xdt 31.07.09, 12:59 Będziemy świętować kolejną klęskę Polski.Będziemy świętować bezsensowną śmierć młodych inteligentnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felippee Re: Toruń w hołdzie powstańcom Warszawy 31.07.09, 19:07 xdt napisał: > Będziemy świętować kolejną klęskę Polski.Będziemy świętować bezsensowną śmierć > młodych inteligentnych ludzi. Dokładnie, hołdowanie głupocie to polska specjalność. Warto to głośno powtarzać - to powstanie to była pomyłka i ogromna porażka a nie żaden błogosławiony zryw niepodległościowy. Dali się wystrzelać jak kaczki, dali pretekst by zniszczyć Warszawę i tyle z tego wynikło. Równie dobrze mogliby zdetonować pod Warszawą bombę atomową jakby mieli. To też byśmy świętowali? Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 W hołdzie bohaterskim powstańcom Warszawy 31.07.09, 23:07 Potomkowie folksdojczów nigdy tego nie pojmą.... Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: W hołdzie bohaterskim powstańcom Warszawy 31.07.09, 23:22 Potomkowie świniopasów tym bardziej :( Odpowiedz Link Zgłoś
xdt Re: Toruń w hołdzie powstańcom Warszawy 31.07.09, 23:31 Wydaje mi się ,że źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Na miejscu Powstańców zrobiłby dokładnie tak samo ,ta akcja była i jest potwierdzeniem miłości do tego kawałka świata i wierności ideałom tego narodu.Z dzisiejszego punktu widzenie było to głupotą ,ale w tej samej sytuacji dziś stanął bym na barykadzie i ciebie chciałbym widzieć przy mnie bo jesteśmy Polakami. Ale nie róbmy z tego dnia święta ,musimy to pamiętać musimy wysnuć wnioski ,a świętujmy powstanie wielkopolskie bo tam wygraliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Re: Toruń w hołdzie powstańcom Warszawy 31.07.09, 21:04 W zasadzie należałoby stonować i te kompletnie bezkrytyczne głosy a la Zaleski i Kaczyński("powstanie jako konieczna ofiara"), i te wręcz szydercze, jakie się pojawiają na forum. Do panów Z. i K. apeluję: dziecinne mitologizowanie całkiem świeżych wydarzeń to tak naprawdę nie hołd, tylko krzywda wobec historii - ucinanie dyskusji, która pomogłaby dostrzec pozytywy (podziwu godna ofiarność młodych ludzi)i minusy (jednoczesna gotowość do poświęcenia 180 tys. cywili i 90% zabudowy miasta), a takie nieuchronnie posiada każde zjawisko historyczne, zwłaszcza tej rangi, i tak tragiczne. Krytykoantom z kolei mówię: klęskę też można świętować, choćby jako przestrogę, a czasami wartościowanie wygrany-przegrany staje się wręcz zbyt proste (bo czy np. powstanie w gettcie nazwiemy klęską, skoro nie o wygraną chodziło i nie było już nic do stracenia?) Ciekawym krytycznym (ale, w moim odczuciu, stonowanym) głosem jest dzisiejszy wywiad w GW prof. J. Ciechanowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Toruń w hołdzie powstańcom Warszawy 31.07.09, 21:27 Wychowano mnie w duchu najwyższego szacunku dla Powstania i Powstańców. Nie oszczędzając także wiedzy krytycznej, że to był jednak bezsens, że wykrwawienie, że zagłada najważniejszego miasta, że zbędna i teatralna manifestacja. Wszystko to prawda. Ale łatwo krytykować dziś postawę tych, którzy nie wiedzieli tego, co my dzisiaj wiemy. I dlatego szanujmy ten bezsensowny i szkodliwy zryw, bo ci, którzy szli do przegranej walki, nie wiedzieli o tym, że muszą przegrać. Na ich miejscu zapewne postąpilibyśmy tak samo. Nie podoba mi się za to zachłanność pisiorów do zawłaszczenia sobie monopolu na słuszność także w tej dziedzinie. W każdej. E, oni zawłaszczyliby wszystko, z księżycem włącznie... A niestety, pisiory zrobiły bardzo, bardzo wiele, abym na hasła "Powstanie", "rocznica", "Bóg, Honor, Ojczyzna" nie wiedział mam gdzie podziać oczy ze wstydu. Zrównali patriotyzm z nacjonalizmem, polskość z ciemnogrodem, chrześcijaństwo z nietolerancją, tradycję z zacofaniem. Spolaryzowali, zmodernizowali, zlaicyzowali, zradykalizowali społeczeństwo jak nikt inny nie miał mocy. Komuniści przy pisiorach to było małe miki. Ale, jeśli ktoś idzie naprzód w imię hasła "im gorzej, tym lepiej", ma na co zasłużył. Howgh. Szkoda tylko pamięci powstańców. Odpowiedz Link Zgłoś