Dodaj do ulubionych

MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJI?

02.09.14, 08:43
16 listopada wybory do rady gminy , rady powiatu i sejmiku. Poniżej skład obecnej rady i radnych do powiatu.
Może czas na jakieś podsumowanie ? wiele z tych osób będzie ponownie chciało otrzymać od nas mandat radnego .
Czy warto na nich głosować ? .
Czy pracowali efektywnie ?
Czy zauważyliście skutki ich działań ?
kogo byście nie chcieli z tych osób w nowej radzie gminy i powiatu ?

RADA GMINY OSIELSKO
1 . Leszczyński Benedykt - Przewodniczący Rady Gminy
2 . Balbuza-Walkowska Lucyna - Wiceprzewodnicząca Rady Gminy
3 . Baumgart Jacek
4 . Cichański Konrad
5. Juszczak Mariusz
6. Kraszkiewicz Ireneusz
7. Krygiel Maria
8. Lachowska Krystyna .
9. Ratuszna Iwona
10. Różański Andrzej (wybrany w wyborach uzupełniających 19.01.2014r.)
11. Słysz Arkadiusz
12. Wideł Maria
13. Wróblewska Leokadia
14. Zielińska Marta
15. Ziółkowski Franciszek

RADA POWIATU BYDGOSKIEGO
1 . Witowska – Araszkiewicz Alicja
2 . Kuziak Leszek
Obserwuj wątek
    • lutekwiejski Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 03.09.14, 18:31
      a co tu podsumowywać . Z małymi wyjątkami ....(policzyć można na palcach jednej reki) ...to same miernoty z ,,układu zamkniętego" . Ale durne ludzie mają to gdzieś i wybiorą ich ponownie
      • sx3 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 03.09.14, 22:19
        Trawersując Wieszcza" Są minusy dodatnie i ujemne". Podobno człowiek nie może być z gruntu zły. No jakieś plusiki Osielsko 26 pewnie ma dla wybranych Radnych. Wal śmiało. Jesteśmy jak dzieci we mgle...
    • specjalista30 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 11:50
      A może zamiast narzekać sami stworzymy obywatelski komitet wyborczy. Nic prostszego, wystarczy 5 osób i zebranych 20 podpisów. Tylko, że trzeba to zrobić do 8 września. od tego roku mamy wybory jednomandatowe i 15 okręgów w gminie. W razie czego ja mogę się tym zająć tylko trzeba zebrać poważnych, ambitnych ludzi. Może uda się utrzeć nosa sitwie.
      • sx3 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 23:18
        Jak zwykle mało czasu i z pewnością się nie zdąży. Trzeba skupić się na swoim okręgu wyborczym. Niestety znam tylko obecnych radnych z Niemcza. Pamiętajmy, że mamy ich troje. Przy zmasowanej falandze nauczycieli z innych wsi / nie daj Boże i z Niemcza/, tyle co nic. Ale trzeba próbować. Wzruszenie skisłego układu może spowodować tylko pierestrojka w innych wsiach jak widać -znani są tam tylko nauczyciele jak w średniowieczu. Z naszej trójki gorąco popieram Pana Różańskiego. Raczej do wymiany Pani Balbuza. Piastując funkcję mocno się uspokoiła. Wcześniej byłą świeża, ale w okresie zabiegania o mandat. Później śmiesznie udawała na zebraniach wiejskich jaka jest zaangażowana. Panią sołtys niestety pomimo sympatii trzeba wymienić - patrz forum gdzie aż nieprzyzwoicie wytykano jej nieudolność i serwilizm. Tylko czy nie jest to mandat wynikający z funkcji sołtysa. Tą obsadę powinno się wymienić przy najbliższej okazji. Pan Kuziak najlepszy samorządowiec - co widać na każdym kroku. Tylko on mógłby zagrozić obecnemu wójtowi - chyba, że wystartuje na starostę? Pani Araszkiewicz - kompletne nieporozumienie. Znana tylko z tego, że jest znana dzięki VIP w Ekspresie. Pamiętamy dużą kasę - skutecznie- wydaną na plakaty w ostatnich wyborach. Czy ktoś zna jej wypowiedź, lub sukces. Typowy zmarnowany mandat jak Pani Sołtys. Niestety nie znam innych Niemczan którzy mogliby nas reprezentować. Bo jeżeli Wójt na zebraniach zwraca się do nich po imieniu - to dla mnie dyskwalifikacja. Niestety nauczycieli nie znam- wnuki przedszkolaki..
    • mocnozirytowany Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 14:52
      Z tego spisu nazwisk- z RG zostawiłbym ewentualnie 3.7,8,9,10 a z RP tylko 2.Reszta całkowicie do wymiany, z różnych względów. Obawiam się jednak też (tak jak juź ktoś napisał, że znowu będą ci sami!!!) NIC SIĘ NIE ZMIENI .Ciekawi mnie też kto wystartuje w szranki z obecnym wójtem?
      • bigben123 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 15:13
        ja bym zostawił 1 , 4 , 5 , 7 , 8 , 11 , 12 , 14 . reszta do wymiany . Z powiatu obydwie postacie do wymiany . Araszkiewicz nic nie zrobiła , kompletny leń . Kuziak za to nadrabiał za dwóch ...ale wpieprzał się tam gdzie nie powinien , bo nie są to jego kompetencje .
        • semeon Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 18:18
          Tak, tak. najlepiej, gdy rada w całości będzie składała się z nauczycieli, podległych służbowo wójtowi. Wówczas będzie bezstronna, obiektywna i sprawiedliwa. Dzisiaj mieliśmy tego przykład. Na nadzwyczajnej sesji radni uchwalili (przy trzech głosach przeciwnych) zakup działki sąsiadującej ze szkołą w Osielsku na potrzeby szkoły. Cena zakupu 300zł/m2, a zaliczka w kwocie 350 tys. zł płatna do 15 września. A na progi w ciągu ulicy Mickiewicza w Niemczu nie ma pieniędzy.
          • brat1988 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 11:46
            Ostatni raz odnośnie ścieków i wody bo jak ktoś jest nastawiony negatywnie lub próbuje robić na tym kampanię wyborczą to żadne słowa nie dotrą.
            Niestety taka właśnie w tym zakresie jest kompetencja Rady Gminy i nie wynika to z ustaleń w naszej gminie tylko z ustawy. Radni mieli możliwość przeanalizować dane zużycia poprzednim roku , kosztów eksploatacji , stawek jakie trzeba płacić do Bydgoszczy i innych kosztów. Odpowiednie zestawienia były im przedstawione. Nic o tym nie wiem żeby jakikolwiek radny znalazł tam jakieś przekłamania i jasno wynikało że musi być stawka za wodę i ścieki w takiej kwocie. Radny piszący tutaj - dlaczego 31 marca nie wskazał jak można obniżyć cenę. Nie poinformował opinii publicznej że w naszej gminie zawyża się stawki . Teraz pisze że go nie przekonało więc albo nie rozumie cyfr albo koniunkturalnie głosuje przeciw żeby teraz wykorzystywać to w kampanii wyborczej.
            • lesz1411 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 14:16
              witam, kalkulacje dotyczce opłat za wodę i ścieki sa ustalane odmiennie. Ścieki są odprowadzane do oczyszczalni w Bydgoszcz .To miejskie przedsiębiorstwo ustala stawki ( do możliwych negocjacji z ościennymi gminami ) a my musimy je akceptowac i jeszcze do tego ponieść koszty transportu ciągami kanalizacyjnymi - liczniki do pomiaru są zamontowane na granicy gmin i miasta. Jako ciekawostka , ścieki z gminy Dobrcz przepływają przez naszą gminę i ta gmina opłaca nam koszt tranzytu przez naszą gminę . Z wodą jest sprawa odmienna. Mamy kilka własnych ujęć wody i kalkulacje sa przeprowadzane tylko w oparciu o własne tzn. gminne wyliczenia . napewno w kosztach opłat są zawarte różne czynniki związane pośrednio z wodą ( nowe inwestycje wod - kan , koszty administracji itp. ) Uważam że mimo różnych opini radni mają wpływ na ustalanie stawek wody , co nie znaczy że jeżeli podwyżki w danym zakresie są racjonalnie udokumentowane , to powinny być wdrożone i negowane na zasadzie ,,nie bo nie ". Pozdrawiam . L.K
              • mocnozirytowany Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 19:16
                Kalkulacje dotyczące wody i ścieków nieco odwróciły naszą uwagę od głównego tematu.
                Czy widzicie Państwo jakiegoś kandydata na wójta ,który stanie w szranki wyborcze?Tu też przydałoby się zmienić osobę! Może znajdzie się ktoś chętny ? Zgłaszanie kandydatur jeśli się nie mylę aż do 18 X 14 pewności jednak nie mam.
                • abcniemcz Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 13.10.14, 18:03
                  www.Osielsko2014 oraz facebook K.W.W Osielsko2014
                  • forumowyekspert Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 14.10.14, 18:38
                    to ja już wolę Sypniewskiego niż Łukucia.....
                    • mocnozirytowany Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 17.10.14, 15:14
                      A JA KAŻDEGO INNEGO TYLKO NIE OBECNEGO WÓJTA NO I OCZYWIŚCIE KILKU RADNYCH "BEZRADNYCH"
                • osielsko21 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 17.10.14, 18:56
                  jak to odwróciły? przecież, to ile ludzie muszą płacić za usługi świadczone w tym przypadku przez gminę to meritum sprawy, a nie czy ktoś ma ochotę stawać w szranki czy nie......
        • fazer5 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 10:05
          to, że np. radny Kuziak pomógł mieszkańcom Maksymilianowa to "wpieprzanie się tam gdzie nie powinien"? to, że starał się się rozliczać radnych gminy i bywała na zebraniach RG?, a może nie Jego sprawą było informowania mieszkańców o kolejnych zmianach dotyczących gospodarki odpadami? Ja z tego powodu jestem bardzo zadowolony ponieważ od czasu do czasu miałem jakieś informacje.
          • magar52 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 14:55
            Jestem podobnego zdania jak fazer5-radny Kuziak robi to ,co powinien KAŻDY radny a nie "wpieprza się".Wcześniej ,jako jedyny informował mieszkańców o działaniach(teraz pisze również Pan Różański) gminy-co jak widać nie bardzo podobało się panu przewodniczącemu,pomijam już,że inicjował wiele działań,które niekoniecznie wchodzą w skład obowiązków radnego powiatu.W najbliższych wyborach Pan Kuziak ma na 100% mój głoś i moich bliskich.Pozdrawiam M.Rutka
    • a1-b2 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 18:59
      Czas skończyć z układami. Wszystkich do wymiany
      • niemczxyz Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 04.09.14, 21:23
        ja bym zostawił Różanskiego , Baumgarta i Kuziaka . Reszta na zieloną trawkę. Czas na ludzi z poza układu
        • bigben123 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 20:27
          jasne że się Kuziak wpieprza tam gdzie nie powinien. Przykład wyżej podany...o tym żeby wieży nie było powinni decydować radni z Maksymilianowa . A nie pomijać ich i samemu pianę bić . To samo z drogami w zimie . zamiast interweniować że nieodśnieżona Centralna lub Kolonijna to olewa sprawy i nasz GZK musi to wszystko robić za nasze pieniądze . A już naganianie ludzi do oddawania krwi jest karykaturą radnego . TO RADNY POWIATOWY MA SIĘ TAKIMI SPRAWAMI ZAJMOWAĆ ? PORAŻKA
          • fazer5 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 22:23
            drogi Panie bigben123 czyli Pana rozumowanie jest takie, że jeśli radni z Maksymilianowa nie mają ochoty/woli zajmowania się wieżą, której ochoty oglądania nie mają mieszkańcy Maksymilianowa to wara komuś innemu podjąć inicjatywę? Gratuluję sposobu myślenia, sądzę że jednak sąsiedzi działki, na której stanąć miała wieża są wdzięczni Panu Kuziakowi.
            • sx3 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 22:39
              Pan Kuziak , Pan Różański potem długo, długo nikt. Potem pozostali nawet najmniej warci lenie - a na ostatku Big ben ze swoimi żałosnymi kompleksami. Coś ty chłopie zrobił dla nas? Przejrzyj to forum nawet kilka lat do tyłu kto nas lepiej reprezentował i informował jak nie Ci dwaj. Daj se luz, lub zmień nik bo z daleka jedzie ciemnotą. Niestety nasze głosy tutaj nie zmienią układu a szkoda.
          • osielsko21 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 22:33
            jak Pan Kuziak naganiał do oddawania krwi? proszę o szczegóły....
    • osielsko21 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 22:26
      Radni: Baumgart Jacek, Cichański Konrad, Leszczyński Benedykt, Ratuszna Iwona, Słysz Arkadiusz i Wideł Maria w dniu 31 marca 2014r. głosowali za podwyżką opłaty za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.
      Dzięki tym radnym kwota wzrosła z 10zł do 13,08zł.
      Dziwi, że wśród tych radnych jest 3 nauczycieli - widocznie dobrze im się wiedzie i nie troszczą się o innych.....
      • lesz1411 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 05.09.14, 22:57
        witam. Może sprostuję informacje podane przez ,, bigben123" . W sprawie masztu operatora P4 interweniowałem na wyraźne życzenie mieszkańców Maksymilianowa . Jak widać z dobrym dla mieszkańców skutkiem. Wieży nie ma już w tym miejscu ani w bliższej czy dalszej okolicy .Odśnieżaniem na terenie naszej gminy dróg powiatowych zajmuje się Gminny Zakład Komunalny , który podpisał umowę ze starostwem na świadczenie tych usług i na określonych w porozumieniu zasadach . następuje rozliczenie finansowe między tymi jednostkami za wykonane usługi. Co ważne , te usługi nie są opłacane z budżetu naszej gminy lecz z budżetu powiatu . Trzeci zarzut… mój kolega z rady powiatu , Andrzej Kubiak wymyślił inicjatywę , którą nazwał ,,Szlakiem ośmiu kropli nadziei” . Akcja polegała na tym że przyjeżdżał cyklicznie do różnych miejscowości naszego powiatu krwiobus i chętni mieszkancy oddawali krew . Na terenie naszej gminy ja byłem koordynatorem tej inicjatywy . Nie zaprzeczam że gorąco zachęcałem poprzez ulotki , stendy ,ogłaszanie za pośrednictwem księzy w parafiach naszej gminy oraz rozmowy z sąsiadami do wzięcia udziału w tej szczytnej akcji….ale nikogo nigdy nie naganiałem :-)). Nie jestem krwiopijcą :-))) pozdrawiam . K.L
    • brat1988 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 06.09.14, 13:56
      Ludzie skończcie z populizmem. Niektórzy uważają że jak Rada Gminy nie wykonuje uchwał zebrań wiejskich to skandal. W takiej opinii błyszczy szczególnie jeden radny. A ciekawe czy by zagłosował za jakby podczas najbliższych zebrań wiejskich podjęto uchwały o budowie basenu w Jarużynie, kortu w Niwach , szaletów wiejskich w Maksymilianowie czy obwodnicy Bożenkowa. Wg niektórych Rada Gminy musi ująć te zadania w budżecie. Apeluje do zdrowego rozsądku. Kolejny populizm to - ktoś napisał że radni podnieśli ceny wody i ścieków. Chociaż nawet gdyby wiedział że ustalanie ceny nie jest w kompetencji Rady tylko wynika z wyliczeń rzeczywistych kosztów przez dostawcę wody i odbiorcę ścieków i decyzja Rady nie jest wiążąca bo i tak stawki wejdą w życie to i tak by napisał bo o populizm na tym forum chodzi. Szkoda że w tą formę zaczyna wpisywać się również Pan Leszek Kuziak przez 3,5 roku uważam że robił dobrą robotę, aktywny ponad to co musiał robić ,ale widać presję wyborów i zbyt mocno zaczyna filozofować i szukać poklasku . Mimo to ma jeszcze szansę żebym oddał na niego głos. Moim zdaniem gmina rozwija się dobrze w miarę równomiernie w każdej wsi co roku są nowe inwestycje. A jedyne co czytam na tym forum to jeszcze więcej robić w Niemczu . Kosztem czego ? Budżet nie jest z gumy
      • semeon Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 06.09.14, 23:43
        Populizmem jest dokładnie to co ty piszesz. Przecież zebranie wiejskie może tylko głosować w sprawach swojego sołectwa, a po drugi w sprawie skateparku zebranie wiejski przeznaczyło pieniądze z funduszu sołeckiego (23 tys. zł), który to fundusz zatwierdza się właśnie uchwałą zebrania wiejskiego. Co do ceny wody to najpierw dyrektor wylicza koszt, który staje się obowiązkową stawką, a radni faktycznie tylko to formalnie przyklepują. Ponieważ uważam takie działanie za naganne dlatego głosowałem przeciwko. To nowe wyliczenie powinno być rzetelnie przez radnych przeanalizowane, sprawdzone, a podwyżka stawki powinna mieć jasne i konkretne wyjaśnienie. Ponieważ ja do tego nie zostałem przekonany to postąpiłem tak jak napisałem. Co do faworyzowania Niemcza to absolutnie nie jest to prawdą. Proszę sobie zadać trud i sprawdzić ilość środków przeznaczanych na poszczególne sołectwa w określonym przedziale czasowym (np 5 lat). Natomiast pewne jest, że na forum dominują niemczańskie tematy, ale to wynika z faktu, iż najwięcej piszących na tym forum mieszka w Niemczu. Inni widocznie nie widzą potrzeby pisania tutaj.
      • fazer5 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 10:28
        lubię takie argumenty, że cena wody i ścieków " wynika z wyliczeń rzeczywistych kosztów przez dostawcę wody i odbiorcę ścieków i decyzja Rady nie jest wiążąca bo i tak stawki wejdą w życie" ponieważ wynika z tego, że przynajmniej w tym zakresie decyzja RG nie ma żadnego znaczenia, a przypominam, że członkom RG płacimy np za udział w posiedzeniu czyli jeśli na posiedzeniu omawiana jest sprawa ceny wody i ścieków, a następnie głosowana to płacimy za to posiedzenie niepotrzebnie bo stwierdził Pan, że nie ma ono znaczenia, posiedzieliśmy, pogadaliśmy, wzięliśmy pieniądze ale nasz głos nie ma znaczenia.
        Sprawa druga to kalkulacja kosztów, jak Pan pisze rzeczywistych, a kto sprawdza co w tych rzeczywistych kosztach jest ujęte jeśli nie RG, czy może są tam ujęte np słynne ośmiorniczki?
        Sprawa trzecia to administrowanie gminą. Sądzę, że nikt rozsądny nie oczekuje, że radni będą głosowali za sprawami absurdalnymi jak np lotnisko w gminie czy obwodnicy Bożenkowa jak próbuje Pan zasugerować ale aby gmina była sprawnie zarządzana. I tu np kłania się gospodarowanie odpadami. Dlaczego w ościennych gminach czy Bydgoszczy taka gospodarka funkcjonuje sprawniej? Oczywiście tłumaczenie jest takie, że zrobiliśmy przetarg ale oferty nie były satysfakcjonujące ale czy zrobiono wszystko aby ten przetarg wypadł lepiej i dlaczego gdzie indziej to się udaje?
        • osielsko26 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 11:09
          w innych gminach nie ma takiego tworu jak GZK , gdzie wszystko sie zaczęło sypać jak gospodarkę odpadami przejęła firma zewnętrzna ( ta ze Świecia ) , Więc po zakonczeniu umowy z ta firmą zrobiono wszystko żeby ponownie GZK dorwał się do konfitur jakimi jest gospodarka odpadami. A przetargi....szkoda czasu na rozwijanie tego wątku
      • osielsko21 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 11:26
        Szanowny bracie - podczas jednej sesji cena za wodę i ścieki wzrosła o 41,3%! - a w Bydgoszczy nie wzrosła, choć jest ten sam dostawca (w gminie Osielsko cena za wodę i ścieki to 14,13zł, a nie 13,08zł jak błędnie napisałem).
        Ja nie znalazłem uzasadnienia aż tak radykalnej podwyżki, nie znalazłem też informacji, aby radni, dyrektor zakładu negocjowali cenę.
        Uważam, że radni, którzy zagłosowali za podwyżką ceny nie dbają o interesy mieszkańców gminy Osielsko, nie biorą pod uwagę sytuacji ludzi, którzy muszą liczyć każdą złotówkę, zanim ją wydadzą (w tym nauczyciele radni, którzy chociażby ze względu na swój zawód powinni być uwrażliwieni na sprawy społeczne). I na tych radnych nie zagłosuję - bo nie wierzę, aby reprezentowali moje interesy, skoro zgadzają się na tak radykalne podwyżki (oddając głos "za", a mogli przecież wstrzymać się od głosu albo zagłosować "przeciw", ale to już kwestia własnego przekonania, sumienia).
        I mam to "dokładnie tam" jak to nazwiesz, czy populizmem, socjalizmem czy jeszcze inaczej....

• osielsko21 Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 07.09.14, 11:29
        jeśli populista broni interesu innych ludzi, mieszkańców to nie widzę w tym nic złego, że jest populistą....
        • niemczxyz Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 12.09.14, 18:35
          wiadmo już coś o kandydatach na radnych z Niemcza ? Zapewne Ci co są teraz to nie odkleją się od stołków ale może jakaś nowa osobowość się pojawiła ? Wiecie coś już ,? Bo taka cisza w gminie że aż dudni...
    • mo.ye Re: MOŻE CZAS NA PODSUMOWANIE RADNYCH TEJ KADENCJ 18.10.18, 11:50
      Kiedyś to były dyskusje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka