podłogi) z tym że Ikarus jeszcze
                                          wyższy i konstrukcja starsza.
                                          • ka_zet Re: ka_zet 19.06.05, 14:01
                                            Gość portalu: blue napisał(a):

> > Przepraszam, PR110 mają być analogiczne do czego? Do Ikarusów? Jeżeli tak
                                            > , to m
                                            > > ogę to skwitować
                                            > > co najwyżej głośnym śmiechem.
                                            >
                                            > Oczywiście że tak, ta sama klasa (wysokośc podłogi)

Tylko że Jelcze 120M we wszystkich swoich wariantach mają podłogę dokładnie na tej samej wysokości.
                                            Dopiero M121M(B) mają (dość niewydarzoną, zresztą) niską podłogę. Późniejsze mają nieco lepsze
                                            rozwiązania, ale ogólnie nie powiedziałbym że Jelczowi niskopodłogowce dobrze wychodzą.
                                            (zresztą pewnie m.in. dlatego Toruń kupuje Many, co się chwali)

> z tym że Ikarus jeszcze
                                            > wyższy

Fakt.

> i konstrukcja starsza.

1972 a 1975, wielka mi różnica :) Ważna czy konstrukcja dobra, a nie ile czy zestarzała się o 25 czy 30
                                            lat. W zasadzie konstrukcje wysokopodłogowych tramwajów np. wszystkie pochodzą z początków XX
                                            wieku a później to już tylko drobne ulepszenia.
                                            • Gość: Autobusiarz Re: ka_zet IP: *.petrus.com.pl 19.06.05, 18:48
                                              Ja tam lubie i Ikarusy i stare Jelcze.Te autobusy mają klimat i kojarzą mi się z moją młodością.
                                              Chciałbym aby nasze zakłady komunikacyjne pozostawiły przynajmniej po jednej sztuce tych autobusów,tak na pamiątkę.
                                              • Gość: Autobusiarz Re: ka_zet IP: *.petrus.com.pl 19.06.05, 18:51
                                                Pamiętacie może,w latach osiemdziesiątych jeździły po Toruniu brązowe Jelcze,a ich cechą charakterystyczną był brak środkowych drzwi (posiadały tylko dwie pary-z przodu i z tyłu).
                                                Wie ktoś co to był za model?
                                                Jeśli ktoś ma link do zdjęcia takiego autobusu to będę w siódmym niebie.
                                                • Gość: blue Re: ka_zet IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 17:00
                                                  Ogóórek :)
                                                  www.przegubowiec.com/bus/katalog/kmkm/1983.htm
                                                  A pamiętasz maske w środku pod oknem? :D
                • Gość: Sław Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:36
                  Nie ma. Starocie poszły na złom, większość reszty jest po naprawach głównych w
                  > Solcu.

taaaaaaaaaaaaaaaa ciekawostka wystarczy zajrzec na bartodzieje tam żadnego z
                  nowych autobusów nie widać tylko same ikarusy z ponad 20 letnim starzem , :D
                  po za tym proponuję przyjżeć się temu co jeździ muiędzy fordonem a centrum tam
                  też nowych autobusów jak na lekarstwo :D
                  • ka_zet Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. 25.07.05, 10:46
                    Gość portalu: Sław napisał(a):

> Nie ma. Starocie poszły na złom, większość reszty jest po naprawach głównych w
                    > > Solcu.
                    >
                    > taaaaaaaaaaaaaaaa ciekawostka wystarczy zajrzec na bartodzieje tam żadnego z
                    > nowych autobusów nie widać tylko same ikarusy z ponad 20 letnim starzem , :D

Stary, po pierwsze to ja na Bartodziejach mieszkam i wiem co tu jeździ :>
                    Po drugie nawet te zmaltretowane to 20 lat nie mają :>

> po za tym proponuję przyjżeć się temu co jeździ muiędzy fordonem a centrum tam
                    > też nowych autobusów jak na lekarstwo :D

Też nieprawda :>
                    (ale swoją drogą to na 94 mogliby najstarszych ikarusów nie dawać. jak już się płaci za bilet jak za
                    zboże... )

• Gość: bartosz Wszedzie nowe autobusy by sie przydaly... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 11:12
                      Wszedzie nowe autobusy by sie przydaly i w B-czy i w T-niu!
          • Gość: maciej Re: bawia mnie obserwacje bydgoskich turystow.. IP: 193.26.211.* 14.06.05, 12:41
            NIe korzystam z MZK, z zona jezdzimy swoimi samochodami!
    • mavellis Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobusow 13.06.05, 15:03
      Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobusow rocznie.
      Poza tym staramy sie o Zintegrowany Sysytem Rozwoju i calkowitra wymiane taboru.
      Autobusy nie sa takie złe, nawet nieco lepiej niz w inych miastach.
      • ka_zet Re: Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobu 13.06.05, 15:10
        mavellis napisał:

> Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobusow rocznie.

Na przykład kiedy kupiono kilkanaście (czyli ponad 10) przez kilka lat pod rząd?

> Poza tym staramy sie o Zintegrowany Sysytem Rozwoju i calkowitra wymiane taboru
        > .

To jak wszyscy, jak wszyscy. Trzeba korzystać z pomocy unijnej, po to ona jest.

> Autobusy nie sa takie złe, nawet nieco lepiej niz w inych miastach.

To się zgadza i wytykanie "gotyku" w autobusach to przesada. Niemniej jednak mogłoby być znacznie
        lepiej :)
      • Gość: x Re: Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:37
        Żeby była jasność :)
        Lata 96-01 64 sztuki jelczy
        02 -6 sztuk
        03 -9 sztuk (3 many)
        04 -4 sztuki (3 many)
        szczególy : www.mikbus.piwko.pl/index2.php?id=przewmzktor

Średni wiek autobusów na dzień 27.01.2004 - 7 lat
        • Gość: AgentDołu Re: Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:35
          > Żeby była jasność :)
          > Lata 96-01 64 sztuki jelczy
          > 02 -6 sztuk
          > 03 -9 sztuk (3 many)
          > 04 -4 sztuki (3 many)
          Tylko czemu MANy a nie Solarisy? Jakos Solarisy wydaja mi sie wygodniejsze...
          • Gość: blue Re: Torun regularnie kupuje po kilkanascie autobu IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.05, 15:35
            zwycięzca jest wyłoniony w drodze przetargu, widać dla mzk lepsze są many.
    • mavellis DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK W TO 13.06.05, 15:20
      DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK W TORUNIU
      • ka_zet Re: DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK 13.06.05, 15:30
        mavellis napisał:

> DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK W TORUNIU

Oj nie krzycz już tak.
        W końcu mieszkamy w jednej aglomeracji, prawda? :)
      • ka_zet Re: DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK 13.06.05, 16:17
        Ale gdzie te regularne zakupy po kilkanaście autobusów rocznie to się pewnie od mavellisa nie dowiem, a
        szkoda. :)
        • Gość: x Re: DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:25
          Tego to ja tez nie wiem... :( A fajnie by bylo :)
          • jakub_lauder Grafika na pojazdach 13.06.05, 16:27
            Grafiki to nie tylko brocha reklamodawcy ale i reklamobiorcy. Reklamobiorca
            powinien dbac o jakosc umieszczanych u siebie grafik.
          • Gość: Ania Re: DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK IP: 195.117.253.* 14.06.05, 12:19
            Cytat z gazety Toruńskiej

Co zapamiętają turyści po wizycie na Rynku Staromiejskim? Kopernika, Flisaka,
            Kamienice pod Gwiazdą i zalegających ławki, cuchnących jegomościów z czerwonymi
            nosami pijących w najlepsze alkohol tuż pod nosem straży miejskiej.

Myślę że tak jest wszędzie ale Wy tego nie chcecie zauważyć
            • Gość: Ania Re: DZIEKUJE BYDGOSZCZANOM ZA TROSKE O ROZWOJ MZK IP: 195.117.253.* 14.06.05, 12:20
              UPS Pomorskiej wydanie Toruń
              • Gość: ZATROSKANY OBY WASZE JELCZE DAWALY RADE!!! IP: *.brda.net 14.06.05, 13:40
                HŁE HŁE
    • Gość: tomas Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.06.05, 09:55
      U nas o wszystko troszczy sie nasz prezydent i jego kolecie spod czerwonej
      gwiazdy. Z wielkim hukiem otwierają kazdy nowy chodnik i planuja mosty ktore
      nigdy nie zostana wybudowane
    • Gość: podziekowanie BYDGOSZCZANIE! JAK MIŁO ŻE TROSZCZYCIE SIĘ O MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:47
      BYDGOSZCZANIE! JAK MIŁO ŻE TROSZCZYCIE SIĘ O MZK W TORUNIU
      • Gość: maciej Re: BYDGOSZCZANIE! JAK MIŁO ŻE TROSZCZYCIE SIĘ O IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 16.06.05, 00:50
        Musimy troszczyc sie bo mamy tworzyc dwurdzeniowa metropolie. Nie moze byc tak,
        ze wjednym miescie bedzi dobry tabor MZK a w drugim czysty Gotyk nie tylko w
        wydaniu budowlanym!
    • Gość: Iza Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:41
      Odpowiedź na zadane pytanie jest prosta: Jaki Pan, taki kram. Tabor podobny do
      jego Szefowej!
    • Gość: Mariusz Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:33
      Narazie mamy zaklepane:
      3 mln dotacji inwestycyjnej- 2006r
      4 mln dotacji inwestycyjnej- 2007r
      Oczywiście to jest mało i tabor będzie się starzeć a jelcze jeszcze długo będą
      jeździć po naszych ulicach.
      PS
      Magistrat czyni starania o fundusze UE. Taki plan rozwoju komunikacji miejskiej
      został już uchwalony przez radnych.
      • Gość: sdb No to nieźle: 7 mln + fundusze z UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:40
        No to nieźle: 7 mln + fundusze z UE!
        • sdb Re: No to nieźle: 7 mln + fundusze z UE! 18.06.05, 18:50
          powyzszej wypowiedzi nie autoryzuję- nie zostala napisana przeze mnie
          • Gość: balum Re: No to nieźle: 7 mln + fundusze z UE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:06
            to w końcu kilka czy kilkanaście tych autobusów zakupicie w tym roku ? Ktoś
            wie ? Założmy że kilkanaście zaczyna się powyżej 15.
    • Gość: chicony Re: Po co te uwagi między Bydzią a Toruniem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 07:37
      Na temat animozji dzielących Toruń i Bydgoszcz możecie sobie popieprzyć na
      łamach innego forum. Zawsze sprowadza się dyskusja, na jakikolwiek temat, do
      jednego, kto jest lepszy Bydgoszcz, czy Toruń ? Niestety świadczy to o wysokim
      ilorazie inteligencji bioracych udział w takich dyskusjach. Zastanówcie się
      lepiej dlaczego w Toruniu zimą nie jest włączone ogrzewanie w autobysach, a na
      oknach od wnętrza powstaje gruba warstwa lodu przez którą nic nie widać.
      Zastanówcie się lepiej dlaczego w Bydgoszczy jest podobnie w ich starych
      Ikarusach i nowych Manach lub Volvo. To jest temat tego forum .
      • Gość: alfik Re: Po co te uwagi między Bydzią a Toruniem? IP: 81.15.226.* 25.06.05, 14:43
        Jestem osoba postronną,nie mieszkam w waszym województwie,mieszkam w warmińsko
        mazurskim,a konkretnie w ELBLAGU,jest mi z tego powodu bardzo przykro ,ze
        wsadzono nas w takie bagno ,nie lubimy sie z olsztynem tak jak wy ze soba i GW
        Z ZG,PROPONUJĘ UTWORZYĆ JEDEN WIELKI REGION Z MIASTAMI WYDZIELONYMI,KTORY SKUOI
        ZAROWNO TROJMIASTO,Elbląg,Bydgoszcz,Toruń,cale pomorze z kujawami.Pozdrawiam.
        • Gość: ZuZkA witamy Elbląg IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.05, 15:47
          Witamy mieszkańca Elbląga na forum toruńskim. Piszesz , że Toruń nie lubi się z
          Bydgoszczą - my ich olewamy bo to zapyziała dziura. Toruń , Elbląg , Malbork ,
          Grudziądz - to dawna rejencja kwidzyńska . Cały ten region powinien być w
          województwie pomorskim .Może kiedyś tak będzie.
          • Gość: alfik Re: witamy Elbląg IP: 81.15.226.* 26.06.05, 11:37
            Zuzka,trzymam za to kciuki i gorąco Cię pozdrawiam,lubię wasze miasto,Elbląg
            tez kiedys byl taki piekny jak Toruń,do momentu wejścia dziczy ze wschodu.Myslę
            że kiedyś,w niedlugim czasie będziemy w jednym regionie.Pozdrawiam caly
            Toruń.P.S.JESTESCIE LEPSI OD TYFUSOW,MACIE UNIWEREK.
            • Gość: alfik Re: witamy Elbląg IP: 81.15.226.* 26.06.05, 18:46
              Przed nowym podzialem administracyjnym woj.elbląskie było samowystarczalnym,33
              proc.wypracowanego zysku odprowadzalo do centrali,mielismy
              elbrewey,malmę,international paper,rozwiniete rolnictwo,turystyke na
              mierzei.Elbląg nie liczyl na to ze pozostanie miastem wojewódzkim,uwazalismy że
              cały ten twor administracyjny zostanie przylączony w calości do Pomorza,jednak
              stalo sie inaczej,miasto stracilo dostęp do morza ,zostalismy rozdarci na poł i
              Elblag znalazl się pod wladzą zapyzialego,ukraińskiego olsztyna.Wlodarze nowego
              wojewodztwa ograbili nas z wszystkiego,z dawnego urzędu wojewodzkiego wywieżli
              nawet biurka,a komputery w pierwszej kolejności te wieksze,jako w ich mniemaniu
              lepsze,zostaly wyrwane razem z gniazdkami.macie ten luksus że jest uwas w
              Toruniu Urząd Marszalkowski,nas olsztyn okradal i okrada z
              wszystkigo,przykladow jest wiele ,jednak nie będę ich wyminial bo to nie pora i
              czas.Nigdy nie mielismy z tym zapyzialym miasteczkim pegerowcow nic
              wspolnego,to komuchy dogadali się miedzy sobą,jakbysmy byli ich
              wlasnością.Powstalo stowarzyszenie ZIEMIA ELBLASKA DO POMORZA,jednak nasze
              wladze miejskie podkladaja nam klody pod nogi i nic nie możemy zdzialać.
          • sprytnyserek Re: witamy Elbląg 27.06.05, 18:37
            Gość portalu: ZuZkA napisał(a):

> Witamy mieszkańca Elbląga na forum toruńskim. Piszesz , że Toruń nie lubi się z
            >
            > Bydgoszczą - my ich olewamy bo to zapyziała dziura.

No comments, a myślałem, że tu jednak można normalnie podyskutować. Jednak po raz kolejny się pomyliłem. Szczęście w nieszczęściu jest takie, że nie jestem saperem...
            • Gość: alfik Re: witamy Elbląg IP: 81.15.226.* 27.06.05, 20:14
              Bez emocji,mieszkam w Elblagu i wiem co to takiego nie lubić sie z
              olsztynem,Bydgoszcz i Toruń to dwa duze miasta,ktore powinny trzymać się
              razem,żyć w zgodzie,ale to politycy dziela,wszelkie animozje i zaszłosci PRL u
              powinny odejśc na bok,budujcie przyszlość razem,albo oddzielcie się murem
              berlińskim od siebie.Uwazam że razem można wiecej,pod warunkiem że oparte to
              bedzie na ukladach partnerskich,a nie wyzysku,jak to jest w przypadku
              wiesniackiego olsztyna,uwazajacego sie za pepek swiata,wszelkie zlo w stosunku
              do mojego miasta pochodzi stamtad.W waszym przypadku jest
              inaczej,lepiej,podzieliliście się wladza,teraz tylko trzeba zmienić lokalnych
              politykow,ktorzy sa mierni,bierni ale wierni.To moje prywatne i skromne
              zdanie,chociaz dalej jestem zwolennikiem historycznego ksztaltu Pomorza,to
              zyczę obydwu miastom porozumienia i zgody.pozdrawiam wszystkich.alfik.
              • Gość: gog Re: witamy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:19
                alfik, podpisuje sie pod twoimi slowami rekoma i nogami:)
                rowniez przedkladam wzgledy tozsamosciowe, historyczne nad wyrownywanie szans
                regionow i kreowanie w stolycy (czesto wbrew spolecznosciom lokalnym) nowych
                tworow administracyjnych, w tym wypadku w imie wyrowywania szans i rownowazenia
                potencjalow nowo powstalych regionow.
                Ale tak jak jeszcze jako tako broni sie kujawsko pomorskie z bydgoszcza i
                toruniem polozonymi od siebie o 50km, tak trzeba przyznac, zupelnie
                niezrozumialym jest skrajne zmarginalizowanie elblaga przy nowym podziale
                administr oraz totalne zlekcewazenie tradycji kontaktow na wszelkich
                plaszczyznach z gdanskiem i wybrzezem przy znikomych powiazaniach z olsztynem i
                warmia!
                w toruniu za to wkurza mnie zupelne przyzwolenie lokalnych elit (oby to
                nieszczescie nie spotkalo tez elblaga)na odrywanie od tozsamosci, jej
                zacieranie powodowane brakiem pielegnowania swiadomosci/wiedzy o przynaleznosci
                geograficznej, historycznej do POMORZA NADWISLANSKIEGO!!!! i ziemii
                chelminskiej. Niestety mam wrazenie, ze majac tak bogata historie w coraz
                wiekszym stopniu poprzez PRZYZWOLENIE na niepamiec odrywamy sie od korzeni
                miasta, ktore na polnoc (i niemal wylacznie na polnoc!:)) siegaly znacznie
                dalej niz do jego bram. o tym nie mozemy zapominac, nie powinnismy naszej
                pomorskiej historii marnotrawic... mysle, ze przez ta pamiec mozemy wydostac
                sie juz teraz poza nasze poczucie wyalienowania, ktore nas zaczyna dreczyc;) w
                narzuconej rzeczywistosci administracyjnej.
                ok, too much patos:)
                wiec, alfik, powodzenia w walce o tozsamosc;)
                pzdr
    • Gość: gasso TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-N - B-CZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:20
      TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-NIA I B-CZY
      • Gość: alfik Re: TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-N - IP: 81.15.226.* 27.06.05, 22:19
        nie wnikam,ale te relacje caly czas istnialy w tym temacie,wystarczy przejzec
        cale drzewko,czyz nie?
        • Gość: alfik Re: TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-N - IP: 81.15.226.* 27.06.05, 22:38
          Odnośnie komunikacji miejskiej w Elblągu,to nie mamy juz MPK,czy MZK,mamyZarząd
          Komunikacji Miejskiej,ktory to wylania przewożnikow w ramach przetargu.miasto
          liczy 130 tys. mieszkańcow,których to przewozi 20 linii autobusowych i 5
          tramwajowych.Elblaskie linie komunikacyjne obsługuje elblaski PKS,Autobusowe
          LINIE Prywatne i Przedsiębiorstwo Komunikacji Autobusowej,spolka Tramwaje
          Elblaskie obsluguje linie tramwajowe.Dużym plusem jest to ze miasto nie musi
          sie martwić o stan techniczny taboru,musi on być sprawny i w miare nowoczesny,w
          przeciwnym wypadku firma przewozowa przegra przetarg i na jej miejsce znajdzie
          się ktos inny.Od momentu wprowadzenia reformy w komunikacji miejskiej ,moim
          skromnym zdaniem ,jakość przewozow polepszyla sie,chociaz do idealu dość
          daleko.Proponuję podpatrzyć rozwiazanie elbląskie,ktore nie jest zadna
          innowacja,zostalo ściągnięte gdzies z Niemiec.Pozdrawiam Toruń,zyczę
          pomyslności torunianom,chcialbym zeby Elblag byl w przyszlosci tak preznym
          miastem.
          • Gość: alfik Re: TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-N - IP: 81.15.226.* 27.06.05, 22:45
            Chcialbym jeszcze dodac ,że Elbląg rozbudowuje komunikację tramwajową,dostajemy
            pieniadze z unii,powstaja nowe ciągi tramwajowe wzdluż glownych tras
            komunikacyjnych miasta,tramwaj to przyszłość,wladza wojewódzka w olsztynie
            zazdrosci nam tego,sami nie mają tramwajow,najchetniej by nam je zabrali,ale te
            czasy już sie skończyly.
            • Gość: fer Re: TEMAT Z AUTOBUSÓW PRZESZEDŁ NA RELACJE T-N - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:17
              czy w tym roku będą jakieś zakupione
    • Gość: adad Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.petrus.com.pl 24.07.05, 08:03
      Kilka już w tym roku zostało zakupionych.
    • Gość: Robert Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.petrus.com.pl 24.07.05, 10:00
      Nie wiem czy na pewno,ale coś obiło mi się o uszy,że pod koniec roku są w planach kolejne zakupy.
    • Gość: tomas SPRYWATYZOWAC MZK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.07.05, 13:44
      I pani zawal bedzie mogla zarejestrowac sie w posredniaku!!!
      • Gość: marko Re: SPRYWATYZOWAC MZK IP: *.telmax.com.pl 28.07.05, 07:52
        A ty będziesz płacił 8 zł za bilet
    • Gość: ojojoj Re: Co z nowymi autobusami dla Torunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:09
      kurcze,nie macie o czym gadać tylko wykłócać sie o głupie autobusy! widać
      ewidentnie,ze wasze rozmowy maja charakter czysto zlosliwy o
      tematyce "Bydgoszcz nienawidzi Torunia i odwrotnie" bzdura! skad takie
      uprzedzenia!?
    • Gość: beth Nowe nie za wszelka cene IP: *.house.gov 26.07.05, 15:50
      Mam pytanie - czy koniecznie chcecie placic wiecej za bilety MZK? Bo zdajecie
      sobie sprawe, ze to z tym wiaze sie kupno nowych autobusow? Uwazam, ze
      wystarczy wymienic te, ktore sa wybitnie nieekologiczne (czarna chmura za
      autobusem), reszte zostawic, a jezeli juz w cos inwestowac to tylko i wylacznie
      w rozwoj sieci tramwajowej.
      • Gość: ojojoj Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:11
        masz zdecydowaną rację Beth! a Ka_Zet czy ktos o podobnym pesudonimie jest
        strasznym konflikciarzem w kazdej dyskusji...wystopuj troche kimkolwiek jestes,
        bo nie masz na celu ,adrej dyskusji tylko wpajanie innym Twoich pogladow,ktorym
        chyba czasem sam(a) nie wierzysz...
        • ka_zet Re: Nowe nie za wszelka cene 27.07.05, 01:19
          Gość portalu: ojojoj napisał(a):

> masz zdecydowaną rację Beth! a Ka_Zet czy ktos o podobnym pesudonimie jest
          > strasznym konflikciarzem w kazdej dyskusji...wystopuj troche kimkolwiek jestes,
          > bo nie masz na celu ,adrej dyskusji tylko wpajanie innym Twoich pogladow,ktorym
          > chyba czasem sam(a) nie wierzysz...

Nie, po prostu nie lubię mijania się z faktami i ekspertów-od-wszystkiego. Niezależnie od ich miejsca
          zamieszkania czy przynależności ideologicznej, zresztą.

Np. w tym wątku ze wszystkimi sensownymi dyskutantami doszliśmy do porozumienia :)

• Gość: Ferdek Kiepski Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.torun.mm.pl 27.07.05, 18:59
        A pomyśl ile kosztuje nowy autobus a ile tramwaj. A ile budowa nowej linii
        tramwajowej... Oczywiście nie jestem przeciwnikiem komunikacji tramwajowej,
        bardzo chętnie ujrzałbym na nowym moście przez Wisłę linię tramwajową na dw.
        Główny. Ale pomyśl, ile kłopotu było by z taką budową... poszerzanie ulic
        (chyba kosztem burzenia domów), przesuwanie jezdni.
        Natomiast co do autobusów, Toruń powinien się czym prędzej pozbyć tego
        huczącego dziadostwa pod nazwą Jelcz. Przypominam, że są to autobusy o
        konstrukcji z połowy lat 70-tych, były tylko jakieś kosmetyczne zmiany. Takie
        autobusy stanowią dla naszego miasta wstyd (no tak, gotyk na dotyk...). Zakupy
        Jelczy w latach 80-tych czy na początku 90-tych można jak najbardziej
        zrozumieć - wtedy wyboru nie było tak dużego. Ale ich późniejsze zakupy...
        Popatrzcie na przykład na autobusy o numerach 514 i 515. Zostały zakupione w
        2003 roku! A czym różnią się od PR-110 dostarczanych do Torunia prawie przed 30
        laty? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Nawet nie mają automatycznej
        skrzyni biegów! Przecież to niedopuszczalne, żeby w XXI wieku kupować takie
        ścierwo. Potworny jazgot jaki słyszy się, jadąc z tyłu pojazdu może wyprowadzić
        z równowagi, o ile nie gorzej... Skrzypienie, hałasy, niewygodne siedzenia, z
        których po zdarciu materiału wychodzą DESKI! Nawet darmobusy do Carefoura czy
        Geanta prezentują czasami większy komfort niż Jelcze MZK. Tam nikt nie wozi
        pasażerów na twardych, plastikowo-drewnianych, obitych kawałkiem szmaty
        siedziskach. Już nie wspominam o malowaniu naszych autobusów... Żaden szanujący
        się zakład komunikacji miejskiej (czy to Warszawa, Poznań, Kraków, Wrocław itd)
        nie robi takiego cyrku na swoich pojazdach. Albo wstrętnie wymazane na biało
        (zimą jeżdżą wiec zazwyczaj błotno-brązowe) albo z jakimiś prymitywnymi
        reklamami. Brak barw zakładowych... więc i brak wizerunku firmy, czegoś, co by
        się z nią kojarzyło.
        I tu wypowiedziałem, w skrócie, swoje zdanie na temat MZK Toruń. I żeby nie
        było wątpliwości, jestem rodowitym Torunianinem, mieszkam tu całe życie i nie
        zamierzam tego zmienić.
        • Gość: r Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.petrus.com.pl 27.07.05, 20:15
          Znakiem rozpoznawczym jest właśnie białe malowanie.
        • Gość: beth Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.house.gov 27.07.05, 20:26
          Nie trzeba koniecznie poszerzac ulic i przesuwac domow, aby zbudowac linie
          tramwajowa. W Rzymie np tory sa czescia jezdni (od razu mowie - owszemy wymaga
          to uwagi kierowcow, ale nigdy nie widzialam tam zadnej stluczki czy powaznego
          wypadku z udzialem tramwaju). Ponadto rozbudowa sieci tramwajowej moze i jest
          drozsza w krotszej perspektywie, ale jest inwestycja,hmm,na zawsze? Autobusy
          bedziemy wymieniac czesciej niz tramwaje i tory.
          • Gość: Gregor Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.range81-152.btcentralplus.com 27.07.05, 20:39
            nalezy tez pamietac o ekologii, przepustowosci (znacznie wiekszej na liniach tramwajowych) i
            szybkosci przejazdu. Coz, juz sie raczej nie buduje nowych linii w ulicach, gdyz w przypadku korkow,
            tramwaj stoi dzielnie razem z innymi pojazdami. Ale linie nie musza koniecznie przebiegac wzdluz ulic.
            Mozna je wytyczyc zupelnie oddzielnie od nich i tam gdzie sa ludzie. Bledem Torunia jest
            nieprzebudowanie sieci po 1989 roku. Przykladem niech bedzie zajezdnia przy Elanie. Ile ludzi tam
            teraz pracuje, a ile pracowalo 15 lat temu. Ale przebicie sie do Grebocina przywrociloby ruch na tej linii,
            bo sa tam budowane duze osiedla. Dzieki temu moznaby ograniczyc ilosc autobusow na strasznie
            zakorkowanej Olsztynskiej. Nie wydaje mi sie, zeby to az tak drogie bylo, bo chodzi tu o dobudowanie
            moze 2km torow, a ile ludzi by z tego polaczenia korzystalo...W miastach wilekosci Torunia wlasnie
            nowe linie tramwajowe sa przyszloscia i warto pomyslec o zainwestowaniu pieniedzy. Tym bardziej, ze
            UE dosc chetnie przeznacza gotowke na ekologiczna komunikacje publiczna.
            • Gość: beth Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.house.gov 27.07.05, 20:44
              Dzieki za wsparcie i idee przebicia sie z linia tramwajowa do Grebocina! Tylko
              komu i jak mozemy dac znac o tych pomyslach??? Ktos wie?
              • Gość: Gregor Re: Nowe nie za wszelka cene IP: *.range81-152.btcentralplus.com 27.07.05, 21:04
                Obawiam sie, ze nikogo w MZK to nie bedzie interesowalo. Wiesz, zeby ubiegac sie o pieniadze z Unii,
                trzeba dosc skomplikowane wnioski pisac, a to oznacza ruszenie szarych komorek i troche pracy.
                Niestety nie mam dobrej opinii o torunskiej komunikacji. Jakie inne miasto kupowalo przestarzale
                Jelcze, gdzie mozna bylo znalezc tak droga komunikacje nocna (trzykrotna wartosc biletu dziennego)
                do tego z tak beznadziejnie rozplanowanymi rozkladami? Nie wiem, czy juz to zmienili, ale
                przystankiem zbiorczym byl Plac Teatralny i autobusy powinny stamtad o pelnych godzinach (lub
                dodatkowo pelna i 30 po), zeby latwo bylo wszystkim zapamietac. W zamian na Skarpe potrafily
                odjechac 2 z odstepem 5 minut, a pozniej przez godzine, lub dluzej nic...Jesli takiego bzdetu nie
                potrafia ulepszyc, to chyba nie ma szans na bardziej skomplikowane przedsiewziecia. A przykladow
                wcale daleko nie trzeba szukac- Poznan, Elblag, Lodz. I jestem przekonany, ze by pomogly, gdyby ktos
                chcial ich dzialania podejrzec...
              • Gość: WISiOI Re: Nowe nie za wszelka cene IP: 158.75.35.* 11.08.05, 08:55
                zasadniczo nalezy sie zwrocic do MZK, ale mozna do Urzedu miasta Wydział
                Inwestycji Strategicznych
      • Gość: alfik Re: Nowe nie za wszelka cene IP: 81.15.226.* 11.08.05, 10:43
        Popieram.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka