Dodaj do ulubionych

Rozmowy o Zmierzchu

IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 17:17
Rok temu założyłam wątek Zmierzch na forum toruńskim i bydgoskim.
Zmierzcha codziennie i tak zmierzchało do czasu, kiedy forum zostało otoczone kordonem "logistycznym". Aby wejść do środka niezbędne stały się przepustki, wyrabiane u głównego komendanta obozu. Najdziwniejsze dla mnie było to, że zamknięto fora toruńskie i bydgoskie na życzenie samych zainteresowanych, którzy uznali, że tylko ich teksty godne są uwagi i "politycznie poprawne".

Dziękuję wszystkim, którzy tam wpadali, czytali, komentowali lub milcząco akceptowali.

Jedno się kończy, drugie zaczyna. Zapraszam na Rozmowy o Zmierzchu, które jeszcze w dziale Kultura bez okazywania przepustek mogą się odbywać. Ponieważ kultura do czegoś zobowiązuje, mam nadzieję, że nie będzie tu rzucania kamieniami w kierunkach Bydgoszcz-Toruń. Chyba jesteśmy skazani na siebie, jak małżeństwo z rozsądku, które czasami okazuje się trwalsze niż to z miłości;)

Obserwuj wątek
    • Gość: balum Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:34
      Dzień dobry - fajnie że jesteś.
      Powiem szczerze a męźczyzni nie powinni tego mówic do kobiet że mi ciebie
      brakowało.
      • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 17:35
        Miło mi balum, ale to na Twoje życzenie odeszłam z forum;)

Pozdrawiam
        • Gość: balum Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:44
          Cóż pewnych osób i logowanie niczego nie nauczyło. Marzę o dniu kiedy nie będę
          widział spamu i tego jadu, który mnie się udziela.
          A co tam u ciebie ?
          Na walentynki misia w lubku już kupiłaś czy inny suvenir ?
          • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 18:00
            Akcja - reakcja - choć nie wiadomo już o co chodzi, kto zaczął, jaki cel.
            U mnie jak zwykle - nie narzekam.
            Kubków nie kupuję, wolę filiżanki:)

A w prezencie, bez okazji walentynkowej dla Ciebie i wszystkich co zażyczyli sobie wzniesienia murów i skończenia z gościnnością. Zauważ, gość portalu jest już tylko na bocznym torze, jakim jest Kultura. Na miejscu głównym - tylko czarny niko.

"Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
            Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
            "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
            Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".
            tak pisał mistrz Igancy Krasicki - Ptaszki w klatce
    • Gość: kazik Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.tvk.torun.pl 11.02.06, 17:58
      jako osoba ktora sie w zmierzchu malo udzielala i takze z torunianka moje drogi
      sie malo przecinaly, z jednej strony nie powinienem sie tu zbytnio rozwodzic,
      ale chce zaznaczyc ze rowniez jako byly staly bywalec wyrazam rozgoryczenie z
      tego co sie tu stalo

ps logowanie to dla wileu z mojego pokolenia bariera nie do przebycia
      • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 18:15
        > ps logowanie to dla wileu z mojego pokolenia bariera nie do przebycia

myślę, że każdy kto zajrzy na forum jest w stanie się zalogować, choć jest to oczywiście mniej wygodne. Dla mnie problemem jest sam fakt ograniczenia wolności i wprowadzenie przymusu i to przez samych forumowiczów oraz przez Gazetę Wyborczą, która powstała dla wyrażenia protestu przeciw przymusowi, dla wsparcia wolnych wyborów. Casus Rewolucji Francuskiej powtarza się więc zawsze i wszędzie. Wprawdzie jabbur wypierał się GW, bo portalem zarządza Agora, ale przecież Agora to nic innego jak jemioła "żerująca" na GW;)

Kolejny problem z logowaniem jest taki, że nie można utrzymać swojego nicka.
        I w związku z tym widzę wiele osób po reinkarnacji na forum. Niektórzy to niestety przeobrażeni w takie stwory zostali, że nie można rozpoznać;)

Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych z "akcji porządkowej" przeprowadzonej przez nadzorców:)
        • Gość: balum Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:20
          Rewolucja zjada właśne dzieci a moneta gorsza wypiera lepszą - te dwie zasady
          można swobodnie stosowac i do forów. A ja powtórzę prośbę torunianko o powró
          nawet z logowaniem. Bez ciebie to forum jest inne, po za tym jesteś wspaniałą
          wizytówką swojego miasta.
          A co do agory - mam podobne wrażenie.
          • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 18:30
            balum, dzięki za zaproszenie, ale nie chcę się logować, jak wiesz.
            A poza tym to Wasze forum..... no nudy na pudy;)
            A nasze.... jeszcze gorsze;)

Przyznasz chyba sam, że można ciekawiej spędzać czas niż na przebijaniu się
            przez tę górę wypocin bez polotu.
    • rozczarowana-torunianka Planetarium na wizji 11.02.06, 18:21
      Po zmierzchu 18:45 audycja z Planetarium toruńskiego. Zapowiedź bardzo ciekawa.
      Zachęcam do oglądania.
      • Gość: torunianka Re: Planetarium na wizji IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 18:26
        Sorry za to logowanie;) to przez pomyłkę.
        • Gość: torunianka Jak odróżnić planetę od gwiazdy? IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 18:51
          Planeta nie mruga! Ot i sekret
      • balumbyd Re: Planetarium na wizji 11.02.06, 19:26
        Nie oglądałem - może straciłem nie wiem. Trochę chory jestem i nie bardzo chce
        mi się oglądac tv.
        • Gość: torunianka Dzień chorych IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 19:49
          Dziś dzień chorych. Widzę, że się solidaryzujesz czynnie;) Ja zresztą też;)
          Polecam herbatkę z cytryną i miodem w dużych ilościach. Najlepsza z filiżanki z
          Bolesławca - słynna kamionka in blue. Naprawdę pomaga. No i jeszcze różne takie
          piguły i syrop. Lepiej w każdym razie wyleczyć się samodzielnie niż liczyć na
          lekarza. Ci niech leczą bardziej chorych, którzy czekają miesiącami w ogonkach.
          • Gość: torunianka Olimpiada IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 20:07
            Wczoraj piękne otwarcie i ceremonia zapalania znicza olimpijskiego. Czyż nie
            jest zastanawijące, że chce się ludziom tak męczyć i biec taki świat drogi z
            płonącym ogniem, jak są zapałki pod ręką?

Są jednak ludzie, którzy wiedzą, że tradycje należy pieczołowicie podtrzymywać,
            mimo że łatwiej byłoby na skróty. Ale to co łatwe mało cieszy;)

A dzisiaj już czterech Polaków zakwalifikowało się w skokach. Małysz szósty, jak
            na razie.

A przy okazji. W Turynie (jaka miła nazwa, podobna do Torunia;) produkują super
            czekoladki:)
            • Gość: torunianka KR 96-13 IP: *.petrus.com.pl 11.02.06, 22:21
              to....
              • Gość: torunianka Re: KR 96-13 IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 19:14
                to numer rejestracyjny Warszawy należącej do Karola Wojtyły w tamtych czasach.
                Egzemplarz ten, mimo dość mizernej kondycji zewnętrznej wycenio wysoko ze
                względu na Tego, który nią jeździł
                • Gość: torunianka Zawiedzione nadzieje IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 19:58
                  siódme miejsce Mistrza Adama. Ale inne sławy jeszcze gorzej wypadły.
                  Cóż, każdy chce być najlepszy, a miejsc na podium niewiele.
                  Czy można ciągle wygrywać?
                  • Gość: torunianka na równi z Rządem? IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 20:21
                    Rząd szuka pieniędzy na pokrycie obietnic.
                    Wygląda na to, że to tak jak jak większość z nas.
                    Ciekawe kto pierwszy znajdzie.
                    • Gość: Oliwia Re: na równi z Rządem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:01
                      Stawiam na rząd!!! Wyciągnie nam z kieszeni, nawet nie poczujemy kiedy.
                      Pozdrowienia dla Wszystkich.
                      • puen.ta Re: na równi z Rządem? 12.02.06, 21:57
                        Pierwsze stwierdzenie przyjęłam ze spokojem, ale drugie zaniepokoiło mnie mocno.
                        Przeszukuję kieszenie, aby zdążyć przed;)
                        Także pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do rozmów:)
                        • Gość: torunianka ambasadorzy IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 22:07
                          Czy Zanussi w Moskwie to dobry pomysł na ambasadora? kto powinien być ambasadorem?
                          Jak Bryll był ambasadorem w Irlandii to podobno sporo zrobił dla promocji Polski
                          tamże.

ps.
                          wcześniej pisałam pod jednym nickiem - torunianka. Teraz wyćwiczyłam się w
                          zakładaniu nicków. Jeszcze jeden założyłam dla wprawy, alem zapomniała hasła i
                          przepadło;)
                          • Gość: torunianka Olimpiada zimowa IP: *.petrus.com.pl 12.02.06, 22:22
                            Włosi muszą produkować śnieg, aby Olimpiada mogła się odbywać.
                            U nas śniegu dostatek, ale Zakopane przegrało konkurs na organizację Olimpiady.

• Gość: Oliwia Re: Olimpiada zimowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:04
                              Niestety mamy słabą infrastrukturę i chyba też za mało gór. Już wyobrażam sobie
                              Zakopane i ten najazd kibiców. Chyba by się zadeptali!
                              • Gość: torunianka Re: Olimpiada zimowa IP: *.petrus.com.pl 13.02.06, 20:10
                                Góry moglibyśmy sobie wypożyczyć od Słowaków, gdyby zabrakło, ale na pewno nie
                                zrobilibyśmy takiego otwarcia. No i gdzież mogliby ci turyści głowę złożyć na
                                noc? U górali w wynajętej izbie, na materacu?

Czyli dobrze, że przegraliśmy. Gorzej, że wciąż przegrywamy i te medale ciągle
                                nie do zdobycia.
    • Gość: torunianka Posłowie się przekwalifikowują;) IP: *.petrus.com.pl 13.02.06, 19:59
      Prezydent grozi rozwiązaniem Parlamentu. Wyniki niepewne; co biuro badania
      opinii publicznej to inny wynik, więc nie wiadomo czy uda się powtórzyć sukces
      wyborczy.
      Posłanka Renata B. oraz Katarzyna P. i kilkoro innych posłów trenuje nowy zawód
      - model/ki.
      • Gość: torunianka Prezydent trzyma w szachu IP: *.petrus.com.pl 13.02.06, 20:19
        Zamiast Orędzia o 20 TVP jest Prosto w oczy Moniki Olejnik. Może to orędzię jest
        w RM - chyba trzeba znaleźć pilota.
        • Gość: torunianka Wciąż nic nie wiadomo IP: *.petrus.com.pl 13.02.06, 20:23
          W TRWAM trwają na modlitwie, ale nie w Toruniu, tylko w Łodzi.
          Czyli wszystko się ułoży.
          • puen.ta Umówił się z nami i co? 13.02.06, 21:10
            O 20 - nie było go, 21 też mija i co? Kwadrans akademicki?
            • Gość: torunianka jednak kwadrans akademicki IP: *.petrus.com.pl 13.02.06, 21:58
              No i co było do przewidzenia - burza w szklance wody, napięcie stopniowane,
              partnerzy przywołani do porządku. Czyli szkolenia modelek zbędne się okazały.
              Pani Renata B. chwilowo jeszcze nie przekwalifikuje się.

A w Turynie tańce na lodzie. Medalu wciąż nie ma.
              • Gość: Oliwia Re: jednak medal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:02
                Medal jednak będzie! Od dzisiaj chyba nikt nie ma już watpliwości, kto rozdaje
                karty w polityce. Pakciarze zostali porozstawiani po kątach. Nawet Pan
                Przewodniczący już nie chce być wicepremierem. Wszyscy udają, że są bardzo
                zadowoleni. Brawa dla PiS za mistrzostwo świata w socjotechnice. Złoty medal
                się należy!
                • Gość: torunianka Re: jednak medal IP: *.petrus.com.pl 14.02.06, 00:00
                  Ale ten medal to za poniedziałkowy teatr chyba;) Program wprawdzie zmieniony,
                  ale dramaturgia wprost w stylu mistrzowskim.
                  Może w Edynburgu tę reżyserię odpowiednio mogą docenić.
    • Gość: torunianka Walentynkowo dziś IP: *.petrus.com.pl 14.02.06, 10:19
      Udanego dnia dla Wszystkich, którzy tu zajrzą dziś:)
      I niechaj każdemu z Was każdego dnia coś miłego zdarzy się
      • Gość: torunianka Re: Walentynkowo dziś IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 16:48
        nikt nawet dzień dobry nie odpowiedział na życzenia? A to nie szkodzi. Na chwilę
        tylko tu znowu zaszłam, aby sobie pomonologować;)Wreszcie pojawiły się kolory
        na niebie. Na forum wciąż to samo - kłótnie kto piękniejszy. Chyba Parys
        potrzebny, aby rozsądził. No i ta trzecia Gracja, bo póki co dwa miasta sobie
        skaczą do oczu. To ja stawiam na ... Ciechocinek.
        • Gość: torunianka co po pedagogice? IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 17:13
          W Gdyni można ubiegać się o pracę kontrolera biletów w autobusach.
          Ciekawe zajęcie, z ludźmi, trochę na powietrzu, trochę za darmo można sobie
          pojeździć po mieście, trochę pogadać...
          • Gość: torunianka a w Turynie? IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 17:19
            nic się nie dzieje godnego uwagi, z naszego punktu widzenia. Ciekawe czy
            chociaż jeden medal nasza ekipa przywiezie? Chwilowo musimy cieszyć się
            sukcesami Dudka W Liverpoolu.
            • Gość: torunianka moda na nadchodzący sezon IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 17:21
              niezbędne kapelusze, nawet dla panów. Szczególnie twarzowy był różowy słomkowy
              na męskim modelu;)
        • Gość: Oliwia Re: Walentynkowo dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 22:25
          Lusterczko, lustereczko powiedz przecie.... Nie przejmuj się, może tutaj
          zajrzą, kiedy już się wyłomocą na innych forach. Na olimpiadzie nic ciekawego,
          tylko tu można pośledzić prawdziwe zmagania. A Ciechocinek jest super
          zwłaszcza, gdy ktoś lubi popływać w ciepłej wodzie.
          • Gość: torunianka piętnastego lutego:) IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 22:51
            A to jednak nie sama tu jestem. Dobry wieczór Oliwio.
            Dziękuję za pocieszanie, ale ja oczywiście się nie przejmuję, bo to nie mój problem, że taki balum jak tu zajrzy, to dzień dobry nie zechce powiedzieć, (nie mówiąc o kwiatkach, czekoladkach;)tylko leci zbierać kamienie z wirtualnego mostu toruńskiego, aby rzucać nimi w ten który istnieje. No i ja miałabym wrócić do takich niewdzięczników;)?

Dobrej nocy
            • Gość: Oliwia Re: piętnastego lutego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:10
              Dobry wieczór. Niektórzy lubią podnieść sobie poziom adrenaliny. Chyba mają
              nudne życie! Próbują tymi kamieniami wywołać fale tsunami, a z tego wychodzą
              tylko kręgi na wodzie. Poczekamy, może w końcu ustalą, kto jest najpiękniejszy
              na świecie. Czy jutro będzie jakiś medal?
              Dobranoc!
              • Gość: torunianka Re: piętnastego lutego:) IP: *.petrus.com.pl 15.02.06, 23:33
                no chyba, że robią to dla adrenaliny;) Ale adrenalina skacze przy czymś nieznanym i ryzyku, a to tylko powtórka z rozrywki, odgrzewane kotlety.

A przecież taki balum to całkiem miły facet i dowcipny i pogadać z nim można, ale jak się zaperzy to z chłopakami małymi i większymi do upadłego walczyć będzie, aby udowodnić, że Bydzia większa.

I w tej sytuacji to ja zaczynam się zastanawiać czy to na pewno jest prawda:)))
                • Gość: Oliwia Re: piętnastego lutego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:50
                  Zgadzam się, że niektórzy i bystrzy i dowcipni. Ale rzadko z tego korzystają.
                  Kiedyś to faceci interesowali się sportem! Teraz leci olimpiada, a i Skra
                  wygrała w Belgii, a oni tylko o dziurach w jezdni (gdzie jest ich więcej
                  oczywiście). Chyba w Bydgoszczy, bo większa!
                  • Gość: darek Re: piętnastego lutego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 11:00
                    Aaaa tam , sport....
                    Jak cche sie zajac sportem to go uprawiam, nie ogladam.
                    • Gość: torunianka urodziny IP: *.petrus.com.pl 19.02.06, 21:41
                      miał dziś Kopernik. Ciekawe jak by je obchodził w dzisiejszych czasach?
                      A w sporcie wciąż to samo, czyli sukcesy odnosimy lokalnie, indywidualnie. Czyli taniej wychodzi indywidualne uprawianie sportu.
    • nautile APEL DO TORUNIANKI: wejdz prosze na forum głowne 20.02.06, 09:36
      APEL DO TORUNIANKI: wejdz prosze na forum głowne, to tutaj jest takie niszowe,
      chetnie bym z toba pogadal, jestem tu czesto, ale nie obskakuje wszystkich pod-
      forów.
      Rozumiem twój sprzeciw logowaniu, pokazałas, OK, ale już wróc !
      • Gość: torunianka Re: APEL DO TORUNIANKI: wejdz prosze na forum gło IP: *.petrus.com.pl 20.02.06, 22:15
        Weszłam na to pole minowe zwane forum głównym, bom pomyślała, że coś się stało, ale... nic nie widzę; normalna orka na ugorze i... nuda, więc wracam do tej niszy, gdzie mogę być torunianką bez reinkarnacji i klonowania:)

Pozdrawiam

• Gość: torunianka pozdrowienia ze Wschodu IP: *.petrus.com.pl 20.02.06, 22:55
          dostaliśmy
          • Gość: torunianka Aleksandria IP: *.petrus.com.pl 20.02.06, 23:33
            myślałam kiedyś, że tak jakoś bardziej na południu była, a tu niespodzianka, bo na Białorusi w muzeum skolekcjonowane pióro i stara uczytelnica, co to opowie o osiągnięciach Aleksandra Wielkiego.
            • Gość: torunianka dzień języka ojczystego IP: *.petrus.com.pl 21.02.06, 21:51
              Pierwsze miejsce w pisaniu, wypisał sobie PiS, czemu dziwić się trudno.
              "Z nie najweselszymi minami, choć na ogół żwawo, krokiem chyżym, zdążali
              grupkami posłowie i senatorowie do sali obrad plenarnych Senatu Rzeczypospolitej
              Polskiej" - brzmiało pierwsze zdanie tekstu.
              • Gość: torunianka poślizgać się można IP: *.petrus.com.pl 22.02.06, 19:51
                śnieg leży i zamienia się powoli w lodową taflę. I choć nawet widziałam jakąś drużynę sprzątaczy to chyba szybko się zniechęcili, albo zostali odwołani na ważniejsze pozycje.

Ale to nic w porównaniu z problemami sąsiadów z Rugii, którzy sprzątają ptasią grypę.
                • Gość: torunianka góra pączków IP: *.petrus.com.pl 22.02.06, 22:05
                  na jutro. I jutro jak zwykle całe miasto od rana pachnące smażonym olejem pączkowym;)
                  • Gość: Oliwia Re: góra pączków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 23:31
                    Uwielbiam z advokatem, mogą też być z marmoladą różaną. Szkoda, że nie można
                    ich wiele zjeść. Sama wyglądałabym jak pączuszek. Życzę smacznego!
                    • Gość: torunianka Re: góra pączków IP: *.petrus.com.pl 23.02.06, 20:03
                      w tłusty czwartek żadna ilość pączków nikomu nie jest w stanie zaszkodzić, no
                      chyba że ktoś mocno przesadzi.
    • staszekk1 Torunianko! Wroć na GLOWNY! 23.02.06, 09:01
      Torunianko! Wroć na GLOWNY!
      • Gość: torunianka Re: Torunianko! Wroć na GLOWNY! IP: *.petrus.com.pl 23.02.06, 20:05
        dzięki staszku za zaproszenie Niedziela na Głównym to ciekawy pomysł.
    • Gość: luci przed Zmierzchem w tłusty czwartek IP: 82.146.225.* 23.02.06, 13:56
      Oczom nie wierzę.TO TA SAMA torunianka z małej litery z bydgoskiego forum?
      Dzień dobry.Cieszę się i gratuluję awansu na forum krajowe.
      Co prawda credo Twoje,torunianko, w tym wątku brzmi jak meldunek z frontu,
      ale tę militarną poetykę całkowicie kasuje klimat Zmierzchu i ranga forum
      KULTURA.
      torunianko,wznoszę pączka za Zmierzch:)))
      Pozdrawiam

• Gość: torunianka Re: przed Zmierzchem w tłusty czwartek IP: *.petrus.com.pl 23.02.06, 20:17
        luci, ja też patrzę i oczom nie wierzę:) Myślałam żeś przepadł z kretesem. Długo
        Cię nie było i nie miał kto bronić niepodległości forów. Jakieś jabbury go po
        prostu zamknęły przy aplauzie Twoich bydgoskich ziomali;) Jak Agora dalej tak
        będzie działać to kto im zostanie? Najwierniejszych fanów stracą i jedynym
        wyborem będzie zamknięcie nie tylko tego "nieudanego dnia" ale i samej
        wyborczej. Odpukuję, bo tak źle im nie życzę;)

luci, przyznaj się ile pączków (z adwokatem;) wzniosłeś, żeś nie zauważył, że
        poserfowałeś na toruńską Kulturę?;)

A credo brzmi tak właśnie jak napisałeś. To była walka na noże. Zwyciężyła siła
        przed prawem. Demokracji nie ma, czerwony (jabbur;) wygrał;)
        Mam nadzieję, luci, że jak przetrawisz te pączki to nie zapomnisz drogi do
        kultury i rozmów o zmierzchu. Dużo spraw jest do omówienia:)
        • Gość: torunianka honor uratowany IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 20:03
          Justyna K. zdobyła medal. A jeszcze ze trzy miesiące temu nikt nie brał jej pod uwagę. A w sumie jest to zaledwie siódmy medal w historii.
        • Gość: luci Re: przed Zmierzchem w tłusty czwartek IP: 82.146.225.* 25.02.06, 11:51
          Trudno mi,torunianko,uwierzyć,że powodem mojej optymistycznej pomyłki były
          pączki,gdyż 12oo cal. nie mogło przeciez spowodować takiej geograficznej
          pomyłki.Chyba że te kalorie zmutowały się w ...procenty:))
          Boć przecież jakaś przyczyna musiała być.
          Ważniejsze jednak od tego od qui pro quo jest to,że tak blisko Bydgoszczy -w
          odległoci zaledwie 50 km - jest KULTURA.
          Mam nadzieję,że pozostawienie tej niepodległej kulturalnej enklawy,nie jest
          jakimś niedopatrzeniem Agory (wynikającym z panującego tam bałaganu
          technicznego-organizacyjnego) ale jej świadomą decyzją.
          Czego toruniance życzę:))

• Gość: Oliwia Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 20:13
      Zimową potęgą, to my nie jesteśmy. Chyba nie lubimy zimy!
      • puen.ta Re: Rozmowy o Zmierzchu 24.02.06, 22:00
        potęgą nie jesteśmy, ale bałwanki lubimy;)
        • Gość: Oliwia Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:08
          Letnie też bywają.
          • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:10
            te letnie to rozgrzewają się do czerwoności;)
            • Gość: Oliwia Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:15
              I zostaje po nich kałuża.
              • Gość: torunianka Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:20
                > I zostaje po nich kałuża

:) a ta kałuża na ogół innego koloru jest. Ciekawe rzeczy w tej przyrodzie się dzieją
        • Gość: torunianka rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:08
          nie co się przejmować wirusem słynnym. wystarczy nie spoufalać się z ptactwem, kaczek nie karmić z ręki i tyle.
          • Gość: Oliwia Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:18
            Drób trzymać zamknięty w kurniku, aby nie współżył z dzikim.
            • Gość: torunianka Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:21
              nie posiadam na szczęście drobiu więc w tej kwestii mniej muszę się angażować.
              • Gość: Oliwia Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:23
                A jakaś papuga?
                • Gość: torunianka Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:28
                  papuga? żeby mnie przedrzeźniała? O nie, co to to nie!
                  • Gość: Oliwia Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:31
                    Nie tylko papugi są utalentowane. Mój kot ćwierka i szczeka. Poliglota jakiś!
                    • Gość: torunianka Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:43
                      no dobre na dobranoc:))) kot co ćwierka i szczeka:))) Że ćwierka to się nie dziwię, bo pewnie z konieczności życiowej nauczył się tego języka obcego.
                      Ale czemu szczeka? Toż to mutant jakiś.
                      A na wystawie był? A smakołyki z puszki lub paczki dostał? Dziś dzień kota chyba.
                      • Gość: Oliwia Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:51
                        Zaszczekał, bo nikt nie zwracał uwagi na jego uporczywe miałczenie. Nagle
                        wszyscy się zainteresowali kotem i przez cały dzień robił za gwiazdę.
                        • Gość: torunianka Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:57
                          rozumiem. rzecz do zastosowania. raz na jakiś czas trzeba odszczeknąć się, aby przestali człowieka ignorować;)
                          dobranoc:)
                          • Gość: Oliwia Re: rozrywkowe wywiady w TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:00
                            Dobranoc. Ja też idę spać.
              • Gość: torunianka bitwa o dzieci IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:27
                w Sejmie dziś się rozegrała. Króla Salomona nie było, ale wcześniej ustalone zasady wyeliminowały obie walczące strony. I teraz nie ma kto dzieci bronić.
                • Gość: Oliwia Re: bitwa o dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:35
                  Niestety nie mogę skomentować, bo zrobiłam sobie telewizyjne wakacje i
                  postanowiłam nie oglądać, zwłaszcza wiadomości. To taki mój postny piątek.
                  • Gość: torunianka telewizyjne wakacje IP: *.petrus.com.pl 24.02.06, 22:48
                    a ja właśnie oglądam sobie Szkło kontaktowe i mam rozrywkę niezłą bo migawki z Sejmu puszczają.
                    dużo dziś było o ptakach w Sejmie m.in. o właściwym obrabianiu drobiu, o tym, że krowy nie latają, i pytanie retoryczne "a gdzie te ptaki mają kończyć życie? w szpitalach?" No właśnie, gdzie?
                    • Gość: luci Re: telewizyjne wakacje IP: 82.146.225.* 25.02.06, 11:54
                      a o sikorkach w Szkle kontaktowym nic nie powiedzieli...
                      • Gość: Wojtekh Torunianko jejciu jak miło że jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:52
                        Brakowało Ciebie "rozsądnego głosu w Twoim domu" hihih.Teraz wiem gdzie Twój
                        kącik więc będę tu wlatywał wieczorową porą. Nie Brunet ... hihi bo włosów już
                        nie mam hehehe. Siedzę sobie i zmuszam się do pisania co jest moim głównym
                        zajęciem. Terminy gonią, wydawcy się wściekają, a ja leniuchuję :). lecę po
                        kawę i do roboty :) Miłego wieczoru
                        • Gość: torunianka Re: Torunianko jejciu jak miło że jesteś IP: *.petrus.com.pl 25.02.06, 21:22
                          :))) Wojtekh, ależ miło się zrobiło w tej Kulturze, którą dotychczas (biję się w piersi;) wszyscy zaniedbywaliśmy na rzecz kłótni głównoforumowych.
                          Leniuchowanie dobra rzecz, szczególnie w łikend. Kawa też dobra.
                          Pozdrawiam
                        • Gość: torunianka Re: Torunianko jejciu jak miło że jesteś IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 11:29
                          Wojtekh, tak sobie myślę, (łamiąc własne dla siebie ustalone reguły, aby nie wchodzić do netu przed wieczorem;) że skoro piórem zawodowo się posługujesz, to może byś tu jakąś diagnozę skróconą bitew bydgosko-toruńskich postawił?
                      • Gość: torunianka Re: telewizyjne wakacje IP: *.petrus.com.pl 25.02.06, 21:18
                        nie, luci, o sikorkach jeszcze nie mówili, ale... jestem pewna, że dziś powiedzą o Sikorze:)
                        • Gość: torunianka Re: telewizyjne wakacje - w sprawie sikorek IP: *.petrus.com.pl 25.02.06, 21:49
                          zapomniałam powiedzieć, że z całkiem uzasadnionych powodów dali pierwszeństwo wieściom o łabędziu z kaczką;)
                          • Gość: torunianka weekendowe doniesienia telewizyjne IP: *.petrus.com.pl 25.02.06, 22:38
                            W Australii uruchomiono produkcję czekolady z winogron, a właściwie ze sfermentowanych resztek winogron, które wykorzystuje się po raz drugi, po pierwszym wykorzystaniu do produkcji win. A czekolada całkiem podobno dobra i co najważniejsze nadzwyczaj zdrowa. Trzeba przelecieć się do Australii, aby sprawdzić ten news.

No to biorę taką mniej zdrową, którą mam pod ręką.

Natomiast z bliższej okolicy news też ciekawy. Wojewoda toruński z siedzibą w Bydgoszczy;) poprowadził szybki pociąg na trasie Bydzia - Toronto. A na pokładzie pełen skład lokalnorządowych głów: poza samym wojewodą także i marszałek i obydwa prezie. No i chętnych do darmowego przejazdu trochę. Ale tory mamy za słabe, aby korzystać z szybkiej komunikacji. Na razie więc najszybsza komunikacja między Bydzią a Toronto to ta internetowa;)
                          • Gość: Oliwia Re: telewizyjne wakacje - w sprawie sikorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:54
                            Wiedziałam, że będzie o kaczkach!
                            • Gość: torunianka Re: telewizyjne wakacje - w sprawie sikorek IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 11:24
                              > Wiedziałam, że będzie o kaczkach!
                              to była chyba bajka Andersena, Oliwio. W końcu co należy opowiadać na dobranoc, jak niebajki;)
                              • muvon200 Re: telewizyjne wakacje - w sprawie sikorek 26.02.06, 18:22
                                no jechali sobie tą pessą że hej hehehe. Torunianie mieli darmową karuzelę a
                                nasi byli sobie na wycieczce. Bardzo mi żal że te nasze bydgoskie władze maja
                                tak mało oleju w głowie. Na dodatek większość wlali do baku Pessy :). A niech
                                tam sobie się przejechali hehehehe. Przynajmniej wagonik pokazali :). Wracałem
                                od Mamy samochodem wychodzę :) świeci słońce. Ruszyłem zaczęła się zadymka,
                                wysadziłem rodzinę pod domem - zadymka, odstawiłem do garazu autko zamykam
                                drzwi - SŁOŃCE. I zgadnijcie co zrobiłem? :) No jasne powiedziałem swoją zwykła
                                formułkę. "No tak ja to mam zawsze takiego pecha" :) To samo mówię gdy w banku
                                na przykład, staję w długiej kolejce, stoję 30 minut i gdy dochodzę do okienka
                                za mna zaledwie 2 osoby :). Ale za to ptrzynajmniej rodzinę mam kochaną :)
                                • Gość: torunianka pech czy sprawdzian umiejętności? IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 19:13
                                  oj lubimy sobie ponarzekać, lubimy;) Jak można nazywać pechem chwile, w których
                                  słońce zza chmur wyjrzało? Toż ono sprawdza, jak sobie radzimy z usuwaniem
                                  śniegu, bo znudziło mu się odwalanie za nas całej roboty. Nie dość, że ma nam
                                  zapewnić indiańskie karnacje, roślinom dostarczyć chlorofilu to jeszcze ma
                                  pouusuwać te zwały lodu z chodników i dachów? A co ludzie w tym czasie robią? No
                                  jeżdzą sobie samochodzikami i ani myślą o zabraniu się do roboty. No to słońce
                                  wyjrzało, sprawdziło i... też czeka na rozwiązanie sprawy;)

A co do banku.... to są przecież elektroniczne przelewy, załatwiasz w 2 minuty
                                  przy własnym biurku bez wychodzenia z domu. No chyba, że ktoś nie ma co z czasem
                                  robić, nie wie dokąd pójść i wybiera sobie na zwiedzanie jeden z banków,
                                  powstających jak grzyby po deszcze.
                                  • muvon200 Re: pech czy sprawdzian umiejętności? 26.02.06, 21:27
                                    smutno mi bo albo nie wyczułem klimatu tego topicu albo Torunianka ewaluowała.
                                    Dlaczego uważasz że ja narzekam? :) Nie zrozumiałas chyba o czym piszę. To
                                    częśc pewnej teorii w której występują własnie takie zjawiska. Każdy to przeżył
                                    choć raz. Nie odbieraj tego jak marudzenie. To zupełnie coś innego. Ponad
                                    wszystko , ponad rzeczywistość. To zjawisko prawie paranormalne
                                    • Gość: torunianka perskie oko IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 22:39
                                      ech, Wojtekh, dwa razy do Ciebie oko puszczam w tamtym poście, a Ty bierzesz go poważnie:( Zrozumiałam, ale zwekslowałam na inne tory, jak szynobus.
                                      Poważny był tylko ten drugi post, bo tam to mi się smutno zrobiło.

Co do takiego pecha, to w bankach, lub na poczcie też mi się zdarzało. Przede mną wąż kolejkowy, dochodzę, a poczta pustoszeje;) Ale bywało też i wprost odwrotnie - przychodzę na pocztę - pusto, odwracam się po załatwieniu sprawy, a tam.... tłum spleciony gęsto;)

Piękne zamknięcie Olimpiady było. Dobrze, że Zakopane nie wygrało, bo chyba byśmy nie udźwignęli nie tylko całej organizacji, ale tej aranżacji.
                              • Gość: Oliwia Re: telewizyjne wakacje - w sprawie sikorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:59
                                A tak wracając do bajek. Czy z dwóch brzydkich kaczątek wyrosną kiedyś dwa
                                piękne łabędzie?
    • Gość: torunianka esprit d'escalier? IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 19:37
      wpadłam na chwilę do sklepu, aby kupić parę drobiazgów i nagle za moimi plecami
      pojawił się starszy mężczyzna, proszący, aby kupić mu chleb razowy, taki który
      mu nie szkodzi. W pierwszej chwili nie zaskoczyłam o co chodzi, ale zrozumiałam
      i zagodziłam się mu kupić ten chleb. Człowiek z wdzięczności towarzyszył mi przy
      szukaniu potrzebnych mi produktów i zdołał mi powiedzieć, że pięć krajów
      zwiedził, w Armii Andersa był, mieszka sam pod Unisławiem. Armia Andersa zadała
      mi cios w samo serce, zaproponowałam, że coś do tego chleba może jeszcze kupię.
      Zgodził się. Na masło spojrzał z błyskiem w oku. Za ten błysk dorzuciłam ser i
      jakąś małą paczuszkę parówek, które leżały obok. Zadowolony powiedział, że to
      wystarczy bo teraz takie czasy, że ludzie nadużywają uprzejmości. Przy wyjściu
      powiedział mi jeszcze, że u Jezuitów bywa, bo organista ładnie tam śpiewa.

Jeżeli on w Armii Andersa był to ile może mieć lat? Jeżeli mieszka sam pod
      Unisławiem, to jak on tam mieszka? A jak któregoś dnia nie będzie mógł
      przyjechać do Torunia i poprosić przypadkową osobę ze sklepu o bochenek chleba
      to co z nim się stanie?

Jak to możliwe, że człowiek walczący o "Wolność Naszą i Waszą" musi żebrać, aby
      przeżyć? Jak to możliwe, że Ci, którym powie o swojej sytuacji są w stanie
      rzucić mu ochłap i lecieć do własnych spraw? Matolstwo po prostu. Może uda mi
      się go jeszcze spotkać?
      • Gość: luci Re: esprit d'escalier? IP: 82.146.225.* 27.02.06, 17:38
        Ten pan,to stara,dobra,polska szkoła - rocznik 1920 !!!
        • Gość: Oliwia Re: esprit d'escalier? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:34
          Zdarzyło mi się parę różnych "roczników" proszących o drobne na chlebek, a ja
          naiwna nie pomyślałam, że mówiąc "chlebek" mieli na myśli inny wyrób zbożowy.
          Niestety chleb lądował później w najbliższym koszu. Teraz mam się na baczności.
          Chyba wolę takich uczciwych, którzy mówią wprost, że chcą na piwo.
          • Gość: torunianka Re: esprit d'escalier? IP: *.petrus.com.pl 27.02.06, 21:56
            Oliwio, zgadzam się, że żebractwo jest nagminne teraz. Żebrzą ci którzy muszą,
            ale nie tylko. To staje się niejako modą. Nabiera nas sporo ludzi, także
            zbierając na ulicach na operacje dzieci. Wiem o tym.

Ale ten człowiek w ogóle nie chciał pieniędzy, a nawet nie chciał zbyt dużo
            jedzenia. On tylko chciał, aby mu KUPIĆ jeden chleb, nic więcej. I na pewno tego
            chleba nie wyrzucił, bo był z tych co to " kruszynę chleba podnoszą z ziemi
            przez uszanowanie".
            • Gość: Oliwia Re: esprit d'escalier? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 23:03
              Czy mogę powiedzieć, że małaś szczęście trafić na człowieka, który rzeczywiście
              potrzebował pomocy, a tym samym nie zgasił Twojej wiary w sens pomagania innym?
        • Gość: torunianka Re: esprit d'escalier? IP: *.petrus.com.pl 27.02.06, 21:48
          to on jak Bartoszewski jest po osiemdziesiątce! To oczywiście jest logiczne.
          Dlatego martwi mnie, że człowiek ten mieszkający sam, jak któregoś dnia
          zachoruje, to ...
          • Gość: Oliwia Re: esprit d'escalier? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 23:04
            A może ma jakąś rodzinę?
    • Gość: torunianka ptasia grypa IP: *.petrus.com.pl 27.02.06, 22:34
      to jest choroba ptasia, nam nie straszna, jak zapewnił nasz Premier.
      No to się nie boimy.
      • Gość: Oliwia Re: ptasia grypa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 23:08
        Racja, jeśli nasz Premier się nie boi, to my też nie. Ale co z jajkami na
        Wielkanoc? A właściwie jak to jest? Żeby była kura, to musi być jajko, czy też
        żeby było jajko, to musi być kura? Sama nie wiem...
        • Gość: torunianka z prochu powstałeś IP: *.petrus.com.pl 01.03.06, 21:30
          i w proch się obrócisz. Tak przypominamy sobie od nieomalże 2000 lat i
          natychmiast zapominamy o tym w ogniu walk "o" lub "z"
          • Gość: torunianka już bociany? IP: *.petrus.com.pl 01.03.06, 21:56
            Pojawił się pierwszy bocian w Niepołomicach koło Krakowa. W taki mróz i śnieg nabawi się grypy niewątpliwie. No chyba, że dostanie herbatkę zimową od gospodarzy.

A jednocześnie okazuje się, że jest nasz już 6,5 mld na tym świecie. I nikt nie wie kto dokładnie jest jest tym sześćiopółmiliardowcem. Nie wiadomo komu specjalną wyprawkę dać.
            • Gość: torunianka kicz i brak wyobraźni IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 19:30
              tak określają w dzisiejszym głównym wydaniu GW to co się buduje.
              "Ciekawych, niebanalnych projektów jest jednak mało. Powstają właściwie tylko w
              stolicy, poza nią wciąż króluje kicz lub banał".
              Niestety, trzeba się z tym zgodzić.
              • Gość: torunianka Internetowe złote usta IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 19:47
                przyznałabym bajobongo za "A balum tak jątrzy sam z siebie, żeby skłócać i być
                złośliwym"

balum, czy Ty na pewno tak sam z siebie zadajesz te pytania, o pardon -
                jątrzysz????:))))
                • puen.ta 300 worków w metrach 02.03.06, 20:44
                  to 84 km dokumentów archiwalnych do opracownia w IPN. A ile spalono?
                • Gość: luci Re: Internetowe złote usta IP: 82.146.225.* 02.03.06, 21:01

Gość portalu: torunianka napisał(a):

> przyznałabym bajobongo za "A balum tak jątrzy sam z siebie, żeby skłócać i być
                  > złośliwym"
                  >
                  > balum, czy Ty na pewno tak sam z siebie zadajesz te pytania, o pardon -
                  > jątrzysz????:))))

A może,tzw.balum,jest z ukłdu i reprezentuje "łże-elity" z inspiracji
                  uczestników okrągłstołowych i czworokątnostołowych,zainfekowanych przez służby
                  specjalne,tajne,widne i dwupłciowe;podżegaczy antykaczystowskich oraz
                  liberalnych relatywistów,hedonistów i feministów,a także
                  postpostkomunistów,wyznawców Che Guevary i Mao w celu utwalenia status quo???
                  • Gość: torunianka Re: Internetowe złote usta IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 21:22
                    no, luci w samą porę wpadłeś bo już sama z sobą (choć nie wiem czy sama z
                    siebie;) dialog toczyć zaczęłam, aby rozmowy o Zmierzchu nie przerodziły się w
                    monolog po Zmierzchu;)

Ale wracając do meritum, czyli do baluma, to widzę, że jesteś poinformowany, ale
                    chyba niezbyt dokładnie. Wśród tych trudnych figur "-wych", zabrakło mi
                    zdecydowanie graniastokołowego kółka. A wśród tych na -ów brakuje zdecydowanie
                    sybarytów. Czemuś te fakty pominął? Czyżbyś nie doczytał odpowiedniej
                    dokumentacji z któregoś worka?

W tej sytuacji nie możemy mówić o status quo tylko co najwyższej o in statu
                    nascendi
                    • Gość: Oliwia Re: Internetowe złote usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:28
                      Dorzucę jeszcze kółko różańcowe i będzie komplet.
                      • Gość: torunianka Re: Internetowe złote usta IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 21:34
                        > Dorzucę jeszcze kółko różańcowe i będzie komplet.

:)))) skąd masz te przecieki o balumie????
                        • Gość: Oliwia Re: Internetowe złote usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:36
                          Jego wszędzie pełno i myślę, że tak opiniotwórczego ciała by nie pominął.
                    • Gość: luci Re: Internetowe złote usta IP: 82.146.225.* 02.03.06, 22:42
                      dziękuję Ci,torunianko,za tego sybarytę:))
                      ps.
                      żeby zrozumieć in statu nascendi trzeba przedtem zgłębić status guo ante
                      • Gość: torunianka Re: Internetowe złote usta IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 22:59
                        a kółko graniaste Ci nie przypadło do gustu? Pamiętam takie z czasów swego
                        dziecięctwa;) Tylko dotąd nie wiem, czy graniaste od granitu czy granicy się
                        wzięło. Może Ty, jako osoba dobrze zorientowana mógłbyś mi to wyjaśnić?

ps.
                        z ante(ną) radzę ostrożnie

• Gość: luci O etymologii przed Zmierzchem IP: 82.146.225.* 03.03.06, 13:25
                          Słowo "graniaste" pochodzi od granatu jako pocisku,a nie od
                          granitu,granicy,koloru granatowego czy granatu jako gatunku drzewa.
                          Ja,jako chłopic,miałem jednak smutne dziecięctwo,gdyż rodzice nie pozwalali mi
                          bawić się granatami:))
                          • Gość: torunianka Re: O etymologii przed Zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 03.03.06, 20:26
                            luci, dziękuję Ci za to klarowne wyjaśnienie. To wreszcie już wiem.
                            Mam nadzieję, że jako duży chłopiec miałeś już okazję pobawić się granatami i zabawa ta skończyła się bezboleśnie dla otoczenia;)
              • Gość: Oliwia Re: kicz i brak wyobraźni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:26
                Architektura jak sama nazwa wskazuje to "sztuka projektowania i wznoszenia
                budowli, mająca obok użytkowości także znaczenie artystyczne". Trudno więc
                mówić o architekturze, patrząc na nasze pudełka z otworami. A jeszcze trudniej
                dopatrzeć się w tym aspektów artystycznych. Do tego dochodzi bałagan
                przestrzenny. Budynki stawia się, gdzie jest miejsce i nie zważając na to co
                stoi obok. Czy nie mamy dobrych architektów i urbanistów, czy raczej rolę
                odgrywają tu inne czynniki?
                • Gość: torunianka Re: kicz i brak wyobraźni IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 21:36
                  architektów mamy świetnych, ale ci świetni uciekli za granicę, lub bawią się w
                  inne klocki. A reszta robi kasę na ilość.
                  • Gość: Oliwia Re: kicz i brak wyobraźni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:39
                    Jednym słowem jesteśmy skazani na klocki. Może do nich jakiś łuczek, krużganek
                    dorobić? Tzw.gargamel, to przynajmiej jakiś styl.... rozpoznawalny.
            • Gość: Oliwia Re: już bociany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:30
              Ludzi przybywa, a bocianów ubywa. Szykuje się kolejna zimna wiosna i znów wiele
              piskląt nie przeżyje.
              • Gość: torunianka Re: już bociany? IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 23:01
                no cóż, szaleją z tą redukcją etatów teraz wszędzie, skoro nawet za bociany się
                wzięli, tak perfidnie dodając im roboty
    • Gość: torunianka 21:37 IP: *.petrus.com.pl 02.03.06, 22:51
      To już prawie rok mija od śmierci Jana Pawła II. Zapominamy szybko o czasie
      wzruszenia, jedności i postanowień. A On był najlepszym spośród naszych
      Wielkich. Przypomniano te chwile dziś filmem Jan Paweł II z genialną rolą Johna
      Voigta. Fragmenty pokazała TV.

A my tracimy życie na wojnach podjazdowych, kłótniach forumowych, lub w
      supermarketach, które przekszałcają nas w społeczeństwo drapieżnie konsumpcyjne,
      które nie je aby żyć, tylko żyje aby jeść.
      • friedmar Re: 21:37 03.03.06, 21:31
        Jeśli chcesz kochanka, dobrze wiesz
        Proś o wszystko czego chcesz
        A jeśli chcesz miłości innej to
        Włożę maskę na Twą cześć
        Jeśli chcesz partnera, weź mą rękę
        A jeżeli wolisz dać mi w szczękę
        Jestem tu, jestem Twój

Jeśli chcesz boksera, będę nim
        I na każdy wejdę ring
        A jeśli chcesz doktora, zbadam Cię
        Cal po calu, tak jak nikt
        Jeśli chcesz kierowcy, proszę, wsiadaj
        A jeżeli wolisz wziąć mnie sama
        Możesz, bo jestem Twój

Księżyc za jasny, kajdany za ciasne
        Bestia nie chce pójść spać
        Obiecałem Ci wiele, dotrzymałem niewiele
        Choć się starałem aż tak
        Nie odzyskasz kobiety, gdy ją błagasz, niestety
        Choćbyś na kolana padł
        Więc przyczołgam się może
        Do twych stóp, jeśli chcesz
        Sławiąc wyciem Twe piękno
        Jak goniący się pies
        Wdrapię Ci się do serca
        W prześcieradłach wytarzam
        I będę powtarzał że
        Jestem Twój

Jeśli zechcesz w drodze zdrzemnąć się
        Kierownicę przejmę ja
        A jeżeli zechcesz sama popracować na ulicy
        Zaraz zniknę w jednej z bram
        Jeśli chcesz dać ojca swemu dziecku
        Albo tylko przejść się na chwileczkę
        Przejść przez piach, ach
        Jestem twój

Jeśli chcesz kochanka.....
        • Gość: torunianka być nie może! IP: *.petrus.com.pl 03.03.06, 22:04
          Can you tell me why the bells are ringing?
          Nothing's happened in a million years
          I've been sitting here since Wednesday morning
          Wednesday morning can't believe my ears

friedmarze, Ty tutaj!? :))
          Jak tam dziecko się sprawuje?
          • friedmar Re: być nie może! 03.03.06, 22:27
            podglądałem Zinka - myślę, że podświadomie chciał mi pomóc...a może się mylę.
            Iza dziękuje i pozdrawia;)
            • Gość: torunianka Re: być nie może! IP: *.petrus.com.pl 03.03.06, 23:41
              A to gratuluję! Tylko czy nie powinieneś teraz zajmować się Izunią?
              Becikowe dostałeś a i jeszcze na życzenie możesz dostać coś więcej.
              Sam zobacz www.idn.org.pl/sonnszz/macierzynski.htm
              pozdrawiam
              • Gość: torunianka recepta na długowieczność IP: *.petrus.com.pl 04.03.06, 20:32
                recepta na długowieczność Jordańczyka, który kończy 120 lat i szuka trzeciej
                żony: "Codziennie piję oliwę z oliwek i jem ryby" - mówi Abu. Nigdy nie był u
                lekarza. Zawsze ma co robić. Pracuje w ogrodzie i każdego dnia przemierza pieszo
                około pięciu kilometrów. Nigdy nie palił ani nie pił.
                • Gość: torunianka wpis do rejestru zabytków IP: *.petrus.com.pl 04.03.06, 22:39
                  nieużytki w Chęcinach.
                  Tak zadbano o widok zamku chęcińskiego, zaś inwestorzy, którzy u jego stóp
                  chcieli wybudować osiedle, mają kłopot z klientami, którym sprzedali już domy
                • friedmar Re: recepta na długowieczność 04.03.06, 22:45
                  no tak ale jakieś tam badania w USa nie potwierdziły, by dlużej żyli ci, którzy
                  katują się dietą niskotłuszczową.
                  choć rzeczywiście - nie ma co przesadzać z goloneczką mimo, że pyfko tak dobrze
                  w tedy smakuje..
                  • Gość: torunianka Re: recepta na długowieczność IP: *.petrus.com.pl 05.03.06, 11:27
                    żadna przesada nie jest wskazana, tak myślę.
                    te drakońskie diety wprowadzają jacyś uczeni, robią na tym doktoraty, habilitacje, a potem inni, którzy muszą te doktoraty i habilitacje także zrobić - dla odmiany odwołują wcześniejsze trendy. A po jakimś czasie wrócimy do tego co było;)

A dieta tłuszczowa Kwaśniewskiego??? Tylko tłuszcze!?

Więc bez przesady, spokojnie, golonka z pifkiem nie powinna zaszkodzić, no chyba że delikwent za dużo tego pifka wypije i mimo niskoprocentowości pifko skumuluje odpowiednią ilość procentów i zacznie działań. I podobnie z golonką;)

Ale nasi przodkowie mądrzy byli, gdy po obżarstwie karnawałowym zaczynali post, który poza okresem zastanawiania się nad sensem życia, oczyszczał także organizm z nadmiaru kalorii.

ps. a teraz groźniejsze od golonki może być tzw. dietetyczne białe mięso, czyli drób;)
                    • Gość: torunianka H5 ale czy w parze z N1? IP: *.petrus.com.pl 05.03.06, 11:29
                      H5 mamy już w Toruniu. Przeleciało nad krajem bez odpoczynku i spoczęło sobie u nas wygodnie nad królową polskich rzek. No cóż to potwierdza, że Toruń miastem przyjaznym dla turystów
                      • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 19:42
                        Jeden krakus stwierdził, że wszystkie zarazy pochodzą z Torunia. Chyba trochę
                        przesadził?
                        • Gość: torunianka Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.petrus.com.pl 05.03.06, 21:47
                          no chyba przesadził. Nie byliśmy tacy zdolni, aby wyprodukować tego wirusa. On
                          do nas skądeś przyszedł;)
                          • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:32
                            Może tak zdolni nie jesteśmy. Żartobliwie niejeden zauważył, że trochę
                            przesadzono z tą promocją miasta. Żeby aż sprowadzić H5N1! Przy okazji Pan
                            Premier parę razy wspomniał, że Toruń to takie piękne miasto. Jednym słowem,
                            reklama za darmo.
                          • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:58
                            Mój kot ma dzisiaj taki apetyt, że nie sądzę, aby pożarł jakiegoś łabędzia.
                            • rozczarowana-torunianka Re: H5 ale czy w parze z N1? 05.03.06, 23:09
                              skończyły się dobre czasy, Oliwio. Teraz musisz wychodzić z kotem na smyczy.
                              • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:21
                                Ha, ha. Chyba będę musiała z nim poważnie porozmawiać. Chociaż jak mu wspomnę o
                                smyczy, to się zmyje na parę dni.
                                • Gość: torunianka Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.petrus.com.pl 06.03.06, 20:11
                                  A to nie odwlekaj tej rozmowy, bo inaczej będzie musiał mandaty płacić za chodzenie samopas. A jak on niewypłacalny, to spadnie to na Ciebie. A jak on się Ciebie wyprze, albo Ty jego, to.... marny koniec.
                                  Ale nie będę krakać;)
                                  • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:30
                                    Rozmowa przeprowadzna. Kot śpi w domu. Ciekawe, dlaczego ptasia grypa spadła na
                                    Toruń? To już naprawdę bez złośliwości i głębokich dociekań. Czyżby w innych
                                    miastach ptactwo się kamuflowało?
                                    • Gość: torunianka Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.petrus.com.pl 06.03.06, 20:58
                                      bez głębokich dociekań?
                                      no to może jest to wyróżnienie? Chcemy być Europejską Stolicą Kultury. Każdy marketing nam się przyda. Za darmo nas BBC, TVN i inne stacje pokazują:)
                                      Jesteśmy na ustach wszystkich;)

ale nie traktuj tego poważnie;)
                                      • Gość: Oliwia Re: H5 ale czy w parze z N1? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:25
                                        Promocja doskonała! To nawet na poważnie. Krakusy się śmiały, aż tu jeden pyta
                                        o nocleg, bo ma zamiar przyjechać pod koniec miesiąca. Z ciekawości i tak
                                        turyści przyjadą.
    • Gość: torunianka księżyc IP: *.petrus.com.pl 06.03.06, 23:27
      odnalazł się po czasie długiej emigracji. Jakiś poobijany, w pół przecięty, chwieje się z wyczerpania. Może rozpacza z powodu dramatycznej sytuacji łabędzi toruńskich? A wśród pokazywanych łabędzi zdaje mi się, że jakby bocian jakiś wypłoszony się pałętał.
    • Gość: torunianka 80 IP: *.petrus.com.pl 06.03.06, 23:30
      Urodziny Andrzeja Wajdy. Nie wiem, który jego film wybrałabym jako najlepszy; może Popiół i diament?
      • Gość: torunianka szansa dla łabędzi IP: *.petrus.com.pl 07.03.06, 18:26
        W sprawie łabędzi toruńskich wybrano humanitarne rozwiązanie, zamiast wybicia podejrzanych bez przesłuchania, jak to robiono gdzie indziej.
        Stado łabędzi, wypasane przez policjantów-kosmonautów, zostanie "upojone" i w tym stanie "nieważkości" przebadane. Zdrowe zostaną ocalone, chore - no cóż, nie da się ich wyleczyć.
        • Gość: Oliwia Re: szansa dla łabędzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 18:53
          Bardzo to optymistyczne. Naszym władzom należy się pochwała za rozsądne
          podejście. Po histerii z usypianiem wszystkiego co się rusza np. koty itp.,
          niektórzy chcieli powyrzucać zegary z kukułkami.
          • Gość: torunianka Re: szansa dla łabędzi IP: *.petrus.com.pl 07.03.06, 19:45
            podrzucanie kukułek innym to ciekawy odwet na kukułkach. Moim zdaniem jest to jednak zbyt radykalne podejście. Proponuję złagodzenie represji do niekarmienia kukułek. Jak przeżyją to... winne.
    • Gość: Oliwia Brawo koty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 21:08
      Dwa austriackie koty u których wykryto wirus H5N1, pozbyły się go w jakiś
      cudowny sposób! Muszę zapytać mojego kota, jak to możliwe.
      • Gość: torunianka Re: Brawo koty! IP: *.petrus.com.pl 07.03.06, 21:28
        sprytne koty zażyły Gripex;)
        albo.... podmieniły drugie wyniki/próbki.
        • friedmar mam nadzieję że nie za ostro... 07.03.06, 22:16
          Przy konającym czuwaliśmy bliscy
          Ja z wielbłądami - na kolanach wszyscy.
          Łamałem ręce i wołałem głośno:
          "Oby nie umarł! lub się był nie rodził!" -
          A tam nad palmy, z twarzą nielitośną,
          Gdy konał mój syn, blady miesiąc wschodził
          I patrzał: - tego z pamięci nie zatrzéć!
          I nie wiem, jak ten sam miesiąc mógł patrzéć?
          Gdy skonał w moim ojcowskim uścisku,
          Chciałem go spalić na popiół w ognisku;
          Lecz ledwie ogień zaczął biec po szacie,
          Wyrwałem trupa i rzuciłem straży -
          Poniosło mi go czarnych dwóch grabarzy,
          I lepiéj mu tam przy siostrach i bracie.
          Od tego zgonu i od téj boleści
          Naznaczono mi nowych dni czterdzieści.

Pod kręgiem słońca jako krew czerwonym
          I pod namiotem tym zapowietrzonym
          Żyliśmy, słowa nie mówiąc do siebie,
          I śmierć przed samą śmiercią udawali
          Myśląc, że Boga oszukamy w niebie,

Że się ten bałwan zarazy przewali. -
          Powrócił! - Anioł powrócił morderca!
          Ale mnie znalazł bez łez i bez serca,
          Już omdlałego na boleści świeże,
          Już mówiącego: "Niech Bóg wszystko bierze!"
          Miałem na syna trzeciego cierpienia
          Powieki bez łez i serce z kamienia.
          Boleść już była jako chleb powszedni.
          I pod oczyma mi konał mój średni,
          Najmniéj kochany w mém rodzinném gronie
          I najmniéj z dzieci płakany po zgonie.
          Toteż Bóg jemu wynagrodził za to,
          Bo mu dał cichą śmierć i lodowatą,
          Bez żadnych bolów, bez żadnych omamień.
          Skonał i skościał, i stał się jak kamień.
          A tak okropnie po śmierci wyglądał,
          Jakby już próżnych naszych łez nie żądał,
          Ale chciał tylko lice swoje wrazić
          W serca nieczułe, oczy nam przerazić
          I wiecznie zostać w rodziców pamięci
          Z twarzą, co woła: "Jesteście przeklęci!" -
          • Gość: Oliwia Re: mam nadzieję że nie za ostro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 22:36
            Wręcz przeciwnie. Jakoś romantycznie się zrobiło.
          • Gość: torunianka ale to nie dżuma;) IP: *.petrus.com.pl 07.03.06, 23:30
            Dzień Pierwszy:
            SPOWIEDŹ CIAPPELLETTA
            ...........
            Wszystkie sprawy tego świata są znikome i marne, pełne wnątrz siebie i wokół
            trosk, trudów i goryczy i nieskończonym niebezpieczeństwom podległe. Żyjąc
            pośród nich i będąc ich cząstką, nie moglibyśmy dać im odporu ani obronić się,
            gdyby szczególna łaska Boska nie dodawała nam sił i przezorności. Ta łaska
            spływa na nas nie wskutek jakichś zasług naszych, lecz dzięki dobrodziejstwu
            Bożemu i modlitwom tych, którzy żyjąc na świecie, z woli Boga byli śmiertelnymi,
            tak jak my jesteśmy, teraz zasię, dzieląc z Nim wieczność, są błogosławieni. Do
            nich, jako do orędowników, wiedzących przez eksperiencję o naszej słabości,
            obracamy się z naszymi sprawami i potrzebami, nie śmiąc zanosić próśb naszych do
            Najwyższego Sędzi. Co więcej, Bóg, pełen wielkiego dla nas miłosierdzia,
            rozeznawa, że śmiertelnymi oczami naszymi nie możemy przeniknąć tajemnicy Jego
            Boskiej mądrości. Nieraz przytrafia się może, że powszechnym mniemaniem omyleni,
            wybieramy naszym orędownikiem przed Nim tego, kto na wieczne wygnanie jest
            osądzony. Ale jako że dla Boga nic skrytym nie jest, tedy patrzy on bardziej na
            czystość myśli modlącego się niźli na jego niewiedzę i potępienie orędownika, ku
            któremu modlący się obracają, i wysłuchuje ich próśb, tak jakby one do
            błogosławionego zaniesione były"
            • qq1110 PamGems ONE warszawskiego Teatru Komedia w Toruniu 08.03.06, 12:18
              Pam Gems ONE warszawskiego Teatru Komedia w Toruniu w Teatrze Horzycy w
              niedziele i poniedzialek. Kozuchowska, Olszówka i inne piekne panie !
              • Gość: luci Zmierzch 8 marca IP: 82.146.225.* 08.03.06, 18:01
                toruniance,puchowi marnemu,z okazji Świeta Kobiet,życzę szczęścia i wszelkiej
                pomyslności oraz dużo kwiecia i kolorowych zmierzchów.

• rozczarowana-torunianka Re: Zmierzch 8 marca 08.03.06, 19:25
                  luci, cóż za niespodzianka. Dziękuję, dziękuję za ten puch (łabędzi;)
                  Może tak częściej byś wpadał? Zapraszam na kawę:)

Zmierzch 8 marca obserwowałam, ale dopiero teraz mogę dać wyraz wrażeniu.
                  Słońca w tak krwistym kolorze jeszcze nie widziałam. To chyba łabędzia krew się
                  w nim odbijała. I to wszystko na tle bieli śniegowej (choć nieco już zbrukanej;)

A dla łabędzi klatka przygotowana. A w mieście spokojnie. Wirusy zostały
                  zobowiązane do przechodzenia przez maty, więc ludziom odpuszczono.
                  • Gość: torunianka Re: Zmierzch 8 marca IP: *.petrus.com.pl 08.03.06, 19:27
                    Sorry za to logowanie. Mam nadzieję, że kiedyś odwołają tę głupią decyzję, tak
                    jak odwołano u nas przesadne środki ostrożności.
              • Gość: torunianka Re: PamGems ONE warszawskiego Teatru Komedia w To IP: *.petrus.com.pl 08.03.06, 19:33
                Chyba trzeba się wybrać;) a panowie gdzie? tylko w tle? reżyser, scenograf...
                • friedmar w pracy nawet koledze rajstopy.. 09.03.06, 19:00
                  i pomyśleć że w pracy nawet koledze rajstopy sprezentowalem, a takie
                  przestępstwo wobec toruńskiej Damy popełniłem.

Głupio mi.
                  • Gość: torunianka i pomyśleć... IP: *.petrus.com.pl 10.03.06, 19:39
                    ech, friedmarze, toż ja też z przymrużeniem oka traktuję 8 marca.
                    Ale te rajstopy dla kolegi, to chyba lekka przesada.

A u nas łabędzie skoszarowane. Piąty łabądek, niestety też nam padł.
                    Czy nie mogą dać im jakiegoś gripexu, aby wyzdrowiały?
                    • Gość: torunianka a na szczytach IP: *.petrus.com.pl 10.03.06, 19:57
                      wspólny wróg łączy zwaśnionych

A Chuck Norris kończy 66 lat!? I jest idolem całego świata?
                      • Gość: torunianka łikend IP: *.petrus.com.pl 11.03.06, 17:18
                        mimo słońca dość chłodny wiatr grasował.

A w kraju grasuje H5N1. Dotarł także do Bydzi. Ale nie wpadajmy w panikę. Po
                        prostu ostrożnie. Nie strzelajcie do ptaków. One jak ludzie chorować muszą i
                        czasami kończyć życie. Jak ptaki nie dostaną jedzenia to z głodu więcej ich
                        padnie niż z tej grypy, bo przecież ziemia lodem skuta, śniegiem pokryta, muszki
                        śpią snem zimowym.
                        • Gość: torunianka ze świata IP: *.petrus.com.pl 11.03.06, 22:15
                          we Francji: Sorbona spacyfikowana
                          w Mediolanie: ogień na ulicach

wszędzie walczą o coś.
                          • Gość: torunianka duża strata IP: *.petrus.com.pl 12.03.06, 17:27
                            zmarł kilka dni temu, (ale dopiero dziś to jakoś do mnie dotarło) Krzysztof
                            Kołbasiuk, który najbardziej znany był z głosu.
                            Leczył zbolałe od wszechogarniającego jazgotu i kłótni dusze, głosem tak ciepłym
                            i serdecznym, że można było choć na chwilę zapomnieć o tym, że tam za oknem
                            czyha każdy na każdego, gotów do podłożenia nogi, pomówienia, osądzenia,
                            przywłaszczenia tego czego nie posiał.

Dobrze, że choć radiowa płytoteka od czasu do czasu będzie mogła ten głos
                            przypomnieć.
                            • Gość: torunianka "Przeżyj to sam...." IP: *.petrus.com.pl 12.03.06, 19:57
                              dla Białorusi, na koncercie wspierającym wolne wybory tamże.
                              Kropla drąży skałę, ale chyba jeszcze długo będzie musiała drążyć, bo nie widać,
                              aby reżim się chwiał. Choć jak wiemy, cuda się zdarzają, więc....

Zaś my chyba chcemy zbliżyć się do Białorusi w twardości rządów. Zwycięzcy
                              obwieścili właśnie pomysł nowej speckomisji. Widać, niektórzy minęli się z
                              powołaniem i chcą je właśnie zrealizować. W skład speckomu, poza
                              obwieszczantami, powinnien oczywiście wejść prorok Endrju L.

No to wreszcie gospodarka nabiera rozpędu, a Polska rośnie w siłę i ludzie
                              zaczną żyć dostatniej.
    • Gość: torunianka savoir vivre dla Forumowiczów IP: *.petrus.com.pl 11.03.06, 17:34
      rycerze wyginęli w licznych bojach prowadzonych na przestrzeni dziejów, a walki
      pozostały. Zanim podejmiecie jakieś walki, przeczytajcie może kilka wskazówek,
      powstałych na podstawie obserwacji (nieco pobieżnej) obu forów. Nie jest dobrze!
      Logowanie, jak było do przewidzenia, pogorszyło sytuację, a nie polepszyło.
      Lepiej może być tylko wtedy, gdy z obu stron będzie trochę dobrej woli. To chyba
      niewiele.

A to propozycje do rozbudowy i oczywiście do stosowania we własnym interesie:

· Jesteś tu z wyboru, nie z przymusu. Baw się dobrze i daj się bawić innym.

· Na forum możesz jak w Hyde Parku wyrażać swoje poglądy w różnych sprawach.
      Ale nie jesteś sam/a. Inni mają te same prawa. Respektuj ich prawa tak, jak
      chciał(a)byś aby inni respektowali Twoje.

· Pamiętaj – każdy ma prawo do zabiegania o pomyślność swojej małej ojczyzny.
      Ty też.

· Zabiegając o tę pomyślność, o tworzenie lepszego świata we własnym środowisku,
      nie możesz negować zabiegów Twoich sąsiadów.

· Im lepiej powodzi się sąsiadom, tym lepiej dla Ciebie.

· Rywalizacja nie jest złem samym w sobie, gdyż jest to motywacja dla
      wszystkich. Wszystko jednak zależy od formy.

· Twój rywal też ma prawo do rywalizacji z Tobą. Ważne jest fair play.

· W konkursach różnie bywa, raz wygrywasz, raz przegrywasz.
      (Małysz dobrze o tym wie). Korzystaj ze słońca, które świeci dla Ciebie w
      danym czasie, zanim przejdzie świecić drugiej półkuli.

· Przegrywasz, nawet jeśli wygrywasz, grając nie fair.

· Nie odmawiaj prawa do wyrażania własnych poglądów innym

· Szanuj innych forumowiczów, nawet jeżeli się nie zgadzasz z ich poglądami.
      Twoje zachowanie świadczy o Tobie, nie o tym, kogo chciałbyś ośmieszyć,
      zniszczyć, upokorzyć. Nie tędy wiedzie droga cywilizowanego człowieka.

· Nie używaj słów powszechnie uważanych za obraźliwe lub wulgarne, nawet jeśli
      zmylisz maszynę kropkowaniem. Jak musisz zaklnij przed własnym monitorem.
      Zrozumie, daruje.

· Postaraj się o więcej humoru, i luzu na forum. Nuda jest śmiertelna dla forum

· Gdy natkniesz się na post, który narusza rażąco zasady skieruj go do kosza

· Podpisuj swoje wpisy własnym, rozpoznawalnym nickiem. Nie podszywaj się pod
      innych. To niedojrzałe.

· Zwracaj uwagę na ortografię (jak masz wątpliwości zajrzyj na
      polszczyzna.pwn.pl/ )
      Znajdziesz tu nawet tak trudne słowa jak gżegżółka

• Gość: luci Zmierzch III RP ? IP: 82.146.225.* 13.03.06, 21:04
        Dzisiaj limuzyna prezydenta Lecha Kaczyńskiego była przystrojona
        proporczykiem w czewono - białych barwach.
        Czy to już IV RP,czy przyjazny gest wobec Indonezji?
        A może tych "pijaków i zomowców" trzeba "wziąć w kamasze"?
        • rozczarowana-torunianka Re: Zmierzch III RP ? 13.03.06, 21:50
          luci, czyżbyś był zaproszonym na pokoje? Jako konsultant czy gość?
          Niestety, nie zaobserwowałam tego faktu.

Mnie interesuje teraz tylko Speckomisja do ścięcia głowy niepokornemu i zbyt
          odstającemu od sejmowego standardu Balcerowiczowi. Właśnie sobie obejrzałam
          dyskusję, w której Gronkiewicz-Waltz próbowała wytłumaczyć chłopcom-pisowcom, że
          żadne demoludy kapitału nie posiadały więc skądeś takowy wziąć się musi i że
          Polska jest zaledwie na 16 miejscu w Unii Europejskiej pod względem dominacji
          tego groźnego obcego.

Żałosne jest wszechogarniające chamstwo wyłażące zewsząd, w tym z ław sejmowych.
          I jak tu oczekiwać przyzwoitości od młodego pokolenia? A skąd dzieciaki mają
          brać przykład, który jak wiadomo idzie z góry?

Więc to jest już Zmierzch RP chyba. Rozbiory z pewnością by nas dosięgły, gdyby
          nie to, żeśmy w sieci Unii wpadli, która na to pozwolić nie może. Póki co;)
          • Gość: luci Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: 82.146.225.* 14.03.06, 17:06
            Te komisje śledcze to zasłona dymna mająca ukryć nicenierobienie w sprawach
            3 mln bezrobocia,zapowiadanych 3 mln mieszkań,obniżenia podatków,likwadacji
            podatku Belki,taniego państwa i wszelkiego szczęścia,zdrowia i pomyslności.
            Pluszaki niebawem wrócą na swoje miejsce w lodówce:))
            W następnej kadencji Sejmu trzeba będzie powołać komisję śledczą ds komisji
            śledczych.
            Może nasza obecność w UE ocali nas przed szaleństwem bęcwałów.
            • Gość: torunianka Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.petrus.com.pl 15.03.06, 09:53
              luci, masz oczywiście rację. Jak tylko zobaczyłam co się święci, w popłochu
              rzuciłam się do ratowania "oszczędności życia" i do tej pory stałam w kolejce do
              banku, aby wybrać wszystko co do grosza.

Teraz zaszywam toto w materac. Nie wiem tylko co zrobić z tym bilonem, bo
              przecież jak toto zaszyję, to mi się mogą te resz(t)ki poodgniatać na ciele, a
              jak się pomylę w układaniu, to... myśleć nawet o tym się nie odważę, boć symboli
              szargać nie przystoi.

No to doradź co z tym bilonem robić???
              Tylko szybko, bo wrze.
              • Gość: Oliwia Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:50
                Można przetopć w sztabki i włożyć do sejfu.
                • Gość: torunianka Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.petrus.com.pl 15.03.06, 19:49
                  ależ, Oliwio, toż to nie są monety złote, niestety:(
                  A poza tym brak mi kwalifikacji hutnicznych. Jeszcze bym sobie ten stop gotowa
                  była we własną stopę wtopić. A wtedy jak uciekać będę przed galopującą inflacją,
                  speckomisjami, którym jak zabraknie VIPów do ścinania to wezmą się za badylarzy,
                  luminarzy, kpiarzy.... etc, w którym to każdy się zmieści, nawet Ty.

To proszę o inne pomysły, bo materac rozpruty a tu noc nadchodzi i spać nie ma
                  gdzie.
              • kucyk_trojanski Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? 15.03.06, 21:44
                > No to doradź co z tym bilonem robić???
                > Tylko szybko, bo wrze.

torunianko,proponuję bilon przetopić na większe nominały:)
                • Gość: torunianka Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.petrus.com.pl 15.03.06, 23:01
                  O matko! znowu jakiś konsultat z Nowej Huty, co tylko przetapiałby.
                  Żeby choć kto doradził jak zatopić, ale przetopić??? No nie umiem, nie umiem.
                  Próbowałam nad gazem. Czuję się jak król Midas teraz. Zrobiły mi się od tego
                  bilonu takie osłonki na paznokcie. Dość oryginalne.

ale przetopienie bilonu na szeleszczące nominały to dość ciekawa propozycją. Za
                  to to nawet chyba Nobla można byłoby zakasować. Tylko jak się do tego zabrać?
                  Bilon wszędzie...

• Gość: Oliwia Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:21
                    Zróbmy więc tak. Bilon do banku, a nasze elity polityczne do sejfu. Widziałam
                    takie wielkie sejfy na filmach amerykańskich. Z takimi grubymi drzwiami. Niech
                    tam siedzą i studiują prawo bankowe, szkodniki jedne!
                    • Gość: torunianka Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.petrus.com.pl 16.03.06, 19:09
                      Ciekawa propozycja, Oliwio, ale...
                      Bilonu do banku nie wezmą. Oni tylko wydają bilon;)

A w sprawie sejfu, to nie, no nie! A myślisz, że tak nieliczne mamy elity?
                      Toż nie można ich upchnąć jak śledzie, tylko warunki zapewnić odpowiednie.

No widzę, że nie ma już na kogo liczyć.
                      • Gość: OLiwia Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:16
                        Elity, jak sama nazwa wskazuje są nieliczne, więc się zmieszczą. Kosztowności
                        chowa się do sejfu, aby je chronić. Elity schowamy, aby się od nich uchronić.
                        Niestety, niektórzy wyborcy boleśnie się przekonali, że nie wszystko złoto co
                        się świeci. Zwłaszcza, że w cenie, w tym narodzie, nadal są złotouści. Nieważne
                        co mówią ważne, żeby to było piękne.
                        • Gość: torunianka Re: Zmierzch III RP ? Czy świt IV RP? IP: *.petrus.com.pl 16.03.06, 23:17
                          Ech, Oliwio, tak w teorii to z pewnością masz rację w sprawie elit. Z założenia
                          to oczywiście elity są nieliczne. Ale u nas, elity, te co to z założenia
                          nieliczne - to w ogóle nie są widoczne, bo zepchnięte zostały z pola widzenia. I
                          jak to zwykle bywa, na to miejsce wepchnął się tłum, który koniecznie chce się
                          dowartościować i rości sobie pretensje do robienia za elitę. No i od takich elit
                          uchronić się trudno, bo one jak nawała turecka.

A wyborcy, jak wyborcy, jeszcze wierzą, bo wierzyć chcą.

To tak po obejrzeniu "Co z tą Polską".
                          • rozczarowana-torunianka Elity nieliczne 16.03.06, 23:40
                            Właśnie mówią w TVP1 o takich. Jerzy Zawiejski, jako jedyny wystąpił w Sejmie w
                            obronie studentów w Marcu 1968. Reszta "elit" sejmowych rechotała w tym czasie
                            radośnie i wiernopoddańczo.

Rok po tym zginął "samobójczą" śmiercią, wcześniej ubezwłasnowolniony, niby na
                            wniosek rodziny.
      • Gość: torunianka znikające posty IP: *.petrus.com.pl 16.03.06, 19:13
        Kilka dni temu w dziale Kultura było ponad 4000 postów.
        A dzisiaj....
        a jabbur się chwali, że forumowicze tyle piszą. Ale nie chwali się, że co
        napiszą jedni to kasują inni.
        • Gość: torunianka Hanka Bielicka IP: *.petrus.com.pl 16.03.06, 21:23
          pochowano ją dzisiaj. Tak odeszła kolejna legenda z dawnych lat, aktywna do
          końca, profesjonalna. Z tej okazji pokazano trochę zdjęć z czasów młodości.
          Jakaż to piękna kobieta była!
          • Gość: Oliwia Re: Hanka Bielicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:18
            Jak pamiętam, Ona była od zawsze.
            • Gość: torunianka Pamięć IP: *.petrus.com.pl 17.03.06, 20:58
              przychodzimy, odchodzimy...
              a ilu z nas zostaje w pamięci innych dłużej, niż przez chwilę?
              • Gość: torunianka Ulubione zabawy dużych chłopców IP: *.petrus.com.pl 18.03.06, 20:00
                to stałe stawanie do konkursu i oczywiście stałe wygrywanie.
                Wygrywanie czego? Po co? Na co?
                To już mniej ważne jest, podobnie jak samo rządzenie.
                Najważniejsze, aby wciąż mobilizacja trwała, pionki na planszy można było
                układać, przekładać i śnić o coraz większej większości i własnej wielkości.
                • india18 Re: Ulubione zabawy dużych chłopców 18.03.06, 20:59
                  Marzenie jednego - obalić Kaczyńskiego tak jak obalał Olszewskiego i w tej
                  samej sprawie.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3220235.html
                  i partyzancka wojna chwilowego tworu marketingu, pozory kompetencji i
                  nowoczesności drugiego

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8233135&rfbawp=1142711417.450
                  "Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelque chose!"
                  • Gość: torunianka Re: Ulubione zabawy dużych chłopców IP: *.petrus.com.pl 18.03.06, 21:17
                    Niech więc spełniają się marzenia
                    www.ewa.bicom.pl/karaoke/k9.htm
                    tylko parlamentarzyści, skoro zostali wybrani na określoną kadencję, niech
                    wywiązują się z nałożonych na nich obowiązków i robią co obiecywali.
                    Jeżeli zaś chcą urządzać harce to na własny koszt, a nie na koszt społeczeństwa.

Społeczeństwo płaci na wybory co 4 lata i pensje wybranych do wykonywania
                    konkretnej pracy, a nie bawienia się w wojny plemienne na nasz koszt.
                    • india18 Re: Ulubione zabawy dużych chłopców 18.03.06, 23:32

> Niech więc spełniają się marzenia

Cha, cha piewcy demokracji i ich marzenia. Koniec karnawału, maski spadły.

> tylko parlamentarzyści, skoro zostali wybrani na określoną kadencję, niech
                      > wywiązują się z nałożonych na nich obowiązków i robią co obiecywali.
                      > Jeżeli zaś chcą urządzać harce to na własny koszt, a nie na koszt społeczeństwa
                      > .
                      >
                      > Społeczeństwo płaci na wybory co 4 lata i pensje wybranych do wykonywania
                      > konkretnej pracy, a nie bawienia się w wojny plemienne na nasz koszt.

52% Polaków chce wcześniejszych wyborów – wynika z sondażu Pentora

Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności.
                      • Gość: torunianka Re: Ulubione zabawy dużych chłopców IP: *.petrus.com.pl 19.03.06, 18:00
                        > Cha, cha piewcy demokracji i ich marzenia. Koniec karnawału, maski spadły.

no właśnie! maski spadły. Zamiast zapowiadanych porządków, mieszkań, pracy....
                        chłopcy wolą szabelką wymachiwać i na nową wojenkę się szykują. zawszeć to
                        ciekawsze zajęcie od czyszczenia stajni Augiasza.

> 52% Polaków chce wcześniejszych wyborów – wynika z sondażu Pentora

yhmm. pisowcy i eseldowcy. Ciekawa zgodność poglądów:)))
                        • Gość: torunianka sondaże IP: *.petrus.com.pl 19.03.06, 20:43
                          Za wyborami w maju, a co za tym idzie poparciem wniosku o samorozwiązanie Sejmu
                          zapowiedzianego przez PiS, jest tylko 23 proc Polaków - wynika z sondażu PBS
                          przeprowadzonego dla Faktów TVN.

Za wyborami jesienią, tak jak proponuje Platforma Obywatelska, jest 27 proc.
                          badanych. 34 proc. respondentów w ogóle nie chce wcześniejszych wyborów - wynika
                          z sondażu PBS.

Co ciekawe, aż 51 proc. badanych przez PBS uważa, że PO powinna poprzeć w Sejmie
                          wniosek PiS o samorozwiązanie Sejmu.
                        • india18 Re: Ulubione zabawy dużych chłopców 19.03.06, 20:46
                          > no właśnie! maski spadły. Zamiast zapowiadanych porządków, mieszkań, pracy....
                          > chłopcy wolą szabelką wymachiwać i na nową wojenkę się szykują. zawszeć to
                          > ciekawsze zajęcie od czyszczenia stajni Augiasza.

Oczywiście, to potrafią chłopcy z PO i Wałęsa : ))
                          Skoro rządy PiSu są porównywalne do katastrofy w Hiroszimie a jednocześnie nie
                          chcą wykorzystać szansy, żeby te rządy przerwać to o żadnym dobru Polski nie ma
                          tu mowy, co najwyżej o strachu o własne dobro.
                          A o efektach rządu PiSu będzie można mówić dopiero w czerwcu. GUS w podawaniu
                          danych jest zapóźniony, tak jak wszystkie tego typu instytucje na świecie.
                          Warto sobie przypomnieć obietnice byłego Prezydenta - wszystkich Polaków
                          www.abc.wp.pl/prezydent/kwasniewski.html
                          "Chcemy, aby łatwiej było o Pracę - to znaczy. że wchodzący w dorosłe życie wyż
                          demograficzny musimy powitać energicznymi działaniami na rzecz tworzenia nowych
                          miejsc nauki i pracy, rozwoju budownictwa mieszkaniowego i wspierania
                          przedsiębiorczości."
                          www.abc.wp.pl/prezydent/kwasniewski.html
                          W ciągu 5 lat z eseldowskim zapleczem nie rozwiązał problemu.

"Wszyscy, którzy mówią, że Donald Tusk dla wielu Polaków jest wyborem
                          kontynuacji stylu prezydenckiego, mają rację, oczywiście, że tak to jest."
                          /Aleksander Kwaśniewski, Radio Zet, 26.09.2005/

Póki co wejście dużych inwestorów i zero paniki na rynkach finansowych jest
                          dowodem na to, że rynek się nie boi obecnych rządów. System, w którym goni się
                          łapówkarzy i czyści państwo z korupcji jest tańszy dla inwestorów i tańszy dla
                          państwa. Nie spełniają się katastroficzne wróżby antykaczystów.

Logika nie boi się absurdów, a sprzeczności.
                          • Gość: torunianka Re: Ulubione zabawy dużych chłopców IP: *.petrus.com.pl 19.03.06, 21:50
                            > > chłopcy wolą szabelką wymachiwać i na nową wojenkę się szykują.
                            >> zawszeć to ciekawsze zajęcie od czyszczenia stajni Augiasza.
                            >
                            > Oczywiście, to potrafią chłopcy z PO i Wałęsa : ))

Oczywiście nie o nich mówiłam, tylko o tych, którzy wzięli władzę i mają takie
                            problemy z jej sprawowaniem, że chcą ją wziąć od nowa:))))).

Ale, aby nie było wątpliwości, to ŻADNE tzw. elity władzy mi się nie podobają,
                            bo delikatnie mówiąc to nam się elity zmaglowały, czyli spsiały i schamiały.

Na szczęście gospodarka jakoś się trzyma WBREW politykom
                            A od przepychanek politycznych ciekawsze wydają mi się:
                            duże dzieci to nie igraszka
                            duże dzieci nie kaczka dziwaczka
    • Gość: torunianka Chyba ją widziałam IP: *.petrus.com.pl 20.03.06, 19:41
      słońce oświetliło jej drogę przejścia, ale potem jakieś złe moce też się wdarły
      i chcąc ślady zamazać, spuściły trochę deszczu. Ale nie była to akcja okazała.
      To chyba ją mamy wreszcie. Choć zanim na dobre się u nas rozgości i zabierze za
      zazielenianie otoczenia, to chyba jeszcze trochę potrwa.
      • Gość: luci Zmierzchła zima IP: 82.146.225.* 20.03.06, 19:59
        świta wiosna:))

polecam film o 20.15 w TV1"Okruchy dnia".
        Prawdziwa uczta.
        • Gość: torunianka Re: Zmierzchła zima IP: *.petrus.com.pl 20.03.06, 20:16
          ale zauważ luci, że Wiosna przyszła w tym roku o Zmierzchu;)

a film? Dzięki za zwrócenie uwagi. Tak, tak, namierzam się na niego właśnie.
          Koniec wszelkich zajęć;)

Pozdrawiam wiosennie, mimo niesprzyjającej aury politycznej:)
          • Gość: torunianka tak tu pusto o zmierzchu? IP: *.petrus.com.pl 21.03.06, 22:18
            21 marca 2006 - Międzynarodowy Dzień Poezji, ustanowiony z inicjatywy UNESCO
            jesienią 1999 roku;

• Gość: torunianka na okoliczność kończącego się dnia poezji:) IP: *.petrus.com.pl 21.03.06, 22:29
              A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź,
              wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj
              ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań
              we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.

Pokaż mi wody ogromne i wody ciche,
              rozmowy gwiazd na gałęziach pozwól mi słyszeć zielonych,
              dużo motyli mi pokaż, serca motyli przybliż i przytul,
              myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością.
              • Gość: torunianka Re: na okoliczność kończącego się dnia poezji:) IP: *.petrus.com.pl 22.03.06, 19:32
                to był Gałczyński, jakby kto nie wiedział;)
                • Gość: torunianka słownik IV Rzeczpospolitej IP: *.petrus.com.pl 22.03.06, 19:48
                  Dziękuję GW za ten wykaz, bo zauważyłam, że otoczenie rzuca hasłami, z których
                  nie wszystkie rozumiem, bo opuściłam jakiś program telewizoryjny.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3226296.html
                  • Gość: torunianka 4000 IP: *.petrus.com.pl 22.03.06, 19:50
                    cztery tysiące po raz drugi zaliczam na tym forum.
                    Ciekawe, czy będzie szansa na "po raz trzeci" - sprzedane!?
                    • Gość: Oliwia Re: 4000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 20:01
                      Gratulacje. Jesteś wytrwała! Mam nadzieję, że będziesz dalej pisała, nie tylko
                      dla bicia rekordów. Ja natomiast od czasu do czasu wpadam poczytać.
                      • rozczarowana-torunianka Re: 4000 22.03.06, 20:12
                        to nie kwestia bicia rekordów, tylko kwestia usuwania dużej ilości postów z tego
                        forum (chyba nie ze względu na łamanie netykiety i miałkość;). Kilka tygodni
                        temu zauważyłam akurat te 4000 i zapamiętałam, bo okrągła liczba, a potem
                        zauważyłam drastyczną redukcję postów. No i teraz jest znowu 4000. Ciekawa
                        jestem jak długo?
                        • Gość: Oliwia Re: 4000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 20:13
                          Ja natomiast jestem ciekawa, co jest najczęściej kasowane.
                        • robert2222 Re: 4000 24.03.06, 21:27
                          Rzadko tu zaglądam, ale jestem. I odpowiem.
                          To wynika z przeniesienia pewnej ilosci postow z jednego do drugiego podforum.
                          Nie wiem czy to z głownego czy na główne, bo to nie ja, ale tu jest przyczyna.
                          Po prostu dla jednej osoby jakis temat to "kultura", a dlas drugiego "temat
                          ogólny". Nie ma zadnej tajemniczej przyczyny ani siły :-)
                          W tym forum raczej nie ma postow wymagających moderacji.
                  • Gość: Oliwia Re: słownik IV Rzeczpospolitej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 19:58
                    Dzięki Ci za zamieszczenie skrótu do tego słowniczka wyrazów nie-obcych. Co
                    mnie ucieszyło, to pochodzenie moherowych antenek. A jednak nie toruńskie.
                    • Gość: torunianka Re: słownik IV Rzeczpospolitej IP: *.petrus.com.pl 22.03.06, 22:05
                      z tymi moherowymi beretami to jak z grubą kreską - żyją swoim życiem;)
                      • Gość: torunianka Przywoływanie wiosny IP: *.petrus.com.pl 22.03.06, 22:31
                        te różowe też mi zakwitły, czyli jest już wiosna:)
                        dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57585,3209905.html?i=0
    • Gość: Oliwia Re: Krach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 18:31
      Producenci i importerzy włóczek podsumowali sezon zimowy. Cóż się okazało? Otóż
      recesja dotknęła dział moheru. W tym sezonie był on niezbyt popularny i nie
      sprzedawał się dobrze (tak jak na tym forum). A ja kombinuję, jak go wmotać w
      przerabiane sweterki. Mam nadzieję,że przeżyje okres złej sławy w dobrej
      kondycji.
      • Gość: torunianka Przezorny zawsze ubezpieczony. IP: *.petrus.com.pl 23.03.06, 20:49
        Oliwio, w żadnym razie nie pozbywaj się moheru. Nigdy nic nie wiadomo. Może
        zapadnie uchwała, a kto wie czy nawet nie zostanie przegłosowana w tej sprawie
        ustawa, że moherowy beret elementem obowiązkowym stroju. A wtedy żarty się kończą.

• Gość: torunianka wciąż na horyzoncie IP: *.petrus.com.pl 23.03.06, 20:51
          4 tysiące postów w Kulturze. Po raz kolejny admin daje nam szanse przekroczenia
          tej magicznej liczby.
          • Gość: Oliwia Re: wciąż na horyzoncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:37
            Znane przysłowie "walka z wiatrakami" można sparafrazować - "walka z adminami"
        • Gość: Oliwia Re: Przezorny zawsze ubezpieczony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:41
          Moheru się nie pozbywam, ale sprytnie ukrywam w sweterkach. Zawsze sweterek
          można przerobić na berecik. W trakcie porządków wiosennych nie należy się także
          wyzbywać czerwonych krawatów, a także tych w dyskretne biało-czerwone prążki.
          • Gość: torunianka Re: Przezorny zawsze ubezpieczony. IP: *.petrus.com.pl 24.03.06, 19:57
            no niestety, niestety, takich skarbów jak czerwone krawaty bądź też
            krawaty-szlabany w żadnej z moich szaf nie uświadczysz.
            Rozumiem, że mogę być w kłopocie wkrótce. Nie szkodzi, nie przywykłam do
            luksusów więc przetrwam w każdej sytuacji.
            • Gość: torunianka Kardynalski kapelusz IP: *.petrus.com.pl 24.03.06, 20:02
              dostał ks. Stanisław Dziwisz, najwierniejszy z wiernych, najskromniejszy ze
              skromnych.
              Aż dziw, że tacy ludzie jeszcze istnieją i dziw, że się ich dostrzega.
              • Gość: torunianka podpatrzona jedna sznurówka prezydencka IP: *.petrus.com.pl 24.03.06, 22:42
                no i ciekawe jak ten but się trzyma na nodze z jedną sznurówką w co drugą
                dziurkę wetkniętą? No nie ma prawa!
                • Gość: Oliwia Re: podpatrzona jedna sznurówka prezydencka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:37
                  Oj, czy w Polsce wszystko musi być przykrótkie?
                  • Gość: torunianka Re: podpatrzona jedna sznurówka prezydencka IP: *.petrus.com.pl 25.03.06, 20:13
                    po zastanowieniu odpowiadam, że to chyba w ramach programu "oszczędna Polska"
                    czy jakoś tak. Przecież przykład idzie z góry. Więc 50-cio %-owa redukcja
                    sznurówek to 50% oszczędności.
                    • Gość: Oliwia Re: podpatrzona jedna sznurówka prezydencka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:09
                      Czy to samo można powiedzieć o grożącej przykrótkiej kadencji Sejmu. To też z
                      oszczędności?
                      • Gość: torunianka przykrótka kadencja IP: *.petrus.com.pl 26.03.06, 22:13
                        myślę, Oliwio, że mimo teoretycznego podobieństwa sytuacji, w praktyce rzecz ma
                        się wręcz odwrotnie, czyli nie będzie to oszczędność, a wręcz przeciwnie,
                        dodatkowy koszt.

A co do tych pomysłów wyborczych to nie rozumiem czegoś. PiS chce wcześniejszych
                        wyborów, ale nie chce dymisji Rządu, bo Rząd jest dobry. A Sejm jest źródłem
                        anarchii, warcholstwa - słowa polityka z PiSu. O MATKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a na forum jakaś radosna działalność adminów: kilka dni temu z nagła dorzucili
                        jakieś posty, tak że 4000 zostało znacząco przekroczone, a dziś znowu jest
                        poniżej 4000. Chyba nie jestem w stanie tej gry zrozumieć.
                        • Gość: Oliwia Re: przykrótka kadencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:23
                          Czyli wszystko jasne - zlikwidować Sejm. Po co się trudzić i ciągle go
                          wybierać. Naród klasie politycznej do pięt nie sięga i ciągle na warchołów
                          głosuje. Czyżby niektórym śniła się dyktatura?
                          • Gość: torunianka Re: przykrótka kadencja IP: *.petrus.com.pl 27.03.06, 21:31
                            > Czyli wszystko jasne - zlikwidować Sejm. Po co się trudzić i ciągle go
                            > wybierać. Naród klasie politycznej do pięt nie sięga i ciągle na warchołów
                            > głosuje.

a to jest chyba najdalej idący wniosek;) można spróbować przegłosować
    • Gość: torunianka Białoruś przemówiła własnym głosem IP: *.petrus.com.pl 26.03.06, 22:38
      Nie udało im się wygrać wyborów, ale ludzie przestali się bać. Zaczęli mówić
      własnym głosem. I nie były to tylko jednostki. Oby Polska umiała mądrze pomóc
      tym represjonowanym.
      • Gość: torunianka Kolejne pożegnanie IP: *.petrus.com.pl 27.03.06, 20:18
        Odchodzą wielcy nasi pisarze. Dziś dowiedzieliśmy się o śmierci Stanisława Lema.
        Piękne życie zamknięte w wieku 84 lat. Książki tłumaczone na 41 języków wydane w
        27 milionach egzemplarzy.
        • Gość: torunianka kto ważniejszy IP: *.petrus.com.pl 29.03.06, 19:03
          walkę medialną stoczyły dziś słońce i księżyc. Księżycowi znudził się cień nocy
          i zapragnął też stanąć w pełnym świetle na najwyższym podium. Na moment mu się
          udało przesłonić słońce. Ale ostatecznie słońce i tak wygrało. Osłabione walką
          słońce próbowały więc zasłonić ciężkie granatowe chmury. No też nic z tego. A
          teraz w ferii barw słońce odchodzi sobie w inne, bardziej gościnne miejsce.
          • jaajakobyly Wieści z magla czyli kultura po toruńsku 29.03.06, 20:35
            wg torunianki
            • rozczarowana-torunianka Re: Wieści z magla czyli kultura po toruńsku 29.03.06, 20:39
              czyżbyś to ty był odpowiedzialny za burzenie zabytkowych, stuletnich domów w
              Toruniu, żeś aż tu się pojawił?

a nick adekwatny do tresći.
              • Gość: torunianka Nihil Novi nisi commune consensu IP: *.petrus.com.pl 30.03.06, 20:07
                Dziś przypada rocznica tej konstytucji uchwalonej w 1505 r. którą uważa się za
                początek demokracji szlacheckiej w Rzeczypospolitej.

Całkiem niezłe tradycje. Ale czy zawsze z tą demokracją tak trudno było?
                • Gość: torunianka polityk o politykach IP: *.petrus.com.pl 30.03.06, 21:54
                  "Ludzie wielkiego formatu nie są normą w historii. To wyjątki".

Zbigniew Brzeziński - polityk wielkiej klasy i dużego formatu, choć nie był
                  politykiem politykiem podejmującym najważniejsze decyzje, tylko doradcą. Ciekawe
                  jak by się potoczyły losy Polski, gdyby to on został pierwszym, demokratycznie
                  wybranym Prezydentem Polski.
                  • Gość: torunianka przed rocznicą IP: *.petrus.com.pl 31.03.06, 22:27
                    wracają wspomnienia, rozrachunki z postanowień i obietnic, poszukiwanie pokolenia JPII. Coraz więcej zniczy. Forma przerasta treść? Może to tylko ułomność ludzka, kiedy duch słaby i ciało mdłe.
                    • Gość: torunianka jednak nie zapomnieliśmy IP: *.petrus.com.pl 02.04.06, 10:15
                      Santo Subito
                      • Gość: torunianka droga krzyżowa ulicami Starego Miasta IP: *.petrus.com.pl 03.04.06, 00:19
                        Od kościoła garnizonowego do katedry przeszły tysiące ludzi. Sceneria niesamowita; szybko zapadający zmrok, rozświetlany światełkami świec w ręlach ludzi idących w procesji i w wielu oknach. Wielki krzyż przesuwał się zwolna szpalerem utworzonym przez małe krzyże okienne, a w górze towarzyszył mu wąski sierp księżyca na granatowym niebie i migocące w głębi gwiazdy.

Przed katedrą nie sposób już było dotrzeć ze światełkiem pod pomnik.

Aleja Jana Pawła II także rozjaśniona płonącymi zniczami.
                        Torunianie nie zapomnieli, nie wybrali w tym dniu większych atrakcji.
                        • Gość: torunianka 157 rocznica IP: *.petrus.com.pl 03.04.06, 21:31
                          157 lat temu zmarł poeta Juliusz Słowacki, jeden z trzech wieszczów. Dla przypomnienia jeden z jego wierszy:

Smutno mi, Boże! - Dla mnie na zachodzie
                          Rozlałeś tęczę blasków promienistą;
                          Przede mną gasisz w lazurowéj wodzie
                          Gwiazdę ognistą...

Choć mi tak niebo ty złocisz i morze,
                          Smutno mi, Boże!
                          Jak puste kłosy, z podniesioną głową
                          Stoję rozkoszy próżen i dosytu...
                          Dla obcych ludzi mam twarz jednakową,
                          Ciszę błękitu.
                          Ale przed tobą głąb serca otworzę,
                          Smutno mi, Boże!

Jako na matki odejście się żali
                          Mała dziecina, tak ja płaczu bliski,
                          Patrząc na słońce, co mi rzuca z fali
                          Ostatnie błyski...
                          Choć wiem, że jutro błyśnie nowe zorze,
                          Smutno mi, Boże!

Dzisiaj, na wielkim morzu obłąkany,
                          Sto mil od brzegu i sto mil przed brzegiem,
                          Widziałem lotne w powietrzu bociany
                          Długim szeregiem.
                          Żem je znał kiedyś na polskim ugorze,
                          Smutno mi, Boże!

Żem często dumał nad mogiłą ludzi,
                          Żem prawie nie znał rodzinnego domu,
                          Żem był jak pielgrzym, co się w drodze trudzi
                          Przy blaskach gromu,
                          Że nie wiem, gdzie się w mogiłę położę,
                          Smutno mi, Boże!

Ty będziesz widział moje białe kości
                          W straż nie oddane kolumnowym czołom;
                          Alem jest jako człowiek, co zazdrości
                          Mogił popiołom...
                          Więc że mieć będę niespokojne łoże,
                          Smutno mi, Boże!

Kazano w kraju niewinnéj dziecinie
                          Modlić się za mnie co dzień... a ja przecie
                          Wiem, że mój okręt nie do kraju płynie,
                          Płynąc po świecie...
                          Więc, że modlitwa dziecka nic nie może,
                          Smutno mi, Boże!

Na tęczę blasków, którą tak ogromnie
                          Anieli twoi w siebie rozpostarli,
                          Nowi gdzieś ludzie w sto lat będą po mnie
                          Patrzący - marli.
                          Nim się przed moją nicością ukorzę,
                          Smutno mi, Boże!
                          • Gość: torunianka na dobranoc:) IP: *.petrus.com.pl 03.04.06, 23:27
                            tylko pierwsza strona, bez zagłębiania się w tekst;)
                            www.claritis.com.pl/indexswf.htm
                          • Gość: luci Re: 157 rocznica IP: 82.146.225.* 04.04.06, 13:48
                            To i ja sobie Słowackiego trochę pocytuję.
                            W wolnym wyborze:))

Pośród niesnasków Pan Bóg uderza
                            W ogromny dzwon,
                            Dla słowiańskiego oto papieża
                            Otwarty tron.

Krzyż twym Papieżem jest - twa zguba w Rzymie!

Pijące gardła,wąsy,psy,kontusze;
                            A nade wszystko szczere,polskie dusze.

Szli krzycząc:"Polska!Polska!"[...]
                            Wtem Bóg z Mojżeszowego pokazał się krzaka,
                            Spojrzał na te krzyczące i zapytał:"Jaka?"
                            • Gość: torunianka Re: 157 rocznica IP: *.petrus.com.pl 04.04.06, 20:21
                              no, luci, długo Cię nie było i stąd 157 wątków w jednym poście;)

prawdę mówiąc liczyłam trochę na całego Słowiańskiego Papieża, ale skoro
                              kończysz pytaniem o Polskę to odpowiadam: nie wiem jaka ona będzie. Bowiem po
                              prostym a wymownym w swym dramatyźmie apelu kardynała Dziwisza widzę, że ci, do
                              których on był skierowany biją się w piersi... ale cudze.

Ponadto polecam wywiad z Normanem Davisem w ostatnim Newsweeku na temat tego co
                              się dzieje i prostą informację jak Polska przez lata postrzegana była, iż
                              warcholstwem i anarchią stoi, znane określenie Polnische Wirtschaft i lata
                              zmagań choćby Jana Pawła II o zmianę tego wizerunku. Dużo tu zrobił dla naszego
                              wizerunku także sam Davis. I teraz całą tę robotę diabli biorą, bo wracamy do
                              tego co zgubiło nas kiedyś. Czy będą nowe rozbiory?

Dla pocieszenia dorzucę też kawałek ze Słowackiego:

Przyjdzie zorza północna i nad miastem stanie;
                              A za zorzą wiatr dziwne miotający blaski
                              Porwie te wszystkie zemsty i te wszystkie wrzaski,
                              Wicher jakiś z aniołów rozigrany Pańskich,
                              Oderwany jak skrzydło z widzeń Świętojańskich,
                              Przezroczysty jak brylant, a jak ogień złoty,
                              Który porwie te zemsty, te światła, te grzmoty,
                              Zwinie i nimi ciemną ulicę zalęże,
                              • Gość: luci Re: 157 rocznica IP: 82.146.225.* 05.04.06, 20:33
                                no,torunianko,to jeszcze jeden optymistyczny cytacik z Wieszcza,
                                tym raze prozą:)

Dwie są bowiem melancholie:jedna jest z mocy,druga ze słabości;
                                pierwsza jest skrzydłami ludzi wysokich,druga kamieniem ludzi
                                topiących się.
                                • rozczarowana-torunianka melancholia 05.04.06, 20:47
                                  A to dla kogo ten kamień ma być?
                                  Typuję bezpiecznie: Berlusconi, Blair, bądź z drugiej strony Łukaszenka
                                  • eurobecik Re: melancholia 06.04.06, 17:50

rozczarowana-torunianka napisała:

> A to dla kogo ten kamień ma być?
                                    > Typuję bezpiecznie: Berlusconi, Blair, bądź z drugiej strony Łukaszenka

zimnio,zimno,to ktoś symboliczny.anonimowy,ale swojski;)
                                    • Gość: torunianka Re: melancholia IP: *.petrus.com.pl 06.04.06, 21:11
                                      eurobecik napisał:

> zimnio,zimno,to ktoś symboliczny.anonimowy,ale swojski;)

:))) bardzo mi się podoba ten nick:)))

ale ad rem. No skoro to ma być symboliczny, anonimowy, ale swojski to może
                                      jedynie być ŁĄBĄDŹ, co poległ w liczbie mnogiej pewnej nocy z rozkazu z samej
                                      Warszawy.
                                      Ten łabędzi śpiew w uszach brzmi do dziś.
                                  • Gość: luci Re: melancholia c.d. IP: 82.146.225.* 07.04.06, 13:17

> A to dla kogo ten kamień ma być?

Wyjaśnienienie można znależć wyłącznie u koleżanki Wieszcza,wybitnej poetki
                                    M.Konopnickiej lub u Arystotelesa:)))
                                    • Gość: torunianka kamienie IP: *.petrus.com.pl 07.04.06, 20:35
                                      no toś mi teraz w głowie namieszał, luci. A cóż wspólnego ma wybitna poetka z
                                      wybitnym filozofem? No jakżesz oni oboje razem i każde z osobna przewidzieć
                                      mogli komuż to ten kamień pasować będzie?

Jakkolwiek by być nie miało to widzę, że o ten kamień aż PiSczą całkiem liczni.
                                      No i zawieszą sobie ten kamień młyński, jako ozdobę całkiem wkrótce. Ale nie
                                      chcę być Kasandrą.
    • Gość: torunianka Nie do wiary! IP: *.petrus.com.pl 06.04.06, 22:40
      Politycy rozmawiają z sobą, a nie wrzeszczą na siebie!
      Duch Święty zadziałał, czy co?
      • Gość: torunianka I drugie nie-do-wiary! IP: *.petrus.com.pl 06.04.06, 23:07
        Roma locuta causa finita
        ?możesz to być? Drugi cud w tak krótkim czasie?
        • Gość: torunianka Rok temu IP: *.petrus.com.pl 08.04.06, 11:13
          Wiatr zamknął księgę życia dobrego, prawdziwego, do bólu szczerego.
          W mgnieniu oka przejrzał wszystkie karty, wstrząsnął księgą mocno, przesunął na
          skraj wieka, lecz nie strącił. Pozostawił na krawędzi dla przypomnienia, że tak
          nasze życie wygląda - balansowanie nad przepaścią. Iluż z nas się uchroni przed
          upadkiem?
          • Gość: torunianka zmienność postaw IP: *.petrus.com.pl 09.04.06, 16:52
            dziś uwielbiony i królem obwołany, jutro ukrzyżowany.
            • Gość: torunianka najciekawsze forum IP: *.petrus.com.pl 10.04.06, 19:35
              i najlepsze miejsce do spędzania wolnego czasu:)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=737&w=38389893
              • Gość: torunianka a za oknem IP: *.petrus.com.pl 10.04.06, 19:43
                Niebo w Płomieniach
                • Gość: torunianka kosmos IP: *.petrus.com.pl 12.04.06, 20:47
                  35 lat temu po raz pierwszy poleciał człowiek w kosmos. I choć słychać było
                  plotki, że to nieprawda, to jednak chyba raczej Rosjanie wyprzedzili wtedy
                  Amerykanów przez wystrzelenie słynnego Jurija Gagarina. W Toruniu, mimo że
                  chciano z tej ulicy zrezygnować, to jednak wciąż nie zdobyto się na to bo za
                  dużo pieczątek trzeba byłoby zmieniać
                  • Gość: torunianka znowu w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 12.04.06, 22:22
                    coś się dzieje. Ojciec Dyrektor sam osobiście przeprosiny z siebie wydał i to w
                    cudzym imieniu. Oj, chyba jednak robi się gorąco.

A tak przy okazji, to gdzież to się Oliwia podziewa?
                    • friedmar Re: znowu w Toruniu 12.04.06, 23:55
                      Smutno mi, Boże! - Dla mnie na zachodzie
                      Rozlałeś tęczę blasków promienistą;
                      Przede mną gasisz w lazurowéj wodzie
                      Gwiazdę ognistą...
                      Choć mi tak niebo ty złocisz i morze,
                      Smutno mi, Boże!

Jak puste kłosy, z podniesioną głową
                      Stoję rozkoszy próżen i dosytu...
                      Dla obcych ludzi mam twarz jednakową,
                      Ciszę błękitu.
                      Ale przed tobą głąb serca otworzę,
                      Smutno mi, Boże!

Jako na matki odejście się żali
                      Mała dziecina, tak ja płaczu bliski,
                      Patrząc na słońce, co mi rzuca z fali
                      Ostatnie błyski...
                      Choć wiem, że jutro błyśnie nowe zorze,
                      Smutno mi, Boże!

Dzisiaj, na wielkim morzu obłąkany,
                      Sto mil od brzegu i sto mil przed brzegiem,
                      Widziałem lotne w powietrzu bociany
                      Długim szeregiem.
                      Żem je znał kiedyś na polskim ugorze,
                      Smutno mi, Boże!

Żem często dumał nad mogiłą ludzi,
                      Żem prawie nie znał rodzinnego domu,
                      Żem był jak pielgrzym, co się w drodze trudzi
                      Przy blaskach gromu,
                      Że nie wiem, gdzie się w mogiłę położę,
                      Smutno mi, Boże!

Ty będziesz widział moje białe kości
                      W straż nie oddane kolumnowym czołom;
                      Alem jest jako człowiek, co zazdrości
                      Mogił popiołom...
                      Więc że mieć będę niespokojne łoże,
                      Smutno mi, Boże!

Kazano w kraju niewinnéj dziecinie
                      Modlić się za mnie co dzień... a ja przecie
                      Wiem, że mój okręt nie do kraju płynie,
                      Płynąc po świecie...
                      Więc, że modlitwa dziecka nic nie może,
                      Smutno mi, Boże!

Na tęczę blasków, którą tak ogromnie
                      Anieli twoi w siebie rozpostarli,
                      Nowi gdzieś ludzie w sto lat będą po mnie
                      Patrzący - marli.
                      Nim się przed moją nicością ukorzę,
                      Smutno mi, Boże!

• Gość: torunianka :) IP: *.petrus.com.pl 13.04.06, 00:15
                        Żyłem z wami - cierpiałem i płakałem z wami.
                        Nigdy mi, kto szlachetny, nie był obojętny.
                        Dziś was rzucam i dalej idę w cień - z duchami -
                        a jak gdyby tu szczęście było - idę smętny.

Nie zostawiłem tutaj żadnego dziedzica
                        ani dla mojej lutni - ani dla imienia -
                        imię moje tak przeszło, jako błyskawica,
                        i będzie jak dźwięk pusty trwać przez pokolenia.

Lecz wy, coście mnie znali, w podaniach przekażcie,
                        żem dla ojczyzny sterał moje lata młode,
                        a póki okręt walczył - siedziałem na maszcie,
                        a gdy tonął - z okrętem poszedłem pod wodę...

Ale kiedyś - o smętnych losach zadumany
                        mojej biednej ojczyzny - przyzna, kto szlachetny,
                        że płaszcz na moim duchu był nie wyżebrany,
                        lecz świetnościami dawnych moich przodków świetny.

Niech przyjaciele moi w nocy się zgromadzą
                        i biedne serce moje spalą w aloesie,
                        i tej, której mi dała to serce, oddadzą -
                        tak się matkom wypłaca świat - gdy proch odniesie...

Niech przyjaciele moi siądą przy pucharze
                        i zapiją mój pogrzeb - oraz własną biedę...
                        Jeżeli będę duchem - to im się pokażę,
                        jeżeli Bóg uwolni od męki - nie przyjdę...

Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
                        i przed narodem niosą oświaty kaganiec;
                        a kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei,
                        jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec.

Co do mnie - ja zostawiam maleńką tu drużbę
                        tych, co mogli pokochać serce moje dumne,
                        znać, że srogą spełniłem, twardą Bożą służbę...
                        i zgodziłem się tu mieć - nie płakaną trumnę...

Kto drugi tak bez świata oklasków się zgodzi
                        iść... taka obojętność, jak ja, mieć dla świata?
                        Być sternikiem duchami napełnionej łodzi,
                        i tak cicho odlecieć - jak duch, gdy odlata?

Jednak zostanie po mnie ta siła fatalna,
                        co mnie żywemu na nic - tylko czoło zdobi -
                        lecz po śmierci was będzie gniotła niewidzialna,
                        aż was, zjadacze chleba - w aniołów przerobi.

ps. po zastanowieniu jednak jutro wrócę;)
                        • Gość: torunianka Triduum Paschalne IP: *.petrus.com.pl 13.04.06, 22:04
                          jest czas uwielbienia i wiwatów, jak Niedziela Palmowa,
                          a potem przychodzi czas ataku, który właśnie się zaczyna.
                          W tym czasie widać naturę człowieka, zachowania tłumu.

Ale potem przychodzi czas oczyszczenia i Zmartwychwstania.

A 100 lat temu urodził się Samuel Becket, twórca Godota.
                          • rozczarowana-torunianka Wesołego Alleluja 14.04.06, 14:27
                            Radości w sercu,
                            Wiosny za oknem,
                            i trochę łakoci na stole

wszystkim piszącym i czytającym
                            • luci-c Re: Wesołego Alleluja 14.04.06, 21:00
                              Wesołych Świąt z d a l a od internetu:))
                              • Gość: torunianka Re: Wesołego Alleluja IP: *.petrus.com.pl 16.04.06, 20:21
                                Choć jeden miły gość z życzeniami się pofatygował:)
                                Dzięki luci! Ale tak zupełnie z dala od Internetu się nie da, gdy jest się
                                uzależnionym;)

Zawsze w przerwie między różnymi takimi niezbędnymi czynnościami
                                okrągłostołowymi można wpaść na chwilę do świata wirtualnego, gdzie wszyscy
                                wszystkim nieba przychylić gotowi.

To miłego dalszego świętowania bez przejadania się, bo to szkodliwe. Niestety,
                                pogoda nieszczególna na spacery.
                                • Gość: torunianka I po Świętach IP: *.petrus.com.pl 18.04.06, 00:01
                                  skończył się czas nicnierobienia i nadmiernego jedzenia. Wracamy do normalności;)
                                  • Gość: torunianka to jednak wzmacniamy rolnictwo IP: *.petrus.com.pl 18.04.06, 21:09
                                    tej jesieni więc plony powinny być podwojone, no chyba że wybory wcześniejsze
                                    zniszczą te prognozy;)
                                    • Gość: torunianka rocznice IP: *.petrus.com.pl 19.04.06, 21:46
                                      660-lecie powstania Bydgoszczy - świętują Sąsiedzi zza miedzy
                                      63 rocznica powstania w warszawskim getcie
                                      1 rocznica wyboru papieża Benedykta XVI, od którego uczyć się można szacunku dla
                                      Poprzednika.
                                      • Gość: torunianka wydarznie dnia IP: *.petrus.com.pl 22.04.06, 18:23
                                        Wojska francuskie i Napoleon w Toruniu
                                        • Gość: torunianka cytat dnia IP: *.petrus.com.pl 22.04.06, 18:24
                                          "eśli ktoś uważa, że ja zrobię wszystko, żeby być wicepremierem to się myli. Ja
                                          jeszcze wyżej mierzę, bo ja nie jestem w partii sezonowej - powiedział w sobotę
                                          Andrzej Lepper na kongresie Samoobrony województwa kujawsko-pomorskiego w Toruniu."

no comments
                                          • Gość: torunianka Re: cytat dnia IP: *.petrus.com.pl 23.04.06, 14:58
                                            na razie dostają co chcieli. Trzeba po prostu chcieć i już. Ale inni nie chcą
                                            chcieć.
                                            Wiosna wreszcie w całej okazałości i to jest najlepsza wiadomość dnia, a nawet
                                            tygodnia.
                                            • Gość: torunianka Re: cytat dnia IP: *.petrus.com.pl 25.04.06, 20:00
                                              nie szkodzi
    • rozczarowana-torunianka historia sprzed 20 lat 26.04.06, 18:17
      niewidoczna chmura radioaktywna, kolejki po lugol czy jodynę.
      • rozczarowana-torunianka jest 27.04.06, 18:53
        wiele rzeczy jest.
        ale dziś jest to czego Polacy oczekiwali choć tego nie wyczekiwali, jak
        niektórzy sugerowali.
        • Gość: torunianka Re: jest IP: *.petrus.com.pl 28.04.06, 19:32
          a teraz wyczekiwany długi łikend jest.
          Tylko ktoś odpowiedzialny za pogodę nie spisał się;)
          • Gość: torunianka ciągle pada IP: *.petrus.com.pl 30.04.06, 12:34
            kara za wyrżnięcie łabędzi, czy co?
            • Gość: torunianka dobrzy ludzie odchodzą IP: *.petrus.com.pl 30.04.06, 21:57
              Zmarł Ojciec Marian Żelazek, zajmujący się trędowatymi w Indiach. Zgłaszany do
              nagrody noblowskiej - nie doczekał jej. A gdyby ją dostał to z pewnością
              skorzystaliby na tym Jego podopieczni. On sam niczego nie potrzebował dla
              siebie. On dawał siebie innym.
              • Gość: torunianka Pierwszomajowe Święto IP: *.petrus.com.pl 01.05.06, 22:35
                niektórzy celebrowali, inni wyśmiewali, a jeszcze inni wykorzystali odpowiednio
                do potrzeb
                • Gość: torunianka Drugomajowe Święto IP: *.petrus.com.pl 02.05.06, 18:15
                  tak, też święto - święto flagi.
                  a poza tym to koniec PITowania dziś
                  • Gość: torunianka Święto Trzeciego Maja IP: *.petrus.com.pl 03.05.06, 11:00
                    215 rocznica Konstytucji Trzeciego Maja - było się kiedyś między pierwszymi,
                    najważniejszymi, mimo sytuacji niełatwej.

No i dziś święto Matki Boskiej Królowej Polski - jeszcze nie tak dawno tępione
                    bezlitośnie.
                    • Gość: torunianka wszystko kwitnie, a co z kasztanami IP: *.petrus.com.pl 03.05.06, 20:06
                      zakwitły stokrotki, mlecze, fiołki, jabłonie...
                      a kasztany sprzysięgły się przeciw maturzystom chyba bo ani śladu bliskiego
                      kwitnienia
                      • Gość: torunianka festiwal kwitnącej wiśni IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 20:14
                        festiwal kwitnącej wiśni- w Japonii.
                        a u nas - Niech no tylko zakwitną jabłonie. Kwitną, a festiwalu nie robimy. Dla
                        nas takie rzeczy to codzienność niegodna uwagi.

Ale... jest wyjątek - niezapominajki.
                        serwisy.gazeta.pl/niezapominajki/2079469,31414,835120.html?i=0
                        • maaax1 Re: festiwal kwitnącej wiśni 04.05.06, 22:36
                          Festiwal zrobimy, jak Japonczycy zagoszczana stale w Toruniu w zwiazku z
                          Sharpem.
                          • Gość: torunianka Re: festiwal kwitnącej wiśni IP: *.petrus.com.pl 05.05.06, 20:18
                            Japończycy na stałe w Toruniu? No pojedyńcze sztuki mogą być, ale oby tylko nie
                            sprawdziła się przepowiednia, że żółta rasa zaleje świat, bo wtedy sepuku.

• Gość: torunianka rząd się urządza na nowo IP: *.petrus.com.pl 05.05.06, 20:26
                              dla premierów przydałby się pokoik do brydźa, skoro jest ich czworo.
                              • Gość: torunianka 500 lat IP: *.petrus.com.pl 06.05.06, 21:41
                                trwają Szwajcarzy jako Gwardia papieska.
                                • Gość: torunianka no wreszcie! IP: *.petrus.com.pl 07.05.06, 22:06
                                  zakwitły kasztany
                                  • Gość: torunianka 8 maja IP: *.petrus.com.pl 08.05.06, 21:28
                                    rocznica kapitulacji. Teraz ci, którzy do tego doprowadzili według naszych
                                    "młodych, zdolnych" forumowiczów "ledwo się wczołgują" do tramwajów i autobusów,
                                    o ile przeżyli.
                                    • Gość: torunianka 9 maja IP: *.petrus.com.pl 09.05.06, 22:53
                                      Dzień Europy mieliśmy. A Rosjanie, Dzień Zwyciestwa święcili. I pomnik Stalinowi
                                      będą stawiać. Dobrze, że my już takich wydatków ponosić nie musimy.
                                      • rozczarowana-torunianka uspokajanie 10.05.06, 20:44
                                        Prezydent uspokajał nas dzisiaj, że jest OK a będzie jeszcze lepiej, ale ja
                                        jakoś uspokoić go nie mogę, że mnie uspokoił.
                                        • rozczarowana-torunianka wszystko kwitnie dookoła 11.05.06, 20:50
                                          więc sprawy idą dobrze i na morzu i na lądzie
                                          • Gość: torunianka juwenalia IP: *.petrus.com.pl 12.05.06, 20:14
                                            znowu najpopularniejsze i najwidoczniejsze jest żebranie;)
                                            • Gość: torunianka kometa IP: *.petrus.com.pl 13.05.06, 18:20
                                              w gwiazdozbiorze łabędzia rozpada się kometa. Czyżby to łabędziowi niebieskiemu
                                              serce pękało z powodu utraty łabędzi toruńskich?
    • Gość: torunianka 25 lat temu IP: *.petrus.com.pl 13.05.06, 18:23
      na placu przed bazyliką Św. Piotra cudem nie zginął od celnej kuli lecz ocalał
      Jan Paweł II. Ileż od tego czasu się zmieniło.
      • Gość: torunianka Pawłokoma IP: *.petrus.com.pl 13.05.06, 19:37
        I odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom....

To chyba dobre pojednanie. A o złych stronach kontaktów polsko-ukraińskich i
        własnych winach pamiętać dziś nikt nie chce.

Teraz takie problemy świeższe są i dręczą mieszkańców b. Jugosławi.
        • rozczarowana-torunianka Niezapominajki 14.05.06, 18:30
          kwitną na potęgę przed jutrzejszym świętem niezapominajki. Przyjęły się w wielu
          ogródkach.

A czego zapomnieć nie można?
          • luci-c Re: Niezapominajki 15.05.06, 20:59
            Coś cieniutko z tym wątkiem.
            Trzeba pewnie będzie wezwać posiłki.
            Incognitto odezwij się!!

ps
            dziś imieniny Nadzei:))
            • Gość: torunianka Re: Niezapominajki IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 18:46
              no cieniutko, cieniutko bo się gdzieś włóczysz i do Kultury nie zaglądasz;)
              No, ale nadzieja w serce wstępuje skoroś 600% normy wykonał w kilka minut:)
              a incognitto przepadła jak kamień w wodę. Czyżby się do rządu załapała?
          • luci-c Re: Niezapominajki 15.05.06, 21:02
            Z ostatniej chwili!
            Dudek nie pojedzie na mistrzostwa świata.
            • Gość: lucicki Frankowski też IP: 82.146.225.* 15.05.06, 21:07
              ;))
              • Gość: lucick A Janas pojedzie:(( IP: 82.146.225.* 16.05.06, 17:25
                :))
                • Gość: torunianka Re: A Janas pojedzie:(( IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 18:49
                  ale kiedyś nie pojechał, jak zeznał Dmoch;)
            • Gość: torunianka Re: Niezapominajki IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 18:48
              Dudek nie pojedzie i Frankowski nie pojedzie, ale inni pojadą.
              Niektórzy są zszokowani, a inni uznają podstawy. Dudek nie grał przez rok, tylko
              telefonał i tym sposobem inne umiejętności rozwijał;)
        • Gość: luci Re: Pawłokoma IP: 82.146.225.* 15.05.06, 20:55
          Kolejny krok w dobrym kierunku wykonany.
          Zabrakło mi jednak u Kaczyńskiego kropki nad i,a szkoda bo,przemówienie było
          całkiem dobre.
          Abp Michalik dokonał wyraźniejszego gestu.

pozdrowienia dla ambitnej torunianki:))
          • Gość: torunianka Re: Pawłokoma IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 18:54
            luci, kropkę nad i dawno zlikwidowano. Teraz jest prosto w oczy;)
            Ale w tym przypadku nawet prosto w oczy patrzeć nie wypadało bo Juszczenko
            łzawił, co rozumiem. I cieszę się, że ten mur nienawiści między naszymi
            narodami, (które polityka wepchnęła na drogę rzezi okrutnych) zostały zburzone,
            a przepaść powoli jest zasypywana. Zapomnieć nie można, przebaczyć trzeba bo żyć
            trzeba wreszcie normalnie.
            • Gość: torunianka Fildel IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 18:59
              zarabia tylko 40$ miesięcznie (nie wiem dlaczego mówił o walucie zakazanej;) i
              nie ma żadnej fortuny ulokowanej w bankach, jak niektórzy twierdzą.
              Jak można było tę ostatnią ostoję systemu przyjaznego człowiekowi tak haniebnie
              oskarżyć!? No jak?
              • Gość: torunianka 4000 po raz czwarty! IP: *.petrus.com.pl 16.05.06, 19:34
                luci, ledwość tu zajrzał to przekroczyliśmy cztery tysiące postów (już po raz
                czwarty od momentu mej tu bytności;). Jest chyba szansa, że ten rekord jeszcze
                nie raz tu padnie:)

ps. ja też dzisiaj ze stachanowskim zacięciem tu nadaję, odrabiając wczorajsze
                zaniedbania;)
                • Gość: luci Re: 4000 po raz czwarty! IP: 82.146.225.* 17.05.06, 13:16
                  A jak będzie 5000 po raz piąty to trzeba się będzie pewnie logować:)
                  No,ale teraz zwolnił się nick incognito...
                  • Gość: torunianka Re: 4000 po raz czwarty! IP: *.petrus.com.pl 17.05.06, 18:52
                    luci, na 5000 nie ma zezwolenia;) Czyli logowania w kulturze nie będzie. Zresztą
                    kulturę i tak ledwie widać, a jak wprowadzi się kolejną zaporową bramkę, to już
                    tylko hasło zostanie;)

A czemuż to sugerujesz, że nick incognitto jest wolny?
                    Sprawdzałeś? Te nicki są chyba dożywotnie, więc nawet jak właściciel przepada to
                    nick zostaje;)
                    • Gość: torunianka od sensacji do sensacji IP: *.petrus.com.pl 17.05.06, 18:55
                      "Kod Da Vinci" wygwizdali w Cannes dziennikarze. A tak wcześniej zachwalali, aż
                      zamierzałam znależć chwilę na przeczytanie. Z opisu jednak widzę, że chyba
                      szkoda czasu.
                    • Gość: luci Incognito IP: 82.146.225.* 18.05.06, 11:42
                      > A czemuż to sugerujesz, że nick incognitto jest wolny?

Incognito od czasu parafowania umowy koalicyjnej milczy.
                      Twoja sugestia o przejściu do rządu jest możliwa,
                      gdyż wszyscy przeciwnicy łże-elit i czystego dobra są teraz w rządzie.
                      Do jesieni ten nick na pewno nie będzie używany.
                      Tylko czy prosty Lepper wytrzyma do tego czasu konfrontację z taką powikłaną
                      inteligencją?!
                      :))
                      • Gość: torunianka Re: Incognito IP: *.petrus.com.pl 18.05.06, 18:55
                        Lepper plany ma. On nie wytrzyma, ale przetrzyma i wykołuje tych co go przygarnęli.
                        Ale co do incognitto czy możemy powiedzieć, że mamy swojego człowieka w rządzie?
                        Toż niby się z nami przyjaźniła... a szczególnie z Tobą, luci;)
                        • Gość: torunianka urodziny IP: *.petrus.com.pl 18.05.06, 18:57
                          w 1920 r. urodził się Karol Wojtyła co wielkim papieżem został. Zobaczymy kiedy
                          zostanie świętym. Santo Subito.
                        • Gość: Zimny maj od incognito ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 20:38

Dzień za dniem pada deszcz

Wyjatkowo zimny maj

Słońce śpi, nie ma Cię
                          Jest mi bardzo, bardzo źle
                          Zimny kraj, zimny maj
                          Kolty śpią, miasto śpi
                          Czarodziejskie śnią się sny

W moim śnie, cudownym śnie....
                          • Gość: torunianka No, no, no:))) IP: *.petrus.com.pl 18.05.06, 21:58
                            W moim magicznym domu
                            dzięki Ci, mądry Boże,
                            same zmyślają się historie,
                            sam się rozgryza orzech.
                            W moim magicznym domu
                            ciepło jest i bezpiecznie.
                            Gościu znużony, gościu znudzony,
                            jeśli ci kiedyś będzie po drodze,
                            zajrzyj tu do nas koniecznie.
                        • Gość: luci Re: Incognito IP: 82.146.225.* 19.05.06, 13:25
                          Ciekawe w jakim resorcie jest ten nasz człowiek?
                          Chyba nie w Min.Gosp.Morskiej?
                          ps.
                          > Toż niby się z nami przyjaźniła... a szczególnie z Tobą, luci;)

To już historia:(gdyż jak ją spotykam na toruńskiej ulicy i jej się kłaniam,
                          to ona mi się nieodkłania:(
                          ps.2
                          na pewno jej asystenci czytają forumowe opinie...
                          • Gość: torunianka Re: Incognito IP: *.petrus.com.pl 19.05.06, 19:28
                            Gość portalu: luci napisał(a):

> Ciekawe w jakim resorcie jest ten nasz człowiek?
                            > Chyba nie w Min.Gosp.Morskiej?

ależ skąd incognitto w gospodarce wodnej?
                            Jak już to sprawy społeczne raczej, bądź kultura;) TO tak na wyczucie.

A ilu asystentów społecznych można teraz mieć?
                            Może my byśmy się załapali na taką funcję u incognitto?;)

A to, że Ci się kiedyś tam nie odkłoniła to pewnie z przepracowania
                            zaniewidziała i Cie nie rozpoznała.

A przy okazji, zdałeś test na prawdziwego Polaka?
                            • incognitto Re: Incognito 20.05.06, 12:20

> Gość portalu: luci napisał(a):
                              >
                              > > Ciekawe w jakim resorcie jest ten nasz człowiek?
                              > > Chyba nie w Min.Gosp.Morskiej?
                              >
                              > ależ skąd incognitto w gospodarce wodnej?

luci chyba sugeruje akceptację pogladów nowego ministra:)

> Jak już to sprawy społeczne raczej, bądź kultura;) TO tak na wyczucie.

Z wyczuciem u Ciebie raczej kiepsko:))
                              Jak juz to tylko kasakasa;)
                              finanse, budzet, inwestycje, czyli żelazna ręka i wąż w kieszeni:)))

pozdrwaiam Was bardzo serdecznie
                              • Gość: torunianka olabogarety! IP: *.petrus.com.pl 20.05.06, 18:33
                                patrzę i patrzę i własnym oczom uwierzyć nie mogę.
                                I to podwójnie! Po pierwsze primo, że incognitto dała głos:)
                                Po drugie primo, (jak to mówią w Jezioranach, które czasem w ucho mi wpadną przy
                                obiedzie;) że głosi to co głosi, czyli brak zainteresowania polityką społeczną i
                                kulturą, przedkładając nad to kasę!!!!

Jak to pozory mylą;)
                                Ale, Droga incognitto, kasa to już obsadzona jest. Toż Zytą nie jesteś,
                                to wiemy z lucim doskonale oboje;)

A głośna teraz kasa to ta Leszka jednego M.
                                • Gość: torunianka kultura IP: *.petrus.com.pl 20.05.06, 18:41
                                  kultura się otwiera i to nocą... w muzeach
                                  a potem i telewizje idą tym śladem

a w telewizorze pokazują właśnie kulturę dyskusji, na szczęście nie u nas tylko
                                  u Czechów, kiedy jeden z lekarzy ręcznie chciał wbić do głowy swojemu ministrowi
                                  jakieś prawdy. No, no, no. I to u Czechów!?
                                  • rozczarowana-torunianka Re: kultura - sprostowanie 20.05.06, 19:46
                                    argumenty ręczne były stosowane nie oddolnie, tylko na samym szczycie. To
                                    doradca Prezydenta Czech, uznał za stosowne wzmocnie siły argumentów siłą;)
                                • incognitto Re: olabogarety! 20.05.06, 20:54

> patrzę i patrzę i własnym oczom uwierzyć nie mogę.
                                  > I to podwójnie! Po pierwsze primo, że incognitto dała głos:)
                                  > Po drugie primo, (jak to mówią w Jezioranach, które czasem w ucho mi wpadną prz
                                  > y
                                  > obiedzie;) że głosi to co głosi, czyli brak zainteresowania polityką społeczną
                                  > i
                                  > kulturą, przedkładając nad to kasę!!!!

z pustego i salomon nie naleje, tak więc najpierw trzeba zabrać złodziejom, nastepnie ich powsadzać za kratki(a nie odsyłać do europarlam.)
                                  no i zacząć mądrze gospodarzyć- tak zeby starczylo i na kulture i na pol. spoleczną:)

>
                                  > Jak to pozory mylą;)

nie pierwszy raz Twoja wyobrażnia poszła nie wtym kierunku co trzeba, chyba nie jestes dobrą obserwatorką:))

> Ale, Droga incognitto, kasa to już obsadzona jest. Toż Zytą nie jesteś,
                                  > to wiemy z lucim doskonale oboje;)

polityka spoleczna i kultura tez sa obsadzone, to, ze moge być A. Kalata(?) jest do przełknięcia, ale posądzać mnie o bycie Ujazdowskim to już naprawdę przegięcie, mam nadzieje tylko Twoje:)

no, a poza tym to jakieś powazne aresztowania w min. fin. zdaje się mają miejsce, więc kazde c z y s t e ręce teraz na wage złota;)
                                  • Gość: torunianka Re: olabogarety! IP: *.petrus.com.pl 21.05.06, 20:47
                                    incognitto napisała:
                                    > nie pierwszy raz Twoja wyobrażnia poszła nie wtym kierunku co trzeba, chyba ni
                                    > e jestes dobrą obserwatorką:))

ech, przyznaję, że zbytnio idealizuję;)

> polityka spoleczna i kultura tez sa obsadzone, to, ze moge być A. Kalata(?)
                                    > jest do przełknięcia, ale posądzać mnie o bycie Ujazdowskim to już naprawdę
                                    > przegięcie, mam nadzieje tylko Twoje:)

ależ nie, nie! Ujazdowskiego figurą w żadnym razie bym Cię nie obdarzała, a
                                    wręcz przeciwnie. Ale w Kulturze "robi" taka Dyrektor Generalna całkiem, całkiem
                                    A to jest stanowisko od kasy;)

A w sprawie czystych rąk, to o ile kandydujesz, to poprosimy o deklaracje
                                    finansowe i dowody niekaralności:)
                                    • Gość: torunianka TV Toruń IP: *.petrus.com.pl 21.05.06, 20:50
                                      Chyba jednak jest, chociaż na forum jeszcze jakieś problemy z tym są.
                                      Ale skoro publiczność wizytowała toruńskie studio TV to ewidentnie ta nasza
                                      wymarzona telewizja funkcjonuje. Tylko dlaczego nie ma jej w moim telewizorze?
                                      • Gość: torunianka 600 tysięcy $ IP: *.petrus.com.pl 23.05.06, 00:28
                                        rzadko zdarza się taki co odrzuci taką kwotę, szczególnie w naszych,
                                        sprzedajnych czasach.
                                        A Bartosz Kizierowski nie chciał kataru;)
                                    • Gość: luci Re: olabogarety! IP: 82.146.225.* 23.05.06, 14:28
                                      Kasa to nie jest dobry pomyśł dla incognitto.
                                      Talenty należy pomnażać...
                                      Ja bym ją rzucił na front ideologiczny!
                                      pozdr.:))
                                      • Gość: torunianka Re: olabogarety! IP: *.petrus.com.pl 24.05.06, 18:49
                                        talenty trzeba pomnażać to fakt.
                                        Ale czymżeż to był biblijny talent???
                                        • Gość: torunianka przemeblowania na forum IP: *.petrus.com.pl 24.05.06, 18:53
                                          Turystykę przenieśli, Kulturę przenieśli na zupełnie szary koniec. Myślałam w
                                          pierwszej chwili, że została skasowana w całości. Ale po namyślę widzę, że to
                                          całkiem słuszne posunięcie.
                                          Jest to wszkaże proste odzwierciedlenie pozycji kultury w życiu torunian i
                                          redakcji;)
                                          • Gość: Oliwia Re: przemeblowania na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:33
                                            Czytając od prawej strony, to Kultura jest pierwsza.
                                            • rozczarowana-torunianka Re: przemeblowania na forum 25.05.06, 20:19
                                              ale to nie w tej kulturze;)
    • Gość: Oliwia Re: Pomnik Ptasiej Grypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:53
      Czy nie sądzicie, że lepiej postawić pomnik łabędziom niż brzydkim kaczątkom?
      • rozczarowana-torunianka Re: Pomnik Ptasiej Grypy 25.05.06, 20:21
        każdy łabądź kiedyś był brzydkim kaczątkiem;)
        ale dlaczego stawiać chcą pomnik ocalałym łabędziom to zupełnie nie rozumiem.
        Wszak pomniki stawia się tym co polegli.
        • rozczarowana-torunianka Papieska wizyta 25.05.06, 20:25
          to duże wydarzenie, gdyż "obcy" Papież nie przyjeżdzał do nas jeszcze.
          Benedykt XVI zachowuje się w nietypowy dla współczesnego świata sposób,
          doceniając i podkreślając na każdym kroku dokonania swojego Poprzednika.

Ale to jednak inna wizyta....
          • Gość: torunianka Re: Papieska wizyta IP: *.petrus.com.pl 26.05.06, 10:36
            To jest historyczna wizyta. Papież Benedykt XVI jest jednak wzruszający zarówno
            w stałym przypominaniu Jana Pawła II, jak też i w podjętym ogromnym trudzie
            używania języka polskiego.

A treści przesłania też nie są bez znaczenia. Gdybyśmy jeszcze tylko chcieli je
            wziąć sobie do serca.
            • Gość: torunianka Dzień Matki IP: *.petrus.com.pl 26.05.06, 19:38
              jeśliby kto nie pamiętał, to już czas najwyższy na przypomnienie sobie o tym
              ważnym dniu
              • Gość: Okno Re: Dzień Matki IP: *.petrus.com.pl 27.05.06, 20:18
                Okno na Franciszkańskiej 3 nie było puste w czasie pielgrzymki papieskiej.
                To miłe, że krakowianie zaakceptowali to rozwiązanie, choć dialogu nawiązać się
                nie dało ze względów językowych i osobowych.

Ta wizyta jest jednak ważna. Kulminacja jutro w Auschwitz. To trudna decyzja, a
                jednak podjęta.
                • Gość: torunianka Jawa IP: *.petrus.com.pl 27.05.06, 20:21
                  Trzęsienie ziemi, grożący wulkan i tsunami. Ileż można znieść?
                  3000 ofiar już na Jawie.
                  • Gość: torunianka Re: Jawa IP: *.petrus.com.pl 28.05.06, 18:28
                    Niestety, ofiar jeszcze więcej na Jawie - już ponad 4600.
                  • Gość: torunianka tęcza IP: *.petrus.com.pl 28.05.06, 18:36
                    w ponurym miejscu, w ponury dzień Człowiek w białej sutannie w milczeniu oddaje
                    hołd, modli się za tych, których w nieludzki sposób uśmiercili jego rodacy.

I nagle na tej nieludzkiej ziemi pojawia się tęcza ..........
                    • rozczarowana-torunianka wichury szaleją 29.05.06, 19:57
                      a u nas cicho, spokojnie, słońce świeci mimo chmur. Po prostu raj na ziemi;)
                      • torek_st Re: wichury szaleją 30.05.06, 10:03
                        oj cos ciemno i mokro, niestety
                        • Gość: torunianka pamięć IP: *.petrus.com.pl 30.05.06, 20:28
                          ciekawe kto z potomnych przejdzie do wdzięcznej pamięci ludzkości, jak np.
                          Joanna d'Arc, którą kiedyś, a dokładnie przed 575 laty spalono na stosie?
                          • rozczarowana-torunianka Re: pamięć 01.06.06, 00:19
                            a z pamiecia u niektorych kiepsko. Na przyklad taki luci... juz znowu zapomnial
                            o watku;)
                            • rozczarowana-torunianka Re: pamięć 02.06.06, 21:47
                              o lepszej pogodzie. byle do lata
                              • Gość: torunianka szampan i ostrygi IP: *.petrus.com.pl 03.06.06, 22:03
                                na dworcu!
                                ... dokładniej, na nowym dworcu w Berlinie;)
                                a kiedy na naszym?
                                • friedmar Re: szampan i ostrygi 03.06.06, 22:27
                                  toruński jest jeszcze jak cię mogę, bydgoski jak zły sen a cząestochowski jak
                                  berliński. serio. Kiedyś studentem będąc tamm byłem i oczy przecierałem.
                                  Natomiast dramat jest na centrlnym - po prostu porażka.

> na dworcu!
                                  > ... dokładniej, na nowym dworcu w Berlinie;)
                                  > a kiedy na naszym?
                                  • rozczarowana-torunianka Re: szampan i ostrygi 03.06.06, 23:24
                                    częstochowski dworzec jak berliński??? no, może ten stary berliński;)
                                    bo ten nowy z ostrygami to przyrównali do współczesnej katedry.

ale Centralny, to może niedługo zburzą, jak te złote tarasy dokończą. No i może
                                    tam szampan z ostrygami wstawią do menu;)
                                    • friedmar Re: szampan i ostrygi 04.06.06, 11:34
                                      :}

> częstochowski dworzec jak berliński??? no, może ten stary berliński;)
                                      > bo ten nowy z ostrygami to przyrównali do współczesnej katedry.
                                      >
                                      > ale Centralny, to może niedługo zburzą, jak te złote tarasy dokończą. No i
                                      może
                                      > tam szampan z ostrygami wstawią do menu;)
                                      • Gość: torunianka Re: szampan i ostrygi IP: *.petrus.com.pl 04.06.06, 18:26
                                        Widzę, że nadanie "właściwego" znaczenia dworcom i supermarketom i mianowanie ich współczesnymi świątyniami przypadło Ci do gustu;)
                            • Gość: luci Re: pamięć IP: 82.146.225.* 04.06.06, 18:06
                              Właśnie się wpisuję:))
                              Gratuluję jubileuszowego 335 wątku.
                              W kulturze nic się nie dzieje,a w polityce i gastronomii przeciwnie.
                              ps.
                              podobno są jakieś pastylki na pamięć,
                              kto pamięta ich nazwę?
                              • Gość: torunianka Re: pamięć IP: *.petrus.com.pl 04.06.06, 18:20
                                ech, lepiej późno niż wcale;) co do pastylek na pamięć, to nie pamiętam, aby takie wynaleziono. No chyba, że pamięć mnie myli.

A co tam słychać w polityce?
                                • Gość: torunianka święto i rocznica IP: *.petrus.com.pl 04.06.06, 18:28
                                  Zesłanie Ducha Św. i rocznica pierwszych wolnych wyborów.
                                  czyżby dary te te zostały zmarnowane?
                                  • rozczarowana-torunianka w telewizorze grechutki:) 04.06.06, 19:51
                                    zapowiadane od dawna, zapowiadają się romantycznie:)
                                    • Gość: torunianka Re: w telewizorze grechutki:) IP: *.petrus.com.pl 04.06.06, 21:54
                                      Świat wokół ciebie się zmienia, zmieniają się pory roku.
                                      Stopy twe więzi ziemia, a oczy magia obłoków.

Obłoków wiedza tajemna, obłoków fantasmagoria,
                                      obłoków cudze spojrzenia, obłoków pewność ulotna.

Jak obłok wiedza tajemna, jak obłok fantasmagoria,
                                      jak obłok cudze spojrzenia, jak obłok pewność ulotna.

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok

Jesteś mieszkańcem ziemi, a uczysz się od obłoków.
                                      Swojej niepewnej nadzieji, ulotnej jak pory roku.

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok

Świat wokół ciebie się zmienia, przez ciebie płynie niepokój.
                                      Płyną chmury po niebie, pod białą flagą obłoków.

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok

Jak obłok, jak obłok
                                      jak obłok, jak obłok
                                • Gość: luci Re: pamięć IP: 82.146.225.* 05.06.06, 18:57
                                  W polityce dominuje inwigilacja szafy płka Lesiaka.
                                  Oczywiście,jeśli ten Lesiak nie jest sfałszowany;))
                                  Ale ta zagadka zostanie rozwiązana dzisiaj w tvn 24 po godz.21.oo
                                  • Gość: torunianka Re: pamięć IP: *.petrus.com.pl 05.06.06, 19:34
                                    luci, dzięki za rozwinięcie tematu, ale nie kapuję! Czyżby ludzi do inwigilacji
                                    już nie stało, że szafy zaczęli inwigilować???
                                    • rozczarowana-torunianka "z ziemi polskiej do wł..." 05.06.06, 19:59
                                      czy w ten sposób Prezes PiSu zachęcał nas do emigracji do Italii???
                                      • Gość: torunianka ładna data IP: *.petrus.com.pl 06.06.06, 22:54
                                        06.06.06
                                        • Gość: Oliwia Re: ładna data IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 23:59
                                          Owszem ładna, ale siarkę się wyczuwa.
                                          • Gość: torunianka Re: ładna data IP: *.petrus.com.pl 07.06.06, 10:23
                                            :)
                                            Szkoda, że byłam zbyt leniwa, aby wczoraj wpisać tę datę o 06:06.
                                            Byłoby wtedy w dacie: 06.06.06, 06:06
                                            ale siódemki też są niezłe, to do następnego roku
                                            07.07.07, 07:07
                                    • Gość: luci Re: pamięć IP: 82.146.225.* 07.06.06, 20:37
                                      Teraz inwigilują nie tylko szafy,ale i teczki,a nawet hymn narodowy...
                                      ps.
                                      w piątek mundial,
                                      ciekawe,który z naszych orłów strzeli samobója?
                                      • Gość: torunianka mundial IP: *.petrus.com.pl 07.06.06, 22:05
                                        gramy z Ekwadorem? Oni mają z tej okazji dzień wolny, a my kibicujemy po godzinach?
    • Gość: Oliwia Re: Rozmowy o Zmierzchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 21:19
      Dlaczego tak pesymistycznie! Nie strzelą, bo nasze gwiazdy są trochę
      rozkalibrowane. No chyba, że trafi na amatorów.
      • Gość: torunianka 50 lat temu IP: *.petrus.com.pl 08.06.06, 18:30
        8 czerwca 1956 w Nowym Jorku popełnił samobójstwo Lechoń.
        Pisał po zmierzchu m.in.

Na niebo wypływają białych chmurek żagle,

Od twojej płynie strony niebieska fregata

Nie do mnie, nie od ciebie. I poczułem nagłe,

Ze już nigdy nie będzie, jak zeszłego lata.

Noc przyjdzie księżycowa i w twoim ogrodzie

Na srebrnej trawie cienie ułoży ogromnie.

A później będzie koła rysować na wodzie,

Gdy będziesz szła ogrodem nie ze mną, nie do mnie.

• Gość: torunianka mundial IP: *.petrus.com.pl 09.06.06, 19:26
          "chleba i igrzysk" w każdej epoce dostarczyć trzeba. No to mamy. Na razie
          wygrywają Niemcy. Co się będzie działo w kraju za kilka godzin???? Zobaczymy
          • rozczarowana-torunianka Re: mundial 09.06.06, 23:33
            klęska narodowa 2:0. Świat się wali...
            • Gość: torunianka inna walka IP: *.petrus.com.pl 10.06.06, 18:22
              walka z meszkami. No wreszcie! Sama ubiłam już dwie, ale inne dwie dogryzły mi
              nieźle;)
              • Gość: torunianka czyżby lato? IP: *.petrus.com.pl 11.06.06, 19:13
                Żar się leje z nieba, ledwom do domu dotarła żywa;)
              • Gość: luci Melsinidae Simuliidae IP: 82.146.225.* 12.06.06, 13:30
                :))Meszki.
                Kosmopolityczna rodzina drobnych owadów z rzędu muchówek.
                Na świecie żyje ok.600 gatunków...

>Sama ubiłam już dwie
                Jakiego gatunku?

>ale inne dwie dogryzły mi nieźle;)
                Tego samego gatunku?
                Ps.
                A czy to nie meszki zaatakowały przypadkiem na Mundialu trenera piłkarskiej
                reprezentacji Polski?
                • Gość: torunianka Re: Melsinidae Simuliidae IP: *.petrus.com.pl 12.06.06, 19:30
                  600 gatunków tych krwiopijców!? O matko!!! Ratunku!!!

Niestety, luci, nie znam się na tych stworach i było mi wszystko jedno które z
                  nich ubijam. Natomiast te, które mnie tak niecnie użarły to były chyba tego
                  najgorszego gatunku bo piecze do dziś;)

Ale już po krzyku. U nas meszki ostały się raczej nieliczne i chyba boją się
                  wyjść z ukrycia bo można spokojnie chodzić po ulicach.

Trenera naszego pięknego pożarły meszki? No i kto teraz będzie tę naszą kadrę
                  ustawiał na przegranej pozycji???
                  • rozczarowana-torunianka Proces 12.06.06, 20:17
                    wytoczony Orianie Fallaci za opowiadanie się ideami europejskości w Europie.
                    Popiera ją Wałęsa, choć ona nazwała go ignorantem kiedyś;)
                    • Gość: torunianka Superman IP: *.petrus.com.pl 12.06.06, 21:55
                      Gregory Peck - trzecia rocznica śmierci dzisiaj przypada.
                      A jego Rzymskie Wakacje, w parze ze świetną Audrey Hepburn to już tylko wspomnienie.

• Gość: torunianka dogadali się IP: *.petrus.com.pl 13.06.06, 22:49
                        górnicy z rządem
                        • rozczarowana-torunianka na razie remis 14.06.06, 19:57
                          Tunezja - Arabia Saudyjska
                          • rozczarowana-torunianka niestety 1:0 14.06.06, 23:16
                            ale nie dla nas:( Szkoda, bo grali dobrze.
                            • Gość: torunianka sypanie kwiatków IP: *.petrus.com.pl 15.06.06, 21:42
                              na cześć Bożego Ciała.
                              we wszystkich miastach procesje wyszły na ulice, jak co roku. Niektórym się to
                              nie podoba... no cóż, nie sposób podobać się wszystkim;)
                              • rozczarowana-torunianka i po Mundialu 15.06.06, 22:54
                                Kostaryka zaprzepaściła nasze szanse. Nie udało utrzymać się w grze.
                                Utrzymuje się tylko trener;)
                                • Gość: torunianka mały szok;) IP: *.petrus.com.pl 15.06.06, 23:58
                                  prof. Richard Pipes mówi, że w Ameryce jest więcej pesymistów niż w Polsce!!!
                                  Czyż to możliwe??? No, ale facet znany i z tematem obeznany, więc jakżeż mu nie
                                  wierzyć?
                                  • Gość: torunianka ciepło IP: *.petrus.com.pl 16.06.06, 22:45
                                    i sucho:)
                                    • rozczarowana-torunianka już druga rocznica 17.06.06, 19:28
                                      śmierci Jacka Kuronia. Człowiek, który uwierzył ideałom socjalistycznym, z
                                      którymi potem zmagał się jak mało kto. Mimo, iż doznał od komuny najgorszego
                                      potrafił zapomnieć o swoich upokorzeniach i podać swoim katom rękę, tak po
                                      prostu dla dobra Polski. A kto dziś dla dobra Polski coś zrobi?
                                      • muvon200 Re: już druga rocznica 18.06.06, 13:39
                                        To smutne gdy odchodzi człowiek - legenda. Pozytywnie nastawiony do życia i
                                        ludzi - wszystkich ludzi. Jego termosik i charakterystyczny głos stały się
                                        symbolem. Dziś niestety interesy partyjne są ponad państwowymi. Nie można
                                        niczego zrobić wspólnie. Szkoda. Miałem wielką nadzieję że POPiS w koncu zmieni
                                        nasz kraj w normalne państwo. Większe od tej nadziei było tylko rozczarowanie
                                        PO i PiSem. A za 2 miliony młodych , zdolnych którzy wyjechali do pracy
                                        dziękujemy panu Milerowi który zaiste wiedział jak skończyć.

Torunianko pozdrowienia w wątku najmilszym - domku dla ludzi
                                        • Gość: torunianka Re: już druga rocznica IP: *.petrus.com.pl 18.06.06, 20:45
                                          smutne, ale też i nieuchronne. Ludzie odchodzą. Szkoda, że często zbyt szybko
                                          odchodzą. Szkoda też, że odchodzą niedocenieni, zapomniani... Szkoda, że nie ma
                                          ich kto zastąpić odpowiednio godnie.

Ale cieszę się, że się wpisałeś:) Myślałam, że odzewu na moje pytanie nie będzie.

Też jestem głęboko rozczarowana nieumiejętnością dogadania się PiSu z PO. PiS
                                          rozdał karty nie tak jak życzyli sobie wyborcy. I niestety, mimo chęci
                                          wprowadzenia zmian i IV RP nie zdaje sobie sprawy ze zmian, które zachodzą w
                                          świecie i nie wie jak na nie odpowiedzieć.

Nie wyjadę z kraju jak owe 2 miliony ludzi, ale nie jestem zadowolona z tego co
                                          się w moim kraju dzieje. Ciekawa jestem rezultatów wyborów samorządowych.
                                          • rozczarowana-torunianka urodziny, imieniny itp. 18.06.06, 22:31
                                            wiele uroczystości w czasie weekendu było.
                                            Lech Wałęsa gości gościł, ale najważniejsi zaproszeni nie dopisali.
                                            Królowa Elżbieta paradowała.

No i Paul McCartney odpowiedział sobie na pytanie, które kiedyś postawił,
                                            jak to jest jak się ma 64 lata:)

When I get older losing my hair,
                                            Many years from now.
                                            Will you still be sending me a valentine
                                            Birthday greetings bottle of wine.

If I'd been out till quarter to three
                                            Would you lock the door,
                                            Will you still need me, will you still feed me,
                                            When I'm sixty-four.

You'll be older too,
                                            And if you say the word,
                                            I could stay with you.

I could be handy, mending a fuse
                                            When your lights have gone.
                                            You can knit a sweater by the fireside
                                            Sunday mornings go for a ride,

Doing the garden, digging the weeds,
                                            Who could ask for more.
                                            When I'm sixty-four.

Every summer we can rent a cottage,
                                            In the Isle of Wight, if it's not too dear
                                            We shall scrimp and save
                                            Grandchildren on your knee
                                            Vera ,Chuck & Dave

Send me a postcard, drop me a line,
                                            Stating point of view
                                            Indicate precisely what you mean to say
                                            Yours sincerely, wasting away

Give me your answer, fill in a form
                                            Mine for evermore
                                            When I'm sixty-four.

i ewentualnie muzyka www.links2love.com/love_lyrics_125.htm
                                            • Gość: torunianka znowu upał:) IP: *.petrus.com.pl 19.06.06, 22:46
                                              gorąco! pot się leje!
                                              • rozczarowana-torunianka Re: znowu upał:) 21.06.06, 10:11
                                                wygralismy wreszcie. trudno uwierzyc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka