IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 21:53
Zakład który dba o ludzi żeby im się żyło lepiej i dostatniej dlatego zabiera
im premie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 15:41
      Odstawimy maszyny i zobaczymy , czy wtedy zaoszczędzą . Produkcja idzie na
      całego , więc się pytam , co się dzieje z tym papierem ? Oddajemy za darmo ??? .
      Kierownictwo zarabia kokosy , a pracowników pozbawiają dodatkowych zaskórniaków
      . Trzeba było nie dziadować przez ostatnie lata głupio gadając : wicie rozumicie
      - teraz jest w miarę OK , ale " jutro " może być źle , więc nie możemy wam dać
      więcej . Teraz , gdy faktycznie jest źle mamy to w ... nosie .
      • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 15:48
        Mam nadzieję , że związki się nie poddadzą ! Jeśli nadal zarząd będzie się
        upierał , jak stado baranów , to z uśmiechem na twarzy zacznę wyłączać pompy
        masowe . Niech nas wszystkich zwolnią . Zapewniam jednak , że oni także polecą !
        Żaden z tych " krawaciarzy " nie jest w stanie ruszyć maszyną papierniczą . Ba -
        nawet ja sam nie ruszę nią bez mojej zgranej brygady . Ludzi trzeba cenić !
        Podobno dla tej firmy " ludzie są najwyższą wartością " . " Świetnie " to teraz
        widać ...
        • Gość: Limanowa Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 16:24
          > Podobno dla tej firmy " ludzie są najwyższą wartością "

a ty wierzyłeś w takie populistyczne hasełka? :P Wymyślanie tych
          bzdur to przecież rola działu HR w każdej firmie, żeby łatwiej było
          motywować pracowników, i tworzyć wśród nich wirtualną solidarność i
          poświęcenie w imię interesów przedsiębiorstwa. A prawda jest taka,
          że tylko pieniądze są w stanie zmotywować. Pranie mózgów nie działa,
          kiedy forsy zabraknie.
          • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 21:02
            Witaj i pozdrawiam wszystkich pracowników i ludzi którzy nas wspierają.Właśnie
            taka firma oddaje papier za darmo śmiech ogólny!!!.A wracając do ludzi z
            wyższych sfer ,to jestem ciekawy jak zamkną zakład gdzie oni dostana taka
            prace.Szara sfera sobie poradzi ale oni czekam na efekty hihihihi.
          • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 21:44
            Poco szkolenia i brednie o wartościach w firmie !!!!Pracownik jest białym
            murzynem dla nich ale niech oni nie zapomną ze oni są tylko takimi samymi
            istotami jak my.A człowiek potrafi pamiętać ludzi złych.
    • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 21:27
      Tyle się pisze o zarobkach ludzi z mondi!!!Pracownik który pracuje sporo lat ma
      te np.3500 tys odejmijcie od tego zmianowe i dodatek nocny to zostaje +/- 2500
      tys. za prace w święta dla porównania ceniący sie spawacz na terenie mondi
      potrafi zarobić powyżej 3 tys za 8godzin plus za każdą sobotę zapłacone.Daje do
      myślenia .
      • Gość: Obserwator* Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 21:46
        A może związki zawodowe troszeczkę zaspały?.Nie wierzę w skuteczną akcję
        strajkową.Wydaje mi się że związkowcom żyło się za dobrze i spokojnie./chodzi mi
        o władze związkowe/.Również moim zdaniem jest za mała determinacja załogi do
        akcji strajkowej ,bo w Świeciu i tak nie zarobią tego co teraz w tej sytuacji
        kryzysowej.Mimo wszystko życzę powodzenia.Zanim pojawią się obelgi uprzedzam że
        to tylko moje prywatne
        zdanie do którego mam prawo chociaż chciałbym się mylić, ot takie moje typowanie.
        • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 22:21
          Masz racje kolego ale czas pokazać tym dyrektorkom dzięki komu mają takie pensje
          i bonusy!!!A ludzie nie mają już nic do stracenia dziś zabrali premie jutro inne
          dodatki dlatego czas na zdecydowane działanie załogi.
          • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.09, 22:35
            Śmiać mi się chce bo pan prezes rozpoczyna od poniedziałku spotkania i
            straszenie ludzi na wydziałach złą kondycja firmy a może tak pochwali sie nam
            ile zarabia co miesiąc w dobie kryzysu,zamiast gadać głupoty.
            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 11:53
              Zastanawiam się , czy iść na spotkanie z prezesem . W sumie po co mam tam iść ? Trzeba było rozmawiać z nami normalnie cały czas , a nie teraz , gdy się stołek pod tyłkiem pali . Mam iść wysłuchać monologu ? Teraz związki zawodowe są moim głosem . Teraz pan prezes niech już tylko z nimi rozmawia . Ja ... już nie chcę . Przez tyle lat pracy nasłuchałem się dość o " zagrożonym dniem jutrzejszym " . Czas powiedzieć zarządowi głośne NIE ! Zapewniam , że jeśli nie dojdzie do kompromisu i będziemy mieli odstawić maszyny , to głośno powiem NIE i jak już prędzej napisałem , z uśmiechem na twarzy zacznę wyłączać pompy . Nie ma płacy ( godziwej ) - nie ma pracy ! Jaką mam mieć motywację ? W tej chwili jest ona na żenująco niskim poziomie , tak samo , jak moja wypłata .
              • Gość: ja Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 12:09
                Biedactwo,takie niskie zarobki.Może zmiana pracy.
                • Gość: nie pracownik Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 16:21
                  ty co lizodupie tu ironizujesz?
    • Gość: ktoś Re: Mondi IP: 89.191.152.* 10.05.09, 12:47
      ....idź do stabryły tj. "kastpol" to zapłaci ci ale po 2 lub 3 miesiącach z
      łaską, tam dopiero jest jazda u tego złodzieja i oszusta...
      • Gość: Dydek Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 15:05
        Proszę nieporównujcie molocha Mondi do tamtej firmy.To niema sensu i
        żadnego przełożenia na to co się w tych firmach robi i jakie mają
        problemy.
      • Gość: alu Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 15:57
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=327&w=92972727&a=92972727
    • Gość: szok szok szok Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 16:27
      nigdy w mondi nie pracowałam i nie zamierzam. Mam tylko nadzieję, że
      ci pasący się prezesi, członkowie zarządu i młodociani dyrektorzy
      (trzydziestokilkuletni), którzy pracowników uważają za nic i
      zatrudniają panienki kolegów od kieliszka, dostaną zdrowo po tyłku
      od tych, którzy pracują tam od wielu, wielu lat, mają ogromne
      doświadczenie i szacunek do innych ludzi.
      Nie do przyjęcia jest to, o czym czyta się w gazecie świeckiej,
      słucha na imprezach od ludzi pracujących w mondi, czy tutaj. Jak
      można tak raktować tych, którzy na krawaciarzy bez duszy pracują?
      Gdzie ci starzy pracownicy: kierownicy, dyrektorzy, którzy stawiali
      siebie na równi z tymi, którzy na nich pracowali?
      Popieram wszystkich pracowników, których OKRADA się w imię
      napchanego portfela prezesików.
      • Gość: ja Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 16:39
        To podobno nie jest wina związków
        info.elblag.pl/index.php?id=news_&wybrano=12883&idkat=5 .
      • Gość: mimi Re: Mondi IP: 83.238.144.* 10.05.09, 17:50
        Witam .Szacuneczek dla wszystkich którzy rozumieją problem pracowników mondi.Tu
        nie chodzi oto by oni nam dali po 10.000 tysięcy tylko oto by dali w miarę
        godnie zarobić!!!!Oto by szanowali pracowników a nie mieli ich za debili jak co
        niektórzy z działu pseudo dyrektorów z grodu Kopernika!!!Ci panowie pasują do
        fabryki telewizorów pod ich miastem !!!Może niech wprowadzą pracownikom toalety
        na czas już do tego zmierzają.A głowa mondi jak to mówią :tonący łapie sie
        brzytwy: robi pogaduchy rozpaczy z załogą !!!!!
        • Gość: mimi Re: Mondi IP: 83.238.144.* 10.05.09, 18:14
          Ale poczekajmy na rozruch maszyny numer 7 oby miał kto to zrobić bo pracownik
          wyszkolony znajdzie moment prace a krawaciarze w kombinezony i na zryw zapraszam
          !!!!
          • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.09, 19:25
            Najlepsze jest to że prezes zarabia ok 1300000 - ok właśnie tyle a pracownikom
            wciska kit o kryzysie bankowym ze niby jest wielki a tu widać że ropa idzie do
            górę tzn. koniec kryzysu ja jestem fachowcem i mam propozycję pracy w branży i
            naprawdę mam gdzieś jego pensje ja tyle nie ryzykuję co on A ta na prawdę to on
            się wypstrykał czas na zmiany pozdrawiam
            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 17:41
              mam zgoła inne zdanie jeśli chodzi o pracę w mondi ja przepracowałem tu 23 lata
              w większości jako maszynista mp a teraz patrzę na naszych nowych kolegów z
              produkcji i szczerze powiem że tyle co oni muszą się uczyć i zaliczać egzaminów
              to niema na HR-uniwerku a kasę mają nie większą niż w barcie i polpaku
            • Gość: gość Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 20:08
              Tu się zgadzam. Czas zmienić już Prezesa.
    • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.09, 19:47
      Najlepsze jest to co powiedział jeden od HR a mianowicie że pracownicy zarabiają
      dwie średnie krajowe i tak właściwie to musimy czekać aż średnia nas dogoni to
      wtedy może będą podwyżki wymuszone rynkiem pracy puki co to mamy się
      przyrównywać do zarobków w okolicy a jak zapytałem to do czego się przyrównuje
      dyrekcja odpowiedział że do prezesów i dyrektorów w Warszawie oraz w Wiedniu i
      walnął taki frazes o sklepie w centrum i na prowincji wszystko jest ok ale tylko
      dla krawaciarzy Ja uważam że musimy walczyć o swoją godność bo do średnich w
      zakładzie to są brane wszystkie pensje pracowników z kierownikami włącznie a oni
      maję po 20000 z okładem
      • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 21:07
        Masz racje kolego ,kiedyś mój znajomy zadał pytanie znanemu wszystkim
        dyrektorowi personalnemu ,dlaczego pracownicy mondi za granicą pomimo niższego
        roce zarabiają więcej jego odpowiedz była krotka "dlatego tu powstało mondi bo
        nam płaca grosze " można wnioskowac polak to tania siła robocza niestety.
        • Gość: ból Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 23:21
          pamiętacie elektryka, który zginął na terenie mondi? Wszyscy wiedzą
          kto go zabił (on sam był absolutnie niewinny swojej śmierci). Wiecie
          co mnie wkurrrrr... to, że jakaś panienka-przydupas jakiegoś tam
          dyrektorka śmie na spotkaniach dotyczących BHP wspominać jego śmierć
          w ramach ostrzeżenia przed "wydaleniem" z mondi. Przytaczać tych
          słów nie będę, ale nawet o zdechłych zwierzętach mówi się lepiej.
          Nawet zmarłych się tam nie szanuje. Mam nadzieję, że ją spotka coś
          równie strasznego jak tego człowieka.
          • Gość: ejjj Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 07:52
            skoro jestescie tacy cenni, niezastapieni, niezrodzeni lecz palcem bozym do
            pracy stworzeni, to czemu jeszcze tam jestescie, wytrzasacie swoje zale na
            forum, biadolicie i pocieszacie sie...? skoro jestescie takim zlotem i sola tej
            ziemi to idzcie do tych zakladow ktore tylko czekaja by was zatrudnic! przeciez
            czlowiek znajacy swoja wartosc nie zastanawia sie tylko idzie gdzie mu lepiej -
            BO MOZE. A skoro nie idzie, tylko biadoli to moze NIE MOZE - i wcale nie jest
            niezastapiony...
            • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 09:27
              Do gościa ejjj!!!Ale chłopie pojechałeś zalatuje mi tu zagorzałym katolikiem a
              poza tym niema ludzi niezastąpionych.Tu chodzi oto by nie okradali pracowników w
              imię kryzysu .
              • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 09:37
                do gościa ból.Masz racje sam to niedawno przerabiałem ,wielkie mondi wynajęło
                fagasa od bhp by nas szkolił i oczywiście pokaz slajdów . Kategoria elektryka
                pokaz właśnie tragicznego wypadku i wina mondi pracowników .Ale pytanie z jakiej
                racji oni pokazują to zdjęcie powinni tych ludzi do sądu podać.
                • Gość: KIA Re: Mondi IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.09, 12:16
                  zgadzam się z ejjjj...
                  źle Wam?? szukajcie innej pracy, jest tyle możliwości. Doba kryzysu...ulubione
                  słowa WSZYSTKICH POLAKÓW
                  • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 13:26
                    Do KIA .
                    Na tym właśnie polega m.in. " wartość pracownika " - nie ucieka , jak szczur z tonącego statku tylko dlatego , że mu coś zabiorą ! Wartością tej firmy są ... ludzie , pracownicy . Ta firma szybko by padła , gdyby w razie chwilowych trudności pracownicy od razu się pakowali i szli na zasiłek . My , " starzy " pracownicy to wiemy ! Oczywiście , że nie jesteśmy niezastąpieni , ale ręczę ci , że nie ma żadnych szans , aby człowiek z ulicy mógł cokolwiek zrobić przy maszynie papierniczej . Najwyżej może posprzątać i zgasić światło . Bez maszyn papierniczych ta firma przestanie istnieć , a maszyny bez ludzi nie ruszą !
                    • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 13:35
                      Wkurza mnie niesamowicie , że nam odebrali m.in. premie , a sami zarabiają takie
                      ogromne sumy ! To kto ma ten kryzys ? Tylko załoga ? Mam nadzieję , że będzie to
                      już ostatnie spotkanie związków z zarządem i panią mediator(ką) ! Skoro my mamy
                      kryzys , to zarząd też go będzie miał ! Już mamy uzgodnione , że jeśli dojdzie
                      do odstawiania maszyn , to wszyscy maszyniści będą przy tym i zrobimy to razem .
                      My jesteśmy razem ! Dotąd zarząd też był z nami . Teraz stanął po drugiej
                      stronie . Zarząd to przegra ...
                  • Gość: też do KIA Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:43
                    wiesz jaki mamy kryzys pajacu? taki jak to się mówi w TV: wszyscy o
                    tym słyszał a nikt do nie widział!
                    Nie ma aż takiego kryzysu, żeby zabierać pracownikom jedzenie! Ty
                    sam jesteś pewnie jakimś kumplem od kielicha tych na górze i teraz
                    tu liżesz im odbyt. CZYTAJ UWAŻNIE o co im chodzi, bo chyba za
                    daleko masz do mózgu! Chodzi o nieodbieranie ludziom tego, co
                    niedawno dano im jako premie.
                    W ramach kryzysu niech każdy z tych kontraktowych dyrektorków oraz
                    obowiązkowo członkowie zarządu, odda 50% pensji w ramach walki z
                    kryzysem. Któryś odda? ŻADEN! Po oddaniu tej kasy i tak mieli by
                    dużo więcej niż przeciętny pracownik. WIĘC MYŚL zanim pieprzniesz
                    coś z odbytoust na forum.
                    • Gość: pracownik polpaku Re: Mondi IP: *.swiecie.vectranet.pl 11.05.09, 16:15
                      z chęcią pójdę tam do pracy jak któryś z Was się zwolni nie ma żadnego
                      problemu, pracowałem na tekturnicy , bobscie i bobście flexo 160 pojęcie o tych
                      maszynach mam i z chęcią tam bym się zatrudnił.. prawda jest taka ze i tak macie
                      dobre pensje ja w polpaku robie za 1400 też nam zabrali premie i nikt nie płacze
                      tak jak wy gamonie, w dupach wam się poprzewracało i teraz stękacie bo pare
                      stówek wam zabrali, premia pewnie wróci...zwolnijcie się, ludzie z bartu i
                      polpaku już zacierają ręce że nie długo będą tam pracować...i nie płaczcie tyle
                      na tym forum bo co z was za faceci...ciekawe co byś jeden z drugim zrobił jabyś
                      zarabiał 1400 pln chyba byście się powiesili..a co do pensji prezesów i
                      dyrektorów fakt są zdecydownie za wysokie .....
                      • Gość: tt Re: Mondi IP: *.tvk.torun.pl 11.05.09, 17:45
                        Tak dziś daliście popis. 4 tys zjechane w ciągu 5 godzin "bo maszyna popsuta" i
                        inne takie. Aż przyszedł czlowiek, poprzyklejał Wam luźne blachy i w 45 minut
                        zrobiliście 2 tys. :) weź mnie nie rozsmieszaj.
                        Po za kilkoma porządnymi maszynistami to reszta jest nie wiem skąd ... z łapanki
                        chyba. Maszyny brudne, pudeł nikt nie sprawdza a potem klient to barachło odsyła.
                      • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 17:45
                        miło cię przywitamy ale nowi muszą nauczyć się więcej niż przed maturą ZAPRASZAM
                      • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 18:00
                        nowi pracownicy po zaliczeni dużej ilości egzaminów dostają ok 1700 na rękę ale
                        pracują w systemie a staży na obsłudze nawijak pras czy krajarki mają po 200
                        więcej i to nie wszyscy
                      • Gość: gosc Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 20:36
                        > pracowałem na tekturnicy , bobscie i bobście flexo 160 pojęcie
                        > o tych maszynach mam i z chęcią tam bym się zatrudnił..

Co ty wogole gadasz? Co maja wspolnego maszyny do produkcji pudel, z
                        maszynami papierniczymi? Porownanie jak sklejanie modeli z
                        serwisowaniem bombowca.
                        • Gość: hłehłe Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 21:04
                          a jakiej ty oczekujesz wiedzy od pracownika polpaku :/
                          żenada
                          • Gość: dex200 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 07:06
                            Obsługa mp to nieprzelewki.Trzeba pare lat aby opanować jedną z
                            części mp.A gdzie tu mówić o całej maszynie.To lata pracy i
                            doświadczenia a nie wiedza książkowa.Tu niema instrukcji
                            obsługi.Tekturnice i takie tam inne to zabawki przy mp.
                            • Gość: o rany! Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 07:20
                              jak sie chlopaki przejely rola, ojojoj, co wy myslicie ze ludzi na swiecie nie
                              ma? jak nie chlopaki z polpaku to zarzad łamistrajkow sciagnie z ktorejs z
                              blizniaczych firm papierniczych na swiecie ktore stoja z powodu recesji, W tym
                              czasie beda przeszkalani inni chetni pracownicy ze Swiecia, gotowi pracowac z
                              pocalowaniem reki za polowe waszych pensji. Firma troche wyda na łamistrajkow i
                              szkolenia ale w perspektywie czasu tanszy i niekonfliktowy pracownik sie "zwroci"!
                              • Gość: pracownik polpaku Re: Mondi IP: *.swiecie.vectranet.pl 12.05.09, 07:48
                                no i o to chodzi ludzie szanujecie prace którą macie, w mondi i tak są najlepsze
                                warunki pracy w tej okolicy..tylko zeby te wasze strajkowanie nie wyszło wam na
                                gorsze i zostaniecie bez pracy bez perspektyw na przyszłość pomyślcie o
                                rodzinach dzieciach nie wiem kto tu ma wiecej do stracenia oni(prezesi)czy
                                Wy...oni na kontach mają setki tysięcy zł a Wy macie jakieś oszędności..mądry
                                człowiek cieszy się że go nie zwalniają z pracy a Wy marudzicie o jakiejś
                                premii..powodzenia..
                              • Gość: gosc Re: Mondi IP: 212.160.87.* 12.05.09, 07:50
                                w ten sposob rozumujac - to nikt nie powinien upominac sie o swoje prawa, ani o
                                lepsza pensje tylko calowac w reke szefa, ze pozwala pracowac

nie ma ludzi niezastapionych to prawda
                                ale dogadanie sie miedzy pracodawca a pracownikiem polega natym, ze kazda ze
                                stron chociaz troche ustepuje, rozumie strone przeciwna, tutaj tego nie ma -
                                jest od razu konflikt i gadanie o strajkach, wyrzucaniu z pracy i podzialach
                                wewnatrz firmy
                                trzeba sie dogadac
                                • Gość: gosc Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:33
                                  Zgadzam się z Tobą. Wszyscy zapominają, że pracownik również ma
                                  jakieś prawa. Minał już czas, że biedny pracownik bał sie pisnąć, że
                                  mu się coś nie podoba, bo pracodawca może pogrozic paluszkiem i
                                  powiedzieć magiczne: na Twoje miejsce jest dziesięciu.... Przecież
                                  umowa o pracę to jest dokument podpisany przez obydwie strony, gdzie
                                  nie tylko ma swoje prawa pracodawca.... Zgadzam się z pracownikami
                                  Mondi, że powinni walczyć o swoje wynagrodzenia. Wydaję mi się, że
                                  kierownictwo Mondi wykorzystuje trochę szum związany z kryzysem.
                                  Poza tym głupie jest stwierdzenie: nie walczcie z obniżkami płac,
                                  ponieważ nam grożą zwolnienia (dotyczy to osób z Polpaku).
                                  • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 09:31
                                    Po spotkaniu z prezesem można stwierdzić jedno wybić sobie z głowy powrót premii
                                    bo jest kryzys .Pensje żadnych szans na większe dla nowych pracowników bo jest
                                    papier tani.A najbardziej śmieszne jest to że podobno oni papier robią po
                                    kosztach by maszyny nie zatrzymać no nie to już było po niżej pasa panie
                                    prezesie.Gdzie tu logika ludzią sie bierze premie by koszta obcinać a tu zaraz
                                    sie słyszy że oni są tacy dobrzy i ponoszą koszta by maszyn nie zatrzymywać i
                                    papier za darmo oddają.Także niestety związki muszą twardo negocjować i teraz
                                    nastała ta chwila jak sie cofną przed strajkiem to ci krawaciarze dopiero nam
                                    pokarzą.
                              • Gość: gość 1 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 09:53
                                do o rany!
                                1.ciekawe czy pracownicy polpaku czy barta potrafią obsługiwać wszystkie
                                urządzenia znajdujące się w mondi
                                2.a ci ze świata to będą pracować w Świeciu(w Polsce)ale dowcip że koń by się
                                uśmiał,a gdyby nawet przyjechali to ciekawe gdzie będą mieszkać(może mondi
                                wybuduje następne Miasteczko(baraki)albo umieści ich w hotelu
                                3.jak myślisz ilu jest ludzi którzy całują w rękę swojego pracodawcę za to że
                                płaci im za wykonaną pracę?
                                Ty byś pocałował go w rękę za 1500zł?
                                • Gość: do gosc1 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 10:13
                                  o czym ty mowisz? jakie miasteczko? wystarczy ze pojawi sie pierwszy autobus z
                                  łamistrajkami i trzy czwarte krzykaczy przyjdzie po rozum do glowy i stwierdzi
                                  ze czas zaczac ratowac wlasne dupsko :)
                                • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 11:26
                                  Do ;gość1; masz racje niech przywiozą pracowników z zachodu którzy będą robić w
                                  piątek świątek za niecałe 500 euro tam na zachodzie socjal jest większy .A poza
                                  tym wiadomo część ucieknie ale większość zostanie bo pracowników fizycznych jest
                                  więcej których się stara okraść w imię kryzysu.
                          • Gość: żałośni jesteście Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 07:56
                            a czy ty możesz się pochwalić że tak się wywyższasz???sam pewnie z łapanki
                            wzięty byleś... zwód cukiernika masz w papierach a robisz z siebie specjalistę od MP
                            • Gość: gosc Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 09:02
                              > zwód cukiernika masz w papierach a robisz z siebie specjalistę
                              > od MP

A jakie to ma znaczenie? Niech sobie bedzie nawet piekarzem albo
                              ratownikiem medycznym. Jeśli daną maszynę obsługuje kilka czy
                              kilkanaście lat, to może z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że
                              jest specjalistą.
                              • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 09:50
                                Porównując polpak do mondi to chłopie popatrz na zyski jakie pracownicy
                                wypracowują dla pracodawcy a potem zabieraj głos .A poza tym pomyśl czy w
                                grupie mondi np. na zachodzie biorą pracownikom premie tak sobie !!!!Poledno
                                nigdy nie słynęło z dobrych zarobków no za wyjątkiem nielicznych co kablowali
                                wazeliniarzy.A pracownicy mondi owszem boją sie jutra ale walczą o swoje żeby
                                nie spotkało ich to co ciebie ze strony pracodawcy .A poza tym na początku
                                kwietnia i w referendum ludzie pokazali czego chcą większość chce normalnie
                                zarabiać .A z tego co słyszałem to atmosfera też jest nieciekawa w biurowcu
                                ludzie są podzieleni a nawet nie którzy dyrektorzy myślą ze to jak gra na
                                parkiecie można ludzi ustawiać ale każdy ma swoje zdanie .
                      • Gość: jedi Re: Mondi IP: 57.90.36.* 14.05.09, 04:30
                        Wybacz ale jesteś kolego niepoważny! A cytaty z filmów jakie
                        cytujesz świadczą o twojej inteligencji i braku szacunku. Pracowałem
                        w Polednie parę lat i wiem jak jest w POLPAKU i w MONDI. Muszę Ci
                        powiedzieć że pracy nie porównywaj bo jest całkiem inna specyfika
                        pracy i jej warunków. Za te pieniądze moja praca jest niezapłacona.
                        W Polednie był spokój a tu wieczne szarpanie i gonienie nie wiadomo
                        za czym. Maszyna papiernicza jest o wiele bardziej skomplikowana niż
                        ci się wydaje. Zdrowia nikt nie odda, w Polednie chodziłem do pracy
                        robiłem swoje i było ok. Tu niestety jest inaczej. Nie dość że
                        zapierdzielam, żyły wyprówam, to niebardzo za to płacą.Muszę wręcz
                        powiedzieć abyś nieprzychodził do Mondi do pracy bo tu jest banda
                        oszustów i wyzyskiwaczy. Zastanawiam się czy nie wrócić do Poledna.
                        A do ludzi którzy patrzą na Mondi z pułapu zazdrości o przyzwoitą
                        pracę to mam apel...NIE WIERZCIE PLAKATOM I PLOTKOM TU JEST GORSZE
                        BAGNO NIŻ MACIE U SIEBIE W FIRMACH.
    • Gość: poledniak Re: Mondi IP: *.ip.netia.com.pl 12.05.09, 11:57
      W polpaku nigdy w życiu ludzie nie pójda protestować i walczyć o swoje i nie pomoże żaden związek zawodowy. Zarząd ma tego świadomość i w beszczelny sposób to wykorzystuje i to jest dziwne ze nikt tego nie potrafi zrozumieć.Pan prezes powtarza opowiastki o tym jak "wszyscy jedziemy na jednym wózku " tymczasem on tym wózkiem jeżdzi za niedzwiedziem na kamczatce a my już nie wiemy skąd wziąść pieniadze na życie. Smutne ze tak się docenia ciężką prace ludzi ale tak jest, zarobki nigdy nie były rewelacyjne a jeszcze próbuje się je zmniejszać. Potęgą każdej organizacji są tworzący ją ludzie bo bez nich niestety nic nie jestesmy w stanie zrobic czy to polpak czy mondi natomiast do ludzią kierującym tymi zakładami wydaje się ze to oni są najważniejsi i tu widać najbardziej ich małość.
      • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 12:10
        Szara rzeczywistość najgorsze co może być to jak Polacy rządzą zagranicznym
        kapitałem .Polak nie dąży do tego by było dobrze wszystkim najważniejszy jest on
        rządzący i grupa przydupasów a reszta to niewolnicy .Pracownik dla nich to zło
        konieczne niestety!!!!
        • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 14:26
          Właśnie rozpoczęło się kolejne spotkanie prezia z pracownikami- tym razem
          ponownie z ludźmi z MP . Dlaczego nie poszedłem ? Ponieważ nie ma o czym
          rozmawiać . Ponieważ nie miałem zamiaru wysłuchać tych bzdur . Ponieważ moim
          głosem są związki , którym jasno daliśmy do zrozumienia w referendum , że mają
          nasze pełne poparcie we wszystkich posunięciach , nawet w doprowadzeniu do
          strajku ! Jutro ma się odbyć kolejne spotkanie związków z zarządem i jako
          pracownik CHCĘ , aby to było ich ostatnie spotkanie !!! Skoro oddajemy za darmo
          papier ( który jest cały czas produkowany !!! ) , to przecież możemy sobie
          pozwolić na odstawienie maszyn na kilka godzin :-) . Nie pozwolimy na okradanie
          nas i naszych rodzin ! Za te grosze ( w porównaniu do dochodów firmy za moją
          pracę , jako maszynisty ) nawet mi ręka nie drgnie na myszce komputerowej w
          momencie wyłączania urządzeń . I jeszcze coś - wszyscy mamy takie zdanie !
          Państwu z " biurowca " wypowiadającym się w tym wątku bardzo serdecznie
          DZIĘKUJEMY . My , jako " produkcja " , czyli FILAR tego zakładu czekamy na
          ostateczną decyzję związków dotyczącą strajku . Wspólnie wyślemy ten zarząd w
          kosmos :-) .
          • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 17:52
            Popieram tą retorykę jak pamiętamy kiedy było super roce powyżej 30% prezes w
            jednym ze swoich listów do załogi na łamach wstęgi wypisywał jak to jest źle że
            sam prawie bym nie zabrał żonie i jemu nie dał resztki moich pieniędzy i do tej
            pory pieprzy tak samo tylko się data zmienia a ludzie potrafią rozmawiać i się
            dogadują w różnych tematach jak wiadomo to w branży zarobki są wysokie czy w
            Polsce czy w innym kraju wspólnoty tak na przykład w Niemczech zarobki są 2500E
            netto a w razie zwolnień dostają obligatoryjnie ok. 30000E na rękę i co muszą
            się przejmować że trafią pod most - chyba nie a my sami tworzymy atmosferę
            nienawiści i zazdrości czy to polpak czy mondi czy bart jedziemy na tym samym
            wózku bo my jesteśmy pracownikami i tworzymy rynek pracy A krawaty mają nas w
            nosie pozdr.
            • Gość: kik Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 07:16
              Jeszcze w tym wszystkim zapomieli o czekaladkach.
              • Gość: czekoladki... Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 08:20
                a co, próbowali zrobić się na waszych kolegów? nie dajcie się i tyle
    • Gość: csw Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 20:52
      Oboz pracy
    • Gość: Harsa Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 21:28
      Postraszmy ,że się pozwalniamy zobaczymy kogo znajdą tak odrazu!!!
      • Gość: spoza mondi Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 23:13
        Zarząd jest szkolony w gadce ze związkami i w mydleniu oczu. Jak
        myślicie, te wszystkie szkolenia, delegacje itp. w jakim celu są?
        Polskie krawaciki jadą na zachód i tam się ich TRESUJE. Powtarzam
        TRESUJE. Mają wkładane do garów co i jak mają gadać. Jak trzeba
        będzie to i zaczną się z Wami kumplować i płakać jak to ciężko. Za
        to im zachód płaci ten milionik czy dwa rocznie. To się nie zmieni.
        Tak skonstruowany jest ten bałagan.
        Jak już nie dadzą rady błaganiem, płaczem i pseudoprzyjaźnią to
        zaczną Was zastraszać. Zwolnią kilku dla "przykładu", żeby Wam buźki
        pozamykać. To najczęściej wystarcza, żeby przestraszyć załogę.
        Tylko od załogi zależy jak to wszystko się potoczy.
        Jak będzie strajk i przymusowy postój to któryś z krawacików poleci
        i przyjdzie nowy, który "posprząta".
        Za odbieranie tego co sami Wam dali należy im się kop w pysk, to
        fakt.

Po raz kolejny cieszę się, że nie pracuję w tym zakładziku.
        • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 12:14
          Witajcie,to co robi zarząd to jest paranoja dosłownie obóz pracy jakieś oceny
          pracowników a jak oni doceniają pracowników !!!!Robią szkolenia z komunikacji
          itp. ja się pytam poco?????Czy oni myślą że któryś z nas nie potrafi pogadać z
          kumplem nie po prostu firma firmie kase nabija a panie z biurowca też muszą sie
          wykazać.Związki mają poparcie załogi i niestety trzeba iść do przodu i nie cofać
          sie bo pokarzemy naszą słabość jak się cofniemy .
    • Gość: csw Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 10:21
      Zjebana firma gorzej niz w szkole ku... mac jakies oceny tu wystaiawija co tu
      chodzi???
      • Gość: oburzona Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 11:20
        To nagłaśniajcie i jeszcze raz nagłaśniajcie!
        Wszystkie rażące postępki tych na górze.
        Niech wiedzą, że nie tylko oni się liczą, ale i opinia tych, dzięki
        którym mają za co jeździć po świecie. Pracownicy szeregowi harują
        latami na urlop a oni mają go z Waszej pracy kiedy tylko im się
        zachce.
        Aż się wierzyć nie chce w to co się tu czyta.
        Mondi to jednak jest bagno i obóz pracy.
        • Gość: mp1 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 11:41
          Pracuje tam od marca 2008.Do dzis walcze o urlop.Tylko szkolenia i
          szkolenia ktore i tak gó..o dają.Aby czegoś sie nauczyc trzeba
          pracowac a nie jezdzić po Tleniach na pijaństwo.Do du.. te szkolenia
          i złote zasady jeżeli wszyscy je lamia starzy i młodzi.Gdybym
          przestrzegał złotych zasad to równie dobrze można by było odstawić
          maszyne.Ot cała prawda.Atmosfera jest do kitu czego góra pewnie
          niechce widzieć choć wie o tym.Myślałem że będzie lepiej .Na
          spotkaniach obiecanki i ściema a teraz okazuje się to że to co
          slyszałem to oszustwo tylko po to aby zwerbowac kolejnego robola.
          • Gość: cswdo do mp1 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:00
            a co ci naobiecywali??? jak zaczynaja juz umow nie pzedluzac z tego co wiemy
            • Gość: mp1 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:18
              Jak dzisiaj pamietam .,,Mondi to firma rozwijająca sie,prężna z
              perspektywami z wielkim potencjałem''Nieobiecywano mi gór zlota ale
              możliwości rozwoju , edukacji, awansów za dobrą prace atu co?Już
              niepiszę o kasie o której też byla mowa że z upływem czasu bedzie
              możliwośc większych zarobków.Czs mija a mi zabierają pieniążki.Ot
              cała prawda.
              • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 12:27
                Wszystkim to obiecywali niestety no oni mają elita w dobie kryzysu nie narzeka
                na wypłaty .Pracownik ma robić za grosze i ma się cieszyć ze ci w biurowcu
                załatwiają obłożenie maszyn śmiech ogólny
                • Gość: tyle w temacie Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 14:10
                  ludzie, przecież ci z biurowca są NIKIM bez Was i Waszej pracy i
                  jeżeli mają choć trochę oleju we łbie to to wiedzą
                  • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 14:28
                    Właśnie ci ludzie z biurowca myślą inaczej myślą że mogą pracownikowi ciemnotę
                    wciskać.Co drugi myśli że jest tam najważniejszy bo jest jakimś śmiesznym
                    dyrektorkiem a przed szefami z Wiednia to porami trzęsie .Dla nich liczy się
                    jedno wstać o 8 do pracy na 9 ,potem o 12 obiad za 6zł i potem jakoś do 16
                    przetrwać no i 3 każdego miesiąca z 10 tysięcy dostać.
                    • Gość: luzik Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 14:42
                      "do pracy na 9 ,potem o 12 obiad za 6zł i potem jakoś do 16 przetrwać" to co?
                      oni tam po 7 godzin pracują tylko...?
                      • Gość: heh Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 14:49
                        a ile niby mają pracować? wy robicie za nich
                        • Gość: Hr Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 17:09
                          Ja się zwalniam!!!
                          • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 18:18
                            Niech pracują nawet 6 godzin ale niech myślą o tych z produkcji .Ale oni nawet
                            nie chcą rozmawiać bo jest kryzys !!!!!
                            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 19:23
                              A tak ogólnie to tak patrzę na firmę i się zastanawiam czy nas jako firmę jest
                              stać na tak drogi zarząd jeśli firmy nie stać na podwyżki pensji pracowników
                              która stanowi coś około 7% kosztów jest to mniej niż koszty dodatków do masy na
                              mp.
                            • Gość: Obserwator* Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 19:28
                              Przeczytałem Wasze wypowiedzi i pytam w końcu będzie ten strajk czy nie?.Wydaje
                              mi się że tylko blefujecie.Wszyscy wojownicy wypowiadający się w tym temacie
                              może niech napiszą co oni stracą w wypadku zwolnień.
                              Wydaje mi się że to jednak nie oni będą decydować o akcji protestacyjnej tylko
                              Ci którzy mogą stracić najwięcej.Wydaje mi się że kierownictwo związkowe też nie
                              zna do końca stopnia determinacji załogi
                              ponieważ nigdy skutecznego strajku nie przeprowadzili nie licząc masówek z
                              posiłkami z zewnątrz.Związek który milczał gdy zwalniano setki pracowników ma
                              teraz wygrać strajk? w dodatku z załogą która palcem nie kiwnęła gdy zwalniano
                              ich kolegów.Jako kibic twierdzę że nie macie szans. Obym się mylił.
                              • Gość: stary pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 19:45
                                Jestem przekonany że nie masz racji. Dzisiaj pracownicy wiedzą czego chcą a
                                inaczej patrzyli ileś lat temu podczas Wielkich czystek. Poza tym nie o strajk
                                tu chodzi a o załatwienie sprawy. Poza tym związki muszą brać dziś pod uwagę
                                nasze zdanie a jakie ono jest pokazaliśmy w referendum.
                                • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 19:58
                                  Właśnie masz racje związki mają poparcie ludzi pracownik wie co daje od siebie i
                                  chce godziwie za to dostać płace .Jak ktoś ma wątpliwości to niech ubierze
                                  kombinezon i powalczy ze zrywami nic miłego lub krajarka hałas i ciągle na
                                  nogach lata z gilzami .A zarząd to powinni połowę wywalić a reszcie obciąć
                                  dodatki .Pozdrawiam
                                  • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 20:10
                                    Ja mam tylko jedno pytanie do wszystkich tu na tym forum zainteresowanych
                                    tematem .Na dobę mamy 3 zmiany 8 godzinne na jednej zmianie jest załadowane
                                    ponad 1700 ton papieru i pozostają jeszcze 2 zmiany no +/- 1500 ton to daje 3200
                                    ton a nieraz więcej w ciągu doby to co za darmo to wywożą jak tak to mogę im
                                    miejsce udostępnić i wezmę to za darmo.KRYZYS!!!!!!
                                    • Gość: ekonomia Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 22:24
                                      ludzie, przecież hasło "kryzys" jest rzucane po to, żeby wam zabrać
                                      i sobie kieszenie napchać! Wystarczy popatrzeć na co stać zarząd a
                                      na co szeregowego. Myślę, że w dobie tzw. kryzysu najpierw trzeba
                                      zawiesić wypłaty członków zarządu (dodatek za bycie członkiem
                                      zarządu). To zawsze kilka milionów rocznie oszczędzicie.
                                      • Gość: prawdę mówiąc Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 07:38
                                        Wiecie co? słyszałem, że krawaciarze czytają tego posta i kulają się ze śmiechu
                                        w tym biurowcu. Prawda jest taka, że jesteście na przegranej pozycji. Im żaden
                                        strajk straszny nie jest, wszystkie decyzje o płacach są podejmowane za zgodą
                                        najwyższego szefostwa i nikt do nich pretensji o strajk nie będzie miał, co
                                        najwyżej winę na jakiegoś mediatora albo personalnego zwalą. Oni niczego nie
                                        ryzykują, ryzykujecie tylko Wy... Krawaciarz zawsze będzie wygrany, musicie się
                                        z tym pogodzić: zna języki, ma dobre wykształcenie, niezły bajer - nawet jak
                                        będzie musiał odejść to i tak załapie robotę, może nawet lepszą... Tak więc
                                        pozostało Wam tylko wspierać się na wzajem, wyrzygać żale, opluć kogo się da, a
                                        I TAK WSZYSTKO TO O KANT DUPY OTŁUC MOŻNA... Pozdrawiam serdecznie i życzę
                                        powodzenia! Do boju ludu pracujący!
                                        • Gość: tyle w temacie Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 07:56
                                          kogo kogo obchodzi co słyszałeś? Nasłali cię tu?
                                          Wykształcenie i znajomość języków jest niczym w porównaniu z
                                          praktyką kilkunasto- lub kilkudziesięcioletnią na mp, to po
                                          pierwsze. Bez fachowców (którymi krawaciarze nie są, może poza
                                          kilkoma dyrektorami, którzy doszli do stanowiska
                                          kilkudziesięcioletnią, ciężką pracą) nie zrobisz NIC. Krawaciarz
                                          niczym nie różni się od pracownika fizycznego poza tym, że wie z kim
                                          wychlać i jakiej marki buty nosić. Niestety to niewiele. Twoja
                                          paplanina o tym, jak to w biurowcu śmieją się z ludzi na produkcji
                                          ma na celu jedno: wprowadzać jeszcze większy zamęt i konflikt. Wiele
                                          osób z biurowca popiera pracowników spoza biurowca, bo to ich
                                          koledzy, rodzina, partnerzy.
                                          Co do "nietykalności" zarządu to pojęcie względne. Bez załogi nie ma
                                          zarządu. Niejeden prezes kończył w tym kraju na taczce. Na szczęście
                                          (a może i nie), załoga mondi to w większości ludzie na poziomie i z
                                          klasą przewyższającą tych, którzy tu szydzą i śmieją się z
                                          okradanych ludzi. Dzięki temu nie doszło jeszcze do incydentów
                                          typu "taczka". To załoga trzyma tu klasę i chce rozwiązać problem
                                          jak najłagodniej. Oni nie chcą zostać bez pieniędzy, których i tak
                                          mają niedużo (szczególnie nowi pracownicy, którzy robią za najniższą
                                          krajową).
                                          Pomyśl, zanim napiszesz bzdury, że pracownicy biurowi śmieją się z
                                          osób okradanych tylko po to, żeby prezes nie trząsł się przed swoim
                                          właścicielem, bo nie wyrobił jakiejś tam założonej z kosmosu sumki.
                                          • Gość: do tyle w temacie Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 08:37
                                            Widzę, że nie widzisz pewnych zależności kierujących tym światem: ty masz
                                            kilkanaście lat doświadczenia na mp a krawaciarz kilka w biurze,
                                            ty zarabiasz w porywach szczęścia kilka tysi a krawaciarz
                                            kilkanaście...
                                            Widzisz tu pewne sprzężenie zwrotne pomiędzy słowami kilka a kilkanaście?
                                            Zrozum, że krawaciarze nic sobie nie robią z tego typu bajerki, że wartością
                                            tego zakładu jest załoga, bo kto ma większą wartość to oni widzą odbierając
                                            kwitek z pensją... więc Tobie pozostaje tylko bezimienne rzucanie błotem...
                                            • Gość: Maślana Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 14:15
                                              Jeżeli dla krawata wartościowanie człowieka odbywa się za pomocą
                                              kwitka i tego, co na nim, to sorry, ale chyba lepiej mieć mniej i
                                              być człowiekiem zamiast więcej i być prostytutką? Myślicie, że aż
                                              takimi anusiakami są?
                                          • Gość: też problem Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 14:20
                                            pozbądźcie się z dyrekcji osób z problemem alkoholowym i będzie
                                            dobrze
                  • Gość: 1 Re: Mondi IP: *.centertel.pl 16.05.09, 22:45
                    ciekawe czy tez mowiłbyś o ludziach z biurowca ze są nikim gdyby
                    pracowała tam twoja żona/dziewczyna lub ktos z rodziny. zastanow sie
                    zanim cos napiszesz.
                    a tak na marginesie to produkcja bez biurowca tez by nie
                    istniała....produkcja i biurowiec to jedna firma, nie zapominaj o tym
    • Gość: AA Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 07:53
      No to zobaczymy krawaciarzu czy będziesz się kulał ze śmiechu za
      kilka dni.
      • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.09, 13:52
        do gościa AA ,masz racje kolego a po za tym żaden szef odgórnie z zachodu nie
        da wolnej ręki zarządowi do tego by w imię swoich zawziętych racji rozwalił
        zakład w który ludzie z zachodu wpompowali miliardy kasy i mają plan te
        pieniądze odzyskać .
        • boollo Re: Mondi 14.05.09, 14:50
          WITAM WSZYSTKICH PEWNIE WSZYSCY ZAINTERESOWANI WIEDZA JUZ CO ZAPROPONOWAŁ ZARZĄD
          TO JEST ŚMIECH NA SALI KOLEJNY RAZ POKAZALI ZE MAJĄ NAS LUDZI PRACUJĄCYCH NA
          NICH ZA NIC I MAMY SIE ZADOWOLIĆ OCHŁAPAMI KTÓRE ŁASKAWIE ZAPROPONOWALI . MAM
          NADZIEJE ZE WSZYSCY JESTESCIE NADAL TAK BOJOWO NASTAWIENI JAK PRZED REFERENDUM I
          POKAŻEMY ŻE TYM RAZEM SIE NIE DAMY I BĘDZIEMY WALCZYĆ DO KOŃCA AŻ POSTAWIMY NA
          NASZYM JEŻELI W TYM ROKU ULEGNIEMY I POZOSTANIEMY PRZY TYM CO PROPONUJA JUŻ
          NIGDY NIE BEDZIE DOBRZE DLA PRACOWNIKÓW W TEJ FIRMIE. ROZWIĄZANIE JEST JEDNO
          WALCZYĆ I ROZPEDZIĆ TO TOWARZYSTWO Z ZARZĄDU KTÓRE NAS CHCE OKRADAĆ DO BOJU
          !!!!!! JESTESMY RAZEM WALCZYMY OTO CO NAM SIE NALEŻY
          • Gość: wychudła chabeta Re: Mondi IP: 89.231.149.* 14.05.09, 15:28
            Kolejny raz proponuje się nam jałmużne za naszą pracę , czy my
            żyjemy żeby pracowac , czy pracujemy żeby życ ? kiedyś rolnik w
            ciężkich czasach odejmował sobie od ust chleb by go dac koniowi
            który na niego pracował i dawał mu dochód bo wiedział ,jeśli on go
            zaniedba to padnie cała gospoodarka z której żyje rodzina a koń
            jest tą siłą pociągową dającą zysk .... w Mondi dąży się chyba do
            tego aby ten koń wychudł i w końcu padł...
            nie dopuścmy do tego , jeśli gospodarz nie chce o nas zadbac
            zadbajmy o siebie sami o nasza przyszłośc i nie gudźmy się na ten
            zgniły owies...
            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.09, 16:09
              Są teraz " konsultacje związków z załogą " na temat propozycji przedstawionych wczoraj . Jako maszynista mówię .... głośne NIE !!! Ochłapów nie przyjmujemy ! Odstawiamy maszyny i koniec ! Sami nimi nie ruszą , więc , albo firma będzie godziwie płaciła za wykonaną pracę , albo czas zgasić światło . Z szyderczym uśmiechem to zrobię . Odstawię maszynę i zgaszę światło ! Może aquapark tam wybudujemy ? Właśnie , może być duuży basen . Teren jest już gotowy , bo ... " bagienny " :-) . Pozdro wszystkich pracowników i koledzy maszyniści : myszki komputerowe w dłoń !
              • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.09, 16:42
                Moje zdanie na temat całej tej sprawy jest następujące:
                proces toczy się od czasu transformacji wtedy Kolaja powiedział że po
                zakończeniu restrukturyzacji zaczniemy porządnie zarabiać to spowodowało
                przyzwolenie na takie działania od str związków potem powołali ciągłe
                doskonalenie po kilku modyfikacjach doszliśmy do lean manufacturing-u i to jest
                dobre bo się rozwijamy A w mojej pamięci jest obraz wielkości pensji na
                początku mojej kariery zawodowej w celulozie 23 lata temu to była suma
                przewyższająca dwie średnie krajowe świat się zmienia ale my też ja osobiście
                przeszedłem całą ścieżkę kariery na mp i dalej awansuję ale moja pensja do
                średniej jest coraz słabsza zachęcam koleżanki i kolegów o próbę zmienienia
                rzeczywistości POZDRAWIAM
                • Gość: mimi Re: Mondi IP: 83.238.144.* 14.05.09, 20:47
                  Rozmowa ze związkami toczy się tylko pod dyktando zarządu ,zarząd da tylko tyle
                  ile chce ochłapy.Jest takie powiedzenie ;człowiek inteligentny jest
                  elastyczny;czego nie widać ze strony rządzących.Związki mają pole do działania
                  teraz czas na ich ruch a nie znowu rozmawiać w poniedziałek sami ze sobą bo
                  druga strona nawet ich nie wysłucha szczerze.Pozdrawiam .
                  • Gość: bla bla bla Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 22:47
                    te ciągłe rozmowy mają na celu odwleczenie wszelkich działań
                    szeregowców. Będą gadać z Wami rok, byle odwlec ewentualny strajk. A
                    Wy będziecie chodzić na te spotkania i słuchać ich monologów o
                    niczym.
                    • rudzia80 Re: Mondi 15.05.09, 10:10
                      dosyć gadnia, przejdżmy do czynów. Czas skończyć z chamstwem i
                      arogancją. Załoga w referendum już sie wypowiedziała jasno. Nie
                      możemy zgadzać się na te ochłapy ktore proponują.!!
                      • Gość: mgr Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:59
                        gadacie na forum i sie zalicie a i tak gowno zrobicie heehhe, a jak wam tak sie
                        nie podoba to zmience prace coza problem roboty jest od H**A
                        • Gość: do mgr Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:23
                          Szanowny panie,
                          jeżeli ów skrót "mgr" tyczy się pana wykształcenia to wstydzę się,
                          że również mam ten tytuł. Nawet wulgaryzmu nie potrafisz pan napisać
                          bez błędu ortograficznego?
                          WSTYD!

Co do załogi mondi to popieram pracowników okradanych w imię pełnego
                          portfela zarządu.
                          • Gość: do mgr Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 14:20
                            Człowieku jak chcesz gadać głupoty to jedz do Warszawy na Wiejską tam widzę
                            pasujesz .A co do załogi z mondi to nawet im do pięt nie dorastasz z twoim
                            domniemanym mgr.!!!
                      • Gość: do rudzia 80 Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 14:24
                        Masz racje było referendum czas na działanie i mam nadzieje że Wiedeń posprząta
                        trochę tych cwaniaczków co im zakład rozwalają u podstaw bo dobry pracownik to
                        ceniony pracownik i podstawa dobrego imienia zakładu.
                        • Gość: naiwnosci Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 14:29
                          Wiedeń posprząta? :) Jeszcze kasy im dołoży, żeby większa motywację
                          do walki z wami mieli. A potem dołoży drugi raz, jak już sobie z
                          wami poradzą. :)
                          • Gość: do naiwnosci Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 14:38
                            Może i masz racje to twoje zdanie ale kto wie wiesz jak idzie o pieniądze i
                            postój i straty z postoju to kolegów niestety niema .
                            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.ip.netia.com.pl 15.05.09, 15:21
                              Do " naiwności " : bardzo chętnie zobaczę , " kto komu dołoży :-) " . Odstawimy
                              maszyny na kilka godzin i sprawdzimy , co się bardziej opłacało zarządowi hehe .
                              Zarząd poleci szybciej , niż myśli . Mogę iść na bruk , ale nie dam się okradać
                              firmie , która istnieje dzięki nam ! Trzeba mieć honor !
                              • Gość: do pracownika Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 15:48
                                Masz racje całkowita popieram .
                            • Gość: csw Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 19:04
                              co to wam da ze maszyny odstawicie??? magazny zamkanac sprzedasz wstrzymac to
                              zaboli bardzej
                              • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.09, 19:12
                                Nic nie zaboli bo dostali żółtą kartkę od załogi i zaraz znalazł rozwiązanie A
                                na jesień to nie skończy się na ochłapach POZDRAWIAM
                                • Gość: Adi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 20:38
                                  Byłem dziś na spotkaniu ze związkami i z preziem. Jestem dumny z postawy moich
                                  kolegów z maszyn. Nie zostawili suchej nitki na krawacikach z zarządu. Mam
                                  nadzieję że prezio w końcu wyciągnie z tego jakieś wnioski. Poza tym mieli dziś
                                  się spotkać, wiecie jak to się skończyło?
                                  • Gość: do Adi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 21:38
                                    I tak powinno być bo oni ludzi mają gdzieś a po za tym jak byliśmy większości
                                    razem na placu na pikiecie to gdzie był prezes miał w dup.. rozmowy z nami a
                                    teraz robi obowiązkowe rozmowy i kity nam żeni.Teraz nam ochłapy okrojone
                                    proponuje i następne rozmowy na jesień poco chyba tylko po to by potem starym
                                    pracownikom zarobki w jakiś sposób obciąć.
                                    • Gość: phi Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 00:39
                                      do jesieni zdążą pozwalniać co niektórych i rozdzielić płace na
                                      pozostałych :P

zero klasy
                                      • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.09, 08:57
                                        nikogo nie zwolnią bo dostali ostrzeżenie od "soli" tego zakładu i stało się że
                                        jesteśmy "supr team" od tego roku zaczęła się nowa era POZDRAWIAM
                                      • Gość: do phi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.09, 14:26
                                        Wiesz zwolnią chyba tych z biurowca bo tam jest połowa zbędna a co do produkcji
                                        to załoga jest okrojona jak ktoś pójdzie na urlop to reszta może marzyć o dniu
                                        wolnym ludzi mają na styk .Nawet nowej załogi nie szkolą a pamiętajmy człowiek
                                        to nie robot ma prawo zachorować i co wtedy .
                                        • Gość: gościu Re: Mondi IP: *.centertel.pl 16.05.09, 22:28
                                          a skąd wiesz jak jest w biurowcu??? pracujesz tam??? powiem tylko
                                          tyle ze zarówno na produkcji jak i w biurowcu w pewnych obszarach
                                          jest za mało osób
                                          • Gość: obserwatorka z zew Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 23:29
                                            jakieś 10 może 12 lat temu, jak to wszyscy byli przerażeni wizją
                                            zwolnień po prywatyzacji mówiłam, że zbiorowe zwolnienia się
                                            zemszczą. Nie ma możliwości, żeby żądać od człowieka ponadludzkiej
                                            pracy. Jeżeli dwie osoby wykonywały jakąś tam pracę i nagle jedna
                                            idzie w odstawkę to osoba, która miała szczęście lub nieszczęście
                                            pozostać, musi robić za dwóch. To na dłuższą metę niemożliwe.
                                            Będzie coraz więcej wypadków i taki będzie finał.
                                            • Gość: do obserwatorka Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 11:46
                                              Masz racje mówili że zwolnienia muszą być bo za dużo ludzi a teraz doszło do
                                              tego że ludzie z innych zmian na zastępstwa wchodzą.Ale to niestety uwidacznia
                                              nam jaka jest mądra polityka zasobami ludzkimi w mondi .Widocznie jeszcze pewnie
                                              o 100 ludzi za dużo robi no i kokosy zarabiają .
                                        • Gość: hiehiehie Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 23:30
                                          no podobno grypa panuje, może tak zbiorowe zwolnienia lekarskie?
                                          • Gość: nowozatrudniony Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 17:54
                                            Jestem nowym pracownikiem jak i iluś tam zatrudnionych w przeciągu 2 lat. Tak
                                            się składa że większość z nas pracowała wcześniej w innych firmach i ma jakieś
                                            doświadczenie, mniejsze lub większe. Mondi nie jawi nam się jak ziemia obiecana
                                            .Do niedawna socjal jaki oferowano był jakimś tam atutem a teraz pozostało 1800
                                            zł może nie tak mało ale życzenie prezesa się spełniło mamy tyle ile ludzie w
                                            innych firmach w Świeciu ale w innych firmach nie trzeba w tak szybkim tempie
                                            przyswoić tyle wiedzy i do tego ilość przyswajanej wiedzy nie przedkłada się na
                                            inne korzyści więc po co sobie życie utrudniać???Myśle że nie jestem jedynym
                                            który tak myśli ;)
                                            • Gość: do nowozatrudniony Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 18:07
                                              Masz racje obowiązków jest masa odpowiedzialność duża za byle duperele dostajesz
                                              upomnienie z wpisaniem w papiery szok.Wymogi duże a płace jak socjal jak
                                              pisałeś.Pozdrawiam.
                                              • Gość: Tak Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 18:48
                                                To prawda.Płaca niewspółmierna z odpowiedzialnocią.Bandi w
                                                obuwniczym zarabia podobnie a się tak nie napier..li i zestresuje ja
                                                k obsłouga na mp.Zastanawia mnie jedno .Kiedy góra zobaczy że bez
                                                dołu niema góry.Pozdro dla ekip z mp.
                                            • Gość: Analyzator Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 20:14
                                              Witam.
                                              Ciekaw jestem jaki bonus roczny będzie w rękach "góry" po rozruchu i
                                              stabilizacji MP7, a jaki w rękach załogi. Mam nadzieję, że nie będą to puste
                                              dłonie owiązane bandażem z altacetem i resztką masy między palcami.
                                              Co do rozmów w płaszczyźnie "związki - zarząd" to widać, że jedni brali udział w
                                              szkoleniu z komunikacji a drudzy w prowadzeniu monologu.
    • Gość: facet Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:09
      news.google.pl/nwshp?hl=pl&tab=wn&q=Mondi
    • Gość: daro26 Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:12
      news.google.pl/nwshp?hl=pl&tab=wn&q=mondi%20%C5%9Bwiecie
    • Gość: ciekawskie jajo Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 07:15
      coś zamilkliście, osiągnęliście cel?
      • Gość: mondifan Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 13:31
        Tak, coś się udało wywalczyć. Nagroda urlopowa płatna od 1 czerwca
        (1800 brutto) 10% rocznego zarobku netto, wypłacone w styczniu 2010
        i premia świąteczna 1500 brutto. Powrót do rozmów w pazdzierniku na
        temat obniżenia roce. To wszystko.
        • Gość: ciekawskiejajo Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 14:09
          GRATULACJE!
          Cieszy mnie fakt, że Wy, jako ludzie zarabiający na ten zakład, nie
          poddaliście się i nie poddajecie w walce o szacunek do Waszej pracy
          i godne życie Waszych rodzin.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: mimi Re: Mondi IP: 83.238.144.* 19.05.09, 19:43
            My wszyscy pracownicy Mondi jesteśmy tylko ludzmi, którzy chcą tylko w miarę
            normalnie zarobić nic więcej nikt nie chce nic za darmo.A nasza praca owszem
            zawsze znajdą się ludzie którzy mówią za co oni chcą tyle kasy ale myślę że
            większość z nich nie podołała by obowiązkom i ilości tematów do przyswojenia by
            pracować w tym zakładzie.Na dzień dzisiejszy fajnie że się dogadali no i super
            było widać zgranie ludzi na zakładzie w dniu referendum .Pozdrawiam wszystkich
            którzy sie tu wypowiadali w sprawie mondi nawet tych co mają inne zdanie każdy
            ma prawo mieć swoje zdanie.
            • Gość: pracownik Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 20:10
              Gratuluję i pozdrawiam
              • Gość: 2 Re: Mondi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:15
                Warto walczyc.
        • Gość: to_tylko_ja Re: Mondi IP: *.centertel.pl 19.05.09, 21:15
          do mondifan
          zanim zaczniesz podawać liczby i informacje o tematach kolejnych
          rozmów, to najpierw uważnie czytaj komunikaty mailowe wysyłane do
          pracowników, bo swoimi durnymi wypocinami na forum wprowadzasz ludzi
          w błąd.
          • Gość: mirko Re: Mondi IP: 57.90.36.* 19.05.09, 22:43
            chwilowo broń zawieszona, ale załoga ma jeszcze o co walczyć i łatwo
            skóry nie oddamy. Myślę, że na jesień również odezwiemy się w
            sprawie "13" pensji za ten rok, bo tego też nie podarujemy. Tak
            więc "krawaciarze" Wasze stołki są nadal chwiejne, gdy załoga jest
            zjednoczona i mówi jednym głosem ..."nie zabierajcie".
            Pozdrawiam i tak trzymajmy...
            • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.09, 12:07
              Do mirko,witaj masz racje jak to się mówi w jedności siła a my jesteśmy w
              większości razem na tym samym wózku i mówimy nie zabierajcie !!!! Pozdrawiam.
              • Gość: FG Re: Mondi IP: 62.61.42.* 23.05.09, 06:26
                No to już skończyliście te podchody w Mondi?
                Zobaczcie sobie poznan.naszemiasto.pl/wydarzenia/1003080.html
                • Gość: HM.... Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 09:48
                  Do FG postaraj się może wytłumaczyć o co Ci chodzi??Jak ten artykuł ma się do
                  Sytuacji w Mondi?? Starasz się porównać sytuację w Fabryce gdzie się składa coś
                  tam z gotowych podzespołów,czy też chodzi ci o postawę ludzi wobec kryzysu(mniej
                  lub bardziej wyimaginowanego)Jeśli chodzi Ci o to że zarząd tamtej firmy straszy
                  ludzi przeniesieniem firmy do Rumunii to pewnie jest to możliwe wraz z całymi
                  halami :)Ma to się nijak do naszej Firmy w Świeciu.A jeżeli chodzi ci o ludzi i
                  zagrożenie utraty pracy to też jest kiepskie raczej porównanie ,no i to Słowo
                  PODCHODY-szkoda mi ciebie
                  • Gość: mimi Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 20:50
                    Do Hm witaj masz racje całkowita co innego parę magazynów przenieść a gdzie tu
                    cały zakład a po za tym zakład jak zakład ale ludzi wyszkolić to trzeba tak
                    naprawdę parę lat .Pozdrawiam
                    • Gość: antymondi Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 20:59
                      bzdury. tak to sobie pracownicy mondi tłumaczą. wystarczy kupić działającą
                      fabrykę w Rumuni, Chinach ... itd, czy nawet przy rządach Tuska niedługo
                      produkcję warto do Niemczech będzie przenieść i wykupić tam bezpośrednią
                      konkurencje dla mondi np jassa. Przestancie sie łudzić, że nie zastąpieni
                      jestescie
                      • Gość: FG Re: Mondi IP: 62.61.42.* 23.05.09, 22:06
                        Masz całkowitą rację - stoczniowcy też myśleli ,że już są na zawsze
                        przodującą siłą nawet w kapitaliźmie .
                    • Gość: he he Re: Mondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 21:07
                      a jak mondi przenioslo produkcje do swiecia to nikt z zarzadu Twich
                      argumentow, ze pracownicy , maszyny itd nie bral pod uwage:), a barany nie
                      zdajecie sobie sprawy ze po wykupie celulozy, fabryki na zachodzie pozwalnialy
                      sporo osob??, tez wyszkolonych na MP?? teraz moze byc to samo
                      • Gość: vvv Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 21:13
                        Jęczące łajzy z mondi mysla ze sa niewiadomo kim i niewiadomo ile maja zarabiac,
                        nie podoba sie to na bruk w innych firmach zarobki sa duzo nizsze i jakos nikt
                        nie jeczy a jak jeczy to jest wylot i tyle
                        • Gość: HM... Re: Mondi IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 22:38
                          Do wszystkich BARANÓW tzw. znawców przenoszenia fabryk gdziekolwiek czy któryś z
                          was zastanowił się choć chwile nad tym co pisze ?? Nikomu pracującemu w Mondi
                          nie wydaje się że jest nie wiadomo kim jeśli ktoś pracuje za mniej to znaczy że
                          albo jego praca jest mniej odpowiedzialna lub godzi się z takim stanem rzeczy bo
                          jest żadnym fachowcem i siedzi cicho bo boi się WYLOTU :)
                          • Gość: *** Re: Mondi IP: 62.61.42.* 24.05.09, 07:50
                            HM poczytaj sobie co piszą o Mondi i pomyśl co piszesz na Forum a
                            nie wyzywasz innych na Forum.

www.bankier.pl/wiadomosc/Mondi-Swiecie-miala-141-20-mln-zl-zysku-netto-w-2008-r-spadek-o-42-6-r-r-1915793.html

www.bankier.pl/wiadomosc/Mondi-Swiecie-mialo-3-80-mln-zl-straty-netto-w-I-kw-2009-r-wobec-zysku-przed-rokiem-1949840.html
                            • Gość: mimi Re: Mondi IP: 83.238.144.* 24.05.09, 12:12
                              Zawsze mają drogę wolną mogą iść do Niemiec nikt ich tu nie trzyma no chyba że
                              ich tu trzymają korzyści jakie mają podatki ,ulgi ,itp.Dlatego mówienie ze pójdą
                              do innego kraju nikt nie jest naiwny a oni maja ludzi którzy im wyliczają
                              korzyści materialne gdzie jest tańsza produkcja i niestety Polska wygrywa a po
                              za tym firma potrzebuje spokoju i możliwości rozwijania sie a nie być w strachu
                              co się wydarzy w kraju np.(Rumunia).
    • Gość: *** Re: Mondi IP: 62.61.42.* 25.05.09, 21:46
      Firmy tną wydatki na wynagrodzenia.

praca.wp.pl/kat,18453,title,Kiedy-firma-obniza-pensje,wid,11156839,wiadomosc.html