Dodaj do ulubionych

Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie

06.10.09, 18:57
Cieszy taka reakcja władz wrocławia. Szkoda jednak, że nie pokazują jak zależy im na innych inwestycjach (albo właśnie pokazują?).

Nie wiem jaki wpływ na sytuację w mieście mają zbliżające się wybory, ale co zauważyłem:
1. IBM - do przodu
2. Prace na obwodnicy - aż wrą
3. Obwodnica śródmiejska - podobnie

Czyżby miasto przebudziło się z otępienia i przeszło do czynu po graniu PR-em? Oko się cieszy. Nie można nie zauważyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: gred Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.09, 19:13

"W ubiegłą środę IBM, światowy potentat w branży elektronicznej,
      ogłosił, że nowe centrum informatyczno-usługowe otworzy właśnie we
      Wrocławiu." i dalej :
      "IBM we Wrocławiu na siedzibę wybrał sobie powstający przy ul.
      Muchoborskiej biurowiec Wojdyła Center Park"
      W tym miejscu już ma swoje siedziby wiele firm i okolica nadal się
      rozwija.
      Należałoby jaknajszybciej zbudować porządny (wzorcowy ?) tj. na
      miarę czasów i powstającej w najbliższym otoczeniu architektury,
      przystanek przyszłej SKM. Przecież tam (W-w Muchobór) jest nawet
      stary tunel z wejściami na perony. Ta "stacja" to wstyd i kiła a
      przecież setki ludzi mogłyby "kolejką" dojechać prawie do samego
      biura...
    • Gość: arturo Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 19:17
      Trudno połączyć wymienione przez Ciebie inwestycje z PR miasta:
      *IBM - to wynegocjował PAIZ,
      *obwodnica OAW - to inwestycja GDDKIA,
      *obwodnica śródmiejska - tutaj miasto ma wprawdzie coś do powiedzenia, ale
      procedura przetargowa jest rozciągliwa.
      • mpp29 Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 06.10.09, 19:28
        Tak, ale od przynajmniej 8 lat nie widzialem tutaj takiego rozwoju inwestycji jak obecnie. Wszystkie z wymienionych przyczyniaja sie wyraznie do rozwoju miasta - a to jak napisalem cieszy. (jeju, ja nie marudze....)
      • Gość: mat Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: *.joanitow.finemedia.pl 06.10.09, 19:51
        Z AOW to nie do końca tak jak piszesz. Może i samo AOW buduje GDDKIA, ale bez
        działań miasta w kierunku zorganizowania EURO we Wrocławiu, czekali byśmy na AOW
        kolejne 10 lat.
    • Gość: new Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 19:34
      Ale swoją drogą to czy my jesteśmy polską B aby tworzyły się tu
      strefy? Taki biznes patrzy tylko jak by więcej ugrać a potem gdy
      atrakcyjność spadnie zwinąć interes. Jak UA wejdzie do rodziny
      państw europejskich to przeżyjemy to co dziś jest w Irlandii.
      Ostatnio czytałem artykuł o inwestycjach z kraju kwitnącej wiśni w
      województwie dolnośląskim i tam pani ambasador już marudziła że
      koszty zatrudnienia rosną. Więc mamy się nie dorabiać bo inaczej
      biznes padnie?
      • Gość: WuWu Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 00:27
        Organizacja Euro we Wrocławiu to też nie zasługa miasta tylko
        ambicje m.in. Grzesia i pomoc Miro.
    • Gość: Grawit Podywagujmy sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 19:36
      Ciekawe, czy inwestycje Volvo, HP, Siemens. LG, IBM itd. zostałyby
      ulokowane we Wrocławiu, gdyby nie ten PR. Tylko mi nie piszcie, że
      autostrada, blisko granica, potencjał Wrocławia itp. Już dawno
      udowodniono, że to wszystko pic na wodę i fotomontaż, a na świecie
      są tysiące miejsc, znacznie lepszych od Wrocławia. Tak naprawdę o
      tych inwestycjach zadecydował tylko skuteczny PR.

• Gość: :( Re: Podywagujmy sobie IP: *.lanet.net.pl 06.10.09, 20:24
        biznes pierwsza klasa, tylko kto będzie płacił podatki?
        Biznesmeni się dorobią a póżniej podziękują (coca -cola w Środzie
        straszy)
        Największym błędem naszych włodarzy jest krótkowzroczność i pazerność
        • Gość: fx Re: Podywagujmy sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 20:35
          JA TEŻ !! JA TEŻ! CHCĘ DO STREFY WAŁBRZYSKIEJ!
          TEŻ CHCĘ DOFINANSOWANIE I NIE PŁACIĆ PODATKÓW
          tylko nie mogę bo jestem zwykłem polskim średnim przedsiębiorcą:(
          • Gość: gred Re: Podywagujmy sobie IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.09, 20:49
            "IBM we Wrocławiu na siedzibę wybrał sobie powstający przy ul.
            Muchoborskiej biurowiec Wojdyła Center Park"
            W tym miejscu już ma swoje siedziby wiele firm i okolica nadal się
            rozwija.
            Należałoby jaknajszybciej zbudować porządny (wzorcowy ?) tj. na
            miarę czasów i powstającej w najbliższym otoczeniu architektury,
            przystanek przyszłej SKM. Przecież tam (W-w Muchobór) jest nawet
            stary tunel z wejściami na perony. Ta "stacja" to wstyd i kiła a
            przecież setki ludzi mogłyby "kolejką" dojechać prawie do samego
            biura...
            • Gość: IBM - man Re: Podywagujmy sobie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.10.09, 22:10
              Ale ty jesteś tępy człowieku!

Tam powstają zupełie nowe biurowce klasy I...ale co ty wiesz o tym,
              pewnie ćpasz w ym przejściu na peron..hmmm
              bieda co? no bieda!
              • Gość: gred Re: Podywagujmy sobie IP: 188.96.70.* 07.10.09, 09:09
                Wygląda na to, że BARDZO CHCIAŁEŚ coś powiedzieć. I udało się!
                Powiedziałeś COŚ. Tylko, że sam pewnie niezabardzo wiesz o co ci
                chodzi. I to własnie TY -IBM-man - coś tutaj o ćpaniu ?!
          • Gość: new Re: Podywagujmy sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 20:50
            Ja równierz mam działalność a ostatnio zdobyłem dodatkowe
            uprawnienia, bo u nas wszystko musi być reglamentowane, i widzę że
            ten rok będzie słaby. Ale mój znajomy pracuje w jednej z firm pod
            miastem i też nie ma rewelacji, codziennie dają mu do zrozumienia że
            jak się nie postara to na jego miejsce... :(
            • indywidualismus Re: Podywagujmy sobie 07.10.09, 09:45
              Gość portalu: new napisał(a):

> Ja równierz mam działalność a ostatnio zdobyłem dodatkowe
              > uprawnienia,

Teraz zdobądź jeszcze uprawnienia do posługiwania się bezbłędną polszczyzną,
              jeśli nie przekracza to Twoich możliwości.
            • 45rtg Re: Podywagujmy sobie 07.10.09, 15:50
              Gość portalu: new napisał(a):

> Ja równierz mam działalność a ostatnio zdobyłem dodatkowe
              > uprawnienia, bo u nas wszystko musi być reglamentowane, i widzę że
              > ten rok będzie słaby. Ale mój znajomy pracuje w jednej z firm pod
              > miastem i też nie ma rewelacji, codziennie dają mu do zrozumienia
              że
              > jak się nie postara to na jego miejsce... :(

Współczuję znajomego - frajera, który daje sie zastraszyć pustymi
              groźbami. Zresztą sam najwyraźniej jesteś nie lepszy.
          • Gość: nn Re: Podywagujmy sobie IP: 89.72.32.* 07.10.09, 01:12
            tylko pytanie, czy jesteś w stanie zapłacić tyle przeciętnemu pracownikowi, co IBM.

Zważ na to, że pracownik te pieniądze wyda. A biorąc pod uwagę fakt, że to zapewne będzie dużo powyżej średniej krajowej, to własnie te osoby szybko zdecydują się na zakup mieszkań czy innych dóbr.

To napędza rynek.
            • Gość: Paweł Re: Podywagujmy sobie IP: *.finemedia.pl 07.10.09, 02:41
              Czy jesteś pewien, że IBM będzie bardzo dobrze płacił przeciętnemu pracownikowi?

Po przeczytaniu różnych artykułów dotyczących tej inwestycji mam wrażenie, że IBMowi chodziło przede wszystkim o niskie koszty... Wrocław wygrał z lokalizacjami w innych krajach tylko dlatego, że w Polsce dostał największe wsparcie z publicznej kiesy.

Co do innych aspektów to zwiększony popyt na mieszkania we Wrocławiu to raczej minus (dla kupujących, developerzy i banki na pewno się ucieszą...
              • Gość: Hermilion Re: Podywagujmy sobie IP: 141.11.234.* 07.10.09, 09:27
                Wiesz co ja sobie policzyłem ile tej pomocy wyszło
                - i wynik był 30k PLN na miejsce pracy. Co oznacza
                że będą mieli przez pół roku ludzi za darmo a
                połowa tej kasy wróci w postaci podatków.

Nie wiem jak Tobie ale mi się wydaje że
                mieszkańcy na tym skorzystają - a na pewno
                branża IT .. już obecnie jest niezłe ssanie
                a dodatkowe 2k miejsc w branży to naprawdę dużo.

[Jeszcze trochę i w IT Wrocław będzie miał
                większy rynek niż wawa :P ]
                • allerune Re: Podywagujmy sobie 07.10.09, 11:32
                  > [Jeszcze trochę i w IT Wrocław będzie miał
                  > większy rynek niż wawa :P ]

spokojnie chopie, na początek to może dogońmy Kraków, do którego brakuje nam
                  LATA ŚWIETLNE jeśli chodzi o zarobki i to co się w firmach robi, oni mają R&D
                  IBMa oraz R&D Google między innymi (oprócz tego Motorola, Sabre i parę innych
                  firm postrzeganych jako świetni pracodawcy),
                  u nas na razie widzę serwerownie, biura obsługi klienta (callcenter) i księgowość
                  • Gość: realista Re: Podywagujmy sobie IP: 192.100.130.* 07.10.09, 14:04
                    Tak a Nokia Siemens Networks z przeszlo 1300 pracownikami R&D (nie call center and ksiegowosc) w zakresie technologii radiowych czy sieci transportowych to co? Praktycznie najwieksze centrum R&D w Polsce a Ty porównujesz 100 osob Googla czy 800 osob Motoroli w Krakowie?
                    Zarobki w Krakowie pewnie sa lepsze ale co do lat swietlnych to przesadzasz no chyba, ze Ci sie jednostki pomylily ;-)
                    • Gość: wet3 Re: Podywagujmy sobie IP: *.de.ibm.com 07.10.09, 14:56
                      wlasnie w tym problem ze we wro jest tylko nsn. reszta to jakies male firmeki i
                      to nsn "dyktuje" wysokosc pensji.
        • Gość: Grawit Kto będzie płacił podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 21:01
          Podatki będą płacić zatrudnieni tam pracownicy. Udzielając zwolnień
          decydenci kalkują, czy liczba zatrudnionych będzie na tyle duża, by
          brak wpływów od przedsiębiorców się opłacał. Przedsiębiorcy
          rzeczywiście nie będą płacić podatków. Tak to jest, jak się jest
          żebrakiem nie władającym współczesnymi technologiami i powiązaniami
          z międzynarodowymi rynkami. PRL zostawił nam taki właśnie stan i jak
          na razie nie wygląda na to, byśmy z niego wyszli w dającej się
          przewidywać przyszłości. Znacie jakąś metodę jak to zrobić?
          • Gość: new Re: Kto będzie płacił podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 21:47
            Należy więcej wydawać na naukę, lecz nie tyle na uczelnie a
            wspieranie myśli technicznych, innowacje, wynalazki, prace naukowe.
            Ułatwiać życie naszym inwestorom a nie klękać przed obcymi.
            Inwestować w infrastrukturę komunikacyjną i teleinformatyczną.
            Uczelnie powinny ze sobą więcej współpracować nawet z tymi w innych
            województwach. Narazie to osoba prowadząca firmę w naszym kraju jest
            cwaniakiem, dorobkiewiczem, oszustem itp. To nie ludzie są źli, to
            złe jest prawo. Pamiętam czasy że powstający hipermarket był
            nazywany inwestorem teraz nadeszła modana na specjalne strefy
            ekonomiczne.
            • Gość: Grawit Też tak myślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 22:12
              Trzeba tak działać, tylko nie obiecywać sobie szybkich sukcesów.
              Stan współczesnych techologii jest taki, że np. wyposażenie fabryki
              produkującej procesory w cenie jednostkowej kilkaset zł (takie jak w
              Twoim komputerze) kosztuje nie mniej 1 mld dolarów. Poza tym, aby
              mogła produkować, jej właściciele muszą dysponować licencjami na
              różne technologie, a to zwykle jest drugie tyle. Nie licz na to, że
              jak państwo zacznie aktywniej popierać naukowców (nie na uczelniach,
              ale uczelnie?), wynalazców to oni zrobią co trzeba. To się nie
              sprawdza - ci, którzy już funkcjonują w tym interesie doszli do
              obecnego stanu metodami charakterystycznymi dla tzw. drapieżnego
              kapitalizmu.

• msierak Re: Też tak myślałem 06.10.09, 22:29
                Gość portalu: Grawit napisał(a):

> Trzeba tak działać, tylko nie obiecywać sobie szybkich sukcesów.
                > Stan współczesnych techologii jest taki, że np. wyposażenie fabryki
                > produkującej procesory w cenie jednostkowej kilkaset zł (takie jak w
                > Twoim komputerze) kosztuje nie mniej 1 mld dolarów. Poza tym, aby
                > mogła produkować, jej właściciele muszą dysponować licencjami na
                > różne technologie, a to zwykle jest drugie tyle. Nie licz na to, że
                > jak państwo zacznie aktywniej popierać naukowców (nie na uczelniach,
                > ale uczelnie?), wynalazców to oni zrobią co trzeba. To się nie
                > sprawdza - ci, którzy już funkcjonują w tym interesie doszli do
                > obecnego stanu metodami charakterystycznymi dla tzw. drapieżnego
                > kapitalizmu.
                >
                >
                Doszli do tego metodą wspierania naukowców. Tylko że to było 50, 100, 150 lat
                temu. Teraz jest już za późno
          • Gość: G60limited Że co? IP: *.as.kn.pl 07.10.09, 07:32
            A to poza strefą ekonomiczną pracownicy nie płacą podatków? Oczywiście, że
            płacą! A jeśli zwolnienie jednej firmy z płacenia podatków ma pozwolić na
            zwiększenie zatrudnienia, to ile dobrego dałoby zwolnienie z podatków wszystkich
            firm? Dlaczego faworyzuje się duże, obce firmy zatrudniające osoby wykształcone,
            kosztem małych niezależnych firm, które mogłyby zostać założone przez tych
            samych wykształconyc ludzi? Mamy się cieszyć, że duża zagraniczna korporacja
            utworzy tutaj armię młodych biurowych zombie? Więcej optymizmu i dumy było w
            sukcesie Naszej-Klasy, i więcej tego typu przedsięwzięć mogłoby stworzyć we
            Wrocławiu oazę sukcesu w tym beznadziejnym kraju.
            • Gość: Bons Się zbuntuj i stań okoniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 09:33
              Jeśli nie podobają Ci się strefy i uprzywilejowanie inwestujących
              tam przedsiębiorstw, to zorganizuj ich blokadę. Zablokuj drogi
              transportu pracowników i towarów, a jak masz dostatecznie dużo
              fantazji, to możesz się jeszcze oflagować i podpalić. Ostatnio media
              donoszą o gwałtownie wzrastającym bezrobociu wśród ludzi młodych -
              absolwentów wszelkiego rodzaju szkół. Ci na pewno poprą tego rodzaju
              działania - duma i godność przede wszystkim. Nikt nie chce być
              młodym biurowym zombie.
              • Gość: G60limited Re: Się zbuntuj i stań okoniem IP: *.as.kn.pl 07.10.09, 18:21
                Nikt nie chce być biurowym zombie, ale jak pojawiają się ulgi dla dużego
                koncernu a nie dla absolwentów studiów, to absolwenci studiów aż klaszczą
                uszami. Nie rozumiem tych ludzi.
                • 45rtg Re: Się zbuntuj i stań okoniem 08.10.09, 09:50
                  Bo jesteś jakimś smarkatym naiwniakiem. Po prostu w żadnej z takich
                  firm nie jest się "biurowym zombie". Normalnie, jak wszędzie,
                  pracuje się od 9 do 17, a potem robi się co chce i gdybyś cokolwiek
                  wiedział o rynku pracy, to przede wszystkim to.
                  Twoje wizje pochodzą chyba z jakichś żałosnych opowieści dziadka
                  które wyczytał u Reymonta w "Ziemi obiecanej".
                  • Gość: G60limited Re: Się zbuntuj i stań okoniem IP: *.as.kn.pl 08.10.09, 19:30
                    To jest Twoje życie, i możesz je sobie spieprzyć w taki sposób jaki chcesz.
                    • 45rtg Re: Się zbuntuj i stań okoniem 09.10.09, 09:38
                      Gość portalu: G60limited napisał(a):

> To jest Twoje życie, i możesz je sobie spieprzyć w taki sposób
                      jaki chcesz.

Buahahaha :-) Widzę że nawet przed samym sobą nie umiesz się
                      przyznać, że brak ci nawet najsłabszych argumentów :-)
            • Gość: Ężynjer Re: Że co? IP: *.ericsson.net 07.10.09, 13:19
              >Dlaczego faworyzuje się duże, obce firmy zatrudniające osoby wykształcone
              >kosztem małych niezależnych firm,

Twoje rozumowanie jest typowe dla kogoś kto nigdy nie miał do czynienia z
              biznesem tego rodzaju. Wydaje Ci się, że firma technologiczna to warzywniak
              konkurujący z hipermarketem? Małe firmy mogą stanowić jedynie wsparcie dla
              gigantów takich jak IBM. Bez nich nie miały by żadnej racji bytu.
              • Gość: G60limited Re: Że co? IP: *.as.kn.pl 07.10.09, 18:10
                I tu się mylisz - miałem sporo do czynienia z pracą w korporacji hi-tech. I całe
                szczęście, że od kilku lat pracuję na własny rachunek, również w branży wysokich
                technologii. I nie chodzi o konkurowanie z dużymi korporacjami. Można być
                podwykonawcą, poddostawcą, uzupełnieniem, lub w ogóle pracować w niszy której
                duzi nie tykają. Najważniejsze jest to, by dając w blasku fleszy ulgi dużym, dać
                też ulgi tym, którzy chcą coś samodzielnie robić. Inaczej jest to wyłącznie
                promowanie hodowli korporacyjnych zombie.
                I jeszcze raz powtórze dla ciężko kapujących - nie jestem przeciwny ulgom dla
                IBM, jestem przeciwny nie robieniu podobnych ulg dla tych, którzy mają pomysły i
                chcą tworzyć innowacje na własny rachunek.
    • kszafraniec Dutkiewicz myśli!!! 07.10.09, 06:59
      Czytałem, że Dutkiewicz zrozumiał, że aby standard życia się poprawił trzeba
      ściągać inwestorów, którzy zatrudniają głównie absolwentów bo jesteśmy miastem
      akademickim, a nie tylko firmy produkcyjne, które zatrudniają jedynie
      monterów. Efekt? Siemens zatrudnia już 1200 albo 1600 programistów, IBM chce
      3000, jeszcze dochodzi HP i inni. Średnie zarobki w takich firmach to sporo
      ponad średnia krajowa. Dodatkowo nie trzeba konkurować z tanią siłą roboczą w
      Rumunii czy na Słowacji. Tam jeszcze jest stare myślenie, że inwestora
      ściągnie się na tanią siłę roboczą. Każdemu inwestorowi trzeba dać ulgi, ale
      trzeba wybierać, czy inwestor będzie zatrudniał ludzi z wyższym wykształceniem
      za minimum 3500 brutto, czy monterów za 1200 brutto. Wg mnie po tych krokach
      Siemensa, HP, a teraz IBM, jest kwestią czasu, kiedy przyjdą do nas inni.
      • Gość: XXXXXXX Ustawiają przetargi IP: *.anonymouse.org 07.10.09, 07:43
        No wiceprezydenci juz nawet ustawiają przetarg na ITS ( gruba kasa została
        rozdana ) specjalnie w nagrodę dla IBM. Ciekawe czy ktoś sie zainteresuje
        procedurą przetargowa i tym że wszystko jest układane pod konkretna
        firmę????Powiązania w mieście są przerażające, ciekawe kto to wszystko posprzata
      • allerune Re: Dutkiewicz myśli!!! 07.10.09, 11:36
        > Siemens zatrudnia już 1200 albo 1600 programistów, IBM chce
        > 3000,

3000 ale kogo? Do utrzymywania zasilania w serwerowni raczej nie potrzeba
        PROGRAMISTÓW. Zdecydowana większość, to będą pracownicy techniczni, potem
        obsługa klienta itd. Programistów będzie garstka
      • etruskw-w Re: Dutkiewicz myśli!!! 07.10.09, 12:06
        doszedł do mądrego wniosku, że rodzimi biznesmeni zwłaszcza z
        Wielkopolski obniżają zdecydowanie standard życia we Wrocławiu
    • Gość: warszawiak Warszawa zazdrości Wrocławianom . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:21
      • etruskw-w Re: Warszawa zazdrości Wrocławianom . n/t 07.10.09, 12:08
        a ja zazdroszę Warszawianom tych wypasionych samochodów i
        eleganckich rezydencji pod Warszawą
    • etruskw-w 3 tysiące Polaków nie będzie krązyć po Europie 07.10.09, 12:17
      To cieszy, ubędzie wartościowych ludzi na emigracji zarobkowej
      tudzież na innych historycznych zdarzeniach typu wojny europejskie,
      gdy byłem na Monte Casino i czytałem tablicę "Przchodniu powiedz
      Polsce, że polegliśmy tutaj w służbie ojczyżnie" to ciarki po na
      ręce się pojawiały z wrażenia
      • gw_wroclaw 3 tysiace taniej niewykwalifikowanej sily roboczej 07.10.09, 12:53
        Buahahah kaktus mi na rece wyrosnie, jesli ktos wroci z Zachodu zeby pracowac za
        1/5 stawki zagranicznej i to w warunkach polskiego obozu koncentracyjnego :)
        • etruskw-w Re: 3 tysiace taniej niewykwalifikowanej sily rob 07.10.09, 14:09
          trochę racji w tym jest, ale uroda polskich kobiet nie bierze się za
          darmo , ktoś musi zap...ć na to wszystko w tym biednym kraju,
          zresztą rodzi sie coraz więcej dziewczynek w Polsce i obóz
          koncentracyjny może byc jeszcze większy, z resztą w Szwajcarii i
          Włoszech relacje są podobne i muszą otwierać biznes w biednych
          krajach jak Polska, żeby utrzymać żony i kochanki.
          Na uczelniach kobiety juz piłują i malują paznokcie, żeby wyprzeć
          facetów w pościgu do tej roboty
        • dexterek011 A jednak zdziwisz się 09.10.09, 09:34
          Miałem okazję pracować w IBM, w takim samym centrum w Brnie
          (Czechy). I miałem okazję pracować m.in. z francuzami czy np.
          amerykanami, chociaż oczywiście najwięcej obcokrajowców było z
          Europy centralnej, w tym z Polski. I żeby nie było, pracowali na
          takim samym stanowisku jak ja i otrzymywali dokładnie taka samą
          pensję (bo akurat w IBM stawki są sztywne). Więc jak widzisz, nie
          każdy jedzie za granicę, żeby się dorobić, niektórzy wyjeżdżają,
          zeby sobie tam pomieszkać i pożyć.
    • yehnot Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 07.10.09, 15:42
      dla mnie granda.
      co jak co ale IBMa milionami dolarów wspierac nie trzeba .
      za taki szmal tem mozge otworzyc firme he he
      • etruskw-w Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 07.10.09, 17:53
        yehnot napisał:

> dla mnie granda.
        > co jak co ale IBMa milionami dolarów wspierac nie trzeba .
        > za taki szmal tem mozge otworzyc firme he he

spokojnie, ZUS i firmy ochrony ( nawet na bagażnikach mają napisane,
        jeśli masz co chronić to dzwoń na numer telefonu .... hehe) szybko
        by cię rozpracowały z tymi milionami, po roku czasu zostałby może
        milion, który mógłbyś dobrowolnie wpłacić na cele charytatywne. We
        Wrocławiu nawet działalność sponsorowana przez Rzymian jest pod
        kreską. Trzeba mieć mocnego ducha ( tzn spirito po
        łacińsku) do biznesu we Wrocławiu
      • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 08.10.09, 09:52
        yehnot napisał:

> dla mnie granda.
        > co jak co ale IBMa milionami dolarów wspierac nie trzeba .
        > za taki szmal tem mozge otworzyc firme he he

To nie wspieraj. Tylko się potem nie dziw że duży, któremu nie dałeś
        zniżki, pójdzie sobie gdzie indziej, gdzie mu ją dadzą. A ty
        zostaniesz z ręką w honorowym nocniku.
        • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 08.10.09, 11:59
          no i niech idzie w cholere, nocnik nie jest gorszy od zwolnienia z podatkow na
          ktore ktos bedzie musial z nas zapracowac
          • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 08.10.09, 15:12
            gw_wroclaw napisała:

> no i niech idzie w cholere, nocnik nie jest gorszy od zwolnienia z
            podatkow na
            > ktore ktos bedzie musial z nas zapracowac

Tak, tak. Oczywiście. Jak się nie da wyciągnąć 100% dochodu, a tylko
            80%, to lepiej nie dostawać żadnej kasy.
            • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 08.10.09, 15:49
              a skad liczba 80%? zwolnienie z podatku wynosi 100% jak to w walbrzyskiej
              strefie, a poza tym 120mln gotowka jeszcze poszlo z podatkow placonych przez
              innych - wiec gdzie widzisz zyski?
              • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 08.10.09, 17:22
                gw_wroclaw napisała:

> a skad liczba 80%? zwolnienie z podatku wynosi 100% jak to w
                walbrzyskiej

80% tak sobie rzuciłem. Może to jest 60%, może 90%. Nieistotne.
                Istotne jest że dochody BĘDĄ, a w twojej wersji by ich NIE BYŁO.

> strefie, a poza tym 120mln gotowka jeszcze poszlo z podatkow
                placonych przez
                > innych - wiec gdzie widzisz zyski?

W podatkach płaconych przez pracowników i w podatkach od
                wygenerowanego przez nich obrotu gospodarczego. Już to było
                tłumaczone, czemu nie doczytałeś?
                • Gość: policzone Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie IP: 92.8.46.* 08.10.09, 21:55
                  rzucasz sobie, powiadasz?

jesli pracownicy zaplaca 20 procent podatku od 100% darownej kwoty, to do
                  budzety wroci dokladnie 20% - a gdzie reszta kasy?

120mln razy piec = 600mln zlotych - tyle musieliby zarobic pracownicy, abysmy
                  wyszli co najmniej z dotacji w gotowce, czyli przy placy 2000zl trawc to bedzie
                  trzysta tysiecy osobomiesiecy - latwo policzyc, ze wczesniej ibm sie zwinie na
                  ukraine.

mysl, to nie boli :)
                  • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 09:46
                    Gość portalu: policzone napisał(a):

> rzucasz sobie, powiadasz?
                    >
                    > jesli pracownicy zaplaca 20 procent podatku od 100% darownej
                    kwoty, to do
                    > budzety wroci dokladnie 20% - a gdzie reszta kasy?

W VAT płaconym przez tych pracowników pieniędzmi zarobionymi w IBM.
                    A to tylko pierwsze przybliżenie i już kolejne 20%. Do tego usługi
                    kupowane przez IBM - wynajem, prąd, woda, sprzątaczki, portierzy,
                    samochody, benzyna do nich... To ciężej wyliczyć ale myślę że
                    zbierze się minimum kolejne 20%.

> 120mln razy piec = 600mln zlotych - tyle musieliby zarobic
                    pracownicy, abysmy
                    > wyszli co najmniej z dotacji w gotowce, czyli przy placy 2000zl
                    trawc to bedzie

2000? Chyba za studenta na pół etatu. POmnóż to minimum przez 3.

> trzysta tysiecy osobomiesiecy - latwo policzyc, ze wczesniej ibm
                    sie zwinie na
                    > ukraine.

W niecałe dwa lata, bo w takim czasie zwrócą się te pieniądze,
                    zwinie się na Ukrainę?

> mysl, to nie boli :)

No właśnie.
                    • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 11:55
                      VAT placony przez pracownikow od podarowanych przez panstwo pieniedzy? i co
                      jeszcze? prosze cie, podaj mi konkretne zyski, a nie sciemniaj.

poza tym kwaota wynagrodzenia 6000 to skad sie wziela? tez z sufitu? poltora
                      tysiaca funtow dla studenta na telefonie?

widze ze jestes dynamicznym przedstawicielem braku realizmu.
                      • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 12:17
                        gw_wroclaw napisała:

> VAT placony przez pracownikow od podarowanych przez panstwo
                        pieniedzy? i co
                        > jeszcze? prosze cie, podaj mi konkretne zyski, a nie sciemniaj.

Podałem konkrety. A to że nie rozumiesz że jak człowiek zarabia, to
                        kupuje, a jak kupuje, to płaci, a jak płaci, to jest w tym VAT - to
                        że tego nie rozumiesz to nie moja wina.

> poza tym kwaota wynagrodzenia 6000 to skad sie wziela? tez z
                        sufitu? poltora
                        > tysiaca funtow dla studenta na telefonie?

Najpierw powiedz, skąd się wziął nagle student na telefonie?

> widze ze jestes dynamicznym przedstawicielem braku realizmu.

Jasne, zwłaszcza że pracuję w tej branży i znam realia.
                        • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 13:31
                          ale zarabia z dotacji - to jest wlasnie ten niuans, ktory dynamicznie pomijasz :)

student na telefonie wzial sie z charakteru firmy - poczytaj skad sie przenosi
                          ta 'centrala telefoniczna' IBM i kto tam pracowal, to nie sa tajne informacje :)

w jakiej branzy pracujesz? telefonicznej? :)
                          • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 14:52
                            gw_wroclaw napisała:

> ale zarabia z dotacji - to jest wlasnie ten niuans, ktory
                            dynamicznie pomijasz
                            > :)

Nawet przyjmując twoją prymitywizację i zakładając przeznaczenie
                            tych 120 mln tylko na wypłaty, skończą się one po roku. Wszystko
                            ponad to jest już wypracowane przez IBM i wraca do miasta jako
                            różnego rodzaju podatki.

> student na telefonie wzial sie z charakteru firmy - poczytaj skad
                            sie przenosi
                            > ta 'centrala telefoniczna' IBM i kto tam pracowal, to nie sa tajne
                            informacje :
                            > )

Nie bardzo wiem o jakiej "centrali telefonicznej" mówisz, bo nie
                            zagłębiałem się w forumowe wypociny idiotów piszących że to będzie
                            call center więc nie znam twoich źródeł informacji.

> w jakiej branzy pracujesz? telefonicznej? :)
                            • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 16:09
                              czy w ogole wiesz co bedzie w tym IBM, czy tez sie nie "zaglebiales"?

czy wiesz co na ten temat sadza ekonomisci? poczytaj zatem:

Kolejny fetysz, tzw. 'miejsc pracy'. W imie ładnie brzmiącgo hasła 'tworzenia
                              nowych miejsc pracy' urzędnicy gotowi są marnotrawić ogromne publiczne pieniądze.
                              A gdzie zasada 'równości podmiotów gospodarczych'? Czy działania władz są zgodne
                              z zasadą swobodnej konkurencji? Tego, że dzieki takim dzałaniom władz nie
                              powstanie kilka tysięcy nowych miejsc pracy w małych firmach juz nikt nie
                              zauważy! Warto może poczytać Frederica Bastita esej pt. 'Co widać i czego nie
                              widać.'

7 pażdziernika 2009r.

prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/nagoraco.htm
                              • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 16:26
                                gw_wroclaw napisała:

> czy w ogole wiesz co bedzie w tym IBM, czy tez sie
                                nie "zaglebiales"?

Wiem. Za to ty nie wiesz, tylko wybierasz co bardziej ponure
                                spekulacje ziomali z forum.

> czy wiesz co na ten temat sadza ekonomisci? poczytaj zatem:

Nie ekonomiści, tylko jakiś anonimowy kolo który chciał sobie
                                ponarzekać.

> Kolejny fetysz, tzw. 'miejsc pracy'. W imie ładnie brzmiącgo
                                hasła 'tworzenia
                                > nowych miejsc pracy' urzędnicy gotowi są marnotrawić ogromne
                                publiczne pieniądz
                                > e.
                                > A gdzie zasada 'równości podmiotów gospodarczych'? Czy działania
                                władz są zgodn
                                > e
                                > z zasadą swobodnej konkurencji? Tego, że dzieki takim dzałaniom
                                władz nie
                                > powstanie kilka tysięcy nowych miejsc pracy w małych firmach juz
                                nikt nie
                                > zauważy! Warto może poczytać Frederica Bastita esej pt. 'Co widać
                                i czego nie
                                > widać.'
                                >
                                > 7 pażdziernika 2009r.
                                >
                                > prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/nagoraco.htm
                                • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 09.10.09, 16:38
                                  To napisz, prosze, co bedzie w/g ciebie - bo w/g informacji ktore posiadam,
                                  przenosi sie centrum telefonicznej pomocy technicznej z zachodu europy - beda
                                  tlumaczyc matolom jak uzywac worda :)

Jesli dla ciebie prefesor ekonomii Kwasnicki z wroclawskiego uniwerka jest
                                  anonimowym nikim, to zapewne tez nie czytales Frederica Bastita, i tez nie wiesz
                                  kim jest :) Ale najwazniejsze ze masz dobre samopoczucie :)
                                  • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 10:27
                                    gw_wroclaw napisała:

> To napisz, prosze, co bedzie w/g ciebie - bo w/g informacji ktore
                                    posiadam,
                                    > przenosi sie centrum telefonicznej pomocy technicznej z zachodu
                                    europy - beda
                                    > tlumaczyc matolom jak uzywac worda :)

Centrum usług informatycznych. Wdrożenia, produkcja itp. Być może
                                    jakaś pomoc techniczna też, ale nie jako główna działalność.

> Jesli dla ciebie prefesor ekonomii Kwasnicki z wroclawskiego
                                    uniwerka jest
                                    > anonimowym nikim, to zapewne tez nie czytales Frederica Bastita, i
                                    tez nie wies
                                    > z
                                    > kim jest :) Ale najwazniejsze ze masz dobre samopoczucie :)

Tak jest, ci faceci są dla mnie nikim. Dlaczego mają mieć dla mnie
                                    jakieś znaczenie? Bo o jednym powiedział coś maruda z forum
                                    Wyborczej, a drugi został przez niego przywołany (zresztą bez
                                    konkretów, co jest typowym zabiegiem znajdywania fikcyjnego
                                    poparcia)? Niech facet napisze coś rzeczowego, to będę się
                                    interesował jego sądami. Na razie postękał tylko jak Smerf Maruda -
                                    typowe dla teoretyka z ekonomicznej zatęchłego w swoich poglądach,
                                    którym przyklaskują doktoranci (bo co mają zrobić?).
                                    • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 11:46
                                      produkcja czego? mozesz podac przyklad?
                                      • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 11:56
                                        gw_wroclaw napisała:

> produkcja czego? mozesz podac przyklad?

I może jeszcze pełny biznesplan i przewidywany cennik usług?
                                        Produkcja informatyczna. Tylko że tobie się pewnie wydaje
                                        że "produkcja" to tylko facet przy tokarce i spawacz.
                                        • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 12:56
                                          Biznesplanu nie musisz, napisz co przykladowo bedzie produkowane.

Do tej pory najwiekszym osiagnieciem Sternika byl montaz telewizorow z chinskich
                                          czesci, albo kserowanie faktur w HP - wiec chetnie dowiem sie o uruchomieniu
                                          jakiejkowliek produkcji.
                                          • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 13:16
                                            gw_wroclaw napisała:

> Biznesplanu nie musisz, napisz co przykladowo bedzie produkowane.
                                            >
                                            > Do tej pory najwiekszym osiagnieciem Sternika byl montaz
                                            telewizorow z chinskic
                                            > h
                                            > czesci, albo kserowanie faktur w HP - wiec chetnie dowiem sie o
                                            uruchomieniu
                                            > jakiejkowliek produkcji.

No, to się skompromitowałeś do reszty. A produkcja oprogramowania
                                            dla GSM i UMTS w NSN? A TietoEnator? A telefony Siemensa?

• gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 13:27
                                              mowisz o tym bankructwie na nieudanym telefonie?

wrocmy do ibm-a - co bedziesz tam produkowal?
                                              • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 14:34
                                                gw_wroclaw napisała:

> mowisz o tym bankructwie na nieudanym telefonie?

Nie, nie mówię o żadnym bankructwie tylko o trwającej cały czas
                                                produkcji. Choćbyś się zatupał na śmierć i w połowie poczerwieniał,
                                                a w drugiej posiniał - produkcja informatyczna we Wrocławiu ma się
                                                dobrze i daje zatrudnienie kilku tysiącom inżynierów.

> wrocmy do ibm-a - co bedziesz tam produkowal?

Produkty informatyczne. Nie bądź bardziej żałosny niż musisz.
                                                Przecież nie dostaniesz dokładniejszej odpowiedzi.
                                                • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 15:52
                                                  alez nie musze miec dokladnej odpowiedzi, podaj przyklad :)

dotychczasowe rezultaty produkcji o ktorej mowisz, to klepanie kodu za ~500
                                                  funtow miesiecznie - czyli mniej niz sprzataczka na pol etatu w berlinie. i
                                                  robota nazwijmy to delikatnie, srednio ciekawa - chyba wolalbym jednak
                                                  sprzatanie - przynajmniej mozna sie poruszac.

kserowania faktur w hp nie liczymy do produkcji, jak rozumiem?

aha, a nazwa "centrum uslugowe ibm" to jest taka zmylka dla "centrum
                                                  produkcyjnego ibm" aby sie konkurencja nie zorientowala? :-D
                                                  • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:09
                                                    gw_wroclaw napisała:

> alez nie musze miec dokladnej odpowiedzi, podaj przyklad :)
                                                    >
                                                    > dotychczasowe rezultaty produkcji o ktorej mowisz, to klepanie
                                                    kodu za ~500
                                                    > funtow miesiecznie - czyli mniej niz sprzataczka na pol etatu w
                                                    berlinie. i
                                                    > robota nazwijmy to delikatnie, srednio ciekawa - chyba wolalbym
                                                    jednak
                                                    > sprzatanie - przynajmniej mozna sie poruszac.

Taaa... Nie dało się udawać że nic się nie produkuje, to chociaż
                                                    sobie ponarzekasz że mało płacą i robota nieciekawa. Nie wiem po ile
                                                    jest teraz funt, bo nie interesują mnie przeliczniki zmywakowców z
                                                    Londynu, ale przynajmniej 1000 EUR na rękę to jak na Polskę nie jest
                                                    źle. A jak coś umiesz, to dostajesz ciekawe zadania.

> kserowania faktur w hp nie liczymy do produkcji, jak rozumiem?

Czepiłeś się tej obsługi księgowej jakbyś do niej dokładał.
                                                    Oczywiście że to nie jest produkcja, to są czyste usługi. Za które
                                                    także ludziom się płaci, więc nie muszą myć garów w Dublinie.

> aha, a nazwa "centrum uslugowe ibm" to jest taka zmylka
                                                    dla "centrum
                                                    > produkcyjnego ibm" aby sie konkurencja nie zorientowala? :-D

Żeby wykonać usługę w takiej skali, jak IBM, często trzeba coś
                                                    jeszcze wyprodukować.
                                                  • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:10
                                                    ooo - to IBM bedzie u nas produkowal papier do ksero? czy to ekologiczne?
                                                  • 45rtg Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:37
                                                    gw_wroclaw napisała:

> ooo - to IBM bedzie u nas produkowal papier do ksero? czy to
                                                    ekologiczne?

Wiesz co, jak zdobędziesz trochę orientacji czym i jak się w ogóle
                                                    zajmują duże firmy informatyczne, to wrócimy do tej rozmowy. O ile
                                                    nie będzie ci wtedy za bardzo wstyd swojego dzisiejszego bredzenia.
                                                  • gw_wroclaw Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:57
                                                    ale przeciez prosilem cie, zebys napisal - ale jakos wciaz odwracasz kota
                                                    ogonem. nie wszyscy sa specjalistami od zaawansowanej inzynierii finansowej w
                                                    informatyce.
                                                  • sothink Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:55
                                                    a gdzie tyle płacą? bo normalnie stawki zaczynają się od 5000 zł brutto
                                          • sothink Re: Miejska strefa dla IBM w ekspresowym tempie 12.10.09, 16:57
                                            znowu jęczenie bez sensowne, ty pewnie wolisz żeby pracy nie było wcale, to
                                            proponuje przeprowadź się na Wschód Polski, tam będziesz miał idealnie pod tym
                                            względem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka