troll_koronny 15.09.09, 18:34 Wszystko fajnie, ale te zeby 30 pare kilometrow jechac przez godzine czasu... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lecoqsportif Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 15.09.09, 18:38 Prędkość średnia spokojnej jazdy rowerem. wroclaw.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
troll_koronny Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 15.09.09, 18:40 lecoqsportif napisał: > Prędkość średnia spokojnej jazdy rowerem. No jak srednio i spokojnie jedziesz 30km/h to ja Ci zazdroszcze :> I przestan juz smiecic tym swoim fotoblogiem, nie ma tam nic ciekawego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: 82.177.103.* 15.09.09, 20:06 Średnio ponad 30 km/h to chyba nie najgorzej. Założę się, że metro wcale nie jeździłoby szybciej. Ludzie, przecież taki szynobus zatrzymuje się m.in. na przystankach jak każdy inny śrdoek transportu - nie chodzi o to aby wykręcić jak najlepszy czas z Trzebnicy do Wrocka i z powrotem, tylko aby ludzi wozić. Dotrzyjcie z Zakrzowa do Dworca GŁównego w 25 minut autobusem - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś No to się postarali 20 km w godzine ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.09, 20:36 no to Marszałek zrobił inwestycję, że ho ho. Wydał kupę kasy i nikt i tak nie będzie tym jeździł bo kto wsiądzie do pociągu, który będzie 20 km robił w ponad godzinę? Ale chyba nie o to w tym chodzi żeby racjonalnie wydawać publiczne pieniądze ;) Już dziś widać że ta inwestycja jest chybiona, stawiam że za rok będzie trasa zamykana bo okaże się że jest nierentowna. Panie Marszałku rada: albo robić coś porządnie (np. niekolizyjne przejazdy, lepszy podkład żeby szynobus szybciej jechał) albo w ogóle, bo to co mamy to wyrzucone pieniądze (niestety nie pana). Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok koles, tyle tekstu i kupa smiechu 15.09.09, 20:57 dojedz w 55 minut z dworca w Trzebnicy do Dworca Głównego. Jeżeli zdołasz - moje gratulacje. Ponadto, przystanek Soltysowice miesci sie na tyłach Korony (kumasz czacze?) i jeżeli ta linia ma być nierentowna to świat stanął na głowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Drogi Panie, on nie będzie leciał do Głównego 15.09.09, 21:13 tylko do Nadodrza. Niech Pan nie wierzy tej blondynce z artykułu, bo to tylko blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Poza tym tej blondynce się tylko wydaje, że koleją 15.09.09, 21:25 z Głównego do Trzebnicy jest 20km - w rzeczywistości to ok. 40 km, do samego Psiego Pola jest z 15km wokół całego miasta. Więc mamy do wyboru o co chodziło tej myślącej zadkiem osóbce: 40km w 55min, uwzględniając przystanki - to b. szybko. Z kolei w relacji Nadodrze - Trzednica 55 min to też nieźle, jak na tory wykonane w technologii lat 40-tych ub.w. www.trzebnic.webd.pl/postep%20prac/postep.html Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok niestały, tymasz to do siebie, że zawsze 16.09.09, 09:54 krytykujesz wszystko! Taką masz naturę, dlatego w mojej galerii oryginałem zajmujesz poczesne miejsce obok assura oraz mapr4 i hummera i dra klementowskiego. Leczysz tu swoje kompleksy i tyle. Na dworcu w Trzebnicy jest z pewnością słupek kilometrowy i tam możesz dowiedziec sie, jaka jest odległość z Dw-TRZ do DW-DGł. z dokładnością do dekametra. Swego czasu szedłem tą trasą do samego Wrocławia - taki miałem kaprys - otóż, w duże części zostały tam wymienione podkłady drewniane na podkłady betonowe. Cała dyskusja leży również w tym, że te małe busiki na trasie W-Nadodrze - Trz były własnością różnych panów z Trzebnicy, którzy wiele lat walczyli o to, aby nie było tej linii (= bo to konkurencja). Jakbyś pojechał wzdłuż linii kolejowej W-w - Trz, to byś stwierdził, że w ciągu ostatnich 20 lat wybudowano tam masę domów. Choćby z tego właśnie powodu linia tam ma sens. Swego czasu dyskutowałem na temtoforumie z szalencem mapusiem o Szybkiej Kolei Miejskiej (=z niemiecka S-Bahn). Mam nadzieję, że mimo ujadania malkontentów linia W-w - Trz jest początkiem rewitalizacji dojazdowej kolei do Wrocka, jak W-W - SWd, W-w-Niemcza, W-w Strzelin, W-w - Milicz etc. Na całym swiecie funkcjonują takie systemy. Dlaczegóż więc nie u nas? Ponieważ wiecznie niezadowoleni tak nie chcą???? Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Wspaniale, że ta linia będzie! 17.09.09, 01:13 Drogi Panie, proszę mi nie imputować, że jestem przeciwnikiem tej linii, bo poczułem się urażony. Zawsze byłem i będę za - tym bardziej, że suburbia - jak Pan stwierdził - rozbudowują się. Krytykowałem jedynie niekompetentną osobę (rzeczniczka UM? Nogajowa z GW?), która podawała błędne info, szczególnie liczbowe. Jeżeli chodzi o słupki kilometrowe, to zadałem sobie nieco trudu i zmierzyłem dla pana trasę torami z węzła W-w Psie Pole - Trzebnica: www.gmap-pedometer.com/?r=3194534 Wyszło mi 19,6 km, czyli szacując w poprzednim poście w pamięci, niewiele się pomyliłem. I niech Pan pamięta: słupki kilometrowe liczą sę do najbliższego węzła, a nie do Dworca W-w Gł. Zmierzyłem też odcinek W-w Główny - W-w Psie Pole: www.gmap-pedometer.com/?r=3194549 I proszę - oszacowałem na 15 km, w rzeczywistości jest 14 km, czyli pomyłka nie za duża. Czyli w sumie mamy z Głównego do Trzebnicy 33,6, czyli ca 34 km, a nie 20, jak Pan i ta blondynka pisaliście. I proszę mi nie imputować kompleksów, bo takowych nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: niestały, tymasz to do siebie, że zawsze IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 09:32 > Mam nadzieję, że mimo ujadania malkontentów > linia W-w - Trz jest początkiem rewitalizacji dojazdowej kolei do Wrocka, jak > W-W - SWd, W-w-Niemcza, W-w Strzelin, W-w - Milicz etc. a co to W-wStrzelin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakirr Re: Drogi Panie, on nie będzie leciał do Głównego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 16:26 Docelowo 7 kursów z 8 jest do Głównego... Odpowiedz Link Zgłoś
srali-muchy Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 15.09.09, 20:30 Konia z rzędem temu kto w godzinach szczytu od Dworca Głównego samochodem dojedzie do Trzebnicy w pół godziny tak aby inni ośmielili się z nim podróżować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosta masz pelna racje IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.09, 21:59 sam lubie szybko jezdzic po wroclawiu, ale zeby dojechac w szczycie w 30minut do trzebnicy z pod dworca to naprawde musialbym na wariata, pewnie za ktoryms razem spowodowalbym wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 15.09.09, 20:33 "Z Trzebnicy o godz. 6.50, 10.15 i 17.32. Z Wrocławia o 5.20, 9.05 i 15.45" Czymś takim to się do/z pracy nie dojedzie... A później polączenie będzie można radośnie zlikwidować z powodu małego obłożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pst Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.lanet.net.pl 15.09.09, 22:32 Realnie patrząc czasy są do niczego. Wyjeżdżając o 6.50 dojeżdżam do pracy na 8. Pracuję 8h do 16, ale ostatni pociąg odjeżdża 15 minut wcześniej. Jak mam na niego niby zdążyć, biorąc pod uwagę choćby minimalny dojazd do stacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msk Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.09, 23:55 Mozliwe ze autor pomylil sie i zle podpisal moze o 5.20 to jedzie z Trzeb do Wro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvsac Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 21:08 ja widzę dwa powody nierentowności - długi czas przejazdu, 35 minut byłoby akceptowalne - ominięcie Wiszni Małej i Ligoty, gdzie mieszka większość ludzi dojeżdżających z tamtego kierunku do Wrocławia do pracy. Oni i tak bedą jechać samochodami. Czyli - szynobus pusty, a droga nr 5 nadal pełna. Jedyny plus to kurs do Korony i to głównie dlatego, że w Trzebnicy nie ma żadnego większego sklepu, chyba nawet Biedronki, to swoisty fenomen tego miasta zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. nierentowność IP: 82.160.135.* 15.09.09, 21:13 Te przejazdy z definicji są dotowane. 1. Czas przejazdu jest akceptowalny, samochodem szybciej nie dojedziesz 2. Rozkład jazdy tragiczny!!! Lepiej niech zrobią mniej kursów ale o sensownych godzinach. Generalnie 12 mln na uruchomienie linii to grosze w porównaniu do kosztów remontów dróg. Transport szynowy jest dużo tańszy, tyle że jakoś nikt nie ma na niego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: nierentowność IP: *.chello.pl 15.09.09, 21:15 Krok w dobą stronę. Na początek dobre i to ale żeby ludzie naprawdę zaczęli jeździć to częstotliwość połączeń musiałaby być taka jak w Niemczech. Tam też jeżdżą 3 pociągi. Tylko że na godzinę a nie na dobę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvsac Re: nierentowność IP: *.e-wro.net.pl 15.09.09, 22:05 słowo nierentowność było użyte dość pochopnie, sorry. to, że będzie nierentowne to oczywiste. chodzi mi oczywiście o to, że nie wróżę wielkiej przyszłości, szczególnie w dni powszednie. ale mam nadzieję, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baro Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.09, 21:23 A ja powiem, że to jedna z najlepszych inwestycji komunikacyjnych ostatnich 20 lat w naszym województwie. Za relatywnie małe pieniądze przywrócono do życia trasę, na której już postawiono krzyżyk. Długi (na razie) czas jazdy wynika z opieszałości PLK w remoncie zarówno mostu na Widawie oraz estakady do WG, jak i ze zidiocenia kierowców, którzy mogą się pakować prosto pod pociąg na przejazdach. Do grudnia remonty jednak się skończą, a wioskowi "kierownicy" się przyzwyczają do pociągu, więc można będzie przyspieszyć, realny czas to około 40 minut Trzebnica - WG. Co do nierentowności - nigdzie na świecie (poza Japonią) koleje regionalnie nie są rentowne, i dlatego właśnie UMWD przeznacza co roku część swojego budżetu na dofinansowanie pasażerskich przewozół regionalnych, wykonywanych zarówno przez Przewozy Regionalne jak i Koleje Dolnośląskie. Odnosząc się do postu kolegi powyżej - Wisznię i Ligotę linia omija, ale nie omija wielu innych miejscowości, wystarczających do stworzenia odpowiednich potoków pasażerskich. Poza tym pamiętajmy - potokami można sterować (nie umiało tego nigdy robić PKP, ale to już czasy minione). Judzie mieszkają tam, gdzie mają lepszą komunikację... Podsumowując - wiadomość naprawdę świetna, czekam na uruchomienie przez UMWD linii Szklarska - Harrahov (obecnie w remoncie) oraz Jedlina - Świdnica - Sobótka - Wrocław (rozpoczęta procedura przejmowania przez samorząd). Zainteresowanych lepszym poznaniem tematu zapraszam na ciekawy wątek: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=722894&page=31pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: 82.132.136.* 15.09.09, 23:13 Pomysł super,jeszcze tylko tak jak ktoś pisał powyżej zwiększyć częstotliwość do,co najmniej,jednego kursu na godzinę i frekwencja na pewno będzie wysoka.Jest wtedy szansa na wzrost atrakcyjności północnych okolic miasta.Ceny działek i domów pójdą w górę. A w niedziele puścić kolejkę retro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 12:58 > Podsumowując - wiadomość naprawdę świetna, czekam na uruchomienie przez UMWD > linii Szklarska - Harrahov (obecnie w remoncie) oraz Jedlina - Świdnica - > Sobótka - Wrocław (rozpoczęta procedura przejmowania przez samorząd). > Linie niedługo uruchomią ale PKP odwołło pociąg z Warszawy do Jeleniej GÓry Odpowiedz Link Zgłoś
lamaare Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 16.09.09, 00:07 A może by tak Wyborcza wyjaśniła jeszcze takie niezgodności- 1.Linia miała początkowo kończyć się na stacji Nadodrze ze względu na remonty- wg autorki artykułu jest jednak na Głównym ? Na pewno już od teraz ? 2.Jeden z przystanków- Pawłowice został pominięty, czy go po prostu nie ma ? ( bo "peron" jest tam jakby odmalowany ) Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 16.09.09, 11:33 lamaare napisał: > A może by tak Wyborcza wyjaśniła jeszcze takie niezgodności- > > 1.Linia miała początkowo kończyć się na stacji Nadodrze ze względu na remonty- > wg autorki artykułu jest jednak na Głównym ? Na pewno już od teraz ? > 2.Jeden z przystanków- Pawłowice został pominięty, czy go po prostu nie ma ? ( > bo "peron" jest tam jakby odmalowany ) Popieram, jakby się przyłożyć do tematu, to... Dołożę pytanie od siebie - Czyżbyśmy mieli nowe stacje - Ramiszów i Pierwoszów ? "Stara" kolej ich nie miała, jak się mylę, to mnie poprawcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laamare Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 21:37 Pawłowice są jednak w rozkładzie. W sumie to kolejny błąd w Wyborczej nie dziwi ... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Godziny odjazdów :) 16.09.09, 01:35 "Z Trzebnicy o godz. 6.50, 10.15 i 17.32. Z Wrocławia o 5.20, 9.05 i 15.45. W niedzielę będą dodatkowe pociągi - z Trzebnicy o 13.35, a z Wrocławia o 11.45." Po co komu odjazd komuś Trzebnicy o 6.50? A z Wrocławia już o 5.20? I co z powrotem po pracy? Ktoś nad tym myślał? Odpowiedz Link Zgłoś
ankas4 super wiadomość! a Polacy potrafią tylko marudzić! 16.09.09, 04:07 Polacy to dziwaczny narod, juz mi sie nie chce nawet komentowac tego calego biadolenia... ale chcialam zwrocic uwagę na to, ze bedzie mozna na luzie wybrac sie na wycieczke rowerową po terenach trzebnickich ,bo bedzie mozna zabrac calą rodzinę z rowerami pociągiem, dodatkowo przeciez dlaTrzebnicy to dodatkowa atrakcja ,przyjechac na caly dzien takim pociągiem. Ja i masa znajomych jestesmy bardzo na TAK, liczymy ,ze linia sie rozkreci i bedzie wiecej godzin dostepnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ropes Re: super wiadomość! a Polacy potrafią tylko maru 16.09.09, 07:59 Do krytykantów Teraz będą tylko trzy pary, nie dlatego że Marszałek nie chce więcej tylko, że technicznie nie da się wpuscić więcej. Te trzy pary są uruchamiane w już obowiązującym przez 9 miesięcy rozkładzie. Odcinek Wrocław Główny-Wrocław Psie Pole jest bardzo obciązony pociągami, a dodatkowo mamy zamkniete po jednym torze między Psim Polem i Sołtysowicami i Grabiszynem, a Wrocławiem Głównym - czyli przekładając na chłopski rozum na tym odcinku palca nie da się już wcisnąć. Od 13 grudnia kiedy będzie obowiązywał nowy rozkład jazdy będzie kursować 8 par pociągów (w tym 7 z Wrocławia Głównego + 1 z Wrocławia N/o) co około 2 godziny codziennie. A jeszcze co do czasu jazdy to zapewnie skróci się on o ok. 10 min. po zamontowaniu rogatek na przejazdach - teraz na niektórych przejazdach pociąg będzie zwalniał albo zatrzymywał się (np. przy przystanku na Zakrzowie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semafor Re: super wiadomość! a Polacy potrafią tylko maru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.09, 09:07 ankas4 napisała: ale chcialam zwrocic uwagę na to, ze bedzie mozna na luzie wybrac sie na wycieczke rowerową po terenach trzebnickich ,bo bedzie mozna zabrac calą rodzinę z rowerami pociągiem... za duzo to się tam tych rowerów nie zmieści, chcesz zastawić nimi pół szynobusu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: super wiadomość! a Polacy potrafią tylko maru IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 13:04 > za duzo to się tam tych rowerów nie zmieści, chcesz zastawić nimi > pół szynobusu? Dlaczego pół ? 3/4 . W końcu piszecie ze mała frekwencja będzie . W szynobusach krzesła są składane i sporo tych rowerów można powiesić .Są tez duże przejścia Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Re: Godziny odjazdów :) 16.09.09, 12:22 hummer napisał: > "Z Trzebnicy o godz. 6.50, 10.15 i 17.32. Z Wrocławia o 5.20, 9.05 i 15.45. W > niedzielę będą dodatkowe pociągi - z Trzebnicy o 13.35, a z Wrocławia o 11.45." > > Po co komu odjazd komuś Trzebnicy o 6.50? A z Wrocławia już o 5.20? I co z > powrotem po pracy? Ktoś nad tym myślał? W Trzebnicy nie ma gdzie przenocować szynobusu, więc musi "spać" we Wrocku. Żeby zdążył być w Trzebnicy po szóstej musi z Wrocka wyjechać po piątej. Zgadzam się, że rozkład jak na razie nie najszczęśliwszy, ale trzymam kciuki, że jakoś to wszystko się dotrze. Jeszcze jak ten czas do Głównego skrócą do 45', to ze średnią 45 km/h będzie bił nie tylko autobusy ale i samochody osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piottz Re: Godziny odjazdów :) IP: 77.255.181.* 16.09.09, 12:56 W artykule jest chyba błąd Teki rozkład wydaje się chyba bardziej wiarygodny: Z Trzebnicy o 5.20, 9.05 i 15.45. Z Wrocławia o godz. 6.50, 10.15 i 17.32. Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 Urząd Marszałkowski to ma łeb!!! 16.09.09, 09:08 Jakby kolej była prywatna to właściciel tak ustaliłby rozkłąd, aby przewieźć jak najwiekszą ilośc pasażerów bo chciałby zarobić. Jak urzędnik ustalił rozkład to tak, żeby napisali w gazetach jaki to wielki sukces. Proste jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgjkjhgk Re: Urząd Marszałkowski to ma łeb!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.09, 16:07 Rozkład jest zrobiony aby wykazać, że ten szynobus jest nie rentowny.Wtedy łatwej będzie sprzedać komuś w prywatne ręce.WIęc za jakiś rok będzie taki rozkład aby można było dojeżdźać do pracy i z pracy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany ani do pracy ani z pracy z takim rozkladem :) 16.09.09, 09:46 no chyba, ze ktos mieszka we Wroclawiu i pracuje w Trzebnicy. W druga strone nie ma szans. :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue1977 Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 16.09.09, 09:53 Brawo ! Super pomysł i świetna wiadomość :) ------------------------------------------- Oczywiście jak zwykle odezwała się na forum banda zakompleksionych, niedowartościowanych i zarozumiałych malkontentów i frustratów jednak nie ma się co nimi przejmwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzebniczanin Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 09:55 Rozkład i czas jazdy to klęska 55 minut to słaby czas, nie ma go co porównywać z samochodem z prostego powodu - na Główny lub Nadodrze też trzeba dotrzeć. Przecież nie każdy mieszkaniec Trzebnicy pracuje w okolicach dworca. Czyli do tych 55 minut trzeba doliczyć dotarcie tam niewydolnmą komunikacją miejską. I to się robi mało nieatrakcyjne, bo bardziej wygodne jest jechać od początku do końca swoim samochodem. W Trzebnicy z kolei dworzec jest w miejscu oddalonym od centrum, mało kto w tej okolicy mieszka, są tam raczej hurtownie i sklep z kafelkami. O wiele wygodniej jest wsiąść do busa w samym centrum, tak jak ludzie są przywyczajeni. Nie wiem czy jeżdżąca raz na 2 godziny kolej to będzie aż tak wielka pokusa, żeby iść na piechotę 1 km i ryzykować spóźnienie, podczas gdy busy są co 20 minut. Tak jak ktoś napisał wyżej - kolej omija te miejscowości, w których najwięcej ludzi się osiedliło. Może być więc atrakcją dla Pasikurowic i mieszkańców Zakrzowa i okolic. Ale czy aż taką, by pociąg był pełny - nie wiem, nie mieszkam tam. Czy młodzież z Trzebnicy będzie dojeżdżała do liceów we Wrocławiu - też nie sądzę, bo trzebnickie liceum ma dośc dobrą markę. Studenci? No, może jeszcze oni. Także marzenia macie wielce, ale trzeba zejść na ziemię, możecie sobie prawić madre słowa o potokach pasażerów itp ale podejrzewam, że ludziom po prostu się nie będzie chciało tym jeździć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 10:54 Nie masz racji. Szynobus nigdy nie bedzie alternatywa dla samochodów, mysle ze szybko pokona autobusy na tej trasie. Autobusy tez koncza trase na nadodrzu a jakos nikt na to nie narzeka. Na dworzec wcale nie jest tak daleko od rynku (spojz na mape) Dworzec autobusowy zostanie niebawem przeniesiony na plac PKS pod samym dworcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzebniczanin Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 15:43 Za parę miesięcy się przekonamy. Zobaczymy co ludzie wybiorą. Ale nie wierzę, że wybiorą chodzenie na stację, podczas gdy mają pod bokiem szybszego busa z dużo większą częstotliwością. No chyba, że ktoś pracuje akurat na zakrzowie, psim polu albo sołtysowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakirr Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 16:32 jest tez opcja bardzo popularna w wielu regionach, również w naszym kraju - dojazd samochodem do najbliższej stacji - przesiadka i dojazd transportem publicznym do celu. Oczywiście przy 3 kursach dziennie ciężko się na to zdecydować ale jak ich liczba wrośnie do planowanych 8 to czemu nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 13:15 > Za parę miesięcy się przekonamy. Zobaczymy co ludzie wybiorą. Ale > nie wierzę, że wybiorą chodzenie na stację, podczas gdy mają pod > bokiem szybszego busa z dużo większą częstotliwością. Jedni będą się ściskać w busie a inni rozsiądą się w szynobusie jak w samolocie. W międzyczasie poprawi się infrastruktura i szynobusy będą śmigać. A ty nie zalewaj . Nadodrze to wieś . Dlaczego te busy nie chcą jeździć do Głównego ? Góry Trzebnickie to wspaniałe terany do turystyki w tym i rowerowej. Trzebnica będzie mekką rowerzystów tak jak kiedyś Sobótka gdy piętrus tam jeździł. W jedną stronę rowerkiem a w drugą no kołach . Jazda szynobusem do Trzebnicy a powrót z Obornik. Fenomenalne. Trzeba pamiętać że rozkopią zaraz drogę na Trzebnicę. Wzdłuż drogi maja powstać ścieżki rowerowe. Trzebnica bardzo zyska na turystach No chyba, że > ktoś pracuje akurat na zakrzowie, psim polu albo sołtysowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 13:17 > Nie masz racji. Szynobus nigdy nie będzie alternatywa dla > samochodów, Rusz wyobraźnią, za kilka lat codziennie znajdziesz mandat za wycieraczką. Estakadą pojedziesz jak metrem. Korki w mieście dzisiejsze to pikuś mysle ze szybko pokona autobusy na tej trasie. > Autobusy tez koncza trase na nadodrzu a jakos nikt na to nie narzeka. > > Na dworzec wcale nie jest tak daleko od rynku (spojz na mape) > > Dworzec autobusowy zostanie niebawem przeniesiony na plac PKS pod > samym dworcem. > Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 16.09.09, 10:03 Moje gratulacje. Znakomita inwestycja, chociaż przyznaję, że obecnie zdecydowanie za mała częstotliwość kursowania ale po zakończeniu tych remontów, napraw etc mam nadzieję, że te wszystkie niedogodności zostaną wyeliminowane. A tak przy okazji co z realizacją koncepcji jazdy szynobusem wokół Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Nareszcie się rusza! 16.09.09, 10:28 Mimo mankamentów, jak choćby czas jazdy, to bardzo dobra wiadomość. Do tej pory mieszkańcy Trzebnicy skazani byli na jedyną, potwornie zatłoczoną drogę, ewentualnie ryzykowne, wąziutkie, niebezpieczne (szalejące TIR-y) dróżki lokalne. Pociąg to jednak nie lata 40-te, jak tu ktoś imputuje, to istotna w XXI wieku alternatywa dla samochodu. Niewykorzystywanie do tej pory istniejących już dróg transportu, jak ta właśnie było głupotą i niegospodarnością, hamowaniem rozwoju. Nie myślałem, że to kiedyś powiem (a zwłaszcza napiszę): BRAWO DLA MARSZAŁKA ! Aha, jest jeszcze drugi dobry prognostyk: przejeżdżając ostatnio przez Jakuszyce zauważyłem, ku swemu zdziwieniu postępujący remont tamtejszej linii kolejowej! Na samą przełęcz Jakuszycką z Jeleniej Góry, a więc i z Wrocławia, pojedziemy pociągiem? (mam nadzieję) Coś się w końcu w naszym zaniedbanym rejonie rusza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czystosc Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł 16.09.09, 10:37 Skrócenie kursu WrG - Trz do 35minut, proponowane godziny kursowania: trzebnica - wroG: 6-8: 00 15 30 45 8-13: 00 30 14-17: 00 15 30 45 18-22: 00 30 kursy do trzebnicy, wedle powrotów szynobusów oraz ich dojazdów z postojów. Dobudowanie stacji - WrGrabiszynska. ___ dodatkowo: podobne trasy do: legnicy przez środe slaska wolow przez brzeg dolny oborniki slaskie olesnica jelcz-laskowice olawa strzelin walbrzych przez swidnice usprawni to komunikacje w obrebie wroclawia (takie linie to lepiej jak metro), umozliwi rozwoj terenow przy kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o gdzie są mijanki na tej trasie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 14:15 to dość istotny parametr przy zwiększaniu częstotliwości kursowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretek_bladzi Re: gdzie są mijanki na tej trasie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 20:53 Gość portalu: o!o napisał(a): > to dość istotny parametr przy zwiększaniu częstotliwości kursowania Między Psiakiem a Trzebnicą jedna. W Siedlcu +- w połowie dwudziestokilometrowego odcinka, więc fizycznie takt nie mniejszy niż 40-45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
karmag1 Rewelacja 35 minut i jestem w Koronie, jeszcze 15 16.09.09, 12:57 i jestem na Grunwaldzie. Świetny pomysł !!!. Jeżeli 55 minut z Trzebnicy do WR-gł. to z Trzebnicy np. do Sołtysowic ok. 35 minut (z Sołtysowic do Głównego jechało się ok.20min.-chyba że coś się zmieniło? a jeżeli tak to niewiele) Sołtysowice np. to dobre miejsce by przesiąść się i jechać dalej MPK. Tylko faktycznie godziny odjazdów do bani, to trzeba zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Pojedziemy szynobusem do Trzebnicy za 5 zł IP: *.e-wro.net.pl 17.09.09, 07:47 > Wszystko fajnie, ale te zeby 30 pare kilometrow jechac przez godzine czasu... : > ( Jak godzinę ? Przecież co godzinę miał wyjeżdżać, więc jedzie 30 minut Odpowiedz Link Zgłoś
dojezdzajacy Pilnie potrzebny pociąg do Trzebnicy 18.30-19.00! 18.09.09, 13:56 Zaproponowany przez KD rozkład jest kompletną porażką. Od już potrzebny jest co najmniej dodatkowy pociąg odjeżdżający z Wrocławia w godzinach 18.30-19.00 (!!!), aby chcący po pracy lub zajęciach w szkole lub uczelni spotkać się ze znajomymi lub zrobić zakupy mieli szansę wrócić pociągiem do domu. Inaczej nie będzie szansy na stałych klientów zainteresowanych biletami okresowymi. Brak takiego pociągu (i to już teraz, a nie kiedyś) jest tym bardziej dziwny, bo szynobus i tak stoi we Wrocławiu. Jeśli nie można zrobić połączenia do Głównego to może choć Nadodrze. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 wow. 18.09.09, 17:10 Analiza artykułu nie pozostawia wątpliwości: kolejka do Trzebnicy nie jest dla podróżnych, czyli między innymi czytaczy forum, lecz dla urzędników. Oto jest bowiem miś na miarę naszych możliwości. No przecież starają się, bo jest całe sześć kursów dziennie. No przecież wymienili drewniane podkłady i szyny pochodzące jeszcze z czasów Breslau i Trebnitz. No przecież jest klimatyzacja. Wow. Niestety, nie ma mijanek, nie ma strzeżonych przejazdów, nie ma możliwości kombinowanej jazdy na jednym bilecie po całej aglomeracji, nie ma skoordynowania czasów odjazdów kolejki z resztą komunikacji zbiorowej w Trzebnicy i Wrocku a przebieg trasy zoptymalizowano dla oszałamiających 70 km/h, co odpowiada mniej więcej momentowi, w którym we własnym samochodzie przełącza się z drugiego na trzeci bieg, jak się człowiekowi spieszy. Trzeci bieg z pięciu, czasami sześciu, śmiem dodać. 70 km/h w XXI wieku ... ja cię kręcę. Pewnie okien też nie będzie można w szynobusie otwierać, coby podróżnym łbów nie pourywało :-) a klima się szybko zepsuje, zapewniając motorniczemu stałe i pewne źródło ropy do własnego samochodu. Właściwie to należałoby się cieszyć. Bo coś się po dwudziestu latach dynamizmu i na kolei zaczyna zmieniać. Szkoda, że ta wiadomość nie przyszła z magistratu, a raczej ogłoszona została wbrew niemu, z obozu konkurencji. Bardzo to symptomatyczne, kiedy o aglomerację martwi się marszałek a burmistrz martwi się tylko o stadion. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że cała ta akcja właśnie dla wywołania takiego wrażenia została rozdmuchana. Burmistrz do dupy na tle wspaniałego marszałka. A w tle wybory. A że realizacja pomysłu na kolejkę też jest do niczego, to nieważne. Tylko dlaczego picera Dutkiewicza mam wymienić w najbliższych wyborach na picerów z PO ? To pytanie kieruję do spin doktorów pracujących dla genseka Schetyny. Odpowiedz Link Zgłoś