anaiss 10.08.05, 22:29 Śpijcie dobrze, forumki, gdziekolwiek teraz jesteście... anaiss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.08.05, 04:37 Witajcie Forumowicze. Wpadlem tutaj tylko na jedna chwile aby sie anaiss pochwalic, ze dzisiaj w sateliternej telewizji widzialem bardzo pozytywny program o Grudziadzu gdzie pokazywano grudziadzki rynek, opowiadano o historii - bardzo przyjemne wrazenia. Anaiss to Bydgoszczanka jednak darzaca sentymentem Grudziadz. Ja troche tylko pamietam Grudziadz z kolonii, gdy bylem w podstawowce; jakas stara szkola z czerwonej cegly, Wisla, most na Wisle i chyba bylem na wycieczce przez ten most, gdzie sie mowilo o starym dnie Wisly. I rzeczywiscie byly tam jak gdyby piaski a w nich najrozniejsze muszelki, a jedna ocalala ze starego koryta Wisly to nawet namawialem na calowanie. Bylo to chyba jeszcze za czasow towarzysza Gierka, czy tez jakiegos innego Swietego Uzdrowiciela Narodu, a byc moze i ze bylo to za Swietnosci rzadow Leppera. I pomyslicie sobie, ze pewnie ten za Atlantycki Niko zwariowal zupelnie. I byc moze, ze mu sie swiaty i zaswiaty dzisiaj pomieszaly. Ale co sie nie robi dla Ojczyzny jak i dla rozrywki? A swoja droga to zazdroszcze anaiss, ze mieszla w kraju, ze spotyka sie ciegle z zyczliwymi rodakami tak w pracy jak i po pracy. Ja nie mam takiego komfortu bo musze znosic i inne zwyczaje, gadac innym jezykiem, godzic sie tak z obyczajami jak i z panujaca kuchnia. Oddychac powietrzem klimatyzowanym a nie tym naturalnym... Kiedys to sie przynajmniej pocilem a poty sie nie marnowaly bo wsiakaly w majtki, koszulke, a tylko czesc z potow splywala po grzbiecie i czole. Tutaj, w Hameryce to zaczeto z Natura walczyc, nie tylko zabraniajac Naturze ludzkich odchodow, ale i zabraniajac sie czlowiekowi naturalnie pocic, czyli sprzeciwia sie tutaj naturalnym fizjologicznym potrzebom. Wiec w Polsce jest lepiej niz w Hameryce, bo w Hameryce z zimnego mieszkania, do zimnego samochodu. Z zimnego samochodu do zimnego Centrum Handlowego, i co to za zycie???? Gdzie nawet bakterie pasozytujace na pocie czola, nie maja dostepu potow siodmych bolesci. Pozdrawiam Pieknie Anaiss, jak i nasza z poprzednich wpisow paczke, pod przewodnictwem Sotera. Nie udzielam sie ostatnio, bo przechodze przez transformacje roznych trudnosci tak rodzinnych jak i ekonomicznych, porzadkuje sobie zycie jak i zyciowy balagan. Z Serdecznymi Pozdrowieniami dla Brodniczan, dla mieszkancow Grudziadza, dla slodkiej anaiss, dla Sotera i dla Wszystkich na brodnicka strone zagladajacych. Niko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) IP: 83.238.70.* 11.08.05, 08:18 Witaj niko :-) Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zamieszkania poza granicami Polski, bardzo trudno znoszę zmiany. Mnie też przydałoby się trochę motywacji do uporządkowania swojego życia, ale mam paskudny charakter i ciężko mobilizuję się do działania. A klimatyzacji nieznoszę. Czytałam, że zalęgają się tam bakterie i grzyby, u mnie w biurze podczas upałów cały czas ktoś chodził chory, bo klimatyzacja wysusza powietrze i śluzówka gardła i nosa nie ma najlepszego wtedy żywota. Zmykam do pracy, cmok w policzek anaiss Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 11.08.05, 08:23 gdyby była wątpliwość, to poniżej to ja :) coś mnie wylogowało Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 11.08.05, 11:07 co do mnie...w odpowiedzi na niko...mógłbym chyba, mieszkać gdzie indziej...jeśli praca by była, nie stanowi to problemu, jak sądzę! trzyma mnie tu tylko grawitacja!~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.08.05, 20:32 Mnie trudno by sie bylo przyzwyczaic do zmiany warunkow zycia, czy tez trybu zycia. Moglem sobie ponarzekac na pomieszczenia tutaj ochladzane, ale jak mi wysiadla klimatyzacja w domu, to jednak szybko siegalem pa telefon zamawiajac Serwis naprawczy. Nie lubie jak mi ubranko skleja pot i zawsze odroznie zapach potu czego przed moim wrazliwym nosem nawet najlepsze srodki do "tuszowania" zapachow", nie zatuszuja. Ale nie to mnie tak naprawde martwi jak rozwijajaca sie sytuacja w Iranie. Iran juz prawdopodobnie posiada bron nuklearna i niedlugo bedzie mial srodki przenoszenia tej broni. Ci religijni fundamentalisci nie kryja sie z tym, ze chca wyrznac wszystkich Zydow taka jak tego nie kryl Hitler z Nazistami. Gdyby takiego cos sie zdarzylo to Europejczycy by sie przez moment zmartfili a potem ppowrocilby do ogladania meczow pikarskich z butelka Zywca w reku. Po ataku Izraela, celem Iranu bedzie najwiekszy Szatan, jak to oni ujmuja tj. USA, nad nuklearna zaglada ktorego wlasnie usilnie pracuja. Dla Izraela bedzie to przetrwac, czy zginac. Izrael na Europe nie ma co liczyc, nie ma zaufania tez i do USA bo i tam silne lewicowe antyizraelskie nastroje. Wiec najprawdopodobniej w ciagu roku czy dwoch Izrael spowoduje atak nuklearny punkty strategiczne wlaczajac w to i nuklearne. Bedzie to na reke rezimowi iranskimu bo zjednoczy to wszystkich Iranczykow przeciwko Zachodowi. Obecnie panuja tam silne antyrezimowe nastroje i najprawdopodobniej Amerykanie pracuja nad spowodowaniem wybuchu antyrzadowego powstania, wraz dostawa broni konieczna do zbrojnego przewrotu. Byloby to najlepszym wyjsciem dla swiata. Jezeli jednak Zydzi udeza na Iran nuklearnymi ladunkami to rowniez zjednoczy to caly swiat arabski a jezeli tak to wtedy konfrontacja calego swiata arabskiego z Zachodem a zwlaszcza z USA nieunikniona. Wydaje sie, ze nawet i Francja powoli zdaje sobie sprawe z niebezpieczenstwa Iranu ktory moze miec potencjal do szybkiej produkcji broni nuklearnej w czym pomagaly Iranowi Indie jak i Pakistan. Narazie sie niewiele o tym pisze i mowi, bo lewicowej prasie europejskie jest to niewygodne i nie na reke no bo musieli by sie przyznac ze to oni byli w bledzie a USA i Izrael zachowali sie racjonalnie a nie emocjonalnie. I byc moze inwazja na Irak to pierwszy stopien do koniecznej inwazji na Iran, byc moze li tylko nuklearnej, jak nie bedzie innego wyboru. Iran ma checi wymordowania nie tylko Zydow ale i kazdego innowierca z Europejczykami wlacznie. Po takim konflikcie nuklearnym Europa obawia naplywu nowej arabskiej emigracji. To moich kilka takich przemyslen. Z Pozdrowieniami. Niko Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 11.08.05, 21:25 Tu też mamy swoje przemyślenia i nasze bezpośrednie,środkowo-europejskie zagrożenia.I to bardzo realne a ostatnio wyraźne i widoczne.Nadto przy niezbyt kompetentnej tzn. mam na myśli pełnej informacji medialnej.Czasami dodatkowo,osobiste, gdy ktoś bliski, niekoniecznie nawet,jak mnie, rodzinnie,odchodzi,ale uczono mnie,iż stanowi to własnie istotę.No to się zmagamy.Dużo by rozważać,ale zdecydowanie nie chcę dzisiaj kontynuować na dobranoc.Za to refleksyjnie pozdrawiam, i zbyt się rozgadałam,chyba przez aurę. Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 12.08.05, 16:02 niko refelksyjnie wojennie sto100 nazbyt długo sennie pozdrawiam znad popołudnia! Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 13.08.05, 01:00 słodkich snów, forumki, kończę moją działalność na dzisiaj :) i zmykam do łóżka a. Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 13.08.05, 13:46 wstałem ze snu, ledwo, dzierżąc ciało swe w całości...pogoda gruchocze i łamnie moje chore jeszcze kości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.08.05, 04:38 Dziekuje sto100 za cieple slowa i za wyrozumienie. Jakos nie dostrzeglem Twojego wpisu tutaj wczesniej, bo nawet nie pamietam gdzie sie wogole wpisalem. Kontynuacja zycia trwa, bez wzgledu na smutki i czesto doglebne zale za tych co tak nagle odchodza na zawsze i niestety niepowrotnie nie tylko w tym realnym ale i w tym mistycznym wzgledzie, a chcialo by sie..... Jednak w swiecie i wszechswiecie Naturalnego Prawa Przyczyny i Skutku, takie pojecie nie istnieje. Zazdroszcze ludziom, ktorzy znajduja komfort odeszlego blizniego, ktory udaje sie do Nieba, koniecznie poprzez kosciol za (w stosunku do dlugosci zycia zmarlego), niewielka oplata, bo przecie i zycie nie jest za darmo jak i smierc. I tak powinno byc. Nikt nie powinien sobie roscic do tego darmowych pretensji. To takich kilka do Ciebie sto100, moich oblakanych refleksji. Bywaj. Niko Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 22:43 dobrej Nocy, forumki :) do jutra a. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:14 Dobranoc mili,dobranoc. Mój K przed chwilą pokazał,że pora spać, i to już nie tylko klawiatura. Dobranoc,była przednia zabawa ! Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:15 dobranoc sto100 my się jeszcze pewnie pomęczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:24 soter_mlodszy napisał: > my się jeszcze pewnie pomęczymy! > nadąsałam się Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:16 Spokojnej nocy, przyjemnego poranka :) Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:16 teraz już wiem, soterix, co myślisz na temat rozmów ze mną! Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:18 anaiss napisała: > teraz już wiem, soterix, co myślisz na temat rozmów ze mną! hahahaha...co ja myślę...!;-))) uroczo interpretujesz...! Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 14.08.05, 00:22 anaiss napisała: > udam obrażoną na moment ulubiona moja zabawa to się podroczyć!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.08.05, 05:16 My jaskolki pod strzechami i dobrze tam nam jest anaiss. Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 17:47 witam...poprzestawiałem sobie sennny zegar...chodzę an!;-) spać tak średnio 2- 3!;-))) czy Ty to widzisz!;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 20:38 oj, soterix, ale masz fajnie :) Późne chodzenie spać daje poczucie wolności, też bym sobie po nocach posiedziała na forumach, a tak najpóźniej o 1.00 muszę już spać. 5-6 godzin snu na dobe to jest dla mnie absolutne minimum :) Cmook ;) a. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 20:47 Podzielam, podzielam. Dzisiaj wcześniej, mam dobrą a raczej smakowitą książkę i lu do łóżeczka. Dobranoc,ciemnieje szybko Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 20:53 Owszem, Dziennik Toskański Tessy Capponi-Borawskiej, świetnie opowiada, a nadto podaje przepisy, proste i pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 20:57 o, to nie dla mnie. Jestem na diecie, chyba bym umarła czytając książkę o jedzeniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 16.08.05, 21:29 niekoniecznie, ja się "najadam" samym czytaniem, mnie to wystarczy, nie mam realnego apetytu, tak samo czytam, czasem przed snem,kucharskie. Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 17.08.05, 16:05 a ja jem mało i prosto, teraz wróciłem do owoców bo zaniedbałem tego w swym repertuarze, i wcale tym się nie przejmuję, jedzenie to nie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 17.08.05, 21:09 zazdraszczam bardzo :) ja 13 godzinę w pracy, jeszcze posiedzę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 18.08.05, 04:40 Zazdroszcze Ci tyle godzin pracy anaiss. A ja jem duzo miesa ( chcialem napisac duzo mias ha ha), malo weglowodonow, unikajac ich w formie cukrow, bialych buleczek jak i ziemniakow, czy za slodkich owocow, bo to ukryte (zlozone) cukry, bezwzgledu. Tluszczy sie nie lekam a zwlaszcza tych w tlusciutkich rybach,... baaaa, nawet zadaje sobie po lyzeczce cytrynowego tranu dziennie, co daje mi dawke okolo 3000mg kwasow tluszczowych Omega 3. I podobno od tego ma mi sie przedluzyc zycie, polepszyc pamiec, likwidowac nadcisnienie jak i zmniejszac cholesterol. A kuracja sokiem z jablek z sokiem z cytryny, ma polepszyc droznosc drog moczowych. Jednak sok powinien byc nie slodzony a tylko we wirowkach domowych produkowany. A byly tez kiedys i hasla takie "jedzcie dorsze bo gowno gorsze", a teraz dorsz jest powazany i w cenie. Z pozdrowieniami dla anaiss, toja, sotera i dla wszystkich tych co palaja miloscia do zycia, do Brodnicy, do ciekawej literatury, do historii i do tej leniwie plynacej Drwecy.. Hurrrraaaa!!!!!!! Wasz niko. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 18.08.05, 08:37 Gość portalu: niko napisał(a): > Zazdroszcze Ci tyle godzin pracy anaiss. [...] wczoraj 17 h - nie zazdrość, nie ma czego Niko, cmokam, miło, że piszesz :) anaiss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 10:50 Ho,ho Nico, ale Ty dbasz o siebie, masz czas to i dbasz:-) Ja tylko w sprwie dorszy, usmialam sie tym powiedzonkiem o dorszach:-))) bo go pamietam, teraz i u nas w cenie ho,ho, ale ja je lubie czy tanie czy drogie, biale nietluste miesko miam miam. Pozdrawiam cmokajacych i nietylko! Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 18.08.05, 16:09 wpadła rano ciocia z wujem narobili hałasu i soter musiał pójść spać w dzień, bo go to z równowagi wytrąciło... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.08.05, 02:50 Ja tez przepadam za rybami toja. Wlasnie moj kolega z Alaski zlowil na wedke duze halibuty, pofiletowal je, pozamrazal i wyslal paczka overnight (przez noc) i dostalem je zamrozone w steropianowym kartonie. Jest tego sporo. Wiec odmrozilem kilka bialutkich filetow i je zalalem zalewa, czy tez marynatem Teriyaki na kilka godzin. Pozniej filety odsacze umocze w rozbitym jajku, otocze w bulce tartej na patelnie wleje oliwy z oliwek i dodam do niej sporo masla - pol na pol. Na goracy tluszcz wrzuce filety. Gdy sie usmaza z jednej i drugiej strony to podkrece jeszcze olej na caly gaz i podleje do tego tluszczu spo z pol szklaneczki albo i mnie bialego wytrawnego wina trzymajac w pogotowiu przykrywke na patelnie. Wytworzone opary winna nasacza filety. Powinny smakowac wybornie. Jeszcze na halibucie tego nie probowalem, ale na filetach z groupera, czy red snappera taka kombinacja smakuje wybornie. Przypuszczam ze na innych rybach tez. Sandacza natomiast mozna smak tylko takim marynowaniem popsuc. Z zyczeniami naleznego Wam odpoczynku w czasie weekendu a zwlaszcza dla anaiss. Niko. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Wątek na Dobranoc :) 22.08.05, 00:41 Dziękuję Niko za troskę :-) Mam nadzieję, że ryba się udała. Cmokam wszystkich zaglądających na Dobranoc anaiss P.S. niko, która jest u Ciebie godzina? powinnam Ci życzyć miłego dnia? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Wątek na Dobranoc :) 24.08.05, 23:23 pewnie dzisiaj też,to może odrobina mądrości na dobranoc; "twierdzę, że bogactwo nie jest dobrem: gdyby nim było, czyniłoby ludzi dobrymi.Ponieważ zaś to,co znajduje się u złych ludzi,nie może być nazwane dobrem, uważam,że nie należy tej nazwy stosować do bogactwa. Przyznaję zresztą, że jest ono godne posiadania,użyteczne,i zapewnia znaczną wygodę w życiu" Seneka dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.08.05, 05:31 maslo maslane i zupelne pokrecenie pojec, ze niby bogactwo z natury jest zlem. Ludzie nie sa z natury bogatymi. Sa niczym, patrza na rzeczywistosc, aranzuja ja, ryzykuja inwestujac, buduja i dlatego staja sie bogatymi. Bez ich koncepcji, bez ich ryzyka i wizji swiata byloby na ziemi ciagle to samo dno. I nie posadzam sto100 o bezmyslnosc ale o brak glebszych analiz o tym tym co sie chce powiedziec. Seneka plotl glupstwa. I dzieki, ze ludzie Seneke olali. Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 25.08.05, 14:46 bez przesady, Seneka wielkim myślicielem był! bogactwo rozpsuwa! pozdrawiam Was forumki! Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Wątek na Dobranoc :) 25.08.05, 14:55 Senaeka myślicielem był. ale czy wielikm?! Czy był bodaty? Pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Wątek na Dobranoc :) 25.08.05, 21:21 Filozofem byl brodatym, ale czy byl bogaty nie wiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naata Re: Wątek na Dobranoc :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:49 Dobranoc Forumki, kolorowych snów, jak kto lubi,mogą byc o bogactwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Wątek na Dobranoc :) 26.08.05, 16:38 przecież z filozofowania nie da się żyć, więc był bogaty duchem!:-) Odpowiedz Link Zgłoś