Dodaj do ulubionych

Maraton sparaliżował południe Wrocławia

14.09.09, 16:09
Toruńska-Kwidzyńska-Tutaj policjanci dali rade wciskali auta i tramwaje pomiędzy biegnących maratończyków,a motorniczemu pozwolili nawet samemu wystartoweć z krzyżówki po samoocenie,czy da rade przejechać przed biegaczami.I tutaj mimo,ze byly tylko dwa pasy w kierunku grunwaldu nawet sprawnie auta jechały.
Obserwuj wątek
    • byrcyn11 Po prostu Dudek znowu dał ciała. 14.09.09, 18:38
      Trasa maratonu powinna być dokładnie zaplanowana. Albo głównymi ulicami, ale
      tylko jednym pasem, albo po obrzeżach Wrocławia , gdzie można zamknąć całe
      ulice i zaplanować objazdy !!! A lecieli przez centrum jakby miały ich witać
      tłumy kibiców, a witały tłumy samochodów stojących w korkach ;-)
    • Gość: furora Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.magma-net.pl 14.09.09, 19:54
      A może Martix Maratończyk skomentuje te zdjęcia? Myślę, że
      wytrącają mu one wszystkie argumenty broniące "wspaniałej"
      organizacji wrocławskiego maratonu.

Apel do organizatorów - nie uszczęśliwiajcie nas na siłę imprezą,
      której nie potraficie porządnie zorganizować!
      • Gość: przyjacielmaratonu Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.09.09, 23:43
        wszystkim ktorzy krytykuja radze ruszyc raz du..pe z domu na
        rowerku, chyba latwo przewidziec problemy skoro sa co roku? albo
        wybrac sie na maraton do bostonu (jako widzowie rzecz jasna) i
        zobaczyc jak mieszkancy uczestnicza w tej imprezie i dopinguja
        biegaczy.
        polak potrafi ... tylko narzekac
        • gruner no to jedźcie biegać do Bostonu (n/t) 15.09.09, 09:53
        • Gość: qwer Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:25
          Gość portalu: przyjacielmaratonu napisał:
          > wybrac sie na maraton do bostonu (jako widzowie rzecz jasna) i
          > zobaczyc jak mieszkancy uczestnicza w tej imprezie i dopinguja
          > biegaczy.
          Może nie się nie zorientowałeś, że w Bostonie (jak i w NY, Paryżu, Londynie i
          innych miastach znanych z tego typu imprez) świetnie działa metro.I można
          jeździć po mieście wzdłuż i wszerz. Uprawiajmy swoje hobby tak, żeby nie
          przeszkadzać innym.
          • Gość: maxim Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 14:46
            > Może nie się nie zorientowałeś, że w Bostonie (jak i w NY, Paryżu, Londynie i
            > innych miastach znanych z tego typu imprez) świetnie działa metro.I można
            > jeździć po mieście wzdłuż i wszerz. Uprawiajmy swoje hobby tak, żeby nie
            > przeszkadzać innym.

To zbuduj metro zamiast pakować kasę w dziurawe drogi.
            Byłoby metro to i tak zapewne jeździłbyś autkiem bo mniemam ze na co dzień
            rzadko lub wcale nie hańbisz się MPK ?

W Warszawie metro wozi 11% mieszkańców. W Kopenhadze do 35 % ruchu odbywa sie na
            rowerach.
            Masz wybór czekać na metro 100 lat albo wystąpić do UM po pozwolenie jazdy rowerem.
            Warszawie budują metro już 30 lat za ogromne pieniądze i mają dopiero jedną nitkę.
            Metro we Wrocławiu ha ha ha.
            Wiesz ile kosztowałby bilet przy tych potokach ?
            Zapewne około 20 zł
        • Gość: Roksana Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.10, 15:27
          Tak sie sklada ze bylam we Wroclawiu w maratonowy weekend goscinnie i wybacz drogi autorze postu ale nie przewidzialam tego, ze ze wzgledu na maraton bede musiala poruszac sie w takim chaosie. zero organizacji, zero informacji o objazdach, zero czegokolwiek. Moze mieszkancy znali objazdy ale ja niestety nie. I wyobraz sobie drogi autorze postu, ze nie wpadlam na to by brac ze soba rower na dwa dni, zeby jak to byles laskaw napisac ruszyc dupe. Moim zdaniem wladze miasta zaliczyly powazna wtope, tym bardziej rozczarowujaca ze maja aspiracje do roznych tytułow (vide Europejska Stolica Kultury). Dla mnie zanada.
      • Gość: Neo[EZN] Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.09, 23:56
        No więc właśnie - historia powtarza się co roku od kilkunastu lat i
        niektórzy przez te kilkanaście lat jeszcze nie zdążyli tego faktu
        zapamiętać i pchają się samochodem prosto na trasę przecinającą
        trasę maratonu w godzinie o której akurat biegną.
        • Gość: maxim Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 14:54
          > No więc właśnie - historia powtarza się co roku od kilkunastu lat i
          > niektórzy przez te kilkanaście lat jeszcze nie zdążyli tego faktu
          > zapamiętać i pchają się samochodem prosto na trasę przecinającą
          > trasę maratonu w godzinie o której akurat biegną.

Bo kierowca im wiecej jezi tym głupszy .
          Ja wstałem rano i miałem przyjemnośc z maratonu i zadnych problemów z przejazdem .
          Wygląda na to ze maraton raz do roku to za mało aby zapamiętali.
          Proponuje co miesiac jeden maraton.
          Jeszcze moge zrozumiec że ktoś zapomniął ale nie rozumiem tych jęków .
          Wiadomo ze jak psuje się tramwaj czy jakiś matoł walnie w niego autem to
          tramwaje stają .
          Za kilka tygodni jak wrócą studenci z nowymi autkami i spadnie deszczyk to korki
          się zaczną większe niż w zeszłym roku.Ciekaw jestem czy któryś z tych kierowców
          będzie psioczył na innych kierowców ze mu zajechali drogę , albo ze urządzając
          codziennie maraton w aucie bo byle pierdułkę .
          • Gość: Neo[EZN] Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.09, 16:21
            > się zaczną większe niż w zeszłym roku.Ciekaw jestem czy któryś z
            tych kierowców
            > będzie psioczył na innych kierowców ze mu zajechali drogę

Psioczyć to będzie psioczył ale nie pomyśli że również przez niego
            zakorkowało się całe miasto. Hipokryzja na całego :)
            • Gość: maxim Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 17:44
              > Psioczyć to będzie psioczył ale nie pomyśli że również przez niego
              > zakorkowało się całe miasto. Hipokryzja na całego :)

tu by trzeba było uruchomić jakieś katastroficzne wizje które uruchomia
              wyobraźnie i np uchronią niektórych od zakupu auta..
              Można zrobić symulacje tempa wzrostu ilości aut.
              Można zmierzyć co roku jak wydłuża się korek na ul.Powstańców Śl.
              Można w oparciu o uchwały Rady Miasta ocenić kiedy nie będzie jednego wolnego
              miejsca w centrum, Kiedy wszystkie skrzyżowania zostaną osłupkowane.
              Na podstawie kilku prób można spróbować oszacować kiedy przejazd przez całe
              miasto zajmie więcej niż 1,5-2 godziny.
              Może znając te fakty już dziś ludzie zbieraliby na domek z garażem czy szukali
              pracy w bliższym rejonie z możliwością wzięcia nadgodzin które inaczej będą
              tracić na dojazdy.
              Prezydent nie będzie mówił że można poszerzyć skrzyżowania o pasy do prawo i
              lewoskrętu ale potem zabraknie miejsca.
              Ważne aby uwzględnić założenia urbanistyczne w którą stronę miasto ma się
              rozbudowywać.
              Mnie ciekawi czy za 5 czy też za 10 lat auto będzie miało sens w mieście.
              Można policzyć miejsca gdzie można stworzyć parkingi osiedlowe.
              Taki szacunek pokazałby ile aut może jeszcze w mieście przybyć.
              Nawet jeśli te szacunki będą błędne to ilość niekorzystnych dla kierowców
              okoliczności może mieć wpływ na decyzje.
              Dziś np warto by się było zastanowić czy kupić tanie małe auto miejskie czy
              szybki skuter.
              Takie opracowania na podstawie tego co było na zachodzie nie powinny być drogie.
              Nigdy nie słyszałem aby UM podejmował strategiczne decyzje na podstawie
              jakichkolwiek symulacji.
              Na razie to łatanie dziur i niewiele ma to wspólnego z urbanistyką.
              Np decentralizacja centrów urzędniczych. handlowe mamy już na peryferiach.Coodzi
              o stworzenie nowego centrum usługowego i rekreacyjnego poza ścisłym centrum.
              Takie centrum z dużą ilością miejsc parkingowych i filiami Urzędów
              Skarbowych,ZUS, banków, kin , teatrów .
              Tak aby rano miejsca parkingowe służyły dla usług a wieczorem dla rozrywki.
              W okolicy można by wybudować parkingi P@R tak aby przyjezdni nie pchali się
              autami do miasta.

Przykładowo mało kto wie gdzie we Wrocławiu działa całodobowa kawiarenka
              internetowa . Gdzie można wydrukować albo skserować coś o północy ?
              Ostatnio bardzo się zdziwiłem ze nie tylko na dworcu ale w wielkim promieniu od
              niego nie ma nic takiego.
              takie centrum rozrywkowo-handlowo-usługowe leżące z dala od mieszkań mogłoby
              prowadzić całodobową głośną działalność bez zakłócania ciszy nocnej mieszkańcom
              tak jak to ma miejsce w Rynku.
              Takie biznesowe miejsce powinno pozwolić załatwić wszystkie urzędowe sprawy w
              jednym miejscu.

Takim miejscem mogłyby być okolice stacji kolejowej Klecina ktora niedługo
              będzie uruchomiona .

• Gość: Neo[EZN] Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.09, 23:59
        > A może Martix Maratończyk skomentuje te zdjęcia? Myślę, że

Ja jeszcze skomentuję bo zapomniałem w poprzednim poście. Ten korek
        na rondzie to ja widuję prawie codziennie i to bynajmniej nie z
        powodu maratonu bo ten się codziennie nie odbywa :) Mogę wrzucić
        setki zdjęć i parę filmów wielu innych korków, bardziej imponujących
        wcale nie spowodowanych maratonem i obejmujących zasięgiem znacznie
        większą część miasta. Także dziwią mnie te lamenty jeśli ktoś postał
        sobie pół godziny skoro stoi w nich w ciągu roku dobre kilkadziesiąt
        (jeśli nie więcej) godzin.
        • Gość: maxim Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 14:55
          > Także dziwią mnie te lamenty jeśli ktoś postał
          > sobie pół godziny skoro stoi w nich w ciągu roku dobre kilkadziesiąt
          > (jeśli nie więcej) godzin.

Bo jak Kali robić korki to dobrze ale jak Kalemu robić to złe mzimu.
      • Gość: autoholik Re: Przecież ta historia powtarza się co roku!! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 14:37
        > A może Martix Maratończyk skomentuje te zdjęcia? Myślę, że
        > wytrącają mu one wszystkie argumenty broniące "wspaniałej"
        > organizacji wrocławskiego maratonu.
        >
        > Apel do organizatorów - nie uszczęśliwiajcie nas na siłę imprezą,
        > której nie potraficie porządnie zorganizować!

Bardzo dobra impreza. Nie stałem w żadnych korkach.
        Mapa jest dostepna tu
        www.wroclawmaraton.pl/files_mce/27%20HLWM/maraton.jpg
        Trasa zaplanowana poza centrum , praktycznie po obwodzie Wrocławia .
        Auta nie musiały się pchać ulicą Powstańców Sląskich .
        maraton jest co roku juz 27 raz i warto by sie było przyzwyczaic i nauczyc tras
        objazdu.
        Termin dobrze wybrany na niedzielę gdzie jest mały ruch.
        Bardzo dużo osób kierujących ruchem nawet po 7 na skrzyżowanie ( Śleżna/Armii
        Krajowej.
        panowie kierowcy musicie zrozumieć ze ulice nie są tylko dla was.
        ten jeden dzień w roku możecie zrezygnować z auta lub postać w korkach jak nie
        umiecie objechać maratonu.
        Właśnie takich maratonów powinno się organizować wiele aby trochę zniechęcić
        kierowców do codziennego korzystania z auta.
        Tramwaje stały ? Tylko wtedy gdy ruch by duzy . Za tramwaje jeziły autobusy aze
        ktoś nie umiała sprawdzić trasy dzwoniac np do MPK to jego wola.
        Aj dwie godziny spacerowałem pieszo przygladajac się maratończykom i korona mi z
        głowy nie spadła.
        Komu się spiezyło mógł skorzystać z roweru no ale jak ktoś miał ciezką doope to
        zapewne na rowerze siedział 20 lat temu.
        Wzdłuż ulicy Powstańćów prowadzi swietna droga dla rowerów.
        Z Hallera do PDT idzie się około 22 minut a rowerem jedzie w niecałe pięć.
        Korki ? I bardzo fajnie macie je przecież często jeśli nie codziennie.
        Powinniście się przyzwyczajać ze niedługo korki będą kilkugodzinne.
        Czy można było lepiej zorganizować ? Pewnie tak gdybyście zgłosili się jako
        wolontariusze.
        Maraton to wspaniałą impreza promująca Wrocław.
        jeśli ktoś z nadzoru nie zdecydował się puscic tramwajów to pewnie miał powód
        nie jest to wina organizatorów bo w całym mieście przepuszczano auta i jak
        słyszę tramwaje.
        Pozaklejanie każdego przystanku nie bardzo ma sens.
        Być może Wyborcza powinna napisać jak się zachować .
        Po miescie ludzie poruszaja się autami, tramwajami autobusami, rowerami i
        pieszo, Gdyby autko było idealne na każdą okazję to wszyscy byśmy nimi jeździli.
        Zatem trzeba umieć wybierać środek komunikacji w zależności od sytuacji.
        Ja wybrałem dobrze i nie narzekam.Jak ktoś narzeka to znaczy że wybrał źle. Na
        pewno nie będę żałował tych co w niedziele musieli deski autem przewieźć lub
        wieźli dziecko do przedszkola.

Takie imprezy są dobre dla samochodziarzy bo każą im się zastanowić czy autem
        zawsze i wszędzie dojadą.
        jak dotąd nikt nie zaproponował ulepszeń znaczy że to zwykłe biadolenie jakie
        słyszymy co roku.
        Wyjdź człowieku z auta pobiegaj z nimi a jak jesteś zdechlakiem to chociaż
        pospaceruj i poprzyglądaj się.
        Ni einteresuje cię to ? Ich tez ze stoisz w balszanym pudle na środku drogi jak
        głupek .
        od czegoś sa objazdy ale jak omus szkoda benzyny to stoi i czeka na przepuszczenie.
        Cześć się dało przepuścić ale widocznie za dużo kierowców liczyło na łut szczęścia.
        Aut przybywa i za rok będziecie dłużej stać .
        A wystarczyło wyjechać tak aby nie wcelować w te najgorszą godzinę.
        Radzę wyciągnąć wnioski aby umieć się zachować za rok.
        No ale są tacy co co roku biadolą bo to ich sport.
        Auto to wasza blaszana trumna na kółkach. To wasza proteza inwalidzka. W
        maratonie brało udział wielu inwalidów ale prawdziwych inwalidów mogliście
        zobaczyć patrząc w lusterko wewnętrzne.
        Wiele godzin byłem poza domem z rodziną ale ani jednej minuty nie straciłem w
        korkach.

• Gość: Pepe Do lasu maratończycy, a nie do miasta !!!! IP: 195.20.110.* 15.09.09, 10:12
      Chyba w przyszłym roku kupię jakiegoś smroda i przy trasie tych
      pseudo biegaczy, odpalę, a niech wdychają, jak tak lubią biegać po
      mieście !
      • Gość: maxim Auta na szrot lub do lasu IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 14:57
        > Chyba w przyszłym roku kupię jakiegoś smroda i przy trasie tych
        > pseudo biegaczy, odpalę, a niech wdychają, jak tak lubią biegać po
        > mieście !

Gadasz jakbyś już go miał więc nie zalewaj.
        • texas331 Zakazać procesji bo korkuje miasto !!!! 15.09.09, 15:35
          Co wam przeszkadzają maratończycy?
          Podobnie miasto korkuje się gdy idzie procesja bożego ciała. Może też zakazać??? !!!

> > Chyba w przyszłym roku kupię jakiegoś smroda i przy trasie tych
          > > pseudo biegaczy, odpalę, a niech wdychają, jak tak lubią biegać po
          > > mieście !
          >
          > Gadasz jakbyś już go miał więc nie zalewaj.
        • Gość: do maxima/autoholi Re: Auta na szrot lub do lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 16:35
          1.nie musisz zmieniać nicków - i tak po IP widać, że to ty
          2. nikt ci nie każe używać samochodu - to wolny kraj
          3. chcesz biegać - biegaj i nie przeszkadzaj innym żyć tak, jak lubią (w tym
          jeździć samochodami)
          4. idiotyzm sformułowań "to zbuduj metro" i słowotok dotyczący użytkowników aut
          świadczy o tym, że masz kisiel zamiast mózgu. Ja trenuję kilka razy w tygodniu,
          używam także auta i roweru. I nie podoba mi się blokowanie miasta przez grupę
          miłośników biegania - niech biegają tam, gdzie nie przeszkadzają pozostałym
          prawie 700000 mieszkańców Wrocławia.
    • Gość: korkociąg przez 27 lat to można by już się czegoś nauczyć... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.09, 10:42
      ale organizatorzy poza sobą chyba nikogo nie widzą...
    • Gość: obiektywny Niepotrzebny maraton IP: *.lodz.mm.pl 16.09.09, 00:14
      wrocławskie drogi to syf. Wrocław z resztą też jest wstrętny, ale
      niedobór dróg to rekord Polski.
    • Gość: FAkir Re: Maraton sparaliżował południe Wrocławia IP: *.chello.pl 14.09.10, 15:37
      "przez ponad 50 minut nie przepuścili ani jednego tramwaju przez skrzyżowanie, mimo że luki pomiędzy zawodnikami na to pozwalały. Takie zachowanie przyczyniło się do spotęgowania opóźnień i braku komunikacji tramwajowej w dzielnicy Krzyki. Identyczna sytuacja miała miejsce na ul. Legnickiej."

Co do Legnickeij opis jest zmanipulowany - TAm nie było mozliwosci przepuszcenia KM i KI przez kilkadzisya minut gdyż biegła zwarta ale rozciągnięta grupai LUKI MIEDZY NIMI NA TO NIE POZWALAŁY. W momencie przerzedzenia biegaczy korek tramwajowy rozładowął sie w 10 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka