Gość: Darek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.04, 23:26 Które przedwojenne obiekty należałoby we Wrocławiu odbudować? Czekam na Wasze propozycje: Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolo81 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 24.01.04, 00:09 Pocztę na Wita Stwosza Globus na Feniksie Hełmy na MMagdalenie Neptun na Nowym Targu i pewnie jeszcze kilka rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 24.01.04, 00:47 Hmm... pomnik cesarza na koniu rozwalony po wojnie. Warto by również przywrócić wiele napisów na budynkach wykutych w kamieniu, a skutych po wojnie. Zdaje się jest coś takiego nad wejściem do Piwnicy Świdnickiej, a pewnie i w wielu innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 10:46 Hełmy na kościele Marii Magdaleny zostaną odbudowane i to już niedługo. Jest to kwestia 2-3 lat (oczywiście niedługo jak na polskie warunki). Miały być już odbudowane ze dwa lata temu ale pilniejszy jest remont(niedawno remontowanego) dachu. Firma, która to robiła skiepściła sprawę i dachówki spadają. Po zrobieniu dachu w kolejności są hełmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: 212.127.95.* 24.01.04, 11:30 Tylko te które zachowały się w części bądź dopełniają całość: -spichlerz na ul.Menniczej -Wzgórze Polskie -wieża na Wzgórzu Partyzantów -oczywiście hełmy na kościołach i globus na Feniksie też. Reszta ubytków w zabudowie powinna być uzupełniana architekturą współczesną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 11:56 Moje propozycje to: - odtworzenie przedwojennej zabudowy PL NOWY TARG w raz z okolicznymi uliczkami oraz FONTANNY NEPTUNA (zabudowę placu można odtworzyć tak, jak zrobiono to ze Starym Miastem w Szczecinie) - UL ŁACIARSKA (powrót do przedwojennego przebiegu tej ulicy i jej wyglądu - zamienienie jej na powrót w ruchliwą, hadlową uliczkę) - hełmy kościoła MARII MAGDALENY - GLOBUS NA FENIKSIE - PAŁAC HATZFELDÓW NA WITA STWOSZA - WIEŻA NA WZG PARTYZANTÓW - SPICHLERZ NA MENNICZEJ - REKONSTRUKCJA ZABUDOWY UL PSIE BUDY (po drugiej stronie) - MŁYNY NA WYSPIE SŁODOWEJ I BIELARSKIEJ (wysadzone przez komunistów w 1974 r) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-1 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 13:03 1)Pomnik Cesarza Wilhelma I(zamiast Wilhelma, jakiś przedstawiciel "narodu" polskiego ;-)) 2)Globus na Feniksie 3)Wieże kościoła Marii Magdaleny w formie przedwojennej 4)Wzgórze Partyzantów 5)Muzeum na pl. Muzealnym (zburzone w latach 50/60!!!) 6)Nowy Targ, zamiast słynnych "potworków" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 22:49 no bardzo zawiodlem sie postawa kota.ja nie rozumiem jak mozna sie wogule zastanawiac nad odbudowa, nie wszystko co niemcy stworzyli we wrocku bylo swietne ale w porownaniu z dzisiejsza zabudowa to niestety tak.kicz nie kicz ale ja bardziej wole patrzec na rzezbiona sciane niz kolejna nawiedzona szklana fasade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 13:30 sadze ze z powodow komercyjnych jak i estetycznych elementy komuny znajdujace sie na starowce(glownie nowy targ i sasiadujace z nim uliczki) powinny zostac zburzone a wich miejscu powinny zostac odbdowane przedwojenne obiekty.wiele innych obiektow przedwojennych bylo o niebo lepsze niz wspoczensie budowane ale ich odbudowa moglaby sie spotkac z krytyka bo ktos chce jakies szklane gowno wiec jak na dzisiejsze realia chociaz te starowke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 14:31 ZADNE!!! Mozna uzupelnic brakujące budynki (Feniks, Hotel Monopol, Wzgorze partyzantów) ale w sposob nowoczesny , mamy teraz XXI wiek. Jak slsze o chęci odbudowy Muzeum to mnie szlag trafia. A po co? Przeciez to był architektoniczny dziewiętnastowieczny kicz w najgorszym wydaniu. Zgadzam sie z Wami co do miejsc które wymieniliscie, ale nie zgadzam sie na odbudowywanie. To trzeba zrobic na nowo. Trzeba tam wybudowac budynki zgodne z tożsamoscią obecnych wrocławian a nie reprodukcje byłych. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 15:59 Kocie, a co z np NOWYM TARGIEM? Byłeś w Szczecinie, widziałeś tamtejszą starówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.01.04, 16:10 Cos mi tu nie pasuje w Twojej wypowiedzi. Jesli chcesz budynkow zgadzajacych sie z "tozsamoscia obecnych wroclawian" to znaczy ze nie powinno sie nic zmieniac, bo "obecni wroclawianie" wyrosli w "tozsamosci" tego co jest!!! Stare miasto powinno (obszar objety odra od PN i fosa na Zach, Pd i Wsch) powinnien miec spojnie architektoniczna, a wiec nie powinno byc wspolczesnych kiczowatych budynkow typu Solpol-1, ktory az kluje w oczy w kontrascie z Opera, Monopolem i kosciolem Sw. Doroty. za 20, 30 lat "wspolczesni wroclawianie" beda na niego patrzec, tak jak my na betoniaki na pl. Nowy Targ, Laciarskiej, Nozowniczej, itd. Nawet w USA gdzie dotad wyburzano wszystko co stare i budowano nowe, zaczeto odrestaurowywac stare kamienice i tak np. Georgetown, dzielnica Waszyngtonu jest teraz najdrozsza i najladniejsza dzielnica miasta. Po wybudowaniu obwodnicy srodmiejskiej i miejskiej (autostradowej) najchetniej zabudowalbym stylizowana zabudowa trase WZ ul. Psie budy, Nowy swiat i nie istniejace juz Zlote Kolo stara zabudowa tworzac dzielnice turystyczna z restauracjami, butikami, galeriami, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 16:36 Darku widzialem starówke szczecinską tylko na zdjęciach i uwazam ze... Wrocław stac na cos lepszego. Oczywizda to 100x lepsze niz nowy targ ale wolalbym jakis spojny projekt z pomysłem na zagospodarowanie tego placu, projekt na wskroś nowoczesny z duszą polską a nie niemiecką. No i teraz do iglicy- uwazam ze nasza mentalnosc i expresyjnosc jest inna niz ludzi mieskzających tu przed wojną. Mnie na przykład nie wszystko sie podoba;) i niektóre miejsca wolalbym zagospodarowac na nowo. A pomysł ODbudowywania mi sie zupelnie ie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 12:03 Kocie jestem za nowoczesną, dobrze harmonizującą się z zabytkowym otoczeniem zabudową (np Renessaince na rogu Kiełbaśniczej i Św Mikołaja - mój ulubiony i mój numer 1 pośród wszystkich nowych budynków we Wrocławiu). Ale NOWY TARG i okolice powinny wg mnie zostać odbudowane bardziej w takiej formie, jak np PLAC SOLNY. A jeszcze lepiej w takiej formie, ze wszystkimi detalami, jak słynna rekonstrukcja KAMIENICY POD ZŁOTYM PSEM na rogu Rynku i Wita Stwosza. Bardzo chciałbym też powrotu NEPTUNA na PL NOWY TARG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 12:14 Na pewno nie tak jak plac Solny. Na placy solnym postawiono budy które nic nie mają wspólnego z tym co tam byłokiedys, nic nie mają wspolnego z architekturą wrocławia i generalnie sciana zachodnia absolutnie nie pasuje do np sciany północnej (najbardziej IMO zajebistej pierzei w miescie). Jezeli chcesz odbudowywac Nowy Targ tak jak był- ok w OSTATECZNOSCI jestem w stanie to z bólem serca zaakceptowc... ale z drugiej strony- przeciez to niessamowita szansa zeby wniesc do tego wielokulturowego miasta cos nowego! Przeciez Wrocławski Rynek i Plac Solny nie byly by tak niesamowite gdyby nie pomieszanie stylów- od gotyku przez eklektyzm, secesje az do modernizmu i postmodernizmu w niedalekiej okolicy- tylko dzięki zróżnicowaniu nasze Stare Miasto jest piękne. Dlatego mysle ze Nowy Targ ( który w obecnym kształcie-nie oszukujmy sie- dlugo juz isteniec niebedzie- to kwesta 10-20 lat?) jest niesamowitą szansą na dodanie czegos "od siebie".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 20:04 > Zgadzam sie z Wami co do miejsc które wymieniliscie, ale nie zgadzam sie na > odbudowywanie. To trzeba zrobic na nowo. Trzeba tam wybudowac budynki zgodne z > tożsamoscią obecnych wrocławian a nie reprodukcje byłych. Jak widzę takie wypowiedzi, to chce mi się w mordę lać. Ten facet chyba do nas z Warszawy przyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-1 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 22:50 Jak slsze o chęci > odbudowy Muzeum to mnie szlag trafia. A po co? Przeciez to był architektoniczny > > dziewiętnastowieczny kicz w najgorszym wydaniu. No tak, lepsza i ładniejsza jest przecież obecna TYSIĄCLATKA ..... ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxx Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: 212.244.141.* 07.04.04, 13:05 Lepszy XIX'stowieczny kicz niz te oblesne metalowo-szklane budy, ktore buduje sie teraz tak chetnie..... Nowoczesnosc powiadasz ?? Odczlowieczony prymitywizm, ot jak wyglada dzisiejsza architektura w wydaniu najbardziej rozpowszechnionym..... Polecam ,,arcydzielo na Placu Czystym'' - budowa juz parwie ukonczona. Czy wlasnie tak ma wygladac nasz Wrocek? Kpisz, czy zartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.bredband.skanova.com 24.01.04, 18:44 Nalezy "odbudowac" niemieckich mieszkancow miasta. Wtedy to miasto bedzie tak wygladalo jak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 19:05 Przedwojennych mieszkańców - to se ne wrati. Nawet cmentarze z ich grobami zostały przez "naszych, tożsamych" komuchów zrównane z ziemią. Co się powinno odbudować: - pałac Hatzfeldów, przynajmniej jego fasadę, bo to co stoi za portykiem to zgroza. - Dobrze byłoby wyburzyć potworki zamykające ulicę św.Katarzyny od Nowego Targu i od Wita Stwosza i postawić coś spójnego. - odbudować słodownię na Menniczej która miała być siedzibą Konserwatora Zabytków; - dokończyć restauracji bastionu ceglanego; - odbudować - nadbudować na tym co zostało obiekt pocztowy przy ulicy Klemensa Janickiego; - zabrać się za remonty kamienic z okresu secesji i eklektyzmu. One jeszcze są, jeszcze można odtworzyć sztukaterie i metalopalstykę. Zobaczycie jaki piękny może być "trójkąt bermudzki"; - odbudować budynek komendatury pomiedzy operą a fosą przy ulicy Świdnickiej; - zacząć likwidację budynków szkół zbudowanych na terenie starego miasta w latach szećdziesiątych i siedemdziesiątych (plac Muzealny, Kuźnicza); - świetnym pomysłem byłoby odtworzenie i w pełni uruchomienie pasaży handlowych; - odtworzyć zabudowę ulicy Włodkowica. - ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Eh... pomarzyc mozna IP: *.proxy.aol.com 24.01.04, 19:17 Ktos juz napisal ze Stare Miasto(w granicach fosy) powinno zostac zrekonstruowane w miare wiernie.Oczywiscie to raczej niemozliwe ale pomarzyc mozna.Ja bym dodal Ostrow,wyspy i Kepe Mieszczanska.Oczywiscie calkowita rekonstrukcja to raczej sci-fi ale cos jak w Szczecinie czy nawet Elblag i Kolobrzeg.Chociaz troche nawiazujac do przeszlosci.To co teraz sie stawia to odreagowywanie kompleksow przez architektow i inwestorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Eh... pomarzyc mozna IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.01.04, 19:33 zamiast "odbudowywać" lepiej zadbac o to co mamy! Trzeba zmienic wygląd niektórych miejsc jak np. Nowy Targ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: Eh... pomarzyc mozna IP: 212.127.95.* 24.01.04, 19:36 Wyobraź sobie że jesteś gdzieś we Florencji i podziwiasz jakiś renesansowy budynek a ktoś ci mówi że to jest podróbka zbudowana 5 lat temu żeby posowała do reszty,kaszanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 19:46 Ja bym dodał jeszcze: - Zamek Królewski na placu Wolności, - likwidacja budynku ZETO, - likwidacja ZOZ'u na placu Katedralnym i odbudowa budynków przy św. Józefa i Wyszyńskiego, - przebudowa placu 1 Maja (Cuprum i baraki na Sokolej pod młot), - przebudowa placu społecznego. Likwidacja estakad i budowa tam ronda, - likwidacja "dziur" na Piłsudskiego, - budowa hali targowej na Zielińskiego, - przebudowa placu Hirszfelda. A w swerze marzeń to wyburzenie galeriowców na Powstańców i przywrócenie tej ulicy wyglądu jak z tych zdjęć: - hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=000655&type=z&thread=0&f=1 - hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=000652&type=z&thread=0&f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 24.01.04, 22:16 Kurczę, ładna ta uliczka. No i ta nazwa "Strasse der S.A." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 22:45 a mozesz mi wytlumaczyc dlaczego masz mnie ochote w morde lac? Jesli tylko dlatego ze jestes prymitywem i bucem to mam to gdzies, a jezeli jest jakis inny powod to przedstaw go zamiast sie pienic. A teraz skomentuje to co wypociles Gość portalu: Woj napisał(a): > Ja bym dodał jeszcze: > > - Zamek Królewski na placu Wolności, no zgoda czemju nie, ale dlaczego chcecie robic wierne kopie? Czy nie lepiej zbudowac cos nowego co nawiazuje do zamku? Przeciez to nie byl nasz zamek, polakow tylko zamek niemcow i nie oszukujmy sie to nie nasz kawalek historii. Zgadzam sie ze nalezy uszanowac historie tych ktorzy tu mieszkali ale nie slepo odbudowujac co popadlo! Czemu nie wlozymy w koncu czegos naszego w rozwoj wroclawia, przeciez 99% LADNYCH miejsc w tym miescie to efekt dzialania Niemcow. Czy nie macie z tego powodu pewnego dyskomfortu? Czy plac Wolnosci to nie doskonala okazja zeby w koncu zrobic cos samemu dobrze?! > - likwidacja budynku ZETO, > - likwidacja ZOZ'u na placu Katedralnym i odbudowa budynków przy św. Józefa i > Wyszyńskiego, Tu sie zgadzam- massz racje. tylko tak jak wyzej- niech to będą nowe budynki, moze poza ostrowiem Tumskim gdzie mozna odtworzyc to co bylo;) > - przebudowa placu 1 Maja (Cuprum i baraki na Sokolej pod młot), > - przebudowa placu społecznego. Likwidacja estakad i budowa tam ronda, > - likwidacja "dziur" na Piłsudskiego, to sie nie tyczy tematu! > - budowa hali targowej na Zielińskiego, Moj dziadek wlasnorecznie ja wysadzal (serioo) czy to kolejny powod zebys lal mnie w morde woj? > - przebudowa placu Hirszfelda. > > A w swerze marzeń to wyburzenie galeriowców na Powstańców i przywrócenie tej > ulicy wyglądu jak z tych zdjęć: No i po co? Nie lepiej postawic cos nowego,wlasnego i lepszeg? Zorganizowac konkurs n rozwiazanie tego miejsca tak aby stokrotnie przebijalo to co tam bylo?? Odbudowywanie to leczenie chorych kompleksów, czy nie lepiej cos STWORZYC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-1 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 22:59 no zgoda czemju nie, ale dlaczego chcecie robic wierne kopie? Czy nie lepiej > zbudowac cos nowego co nawiazuje do zamku? Przeciez to nie byl nasz zamek, > polakow tylko zamek niemcow i nie oszukujmy sie to nie nasz kawalek historii Cholera, teraz widzę,że kamienica w której mieszkam, nie należy do mnie, tylko do jej przedwojennego właściciela, a "episod", mający charakter przypadku, w postaci mojego mieszkania w niej to nie historia.... SIC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 23:03 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > a mozesz mi wytlumaczyc dlaczego masz mnie ochote w morde lac? Nie masz poczucia humoru. To była przenośnia. :o) Prać w mordę należy np. tych co pozwolenie na budowę takiego solpolu. > Przeciez to nie byl nasz zamek, > polakow tylko zamek niemcow i nie oszukujmy sie to nie nasz kawalek historii. i nie oszukujmy sie to nie nasz kawalek historii. Mylisz się. Może to nie kawałek Twojej historii ale na pewno mojej. Ja czuję się związany w Wrocławiem i jego historią, jaka by ona nie była. A Wrocław był jedną ze stolic Prus, to fakt. Siedzibą króla Prus był ten zamek. I myślę, że był ładniejszy od tego w Warszawie. - likwidacja "dziur" na Piłsudskiego, > > to sie nie tyczy tematu! Tyczy, przecież w tych pustych miejscach stały kiedyś kamienice. Zerknij sobie na Lelewela. Tak wyglądała Pilsudskiego. > Moj dziadek wlasnorecznie ja wysadzal (serioo) czy to kolejny powod zebys lal > mnie w morde woj? Ciebie nie ale Twojego dziadka tak. Ciesz się, że ludzie kochający Wrocław nie znają go z imienia i nazwiska :) Ostatnio ze znajomymi astanawialismy się, kto wydał decyzję o jej wysadzeniu. Teraz wiemy :) > Odbudowywanie to leczenie chorych kompleksów, czy nie lepiej cos STWORZYC? Na "stwarzanie" to jest pełno miejsca na Nowym Dworze czy Kozanowie. Tam można budować same Heliosy i Solpole. Od Centrum Wrocławia ręce precz!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 24.01.04, 23:09 co wy chcecie od tego zamku przecież on był nędzny, ble! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 23:18 > Nie masz poczucia humoru. To była przenośnia. :o) Prać w mordę należy np. tych > co pozwolenie na budowę takiego solpolu. Mysle ze w morde lac nalerzych tych którzy widzą tylko własne zdanie. > > Mylisz się. Może to nie kawałek Twojej historii ale na pewno mojej. Ja czuję > się związany w Wrocławiem i jego historią, jaka by ona nie była. A Wrocław był > jedną ze stolic Prus, to fakt. Siedzibą króla Prus był ten zamek. I myślę, że > był ładniejszy od tego w Warszawie. > I co z tego ze byl ladniejszy od tego w Warszawie? A wersaljest jeszcze ladniejszy moze postawic tam wersal? Byloby to tak samo durnym posunięciem. Jestem zdania ze nalezy budowac wlasną tożsamosc we Wrocławiu a nie odbudowywac wiernie pruski zamek. Dlaczego, Woj, boisz sie nowego? Przeciez są budowle nowe i piękne.. > > Ciebie nie ale Twojego dziadka tak. Ciesz się, że ludzie kochający Wrocław nie > znają go z imienia i nazwiska :) Ostatnio ze znajomymi astanawialismy się, kto > wydał decyzję o jej wysadzeniu. Teraz wiemy :) > jego to dotknęło jeszcze mocniej niz ciebie bo miał tam swój osobisty garaż;) ale hala była juz podobno w stanienie do remontu i trza bylo wysadzic. To bylo w latach '60. > > Na "stwarzanie" to jest pełno miejsca na Nowym Dworze czy Kozanowie. Tam można > budować same Heliosy i Solpole. Od Centrum Wrocławia ręce precz!!!!!! > haha. Zastanow sie dlaczego np budynek Agory powstał tam gdzie powstał? Albo jeszcze lepiej- dlaczego Feniks stoi tam gdzie stoi? Przeciez tam juz stalo cos innego a gdzie indziej (na nowym dworze, kozanowie) bylo mnostwo miejsca zeby postawic te budynki wiec dlaczego zdecydowano sie na samo serce miasta? Zeby ktos te budynki zobaczył, zeby uzyskac efekt połączenia starego z nowym. Przeciez gdyby wszyscy byli tak konserwatywni to mieszkalibysmy w lepiankach. Nie mówiąc juz o tym ze nie byloby feniksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.04, 23:35 > I co z tego ze byl ladniejszy od tego w Warszawie? A wersal jest jeszcze > ladniejszy moze postawic tam wersal? Byloby to tak samo durnym posunięciem. > Jestem zdania ze nalezy budowac wlasną tożsamosc we Wrocławiu a nie odbudowywac > wiernie pruski zamek. Dlaczego, Woj, boisz sie nowego? Przeciez są budowle nowe i piękne.. Widzę, że z Ciebie zwolennik koncepcji Maxa Berga. Postawić Manchatan w Rynku i będzie pięknie. Na Manhatanie byłem, i mi się tam nie podoba :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 00:11 hala przy ulic Zielińskiego była w niezłym stanie. Nowatorska konstrukcja żelbetowa mogła jeszcze przenieść wiele. Ówczesne władze nie odbudowywały jej bo to nie pasowało do tzw. "gospodarki planowej". We wnętrzach tej hali (ruinach) był kręcony film z Filipskim i Golanko - nie pamiętam tytułu. Na tym filmie widać jak w niezłym stanie była konstrukcja. Dziadka zostawcie w spokoju - on musiał wykonywać polecenia. Odbudowa w tym samym kształcie tej hali nie ma już sensu. Są nowocześniejsze, lżejsze konstrukcje które mogłyby przykryć dużą powierzchnię handlową, tylko czy to w tym miejscu dzisiaj jest potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastrat Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: 212.127.95.* 29.01.04, 17:55 Gdzieś czytałem że ta hala targowa z ul.Kolejowej to ten sam projekt Pluddemana co ta istniejąca na ul.Piaskowej,dlaczego wysadziły tylko jedną ptasie móżdżki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 19:47 Wysadzili tą na Kolejowej bo była uszkodzona część jej konstrukcji. Wg mojej wiedzy na ten temat, hala jednak nadawała się do odbudowy, ale zapewnie to uszkodzenie było pretekstem do jej wysadzenia, tym bardziej, że w tamtych czasach tępiono prywatny biznes, niepaństwowy handelek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 20:37 w tej hali były prywatne garaże i hala została wysadzona w powietrze bo nie nadawała sie juz do odbudowy. Tzn wg obecnych standardów dałoby sie ją odbudowac ale wtedy nie było odpowiednich maszyn. Wiem bo wysadzic ją kazał mój dziadek;) i pytalem wielokrotnie czy nie dało jej sie uratowac a on zawsze "przeciez miałem tam osobisty garaż, gdybym mógł to bym ją zatrzymał":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 22:37 Hala dawała się odbudować. Łaziłem po niej to wiem. Konstrukcja była zupełnie w porządku. Jedynie obudowa tej hali oraz część wypełnienia była mocno uszkodzona. Została przypuszczalnie wysadzona bo zgodnie z tzw. "gospodarką planową" tyle hal targowych nie było potrzeba. Tak jak uważano z Domami Towarowymi. Za komuny po wojnie były tylko dwa "PDT" i SDH "Feniks. Dopiero po 1990 okazało się ile Domów Towarowych było we Wrocławiu. Wolny rynek je uruchomił: na Szewskiej, w Rynku, na Kiełbasniczej, na Rzeźniczej, na Podwalu ... Pamiętam piękną konstrukcję żelbetową przy Mikołaja miedzy Kiełbaśniczą, a Rzeźniczą (mozliwą do odbudowy) - też ją wysadzono dorabiając do tego ideologię. Z tego wysadzonego Domu Towarowego pozostał mały portal boczny z secesyjną płaskorzeźbą (od Kiełbaśniczej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 23:13 kazimierzp kiedy wysadzono ten dom towarowy na Mikołaja i w jakim stanie on się znajdował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 21:37 Była to konstrukcja żelbetowa szkielet monolityczny. Całe były słupy i wiekszość stropów. W duzym stopni uszkodzone były elewacje. W podobnym stanie był w tym czasie budynek WUS u zbiegu Oławskiej i Kazimierza Wielkiego - a został odbudowany. Na Kiełbaśniczej wyburzono bodajże na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Sądząc po ozdobach na elewacji i na tym wymienionym wyżej portalu należy datować budowę tego obiektu na początek XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.04, 21:55 A wiesz może dokładnie w jakim stanie znajdował się ten dom towarowy na Kiełbaśnicza/Mikołaja? Tzn w jakim % był mniej więcej uszkodzony? Może jakieś zdjecie jak wyglądał przed wojną? Zawsze mnie to ciekawiło i intrygowało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 22:14 Niestety. Trudno mi cos wiecej napisać niż w poprzedniej wypowiedzi. Wtedy gdy ten obiekt ogladałem nie wiedziałem jeszcze że będę zajmował się zawodowo budownictwem. Zaintrygowały mnie wtedy płaskorzeźby i gdzieś pamietam czytałem wtedy, że rozważano odbudowę, ale zaraz potem wysadzono. Jak się natknę gdzieś na zdjęcie to jakoś je zamieszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 11.02.04, 22:25 Gość portalu: Darek napisał(a): > A wiesz może dokładnie w jakim stanie znajdował się ten dom towarowy na > Kiełbaśnicza/Mikołaja? Tzn w jakim % był mniej więcej uszkodzony? Może jakieś > zdjecie jak wyglądał przed wojną? Zawsze mnie to ciekawiło i intrygowało. > Mój ojciec przez większość życia mieszkał na przeciwko tej rudery. Mówił, że była permanentnie grabiona przez ludzi i w końcu ostał się sam szkielet, którego nie opłacało się remontować i który stanowił zagrożenie dla ludzi przebywających choćby w pobliżu. Dlatego wyburzyli. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.04, 00:23 Dzięki za informacje Drodzy Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 24.01.04, 23:17 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > > Odbudowywanie to leczenie chorych kompleksów, czy nie lepiej cos STWORZYC? taa , to po co było odbudowywać Rynek,Katedrę czy Uniwersytet ? Pokażmy jakim jesteśmy wspaniałym narodem bez kompleksów i zaproponujmy nową zabudowę. Przecież na pewno umiemy. Tyle wspaniałych budynków wybudowali we Wrocławiu Polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-1 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 11:50 > Pokażmy jakim jesteśmy wspaniałym narodem bez kompleksów i zaproponujmy nową > zabudowę. Przecież na pewno umiemy. Tyle wspaniałych budynków wybudowali we > Wrocławiu Polacy... Tja, a najładniejsze z nich to: Manhattan (made by Hawrylak), Pl. Nowy Targ oraz piękne i praktyczne sypialnie miejskie typu Kozanów itp. Polacy to umieją zapewnić wzorową odbudowę wojennych zniszczeń... ;-) ;-) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: 212.127.95.* 25.01.04, 12:29 Gość portalu: V-1 napisał(a): > > Pokażmy jakim jesteśmy wspaniałym narodem bez kompleksów i zaproponujmy no > wą > > zabudowę. Przecież na pewno umiemy. Tyle wspaniałych budynków wybudowali w > e > > Wrocławiu Polacy... > > Tja, a najładniejsze z nich to: Manhattan (made by Hawrylak), Pl. Nowy Targ > oraz piękne i praktyczne sypialnie miejskie typu Kozanów itp. Polacy to umieją > zapewnić wzorową odbudowę wojennych zniszczeń... ;-) ;-) ;-) Na pewno lepsze to niż architektura NRD a poza tym są już przykłady nowej,dobrej,polskiej architektuky(Howell,Wydział Prawa czy parking na ul.Szewskiej)która fajnie wzbogaca tkankę miejską Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V-1 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 22:02 > Na pewno lepsze to niż architektura NRD a poza tym są już przykłady > nowej,dobrej,polskiej architektuky(Howell,Wydział Prawa czy parking na > ul.Szewskiej)która fajnie wzbogaca tkankę miejską Wrocławia Po pierwsze wolę architekturę NRD - zwłaszcza tę np.z Drezna- niż wrocławski slums-Manhattan, dlaczego? - bo mimo,że tylko troszkę ładniejsza, wygląda w konsekwencji użycia lepszej jakości materiałów o niebo lepiej, no i projekty są bardziej "kosmiczne" ;-). Po drugie, nie należy porównywać polskiej architektury współczesnej do wschodnioniemieckich "wymysłów" z lat 60.,70.,80. . Gdybyś miał okazje widzieć obecne biurowce w np. Dreźnie lub Hanowerze, doszedłbyś z pewnością do wniosku, że obiekty, które wymieniłeś, są zwyczajnie..... zaściankowe, pomimo,że (zwłaszcza parking na Szewskiej) niekóre naprawdę mi się podobają. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty nal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 12:05 WŁODKOWICA? A co tam pozostało do odbudowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty nal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 12:06 To pytanie do Kazimierzap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty nal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 14:49 Przejdź się Włodkowica od strony Krupniczej i po paru posesjach z prawej strony zobaczysz co odbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty nal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.04, 15:20 Jedynym, nieodbudowanym od czasów wojny miejscem na całej Włodkowica jest to: hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=003782&type=z&thread=0&f=1 Jako ciekawostkę powiem Ci, że na tej działce, na której na wiosnę rozpoczną budowę biurowiec Wall Street przed wojną nic nie stało. Była niezabudowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty nal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 21:23 I TO własnie miałem na myśli. Była jeszcze kamienica na Włodkowica tuż przy zbiegu Ruskiej i Mikołaja, ale ja niekoniecznie należałoby odtwarzać. Co do nowego biurowca to mam mieszane uczucia. Jak pieknie wygladałaby ta ulica gdyby wszystkie jeszcze elewacje nabrały blasku, zwłaszcza kamienica przed synagogą "Pod białym bocianem". Te wspaniałe ozdoby metalowe szyldów. Jedne z najpiękniejszych we Wrocławiu śladów secesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diadek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.proxy.aol.com 25.01.04, 23:02 Moim zdaniem to co nowe tez moze byc ladne i stac sie wizytuwka miast.I tam gdzie mozna cos takiego budowac powinno sie to robic.A co do przywrucenia dawnego wygladu to powinno sie cos ze Wzgozem Partyzantow i tym zameczkiem na goze zrobic.Takie miejsca nie wolno zrujnowac i one beda zawsze atrakcja dla miasta obojetnie czy stare czy nowe teraz i zawsze.Druga sprawa to Neptun na Nowym Targu i okolica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 18:41 czytajac te wypowiedzi naprawde nasuwa sie wniosek iz po co wogule odbudowywano wroclaw po wojnie. przeciez rynek to siwetne miejsce na nowa polska architekture, to samo uniwersytet, tylko zagradza a przeciez to pozostalosc po poprzednich mieszkancach itd.jak juz ktos wspomnial we wrocku jest pelno miejsca na nowe budynki, ja osobiscie balbym sie powierzyc zagospodarowanie kluczowych dla miasta terenow przez nowa mysl polskich architektow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:20 Ale kto powiedział ze ja miałbym takie samo zdanie 50 lat temu? Situation borns attitude! To zalezy od tego jak ajest sytuacja. Czym innym jest odbudowywanie ze zniszczen wojennych a czym innym rozwijanie dobrze juz prospreującego miasta. W tej chwili odbudowywanie juz sie skonczylo- kluczowe dla miasta miejsca juz zostały odbudowane. Moim zdaniem teraz czas na okres kreatywnosci, przez grzecznosc dodam jeszcze ze oczywiscie kazdy nowy budynek powinien zostac wyłoniony w drodze konkursu zeby nie stawiac w waznych miejscach smieci albo stawiac ich jak najmniej;) W zyciu jest tak ze rózni ludzie mają różne poglądy, a demokracja ma to do siebie ze pozwala wszystkim w równy sposób je realizowac. Dlatego zapewne częsc budynków we Wrocławiu zostanie odbudowanaprzez jakiegos szalonego Boba (od) Budowniczego, czesc wybudowana na nowo! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manon Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 11:17 Konkursy o ktorych piszesz wylaniaja najtansze, lub podplacone projekty. Najlepszym tego przykladem jest budynek u zbiegu Traugutta i Kosciuszki. Problem nie polega na tym, co nalezy odbudowac, tylko czego nalezy NIE BURZYC. Ja sie pytam - co do diabla z rzeznia miejska? Demokracja w wydaniu wroclawskich "budowniczych" powinna byc prawem zakazana. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które należy, niestety, burzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 16:24 Szkoda rzeźni miejskiej ze wzgledu na formę budynków. Był to niezaprzeczalnie ciekawy zespół budownictwa przemysłowego. Tylko co możnaby w takich murach, gdyby je zachowano, wsadzić i zagospdoarować. W tych murach siedziało ponad sto lat oparów z bitych zwierząt. W tych murach tkwiła "śmierć". Same "egzorcyzmy" i pobożne zyczenia nie wyparłyby tych pozostałości. Taki sam problem występuje w murach starych szpitali. Pozostają w nich szczepy takich bakterii, że przy sprzyjajacych warunkach mogłaby się uwolnić (często się uwalnia) jakaś dziwna, nowa, "ciekawa" choroba. Budynki klinik przy Chałubińskiego mają być, po wyprowadzeniu szpitali do nowych obiektów, sprzedane. Ja bym ich nie kupił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastrat Re: Które należy, niestety, burzyć IP: 212.127.95.* 01.02.04, 19:50 Słyszałem że kilka lat temu z aresztem na Drobnera też były jajka(podobno straszyło)i ludzie tam nie chcieli mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Które należy, niestety, burzyć IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 10:55 > Budynki klinik przy Chałubińskiego mają być, po > wyprowadzeniu szpitali do nowych obiektów, sprzedane. Ja bym ich nie kupił. > Bez przesady z tymi bakteriami. Przeciez znane sa przypadki, ze w dawnych szpitalach funkjconuja inne formy "użytecznosci publicznej". A co do Chałbińskiego to najlepszym pomysłem byłoby przekazanie tych budynków Polibudzie, która się dusi tam gdzie jest. Nawet moglaby je podejrzewam odkupic za jakas niewygorwoana cene - i tak byloby taniej niz postawienie kampusu po drugiej stronie Odry, na Niskich Lakach. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 21:17 ale wiele budynkow ktore powinny byc odbudowane po wojnie nie zostaly postawione w zwiazu z brakiem srodkow(warszawa itd.) baa przeciez wiele budynkow burzono bo nie mialy dachow dzisiaj mamy troche wiecej tych cegiel i dachowek niz 50 lat temu i czesc zburzonych budowli moznaby jednak odtworzyc.oczywiste jest ze gdyby polska skorzystala z planu marshala badz wroclaw byl polozony w bardziej zamoznym kraju tych odbudowanych budowli byloby wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.01.04, 21:43 oczywiste jest ze gdyby polska skorzystala z planu marshala badz wroclaw byl polozony w bardziej zamoznym kraju tych odbudowanych budowli byloby wiecej To akurat tak oczywiste nie jest. W wielu bogatszych miastach zamiast odbudowy starego wybudowano wiele "nowoczesnych" klocków wcale nie piekniejszych od bloków. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 22:22 Tu się z Rafisem zgadzam. W wielu miastach Niemiec po zniszczeniach wojennych wybudowano coś, przy czym nasz Nowy Targ to szczyt harmonii i elegancji. Nie chodzi tylko o Drezno które postawiło niedaleko Zwingeru "jednostki mieszkaniowe", ale to co widziałem w Kolonii koło katedry to zgroza. Każda epoka ma niszczycieli starego w myśl wprowadzania "nowoczesności". Dopiero czas weryfikuje te działania. Wiele obiektów się nie sprawdza i są zamieniane na inne. Są też takie które na trwałe wpisują się w nasz wymarzony obraz miasta (patrz niektóre kamienice w rynku - np Feniks) Po wojnie na Dolnym Śląsku najpierw odbudowano obiekty w stylu gotyckim bo to świadectwo ziem piastowskich. Potem był socrealizm i we Wrocławiu odbudowano na starym mieście wiele kamienic barokowych i eklektycznych - architekci przekonali decydentów, że to lepsze i tańsze niż nowe budynki socrealistyczne. Po 56 roku skończył się socrealizm i wybudowano Nowy Targ, wraz z zabudową Szewskiej, Kuźniczej, ... bo to takie było nowoczesne. W tym też czasie zaczęto obijać eklektyczne kamienice z ozdób (patrz kamienica na Jelmiołowej naprzeciw szkoły). Na szczęście nie miano wtedy aż tyle srodków aby zrobić to na wszystkich kamienicach w mieście. Weszły wielki blok, wielka płyta i mamy d. PKWN, Huby, potem Gajowice, osiedla Anna, Barbara, Dorota, Celina na Krzykach. Co z tymi budynkami zrobią przyszłe pokolenia? - może się doczekamy zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.04, 23:25 A propo Kolonii - tam oprócz Katedry i kilkunastu budynków w starym centrum, po nalotach dywanowych Aliantów nie zostało praktycznie nic. Stąd by zaraz po wojnie choć częściowo wyrównać ilość mieszkańców, przyłączono kilkadziesiąt wiosek po prawej stronie rzeki, tworząc niejako nową, wielką Kolonię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: MOST GRUNWALDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.04, 00:11 Jeszcze przydałoby się doprowadzić MOST GRUNWALDZKI do stanu sprzed 1945 (niewiele potrzeba): hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=001194&type=z&thread=0&f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: MOST GRUNWALDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.04, 22:11 ja w ogole mysle ze mozna by cos z mostami zrobic, np tak jak to bylo przed wojana umiescic na moscie uniwersyteckim i pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawfan Re: MOST GRUNWALDZKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.04, 22:11 takie luki metalowe:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: MOST GRUNWALDZKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 22:47 to nie ma zadnego uzasadnienia konstrukcyjnego! nie mozna tego zrobic dla picu:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Basen Olimpijski IP: 212.127.95.* 05.02.04, 10:36 Niestety teraz to już taka ruina że chyba tylko zasypać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Basen Olimpijski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.04, 16:22 A może zbudować Aquapark na tamtym terenie? Mówię całkiem serio. Tej lokalizacji miasto nie wzieło pod uwagę, a nie jest to chyba zła lokalizacja? Co sądzicie o tym pomyśle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Basen Olimpijski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 07:45 A jak dojechać do tego zaścianka na WW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp Do Darka o domu towarowym na Mikołaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 21:20 Znalazłem zdjęcia w albumie "Wrocław z lotu ptaka" - autorstwa Tadeusza Drankowskiego. Jest to wydanie Ossolineum z 1977 (wydanie pierwsze) były potem wznowienia. Widać ten obiekt z lotu ptaka na trzech zdjęciach. Mozna zobaczyć doskonale zachowaną konstrukcję bez okien (niestety od wysokosci 3 pietra. Szkoda, że nie ma przyziemia z detalem architektonicznym. Dach w bardzo dobrym stanie tylko swietlik z powybijanymi szybami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Do Darka o domu towarowym na Mikołaja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.04, 21:36 Dzięki wielkie za te informacje. Posiadam to samo wydawnictwo, ale jest to wydanie 3 z 1992 r :( Może udałoby Ci się wrzucić te 3 zdjęcia tego obiektu na www.wroclaw.dolny.slask.pl ?????? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierzp Re: Do Darka o domu towarowym na Mikołaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 22:15 Czekam na zalogowanie. Jak bedę już mógł - to wysyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow 08.04.04, 13:55 1. Pl Nowy Targ 2. Pl. Św Macieja - część zachodnią 3. Kamienicę na rogu Wita Stwosza-Kuźnicza Co do odbudowywania ze zniszczeń wojennych. Mam wrażenie, że wtedy było o wiele wiecej środków (pieniędzy?, ludzi do pracy?) bez planu marshalla niż w czasach obecnych. Proszę zobaczyć ile odbudowano + postawiono w latach 50-tych (z gruzów powstały zakłady pracy, odgruzowano i przywrócono jaką-taką komunikację, odbudowano kościoły na ostrowie + ostrów tumski, rynek z ratuszem, zbudowano KDM, niektóre budynki polibudy). A my od 15 lat w nowej RP wymieniliśmy parę elewacji, dachów, zbudowaliśmy trochę plomb i hiermarketów na bielanach. I to wszystko się nazywa "wielkimi inwestycjami"! Przyznam, ze tego nie rozumiem. Może ktoś mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jxp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.04, 12:16 Tez sie kiedys nad tym zastanawialem. Jak to bylo, ze tak zniszczone miasto jednak po wojnie w jakis sposob przywrocono do zycia. Oczywiscie b. wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale wtedy byly inne czasy i mozliwosci. Ludzie musieli gdzies mieszkac i pracowac (a poza tym Warszawa miala bardzo duze potrzeby). Co do odbudowywania, to jestem zdania, ze niewielkie braki w ciaglej zabudowie i to, co jeszcze mozna uratowac powinno sie rekonstruowac, natomiast miejsca takie jak Nowy Targ, Powstancow Slaskich, pl. Spoleczny, Grunwaldzki itd. powinne byc wybudowane od nowa, ale tak, zeby kazde z tych miejsc tworzylo jakas calosc i jednoczesnie nawiazywalo do otaczajacej architektury. Chcialbym zeby miejsca tego typu przebudowane byly kompleksowo, wg spojnej koncepcji a nie jeakiegos "widzimisie" 100 roznych ludzi. Ale niestety to raczej tylko marzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 14:54 zgadzam sie w 100%:) Tylko nie zgodze sie z tym ze nie ma na to szans- jak najbardziej są;) Ta spojna koncepcja to dobry plan zagospodarowania (wlsnie taki powstał np dla pl 1maja) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jxp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 09:21 Szanse moze sa, ale bardzo male i nie wiem, czy za mojego zycia :( Na kompleksowa zabudowe takich duzych obszarow trzeba mnostwo pieniedzy i nie wystarcza tutaj tylko inwestorzy - musi byc w to zaangazowane jeszcze miasto (budowa ulic, pomnikow, zieleni itp.), a jak wiadomo budzet miasta jest skromny. Poza tym patrzac na projekt nowego budynku przy ul. Olawskiej jeszcze bardziej sie utwierdzam, ze chyba nikt nad tym nie panuje. Ten budynek niczym sie nie rozni od stawianych na nowych osiedlach budowanych przez developerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.04.04, 11:02 plan zagospodarowania jest po to, aby probelmy, ktoe opisujesz (brak pieniedzy, rozni inwestorzy itd.) byly rozlozone w czasie i krok po kroku rozwiazywane. W berlinie takie plany zagospodarownia ida w historycznych dzielnicach nawet tak daleko ze wymuszajal podstawowe proporcje i materialy lub wysokosci kondygnacji przy n.p. historycznych placach jak Pariser paltz przed Brandenburger Tor. To zapobiega rozprzeszczajacel sie chorobie w architekturze jaka sie tworzy n.p. wlasnie na Olwaskiej. Takie plany zagospodarownaia niestety nic nie daja jak sa od razu pod kazdego inwestora zmieninae, jak n.p. dla czarneckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jxp Re: Które przedwojenne obiekty należałoby odbudow IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 13:27 No i wlasnie dlatego mam watpiliwosci. Skoro nie jestesmy w stanie poradzic sobie z tak malymi rzeczami jak wspomniana Olawska, to co dopiero takie przedsiewziecia jak komleksowe zabudowy wymienione wyzej. Jest jeszcze wiele innych powodow, ale to juz inny temat. Poza tym nie chcialbym wszystkiego krytykowac, bo wiele nowych rzeczy mi sie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś